Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

Οι γέροι χωριστά, οι νέοι άλλο πράμα

Το δωδεκάωρο της ψηφοφορίας έχω απέναντί μου ένα πόστερ με πίνακα του Μόραλη. Είναι πάνω από τα δύο παραβάν. Στην αρχή σχολιάζω φωναχτά ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι ενδιαφέρον έχει και γιατί αυτό θεωρείται καλή ζωγραφική. Ώρα μετά, εκεί που έβλεπα μόνο ακατανόητα σχήματα, ξεχωρίζω μια γυναίκα που έχει πλαγιάσει. Ανακαλώ δημοσίως. Τις επόμενες ώρες το μάτι μου πέφτει και ξαναπέφτει επάνω στον πίνακα. Μεταξύ πίνακα και ματιού μου έχει αναπτυχθεί μια συνομιλία (μην με ρωτάς τι έλεγαν, είναι μυστικό), ίσως γιατί τελικά τέχνη δεν είναι μόνο αυτό που έχει κάτι να σου πει, αλλά και αυτό που αναδέχεται τον κίνδυνο να προσπεράσεις εκείνο που έχει να σου πει επειδή ενδιαφέρεται να στο πει μόνο με τον τρόπο που αυτό θέλει να μιλήσει και όχι με τον τρόπο που εσύ έχεις συνηθίσει να ακούς.
Η αποχή μπορεί να θορυβεί, αλλά τουλάχιστον εκείνους που απέχουν δεν τους βλέπεις μπροστά σου: προστατευμένοι από το σκοτάδι των κινήτρων τους μπορεί και να σε ξεγελάσουν ως έξτρα συνειδητοποιημένοι πολιτικά τύποι, που έχουν πιάσει το νόημα ότι μόνο μέσω της απονομιμοποίησης του παρόντος πολιτικού συστήματος μπορεί να προκύψει κάτι διαφορετικό. Προφανώς υπάρχουν μεταξύ τους και τέτοιοι. Όπως προφανώς υπάρχουν μεταξύ τους και αληθινά απογοητευμένοι άνθρωποι που πίστευαν στο άλφα ή στο βήτα κόμμα μέχρι που τα αποθέματα της πίστης τους στέρεψαν. Στην πλειοψηφία τους όμως εκείνοι που απέχουν δεν απέχουν λόγω βαθιάς πολιτικής σκέψης αλλά λόγω απερίγραπτα ρηχής, δεν απέχουν λόγω προδομένων προσδοκιών αλλά λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε προσδοκίας αφορά την κοινωνία. Αλλά είπαμε: η αποχή μπορεί να θορυβεί, τουλάχιστον όμως εκείνους που απέχουν δεν τους βλέπεις μπροστά σου.
Το μεγαλύτερο σοκ είναι όσοι βλέπεις μπροστά σου. Όσοι δεν απέχουν. Όσοι προσέρχονται να ψηφίσουν. Που εκπλήσσονται και ξαναεκπλήσσονται και ξαναεκπλήσσονται, όχι για κάποιο διαδικαστικό ζήτημα ή για τον αριθμό των σταυρών, αλλά για το ότι ψηφίζουν για δύο εκλογές και όχι μόνο για μία. Που τρώνε δύο μερόνυχτα στο παραβάν. Που αν μετρήσεις τον μέσο όρο ηλικίας τους είναι πολύ -πολύ όμως- μεγάλος. Κοιτάς τον εκλογικό κατάλογο και λες ότι τουλάχιστον δεν ήρθαν να ψηφίσουν οι γεννημένοι το 1902 και το 1908, γιατί θα ανέβαζαν τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Και όχι, αποκλείεται να έχουν πεθάνει, αφού θα τους ήρθε και το χαρτί της περαίωσης αυτές τις μέρες.
Εν πάση περιπτώσει, πέραν από το ηλικιακό, η γενικότερη εικόνα του παρελαύνοντος μπροστά σου εκλογικού σώματος είναι τρομακτικότερη από την πραγματικότητα του απέχοντος μακριά σου εκλογικού σώματος. Είναι μια εικόνα -αργείς μερικές εκλογές, αλλά τα πιάνεις- αποκαλυπτική της ποιότητας του πολιτικού μας συστήματος. Όσα ως τώρα δεν έβγαζαν νόημα, πια βγάζουν.
Μ΄αυτά και μ΄εκείνα η νύχτα των εκλογών πέρασε και η επόμενη ξημέρωσε με μια αυγή που δεν έστειλε τις χρυσές της ακτίνες μόνο στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, αλλά και στον δημόσιο πολιτικό λόγο πολλών, απενοχοποιώντας τον και επιτρέποντάς του να μιλήσει πιο ελεύθερα. Πέτα κι εσύ στην άκρη τις παλιές σου αναστολές. Παραδώσου στην απελευθερωτική γοητεία του κτήνους. Και αν αυτή σου πέφτει βαριά, παραδώσου τουλάχιστον σε μερικές από τις βασικές του θέσεις. Οι οποίες εδώ που τα λέμε είναι ούτως ή άλλως και δικές σου, αλλά μέχρι τώρα δεν έκανε να το παραδεχτείς. Ε, τώρα κάνει.

