Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

Το ανώτατο στάδιο του φεμινισμού

Οι κότες και το αυγό: μην αφήνεις να σε ξεγελάσει η χλιδάτη πρόσοψη του «Sex and the City 2». Μαζί με το φαν η ταινία έχει έρθει για να θίξει θέματα, έχει έρθει για να κάνει μια ακόμη φεμινιστική δήλωση. Επιφοίτηση πρώτη, καθώς τα κορίτσια πίνουν τα κοκτέιλ τους στο Άμπου Ντάμπι: οι άντρες φοράνε στις ντόπιες μπούρκα γιατί θέλουν να τους κλείσουν το στόμα. Και πώς αντιμετωπίζει η κριτική του «New Yorker» το τελευταίο βιβλίο της Κάρι; Με ένα κείμενο που της λέει να μη μιλάει αν δεν έχει κάτι να πει και ένα συνοδευτικό σκίτσο που της βάζει τσιρότο στο στόμα. Άκουσον - άκουσον τα σεξιστικά γουρούνια. Και γιατί τελικά ο αρχιδικηγόρος στη δικηγορική εταιρία της Μιράντα της κάνει συνέχεια με το χέρι να σωπάσει κάθε που εκείνη ανοίγει το στόμα της; Κι άλλη επιφοίτηση καθ΄οδόν: δεν τον ενοχλούσαν αυτά που έλεγε, αλλά το γεγονός ότι μιλούσε. Και να που αραβικός κόσμος και νεοϋρκέζικος κόσμος συναντιούνται: ακόμα και στην πατρίδα της ελευθερίας, πολλοί άντρες, όσο απελευθερωμένοι και αν το παίζουν, εξακολουθούν να κομπλάρουν μπροστά στις δυναμικές και ανεξάρτητες γυναίκες. Κάτω οι μπούρκες, κάτω τα τσιρότα. Δώστε στις γυναίκες πίσω τη φωνή τους. Ώστε να φωνάξουν: Παπούτσια. Φορέματα. Γιατί κατά την σεξεντεδεσιτική αντίληψη του κόσμου το ανώτατο στάδιο του φεμινισμού είναι ο υλισμός. Καταναλώστε. Αγοράστε. Μπορεί άραγε να βρει κανείς στη γύρα πιο μειωτικά πρότυπα γυναικών, πιο ξεφτιλισμένους ανθρωπολογικούς τύπους, μπορεί να βρει κανείς στη γύρα πιο κλαυσιγελική υστερία καταναλωτισμού; Όχι, δεν μπορεί. Και να που καμιά φορά από τα απελευθερωμένα στόματα δεν ακούγονται καν αρθρωμένες λέξεις αλλά αλαλαγμοί: ένα μακρόσυρτο γουάου ακούγεται στο σινεμά, καθώς η κάμερα δείχνει τις γόβες της Κάρι. Λες και είμαστε σε συναυλία και βγήκε ο ποπ σταρ στη σκηνή Υπήρχε από πριν αυτό το κοινό που ουρλιάζει για γοβάκια ή το έφτιαξε το Sex and the City; Οι κότες έκαναν το αυγό ή το αυγό τις κότες;

Καναπές and the City: Ο πρώην γκόμενος θα πει σε μια στιγμή στην Κάρι: «Είσαι ο πιο αντισυμβατικός άνθρωπος που ξέρω». Της το λέει σοβαρά, δεν ειρωνεύεται. Και πράγματι. Εκεί που τελειώνει η συμβατικότητα ξεκινά η Κάρι. Θες παραδείγματα; Παντρεμένη γυναίκα και δεν φοράει μονόπετρο. Λίγο το έχεις αυτό; Απ' το αμονόπετρο δάκτυλό της εκβάλλουν καταρράκτες σημειολογικής ανεξαρτησίας. Επίσης εκείνη δεν μαγειρεύει. Ποτέ όμως. Ο Μπιγκ σε επετείους και εθνικές εορτές. Και το πιο αντισυμβατικό όλων, δεν νιώθει υποχρεωμένη να κάνει παιδιά. Την περιγελά την κοινωνία και τις νόρμες της, φίλε. Τώρα αν μέσα στην τόση αντισυμβατικότητα έχει και μερικά κολλήματα, άνθρωπος είναι κι αυτή. Τι θες, να ζήσει στο βουνό; Γιατί δεν είναι μόνο η μόδα. Εξομολογείται στην πωλήτρια ότι κάνει απιστίες στη μόδα, αγοράζοντας έπιπλα. Από σύμβολο του λάθος δρόμου ο καναπές του «Αmerican Beauty» μετατρέπεται στο «Sex and the City 2» σε απαραίτητο αξεσουάρ του σωστού δρόμου. Και η Κάρι μπορεί να γεμίζει το σπίτι της με όλα εκείνα τα έπιπλα που ονειρεύτηκε, αλλά δεν αντέχει να κάθεται μέσα σε αυτό. Κι ας έχει τον Μπιγκ μαζί της. Θέλει να βγαίνουν να ξαλεγράρουν. Να γυρίσουν την πόλη. Είναι γυναίκα του γλεντιού και δεν υπολογίζει.

Από έξω παράδοση από μέσα επανάσταση: «Τhis bullshit economy» θα αναφωνήσει η Σαμάνθα. Τα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας διετίας (τα οικονομικά προβλήματα των άλλων) ξενερώνουν τα κορίτσια. Και πάνε να δραπετεύσουν για λίγο από όλα αυτά και να βρουν στο Άμπου Ντάμπι τα μεγαλεία, τα παλάτια, τα λεφτά. Τι κρίμα που αυτός ο υλιστικός παράδεισος καταπιέζει τις γυναίκες. Μα, κοίτα, ναι, κάτω από το τσαντόρ οι αμπουνταμπίτισσες καροσαμάνθες φοράνε την τελευταία κολεξιόν. Παράδοση και προσωπική πρόταση παντρεύονται σικάτα και επαναστατικά. Τα ρούχα κάτω από τα τσαντόρ, τα ρούχα μέσα στο σπίτι. Γιατί, κοίτα, η Κάρι ωριμάζει και θα αρχίσει να μένει και αυτή τα βράδια σπίτι. Με τουαλέτες όμως. Σαν να βγαίνει έξω. Γιατί η Κάρι είναι η πιο αντισυμβατική.

