Παρασκευή, Νοεμβρίου 05, 2010

Συνωμοσία Περιφερειαρχών της Φωτιάς

Ενδεχόμενο πρώτο: την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ δεν χάνει απλώς, αλλά συντρίβεται, βλέπει ποσοστά αδιανόητα χαμηλά κλπ. Τότε, πράγματι, το να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενόψει και του διλήμματος που έθεσε ο Παπανδρέου, είναι από εύλογο έως ευθέως επιβεβλημένο. Όμως. Όμως. Εάν δεν είχε θέσει αυτό το δίλημμα, δεν θα ήταν εξίσου αυτονόητο. Προφανώς και τέτοια πανωλεθρία θα κλόνιζε τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης (ιδιαίτερα επειδή δεν πρόκειται για μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε για να εφαρμόσει μνημόνιο), σίγουρα θα της έκανε τη ζωή δύσκολη, αλλά εν πάση περιπτώσει θα ήταν μια ήττα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο λαός μπορεί να στέλνει μηνύματα αποδοκιμασίας, μπορεί να ζητά ακόμη και αλλαγή γραμμής, αλλά δεν σημαίνει αυτόματα πως επιθυμεί και αλλαγή κυβέρνησης. Και εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το θέμα: σε μια μη σχιζοφρενική εκδοχή της πολιτικής αυτά είναι τα επιχειρήματα που θα έπρεπε να επικαλείται την επόμενη μέρα η κυβέρνηση, σε μια μη σχιζοφρενική εκδοχή της πολιτικής θα έπρεπε εμείς να της λέμε την επόμενη μέρα της πανωλεθρίας «φύγε» και εκείνη να απαντά «έχω εκλεγεί, είμαστε στον πιο δύσκολο χρόνο του προγράμματος, είναι απόλυτα φυσιολογικό να στραβώνεις με τις θυσίες που επιβάλλει το μνημόνιο, κάνε υπομονή», σε μια μη σχιζοφρενική εκδοχή της πολιτικής εκείνη θα έπρεπε να μην θέλει καν να ακούει για σύνδεση του αποτελέσματος των δημοτικών με την παραμονή της στην εξουσία. Αντ' αυτού τα συνέδεσε εκείνη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Μόνη της. Εκτός και αν τα περί «τσουνάμι» και περί «τσουρουφλίσματος» του Σαμαρά συνιστούσαν γάντι για πρόωρες. Οπότε το ερώτημα παραμένει: Γιατί να φέρνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου στον κίνδυνο μιας θέσης από την οποία δεν θα μπορείς να ξεφύγεις;
Ενδεχόμενο δεύτερο: την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ χάνει μεν δυνάμεις, αλλά σε επίπεδα που δεν προξενούν κανένα σοκ. Εάν ο Παπανδρέου πει πως δεν κάνει πρόωρες, τον λες μπλοφαδόρο, τον λες ανακόλουθο με το αφήγημα σωτηρίας της χώρας, τον λες ανυψωτήρα των σπρεντ, πάντως η σχιζοφρένεια κάπου εδώ λήγει, αφήνοντας μια επίγευση ελαφρά τη καρδία κομματικών τακτικισμών. Εάν όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο πει πως πάει για πρόωρες, τότε τι αρχίζεις να λες; Τότε θυμάσαι πως τον Σεπτέμβριο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ αποφάσισε να αυτοκτονήσει για λόγους τότε ακόμη ανεξήγητους και συνειδητοποιείς πως το Νοέμβριο του 2010 είναι σειρά του νυν Πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να αυτοκτονήσει. Για λόγους εξηγήσιμους ή ανεξήγητους μικρή σημασία έχει. Σημασία ούτως ή άλλως μετά το ευφρόσυνο αυτό προεκλογικό διάλειμμα θα ξαναρχίσει να έχει η υστέρηση των εσόδων, το αναθεωρημένο έλλειμμα και μπλα μπλα μπλα. Και αν το αφήγημα σωτηρίας της χώρας εγκαταλειφθεί από τη μονοκομματική εκδοχή του, αυτό θα σημάνει απλώς την έναρξη ενός καινούριου αφηγήματος, κατά το οποίο απηυδισμένος ο λαός από τις αλλεπάλληλες αυτοκτονίες, απηυδισμένος από την ανεπάρκεια των πολιτικών και της πολιτικής, θα στρέψει εκ των πραγμάτων την απελπισμένη ελπίδα του σε μια κυβέρνηση μετεκλογικής συνεργασίας, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα ασχοληθεί με την οικονομία και μόνο, όπως της πρέπει και όπως της αρμόζει, χωρίς πια κομματικές έριδες, χωρίς πια τριβές και αντεγκλήσεις, ακόμα πιο μονόδρομα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο σωτήρια.
Αν δεν σου βγάζει νόημα το ποστ, είναι επειδή ούτε εγώ βγάζω νόημα. Σε πολιτικά σχιζοειδείς καιρούς άλλωστε, ποιός το έχασε το νόημα για να το βρούμε εμείς; Ό,τι γίνει θα γίνει. Κι εμείς θα καμωθούμε για μια ακόμη φορά πως καταλάβαμε τι έγινε και γιατί έγινε.

