Πέμπτη, Μαΐου 05, 2011

Έτος δεύτερο

Μερικά συμπεράσματα συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο:
1) Το μνημόνιο δεν είναι τοπική ιδιαιτερότητα, αλλά η καλπάζουσα νέα ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- πολιτειακή συνθήκη. Είτε τη λένε μνημόνιο, είτε σύμφωνο για το μπλα μπλα, είτε και χωρίς ρητή ονομασία.
2) Η νέα πολιτειακή συνθήκη (η συντριβή της δημοκρατίας από την οικονομία) δεν αναιρείται από το δικαίωμα των λαών να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό, αφού επικυρώνεται από τον τρόμο τους μπροστά στις συνέπειες του διαφορετικού.
3) Tο διαφορετικό αυτό δεν είναι στα αλήθεια μια από τις επιλογές τους. Το να έχεις πολλές επιλογές και να καταλήγεις σε αυτήν που προτιμάς προσιδίαζε στις δημοκρατίες. Τώρα σου λένε ή η σταδιακή κατάρρευση που σου προσφέρουμε, ή η βίαιη και ριζική.
4) Βίαιη και ριζική, επειδή ό,τι κι αν αποφασίσει πια ένας λαός, πείστηκε ότι δεν είναι αυτεξούσιος. Ή ότι το τίμημα για να είναι αυτεξούσιος θα είναι να γυρίσει πενήντα χρόνια πίσω από πλευράς βιοτικού επιπέδου.
5) Τα παγκοσμιοποιημένα προβλήματα επιδέχονται μόνο παγκοσμιοποιημένες λύσεις. Οπότε το περιβόητο «Και τι προτείνετε;» εκεί πρέπει να μεταφερθεί. Στο σκέλος της δικής σου δυνατότητας αντίδρασης, η παγκοσμιοποίηση ξεκινά από τον υπολογιστή σου. Τhink globally and act not only locally.
6) Ακόμα κι αν κάποτε φτάναμε σ' αυτές τις λύσεις, τα περισσότερα ελληνικά προβλήματα θα εξακολουθούσαν να αστράφτουν. Γιατί μπορεί ειδικά στο θέμα του μνημονίου η μεγάλη εικόνα να βρίσκεται έξω από την Ελλάδα (με αποτέλεσμα η εστίαση στις ελληνικές παθογένειες να αποκρύπτει την βασική πληγή), αλλά στο γενικότερο θέμα της Ελλάδας η βασική της πληγή είμαστε εγώ κι εσύ, η νοοτροπία που κληρονομήσαμε, η νοοτροπία που αναπαράγουμε.

12 Comments:

At 5/05/2011 08:26:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

6. Τα περισσότερα ελληνικά προβλήματα θα παρέμεναν, ακόμα και αν κάποτε φτάναμε σ' αυτές τις λύσεις.
..........

Επίσης ακόμα κι αν λύναμε τα Ελληνικά προβλήματα θα παρέμεναν τα παγκόσμια. Οπότε για να jαναδούμε άσπρη μέρα πρέπει να έχουμε 2 στα 2.

Δε βαριέσαι, ίσως ανακαλύψουμε φλέβα 300 δις κυβικών φυσικού αερίου. Ποιος ξέρει.

 
At 5/05/2011 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν όπως λες Ολδ Μπόγια είναι αδύνατη η κατάργηση της ύπαρξης , τουλάχιστον ας προβλέψουν οι ιθύνοντες τη κατάργηση της Ψωροκώσταινας , ώστε να βελτιωθεί κατά μέσον όρο η νοοτροπία του παγκόσμιου πληθυσμού..

Ενώ τα σημεία που θέτεις είναι εύστοχα και ουσιαστικά , με την επικέντρωση σου στο ελληνικό μας κισμέτ βάζεις κερασάκι με αρσενικό στη κορυφή της τούρτας :)


Παπούλης

 
At 5/05/2011 09:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

“Ή ότι το τίμημα για να είναι αυτεξούσιος θα είναι να γυρίσει πενήντα χρόνια πίσω από πλευράς βιοτικού επιπέδου.”

Γιατί, παλιόπαιδο;; Θα σου λείψει το iphone;
Για να είναι κάποιος αυτεξούσιος θα πρέπει να γυρίσει σε εκείνη την κατάσταση όπου θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του με τις δικές του δυνάμεις!
Να σου δίνει ο αμερικάνος δανεικά για να αγοράσεις το iphone είπαμε, είναι γελοίο.
Όλα τα άλλα που γράφεις γιατί τα γράφεις;

Πελάγος

 
At 5/05/2011 11:02:00 μ.μ., Blogger Xenoudis - Ξενούδης said...