Marital Sex and the City: Στην πρώτη ταινία τα κερατάκια της Μιράντας, στο δεύτερη ένα φιλί, στο Sex and the City 3 το μεγάλο ενοχικό ζήτημα θα είναι μια φευγαλέα σκέψη απ' το μυαλό. «Καλέ μου δεν αντέχω τις τύψεις, δεν μπορώ να ζω μες το ψέμμα. Σκέφτηκα το απόγευμα ότι ο τάδε είναι ωραίος γκόμενος». Γιατί απαξ και μπει το στεφάνι, το sex στο city είναι αυστηρά και αδιαπραγμάτευτα συζυγικό. Μένει η Σαμάνθα να κρατάει τα μπόσικα, με τις στεφανάτες φίλες μας να είναι τύπες και υπογραμμές. Η άβγαλτη παιδούλα Κάρι θα πει στον άντρα της ζωής την την αμαρτία της. Βουτηγμένη στην ενοχή και ταγμένη στην απόλυτη μεταξύ τους αλήθεια ομολογεί: ναι, τον εφίλησα, σε πρόδωσα Μπιγκ, τα χείλη μου δεν είναι πια παρθένα. Κόκκιν΄αχεί - κοκκιν' αχείλι εφίλησα και έβαψε το δικό μου με ντροπή. Και η ντροπή έβαψε τα νερά του ποταμού, την άκρη του γιαλού, την μέση του πελάγου τον ήλιο το μισό και το φεγγάρι ακέριο. Σε αντιδιαστολή με τις ετεροφυλοφιλικές συζυγικές ενοχές, στο γάμο του γκέι ζεύγους ο μελλόνυμφος λέει στους καλεσμένους πως θα συνεχίσει να απατά τον σε λίγο σύζυγό του. Εκείνος το ξεπερνάει με ένα ευφυολόγημα («θα του το επιτρέψω μόνο στις 45 πολιτείες που δεν αναγνωρίζουν το γάμο μας).

Say hello to my little friend: Όσο διαρκεί η ταινία σκέφτεσαι πόσο απολαυστικό θα ήταν να έμπαινε στην οθόνη ένας τύπος με αυτόματο και να τις καθάριζε και τις τέσσερεις. Μία - μία και σε σλόου μόσιον. Οι κόκκινες κηλίδες να πιτσιλούσαν τα φορέματα και τα παπούτσια και τους καναπέδες τους. Splatter and the City.

(Kείμενο γραμμένο για το ελculture)

74 Comments:

At 6/02/2010 12:44:00 π.μ., Blogger oneinchman said...

:-)

 
At 6/02/2010 08:31:00 π.μ., Blogger pantsik said...

Δεν σε πιστεύω πως πήγες σινεμά να δεις τις τέσσερις τρελόγριες

 
At 6/02/2010 10:15:00 π.μ., Blogger Unknown said...

Να υποθέσω πως δεν σου άρεσε, ε;

 
At 6/02/2010 10:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

χαχαχα δεν το είδα αλλά το φαντάζομαι...απίστευτη η κριτική (ακι η αντισυμβατική κάρυ)

 
At 6/02/2010 11:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ευτυχία είναι, να είσαι σε θέση να λοιδωρείς την αισχρή πλευρά του καταναλωτισμού.

ΑΦ

 
At 6/02/2010 11:49:00 π.μ., Blogger k2 said...

Πες τα χρυσόστομε! Respect που εξέφρασες τόσο καλά όσα νιώθουμε οι νορμάλ (και με λίγο μυαλό) γυναίκες γι'αυτές τις ψευτο-απελευθερωμένες ψωνισμένες γκόμενες της συμφοράς.

 
At 6/02/2010 02:14:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

ήθελα να γραψω ακριβώς το ίδιο σχόλιο με την Κ2 και δεν μπορω να σκεφτώ άλλο, γέλασα και ευχαριστήθηκα με το κείμενό σου, τέλειο.

 
At 6/02/2010 02:25:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Μάλλον πρέπει να έχεις δίκιο.

 
At 6/02/2010 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kι εσυ με ασχημη εισαι ε?
Μπαμ κανει ρε παιδι μου λοιπον.
Οσων οι γκομενες-γυναικες-αραβωνιαρες δεν βλεπονται ,απαξιωνουν καθε υλικη ευχαριστηση(πλην βεβαιως της πιπας)η καθε υλικο αγαθο που οπως προανεφερα φορεμενο απο τις πατσαβουρες που εχουν διπλα τους μονο γελιο θα πρκαλουσε προκειμενου να αποδεχθουν το εξης απλο: Tην σαβουρογαμιαση τους.

Εκτος Των Αλλων.

 
At 6/02/2010 03:03:00 μ.μ., Blogger enfant raté said...

@ Εκτός των Άλλων:

Πω πω! Είδες τι παθαίνει ο άνθρωπος άμα έχει άσχημη γυναίκα;

Να μην τολμήσω δηλαδή να φανταστώ σε τι κοτέτσι ζει, τι σάπιο μαρούλι τρώει και πόσο ξύλο έχει φάει στα παιδικά του χρόνια για να μας αραδιάζει όλα αυτά τα κομμουνιστικά και υπαρξιακά που τον πιάνουν κατά καιρούς...

Old Boy περαστικά, τι να πω...

Γέλασα πολύ με το κείμενο.:-)

 
At 6/02/2010 03:03:00 μ.μ., Blogger k2 said...

Old boy, θέλω πάρα πολύ να απαντήσω στον Ανώνυμο όπως του αρμόζει, αλλά κρατιέμαι από ευγένεια προς τον οικοδεσπότη, σκεπτόμενη κι ότι ίσως προτιμάς να μη δοθεί καμία απάντηση.

 
At 6/02/2010 03:16:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Γειά στο στόμα σου.

Λοιπόν τα τελευταία χρόνια δεν το πιστεύω αυτό το κακό που μου έχει συμβεί.

Οι φίλοι με λοιδωρούν και με θεωρούν γραφική γιατί όχι μόνο δεν μου αρέσει το Σεξ & η Πόλη αλλά φρικάρω και με την αναφορά του.
Και συνήθως οι αναφορές σ'αυτό το κουρέλι (και μαλιστα από κατά τα άλλα σοβαρούς ανθρώπους) είναι οι εξής:

"Μα είναι σαν να βλέπω τη ζωή μου"
"Μιλάει για σοβαρά θέματα, θέματα που μας απασχολούν."
"Εσύ δεν έχεις δει, γι' αυτό δεν καταλαβαίνεις."

