Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

Στα σκοτάδια

Τα σκοτάδια της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Από τον Αντρέα ως τον Σίλβιο κι από τον Μπιλ ως τον Ντομινίκ, ο εξουσιαστής μουνάκιας αν είναι διαφορετικός από τον συνήθη μουνάκια, είναι διαφορετικός μόνο ως προς το πολύ μεγαλύτερο πλήθος των ευκολιών που λόγω της θέσης του έχει και ταυτόχρονα το πολύ μεγαλύτερο πλήθος των κινδύνων που λόγω της θέσης του διατρέχει. Κατά τ' άλλα ο άντρας ο μουνάκιας βασικά ένας είναι, εξουσιαστής ή εξουσιαζόμενος, σοσιαλιστής ή βιβαϊτάλιας, κιθαρίστας ή ντράμερ. Και αν διάβαζε εδώ για σκοτάδια, φυσικά θα εξεγειρόταν, αφού για εκείνον οι γυναίκες είναι φως και άλλο φως και περισσότερο φως, φως που ξεπροβάλλει από παντού, κάθε καινούρια μέρα, σε διαφορετικές μορφές, σε διαφορετικές αποχρώσεις, σε διαφορετικές εντάσεις, από απροσδόκητες γωνίες, αλλά πάντως φως διαρκές και ακατάβλητο, φως νοηματογόνο και ζωτικό. Ας μην εξεγερθεί λοιπόν, αφού τα σκοτάδια δεν αφορούν τη μόνιμή του έξη, αλλά τις φορές ίσως εκείνες -αν ήθελε θεωρηθούν αληθινές και όχι κατασκευασμένες ή φουσκωμένες- που το φως σε τυφλώνει τόσο, ώστε από ζωτικό μετατρέπεται σε ζωικό κι εσύ από άνθρωπος σε ζώο. Και τα ζώα δεν έχουν καριέρα ούτε είναι πολιτικά όντα, τα ζώα έχουν μόνο μια επιθυμία που πρέπει πάση θυσία να ικανοποιηθεί τη στιγμή εκείνη, αφού τα ζώα ζουν μόνο για το τώρα. Ωστόσο το γράφω και μου φαίνεται δύσκολο να το χωνέψω. Να μην είναι αυτή η αλήθεια; Θα δείξει. Ή ίσως δεν θα δείξει. Όπως και να έχει τα σκοτάδια της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, καλύπτοντας όχι μόνο τις σεξουαλικές αλλά κατ΄εξοχήν και τις ερωτικές σχέσεις, αφού στις τελευταίες ο πόνος ελλοχεύει σε κάθε τους κακή στροφή, με αποτέλεσμα εκείνος που πονά να θέλει να ανταποδώσει τον πόνο, ενώ εκείνος που τον προξένησε να συνειδητοποιεί πως σκοτεινή δεν είναι μόνο η ψυχή που θέλει να εκδικηθεί, αλλά και εκείνη που δεν προέβλεψε εγκαίρως το ενδεχόμενο της πρόκλησής του, φερόμενη με ασύγγνωστη ελαφρότητα σε πράγματα που εξ ορισμού κουβαλούν βάρος.

16 Comments:

At 5/17/2011 06:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πολύ ωραίο, η τελευταία πρόταση αναδημοσιεύθηκε.

όσο για τις κατηγορίες, γιατί δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; πολιτική σκοπιμότητα λες; λασπολογεί η δεξιά την αριστερά; μα πρόκειτε στ' αλήθεια για κάποιον καλό πολιτικό ή κάποιο άγιο; τί άλλο έκανε ο σοσιαλιστής στην κεφαλή του δντ εχτός από βιασμούς; δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά...

 
At 5/17/2011 11:45:00 π.μ., Blogger the elf at bay said...

Τα σκοτάδια είναι όντως σκέτο έρεβος. Πολύ ωραίο κείμενο.

 
At 5/17/2011 01:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

στους αντικοικωνικούς κι ανέραστους που βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας, ένα τραγούδι απο εκείνους που δεν φοβούνται να χάνονται στα σκοτάδια
http://www.youtube.com/watch?v=CS-US-sU1CU

 
At 5/17/2011 01:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι λες ρε φίλε; Ολόκληρος Στρος Καν και δεν ήξερε ποιο θα ήταν το βάρος της πράξης του; Διανοητικά καθυστερημένος ήταν; Δεν ήξερε πως αν πας να βιάσεις μια γυναίκα θα σε σύρει στα δικαστήρια; Και ειδικά στην Αμερική που κάνουν τις μηνύσεις εύκολα; Δεν έχεις συναίσθηση για το τι γράφεις.

 
At 5/17/2011 04:04:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Your own personal Strauss-Kahn :)

 
At 5/17/2011 04:31:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη , νομίζω πως η σφαιρική και ολοκληρωμένη ανάλυση του κειμένου, βάζει στο θέμα τελεία και παύλα.

