Από μόνα τους
Καλά, αυτοί οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που παίρνουν 40% πάνω από τους δημοσίους υπαλλήλους και 100% πάνω από τους ιδιωτικούς πώς αντέχουν τον εαυτό τους;
Γιατί δεν αυτοκτονούν από μόνα τους τα μουνόσκυλα;
Αν τουλάχιστον μέσα στους ανθρώπους αυτούς ένας πέθαινε από αηδία.
Αδέλφια χρυσαυγίτες, σταματήστε να βαράτε τους μουσουλμάνους. Ας ενωθούμε όλοι μαζί, πέρα από ρατσισμούς και μαλακίες, και ας πάμε να τσακίσουμε στο ξύλο όχι πια τα εξιλαστήρια θύματα, αλλά τους αληθινούς φταίχτες: να τρέμουν να βγαίνουν απ΄το σπίτι τους και να πηγαίνουν στις ΔΕΚΟ τους, να ξέρουν ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους.
Και επιτέλους: ΟΠΩΣ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.
Όχι πια δυο μέτρα και δυο σταθμά, όχι πια πολίτες δυο κατηγοριών, ας σταματήσει η βολεμένη δημοσιοδίαιτη μισή Ελλάδα να τραβά το χαλί κάτω από την με το διαρκές αγγούρι στον κώλο υπόλοιπη μισή, μόλις επέλθει ισότης στα αγγούρια μερικοί από τους αριθμούς θα νιώσουν καλύτερα, μερικοί άλλοι όχι και τόσο, και πάλι όμως θα έχουμε κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κάλυψης τμήματος των ανισοτήτων.
Και αυτό τελικά ήταν το βασικό σφάλμα της πολιτικής κατεύθυνσης που είχαμε πάρει: η επιδίωξη της ισότητας προς τα πάνω είναι μια πλάνη και οδηγεί σε φούσκες. Αντίθετα η προς τα κάτω ισότητα είναι πολύ περισσότερο εφικτή και φέρνει από την πίσω πόρτα καταστάσεις υπαρκτού σοσιαλισμού σε περιβάλλον υπαρκτού καπιταλισμού.
43 Comments:
Ναι φυσικά απέτυχαν υπαρκτός σοσιαλισμός και καπιταλισμός. Το μόνο ανθρώπινο οικονομικό σύστημα, που μπορεί να διατηρεί αενάως αύξηση του βιοτικού επιπέδου με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητας, να συντονίζει άψογα τον σταρχιδισμό και τα τάγματα συνδικαλιστικής εφόδου, να ανανεώνει τα όνειρα του καθενός για το δικαίωμα στην παρασιτική τεμπελιά και απόλυτη "εργασιακή" ασφάλεια, είναι ο ένδοξος ελληνικός κρατισμός. Τα οποία όλα αυτά τα κατάφερε δανειζόμενος λεφτά από τον υπαρκτό καπιταλισμό και ιδεολογία από τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Όντας το απόλυτα βελτιωμένο υβρίδιο, αφού και ο λαός ανεβαίνει στην εξουσία, και πληρώνεται από τα κορόιδα που παλεύουν καπιταλιστικώς στον ιδιωτικό. Αλλά μια μέρα, όταν ξημερώσει η αυγή της Παγκόσμιας Κρατικίστικης Επανάστασης, θα σώσουμε και αυτούς τους κολασμένους, και θα βγάζουν όπως οι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ, 4 χιλιάρικα ξύνοντας τα παπάρια τους, γιατί όλοι θα έχουμε τελειοποιήσει την τεχνογνωσία της διεκδίκησης κεκτημένων.
Η Χρυσή Αυγή είναι κρατικίστικης-αντικαπιταλιστικής φιλοσοφίας. Δεν κινδυνεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από αυτούς. Άλλοι κινδυνεύουν.
Καλημέρα
Εγώ ένα έχω να πω. Ιστορικά, από καταβολής ελληνικού κράτους, ή χούντα θα έχουμε, ή γερμανοκρατία, ή θα παλεύουμε να γλυτώσουμε από ένα από αυτά.
Η ζωή κύκλους κάνει, κι είμαστε το καλύτερο παράδειγμα.
Ευστοχότατο ποστ
υγ. και για να προλάβω πιθανές αντιδράσεις τις άκουσα τις δηλώσεις του κρατικοδίαιτου κ. Όθωνα από πρώτο χέρι. Έχει δίκιο ο άνθρωπος, ό,τι κι αν λέμε εμείς.
Όχι! Να πούμε όχι!'Οχι στη δικιά τους αλήθεια, στην αλήθεια των αριθμών. Λεφτά υπάρχουν! Τόσο καιρό τα τρώγαμε. Τωρα μας τα κρύβουν! Εμπρος παλικάρια να βγούμε στους δρόμους, με ρόλεξ στα χέρια και γούνες στους όμους! Είμαστε πλούσιοι! Η Ελλάδα δε πεθαίνει! Δε θα περά, δε θα περάσει ο δανεισμός! Λεφτά υπάρχουν! Πάντα υπήρχαν! Η κόλαση είναι οι άλλοι. Εμείς παντα καλοί. Πάντα πλούσιοι, επειδή μας αξίζει.Όχι επειδή δουλέψαμε. Τα λεφτά βγαίνουν απ'το σεντούκι. Όχι απ'την εργασία. Πότε θα το καταλάβετε επιτέλους?
Καλημέρα,
Οι αριθμοί, όσο κι αν σου προκαλούν αλλεργία, είναι αυτοί που καθορίζουν (και καθόριζαν) τη ζωή μας http://www.e-telescope.gr/el/science-and-technology/115-fibonacci-numbers
Κι όμως εξακολουθείς να του απορρίπτεις, όλοι θα προτιμούσαν την ισότητα προς τα πάνω. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να μαζευτούμε, έτσι απλά. Κατηγορείς το μνημόνιο γιατί μας ανάγκασε να μειώσουμε τα έξοδα του κράτους κατά 9 περίπου δις, παραβλέπεις όμως ότι το κράτος (το 2009) ήθελε για έξοδα –πλην τόκους πληρωμές χρέους κ.λπ.- 64 δις τα δε έσοδα του ήταν 55 δις. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή, χωρίς μνημόνιο χωρίς τόκους και λοιπά, για να πληρωθούν όλοι, μας έλειπαν τουλάχιστον 9 δις. Τους υπέρογκους μισθούς ασφαλώς και πρέπει να τους μειώσει, απολύσεις και ασφαλώς πρέπει να γίνουν. Όταν κλείνουν τα εμπορικά κλείνουν γιατί οι περισσότεροι είχαμε γίνει έμποροι και τώρα πλεονάζουν, όσοι λοιπόν πλεονάζουν και στο δημόσιο θα πρέπει να απολυθούν. Το κράτος που δεν θα ξοδεύει όλα του τα έσοδα για μισθούς και συντάξεις θα μπορεί να διοχετεύσει χρήματα για την ανάπτυξη και έτσι σιγά - σιγά θα εξισωθούμε και προς τα πάνω.
Πρέπει να γίνουν απολύσεις.
Πρέπει αναγκαστικά να μειωθεί το κόστος εργασίας για να αυξηθούν οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα.