Πρώτον έχω δει και γι' αυυτό καταλαβαίνω. Δεύτερον, εγώ έχω χάσει τον κόσμο, ή οι φίλες μου οι περισσότερες ημιαπασχολούμενες με σκατά αποδοχές, που δεν έχουν κατά καιρούς να πληρώσουν ούτε το νοίκι, έχουν παντελώς τυφλωθεί και ταυτίζονται με τις γκόμενες που όποτε παθαίνουν κατάθλιψη πάνε στο Λας Βέγκας;

Θέλω να πω ότι το πρόβλημα μου δεν είναι το σίριαλ ούτε οι ταινίες. Έχουν βγει μαλακίες και μαλακίες από την Αμερικάνικη βιομηχανία θεάματος. Αλλά είναι η πρώτη φορά που το κοινό τους είναι αυτοί οι "κατα τα άλλα σοβαροί" άνθρωποι.

Μέμφονται εμένα που μ' αρέσει το Σταρ Τρεκ και ο πόλεμος των Άστρων και δεν κοιτάν πως έχουν μπλέξει "τα προβλήματα της Κάρι" με τη μισή μας τη ζωή.

Τουλάχιστον ο κάπταιν Κερκ ζει στο μέλλον. Και στο μέλλον όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Τελικά μ'ήπως το Σεξ εντ δε σίτι κατατάσσεται στην επιστημονική φαντασία;;;

σχόλιο στον αποπάνω: Είμαι καραγκομενάρα, και ο άντρας μου επίσης.

 
At 6/02/2010 03:43:00 μ.μ., Blogger vague said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 6/02/2010 03:45:00 μ.μ., Blogger vague said...

Είναι μεγάλη ανακούφιση για μένα να διαπιστώνω ότι υπάρχουν ακόμα άντρες που αγαπούν αληθινά τις γυναίκες.

Θαυμάσιο κείμενο. Μπράβο!

 
At 6/02/2010 03:59:00 μ.μ., Blogger ΒΙΒΙΑΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 6/02/2010 04:01:00 μ.μ., Blogger ΒΙΒΙΑΝ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ said...

μ' αυτά και με τ' άλλα και κυρίως γιατί η πρώτη ταινία πραγματικά δε βλεπόταν, δεν θα δω αυτό για το οποίο ετοιμάζομαι να αναρτήσω σχόλιο...
παρ' όλα αυτά, πως θα ξεπετάξει ο γυναικείος πληθυσμός από πάνω του όλη τη βλακεία, αν δεν τη βιώσει πρώτα;
ή αυτό είναι προνόμιο των ανδρών;

 
At 6/02/2010 04:29:00 μ.μ., Blogger celin said...

Για να προσπαθησουμε εδω να αρθρωσουμε εναν αντιλογο..
το να θεωρεις τη συλλογη υποδηματων σου ενα απο τα σημαντικοτερα πραγματα στον κοσμο,ειναι σιγουρα τοσο γελοιο οσο ακουγεται.
Επισης,κανει μπαμ οτι αυτες οι 4 γυναικες συμβαδιζουν πληρως με το επιβαλλομενο προτυπο,
το καταναλωτικο προτυπο,
το οποιο ξεκινησε απο τη προσταγη του Γκιζω το 1840 "ΠΛΟΥΤΙΣΤΕ"[Ανθηση του πρωιμου καπιταλισμου]
κ μεταφραζεται στις μερες μας ως "ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ!ΖΗΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΑ!"
Ο σημερινος καζινο-καπιταλισμος δε θελει σκεφτομενα ατομα,
κ οι εκφραστες του συγχρονου ιδεωδους ειναι οι 4 αυτες ξεμυαλισμενες..
Αναντιρρητα..
Ομως..
τοσα χρονια πριν οι γυναικες αρχιζουν να δινουν τοση σημασια στις γοβες τους,τι ακριβως γινοταν[κ γινεται ακομα]?

αντιμετωπιζονταν σαν αντικειμενα,
απαγορευοταν να ψηφιζουν,
απαγορευοταν να εκφραζουν αποψη,
απαγορευοταν ο οργασμος,να βιωνουν το σεξ σαν απολαυση κ οχι σαν καταναγκασμο,
το μονο που επρεπε να κανουν ηταν να μεγαλωνουν τα παιδια τους κ να ζουσαν υπο το ζυγο του καθε μαλακα αντρα που ειχε δικαιωμα ζωης κ θανατου πανω τους..

απαγορευοταν να κανει η γυναικα "καραγκιοζιλικια"

αντιθετως ο αντρας μπορουσε κ μπορει να διασκεδαζει οπως γουσταρει,διχως ενοχες,
μπορουσε να πλακωνεται στα καφενεια για πολιτικες συζητησεις,
μπορουσε να πλακωνεται στα γηπεδα η στα σπιτια με τους φιλους του για κατι εξισου ασημαντο με τις γοβες,οπως το ποδοσφαιρο,
μπορουσε με λιγα λογια να παιζει τα παιχνιδακια του,διχως να χρειαζοταν να απολογηθει σε κανεναν για το ανουσιο κ ματαιοδοξο των ενασχολησεων του.

Η εικονα στη διαφημιση με τις γυναικες να ουρλιαζουν απο χαρα για το κρυφο δωματιο παπουτσιων ειναι γελοια,οκ,
η εικονα 5 μαντραχαλαδων να καθονται με μπυρες κ πιτσες παρακολουθωντας τσαμπιονς ληγκ κ θεωρωντας το ποδοσφαιρο ως ενα απο τα σημαντικοτερα πραγματα στον κοσμο,
ειναι αραγε λιγοτερο γελοια?
κ ομως τα στερεοτυπα που κυριαρχουν εξακολουθουν να θελουν τη γυναικα αδιαφορη για τα σημαντικα πραγματα στη ζωη,
λες κ εμεις οι αντρες δε χαιρομαστε οταν αγοραζουμε ενα ακριβο κουστουμι,
λες κ εμεις οι αντρες δεν ασχολουμαστε με ενα σωρο ανουσιες μαλακιες,
απορροφημενοι ακομα κ τωρα σε ενα μισογυνικο σεξισμο,αρρητο συμπερασμα του οποιου εκδηλωνεται οταν παρακολουθουμε τη Μενεγακη να ακκιζεται στην τv σκεφτομενοι"ΕΧΕΙ 4 ΠΑΙΔΙΑ Κ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΠΕΜΠΕΚΑ Η ΑΝΟΗΤΗ"
[Ενω για τον Λατσιο που κανει ακριβως τα ιδια στο dancing with the stars,η κατακραυγη ειναι μικροτερη]

