Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

Δημοσυμβουλή

Υπάρχει που λες το Σύνταγμα που μιλάει στο άρθρο 44 για τα δημοψηφίσματα. Υπάρχει μέχρι τώρα και ένας νόμος του 1976, ο 350/76, που ορίζει τα της διεξαγωγής τους. Τα παλιά εκείνα χρόνια, που οι πολιτικοί μας δεν είχαν αυτή την παθολογική αγάπη για τα δημοψηφίσματα που έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, τα δημοψηφίσματα ήταν βάσει και του νόμου -τι άλλο;- δεσμευτικά (Άρθρο 1 παρ. 4: «Η απόφασις επί του τιθεμένου υπό την κρίσιν του Λαού κρισίμου εθνικού θεματος, λαμβάνεται διά της πλειοψηφίας του ημίσεως πλεόν του ενός του συνόλου των εγκύρως ψηφοφορησάντων εκλογέων»).

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν (συνταγματικά - αντισυνταγματικά, τί σημασία έχει άραγε;). Πλέον με το σχέδιο νόμου που προωθείται για να αντικαταστήσει την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση (με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους).

Είναι εξαιρετικά τιμητικό για τον λαό ότι καθίσταται έτσι, δια της εκδηλώσεως της βουλήσεώς του, σε έναν ακόμη σύμβουλο του Πρωθυπουργού. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα κληθούν στις κάλπες, ώστε αυτό που θα αποφασίσουν να έχει την ισχύ μιας συμβουλής. Θα μπορεί έτσι ο λαός να σταθεί επάξια δίπλα στον Κέβιν Φέδερστοουν, στον Λέιφ Παγκρότσκι και -ακόμη τιμητικότερα- στο Νίκο, τον Αντρίκο και την Μητέρα Παπανδρέου.

Έχουμε έναν Μονάρχη που δεν θα διστάσει να δώσει το λόγο στον λαό, έναν Μονάρχη που δεν θα φεισθεί εξόδων και νταβαντουριού για να ακούσει και τη δική σου πολύτιμη γνώμη, ελληνικέ λαέ.

ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣ.

12 Comments:

At 7/27/2011 10:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το επομενο βημα ειναι να καταστει και το αποτέλεσμα των εκλογών συμβουλευτικό. και φυσικα η διενεργεια θα ανατεθει σε καμια εταιρια δημοσκοπησεων που εχει την τεχνογνωσια...

 
At 7/27/2011 11:38:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ναι, ναι, ναι.
Κι εγώ το έχω χάσει τελείως έχω να πάω καλοκαιρινές διακοπές από το καλοκαίρι του 05. Εντελώς τελείως.
Έχω απλήρωτη ΔΕΗ, τηλέφωνο κομμένο, πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα και 20 ευρώ δανεικά.
Αλλά είμαι αποφασισμένη. Θα πάω διακοπές φέτος. Χωρίς λεφτά. Δεν ξέρω πως.

Αντί να κατσικωθώ από κάτω από τη βουλή, γιατί αυτοί το έχουν χάσει τελείως, εγώ θα διεκδικήσω τις διακοπές μου. Κι ας κοπεί και το ρεύμα. Κι ας πάει κι η Δημοκρατία στα κομμάτια τέτοια που ήτανε.

Εδώ στο Σύνταγμα τα παιδιά συζητούσαν για την άμεση δημοκρατία και οι Συριζαίοι, λέγανε πώς θα φύγει η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Αι στα κομμάτια.
Θα πω βαριά κουβέντα. Αλλά καλύτερα να πέσει μια βαριά δικτατορία του κερατά, να δούμε και πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος. Μπλα, μπλα και μπλα μπλα(δεν εννοώ εσένα παιδί μου ολντ, όλα προσωπικά τα παίρνεις). Θόλωσα. Θέλω μπάνιο και δικατορία. Παραλληρώ. Θέλω να ξαναγυρίσουμε στα απλά προβλήματα. Δημοκρατία ή δικατορία. Τα άλλα έτσι κι αλλιώς δεν τά χουμε. Κανείς δεν τά χει. Κι όποιος έχει πέντε ιδέες, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Γιατί κανείς δεν ακούει. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική επαγγελματικά θέλουν εξουσία. Τίποτε άλλο. Κι εγώ θέλω διακοπές τίποτε άλλο. Από το 2005 ρε φίλε. Η εξάχρονη δικτατορία της αφραγκιάς. Θόλωσα. Εντελώς. Τελείως. Νά σαι καλά.

 
At 7/28/2011 12:58:00 π.μ., Anonymous kostas.nik said...

symvoulistas.