διαφορετικά θα έχουμε ύφεση και Ανεργεία 98%. Θα δουλεύουνε μόνο οι υπάλληλοι του ταμείου εναργείας.
Πάρτε για παράδειγμα τις χώρες με τους υψηλούς μισθούς. Γερμανίε, Σουηδίες, Γαλλίες, Νορβηγίες.
Το κόστος εργασίας είναι τόσο ακριβό που δεν υπάρχει κανένα εργοστάσιο. Καμιά επιχείρηση. Καμία επένδυση.
Πρέπει να γίνουν απολύσεις και επομένως με την αύξηση της προσφοράς να μειωθεί το κόστος εργασίας. ΤΕΛΟΣ
και πάνω που κανόνιζα να βγω για ένα ποτό το βράδι αλλά προκειμένου να με φάνε οι τύψεις κάθομαι και μέσα
Κ.Κ.Μ.
Είναι λίγο λαϊκίστικο το κείμενο του Old Boy ενώ δεν το συνηθίζει. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι όλοι θα ήθελαν την εξίσωση προς τα πάνω αλλά δεν γίνεται. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι στο δημόσιο η πλειοψηφία υποαπασχολείται. Αυτό δεν λειτουργεί. Κάπως πρέπει να βρεθεί μία λύση. Ή να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων ή οι αποδοχές τους, όπως ακριβώς θα γινόταν και σε μία ιδιωτική επιχείριση η οποία έμπαινε μέσα. Δηλαδή γιατί δεχόμαστε το να πεί ο ιδιοκτήτης μιας εταιρίας ότι δεν βγάζω κέρδος οπότε διώχνω κόσμο και δεν το δεχόμαστε να το πει το κράτος? Καταλαβαίνω την ένσταση ότι το κράτος πρέπει να φροντίσει τους πολίτες του αλλά αφού δεν μπορεί πρέπει να συμβιβαστούμε με ότι μπορούμε. Δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη (χρήματα ως χώρα) και τον σκύλο χορτάτο (υπέρογκο και ασύμφορο δημόσιο).
Δηλαδή, είμαι αιθεροβάμων εγώ που ονειρευόμουν ένα κράτος μόνον με δημοσίους υπαλλήλους ... ;
Ανώνυμε των 02.13.00
Φίλε μου , γιατί πρέπει να δεχθώ, μια εταιρία που έχει ζημιές το 2010, να απολύει
εργαζόμενους, ενώ τα προηγούμενα 40 χρόνια είχε τρελά κέρδη ;
Όσοι διαχειρίστηκαν δημόσια χρήματα τα τελευταία 40 χρόνια, δεν είχαν κέρδη ;
Τα 50 ακίνητα που έχει ο καθένας τους δεν είναι από κέρδη ;
Γιατί να την πληρώσει ο εργαζόμενος στο Δημόσιο επειδή καθόταν. Αυτός
έφταιγε που καθόταν;
Ποιος νόμος της οικονομίας λέει πως η εταιρία ή το κράτος πρέπει να οικειοποιείται τα κέρδη και να κοινωνικοποιεί τις ζημιές ;
Μάλλον πρόκειται για συστηματικό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους.
Ίσως βέβαια να λαϊκίζω, ή «να μην καταλαβαίνω» όπως ο Καψής.
συμφωνω με τους προλαλλησαντες.
οι αριθμοι καθοριζουν τη ζωη μας.
και οι αριθμοι δεν βγαινουν.
τα εσοδα δεν καλυπτουν τα εξοδα.
δεν υπαρχουν αρκετα λεφτα για να ζησουν ολοι.
προτεινω ανεπιφυλακτα απολυσεις εργαζομενων,
κλεισιμο περιττων επιχειρησεων,
ευθανασια υπεραριθμων πολιτων.
διοτι ως γνωστον
οι ανθρωποι πρεπει ως οφειλουν να υπηρετουν τους αριθμους.
υ.γ. old boy τα σεβη μου.
Το θέμα για μένα είναι ότι οι υπεραριθμοι υπάλληλοι, οι υψηλοί μισθοί τους, και το "ξύσιμο" πολλών από αυτους ΔΕΚΟ ήταν ενα προιόν συναλλαγής με την εκάστοτε εξουσία. Προιόν διαφθοράς δηλαδή.
Η αριστερά δεν θα έπρεπε να φωνάζει μόνο τώρα που απειλούνται οι θέσεις εργασίας και τα προνόμια ορισμένων, αλλά και όταν γίνονταν χαριστικές και υπεράριθμες προσλήψεις, όταν δίνονταν γενναιόδωρα μπόνους σε ανθρώπους που δεν τα άξιζαν, όταν κάποιοι συνδικαλιστές έκαναν τα στραβά μάτια σε μίζες και λαδώματα υψηλόβαθμων για να εξασφαλίσουν αυτοί κάποια προνόμια.
Πάντως καλό θα ήταν να κάνουμε την εξής διάκριση, όχι τίποτα άλλο, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας:
1) Όποιος γουστάρει που θα περικοπούν αποδοχές (ή και θέσεις εργασίας όταν μιλάμε για συμβασιούχους) το γουστάρει επειδή είναι απαραίτητο να συμβεί για να αναπνεύσει η οικονομία της χώρας;
ή
2) Όποιος γουστάρει που θα περικοπούν αποδοχές (ή και θέσεις εργασίας όταν μιλάμε για συμβασιούχους)το γουστάρει επειδή υποφέρει στον ιδιωτικό τομέα και το θεωρεί άδικο κάποιοι να περνάνε πολύ πιο άνετα από αυτόν;
- Στην μεν πρώτη περίπτωση, ωραία θα μειωθεί κάπως το έλλειμμα, ωστόσο και αυτό είναι χρήμα που θα φύγει από την κοινωνία, θα δημιουργήσει αλυσίδα προβλημάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση η μείωση αυτού του ελλείμματος θα συνεπάγεται το ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα ζοριστούν ή και δεν θα τα βγάζουν πέρα.
- Στην δε δεύτερη περίπτωση, ίσως θα ήταν συνεπέστερο αυτός ο (δικαιολογημένος; ας το δεχτώ) κοινωνικός φθόνος και τελικά κοινωνικός αυτοματισμός να στραφεί και κατά κατηγοριών συμπολιτών μας που δεν είναι μισθοσυντήρητοι (έστω και συντηρούμενοι με υψηλούς μισθούς) αλλά και ψηλότερα προς την τροφική αλυσίδα. Δηλαδή αν φθονούμε εκείνον που ζει με μισθό και θεωρούμε δίκαιο να υποφέρει και αυτός, ίσως θα έπρεπε να εξετάσουμε και όλους εκείνους που πλούτιζαν όλες αυτές τις δεκαετίες του πάρτι και ενδεχομένως πλουτίζουν ακόμη. Πλουτίζουν νόμιμα; Ακόμη και αν πλουτίζουν νόμιμα, πλουτίζουν θεμιτά;
Για να απαντήσω για λογαριασμό μου ισχύει η πρώτη περίπτωση. Και συμφωνώ απόλυτα, σε σχέση με την ανάλυση της δεύτερης περίπτωσης, γιατί αιτίες της ύπαρξης υπερβολικού ελλείματος είναι και η φοροδιαφυγή, και η μαύρη οικονομία, και οι μίζες, και οι "μιλημένοι" ή οι ανύπαρκτοι διαγωνισμοί, και τα άχρηστα δημόσια έργα, και η έλλειψη ανταγωνισμού, και οι γενικότερες αγκυλώσεις (για τις οποίες κυρίως φταίει το δημόσιο, όπως η γραφειοκρατία). Όσο δεν λύνονται αυτά, είμαστε εξίσου καταδικάσμένοι, όσο αν διατηρήσουμε το μέγεθος και τη δυσλειτουργία του δημοσίου.