Εκει που θελω να καταληξω,ειναι οτι αντρας κ γυναικα εχουν ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ Κ ΣΤΗ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ.
Η Καρι Μπραντσω ειναι το ιδιο γελοια με εκεινον που παει στα γηπεδα κ ξελαρρυγγιαζεται για την αγαπημενη του ομαδα,προσκυνωντας σωβρακα κ φανελες.
Αυτο το δικαιωμα κατακτηθηκε με αγωνες κ δε πρεπει να αφησουμε εναν υποδοριο φαλλοκρατισμο,να το υπονομευσει,
το δικαιωμα στη γελοιοτητα.
Η οποια ειναι απαραιτητη,η αυτουπονομευση ειναι απαραιτητα,στη προσπαθεια σου να αντιμετωπισεις τον παραλογο τουτο κοσμο,

δε πρεπει δηλαδη να παιρνεις συνεχως τον εαυτο σου κ τα πραγματα πολυ στα σοβαρα,
δε πρεπει να ταυτισεις τη σοβαροτητα με τη σοβαροφανεια,
γιατι αλλιως θα καταρρευσεις.

ΥΓ κ εγω ειμαι εμας απο τους μαντραχαλαδες[1,93!]που θεωρουν το ποδοσφαιρο ως ενα απο τα σημαντικοτερα πραγματα στη ζωη.Αλλα δε θα μου πω κ μπραβο.Αντιθετως,θα το θεωρησω απλα μια "ενοχη απολαυση"
οπως βλεπει δηλαδη κ η Καρι τα παπουτσια κ τα φορεματα της

 
At 6/02/2010 05:09:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@celin

όσον αφορά το δικό μου σχόλιο (και τον δικό μου κόσμο) δεν χωρίζω τον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες. Ξέρω και άνδρες που βλέπουν σεξ & δε σίτυ και γυναίκες που ξελαρυγγιάζονται για ομάδες.
Κι εγώ αγαπώ την ελαφράδα. Όχι όμως και την ελαφρότητα.

Άλλο να βλέπεις σεξ & δε σίτυ στο σπιτάκι σου για να χαλαρώσεις κι άλλο να μου πουλάς το παραμύθι ότι ΠΡΕΠΕΙ να το δω κι εγώ γιατί ΜΙΛΑΕΙ για τη ζωή ΜΑΣ. Κι εγώ που δεν το παρακολουθώ γιατί το θεωρώ βλακεία, κατά τη γνώμη αυτών που το βλέπουν είμαι αρτηροσκληρωτική, εκτός τόπου και χρόνου, και αντιμετωπίζομαι με "έλα μωρέ χαλάρωσε".
Στον τελευταίο καυγά επί του θέματος ανέπτυξα τη θεωρία "πώς η παρακολούθηση του Σεξ & δε Σίτυ από τους Έλληνες τηλεθεατές συνέτεινε στη σημερινή κοινωνικοοικονομική κρίση". Ήμουν πολύ θυμωμένη αλλά ελάχιστα υπερβολική. Ε λιγάκι υπερβολική. (Τουλάχιστον προσέφερα θέαμα ποιότητας.)

Γιατί άμα εσύ ταυτίζεσαι με την Κάρυ και νομίζεις ότι το "δεν έχω λεφτά" σημαίνει μένω σε μικρό αλλά γαμάτο σπίτι στο Μανχάταν, τρέχω κάθε τρεις και λίγο στα μαγαζιά να μου φύγει η καντίφλα που δεν μου κάθετε ο γκόμενος, πετάγομαι μέχρι το Λας Βέγγας για να ξεδώσω, ντύνομαι με άλλα ρούχα κάθε δευτερόλεπτο......ε συγγνώμη αλλά τα έχεις μπουρδουκλώσει λιγάκι. Και η κάρτα σου δεν ξεχρεώνεται ούτε το 2040.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν νομίζεις ότι η ζωή σου αλλάζει επειδή νικάει η ομάδα σου, έχεις επιβεβαιώσει τη γνωστή ρήση περί οπίου.

Το πρόβλημα είναι στην ταύτιση.
Να πας να ταυτιστείς με τον πωλητή του Μάμετ ρε φίλε στο Γκλένγκαρυ Γκλεν Ρος, το καταλαβαίνω. Με την Κάρυ και τον Σειταρίδη τί δουλειά έχεις να ταυτιστείς;

καλησπέρα σας

 
At 6/02/2010 05:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin ταυτίζομαι απόλυτα με το σχόλιό σου, σε βαθμό που δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνει! [Αν εξαιρέσεις τις αναφορές στον καπιταλισμό :) ]

ΑΦ

 
At 6/02/2010 05:25:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Θα συμφωνήσω με την apologia και θα συμπληρώσω: υπάρχει στις μέρες μας ανάγκη φεμινισμού , περίπου όπως το έθεσε ο celin, και γι αυτό ακριβώς το πρότυπο του sex&thecity ειναι επικύνδυνο και αποπροσανατολιστικό. Παρότι η apologia δεν χωρίζει τον κόσμο σε άντρες και γυναίκες, και καλά κάνει, και παρόλο που ο σύγχρονος φεμινισμός οφείλει να διαφοροποιηθεί κατα πολύ απ' αυτόν της προηγούμενης γενιάς, υπάρχει η αναγκη γυναικείων διεκδικήσεων σε πολλούς τομείς που ποικίλουν και απο χώρα σε χώρα, και απο κοινωνική τάξη σε κοινωνική τάξη. Η νέα φεμινίστρια γυναίκα απέχει παρασάγγας απο αυτές τις δηθεν απελευθερωμένες και δήθεν αντισυμβατικές καρικατουρες, που κι εγώ επιτρέπω στον εαυτό μου την ένοχη απόλαυση να παρακολουθεί πότε πότε.
Συμφωνώ επίσης πως τέτοιου είδους πρότυπα επέτειναν την κρίση, ή τελος πάντων η έξοδος απο την κρίση απαιτεί την απομάκρυνσή μας από αυτά. Απαιτεί μια καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα, όχι αυτή των αριθμών, αλλα αυτή της αληθινής ζωής των αληθινών ανθρώπων και των αληθινών αξιών.

