Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

Μπάντμιντον - Δουβλίνο

Μπάντμιντον: μες το πλήθος, ένας εδώ, άλλος πιο πέρα, κομπάρσοι που υποδύονται τους ψηφοφόρους (ή ψηφοφόροι που υποδύονται τους κομπάρσους) σηκώνουν καλαίσθητες διαφημιστικές ταμπελίτσες με τις αρχές του νέου κόμματος. Δουβλίνο: το χαρτί σκισμένο όπως όπως, καλαισθησία μηδέν, κοινός νους μηδέν, λαϊκισμός κάργα, υστερικές κραυγές περί προδοτών.
---
Ενότητα, τι ωραία λέξη, προδοσία, τι κακόηχη, είναι ακόμα στην πρώτη κρυάδα οι Ιρλανδοί, αλλά σιγά σιγά θα εσωτερικεύσουν και αυτοί την οικονομικοπολιτική νομοτέλεια της εποχής.
Οι όμορφες λέξεις όμορφα επικοινωνούνται, οι ξεπερασμένες από την ιστορία λέξεις με ξεπερασμένους από την ιστορία της επικοινωνίας τρόπους.
Προδοσία: τι οικονομικό νόημα μπορεί να έχει αυτή η έννοια; Μπορεί να προδώσει κανείς μια πατρίδα ή έναν άνθρωπο, μπορεί να προδώσει κανείς κάποιες αξίες, αλλά σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών τα νούμερα ή βγαίνουν ή δεν βγαίνουν.
Είναι τόσο απλό και διαπιστώνω με ανακούφιση ότι ολοένα και περισσότεροι από εμάς το αντιλαμβανόμαστε, όσο για τους υπόλοιπους ψελλίζουν στη γωνίτσα τους ασυναρτησίες του στυλ πως η κρίση δεν σε ριζοσπαστικοποιεί ενεργητικά, σπρώχνοντάς σε πιο ακραιφνείς, πιο τολμηρές ιδέες. Σε ριζοσπαστικοποιεί παθητικά, κάνοντας τις ιδέες που είχες πριν όλο και λιγότερο αποδεκτές από την υπό διαμόρφωση κατανομή εφικτών πολιτικών θέσεων.

11 Comments:

At 11/22/2010 01:36:00 π.μ., Blogger δύτης των νιπτήρων said...

Σύντομα, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει πια καμιά ελπίδα συνεννόησης. Όμορφες λέξεις θα πλακώνουν τις ξεπερασμένες.

 
At 11/22/2010 03:28:00 π.μ., Blogger Πολυβώτης said...

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα την ειρωνεία, δεν είχα διαβάσει και το προηγούμενο άρθρο σου.

Κρίμα, διότι όντως πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νούμερα είτε βγαίνουν είτε δε βγαίνουν, και να συζητάμε επί της πραγματικότητας, αντί να είμαστε στην κοσμάρα μας και να βαυκαλιζόμαστε περιγράφοντας το πόσο στραβός είναι ο γιαλός.

 
At 11/22/2010 03:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παρανόησες (εσκεμμένα ίσως) δυστυχώς το νόημα τού «αφορισμού» (radical) όσο και το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται.

Λυπάμαι αλλά είναι ανεύθυνο (και ανήθικο) να προσάπτεις σε κάποιον/ους που επιμένουν από Μάρτη στο ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» έλλειψη κατανόησης της συγκυρίας.

 
At 11/22/2010 08:34:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Εννοείται πως η προδοσία έχει οικονομικό νόημα, αίτιο ή αποτέλεσμα. Όπως αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, που κάνουν κομπίνες με τα τιμολόγια πετρελαίου. Το θέμα είναι να ξεχωρίσει κανείς πότε έχουμε προδοσία και πότε κακή επιλογή.

Το σχήμα με την ριζοσπαστικοποίηση είναι μεν ευφυέστατο, δεν ισχύει όμως απόλυτα, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των εκλογών. Εκτός αν νομίζουμε ότι τα υψηλά ποσοστά της αριστεράς είναι κενά ιδεολογικού περιεχομένου. Γιατί όμως να το νομίζουμε αυτό;

Στηρίζουμε Ντόρα, έτσι; :))

 
At 11/22/2010 01:27:00 μ.μ., Blogger Κωνσταντίνος Καντακουζηνός said...

"Τα νούμερα βγαίνουν ή δεν βγαίνουν"; Ενδεχομένως, αλλά οι λύσεις που θα τα κάνουν να βγαίνουν πάλι (εκεί όπου τώρα δεν βγαίνουν) ποικίλλουν - και αυτό λέγεται πολιτική (και όχι αποκλειστικά τεχνοκρατική) επιλογή. Και στην πολιτική ανέκαθεν υπήρχαν προδότες.

 
At 11/22/2010 03:11:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Rdemos, όχι μόνο δεν το παρανόησα, αλλά σε ένα -ελάχιστο έστω- βαθμό βρήκα ότι με εκφράζει: στο προηγούμενο ποστ -που όπως ακριβώς και αυτό δεν κυριολεκτεί, αλλά είναι ειρωνικό με την έννοια ότι παίρνει το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα της εποχής και τραβά τη λογική του στα άκρα για να δείξει σε τι λογικές οδηγεί- δέχτηκα στα σχόλια πρωτοφανή καταιγισμό αντιρρήσεων. Το ποστ αφορούσε τη σχέση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων και ομολογώ ότι οι αντιρρήσεις με προβλημάτισαν. Όσο και να με προβλημάτισαν όμως, ο αφορισμός του Αντώνη βρήκα να περιγράφει κάτι που συμβαίνει και σε μένα και γενικότερα.

