Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2011

You ask me?


«Ρωτάτε εμένα αν επικροτώ την βία;»
Βιντεάκι από το πολύ ενδιαφέρον "Τhe Black Power Mixtape 1967-1975". Όλα σε αυτόν τον κόσμο θέμα οπτικής γωνίας είναι: μπορείς λοιπόν να το δεις και να πεις «Ορίστε, η γυναίκα για αληθινότατη βία εις βάρος των μαύρων μιλούσε, δεν υπάρχει η έννοια "μεταφορική βία", άρα η όποια βίαιη απάντηση στην μη κυριολεκτική βία βρίσκεται εν αδίκω και είναι δυσανάλογη» ή από την άλλη να πεις «Ορίστε, παντού και πάντα η εξουσία ασκείται και μέσω της επιβολής της στη γλώσσα, μέσω του τρόπου που ορίζει κυριαρχικά τις έννοιες κλειδί, μέσω όσων περιλαμβάνει στον ορισμό τους και όσων πολύ βολικά αποκλείει. Η εξουσία κατουρά σαν σκυλί τον ορισμό της έννοιας "βία", καθιστώντας έτσι τα όρια της έννοιας αδιαπραγμάτευτα δικά της: όποιος επιχειρήσει να μπει μέσα τους και να αλλάξει τον ορισμό, αντιμετωπίζει αδυσώπητα γαβγίσματα σε επίπεδο καθεστωτικού λόγου, δαγκωνιές και γδαρσίματα σε επίπεδο αστυνομικής καταστολής».
Αρκετός κόσμος πρέπει να κρύωσε πολύ αυτό το σαββατοκύριακο, κι όμως διστάζω να το γράψω και δεν βρίσκω τον κατάλληλο τόνο με τον οποίο θα το γράψω, ακριβώς επειδή η έννοια «λαϊκισμός» έχει κατουρηθεί με πολλή ένταση. Πόσo μάλλον αν το προχωρήσω λέγοντας πως το να κρυώνεις γιατί δεν έχεις πια λεφτά για θέρμανση συνιστά μια βίαιη μεταβολή στη ζωή σου. Αλλά εγώ δεν κρυώνω ακόμα. Άρα δεν δικαιούμαι να μιλάω για αυτά τα θέματα. Θα ήμουν υποκριτής.
Η υποκρισία. Η ενοχή. Έννοιες από τις πιο μονόπλευρα κατουρημένες.

2 Comments:

At 11/14/2011 05:38:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“Αρκετός κόσμος πρέπει να κρύωσε πολύ αυτό το σαββατοκύριακο, κι όμως διστάζω να το γράψω και δεν βρίσκω τον κατάλληλο τόνο με τον οποίο θα το γράψω, ακριβώς επειδή η έννοια «λαϊκισμός» έχει κατουρηθεί με πολλή ένταση. Πόσo μάλλον αν το προχωρήσω λέγοντας πως το να κρυώνεις γιατί δεν έχεις πια λεφτά για θέρμανση συνιστά μια βίαιη μεταβολή στη ζωή σου. Αλλά εγώ δεν κρυώνω ακόμα. Άρα δεν δικαιούμαι να μιλάω για αυτά τα θέματα. Θα ήμουν υποκριτής.
Η υποκρισία. Η ενοχή. Έννοιες από τις πιο μονόπλευρα κατουρημένες.”

“Αλλά κάποιος ίσως μου πει: “Σου είναι τάχα αδύνατον , αφού μας απαλλάξεις από την παρουσία σου εδώ, να ζήσεις ήσυχα και να μην ενοχλείς κανέναν;”. Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να πείσω μερικούς από εσάς γι’ αυτό. Αν μεν σας πω ότι μου είναι αδύνατον να ζω ήσυχα, δεν θα σας πείσω, θα νομίζετε πως ειρωνεύομαι. Αν πάλι σας πω ότι αυτό είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, να ομιλεί καθημερινά για την αρετή και για όλα τα άλλα για τα οποία με ακούτε εσείς να συζητώ, εξετάζοντας τον εαυτό μου και τους άλλους και ότι ο ανεξέταστος βίος είναι αβίωτος για τον άνθρωπο, θα σας πείσω ακόμα λιγότερο. Και όμως , κύριοι, έτσι έχουν τα πράγματα”

“Σας παρακαλώ κύριε Σωτήρη, βάλτε εσείς χρήματα που έχετε γραφείο να πάρουμε λίγο πετρέλαιο, θα πεθάνουμε από το κρύο.”
Γιαγιά , εβδομήντα οκτώ χρονών, τώρα, στο κέντρο της Αθήνας, σε πολυκατοικία με δέκα πέντε διαμερίσματα.
Ντρέπομαι που έχω ερκοντίσιον, ντρέπομαι. “Και όμως , κύριοι, έτσι έχουν τα πράγματα”.

 
At 11/17/2011 12:07:00 π.μ., Anonymous nikos.k said...

http://isohunt.com/torrent_details/348010317/The+Black+Power+Mixtape?tab=summary

Για όσους θέλουν το πλήρες βίντεο

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home