Ισως βεβαια να με βολεύει όλο αυτό γιατί είμαι τόσο άσχημη (χειρότερη κι απο τη σύντροφο του ob) και δεν ταιριάζουν τα Μανόλο Μπλάνικ στις χοντρες και τριχωτές γάμπες μου.

 
At 6/02/2010 06:02:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@jormach

ναι υπάρχουν διεκδικήσεις, αλλά θα τις ονόμαζα ανθρώπινες.
Όσο χωρίζουμε τον κόσμο σε Γυναίκες-Άνδρες και ο φεμινισμός το κάνει αναγκαστικά, τόσο δεν βλέπουμε το αρσενικό και το θηλυκό μέσα μας και τόσο μεγαλώνουν οι διαφορές μας.
Λέω εγώ τώρα.

 
At 6/02/2010 06:20:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

@apologia
Μου φαίνεται ότι ανηκεις στις τυχερές. Σ΄αυτες ανήκω και γω και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο δεν ειναι όλες οπι γυναίκες τυχερές: σιγουρα ξέρεις τι συμβαίνει στις περισσότερες μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες. Αλλα ας μην παμε τόσο μακριά, ας μεινουμε στην ευρωπαική μας χώρα: καθε μέρα συμβαίνουν βιασμοί και κακοποιήσεις γυναικών. Πολλές γυναίκες έχουν αντρες - δυνάστες. Πολλές γυναίκες δυσκολευονται στην επαγγελματική τους ανέλιξη (γιατί θέλουν να κάνουν παιδιά αλλα και για άλλυς λόγους). Πολλές γυναίκες αισθάνονται ακόμα το γάμο ως αποκατάσταση και κάνουν γι' αυτό συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Πολλές μανάδες μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αυτοθυσία και απόντες συζύγους. Πολλές γυναίκες διατηρούν υποτελείς σχέσεις με άντρες παντρεμένους ή γενικά μή διαθέσιμους.

Πολλα εχουν βέβαια αλλαξει αλλα η εποχή μας ακόμα παράγει Τζούλιες Αλεξανδράτου ως πρότυπα, το ότι ίσως δεν φταίνε άμεσα οι άντρες γι αυτό δε σημαίνει πως δεν ειναι πρόβλημα της γυναικείας ταυτότητας. Εχουμε ακόμα πολλα να λύσουμε (και οι άντρες επίσης).

 
At 6/02/2010 06:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εκτός των Άλλων, εσύ ξέρεις πολλά. Και ακόμα περισσότερο καταλαβαίνεις πολλά. Η δική μου είναι φόλα, το ομολογώ και της το λέω και κατάμουτρα πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Προς εμπέδωση. Αλλά λύσε μου την απορία: την ιέρεια του σόου, την Κάρι, την λες ωραία εσύ, την λες σέξι και θελκτική; Σε φτιάχνει το Καράκι με όλα αυτά που φοράει; Η Κάρι βρίσκεται στον αντίποδα της σαβουρογαμίας;

 
At 6/02/2010 06:52:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Pantsik, είχα δει την πρώτη ταινία σε dvd και είχα γράψει κάτι ανάλογο, οπότε είναι περιττό να σου πω ότι περίμενα πώς και πώς να βγει η δεύτερη για να ξεδώσω :)
Άννα, το λάτρεψα ;)

 
At 6/02/2010 06:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχει σαρώσει τις κριτικές

http://www.imdb.com/title/tt1261945/

ΑΦ

 
At 6/02/2010 06:57:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@Jormach
καταλαβαίνω τί θες να πεις και έχεις δίκιο αλλά
νομίζω ότι είναι πρόβλημα της ανθρώπινης ταυτότητας, κι όχι της γυναικείας.
Αν έστω και λεκτικά, χωρίσεις το αρσενικό από το θηλυκό (που στην πραγματικότητα εμπεριέχουν το ένα το άλλο) έχεις χάσει γιατί αντιμετωπίζεις το πρόβλημα με την γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.
Έτσι ο φεμινισμός ακόμα και ως λέξη αντί να συμφιλιώνει διαχωρίζει ακόμα περισσότερο και μάλιστα με λάθος τρόπο.
Ακόμα και εκεί που υπάρχει καταφανής αδικία είναι καλύτερο να εντοπίσεις την αδικία ενάντια στον άνθρωπο κι όχι την αδικία ενάντια στην γυναίκα. Όχι για λόγους πολιτικής, αλλά για λόγους ουσίας. Όταν μια γυναίκα χάνει τη δουλειά της γιατί μένει έγκυος, δεν αδικούνται οι γυναίκες. Αδικείται ο άνδρας της (αν έχει), το παιδί της, το κράτος, η κοινωνία.

Κι ένα ωραίο, όταν προσπαθούσαν να μειώσουν τις γεννήσεις στην Κίνα και την Ινδία κάνοντας στειρώσεις,(φόβος υπερπληθυσμού τη δεκαετία του 80) από Δυτικό επιστήμονα).

"Αν θέλετε να μειώσετε τις γεννήσεις, μπροσφέρετε στις γυναίκες ανώτατη μόρφωση"

Αυτό και ως μια μορφή επιβεβαίωσης των παραπάνω.

(ωραία κουβέντα)

 
At 6/02/2010 06:58:00 μ.μ., Blogger celin said...

apologia,

φυσικα κ ο κοσμος διαχωριζεται σε αντρες κ γυναικες,δε μπορουμε να τα βαλουμε με τη βιολογια.
Νομιζω οτι αν το αγνοουμε αυτο,συμβαλλουμε αθελα μας στη διαιωνιση των φαλλοκρατικων στερεοτυπων τα οποια πιθανως να ειναι κ βαθια ριζωμενα μεσα μας διχως καν να το γνωριζουμε,
η γυναικα εξακολουθει να στεναζει υπο τον αντρικο ζυγο,
φανερα εκει που αναφερει η jomarch
"στις περισσότερες μουσουλμανικές και αφρικανικές χώρες."
k λιγοτερο φανερα στη Δυση.
it's -still- a man's man's world.

ΚΑΙ κακως.