Για το επιχείρημα που ακούγεται τελευταία, σε σχέση με το επιπλέον πάγωμα της αγοράς αν αποληθούν δημόσιοι υπάλληλοι, έχει μια λογική. Αν όμως ίσχυε στην εντέλεια της (αν δηλαδή λυνόντουσαν οι οικονομικές κρίσεις, πετώντας μη παραγωγικό χρήμα στην αγορά), τότε αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να προσλάβουμε ΕΠΙΠΛΕΟΝ δημόσιους υπάλληλους. Κάτι που φαντάζομαι, κανένας λογικός άνθρωπος δεν το δέχεται ως σωστό. Οπότε δεν μπορώ να δεχτώ ότι το ελληνικό δημόσιο, έχει αυτή τη στιγμή τον βέλτιστο αριθμό υπαλλήλων για να αντιμετωπίστει η κρίση και το έλλειμα.
Επειδή είμαι απόλυτα ειληκρηνης με τον εαυτό μου αλλά και με τους άλλους.
2η περίπτωση. Ο κοινωνικός φθόνος που αναφέρεις (δεικτικά) δεν είναι τίποτα άλλο από την κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο πολύ την υπερασπίζεσαι, βρίσκεις κοινωνικά δίκαιο το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι, δηλαδή εσύ και εγώ) να πληρώνει επίδομα έγκαιρης προσέλευσης ή ζέσταμα της μηχανής ή ό,τι άλλο έχουν σκαρφιστεί για να δίνουν λεφτά στους πελάτες τους και όχι να κοπούν όλα αυτά.
Για την πρώτη περίπτωση, τώρα, αν νομίζεις ότι θα πρέπει οι φόροι των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών κ.λπ, θα πρέπει να πηγαίνουν για συντηρούνται οι μισθοί των ΔΥ πάω πάσο. Τα χρήματα από τους φόρους θα έπρεπε να επιστρέφονται στους πολίτες και όχι να πληρώνουν και φόρους για (ένα παράδειγμα) την παιδεία και φροντιστήριο αγγλικών και φροντιστήριο ελληνικών επειδή ενώ έχουμε του περισσότερους αναλογικά εκπαιδευτικούς στην τελική τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι για κλάματα.
Εγώ θεωρώ άδικη την κερδοσκοπία. Και στον δημόσιο, και στον ιδιωτικό τομέα. Και οι απολύσεις φυσικά δεν θα λύσουν όλα μας τα προβλήματα, ίσα ίσα που θα δημιουργήσουν νομίζω περισσότερα.
Αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις. Πολλοί λόγοι υπάρχουν που δεν είναι της παρούσης. Και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη. Το κράτος θα έπρεπε να παρέχει την παιδεία και τα οικονομικά κίνητρα ώστε οι πολίτες να επιλέξουν το επάγγελμα τους και να έχουν την ευκαιρία να το υποστηρίξουν επενδυτικά, και οι πολίτες θα έπρεπε να ψάχνουν καινούριους και ανταγωνιστικούς τομείς για να επενδύσουν και αναπτυχθούν επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη.
Αλλά ποιος νοιάζεται? Εδώ που είμαι, στην Λάρισα, υπάρχουν τόσες δυνατότητες και ο κόσμος κοιμάται. Ανοίγουν συνέχεια καφετέριες. Πρέπει να έχουμε πάνω από 200 σε μια περιοχή λίγο ευρύτερη από την Πλατεία Εξαρχείων.
Κατάντια.
Τίποτα ρε, δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Ακουγα το "κοινωνικό επαναστάτη" τον Οικονομέα να ορύεται για τις ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο. Την ώρα που στο κανάλι του και στα άλλα κανάλια πολλών άλλων υπερασπιστών του λαού, απολύονται δεκάδες άνθρωποι.
Λες και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στομάχια, δεν έχουν οικογένειες. Μόνο τα κηφιναριά του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έχουν και πρέπει πάσει θυσία να τους προστατεύσουμε.
Προφανώς και πρέπει να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Προφανώς και ο δρόμος για μια ανάπτυξη και πορεία της χώρας σε υγιείς βάσεις είναι επίπονος.
Τώρα αν ο old boy τα ειρωνεύεται όλα αυτά (ούτε ο επικοινωνιολόγος της ΑΔΕΔΥ να ήταν) ας μας πει τι υπερασπίζεται.
Τα 2χίλιαρα στις συντάξεις των τραπεζικών, Τα τριχίλιαρα στους μισθούς των ΟΣΕΔΩΝ;
Τα προκλητικά επιδόματα του δημοσίου;
Ολοι αυτοί δεν έγλειφαν τους πολιτικούς (οι περισσότεροι τουλάχιστον) για να τους διορίσουν;
Δεν είναι αλήθεια ότι όλοι αυτοί πλουτίζουν με δανεικά λεφτά που τα φορτώνονται όλοι οι υπόλοιποι;
Τελικά γιατί μας ενοχλεί η αλήθεια τόσο πολύ;
old boy,ακου τη γνωμη μου γιατι συνηθως πεφτω και μεσα,οπως αποδειχτηκε και με τη προεκλογικη μπαρουφα-εκβιασμο περι εκλογων,την οποια δυστυχως τη χαψανε πολλοι,
οσο περνανε οι μερες,στα σχολια θα βλεπεις ολο κ περισσοτερους τυπους που θα υποστηριζουν αποψεις σα κ αυτη που εξεφρασες σαρκαστικα,περι απολυσεως των μουνοσκυλων.
Φυσικα και δε πρεπει να αγγιξει κανεις τα κανονικα μουνοσκυλα που υπερσυσσωρευουν κερδη ακομα και τωρα,μεσα στη κριση.
Οχι.
Οι πλουτοκρατες και τα τσιρακια τους να κερδανε και οι αλλοι,στον Καιαδα.
Θα βλεπεις λοιπον αυτες τις αποψεις να κυριαρχουν στα σχολια των αναρτησεων σου,
και ξερεις γιατι;
Γιατι οι υπολοιποι ανθρωποι,
η πλειοψηφια των εργαζομενω που οδηγειται στην εξαθλιωση,
δεν εχει χρονο για μπουρδες,
δεν εχει χρονο και διαθεση να μπαινει σε μπλογκς,να διαβαζει και να γραφει.
Αυτο θα αποτελει συντομα προνομιο και πολυτελεια.
Φυσικα και δεν αναφερομαι μονο στο μπλογκ σου,μη παρεξηγηθω,αναφερομαι σε ολα τα μπλογκς.
