Τρίτη, Σεπτεμβρίου 21, 2010

Εννέα

Έρχεται μια νύχτα στη ζωή σου που όχι μόνο βλέπεις ολόκληρη την εκπομπή του Χατζηνικολάου, αλλά την παρακολουθείς και με ενδιαφέρον κιόλας. Συνειδητοποιείς ότι το γεγονός αποτελεί αμάχητο τεκμήριο πνευματικής εμμηνόπαυσης, συνειδητοποιείς ότι έχεις πια περάσει σε τερματικό στάδιο μεσοκοπισμού, αλλά αν δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό της ηλικίας (γενική υποκειμενική) τουλάχιστον απόλαυσέ τον (διαπίστωση με την οποία θα συμφωνούσε άλλωστε και ο Κώστας Τσόκλης, επισημαίνοντας ίσως ότι ούτως ή άλλως οι βιασμοί και οι πάσης φύσεως επιθέσεις δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά εξ αρχής να απολαμβάνονται).
Τους εννέα βασικούς υποψήφιους Περιφερειάρχες Αττικής είχε ο Νικόλας. Εννέα. Η Δανία του Νότου είναι εδώ. Εννέα. Πολλοί περισσότεροι από τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο Καζλάουσκας στο Μουντομπάσκετ. Πολλοί περισσότεροι από τις πάσες που άλλαξε η πράσινη αρμάδα στο Καμπ Νου. Να στους πω όλους για να ξέρεις κι εσύ τις βασικές επιλογές σου:
1) Ο Σγουρός του ΠΑΣΟΚ. Που όταν τον είπε όμως ο Αλαβάνος εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, προσβλήθηκε. Και μετά, όταν το Αλεκάκι προσέθεσε πως χαίρεται που θεωρείται πια προσβλητικό να σε λένε εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ξαναπροσβλήθηκε. Όχι ο Σγουρός του ΠΑΣΟΚ λοιπόν. Ο Σγουρός της Αυτοδιοίκησης. Κάτι σαν τον Λώρενς της Αραβίας: χωρίς τα λευκά σεντόνια στο κεφάλι, αλλά με ταμειακό πλεόνασμα από τις θητείες του ως Νομάρχης.
2) Ο Κικίλιας της ΝΔ. Που την είπε στον Σγουρό γιατί είχε πλεόνασμα. Εσείς γεννάτε την ύφεση του λέει, που τα κρατάτε τα λεφτά στα ταμεία. Πώς διαχειρίζεστε έτσι τα δημόσια οικονομικά; Σπίτι σας είναι; Όχι μόνο την ύφεση γεννάτε. Και την ανεργία και όλα τα κακά.
3) Ο Άδωνις του ΛΑΟΣ. Που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους εξηγώντας ότι την ύφεση την γεννάνε οι αραπάδες της Ερμού. Που δεν πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κλπ. Αλλά αυτά τελειώσαν. Πρώτη Ιουλίου του έντεκα το παραεμπόριο στην Αττική τελειώνει. Αυτοί οι έξι μήνες που τους δίνει ο Περιφερειάρχης Άδωλφις πρέπει να είναι κάτι αντίστοιχο με την μεταβατική περίοδο που δίνεται στους φορτηγατζήδες. Ειδάλλως τους ξεπέταγε σε έξι ώρες. Επίσης ο Άδωλφις θα βάλει ελληνόπουλα στους παιδικούς και στα νηπιαγωγεία. Τα μεταναστάκια που τους τρώνε τη θέση δεν διευκρίνισε τι θα τα κάνει. Ίσως τα στείλει στη Ρουμανία μαζί με τους Ρομά του Σαρκοζί (επτά Ρομά σε ένα δωμά), ίσως τα βάλει να χτίσουν στο Βοτανικό λαϊκή ορθόδοξη εκκλησιά, ίσως τα βάλει ως δόλωμα στις αγιοπαντελεημονικές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών από την μία και Αφγανών από την άλλη..
4) Ο Παφίλης του ΚΚΕ (για τον οποίο ο ποιητής πολύ σοφά έγραψε κάποτε: «Έχεις μια γεύση τρικυμίας, Παφίλη»).
5) Ο Διάκος των Οικολόγων Πράσινων (που δεν ρωτήθηκε -κακώς- για το Σκοπιανό).
Ως εδώ ήταν τα εύκολα. Από εδώ και πέρα δε πλοτ θίκενς. Συγκεντρώσου.
6) Ο Δημαράς του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ και της ωραιοπαθητικής ευαισθησίας.
Και από τον πολυαγαπημένο μας ΣΥΡΙΖΑ που λιγότερο από ένα χρόνο πριν κατέβηκε ενιαίος και τώρα εμφανίζεται τριχοτομημένος:
7) Ο Μητρόπουλος του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ και του «Καλημέρα Σας» με τον Γιώργο Αυτιά.
8) Ο Αλαβάνος της παιδοκτονικής ριζοσπαστικής αριστεράς και της κόκκινης κάρτας μέλους.