 
At 7/28/2011 02:56:00 π.μ., Blogger Кроткая said...

Και πολύ του είναι του λαού ο ρόλος του "symvoulistas": σάμπως έχουν σπουδάσει οικονομικά, πολιτικές επιστήμες και νομική, όλοι αυτοί οι μουζίκοι και θέλουνε να τους πάρουνε και υπόψην τους, όλοι αυτοί οι ειδικοί με τις περγαμηνές από τα Χάρβαρντ και τα ΜΙΤ?
Λίγη σοβαρότης επιτέλους.

 
At 7/28/2011 03:11:00 π.μ., Blogger Χαζούλης said...

Όντως γράφουν άκυρα πράγματα αλλα απο την άλλη φαντάσου τι θα γίνει αα παρθεί απόφαση απο δημοψήφισμα και δεν εφαρμοστεί...

@apologia pro sua vita
Σωστό. Όλοι διακοπές !

 
At 7/28/2011 07:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μα ο Παπανδρέου απλώς προετοιμάζει την έξοδο του. Όπως ο Καραμανλής που άρχισε να λέει ότι κουράζεται, τώρα όμως ο τωρινός πρωθυπουργός θέλει να κάνει ένα δημοψήφισμα που 1) αν βγει ως αποτέλεσμα το ΟΚ στην πολιτική που θέλει να εφαρμόσει θα συνεχίσει 2) αν βγει το Cancel τότε θα μπορεί να την σκαπουλάρει χωρίς να στέκει το ότι δεν εφήρμοσε κάτι για το οποίο ήταν δεσμευμένος.

Δεν θέλει να κάνει δημοψήφισμα αλλά κάτι σαν πρόταση μομφής. Και αν δεν περάσει η αλλαγή θα πάει στα ίσια και θα πει μνημόνιο ή εκλογές αντί μνημόνιο ή όχι μνημόνιο.

Φυσικά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει τελικά το ΟΚ όποτε αναμένεται έντονος και κωμικός επικοινωνιακός πόλεμος από την μερίδα όσων ζητούν άμεση δημοκρατία αλλά όχι δημοψηφίσματα:P:P

 
At 7/28/2011 11:36:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Το δυστυχημα ειναι οτι περιμενουμε να το.. ξαναβρούν!
[Respect μέγα, τελειο ποστ, μεχρι που σκεφτομαι να το κλεψω!]

 
At 7/28/2011 02:54:00 μ.μ., Blogger an said...

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτά τα δημοψηφίσματα, οποιαδήποτε αποτελέσματα κι αν βγάλουν, αυτό που έχουν σα στόχο είναι τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Αν τελικά διεξαχθούν και η αποχή είναι πολύ μεγάλη θα είναι απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτή. Ειδάλλως θα είναι σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνηση παρά τις όποιες πολιτικές της είναι σε θέση ακόμα να συνδιαλλαγή με τους πολίτες.

 
At 7/28/2011 05:01:00 μ.μ., Blogger Dr.Fake (κατά κόσμον Κλαρκ Γκέϊμπελ) said...

Παραδοσιακά είχαμε την επιλεκτική δικαιοσύνη.....

Πρόσφατα μπήκε στη ζωή(?) μας η επιλεκτική χρεοκοπία.

Ε, απ'τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και την επιλεκτική συμβουλευτική....

"....και ο λα(γ)ός στην εξουσία.."

 
At 7/28/2011 11:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ το γουστάρω το δημοψήφισμα (το συμβουλευτικό). Θα έχουμε μια ελευθερία βρε παιδί μου, όχι βέβαια να απαντήσουμε στο ερώτημά του, αλλά να γράψουμε τη συμβουλή που εμείς θέλουμε να δώσουμε στον Ανώτατο Άρχοντα. Θα την έχουμε ετοιμάσει αποβραδίς σε δικό μας χαρτάκι. Τυχεροί όσοι θα ανοίγουν τους φακέλους και θα διαβάζουν!!!!

 
At 7/29/2011 07:48:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Εσύ να τα βλέπεις Ολντμπόη, που επιμένεις ακόμα στην άρνησή σου να το ονομάζεις αυτό κάτι διαφορετικό από δημοκρατία. Εκείνοι όπως βλέπεις έχουν προσπεράσει τέτοιες μικροαστικές συμβάσεις. Σουρεαλισμός και βαρβαρότητα, όλε!

 
At 8/02/2011 05:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

θα είναι κάτι σαν πατρική συμβουλή όμως, που -όσο να 'ναι- του λείπει

ΚΚΜ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home