36 Comments:

At 11/09/2010 09:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

To μεγαλύτερο σοκ όλων είναι να ακούς τον κ. Μίχα σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ να εγκαλεί τον κ. Μιχαλολιάκο για Παναθηναϊκό και να του λέει ότι αυτός είναι πιο Πειραιώτης από εκείνον γιατί πηγαίνει στην 7 με τα 'παιδιά'.
Το ανήκειν στο Θρύλο εχέγγυο καλύτερης δημαρχιακής διαχείρισης.
Φαιδρή δημοκρατία.

satyricon

 
At 11/09/2010 09:51:00 π.μ., Blogger fanfarone said...

Από το blog των G700:
Το «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι» είναι μια μεγάλη μπούρδα αντίστοιχη με το «όλες οι γυναίκες είναι πουτάνες» και το «όλοι οι άντρες είναι γουρούνια». Δείχνει ότι απλώς βαριόμαστε να ψάχνουμε τους καλύτερους για μας.
Η αποχή στις εκλογές μοιάζει με την αποχή από το σεξ. Αντιμετωπίζεται ιδεολογικά ως ένας αξιέπαινος άθλος αλλά, τελικά, απλώς οδηγεί στη μαλακία.

http://g700.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html

 
At 11/09/2010 12:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στα τόσα πολλά διλλήμματα (ή διλύματα..) πρόσθεσες και τον πίνακα ζωγραφικής;

Γιατί;
Πρέπει να μάθουμε και ζωγραφική για να ψηφίσουμε;
Ο "νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς":)

Έτσι δεν λένε;..γιατί το αλλάζεις;
Γιατί;

 
At 11/09/2010 12:50:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Εγώ σου τα 'λεγα ότι ελάχιστοι έχουνε καταλάβει τι 'ν' τούτος ο Καλλικράτης, εσύ περιμένεις να ξέρουν και για τις περιφερειακές;

 
At 11/09/2010 04:42:00 μ.μ., Anonymous formerly known said...

Όποιος τους θέλει αντάμα πληρώνει ακριβά.

 
At 11/09/2010 05:20:00 μ.μ., Blogger celin said...

OLD BOY,θυμασαι τι σου εγραφα πριν 4-5 αναρτησεις;εκλογες δε προκειται να γινουν γιατι δεν τις θελουν οι τραπεζομαφιοζοι.
Εδω φαγαν πολλοι το παραμυθι του ΓΑΠ κ προτιμησαν να απεχουν απο το να τον καταψηφισουν.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ καταποντιστηκε εν συγκρισει με το 2009,αλλα δεν διαλυθηκε.
Η Αριστερα αν δεν αλλαξει προσωπο κ συνεχισει τις παπαριες,ολοενα κ θα αυξανεται η Ακροδεξια.
Η υπαρξη των γκετο και του παραεμποριου θα μας κανει ολους φασιστες στο τελος.
Τελειωνετε με τους βερμπαλισμους κ τις αερολογιες.
Η Αριστερα περιμενει μια ζωη να προσαρμοστει η πραγματικοτητα σε αυτην,
οχι,
η Αριστερα ειναι αυτη που πρεπει να προσαρμοστει στην πραγματικοτητα.