Εχουμε δρομο ακομα να διανυσουμε για την ισοτητα,το τι ακουω απο γνωστες μου ας πουμε για οσα αντιμετωπιζουν οι γυναικες στους χωρους εργασιας,δε περιγραφεται.

Δε μπορουμε να τα παραβλεψουμε αυτα.Για να τα αλλαξουμε,πρεπει πρωτα να τα αναγνωρισουμε,
κ επιβαλλεται να τα αλλαξουμε,
γιατι εμεις οι αντρες τα καναμε σκατα.

Δε ξερω αν απευθυνεσαι σε μενα,αλλα φυσικα κ δε ταυτιζομαι με τη Καρι,ουτε εννουσα πως πρεπει οι γυναικες να ταυτιζονται με τη Καρι,αν διακρινεται κατι τετοιο στο σχολιο μου,τοτε δεν ημουν αρκετα σαφης.
Αυτο που εννοω,το ειπα,οτι ολοι δηλαδη εχουμε δικαιωμα στη γελοιοτητα,επομενως δε τρεχει κ τιποτα αν ΤΥΧΕΙ να ταυτιζομαστε που κ που με τη Καρι η με τον Σειταριδη.

Σε διαβεβαιω οτι αυτο που λες
"Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν νομίζεις ότι η ζωή σου αλλάζει επειδή νικάει η ομάδα σου, έχεις επιβεβαιώσει τη γνωστή ρήση περί οπίου."
συμβαινει συνεχως με τους αντρες,
αλλα δε βλεπω να το κραζουνε πολλοι.
Γιατι?

Μαλακια ειναι κ τα δυο,συμφωνω,
αλλα χρειαζεται κ η μαλακια στη ζωη.
Κ σαφως ειναι προτιμοτερο να ταυτιζεσαι με αλλα προτυπα,
[που να τα βρεις θα μου πεις,ελα ντε,ας καταφυγουμε λοιπον στον κινηματογραφο,ζητω ο v στο v for vendetta,η ο Νορτον στο fight club!]
αλλα τι να κανουμε,ολα μες στο προγραμμα ειναι-κ πρεπει να ειναι-

ΑΦ

μη νομιζεις,συμφωνουμε κ σε αλλα!Κατσε να αναρτησει τιποτα ο old boy για τη μπουργκα/τσαντορ,κ θα δεις εκει τη-φιλελευθερη-γνωμη μου,συντασσομαι ανεπιφυλακτα ας πουμε με τη κυβερνηση του Βελγιου!

 
At 6/02/2010 07:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου. Αναφορά στη διαφήμιση της μπύρας ήθελα να βάλω κι εγώ στο κείμενο αλλά τελικά δεν έβαλα γιατί το κείμενο διαρκεί περισσότερο κι από τις 2 1/2 ώρες (!!) της ταινίας. Η διαφήμιση αυτή (που μάλλον είναι εμπνευσμένη από την πρώτη ταινία) νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, μια διάσταση που δίνεις κι εσύ. Ναι λοιπόν όλοι έχουμε δικαίωμα στην ελαφράδα. Ναι λοιπόν προφανώς όπως οι άντρες έχουν τα παιχνίδια τους και τις τελετουργίες τους το ίδιο δικαιούντια να έχουν και οι γυναίκες.
Ωστόσο. Ωστόσο. Είναι άλλο η ελαφράδα και άλλο να έχω διαβάσει στο παρελθόν ένα σωρό άρθρα και αναλύσεις για τη φεμινιστική και απελευθερωτική διάσταση της σειράς Sex and the City. Είναι άλλο η ελαφράδα και άλλο να περνάει και καλά και μηνύματα η ταινία για τη Μιράντα που δεν την αφήνει το αφεντικό της να μιλήσει. Ή ακόμη χειρότερα το θάψιμο του βιβλίου της Κάρι να μετατρέπεται σε κατηγορία σεξισμού. Όταν μπλέκουμε λοιπόν την ελαφράδα με το κοινωνικό μήνυμα, δικαιούμαι κι εγώ να πω «να σας αφήσουν να μιλήσετε ΕΣΑΣ κορίτσια, για να πείτε ΤΙ;». Και το bullshit economy που γράφω δεν μου φαίνεται και τόσο τυχαίο. Αν θες σαν ταινία να αγνοήσεις το τι συμβαίνει γύρω σου και να επικεντρωθείς στην ιστορία των ηρώων σου, δικαίωμά σου. Να αναγνωρίζεις όμως ότι εκεί έξω ο κόσμος χάλασε και να το αντιμετωπίζεις ως κάτι που σου χαλάει το φαν, είναι διαφορετικό πράγμα. Είναι αυτό που λέει το λινκ που δίνει ο πατερούλης Σραόσα: πάνε στο Άμπου Ντάμπι που δεν χρειάζεται καν να βλέπουν πουθενά μπροστά τους φτωχούς. Οι φτωχοί είναι αποκλεισμένοι σε άλλο κόσμο.
Τέλος το λέω και σε σένα, το λέω και στην Apologia, κάτω τα χέρια από τον Σεϊταρίδη, μην μπλέκουμε τα σκυλιά με τους ροκάδες, το μπλογκ αυτό γεννήθηκε για να αποδείξει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι ένοχη απόλαυση, αλλά προνομιακός δρόμος προς την έκσταση ;)

 
At 6/02/2010 07:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Επίσης κάτι ακόμα: είναι διαφορετικό μια σειρά ή μια ταινία να υμνεί το γούστο στο ντύσιμο, το γούστο στη διακόσμηση ενός σπιτιού, το στυλ γενικά και άλλο να υμνεί την κατανάλωση και τον υλισμό.

 
At 6/02/2010 07:11:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@ celin,

όχι μωρέ δεν αναφερόμουν σε σένα, με έπιασε ο οίστρος και ξεχάστηκα.
Ποιός σου είπε ότι δεν κράζουνε τους άντρες; Όλα τα γυναικεία περιοδικά από κτίσεως Κοσμοπόλιταν.

Και η ταύτιση έχει τα όρια της. Όταν κρατάει όσο κρατάει το παιχνίδι (αν φυσικά δεν είσαι αθλητής) ή το χαζοσίριαλ ή η σαχλοταινία τότε έχει καλώς. Αλλά όταν δημιουργεί πρότυπα στη ζωή σου και τρόπο ζωής τότε το θέμα είναι δύσκολον και καθόλου ευχάριστο.