17 Comments:

At 11/05/2010 06:57:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Καλά, έχεις εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα παρόντος και μέλλοντος, μας έχεις βγάλει πρόγραμμα, και μετά παραπονιέσαι ότι δεν καταλαβαίνεις τίποτα; :)

 
At 11/05/2010 11:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"αλλάζοντας την Ελλάδα απ' το λάπτοπ του"...a hard rain's gonna fall

K.K.M.

 
At 11/05/2010 01:22:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Μια χαρά νόημα βγάζει...
Και μια χαρά κείμενο είναι. Πολύ περισσότερο από μια χαρά δηλαδή. Όταν με 20 γραμμές γράφεις τόσο συμπυκνωμένες περιλήψεις/διαγνώσεις της νεοελληνικής παθογένειας, είσαι απολαυστικός. Και καίριος.

 
At 11/05/2010 04:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Φαίνεται ότι εσείς καταλαβαίνετε περισσότερα από μένα, γιατί εγώ εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ;)

 
At 11/05/2010 06:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η λογικη ειναι ενα δυτικο τερας,..

(Εξαιρουνται οι ψηφοφοροι Πασοκ και Νεας Δημοκρατιας που εχουν μια μοναδικη ευκαιρια να φτιαξουν το γκρουπ ΔΝΤ για το προσεχες καρναβαλι της Πατρας και να καουν στο λιμανι μαζι με τον καρναβαλο...Κυριακη θα ειναι παλι....εναλλακτικα μπορουν να απεχουν απο αυτες τις εκλογες...Τι θα λεγατε για ενα τριημερακι... )

Αν δεν εχεις περιοδο (females) η δεν αφηνεις μουστακι (males and females) ΤΡΑΒΑ ΨΗΦΙΣΕ.
Αν το κανεις πεισε τον εαυτο σου ,που τις υπολοιπες μερες του χρονου ειναι ενα τεραστιο αυταρχικο εγω που καταναλωνει στρατοκαζανα μακαρονια με κιμα,κοιτοντας τον Σκαρμουτσο να φλαμπαρει ,αντιθετα απο τους νομους της φυσης στο γουοκ του, την συνειδηση σου γαρνιροντας την με τις καραμελωμενες γοητευτικες τριχες απο το μουσι του,ενω κατι τετοιες μερες γινεται ενα γατακι που νιαουριζει γργρ-τι-θα-αλλαξει-γργρ,πως παιρνεις μια σοβαρη αποφαση.

Ειχες μεχρι σημερα PERIPOU1457 μερες για τριημερα ΠΣΚ,ΔΤΤ,ΠΠΣ σε καθε δυνατο συνδυασμο αναλογα με τις εθνικες αργιες ,την δουλεια σου και τα βιτσια του προισταμενου (sic)(τα δυο τελευταια ειναι δυο διαφορετικα πραγματα στον ιδιωτικο τομεα).Πιστεψε το λοιπον πως το μεταλλαγμενο τριημερο ΔΝΤ απο το ΓΑΠtravel.com θα προσομοιαζει σε τουριστικο πακετο του ετους 1459 (Μεσαιωνας) και η ζωη παλι με το εθνοσωτηριο 1459 θα μοιαζει (Σκεψου πως το 1459 ηταν η παρακμη του Μεσαιωνα αρα διπλο το χτυπημα).

Αν παλι ξερεις πως τα Γιαννενα θα αλλαξουν ριζικα προσωπο με αποστραγγισμο της λιμνης και κρεμασμενα βατραχια παντου μετα την Κυριακη η ο κολλητος σου ο Κωστας πουλαει το σπιτι στην Ραφηνα γιατι μετακομιζει στην αλλοδαπη οποτε ενα αρνι σουβλα με ρ'ακες,Dan Auerbach και playstation τοχουμε η τελευταια στις οχθες της λιμνης Παραμασου στα Κατω Φερετραλωνα ανθιζει η μεγαλυτερη μπαμια του κοσμου με 600dots per pixel ητοι πλουσιο ωραιο πυκνο χρωμα.,και ξεραινεται μετα απο τεσσερα λεπτα αφου ανοιξει τα γαλανα της ματια μαζευοντας οτι φως υπαρχει,τοτε δεν μπορω να βρω επιχειρηματα να αλλαξω την γνωμη σου και.....
....Καλη τυχη

bill

 
At 11/05/2010 06:33:00 μ.μ., Blogger Peiratis said...

το τραγούδι συναγωνίζεται το κείμενο.
Εξαιρετικά και τα 2

 
At 11/06/2010 01:41:00 μ.μ., Blogger ΣΠΙΘΑΣ said...