Πολυ θα ηθελα να αρχισω να κατηγορω αυτους που απειχαν,σιγουρα καποιοι απο αυτους ειναι παραλυτοι χαβαλεδες κ κουτοφραπεδες,
αλλα υπαρχουν κ πολλοι που απειχαν συνειδητα,ακολουθωντας τη κοσμοθεωρια τους.
Βασικα με την αποχη τιποτα δε πετυχαν,βασικα κλασαν τα παπαρια του Καθεστωτος.
Η Αριστερα ομως οφειλει να βρει εναν τροπο να τους προσεταιριστει κ να συνδιαλλαγει μαζι τους.
Γιατι,αν δεν το κανει η Αριστερα,υπαρχουν αλλοι προθυμοι να το κανουν,προς το πιο ακροδεξιο του πολιτικου φασματος.

Εδω καταγραφω τη σκεψη μου για χθες
http://celinathens.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html

 
At 11/09/2010 05:28:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

«Κι εμείς θα καμωθούμε για μια ακόμη φορά
πως καταλάβαμε τι έγινε και γιατί έγινε.»

Μου πήρε πολλά χρόνια ( ίσως να φταίει η
λίγη αντιληπτικότητα μου ) για να
καταλάβω πως τελικά ήμουν και εγώ
ένας από αυτούς.

Apologia
Αν ο Χάγιος ήταν σήμερα περιφερειάρχης Αττικής,
θα έβγαζε την Ελλάδα από την ΟΝΕ ;
θα κρατικοποιούσε τις τράπεζες ;
θα άνοιγε τα σύνορα να γεμίσει παράνομους
μετανάστες η γειτονιά σου ;
Και μια απορία βρε apologia μου,
τις θέσεις των υποψηφίων από
το ίντερνετ τις έμαθες ;

 
At 11/09/2010 05:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Α, ξέχασα να πω ότι ακόμη αθλιότερη ήταν η αντίδραση Μιχαλολιάκου: μα βέβαια και είμαι Ολυμπιακός.
Προσκυνημένοι στις βουλές της μάζας.

satyricon

 
At 11/09/2010 05:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

fanfarone,

οι γενικεύσεις περί ανδρών και γυναικών είναι ηλίθιες, αλλά περί πολιτικών δυστυχώς είναι ορθή. Ξέρεις κάποιον καλό;

satyricon

 
At 11/09/2010 06:09:00 μ.μ., Blogger Spectra said...

Οι σημερινοί παππούδες και οι σημερινές γιαγιάδες κουβαλάνε σχήματα ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού, στον οποίο η (αίσθηση για την) απόσταση ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τον πολίτη ήταν διαφορετική, οι παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικών λιγότερο σύνθετοι, οι άνθρωποι πιο ρομαντικοί. Πέρα απ'αυτό οι εκλογές είναι γι αυτούς μια κοινωνική εκδήλωση που περιμένουν από τις προηγούμενες εκλογές. Ψηφίζουν άρα υπάρχουν. Έτσι κι αλλιώς, οι συνθήκες σήμερα δεν τους προσφέρουν εναλλακτικές διεξόδους για να νιώσουν ότι υπάρχουν.

 
At 11/09/2010 06:56:00 μ.μ., Blogger MrT said...

φίλε oldboy αυτό που έγραψες - από τότε που πάω δικαστικός αντιπρόσωπος - είναι πάντα πιο σοκαριστικό και από τους απέχοντες.