Θα μπαινουν λοιπον οι προνομιουχοι εκφραζοντας τα ανθρωποφαγικα τους ενστικτα,
επιβεβαιωνοντας για ακομη μια φορα τη ρηση που λανσαρε ξανα ο Τομας Χομπς
(homo homini lupus est,ο ανθρωπος ειναι λυκος για τον συνανθρωπο του)
και οι υπολοιποι ειτε θα μαραζωνουν,ειτε θα τρεχουν μπας και αναστρεψουν τη μοιρα τους,
ειτε θα οργανωνουν τη δικια τους αντιδραση,
τους νεους Δεκεμβρηδες,
οι οποιοι,αν ειναι απλως η επαναληψη του Δεκεμβρη του 08,
δε θα ειναι τιποτα αλλο παρα η επιβεβαιωση της ηττας μας.
Οπως το γραφω και εδω
http://celinathens.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html
Η ευκαιρια χαθηκε στις εκλογες.
Ο,τι και να λεμε για να παρηγορηθουμε,η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ δεν ηττηθηκε.
Και η οργη που δεν εκφραστηκε εκει,ειναι βεβαιο οτι θα εκφραστει.
Αλλα δυστυχως,
ετσι οπως το βλεπω να γινεται,
θα ειναι κ αναποτελεσματικα εκφρασμενη.
Καταρχάς ελάχιστοι το "γουστάρουν", πρέπει να είσαι λίγο άρρωστος για να ευχαριστιέσαι με το να βλέπεις τους φίλους σου και γνωστούς σου άνεργους ή φτωχότερους.
Από την άλλη, οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν
-γνώση πως αυτοί πληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων
-την αίσθηση πως οι υπηρεσίες που παίρνουν είναι ακριβές για την ποιότητα που προσφέρουν. Και στην υγεία και στην παιδεία πχ οι Έλληνες πληρώνουν πολλά από την τσέπη τους για συμπλήρωμα των δημόσιων υπηρεσιών. Ας μη μιλήσουμε για το φορολογικό μηχανισμό, όπου οι εφοριακοί αποτυγχάνουν παταγωδώς να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή των εχόντων και τα βάρη επομίζονται χάρη στην ανικανότητα τους δυσανάλογα στους όμως των μικρομεσαίων.
Σε οποιαδήποτε επιχείρηση όταν το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγοραστών και οι πωλήσεις μειώνονται και τα χρέη αυξάνονται, η επιχείρηση είτε κλείνει, είτε μειώνει το κόστος της και τις τιμές της είτε βελτιώνει πολύ το προϊόν. Αν, όπως το Ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή, απλώς αυξάνει τις τιμές της (φορολογία) το μέλλον δεν θα είναι μακρύ. Για την ώρα όμως όλος ο θόρυβος που γίνεται από πλευρά δημόσιων υπαλλήλων είναι για να διατηρηθεί το κόστος εργασίας στα ίδια επίπεδα. Δεν είδα την ΑΔΕΔΥ πχ να δεσμεύεται πως αν διατηρηθούν οι εργαζόμενοι στην υγεία θα μειωθούν 10% οι φαρμακευτικές δαπάνες ή πως οι εφορίες θα αυξήσουν κατά 15% τους ελέγχους και τα έσοδα. Η κουβέντα από τη μεριά τους είναι μόνο για το τι θα πάρουν. Αν θέλουν να αλλάξουν το διάλογο και να τον στρέψουν στο τι θα δώσουν είναι (και) στο χέρι τους.
Οι περικοπές του προϋπολογισμού αφορούν παιδεία, υγεία και αμυνα. Για την άμυνα ειναι μεγάλη η συζήτηση, το αφήνω. Η υγεία και η παιδεία είναι κατα τη γνώμη μου οι δύο πιο κρίσιμοι τομείς, με την έννοια ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν, να είναι προσιτοί σε όλους (δωρεάν, επιχορηγούμενα, πείτε οπως θέλετε) και να έχουν υψηλό επίπεδο. Οι περικοπές σ' αυτούς τους τομείς, με μειώσεις αποδοχών που έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν κι άλλες, με απολύσεις που προετοιμάζονται, και με μειώσεις δαπανών που αφορούν εξοπλισμό, υποδομές και αναλώσιμα, θα οδηγήσουν σε απαξίωση και τους δυο τομείς. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι το νοσηλευτικό προσωπικό που σκίζεται με απάνθρωπα ωράρια, με ελλείψεις προσωπικού και υλικών, και εχει την υποχρέωση να φέρεται ανθρώπινα στους ασθενείς - εμάς. Δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι εκπαιδευτικοί στην επαρχία που διατηρούν δυο σπίτια αν δεν είναι στον τόπο κατοικίας τους και μπαίνουν μέσα οικονομικά, οι εκπαιδευτικοί που έχουν την υποχρέωση να μαθουν γράμματα στα παιδιά μας, και κάτι παραπάνω απ αυτό, να τους παρέχουν παιδεία. Είναι όλοι καλοί; οχι προφανώς, είναι όμως πολλοί οι καλοί και είναι πραγματικοί ήρωες. Οπότε, δυο πράγματα: οι δημόσιοι υπάλληλοι που "ξυνονται" και πληρώνονται καλά είναι αυτοί των υπουργείων, που δεν θίγονται καθόλου, και τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα πληρώσουν τα γαμησιάτικα των άλλων, είναι οι ήρωες της καθε μέρας. Οι νοσοκόμες που ξεσκατίζουν τον κόσμο και δεν εχουν ούτε αντισηπτικά αυτές τις μέρες (το έζησα πρόσφατα). Οι δάσκαλοι που παλεύουν με την ύλη, με την δικαιολογημένη αδιαφορία και απαξίωση των μαθητών, με μια υπουργό που τους φτύνει κατάμουτρα.
Κανένα μέτρο, εστω κι αν ακούγεται δίκαιο από κάποιους, δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο σ' αυτη την ανομη χώρα.
old boy, οπως παντα, εξαιρετικός
Πρός προηγούμενους σχολιαστές υπέρ απολύσεων στο δημόσιο
Έστω ότι απολύονται 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Έστω ότι αυτοί πάίρνουν από 1.000 ευρώ το μήνα.
Τα 300.000.000 ευρώ το μήνα που δεν θα δίνονται σε αυτούς θα χαθούν από την αγορά. (Δεν τα παίρνουν και τα βάζουν στο ντουλάπι). Πληρώνονται ενοίκια, τρόφιμα, φροντιστήρια, ρούχα, ποτά, τσιγάρα, καφέδες, τηλέφωνα κλπ.
Πόσες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα χαθούν αν χαθούν από την αγορά 300.000.000 ευρώ το μήνα ?
Ωχ,ωχ,ωχ, πλάκωσε η ενορία του e-rooster!
Εξαιρετικής εφυϊας το 'επιχείρημα' ότι για τη γαλέρα των ιδιωτικών υπαλλήλων φταίνε, ΟΧΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ(''..δε βγαίνω μάνα μου..''),αλλά οι...δημόσιοι υπάλληλοι!!! Ατσούμπαλη απόπειρα 'κοινωνικού αυτοματισμού'.
Οχι, μας πειράζουν περισσότερο οι ίδιοι οι υπάλληλοι, περισσότερο και από το δημόσιο ως διοίκηση!