9) Ο Ψαριανός της επιτέλους λεύτερης Δημοκρατικής Αριστεράς και των τεσσάρων πέναλτι που δεν έδωσε την Κυριακή ο Κουκουλάκης.
Συμπεράσματα:
α) Ενώ από τους εννέα οι επτά ήταν είτε έτσι είτε αλλιώς κατά του μνημονίου, το ντουετάκι Άδωνις - Σγουρός έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Ο Άδωνις δήλωσε πως «το σιχαίνεται το μνημόνιο» (περισσότερο και από τους μετανάστες, όπως φανέρωσε ο τόνος της φωνής του) αλλά το στηρίζει ως αναγκαίο κακό, ενώ και ο Σγουρός τάχθηκε ρητά και κατηγορηματικά κατά του μνημονίου. Εντάξει, εδώ έκανε ότι δεν ήξερε τον Ιακώβου, το μνημόνιο θα κωλώσει να αποκηρύξει; Όπως και να έχει -και αυτό είναι το κρίσιμο- με 9 πλέον στους 9 βασικούς υποψηφίους κατά του μνημονίου, οι προσεχείς εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να βροντοφωνάξει το δημοκρατικό του ΟΧΙ στο μνημόνιο, ένα ΟΧΙ που θα στείλει παντού το μήνυμα. Εκτός και αν κατέβουν απέναντί τους η Μιράντα η Ξαφά, ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου, ο Κώστας ο Μητσοτάκης, εκτός και αν επιτέλους ενωθούν οι υπερμνημονιακές φωνές της χώρας για να στηρίξουν την επανάσταση του αυτονόητου. Άλλωστε τα νεοφιλελεύθερα μορφώματα πάντα είχαν σημαντικότατη εκλογική απήχηση.
β) Μετά τον Τερματοφύλακα - Γιατρό του Μπλεκ, ο Μπασκετμπολίστας - Γιατρός του Βασίλη Κικίλια. Μπίμπο δεν είναι μόνο η Ράπτη και η Καϊλή, μπίμπος είναι κι ο Βασίλης και δεν ξέρεις με τι πρέπει να απελπιστείς περισσότερο, με τα όσα ο ίδιος εκστομίζει στητός και απαστράπτων ή με τα επιχειρήματα με τα οποία ο Σαμαράς τον στήριξε στη ΔΕΘ; Η επιλογή Κικίλια είναι χαρακτηριστική της εδώ και δεκαπέντε - είκοσι χρόνια τώρα απόλυτης ένδειας της ΝΔ σε παραγωγή πολιτικών με υπόσταση. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι ήρθε για να σαρώσει τα πάντα και να κυβερνά ουσιαστικά τον τόπο επί τετραετία ο -μέχρι να τον καλέσει ο Καραμανλής, ΠΑΣΟΚ- Θόδωρος Ρουσόπουλος.
γ) Η ΝΔ έχει λαό - δεν έχει στελέχη, η μη κομμουνιστική αριστερά από στελέχη άλλο τίποτα - στον λαό κολλάμε λίγο. Έχω αναπτύξει αντίδοτα απέναντι στον Αλαβάνο επειδή θεωρώ πως έχει φερθεί άθλια. Ωστόσο όποτε τον ακούς δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πόσο διαφορετικές προοπτικές θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε κάνει την μαλακία της ζωής του δίνοντας το χρίσμα στον Τσίπρα. Έτσι, από την μια έχεις έναν άνθρωπο που φαίνεται να κινείται ντόμπρα, αλλά που ωστόσο δεν φαίνεται να το έχει το χάρισμα, και από την άλλη έναν άνθρωπο που φαίνεται να κινείται με όλους τους λάθος τρόπους, ωστόσο το έχει αναμφίβολα το χάρισμα. Το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του πολιτικού πλεονεκτήματος. Κι αντίστροφα.
δ) Με αυτά και με εκείνα η πρόταση Μητρόπουλου για κοινό αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο δεν θα ήταν μόνο μια πηγή ανακούφισης για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα έχουν να κάνουν σημαντικά λιγότερη δουλειά, αλλά θα έστεκε και πολιτικά και ενδεχομένως θα είχε και σημαντικές ελπίδες επιτυχίας. Αλλά μπα. Ο καθένας θα πάει μόνος του να δει ποιός θα κερδίσει στο τοπικό αριστερό ντέρμπι. Πλέι άουτ αντί για πλέι οφ.
(Αυτά είχα να σου πω προς το παρόν. Κλείνοντας να επισημάνω ότι ο γιος μου είδε χθες εφιάλτη με τον Γκούφι. Από το 1932 που πρωτοσκιτσαρίστηκε, πρέπει να είναι η πρώτη επίσημη παρουσία του γνωστού ήρωα σε εφιάλτη. Τσου, Ντούντι).