όλοι εστιάζουν στους απέχοντες και τελικά κάνουν στην άκρη τους συμμετέχοντες...αυτούς που τελικά βγάζουν δημάρχους εξαιτίας κουμπαριάς και βουλευτές-υπουργούς εξαιτίας τηλεόρασης (ι μήτσους α...ιν κι στιν τιλιόρασι...ινι ομουρφούλς)...αυτούς που έχουν τα ψήφια στην τσέπα και αν κάνουν το λάθος, σε κοιτούν σα χαζοπούλι (δημοτικές ιδώ; διν ίνι για του Νομαρχ αυτούνου;)

αν η δημοκρατία δεν ήταν γκαβή, μία και μόνο ερώτηση θα έφτανε να ακυρώσει τις μισές ψήφους (πόσους ευρωβουλευτές βγάζει αυτή η χώρα;)

υγ: ευγε για τον Μόραλη...και την ανάκληση...

 
At 11/09/2010 08:02:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Οι συμπολίτες μας, ψηφίζοντας ΧΑ, έκαναν κάτι πολύ περισσότερο από το ψηφίσουν ένα ακραίο κόμμα για να διαμαρτυρηθούν για κάτι που τους ταλαιπωρεί. Ελάχιστη συναίσθηση να έχουν για το τι ψήφισαν, ελάχιστη ιστορία να ξέρουν, ακόμα και αν φλερτάρουν με ακροδεξιές ιδέες, ακόμα και το μόνο που τους απασχολεί είναι το πρόβλημα που θέλουν να επικοινωνήσουν, αυτό που επιτέλεσαν είναι ότι λέρωσαν την ψυχή τους για πάντα. Και όμως παρότι το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι το ήξεραν πριν ψηφίσουν, το έκαναν. Άρα θα συμφωνήσω με τον Celin, θα πρέπει να προσέξουμε όλοι, για να μην βρίσκει εύκολη τροφή το κτήνος. Ας τρώνε τώρα οι εκπροσωποί μας, όλων των παρατάξεων γιατί όλες έχουν ευθύνη, στη μάπα τον Χίμλερ σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο. Φαντάζομαι θα είναι και εξαιρετική παρέα στα φιλανθρωπικά γκαλά.

 
At 11/09/2010 09:17:00 μ.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

Όχι αγαπητέ παλαιοπαί.

Δεν θα πλέξω (πια) το σκοινί που θα με κρεμάσει το σύστημα, ελπίζοντας (στον ανθρωπισμό του) να το έχει περάσει με σαπούνι για να μην γδάρει το λαιμό μου.

Προτιμώ όρθιος και ενσυνείδητος, ακόμη κι αν αυτό έχει μια "σφαίρα" στο κεφάλι.

...

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι εκλεγόμενοι είναι της ίδιας ποιότητος των εκλογέων ;

Ε ;

 
At 11/09/2010 09:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν γίνεται να πιστεύουμε, ότι όλο το ποσοστό της αποχής, αντιστοιχεί στους "ασυνείδητους", ενώ το υπόλοιπο ανήκει στους "καλούς" πολίτες..

Δεν μοιάζει με "μεταφυσική" αντίληψη;

Πολύ μανιχαϊστικό για να είναι αληθινό.
.για να κάνω τον συνήγορο του αντιθέτου

Για την Αθήνα, μιλάμε, μόνο ή γενικά;
Έχει την σημασία του και αυτό,επίσης. ..κατά την γνώμη μου.

 
At 11/09/2010 10:57:00 μ.μ., Anonymous Κρυστάλλης said...

Αν αυτή είναι η εντύπωσή σου από την Αθήνα, φαντάσου στην επαρχία... Και μόνο το ποσοστό που πήρε ο Ψωμιάδης αρκεί για να έχουμε μια ιδέα. Ένας συγγενής μου ήταν στην εφορευτική επιτροπή και μου είπε ότι μόνο ένα 10% είχε μια αντίληψη για το τι ψήφιζε. Κατά τ'άλλα η πόλη είχε πλημμυρίσει από τσιγγάνους, για τους οποίους η τιμή της ψήφου άκουσα ότι έφτασε φέτος τα 60 ευρώ (πριν από κάποια χρόνια ήταν στα μισά).

 
At 11/09/2010 11:27:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Φίλε Σωτήρη το ίντερνετ είναι για μένα πέραν των συνομιλιών με φίλους η μόνη πληροφόρηση που έχω και την βρίσκω υπεραρκετή. Δεν έχω τηλεόραση και δεν φαντάζομαι ότι ο κύριος Χάγιος είχε 2ωρη συνεντευξη στο Μεγκα. Για τα υπόλοιπα νομίζω ότι κατ'εστη σαφής η διαφωνία μου. Αν όχι εδώ είμαστε.