Η κλασική έννοια της ανεξαρτησίας δεν πολυταιριάζει για μικρή χώρα μέσα στην παγκοσμιοποίηση.
Αλλά η δυνατότητα ελιγμών στενεύει ή εξαφανίζεται εντελώς όταν μια μικρή χώρα δανείζεται υπέρμετρα.
Ξενούδης
http://xenoudis.blogspot.com

 
At 5/06/2011 11:18:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Αν λοιπόν εξαφανιστεί η επιλογή της αριστερής πολιτικής από τον πλανήτη θα είναι επειδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι φοβισμένα ανθρωπάκια έρμαια της προπαγάνδας του μονοδρόμου του τρέχοντος συστήματος.

Αν αντιθέτως εμφανιστεί μια νέα πιο ισχυρή και πιο ριζοσπαστική παγκόσμια αριστερά θα είναι απόδειξη ότι οι λαοί αντιδρούν απέναντι στη προπαγάνδα του μονοδρόμου του τρέχοντος σύστηματος.

Κάτι σαν ιδεολογική δικαίωση σε οποιαδήποτε περίπτωση μου κάνει αυτό.

Και αυτά εφόσων λάβουμε κατά γράμμα τις προϋποθέσεις της συλλογιστικής της ανάρτησης. Αλλά θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι:

α) Στις εκλογές της περιφέρειας Αττικής, η αριστερά συνολικά πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό, όσο προσωπικά θυμάμαι, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί σε σημαντικό βαθμό και στις επόμενες βουλευτικές.

β) Αν θεωρήσουμε ότι τα "μνημόνια" έχουν ως κύριο αιτούμενο την μείωση των κρατικών ελλειμάτων, τονίζεται ότι υπάρχουν κράτη με πολύ χαμηλά ελλείματα και σοσιαλδημοκρατική συγκρότηση. Εδώ υπάρχει μια μόνιμη παραπληροφορική ταύτιση των αναγκαστικών μέτρων συμμαζέματος διαλυμένων κρατικών ισολογισμών (που συνήθως συνοδεύεται με αύξηση της φορολογίας) με τον νεοφιλελευθερισμό.

γ) Αν είναι αντιδημοκρατικό ότι κάποιες εντελώς βασικές και γενικές αρχές, όπως ότι το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή παραγωγικότητα σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς είναι προϋποθέσεις για κοινωνική και ατομική ανάπτυξη, έχουν γίνει πλέον παγκόσμια αποδεκτές από τους λαούς, ναι, τότε έχουμε χούντα. Θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα, ότι και η εξαφάνιση ρατσιστικών καθεστώτων και νομοθεσιών από το πρόσωπο της γης, μειώνει τις πολιτικές επιλογές μας.

δ) Ο βαθμός ελεύθερης επικοινωνίας, ύπαρξης διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, και εμπέδωσης των δημοκρατικών αρχών παγκοσμίως είναι υψηλότερος από ποτέ.

 
At 5/06/2011 11:25:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Παπούλη, κάποτε ο Σαραμάγκου είχε αναρωτηθεί ποια θα ήταν η θέση των ανθρώπων για το Θεό, αν αυτοί ήταν αθάνατοι. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική, σκέφτομαι πως αν, λέμε τώρα αν, ο Ευριπίδης –όχι ο Στυλιανίδης ,ο άλλος ο παλιός – μέσω του από μηχανής Θεού του, έλυνε ξαφνικά όλα τα οικονομικά προβλήματα ,όχι μόνο σε μας, αλλά παντού σε όλα τα κράτη. Ξυπνάγαμε μια μέρα και όλα αυτά που λέμε “οικονομική κρίση” ήταν ένα όνειρο που μάλιστα δεν μπορούσαμε να το θυμηθούμε. Ξέρεις , ρε τι όνειρο είδα , τι όνειρο είδα.
Τότε, νομίζεις ότι εμείς εδώ οι Έλληνες που ζούμε στον Ελλαδικό χώρο, θα έπρεπε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο του νοείν τα πράγματα και όλα θα ήταν μια χαρά και ωραία ;
Και κάτι συμβολικό, μην το πάρεις προσωπικά, εσύ κι εγώ το αρσενικό πως το ξέρουμε ,σαν πληροφορία , ή σαν βιωμένη εμπειρική γνώση ;

 
At 5/06/2011 01:30:00 μ.μ., Anonymous χαζούλης said...

''Ή ότι το τίμημα για να είναι αυτεξούσιος θα είναι να γυρίσει πενήντα χρόνια πίσω από πλευράς βιοτικού επιπέδου.''

Αμφιβάλεις ότι η δυναμική της οικονομίας μας θα πάει 50 χρόνια πίσω ;

Ο κάθε άνθρωπος καθορίζει διαφορετικά τις βασεις του βιοτικού επιπέδου του.

 
At 5/06/2011 03:17:00 μ.μ., Blogger celin said...

"αλλά στο γενικότερο θέμα της Ελλάδας η βασική της πληγή είμαστε εγώ κι εσύ, η νοοτροπία που κληρονομήσαμε, η νοοτροπία που αναπαράγουμε."

old boy,οποιος αισθανεται πληγη,οποιος θεωρει τον εαυτο του πληγη,
μια ζωη θα αιμορραγει.