 
At 11/22/2010 03:17:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kωνσταντίνε, όπως λέω και στον Rdemos, το ποστ δεν κυριολεκτεί. Οπότε συμφωνούμε :)
Οπότε Πολυβώτη, δεν συμφωνούμε :)

 
At 11/22/2010 07:04:00 μ.μ., Blogger celin said...

old boy,παρακολουθεις καθολου τι γινεται στην Ιρλανδια;
Οι Ιρλανδοι δημοσιογραφοι τους εχουν ξεσκισει κυριολεκτικα τους κυβερνητικους.Ασε που οι κυβερνητικοι συμμαχοι εκει την εκαναν απο τον συνασπισμο που εξουσιαζε,επαυσε η αρχη της δεδηλωμενης και πανε για εκλογες.

Ενω εδω ειναι λιγο αντιστροφα τα πραγματα.Εδω τα μμε πρωι-βραδυ γλειφουν το χερι του ΓΑΠ σε μια αγαστη συμπνοια με τον Πεταλωτη,
χερι βεβαια που οταν δοθει το συνθημα,θα αρχισουν να δαγκωνουν για να προετοιμασουν το εδαφος στην επομενη Κυβερνηση του Σαμαρα,ο οποιος το παιζει τωρα αντιμνημονιακος.

Στην Ιρλανδια τα μικρα κομματα αποχωρουν απο τη Κυβερνηση,
στην Ελλαδα σπευδουν οι προθυμοι,οι Καρατζαφερηδες οι Ντορες και οι Κουβεληδες να τη στηριξουν.

Τι να μας πει η χωρα του Τζους,του Ουαιλντ,του Σεημους Χηνυ;
ουστ ρε οπισθοδρομικοι!Ακου εκει να φωναζει η Αντιπολιτευση για προδοσια!Ουστ λαικιστες και δημαγωγοι!
Εδω εχουμε Σαμαρα ρε,υπευθυνο πολιτικο που απο τη πρωτη μερα της ψηφισης του Μνημονιου,δηλωσε οτι διαφωνει αλλα θα το στηριξει οτα ερθει στην εξουσια γιατι ειναι ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
Εδω ειμαστε υπευθυνοι ρε,εδω κανουμε δημοτικες και βγαζουμε πρωτο κομμα το ΠΑΣΟΚ ακομα κ τωρα.

Αλλα ενα πραγμα δε μπορω να καταλαβω,γιατι διαμαρτυρονται οι Ιρλανδοι;Δε καταλαβαινουν οτι ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ;
Τι διαολο,επηρεασμενοι ειναι κ αυτοι απο το ανευθυνο ΚΚΕ κ τον ΣΥΡΙΖΑ;
Καταρα αυτα τα 2 κομματα,να ανασταλει η λειτουργια τους επειγοντως!Σπερνουν τη πανευρωπαικη-οικονομικη-χολερα!!

 
At 11/22/2010 09:18:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

ειρωνεία, α-κυριολεξία, πλαστοπροσωπεία κομπάρσων ως ψηφοφόρων! δυνατό και επίκαιρο!

 
At 11/22/2010 11:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

η ειρωνεία είναι ότι χάνουμε τα σπίτια μας κάποιοι που φοβόμασταν μην έρθουν οι κομουνιστές και μας πάρουν τα σπίτια.
αυτό άραγε είναι "προδοσία", δεν νομίζω, απλώς έχει να κάνει με αριθμούς που δεν βγαίνουν...
Φριζενμπίχλερ

 
At 11/24/2010 12:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πρώτη δόση: πασοκ 80's αύξηση πάνω από 5% του εξωτερικού χρέος κάθε χρόνο.
δεύτερη δόση: πασοκ 80's εισαγωγή κοματόσκυλων και αποθέοση της αντιπαραγωγικής νοοτροπίας στο δημόσιο.
τρίτη δόση: πασοκ 80's συρικνωση, αδιαφορία, αποδόμηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.
τέταρτη δόση: ΝΔ αύξηση πάνω από 10% (!!) του εξωτερικού χρέος κάθε χρόνο.
πέμπτη δόση: ΝΔ 90's εισαγωγή κοματόσκυλων και αποθέοση της αντιπαραγωγικής νοοτροπίας στο δημόσιο.
έκτη δόση: πασόκ 90's-00's κρυφά χρέη, χρηματηστήριο, εξοπλιστικά, υπερτιμολογημένες αναθέσεις, διαπλοκή, προμήθειες, το ομόλογο του '01..
έβδομη δόση: ΝΔ 00's κρυφά χρέη, εξοπλιστικά, υπερτιμολογημένες αναθέσεις, διαπλοκή, προμήθειες, το δομήμένο ομόλογο, αποχώρηση απο την κυβέρνηση με χρέος 126%

αυτοί είμασταν (και όχι άλλοι)
ζητώ συγγνώμη για ότι στοιχεία ξέχασα, δεν το έκανα επίτηδες

Steppenwolf

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home