"Σε πολιτικά σχιζοειδείς καιρούς άλλωστε, ποιός το έχασε το νόημα για να το βρούμε εμείς;

Ό,τι γίνει θα γίνει. Κι εμείς θα καμωθούμε για μια ακόμη φορά πως καταλάβαμε τι έγινε και γιατί έγινε."

Συμφωνώ, απολύτως,Old Boy.

 
At 11/06/2010 07:46:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Λενε οτι στο διαδικτυο κυκλοφορει παράνοια, φαινεται ομως οτι η παρανοια πλημμυρισε και τον αναλογικο κοσμο... ή μηπως ήταν εδω ανεκαθεν, αναμεσα μας;..

 
At 11/07/2010 04:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολυ καλό το τραγουδάκι από τις "Αυτόχειρες Παρθένοι" αλλά πως το κόλλησες με το κείμενο?


Τεό

 
At 11/07/2010 03:35:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Πες και κάτι για τον καλοκάγαθο Μπατίστ. Μην μείνει μόνο το στίγμα του Τεόντοσιτς στις δίκαιες κρίσεις σου. Γράψε ένα όμορφο λογοτεχνικό για τον ωραίο αθλητή... :P

;)

 
At 11/08/2010 10:59:00 π.μ., Anonymous Τάσος said...

Διαβάζω το ποστ σου μια μέρα μετά από τις εκλογές και αρχικά αναρωτιέμαι αν ψήφισες.

Έπειτα αναρωτιέμαι γιατί νιώθεις την ανάγκη να σχολιάζεις διαρκώς τα ούτως ή άλλως ατάκτως ερριμένα συντρίμια της επικαιρότητας που παρουσιάζουν προπαγανδιστικά τα στημένα δελτία/εφημερίδες των όποιων πρετεντέρηδων, κατ'εντολήν των αφεντικών τους με τα δήθεν διλήμματα.

Μετά ξαναδιαβάζω όσα έγραψες και αναρωτιέμαι αν μας δουλεύεις. Πώς είναι δυνατόν στην ηλικία σου να μην καταλαβαίνεις τους κανόνες του παιχνιδιού; Πώς είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις έστω και λίγο τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς;

Στη συνέχεια αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πολιτικοί καιροί που κάποιος θα μπορούσε να μη τους ονομάσει σχιζοειδείς.

Τελικά, και ενώ βλέπω τον Αλέξη Σταμάτη να διαφημίζει το καινούργιο του βιβλίο στη ΝΕΤ, αναρωτιέμαι αν αυτό που πραγματικά μετράει για σένα είναι μονάχα η συνεχής αφήγηση, χωρίς άλλο νόημα.

Διαβάζω το ποστ σου μια μέρα μετά από τις εκλογές και ξέρω ότι το δίλημμα ήταν μπλόφα. Κοιτώ τα αποτελέσματα και μου προκαλούν κατάθλιψη, γιατί οι μισοί αδιαφόρησαν και οι άλλοι μισοί ψήφισαν σχεδόν μια απ'τα ίδια και το μόνο που με κάνει λίγο να αισιοδοξώ είναι η σκέψη ότι ήμουν κι εγώ ένας από αυτούς που ψήφισαν τον Γ. Αμυρά.

 
At 11/08/2010 08:01:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Τελικά τι έγινε και γιατί έγινε; Εγώ δεν κατάλαβα :(

 
At 11/08/2010 08:49:00 μ.μ., Blogger Bill said...

είμαι υπέρ μιας κοινωνίας που κάθε φθινόπωρο ηθελημένα αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός της, σαν έθιμο αναφοράς στο γενικά χαμένο νόημα.

 
At 11/08/2010 10:37:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@Μπιλ
Θα ήταν προτιμότερο να σουβλίζεται.

 
At 11/09/2010 12:05:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Tεό, επειδή το κείμενο αναφέρεται στις διαδοχικές αυτοκτονίες πρωθυπουργών μού ήρθαν στο μυαλό οι αυτοκτονίες των «Αυτόχειρων Παρθένων».
Costinho, ήταν πράγματι άθλιο χτύπημα. Για τον Τεόντοσιτς έγραψα όταν έκραζα τον Φώτση και τον Τσαρτσαρή, οπότε θα πέσει πράσινος κεραυνός να με κάψει αν γράψω για τον Μπατίστ μόνο του ;)

 
At 11/09/2010 12:07:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Αυslaender, σιγά μην καταλάβαινες ;) Ίσως η πιθανότερη εξήγηση όλων όσων αφορούν τον Γιώργο είναι ότι ο τύπος είναι αλλού. Και όταν κανείς είναι αλλού φέρεται με τρόπο μη εύκολα εξηγήσιμο.

 
At 11/09/2010 12:16:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Τάσο, μπράβο σου που καταλαβαίνεις πώς λειτουργούν οι εξουσιαστικοί μηχανισμοί, εγώ δυστυχώς έχω μικρότερη ικανότητα αντίληψης.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home