@ φανφαρόνε, κι όπως με την μαλακία, μια πραγματική ανάγκη του ανθρώπυ για να ανακαλύψει τον ευατό του, ολόκληρη η κοινωνία μένει σοκαρισμένη. Νομίζω ότι η μαλακία τώρα δικαιώνεται.

@ σπίθας, ο τίτλος είναι από τους Αχαρνείς, την κωμωδία του Αριστοφάνη που ο Σαββόπουλος έγραψε κατα παραγγελίαν για το Θέατρο Τέχνης. Ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Κουν. Εξυπηρετούσαν το όραμα Σαββόπουλου και όχι το όραμα Κουν. Βρε κάτι μου θυμίζει. Το βάζω για κουίζ.

@ Ολντ, το τραγούδι το λατρεύω και μου θυμίζει πολύ αγαπημένα πράγματα δεν θέλω να το συνδέσω με τίποτα με τις εκλογές. Αυτή τη ματαιωμένη Κυριακή. Όλοι σαν πρόβατα στη σφαγή. Δεν πάιζω.

 
At 11/10/2010 12:34:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

e.v., δεν διαφωνώ με όσα λες. Και για να μην παρεξηγούμαι δεν με χαλάει που ψηφίζουν οι ηλικιωμένοι. Με χαλάει που τελικά καθορίζουν αυτοί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι κανονικά θα τους αναλογούσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό δεν είναι δική τους ευθύνη.

 
At 11/10/2010 12:39:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, και μένα αρχικά μου φαινόταν αδιανόητο το πώς μπορούν να γίνουν εκλογές. Όσο περνούσαν οι μέρες όμως, άρχισα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται για μπλόφα. Φαίνεται πως τελευταία στιγμή μεταπείστηκε. Ενδεχομένως και από τραπεζοτέτοιους και λοιπούς συγγενείς. Βέβαια είναι πιο λογικοφανές να δεχθούμε ότι όλο αυτό ήταν εξαρχής μια μπλόφα για να συσπειρώσει κόσμο. Ωστόσο, τείνω προς την άλλη άποψη.

 
At 11/10/2010 12:44:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Satyricon, εμένα η θέση μου είναι πάγια: ολικός βομβαρδισμός του Πειραιά. Έτσι γλιτώνει κανείς και από την πόλη θρύλο και από το συγκλονιστικό δίλημμα Μίχας ή Μιχαλολιάκος.

 
At 11/10/2010 12:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«αν η δημοκρατία δεν ήταν γκαβή, μία και μόνο ερώτηση θα έφτανε να ακυρώσει τις μισές ψήφους (πόσους ευρωβουλευτές βγάζει αυτή η χώρα;)»
Α. Brakatsoulas, δεν ρωτάς κάτι πιο εύκολο, γιατί θα κοπώ κι εγώ ;)))

 
At 11/10/2010 12:49:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

ΑΦ, σκεφτόμουν κάτι παρόμοιο. Από την μία αληθινά με ενοχλούν όλες οι αφ΄υψηλού επικρίσεις για ρατσισμό όσων ΔΕΝ ζούνε στις επίμαχες περιοχές, από την άλλη όμως το να ψηφίζεις και Χρυσή Αυγή παραείναι υπερβολικό, με οποιοδήποτε κριτήριο. Πάντως αυτό που γράφω στο τέλος του ποστ δεν το γράφω σαν σχήμα λόγου, αλλά φοβάμαι πως το πιστεύω.

 
At 11/10/2010 12:53:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Δεν θα πλέξω (πια) το σκοινί που θα με κρεμάσει το σύστημα, ελπίζοντας (στον ανθρωπισμό του) να το έχει περάσει με σαπούνι για να μην γδάρει το λαιμό μου».
Θεωρητικά πάντως οι εκλογές είναι το σκοινί στο δικό σου χέρι, για να το κάνεις εσύ ό,τι θες. Και μην ψηφίζοντας το παραχωρείς.

«Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι εκλεγόμενοι είναι της ίδιας ποιότητος των εκλογέων ;»
Αυτό λέω στο ποστ.

 
At 11/10/2010 12:56:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Δεν γίνεται να πιστεύουμε, ότι όλο το ποσοστό της αποχής, αντιστοιχεί στους "ασυνείδητους", ενώ το υπόλοιπο ανήκει στους "καλούς" πολίτες»
Μα δεν λέω αυτό. Κάνω μια διάκριση νομίζω, στο ποστ.

«Για την Αθήνα, μιλάμε, μόνο ή γενικά;»
Το ποστ γενικά μιλάει. Το συγκεκριμένο δείγμα των ψηφοφόρων που αναφέρω και που δεν ήξεραν ότι ψηφίζουν για δύο εκλογές κλπ. αφορά την Αθήνα.

 
At 11/10/2010 04:31:00 π.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

"Θεωρητικά πάντως οι εκλογές είναι το σκοινί στο δικό σου χέρι, για να το κάνεις εσύ ό,τι θες. Και μην ψηφίζοντας το παραχωρείς".

Αγαπητέ παλαιοπαί κάνεις λογικές ακροβασίες που δεν "συγχωρούνται" για σε.

Σ' ένα πολιτειακό σύστημα που την μόνη στιγμή που υπάρχω γι' αυτό είναι μόνον την ώρα των εκλογών,
Σ' ένα πολιτειακό σύστημα που οι εκλεγόμενοι "άρχοντες" δεν λογοδοτούν για τίποτα, σε κανέναν και ΠΟΤΕ,
Σ' ένα πολιτειακό σύστημα που κι αυτό ακόμη το Σύνταγμά του απ' αυτούς που το έχουν φτιάξει (και με τις υποτιθέμενες δικλείδες που έχει) βιάζεται ασύστολα και ξενδιάντροπα,
Σ' ένα πολιτειακό σύστημα που ελεγκτές και ελεγχόμενοι είναι οι ίδιοι άνθρωποι,

εσύ περιμένεις να το στηρίξω, αναγνωρίζοντας τον βασικότερο θεσμό δικής του ύπαρξης και δικής μου δουλείας ;

Όχι αγαπητέ ... ΟΧΙ !
Κάποια στιγμή ξύπνησα από το Matrix.

Το μόνο σκοινί που (σύντομα) θα είναι στα χέρια μου (και όχι μόνον) είναι αυτό που θα στηθεί στις πλατείες την κατάλληλη στιγμή.

 
At 11/10/2010 10:23:00 π.μ., Blogger Bill said...

Εμένα έχει αρχίσει να με ερεθίζει σαν ιδέα ένα όριο ηλικίας σαν ταβάνι - όπως υπάρχει και σαν πάτωμα - ως αρνητικη προϋπόθεση ψήφου. Θα βγάλουν τα παππούδια τον Κακλαμάνη, θα μπουν ύστερα σπίτι τους και θα ξαναβγούν στις επόμενες εκλογές να μας ξαναγαμήσουν, έχοντας περάσει το χρόνο τους συντροφιά με τον Παπαδάκη και τον Αυτιά, ο Νικήτας θα αφήσει στην τύχη του το δημόσιο χώρο της πόλης (στην καλύτερη), καμία παρέμβαση, ο Καμίνης θα μείνει με μια συμπάθεια στο μυαλό όλων και η Αθήνα θα πλησιάσει λίγο ακόμα στην ιδέα της αστικής κινούμενης άμμου. Θα ήθελα πολύ να δω μια έρευνα σχετικά με το μέσο όρο ηλικίας των ψηφοφόρων των δύο αυτών συνδυασμών.