Επίσης, δείγμα εξαιρετικής εφυϊας είναι να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τη ΠΑΣΟΚΙΚΗ συνδικαλιστική ποδαρίλα, από τον αγώνα ανθρώπων που δε θέλουν να μείνουν άνεργοι!
Ο βαρύμαγκας 'Ανωνυμος πολίτης' μεσ' τον αχταρμά του, ξεσπαθώνει ενάντια στους Δ.Υ και τον...Οικονομέα, στου οποίου το μαγαζάκι γίνονται απολύσεις!
Εϊ, ψιτ, κύριος τα μπέρδεψες:
Το Μεγκα, είναι ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ όχι ΔΗΜΟΣΙΟ!
Όπως, άλλωστε, κρατικοδίαιτες είναι και πολλές επιχειρήσεις γιαλατζί νεο-φιλελεύθερων και ανεπάγγελτων εκπροσώπων 'βιομηχανικού' κόσμου, που ενώ έχουν τεράστια ευθύνη για το σημερινό χάλι, τώρα δείχνουν, δήθεν οργισμένοι, τους Δ.Υ...
Αϊ σιχτιρ πια
Μου κάνει εντύπωση που εσύ ειδικά θέτεις το θέμα στην βάση του κοινωνικού φθόνου...
Και βέβαια αυτή είναι παθογένεια της ελληνικής επαρχιώτικης νοοτροπίας
(ίσως όχι μόνο) αλλά τα υπερβολικά προνόμια των 'εκλεκτών" των ΔΕΚΟ ήταν εξαρχής ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Εκεί είναι διορισμένοι οι άνθρωποι που ήξεραν που συνέφερε να ζητήσουν από τους πολιτικούς τους πατρωνες(ή νταβατζήδες) να διοριστούν.
Όσοι δεν ήξεραν δουλεύουν είτε στον Ιδιωτικό Τομέα με το 1/3 των αποδοχών για τα ίδια προσόντα ή σε μη glamorous Δημόσιες Υπηρεσίες με τα μισά λεφτά και χωρίς την πίεση του Ιδιωτικού τομέα.
Παρότι δηλ.όπως λεει κι ο ανώνυμος από πάνω τα χρήματα των προνομιούχων που ενδεχομένως απολυθούν,θα λείψουν απ την συνολική αγορά,δεν είναι και λύση να αφαιμάσσονται όλοι οι άλλοι,να χάνονται θέσεις εργασίας στον ιδιωτ.τομέα απ την υπερφορολόγηση και την ύφεση,για να μην "ματώσουν" και οι "πατρικιοι".
Σε μια κοινωνία που θα είχε μια συνοχή και αντανακλαστικά επιβίωσης,μόνοι τους οι της Ολυμπιακής θα έπρεπε να παραιτηθούν της αξίωσης για σύνταξη στα 45 τους,μόνοι τους οι του ΟΣΕ θα έπρεπε να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην έχει ο εργοδότης τους υπερ10πλάσια εξοδα απ'ότι εσοδα.
ο jormach ανέφερε τις δύο κατηγορίες των δημοσίων υπαλήλων - εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι δουλεύουν σκληρά αλλά για τους οποίους δε τέθηκε θέμα απολύσεων.
Θα του πω βέβαια ότι οι εκπαιδευτικοί που κρατάνε δυο σπίτια λόγω διορισμού τους στην επαρχία είναι στη πράξη μειοψηφία, ενώ μετά από λίγα χρόνια διορίζονται σε σχολεία του τόπου διαμονής τους. Στους τόπους μάλιστα όπου διορίζονται (οι περισσότεροι είναι ανύπαντροι και χωρίς παιδιά σε αυττές τι ηλικίες) συγκεντρώνονται και κάνουν παρέα (και καλά κάνουν) και δεν έχουν αφήσει μεζεδοπωλείο και ταβέρνα και είναι ένα ζωντανό Αθηνόραμα για τις περιοχές αυτές. Οπότε δεν είναι και τόσο σκληρά τα πράγματα γι αυτούς όπως τα περιγράφει.
Απο κει και πέρα κανείς δε μίλησε νομίζω για μαζικές απολύσεις 300.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μιλάμε για μη ανανέωση συμβάσεων, για περιορισμό μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και για μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις όπου υπάρχουν ανάγκες. Νομίζω ότι το κέρδος από έναν τέτοια εξορθολογισμό θα είναι πολύ μεγαύτερο σε σχέση με την όποια επιβάρυνση λόγω μείωσης της κατανάλωσης.
Έστω ότι απολύονται 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Ποιοι νομίζετε ότι θα είναι:
1. Τα άχρηστα κομματόσκυλα, οι ψεύτες, οι κλέφτες, οι απατεώνες, που μπήκαν στο Δημόσιο χωρίς προσόντα και παίρνουν μεγάλους μισθούς χωρίς να έχουν καμιά αξία.
2. Όσοι κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, αλλά δεν έχουν μπάρμπα στο κόμμα.
Ποια κατηγορία πιστεύετε ότι θα χάσει τη δουλειά της;;;
@jomargh
Μην ξύνεις πληγές αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς και τους ιατρούς, οι καλοί είναι οι εξαιρέσεις ο κανόνας είναι η σαπίλα στο λέω από πρώτο χέρι, ένα μικρό παράδειγμα είναι το εξής: το 2006 οι δάσκαλοι έκαναν ΕΞΙ εβδομάδες απεργία, ενάμιση μήνα, ξέρεις πότε έληξε όταν τους έδωσε ο καταληλότερος 100,00 ευρώ επίδομα (παρανόμως βέβαια, εκτός συμβάσεων κ.λπ), σε νοσοκομείο στην (Μεσσηνία νομίζω) γιατροί κόλλησαν αφίσες προτρέποντας τους ασθενείς να μην δίνουν φακελάκι. Ας μη μιλάμε για δωρεάν παιδεία γιατί θα πιστέψω ότι ή εκπαιδευτικός είσαι ή δεν έχεις παιδιά, επίσης καλό θα είναι -αν στο επιτρέπουν τα οικονομικά σου- να έχεις ιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική τουλάχιστον) αλλιώς... να 'σε γερός και υγειής.
@ ανώνυμο
τα 300.000.000 για να πάνε στους ΔΥ έχουν παρθεί από κάποιους άλλους, τέρμα τα δανεικά δεν μας δίνουν άλλα δεν το καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να ξοδεύεις (στο διηνεκές) περισσότερα απ' όσα βγάζεις.
Το καλύτερο θα είναι λοιπόν να μείνουμε όλοι άνεργοι. Δημόσιοι και ιδιωτικοί. Άξιοι και τεμπέληδες. Έτσι κανείς δεν θα ζηλεύει τον άλλον.
Η ανεργία απελευθερώνει!!!!
Υ.Γ. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι αν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι θα σταματήσουν να απολύονται οι ιδιωτικοί?
Οι μόνιμες μεταφράστριες της ΕΡΤ κάνουν ένα μήνα γι' αυτό που εγώ αν έχω την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να το ψάξω καλά, κάνω μάξιμουμ μια εβδομάδα (τώρα λέμε για πολύ πολυτέλεια).
Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα μάθει για το τί μισθούς και επιδόματα, αλλά και για το πώς δουλεύουν σε αυτό το κομμάτι του δημόσιου τομέα, είχα ντραπεί. Όπως και ο άνθρωπος που μου τα είπε, που είναι μόνιμος υπάλληλος ΕΡΤ. Και όχι, δεν θα ήθελα να δουλεύω εκεί έτσι. Θα ήταν ξεφτίλα. Να μην δουλεύω ή να κάνω ότι δουλεύω και να παίρνω τόσα χρήματα. Θα ντρεπόμουν τον εαυτό μου. Δεν τους ζηλέυω τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί.Αλά ντρέπομαι γι' αυτούς.
Ανώνυμε πολίτη, είσαι πολύ σίγουρος ότι αυτές οι κατηγορίες ΔΥ δεν θα απολυθούν; και πως θα κοπούν τα εκατομμύρια που προβλέπονται από την παιδεία; ή θα απολυθούν οι οι μισθοί θα πιάσουν πάτο. Για την υγεία είναι αλλιώς, υπάρχουν σπατάλες και μπορούν να κοπούν απο κεί. Για ευνόητους λόγους όμως είμαι απαισιόδοξη γι αυτό.
Jojos , ξέρω πολύ καλά όπως όλοι το χάλι της υγείας και της παιδείας, και σαν γονιός και σαν ασθενής και από πολλές πηγές. Αλλα πραγματικά πιστεύω πως από τους πολλούς παράγοντες που ευθύνονται για το χάλι αυτό, οι απλοί εργαζόμενοι είναι ένας δευτερεύων. Αλλα ακόμα κι αν δεχτούμε ότι αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους είναι λίγοι, ακριβώς λόγω του ότι δουλεύουν σε τόσο αντίξοες συνθήκες και μεσα σε μια γενικευμένη διαπλοκή, ακριβώς γι αυτό τους ονόμασα ήρωες. Και από τους ελάχιστους πολίτες που δεν δουλεύουν για τα λεφτά αλλα από αγάπη και αίσθηση καθήκοντος (με την εννοια ότι ειτε δουλεψουν ειτε τα ξύσουν τα ίδια λεφτά θα παρουν). Αυτούς λοιπον λεω πως δεν πρεπει να τους ξεχνάμε.
α, και κάτι ακόμα: μερικοί εδώ φαίνετε πως δεν το ξέρετε ή δεν το θυμάστε: οι ΔΥ πληρώνουν κι αυτοί φόρους, και δεν φοροδιαφεύογυν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (γιατί δεν μπορουν φυσικά)
Απαίσιο πόστ (κατά τη γνώμη μου), πολύ ενδιαφέροντα σχόλια από την άλλη. Ας είναι.
Εγώ λέω να κάνουμe 100.000 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ,
να γουστάρει και ο old boy !
Έχουμε πάρει 110 δις δάνειο
και το παίζουμε και αριστερή κουλτούρα....
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί...
Σαν να αρχίζει να αχνοφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας. Η συζήτηση που γίνεται, πριν από μερικά χρόνια θα ήταν περισσότερο ταμπού και από την αιμομιξία. Έχουμε αρχίσει να μιλάμε με οικονομικούς όρους και όχι με κούφια ευχολόγια ή τσιτάτα ψόφιων ιδεολογιών.
Εννοείται ότι σε κάθε οργανισμό την κύρια ευθύνη ανήκει στο management. Βέβαια στο δημόσιο τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα. Σε κάθε περίπτωση οι ΔΥ ακολουθήσαν την ανθρώπινη αρχή του μέγιστου κέρδους με τον ελάχιστο κόπο, και κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό. Οπότε και κανείς δεν ζητάει επιστροφή χρημάτων ακόμα και για τις πιο εξωφρενικές περιπτώσεις. Ζητείται η δυνατότητα του κράτους να μπορεί κλείσει τις θεσμοθετημένες ελλειματικές τρύπες και να επιβάλλει στοιχειώδη κριτήρια παραγωγικότητας.
Αλλά για άλλη μια φορά έχουμε υποτιμητικούς ή ακυρωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συνομιλητών. Η ουσία των ιδεών είναι όμως αυτό που μετράει και όχι τα βολικά άλλοθι της κακιάς ώρας.
Auslaender, το σχόλιό σου είναι εξαιρετικό.
@ jomarch Στη δεύτερη δουλειά τους οι ΔΥ (που όλοι κάνουν γιατί τους περισσεύει πολύς χρονος) φοροδιαφεύγουν όλοι ανεξαιρέτως! δεκάδες χιλιάδες από αυτούς μάλιστα δεν μπαίναν καν στον κόπο να κάνουν φορολογική δήλωση για χρόνια...
@ old boy έδωσες μόνος σου τον προβληματισμό, το θέμα είναι ότι οι ΔΥ υπάλληλοι, και κυρίως οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, δεν κέρδισαν τον μισθό τους με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με ανήθικο πολιτικό μέσο και αυτό σαφώς είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία και με λυπεί αφάνταστα που οι προοδευτικοί άνθρωποι κλείνουν προκλητικά τα μάτια μπροστά σε αυτό το έγκλημα.
Ενα τεραστιο κυμα και τρεις ανθρωποι.
Ο πρωτος που απλα στεκει ακινητος μπροστα του,ο δευτερος τρεχει να απομακρυνθει απο την ακτινα της δολοφονικης εκτονωσης του αναμετρωντας τις δυναμεις του,ο τριτος υπολογιζει με καποιους βασικους νομους της φυσικης και με καποια βιαση βεβαια αν αξιζει να ακολουθησει τον δευτερο η αν θα εχει την μοιρα του πρωτου και αφου καταληγει στην αρνητικη μοιραια θεση, γυρνα την πλατη του στο κυμα και παρακολουθει αυτην την παραδοξη ταινια δρασης με ενα ανατριχιαστικο μειδιαμα.
ΑΝΏΝΥΜΕ των 11.59:
Δεν παίζω τον συνήγορο των ΔΥ, απλώς βαζω στη συζητηση δεδομένα που σκοπίμως αγνοούνται τόσο απο τα ΜΜΕ όσο και απο κάποιους σχολιαστές. Κανείς δεν κανει 2 δουλειές επειδή έχει χρόνο, το κάνει από ανάγκη. Και το κάνει παράνομα αναγκαστικά γιατί ο δημοσιουπαλληλικός κώδικας του απαγορεύει να το κάνει νόμιμα και με φορολόγηση. Οπως μου απαγορεύει να εχω οικιακή βοηθό μια φορά την εβδομάδα ή στις 15 όπως ο περισσότερος κόσμος και να της κολλάω ένσημα, και ξέρω αρκετούς που θα το καναν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο.
Το μόνο που κάνω εδω ειναι να προσπαθω να δω τα πράγματα πολύπλευρα. Οι εργάτες καθαριότητας του δήμου απεργούν. Ειναι συμβασιούχοι, κακώς αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Δεν μπορουν να πορσληφθούν γιατί εχουν παγώσει οι προσλήψεις, ούτε να ανανεώσουν τις συμβάσεις. Ποιος θα μαζεύει τα σκουπίδια όταν απολυθούν; οι ηψηλόμισθοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ;
Ζούμε μεσα στο κράτος του παράλογου και ειναι παραλογο να πολωνεται κανείς υπέρ μιας πολιτικής ανεφάρμοστης, αναξιόπιστης και άδικης.