16 Comments:

At 9/21/2010 02:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και η δική μου λιγότερο διεισδυτική εκδοχή "Από τους εννέα ένας" στο http://firiki2010.wordpress.com/

 
At 9/21/2010 08:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να μιλήσω πιο σοβαρά, με ξεπερνούν οι επιλογές

εν κατακλείδι ακόμη και ο Γκούφι θα ήταν καλύτερη επιλογή απ' τον Κικίλια ο οποίος δεν έχει το χάρισμα να γεννήσει εφιάλτες ούτε καν σε έναν

Κ.Κ.Μ.

 
At 9/21/2010 09:21:00 π.μ., Blogger Κώστας said...

Σου οφείλω ευγνωμοσύνη για την ενημέρωση, αλλά κυρίως γιατί θυσιάζεσαι για εμάς, το ποίμνιό σου, ώστε να μπορούμε εμείς να αποφεύγουμε αφενός τις βλαβερές συνέπειες της ελληνικής ειδησιογραφικής τηλεόρασης, αφετέρου όμως να έχουμε αυτούσια την "ενημέρωση" που παρέχει.
Τώρα πιά ξέρω ποιές επιλογές έχω, κάτι που ειλικρινά έως τώρα αγνοούσα. Νομίζω δε, ότι τα σχόλιά σου για τους υποψηφίους, μετράν για μένα περισσότερο από όσα διαφημιστικά-ενημερωτικά ακούσω γι΄αυτούς έως τις εκλογές.
Παρ' όλα αυτά θα σου συνιστούσα θερμά, καίτι εγώ θα ζημιωθώ, να κόψεις όλες αυτές τις εκπομπές. Πραγματικά κάνουν κακό στο μυαλό και στην αισθητική μας. Ας χάσεις κάτι από την επικαιρότητα, δεν χάλασε ο κόσμος.
Σε κατανοώ για το μοντερέισον, μαζί σου.

 
At 9/21/2010 09:25:00 π.μ., Blogger jomarch said...

