Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2011

Αν κάθε ξεχωριστή ανθρώπινη ζωή, αλλά και η ζωή των ανθρώπων στο σύνολό της, μπορεί να ειδωθεί τόσο ως δράμα όσο και ως κωμωδία, το μόνο που μας απομένει να κάνουμε είναι να διατηρούμε την εκκρεμότητα του βλέμματός μας σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να μπορούμε να μετατοπίσουμε ανά πάσα στιγμή την οπτική μας γωνία από αυτήν του δράματος σε αυτήν της κωμωδίας και τανάπαλιν.

Κι επειδή κάθε αφορισμός κρύβει μέσα του μια μικρότερη ή μεγαλύτερη απάτη, αφού παρουσιάζει ως δεδομένα πράγματα που είναι αμφίβολο αν ισχύουν, ας δεχθούμε ότι η πιο πάνω πρόταση ξεχνά πολύ βολικά ότι απειροελάχιστοι καταφέρνουν ποτέ να διακρίνουν τα κωμικά στοιχεία στη ζωή τους: σιγά μην πρωταγωνιστείς εσύ σε κωμωδία. Εξετάζοντας τη ζωή υπό το κωμικό της πρίσμα, όλος ο ναρκισσισμός σου πάει περίπατο, όλη η σημασία που έχεις υπονομεύεται, κάθε τι μοιραίο απάνω σου είναι την ίδια ώρα αστείο. Άρα πριν φτάσουμε στο στάδιο της διατήρησης της εκκρεμότητας του βλέμματος, πρέπει να προηγηθεί το στάδιο της εγκαθίδρυσής της.

Με άλλα λόγια, μην αγχώνεσαι ποτέ για το βαρύγδουπο πρίσμα. Αυτό είναι τόσο καλά γραμμένο στις γενετικές μας πληροφορίες που πάντα εδώ θα είναι και πάντα θα σε κάνει να εξετάζεις τον εαυτό σου σαν να βρίσκεται σε ταινία του Αγγελόπουλου. Προπόνησε το εύθυμο βλέμμα. Προσπάθησε να δεις τον εαυτό σου σαν καραγκιοζάκο, που πρωταγωνιστεί σε αρπαχτή του Ζερβού.

Κι ίσως έτσι, αποφορτίζοντας τη σημασία τη δική σου, των πράξεών σου ή της αδράνειάς σου, έρθεις λίγο πιο κοντά στο αληθινό τους νόημα.

9 Comments:

At 11/28/2011 08:13:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Σε μένα το λες? Εγώ το'χω κάνει σημαία. ;)

 
At 11/28/2011 10:50:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ο επίλογος είναι όλα τα λεφτά...

 
At 11/29/2011 05:48:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιστεύω προς το παρόν ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά μου λάθη, το οποίο βασικά δυσκολεύομαι να μοιραστώ με άλλους αφού είναι σχεδόν αδύνατο να προσπαθήσω να το αναλύσω μέσω των δικών τους δεδομένων (εμπειρίες και καταστάσεις σε σχέση με την ποιότητα, ένταση και σημασία που προσδίδουν). Ισως πιστέω ότι είναι πιο ωφέλιμο να το καταλαβαίνει καποις μόνος του... δεν ξέρω. Ως συλλογισμός πάντως έχει πολλά περίεργα παραθυράκια και η πλειοψηφία είναι αδύνατον να τον εφαρμόσει. Επίσης θέλει δυνατούς ανθρώπους, θάρρος και διαύγεια για να καταφέρει να γίνει όχημα προόδου, τόσο ατομικής όσο και συλογικής. Εγώ έλκομαι απο την ειλικρίνεια και την ηθική άλλα αν τύχει να συζητήσω με τον ευατό μου θα καταλάβω πραγματικά ότι και τις έχω παρερμηνεύσει ή ακόμα αντικαταστήσει με άλλα εξίσου σημαντικά γνωρίσματα. Αυτό πλεόν απ την δικία μου οπτική είναι κωμωδία.

An adventure is only an inconvenience rightly understood; an inconvenience is only an adventure wrongly considered.
G K Chesterton

 
At 11/29/2011 08:40:00 π.μ., Anonymous kafkagkiozis said...

"Η ορθή αντίληψη ενός ζητήματος και η παρανόηση ενός ζητήματος δεν αποκλείονται αμοιβαίως"

 
At 11/29/2011 09:41:00 π.μ., Anonymous Συμεών said...

Σοφές οι οδηγίες σου... Και τις θεωρώ συνταγή όχι μόνον "ευτυχίας" αλλά και "επιτυχίας" σε όλους τους τομείς...

 
At 11/29/2011 10:25:00 π.μ., Blogger Fri said...

Θα συμφωνήσω και επαυξάνω, τι είναι η ζωή αν δεν μπορούμε να την δούμε με χαμόγελο και γεμάτοι από όνειρα; Ας προπονήσουμε το εύθυμο βλέμμα λοιπόν...
Καλημέρα :)

 
At 11/29/2011 03:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μα του ζερβου;με τσακισες!
μαν.

 
At 11/30/2011 08:07:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Αυτός είναι ο κύριος Ιλό ή κάνω τελείως λάθος;

 
At 11/30/2011 09:43:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

O Mπάστερ Κίτον.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home