Ω ναι, αν θεωρήσουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας τηρεί τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο...
ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!
Και δεν φοροδιαφεύγει ο "ιδιωτικός" ας πούμε σαν τους ΔΥ τους κλέφτες...
Άσε που επειδή οι του ιδιωτικού έχουν κόμπλεξ κερδοσκοπίας, γιατί αυτό πρέπει να γίνει πανάκεια; Επειδή αλλιώς δεν μπορεί να ικανοποιηθούν τα κόμπλεξ τους;
Όλα έχουν να κάνουν με τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε και προφανώς δεν όρισε κάποιος όσους θέλουν την ανταγωνιστική ιδιωτική ανάπτυξη ως κατέχοντες την μοναδική αλήθεια.
Αν δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς να αλλοτριώσουν όλον τον κόσμο στα πιστεύω τους, το πρόβλημα το έχουν αυτοί.
δεν είναι εντυπωσιακά ειρωνικό που ο lex luthor χρησιμοποίησε στο επιχείρημα του 4 χώρες που έχουν υψηλούς μισθούς ΚΑΙ τεράστια βιομηχανική παραγωγή???
Lapsus?
και θα τον εγκαλέσω για την ανεργία του 98%. Νομίζω το ρεκόρ το είχε το αμερικανοκρατούμενο ιρακ υπό τη διοίκηση του νεο-φιλελεύθερου πολ μπρέμερ με ποσοστό 70-75%
και κάτι ακόμα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=367978&dt=18%2F11%2F2010
Μπαίνω σε ταξί. Παμβρώμικο, με ξεχαρβαλωμένη τη μηχανή αποδείξεων, με χαλασμένο φανάρι, ταξιτζή που καπνίζει, ψάχνει σε κάθε τετράγωνο για δεύτερη κούρσα και μου λέει πως δεν θα μπεί στο στενό που θέλω γιατί θα μπλέξει...Θα με αφήσει λίγο παρακάτω. Και αρχίζει. ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ του Δημοσίου που τα πληρώνουμε και κάθονται και οι υπηρεσίες τους είναι για τα μπάζα κλπ κλπ κλπ. Και αναρωτιέμαι. Τη μούρη του στον καθρέφτη σαν επαγγελματίας την έχει κοιτάξει? Αποδείξεις δεν κόβει, εισόδημα ότι να ναι δηλώνει, τον πελάτη τον έχει χεσμένο, το κράτος το κλέβει, ατυχήματα μπορεί να προκαλέσει (βλέπε σπασμένα φανάρια, τσιγάρα, μίλαγε και στο κινητό) και έχει το θράσος να κάνει κριτική για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Σπάνια έχω απολαύσει υπηρεσίες από τον Ιδιωτικό τομέα υψηλού επιπέδου που να αξίζουν τα λεφτά που πληρώνω. Παντού νιώθω ότι με κλέβουν. Από τον ταξιτζή μέχρι τις Τράπεζες. Δεν αισθάνομαι ότι ο ιδιωτικός τομέας σφύζει από υγεία. Αντίθετα νομίζω ότι είναι πιο άρρωστος από ποτέ. Και κατά την γνώμη μου αυτός είναι που νοσεί. Δεν ξεκίνησε από τον ΟΣΕ και τα σχολεία η κρίση. Ούτε από τα 1.500 ευρώ που παίρνουν οι ΔΥ. Από τις τράπεζες και την Goldman ξεκίνησε. Εχει μαζευτεί το χρήμα στο 2% του πληθυσμού που δεν ανταποδίδει ούτε το ένα εκατοστό στην κοινωνία από την οποία πλούτισε και δεν μου φαίνεται ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι αυτοί. Αλλά με τόσο πλύση εγκεφάλου που να καταλάβουμε τη διαφορά. Συγχαρητήρια στα ΜΜΕ. Σε αυτά τα ποστ είδα ότι η εγχείριση πέτυχε.
Να είσαι καλά. Υπέροχα κείμενα. Η προπαγάνδα έχει επεκταθεί και στο ίντερνετ δυστυχώς. Ευτυχώς που υπάρχουν φωνές σαν κι εσένα να θυμούνται κάποιοι ότι υπάρχουν και δικαιώματα. Ότι η ανθρώπινη σκέψη έχει φτάσει σε υψηλότερα σημεία από την σημερινή πραγματικότητα και σε αυτά οφείλουμε να στοχεύουμε.
Και μην ακούω να είμαστε ρεαλιστές, να κοιτάξουμε να μαζέψουμε έσοδα με κάθε κόστος. Δεν θα βγεί αυτή η ισοπεδωτική στρατηγική γιατί υπάρχουν και έννοιες (αξιοπρέπεια, ελπίδα) που δεν έχει υπολογίσει. Κάποιοι το βλέπουν απο τώρα. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να υποστηρίζουν το μνημόνιο και σε δύο χρόνια που θα καταλάβουν κι αυτοί ότι ήταν λάθος ας έρθουν να μας βρούνε. Εμείς οφείλουμε να πούμε την άποψή μας από τώρα όμως, και ας "κινδυνεύει η σταθερότητα της χώρας με τέτοιες απόψεις".
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΕΝΤΟΝΙ
Δυο λόγια περι χρήματος, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, δικαιωμάτων και ισοπέδωσης:
-Το χρήμα είναι ένα καλό μέτρο της αξίας των πραγμάτων και των υπηρεσιών. Δεν είναι τέλειο, δεν είναι το μόνο αλλά δεν είναι άτοπο και εντελώς αυθαίρετο.
-Μία καίρια διαφορά ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι πως στον ιδιωτικό τομέα συνήθως έχεις επιλογή. Αν η εταιρία τηλεφωνίας μου που είμαι πελάτης της κάνει 2 μήνες να μου ανοίξει τη σύνδεση, την αφήνω και πάω στην επόμενη (μιας και το μονοπώλιο του ΟΤΕ έχει λήξει). Αν η πολεοδομία όμως κάνει 6 μήνες να μου εγκρίνει την άδεια καλή αναμονή. Πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί με το δημόσιο γιατί έχει λιγότερα φυσικά κίνητρα για αλλαγή και βελτίωση. Α, και το παράδειγμα με τα Ταξί είναι ενδιαφέρον γιατί οι άδειες αυτοκινητιστών:
-Είναι ένα μονοπώλιο που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος τομέας με τη μη έκδοση επιπλέον αδειών, επομένως ο ανταγωνισμός δεν μπορεί (αν μπορούσε) να λειτουργήσει ώστε να αποβληθούν οι κακοί επαγγελματίες
-Το δημόσιο αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο ώσον αφορά τις ταμιακές μηχανές και να εφαρμόσει κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές επί της κατάστασης του οχήματος. Με άλλα λόγια ο καθρέφτης της σύγρονης Ελλάδας σε 4 τροχούς – μια κλειστή ρυθμισμένη αγορά όπου ο ρυθμιστής δεν μπορεί να επιβάλει τις ρυθμίσεις
-Ο Δημόσιος τομέας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει κέρδη. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει καν να έχει κέρδη. Πρέπει όμως να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και οι οργανισμοί του και οι υπάλληλοι να αξιολογούνται βάσει της ποιότητας αυτών. Εφόσον το κέρδος δεν είναι κριτήριο αξιολόγησης, υπάρχουν και άλλα.