Την είδα κι εγώ την εκπομπή με αμείωτο ενδιαφέρον. Γέλασα πολύ με το πόστ, να σαι καλά. Διαβασα και το λινκ του firiki2010.
Να προσθέσω μια - δυο παρατηρήσεις:
- ο Κικίλιας ήταν καλύτερος απ' ότι περίμενα δεδομένου ότι τον ψιλοξέρω και δεν του το είχα. Απ ότι φαίνεται με το νέο αγωνιστικό προφίλ του θα μαζέψει κάποιο ποσοστό που θα προτιμούσα να μην το μάζευε.
- ο Σγουρός ήταν εντελώς ΠΑΣΟΚ και το λέω ως - περίπου - βρισιά. Αν πάρει μεγάλο ποσοστό θα απογοητευτω οικτρά. Για να μην πω πως θα θυμώσω, γιατι ακούγεται καπως υπεροπτικό.
- Τον Αλαβάνο τον έχασα γιατί δεν το είδα απο την αρχη, αλλα η σιωπή του μου άρεσε και η τρελλή του θέση για την τρόικα, μέσα στην τρέλλα που ζούμε κατι μου κάνει, κατι καλό. Ετσι που διαχωρισε τον εαυτό του απο τους υπόλοιπους "δικούς του" και σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης κατα το παλιό σύνθημα "η φαντασια στην εξουσία" θέλω να τον ακολουθήσω, να συνταχθώ μαζί του.
- ο Ψαριανός πάντα ήταν χαζούλης ή τώρα τελευταία του τη βάρεσε και θέλει να ζωγραφίσουμε την Αττική;

 
At 9/21/2010 09:33:00 π.μ., Blogger Κώστας said...

ΥΓ: Ο τύπος στο βιντεάκι δεν βλέπει τηλεόραση εδώ και 30 χρόνια, εγώ δεν βλέπω ειδήσεις και τα συναφή εδώ και 20. Θα τον φτάσω μιά μέρα!
Επειδή τα κατάλαβα όλα στο βιντεάκι εκτός από την τελική ατάκα, τί λέει τελικά ο Έντσενσμπέργκερ;

 
At 9/21/2010 10:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Έρχεται μια νύχτα στη ζωή σου που όχι μόνο βλέπεις ολόκληρη την εκπομπή του Χατζηνικολάου, αλλά την παρακολουθείς και με ενδιαφέρον κιόλας. Συνειδητοποιείς ότι το γεγονός αποτελεί αμάχητο τεκμήριο πνευματικής εμμηνόπαυσης, συνειδητοποιείς ότι έχεις πια περάσει σε τερματικό στάδιο μεσοκοπισμού, αλλά αν δεν μπορείς να αποφύγεις τον βιασμό της ηλικίας (γενική υποκειμενική) τουλάχιστον απόλαυσέ τον"

Priceless! Να δεις που μια μέρα θα κάνεις και το σταυρό σου. Καλό βόλι (στον πάμπλουτο σοσιαληστή Αλαβάνο).

 
At 9/21/2010 11:01:00 π.μ., Blogger Γιάννης Χάρης said...

πανεξαίρετος

και το άδωλφις έγραψε!

 
At 9/21/2010 12:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

'Exeis megalo talento Pafilh' thelete na peite...

 
At 9/21/2010 01:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kώστα, δεν το λέει στο βιντεάκι. Τελειώνει λέγοντας πως συμφωνεί μαζί του. Πάντως σε άλλο σημείο της ταινίας ο τύπος αρχίζει να παρακολουθεί μανιωδώς σαπουνόπερες ;)
Ανώνυμε των 10:35, τα έχω πάρει ανάποδα στη ζωή μου. Οι σταυροί ήταν η αφετηρία μου.
Γιάννη Χάρη, όπως και ένα μουστακάκι στο πρόσωπό του. Αλλά σε χιτλερική παρωδία πάντα, σαν τα βιντεάκια που αλλάζουν τα λόγια της «Πτώσης» στο Υοu Tube.

 
At 9/21/2010 04:27:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Τσου, Ντούντι! :)

 
At 9/21/2010 06:07:00 μ.μ., Blogger ΣΠΙΘΑΣ said...