 
At 5/17/2011 05:17:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

Όπως διάβασα κάπου στο Facebook, "η καμαριέρα δεν πρόλαβε να στρως καν."

Συγγνώμη αν το γειώνω. Όμορφο κείμενο. Νομίζω όμως ότι η εξουσία είναι το κάτι παραπάνω που σε κεντρίζει να την ασκήσεις κι εκεί που ίσως δεν σε παίρνει. Αν βέβαια είσαι μουνάκιας με αυτοπεποίθηση κι επιτυχημένος, τότε ακόμα παραπάνω.

θυμάσαι έναν πίνακα που πόσταρες του Κουρμπέ, "Η προέλευση του κόσμου"; Με άλλη αφορμή βέβαια. Εγώ απλά θα πω ότι είναι κι ο στόχος του (σχεδόν όλου) ανδρικού κόσμου.

 
At 5/17/2011 08:08:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

To κράτος δεν έχει καμιά δουλειά να επεμβαίνει στις σεξουαλικές σχέσεις ενηλίκων.

Η αυτορύθμιση των σεξουαλικών ορμών είναι ο μόνος δρόμος.

 
At 5/18/2011 02:04:00 π.μ., Blogger Auslaender said...

Η πρώτη φράση του προηγούμενου post θα μπορούσε να ταιριάζει και γι'αυτό. Spooky...

 
At 5/18/2011 09:22:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Auslaender, είναι απίστευτο, αλλά είχα σκεφτεί ακριβώς τον ίδιο χαρακτηρισμό για το πρόσφατο σχόλιό σου περί Οφηλιών. Thanks for the spookiness :)

 
At 5/18/2011 12:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

άλλο ο άνδρας μουνάκιας, βλ. ανδρέας μπιλ μιτεραν κλπ

άλλο ο άνδρας βιαστής. ακόμα κ αν του την φέρανε αυτή τη φορά, που δεν το νομίζω, απλά του την φέραν ως προς την έκταση που πήρε το θέμα.

το έχει ξανακάνει, υπάρχει καταγγελία υπαλλήλου του IMF.

μην τα κάνουμε όλα σούπα. για το άνδρα μουνάκια οι γυναίκες είναι φως. για τον άνδρα βιαστή οι γυναίκες είναι βία, κόμπλεξ κ εξουσιομανία.

 
At 5/18/2011 04:21:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

ΑΦ, thanks για την προσοχή :), δεν μου ήρθε στο μυαλό αλλά το ξαναδιάβασα και είδα τον παραλληλισμό. Οπότε είτε εκείνο το σχόλιο άγγιζε μια βαθύτερη αλήθεια είτε, το πιθανότερο, ήταν πιο γενικόλογο και από απάντηση Έλληνα βουλευτή και κολάει με τα πάντα :)

 
At 5/18/2011 04:28:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Lex, το πιάσαμε το υποννοούμενο για τον φιλελευθερισμό αλλά αν θεωρείς έναν βιασμό "σχέση" τότε βάλε εφέτος στο πρόγραμμα των διακοπών σου το Κονγκο να απολαύσεις το summer of love

 
At 5/18/2011 05:31:00 μ.μ., Blogger gaidara said...

Αν μάθαμε κάτι από τα τόσα χρόνια βομβαρδισμού με αμερικάνικη προπαγάνδα και υποκουλτούρα (και εννοώ τις ταινίες του Χόλυγουντ) είναι πως σε λίγο... λέω γω τώρα... ο Στρος μη μπορώντας άλλο να αντέξει άλλο τον διασυρμό του θα βάλει τέλος στη ζωή του... .... ..... .....

Και όπως σου είχα πει κάποτε oldboy... και οι ζωές συνεχίζονται...

 
At 5/18/2011 05:36:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Πέρα από τον παραλληλισμό, ήταν το όνομα Οφηλία που έσκασε στην επικαιρότητα εκ των υστέρων. Το τρομακτικό είναι βέβαια ότι ακριβώς η λέξη spookie μου ήρθε στο μυαλό και εσύ ήσουν αυτός που στα καπάκια την χρησιμοποίησε.

 
At 5/18/2011 08:28:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

@Auslander έπιασες το υπονοούμενο. Καλά τα πήγες.
Πιάσε τώρα και το νόημα.

Οσο "σχέση" θεωρώ τον βιασμό, άλλο τόσο θεωρώ και τον νεοφιλελευθερισμό ως δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.

Ευχαριστώ και για την ταξιδιωτική πρόταση. Γιατί όμως να Μπαίνω σέ έξοδα; Το imf είναι από το 2002 στο Κονγκό. Θα περιμένω μερικά χρονάκια να ζήσω το μύθο μου εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home