 
At 11/10/2010 04:45:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

" To πλέον σύνηθες σε τούτο τον κόσμο, σε αυτούς τους καιρούς που περπατάμε στα τυφλά σκουντουφλώντας, έιναι, στη γωνιά του δρόμου, να πέσουμε πάνω σε άντρες και γυναίκες ώριμους σε ηλικία και ευημερείς, που, ενώ στα δεκαοχτώ τους υπήρξαν η χαμογελαστή άνοιξη προσωποποιημένη, αλλά επίσης, κι ίσως κυρίως, υπήρξαν μπριόζοι επαναστάτες αποφασισμένοι να γκρεμίσουν το σύστημα των πατεράδων τους και να βάλουν στη θέση του τον παράδεισο, επιτέλους, της αδερφοσύνης, βρίσκονται τώρα, με παρόμοια σταθερότητα, θρονιασμένοι σε πεποιθήσεις και πρακτικές που, αφού τις προσάρμοσαν, για μυϊκή προθέρμανση και γυμναστική, σε κάποια από τις πολλές εκδοχές του μετριοπαθούς συντηρητισμού, κατέληξαν τελικά στον πλέον ασύστολο και αντιδραστικό εγωισμό. Για να το πούμε με λιγότερες τσιριμόνιες, οι άντρες και οι γυναίκες αυτοί, μπροστά στον καθρέφτη της ζωής τους, φτύνουν καθημερινά στη μούρη αυτού που υπήρξαν τη ροχάλα αυτού που είναι."

Ζοζέ Σαραμάγκου, απο το "Περι φωτίσεως", ένα βιβλίο καταπληκτικό και καταπληκτικά επίκαιρο

 
At 11/10/2010 05:31:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Μια άποψη περί αποχής (που δεν είναι η δική μου άποψη αλλα νομίζω πως ξίζει μια ανάγνωση για ιστορικούς λόγους τουλάχιστον):
http://www.anarkismo.net/article/5689

 
At 11/10/2010 11:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Bill, επειδή εγώ το ξεκίνησα το θέμα δεν θέλω να πάρει λάθος δρόμο. Το πρόβλημα είναι ότι ψηφίζουν αναλογικά πολύ περισσότεροι ηλικωμένοι. Αν ψήφιζαν και οι νεότεροι με την προσήλωση των ηλικιωμένων δεν θα υπήρχε αυτή η αναντιστοιχία.

 
At 11/10/2010 11:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Απόλλωνα μπλέκεις σωστές με ολότελα λανθασμένες επισημάνσεις. Το θέμα είναι ότι η δημοκρατία λειτουργεί με λάθος τρόπο. Η απάντηση πρέπει να είναι να λειτουργεί με το σωστό. Και όχι, δεν είναι εργαλείο δουλείας σου οι εκλογές. Ρίξε λευκό. Ας υπάρχει 50% λευκών, αντί για 50% αποχή.

 
At 11/10/2010 11:31:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Jomarch, γενικά πολύ ωραίο το απόσπασμα του Σαραμάγκου, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος πόσο ταιριάζει με αυτό που λέω στο ποστ.

 
At 11/11/2010 02:51:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

oldboy ταιριάζει μέσω ενός λογικού άλματος το οποίο μπορει να μη σε βρίσκει σύμφωνο αλλα ειναι νομίζω ευνόητο: ότι μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων ψηφίζει συντηρητικά και στηρίζει το δικομματισμό. Το θέμα του βιβλίου είναι μια πόλη στην οποία 83% των πολιτών ψήφισε λευκό στις δημοτικές εκλογές, αυθόρμητα και χωρίς οργάνωση, και οι επιπτώσεις αυτής της πράξης.

 
At 11/11/2010 05:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

A! Τότε κολλάει και παρακολλάει :)

 
At 11/12/2010 02:52:00 π.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

Τι κρίμα να επανέρχομαι για αυτονόητα ...

1ον Ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι ολότελα λανθασμένες επισημάνσεις (κατά την γνώμη σου, βεβαίως, βεβαίως);

2ον Είναι σαφέστατο ότι ερμηνεύεις και ετυμολογείς διαφορετικά την λέξη, την κατάσταση και το υφιστάμενο πολιτειακό σύστημα "Δημοκρατία", από μένα. Απλά εγώ ανεγνώρισα πια ότι αυτό δεν οδηγεί εκεί που εγώ κι άλλοι αρκετοί θέλουμε.