Συμμαζεμένοι, ήταν, πάντως. Διαπίστωσα, ό,τι ο καθένας τους, κατάφερε και έδωσε το όποιο στίγμα του, με ευκρίνεια.
Δεν φώναζαν, πολύ, ευτυχώς.

Έχει κάποια σημειολογική σημασία αυτή η tain;ia "η κάθοδος των εννέα"
με την συγκεκριμένη κάθοδο των εννέα υποψηφίων;

 
At 9/21/2010 06:11:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Παρακολούθησα και εγώ τη συζήτηση,
αγαπητέ κύριε Old Boy,
περιμένοντας να δω 9 υποψήφιους να εκτίθενται.
Τελικά όμως είδα 9 ανθρώπους να εκδίδονται.
Και μάλιστα με έναν τρόπο που πολύ ωραία τον
περιγράφετε στο κείμενο σας.

 
At 9/22/2010 01:07:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σπίθα, ναι, δεν διαφωνώ.

 
At 9/22/2010 01:41:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Την είδα την εκπομπή. Ολόκληρη. Μου είχε καεί το laptop και δεν είχα πολλές επιλογές.

Οι δικές μου βασικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:

1) ΝεοδημοκρατιΠΑΣΟΚοι και Αλαβάνος έχουν προ πολλού σταματήσει να είναι άνθρωποι και έχουν μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Δεν έχω δώσει όνομα ακόμη σε αυτό το "κάτι άλλο", αλλά έχει πάψει νοήμον ον να θυμίζει.

Ταυτόχρονα, αλλά ανεξάρτητα, μου θυμίζουν λίγο και τη Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών. Είμαι, λέει, κλειδωμένος μες στην καλύβα, και είναι ακόμη eighties.

2) Οι υπόλοιποι τρεις, δηλαδή ο Άδωνις, ο άλλος των οικολόγων, και ο Ψαριανός, είναι ακόμη άνθρωποι. Με τα καλά τους και τα άσχημά τους.

3) Πλάκα-πλάκα, η συγκεκριμένη εκπομπή τού Χατζηνικολάου ήταν πολύ καλή. Φάνηκε ακριβώς τι είναι ο καθένας. Μου έμειναν ελάχιστες απορίες.

 
At 9/28/2010 10:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σιγά ρε γελοίε μην ήταν και η πρώτη φορά που παρακολούθησες Χατζηνικολάου. Αφού όλο με ποδόσφαιρα και τηλεόραση καταπιάνεσαι στη μαλακία το blog που το διατηρείς πια σαν αγγελία τύπου "Γράφω για ό,τι θελήσετε. Συστηματικότητα εγγυημένη. Γράφω ακόμα και αν δεν έχω να πω τίποτα. Εκλιπαρώ για μια στήλη έστω και σε free press. Γράφω και δωρεάν αν με προτιμήσετε". Κόψτο μαλάκα το σχόλιο. Στα αρχίδια μου. Στο γελοιότητά σου μπορείς να βάλεις moderation?

 
At 10/24/2010 11:03:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ο Γκούφι έχει μεγάλο στόμα, πεταχτά δόντια και μοιάζει με τον κακό τον λύκο. Κατανοητό.
Ακατανόητη μου είναι η αριστερή παράνοια. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ το ηθικό πλεονέκτημα. Και τα χαρίσματα δεν μου λένε τίποτα. Χόρτασα χαρίσματα και ναρκισσισμό χαρισματούχων. Αλλά έχω πάθει κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Για πρώτη φορά στη ζωή μου σκέφτομαι να μην ψηφίσω.Νιώθω σαν άρρωστη, προδότρα και διεφθαρμένη. Κι ένα μόνο δεν θέλω. Μην το πάθουν όλοι αυτό και μας κατσικωθεί ο Άδωλφις. Η μόνη μου κινητήριος δύναμη για να ψηφίσω.Να πάω για αξονική;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home