- Μια δίκαιη κοινωνία δεν παρέχει δωρεάν αγαθά γιατί δωρεάν αγαθά δεν υπάρχουν. Ένας δάσκαλος μπορεί να πληρώνεται από τους φόρους μέσω του υπουργείου Παιδείας, μπορεί να πληρώνεται από την τσέπη των γονιών αλλά πληρώνεται. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζει μια δίκαιη κοινωνία είναι πως όλοι οι πολίτες της έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια γκάμα καλού επιπέδου βασικών αγαθών και υπηρεσιών, πχ τροφή, στέγη, παιδεία, υγεία. Μια κοινωνία όμως που παρέχει πρόσβαση σε μέτριας ποιότητας πρωτοβάθμια παιδεία που χρηματοδοτείται μόνο μέσω φόρων σε όλους μπορεί να είναι πιο άδικη από αυτή που προσφέρει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας παιδεία σε όλους αλλά χρεώνει επιπλέον τους πλούσιους γονείς. Από εκεί και πέρα αν όλα τα σχολεία είναι δημόσια, αν το σύστημα είναι μικτό, αν το κράτος δίνει εκπαιδευτικά κουπόνια και αφήνει τους γονείς να επιλέξουν δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο (πχ Σουηδία) είναι θέμα επιχειρησιακής οργάνωσης, όχι δικαιωμάτων. Ας διαλέξουμε την οργάνωση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όσο περισσότερα και υψηλότερου επιπέδου αγαθά είναι δυνατό, όχι τη δημόσια οργάνωση και ότι μας δώσει καλό είναι.
-Το να θεωρείται η εργασία δικαίωμα (από υποχρέωση) είναι θεμιτό. Κάθε κοινωνία όμως αποδέχεται την προσωρινή (ή και μόνιμη) αφαίρεση δικαιωμάτων. Δεχόμαστε την αφαίρεση της ατομικής ελευθερίας για εγκληματίες, δεχόμαστε την κατάργηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα – το κράτος έχει σταματήσει να εξαγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις. Το ερώτημα είναι γιατί να μην δεχτούμε πως η κατάργηση θέσεων σε μη στρατηγικούς τομείς του δημοσίου (π.χ. ΟΣΕ) μπορεί να είναι μέρος του διαλόγου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του σε άλλους τομείς.
-Το μνημόνιο, με την άγρια περικοπή διάθεσης χρήματος και τις μηδενικές προβλέψεις για ανάπτυξη δεν είναι λύση, το παράδειγμα της Ιρλανδίας το αποδεικνύει. Δεν είναι όμως και η αιτία που φτάσαμε στην χρεωκοπία (απλώς βοηθάει να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση επ αόριστο).
Κριμα Old Boy, που κανεις δεν εγραψε μεχρι τωρα το αυτονόητο, αν και η λεξη ειναι της μοδας τελευταιως...
Ποιο ειναι;
Μα.. να γίνουν αθρόες προσλήψεις, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να αυξηθούν οι αποδοχές.
Οχι, δεν τρελλαθηκα. Απλώς, διαπιστώνω οτι εχουμε μπει στο λούκι όπου μας καθοδηγούν οι εξουσιαστές (όχι οι διαχειριστές της εξουσίας, όπως συμβαινει σε μια δημοκρατία, οι εξουσιαστές, επιμένω) να καταπίνουμε το χάπι αμάσητο και μαλιστα αδιαμαρτύρητα.
Ποιος εργάστηκε σκληρα για να πλουτιζουν και να αγοραζουν μηχανες, που δηθεν ταχα θα ξεκουραζαν τους εργαζομενους, κλπ κλπ; Οι μηχανες σιγα σιγα αντικατεστησαν τους εργαζομενους (οποιασδηποτε εργασιας) αλλά οι εργαζόμενοι μούγκα λεμε, ηταν κι ευχαριστημενοι που δουλευαν ξεκουραστα!
Περασε λιγος καιρος, ζητησαν οι γαλλοι 35ωρο τη βδομαδα και φρίξαν οι εργοδοτες. Ετσι εισαστε; ειπαν. Φάτε τη τώρα! και σκάρωσαν οσα σκαρωσαν σε βαρος μας. Μειωση θεσεων εργασιας, αυξηση οριου ηλικιας, μειωση κοινωνικων παροχων, αυξηση ωρων εργασιας, μειωση μισθων, και πάει λέγοντας...
Ξυπνησαμε αργα. Τοτε που "οι μηχανες μας ξεκούραζαν", τοτε επρεπε να διατυπωθουν οι απαιτησεις για μια καλυτερη κοινωνια. Τωρα που κατεδαφιζονται οι αξιες και τα κεκτημενα, ειναι λιγουλακι αργα.. αλλα υπαρχει ακομα (λιγος) καιρός. Παραλληλα ομως, εχει φυτευτει μεσα στους ανθρωπους ο φοβος. Ας ξερριζωσουμε το φοβο λοιπον, και ας αναπτυξουμε την αλληλεγγυη. Αυτο ειναι κατι που δεν καταλαβαινουν οι δικτατορισκοι και δεν ξερουν να το κουμανταρουν.. και αυτο ειναι η μοναδικη μας ελπιδα. ολα τα αλλα, ειναι απλως οδοντόκρεμες! :)
ΣΗΜ. ακουσα προχτες ενα κυριο 45άρη περιπου, απολυμενο, να παρακαλαει για δουλεια, εστω και με 800 ευρωπουλα. Αν ειναι δυνατον! Ετσι θα σωθουμε αδερφια; Ετσι θα βυθιστουμε ακομα περισσοτερο στη λακκουβα της ανεχειας. Τα αεροπορικα εισιτηρια εγιναν μονοπωλειο, σε λιγο ακολουθουν κι αλλα.. κι εμεις καθομαστε και βλεπουμε τιβι στον καναπε και τιτιβι στο κλουβί!
Τα εγραψα και αμαρτιαν ουκ έχω.
Μπηκαμε στο λουκι με τα ποσοστα και τους αριθμους και κανουμε πως γνωριζουμε οικονομικα και π..ες μπλε. Τα ποσοστα και οι αριθμοι δεν τρωγονται, και μεις πρεπει να τρωμε για να ζησουμε. Αυτοι που μας τα πουλανε αυτα, εχουν καθε μερα και του πουλιου το γαλα στο τραπεζι τους και κοτερα για τις βολτες, και βιλλες με καλοριφερ και πρασινα ηλιοθερμα και μεις σκεφτομαστε μην αρχισουν τα πολλα κρυα γιατι πώς θα πληρωσουμε το πετρελαιο.. και στη Βουλη εξακολουθουν να προσλαμβανουν.. 1.800 υπαλληλοι "ημετεροι" εργαζονται εκειμεσα, ενω πριν μερικα χρονια αρκουσαν οι 800 και χωρις τις ευκολιες των υπολογιστων μαλιστα. Ξυπνατε ωρε!
(σορρυ μπόυ, το παραξηλωσα, ε)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home