Ο κόσμος έχει ανισότητες πολλές. Για άνδρες και γυναίκες-για ανθρώπους. Τα ξανάγραψα από πάνω να μην επαναλαμβάνομαι διάβασέ τα βρε σελίν μου αν έχει κέφι.

 
At 6/02/2010 07:20:00 μ.μ., Blogger celin said...

OLD BOY,
οσον αφορα αυτο που λες
"άλλο να υμνεί την κατανάλωση και τον υλισμό.",

τα λεω κ εγω στο σχολιο μου,

"το να θεωρεις τη συλλογη υποδηματων σου ενα απο τα σημαντικοτερα πραγματα στον κοσμο,ειναι σιγουρα τοσο γελοιο οσο ακουγεται.
Επισης,κανει μπαμ οτι αυτες οι 4 γυναικες συμβαδιζουν πληρως με το επιβαλλομενο προτυπο,
το καταναλωτικο προτυπο,
το οποιο ξεκινησε απο τη προσταγη του Γκιζω το 1840 "ΠΛΟΥΤΙΣΤΕ"[Ανθηση του πρωιμου καπιταλισμου]
κ μεταφραζεται στις μερες μας ως "ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΤΕ!ΖΗΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΑ!"
Ο σημερινος καζινο-καπιταλισμος δε θελει σκεφτομενα ατομα,
κ οι εκφραστες του συγχρονου ιδεωδους ειναι οι 4 αυτες ξεμυαλισμενες..
Αναντιρρητα.."


Φυσικα κ συμφωνουμε
Απλα ηθελα να θεσω μια αλλη διασταση του θεματος,
το δικαιωμα δηλαδη στη γελοιοτητα
[εκανα κ το σχολιο αυτο αναρτηση στο μπλογκ μου!],
ετσι για να κανουμε κ εναν αντιλογο,αλλωστε ειμαι γνωστος προβοκατορας!

Παντως,οσον αφορα τους "Σειταριδηδες",ας το ομολογησουμε,καλα τα λεει ο Πανουσης,για το Εθνος που προσκυνα σωβρακα κ φανελες,
ιδιο ματαιο κ ανουσιο ειναι με τα marie claire κ τα cosmopolitan.
Eχεις ακουσει καθολου αθλητικα ραδιοφωνα?εγω ακουω,
μιλαμε οι ανθρωποι ειναι αρρωστοι,δε πανε καλα!
Κ εγω αρρωστος ειμαι με τη παναθα,δεν σου μιλαω αφ'υψηλου,με εχει φαει η αγωνια που γυρναει ο Τζιγγερ!
Αλλα,τι να κανουμε,ετσι πανε αυτα!

 
At 6/02/2010 07:25:00 μ.μ., Blogger celin said...

apologia,
καλα κανουν κ μας κραζουν,δικιο εχουν!
συμφωνω στο οτι η ταυτιση εχει τα ορια της,οπως συμφωνω αλλωστε σχεδον σε ολα τα σχολια που εχω διαβασει απο σενα.

 
At 6/02/2010 07:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Επίσης κάτι ακόμα: είναι διαφορετικό μια σειρά ή μια ταινία να υμνεί το γούστο στο ντύσιμο, το γούστο στη διακόσμηση ενός σπιτιού, το στυλ γενικά και άλλο να υμνεί την κατανάλωση και τον υλισμό."

Μα oldboy, αυτά που αναφέρεις δεν είναι κατανάλωση και υλισμός; Θα μου πεις ότι είναι η κυριαρχία του πνεύματος πάνω στην ύλη, αλλά αυτό δεν ισχύει για κάθε προϊόν το οποίο δεν είναι κακόγουστο ή μη λειτουργικό; Μήπως δεν είναι αρνητικές έννοιες η κατανάλωση και ο υλισμός αλλά η μονομερής ή ψυχαναγκαστική σχέση μαζί τους;

ΑΦ

 
At 6/02/2010 07:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin, έχει γούστο να είσαι κανένας από τους γνωστούς που παίρνουν τηλέφωνα στο sportfm :)))

ΑΦ

 
At 6/02/2010 07:38:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@ολντ & σελίν

έχετε διαβάσει το βιβλίου του περίφημου Λιγνάδη πατέρα για την σχέση ποδοσφαίρου αρχαίου θεάτρου;;;;

 
At 6/02/2010 07:44:00 μ.μ., Blogger celin said...

AΦ,
Ε ναι λοιπον,ας μην κρυβομαι αλλο,ειμαιο Βασιλακης απ'το Καματερο
[ΑΦ,τηλεφωνο δεν εχω παρει,αλλα κατι μηνυματα τα χω στειλει στον Γκοντζο,για αυτο εσπευσα να απενοχοποιησω τη γυναικεια ελαφροτητα!]

apologia,
οχι δεν το χω διαβασει,αν κ απο το θεμα,πρεπει να εχει ενδιαφερον!

 
At 6/02/2010 07:46:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

@apologia
Πέρα απο την περι φεμινισμού συζήτηση, εγω ασπάζομαι την άποψη μιας ψυχολόγου που ειπε (περίπου) ότι οι άντρες και οι γυναίκες είναι τελείως διαφορετικοί (αν δεν απατώμαι είπε "άλλο είδος") και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιεί αυτό κανείς τόσο καλύτερες σχέσεις κάνει. Εμένα με βοήθησε στη ζωή μου, όταν έπαψα να προσπαθώ να ερμηνευσω τις συμπεριφορές του συντροφου μου κρίνοντας από τον εαυτό μου (πως αλλιως;) κι αρχισα να σκεφτομαι "αντρας ειναι, ειναι φυσικό γι αυτόν αυτό που κανει και που εμενα μου φαινεται αφυσικο". Και δε μιλαμε για κανενα φαλλοκρατικό γουρούνι, να εξηγούμαι.

Ολο αυτό ειναι άσχετο με το φεμινισμό, απλώς ειναι η αποψή μου για το κατα πόσο είμαστε ίδιοι.
Συμφωνώ μαζί σου πως τα προβλήματα των γυναικών είναι και προβλήματα των ανδρών, και πως σήμερα εχουν και οι αντρες αντιστοιχα προβλήματα και πως το θέμα είναι πολύ πιο συνθετο απο αυτό που εξέφραζε ο φεμινισμός παλιότερα. Ειναι μια υπόθεση που πρεπει να αντιμετωπιστεί από κοινού και όχι σε αντιπαράθεση.