3ον Όταν μου απαντάς με ηθικολογικής έννοιας λέξεις "σωστό" και "λάθος" καταλαβαίνεις ότι για να έχει νόημα η συζήτηση θα πρέπει να γράψω "σεντόνια" σκέψεων και αυτό ούτε το θέλω, ούτε ένα blog είναι κατάλληλος χώρος γι' αυτό.

4ον Πως μπορείς μονολεκτικά να είσαι τόσο απόλυτος ("και όχι, δεν είναι εργαλείο δουλείας σου οι εκλογές") για το πως βιώνω εγώ μια κατάσταση και να μην μου δίνεις το δικαίωμα να την ερμηνεύω όπως εγώ θέλω και μπορώ να επιχειρηματολογήσω (απλά σέβομαι χώρο και χρόνο και δεν επεκτείνομαι) ;

 
At 11/12/2010 02:53:00 π.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

5ον Παραγνωρίζεις από άγνοια ή αμνησία ότι οι έδρες και τα ποσοστά κομμάτων και συνδυασμών ΠΑΝΤΟΤΕ λογίζονται επί των εγκύρων και ΟΧΙ επί των ψηφισάντων ;
Οπότε ; Άκυρα-Λεύκα και αποχή είναι επί της ουσίας το ΙΔΙΟ πράγμα.
Τυπικώς το σύστημα ΔΕΝ τα λαμβάνει υπ' όψιν όσο κι αν κωλοκτυπιόμαστε όλοι μαζί.

Άραγε, το λευκό το προτείνεις ως το χριστιανικό χρώμα του εξαγνισμού και της Ποντίου Πιλατίου στάσεως ;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
Το πρόβλημα είναι με τους 122.212 που ψήφισαν ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ-ΚΑΜΙΝΗ και τους 864.298 που ψήφισαν ΣΓΟΥΡΟ-ΚΙΚΙΛΙΑ-ΔΗΜΑΡΑ και ΟΧΙ με τις αποχές των 278.110 και 1.215.173 αντίστοιχα.
Κρινόμενο, ειδικά υπό την υφιστάμενη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση.

 
At 11/13/2010 03:15:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aπόλλωνα, εννοείται ότι όταν μιλάω για σωστό και λάθος εννοώ το κατά τη γνώμη μου σωστό και λάθος. Επιγραμματικά η θέση μου είναι η εξής: όσα στραβά και αν έχει το σύστημα, οι εκλογές -ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Εάν στην πράξη ακόμα και σε αυτές δεν βρίσκεις κάτι που να εμπνέει να ψηφίσεις είναι άλλης τάξης θέμα. Και απόλυτα σεβαστό. Ωστόσο, για να το αντιστρέψω, το οποιοδήποτε αυριανό σύστημα ή μη σύστημα θα προτιμούσες εσύ να πάρει τη θέση του υπάρχοντος, θα είχε ή δεν θα είχε αντίστοιχες διαδικασίες με τις εκλογές;

 
At 11/14/2010 05:31:00 π.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

Σ' ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου.
Συγγνώμη για την πολυλογία μου ...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε :
- κληρωτές θέσεις αρχόντων
- ετήσια θητεία
- λογοδοσία μετά το πέρας της θητείας, στην περίπτωση υπολόγου δέσμευση οικογενειακής περιουσίας (αν θα υπάρχει με την έννοια που ξέρουμε σήμερα σε ένα μελλοντικό πολιτειακό σύστημα) μέχρι 2ου ή κου 3ου βαθμού συγγενείας, ισάξιας της βλάβης που έχει προκαλέσει στην πολιτεία, άρση ιδιότητος πολίτη.
- συμμετοχή δια κληρώσεως όλων των πολιτών στις δικαστικές αρχές,
κ.λ.π., κ.λ.π.

Δεν νομίζω ότι τα έχεις ακούσει 1η φορά και καταλαβαίνεις από ποιο πολιτειακό σύστημα λαμβάνω αυτές τις αρχές.

Ευχάριστη και "γόνιμη" μέρα να 'χεις αγαπητέ !

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home