 
At 5/06/2011 04:16:00 μ.μ., Blogger Lex_Luthor06 said...

Ολο αυτό το αυτομαστίγωμα που κάποιοι εκ του πονηρού και κάποιοι από ηλιθιότητα προωθούν με έχει κουράσει. "Δανειστήκαμε, υπερκαταναλώσαμε, φάγαμε, πήραμε iphone, φταίμε. Τι ζητάμε τώρα; Να μη πληρώσουμε;"

Ας με βοηθήσουν λίγο οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού γιατί κάτι δεν καταλαβαίνω.
Το δεδομένο είναι ότι η κατανάλωση (να αγοράζουμε iphone) είναι ο μοχλός που κάνει το σύστημα να λειτουργεί. Όταν λοιπόν αυτοί που ελέγχουν την παραγωγή (μεγάλες εταιρίες) δεν αυξάνουν τους μισθούς ανάλογα με τα κέρδη τους ή ακόμα χειρότερα μεταφέρουν τις εταιρείες τους σε κάποια άλλη χώρα τότε πως θα συνεχιστεί η αύξηση της κατανάλωσης χωρίς την ανάλογη αγοράστικη δύναμη των εργαζωμένων; Αν δεν αυξηθεί η κατανάλωση πως θα αυξηθεί η παραγωγή και θα έρθει η ανάπτυξη;
Επόμενο δεν είναι να προωθηθούν πολιτικές εύκολης πρόσβασης στην πίστωση ώστε ο κόσμος να μπορεί να δανειστεί για να καταναλώσει και να δανειστεί περισσότερο για να καταναλώσει περισσότερο;
Δεν είναι λογικό ο υπερδανεισμός και η υπερσυσσώρευση κερδών να οδηγεί το σύστημα -μοιραία- σε κατάρρευση;

Ο ίδιος λοιπόν ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος δεν είναι μια μεγάλη κούρσα προς ένα τοίχο;

Πόσο ηλίθιο είναι να θεωρούμε ακόμα ότι φταίνε για όλα τα μικρά και τα μεγάλα Ελληνολαμόγια που κανείς δεν είπε οτι δεν υπάρχουν σε κάθε πτυχή της κοινωνίας; Είναι σαν να σου βομβαρδίζουν την πολυκατοικία με στελθ και εσύ να κατηγορείς τον διαχειριστή ότι έφαγε τα κοινόχρηστα.

Το αστείο είναι οτι όποιος πει ότι θεωρεί λογικό να υπάρχει πχ κατώτατο όριο στους μισθούς, ανώτατο όριο στα κέρδη, μεγάλη φορολογία στις επιχειρήσεις , στιγματίζεται ως Σταλινικός που επιθυμεί διακαώς να γίνουν όλα τα κράτη Αλβανία του Χότζα.

-Δέχομαι την ηλιθιότητα.
-Δέχομαι τον εφοπλιστή που προασπίζει τα κεκτημένα του.
-Καταλαβαίνω το κομματόσκυλο που υπερασπίζεται τις επιλογές του αρχηγού.
-Δέχομαι τον εγγονό που μεγάλωσε με ιστορίες του παππού από τον εμφύλιο, με κομμουνιστές που έσφαζαν τον κοσμάκη με κονσερβοκουτια και αντανακλαστικά πηγαίνουν στην άλλη άκρη από ότι θεωρουν ως "αριστερό".

Δε δέχομαι όλους τους υπόλοιπους. Δεν τους καταλαβαίνω.

Οι ανισότητες μεγαλώνουν και οι περισσότεροι από τις παραπάνω κατηγορίες ίσως βάλουν μυαλό μόλις πλησιάσουν την πόρτα της εξαθλίωσης ή μόλις κάποιος εξαθλιωμένος περάσει τη δική τους πόρτα και τους βάλει το iphone στον κώλο.

 
At 5/06/2011 05:23:00 μ.μ., Blogger the elf at bay said...

Κι η οποία νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει. Τουλάχιστον σε αυτόν τον αιώνα.

 
At 5/10/2011 10:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Oκ Celin, αφαιρώ το εσύ από την πρόταση και αφήνω το εγώ :)

 
At 5/12/2011 10:49:00 π.μ., Anonymous LexLuthor said...

Τελικά δεν ήταν i-phone ήταν κάμερα.
Η δικαιοσύνη βέβαια αποδόθηκε άμεσα. Μαχαιρώσανε έναν μπαγκλαντεσιανό. Το εμπόρευμα άραγε το πήρανε ή το αφήσανε; Τι να πουλούσε; Ομπρέλες ή χλαπάτσες;

Ευτυχώς όμως αυτά συμβαίνουν μόνο στους άλλους. Το δικό μας τομαράκι -δόξα τον θεό- είναι ακόμα μια χαρά. Άλλη μια μέρα θα σχολιάσουμε την επικαιρότητα έξω από το χορό.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home