Για να πω κι εγώ ενα "ωραίο", καποτε δουλεψα σε ένα εργοτάξιο όπου ήμουνα η μοναδική γυναίκα και ο μοναδικός αρχιτέκτονας και αντιμετώπισα για πρωτη και τελευταία φορά σεξιστική συμπεριφορά που σήμαινε υποβάθμιση του ρόλου μου. Ενας συνάδερφος λοιπον, σε παράπονο που του εξέφρασα, μου απάντησε "το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο απο το να είσαι γυναίκα αρχιτέκτονας σε εργοτάξιο είναι να είσαι πούστης αρχιτέκτονας σε εργοτάξιο". Καλό;

 
At 6/02/2010 08:12:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Πού να είσαι Πακιστανός αρχιτέκτονας ομοφυλόφυλος που πρόσφατα έκανε αλλαγή φύλου και κυκλοφορεί ως Κική με ξανθά μαλλιά, διαβάζει Ντοστογιέφσκι και δεν βλέπει τηλεόραση. Ούτε στο περίπτερο για τσιγάρα δεν μπορείς να πας, όχι στο εργοτάξιο.

Ποιό είναι το αντίστοιχο του φαλλοκράτη γιατις γυναίκες και ποιό του αντίστοιχο του φεμινισμού για τους άντρες;

Όταν βρούμε αυτές τις δύο λέξεις θα έχουμε κάνει ακόμα ένα βήμα για να καταλάβουμε το πρόβλημα.
Το ότι ένας άνδρας με έδιωξε από όλες τις δουλειές του χώρου για μια πενταετία (για τον γνωστό σε όλους λόγο) δεν το θεωρώ σεξιστικό πρόβλημα, ούτε γυναικείο πρόβλημα.
Το θεωρώ πρόβλημα ανθρώπινο. Αν ήταν μια γυναίκα σαν αυτόν στη θέση του κι εγώ ήμουν γυναίκα που θεωρούσε ανταγωνιστική θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Διαφορές έχουμε, σπάνια έχω δει γυναίκες να υποβιβάζουν άντρες που γουστάρουν ακόμα κι όταν δεν τους κάθονται. Σπάνια έχω δει άντρες να υποβιβάζουν άλλους άντρες ακόμα και όταν είναι ανταγωνιστικοί. Οι διαφορές μας υπάρχουν αλλά στο επίπεδο της ομοιότητας. Το ανθρώπινο. Που είναι από μόνο του τόσο διαφορετικό.

 
At 6/02/2010 11:02:00 μ.μ., Blogger mahler76 said...

καλά αυτή η ταινία όπως και η σειρά είναι μάλλον προσβολή για την γυναίκα αφού απλά την παρουσιάζει σκλάβα του πέους να θεωρεί πως είναι μαγκιά της το να μπορεί να ζεί fabulus όπως της επιτάσσει το ανδροκρατούμενο star/lifestyle system.

 
At 6/02/2010 11:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν και νομίζω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα με τις, κατ' εμέ σωστές, τοποθετήσεις των προλαλησάντων, αρχής γενομένης με το ποστ του old boy, θα ήθελα να γράψω δύο λέξεις για τη φωτό που συνοδεύει το ποστ. Η συσχέτισή της με την ταινία δεν είναι μόνο η τελευταία παράγραφος του ποστ.

Ο Σκάρφεις είναι ένα προϊόν της αμερικανικής κοινωνίας των eighties, όπου η "άνοδος" ήταν απόρροια της οικονομικής άνεσης, ανεξαρτήτως του νομίμου ή όχι τρόπου πρόσκτησής της. Σας θυμίζει τίποτε; Ναι, είναι τα δικά μας nineties. Καθυστερημένοι και κακέκτυποι μιμητές όπως πάντα. Κι ας φώναζε ο Γιοκαρίνης να μη μπλέξουμε τα σκυλιά με τους ροκάδες (όχι, Εκτός των άλλων δεν μοιάζω με το Γιοκαρίνη. Και η γυναίκα μου είναι καραμουνάρα κι εγώ καραγκόμενος). Το ευτυχές στην ταινία του De Palma είναι ότι υπάρχει κάθαρση, σε αντίθεση με την κοινωνία μας. Στο τέλος της ταινίας έρχεται η τιμωρία στο έγκλημα της ύβρης.

Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να χαμογελάμε καθώς πέφτουμε στη φωτιά, όπως λέει κι ένας ωραίος στίχος των Cure.

Garine

 
At 6/02/2010 11:42:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@ old, θέμα γκομενάρες

ήταν η εποχή που έβλεπα μετά μανίας τηλεόραση, τέλη δεκαετίας 90, και τότε ξεκινούσε το σεξ & δε σίτι στο Φιλμνετ. Είδα τη μισή πρώτη περίοδο, τόσο άντεξα. Και φυσικά εφόσον δεν μου το επιβάλει το επάγγελμα είναι το μόνο που έχω δει από την σειρά και με βάση αυτό κρίνω. Τότε λοιπόν, εντυπωσιάστηκα απο το προοδευτικό Χόλυγουντ που έβαλε για πρωταγωνίστρια μια γκόμενα που το κεφάλι της είναι μεγαλύτερο από το σώμα της.
Πολύ μεγαλόθυμη την βρήκα την βιομηχανία.

 
At 6/03/2010 02:26:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«έχετε διαβάσει το βιβλίου του περίφημου Λιγνάδη πατέρα για την σχέση ποδοσφαίρου αρχαίου θεάτρου;»
Όχι, πρώτη φορά το ακούω, πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται. Τώρα που το λες συνειδητοποιώ ότι στους «ΒΑΤΡΑ-Χ» το εύρημα του γιου του να βάλει τους θεατές στη θέση οπαδών που φωνάζουν ποδοσφαιρικά συνθήματα είχε πατρικές ρίζες :)

Επίσης εκτός από τη σχέση του ποδοσφαίρου με το αρχαίο θέατρο υπάρχει και η σχέση του
με τα διονυσιακά μυστήρια :)

 
At 6/03/2010 02:28:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Bασιλάκη απ' το Καματερό, αν τα μηνύματά σου στο Γκόντζο δεν ήταν χεστήρια, μην ξαναπατήσεις εδώ μέσα ;))

 
At 6/03/2010 02:29:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Garine, δεν το είχα σκεφτεί έτσι, ωραίος ο συνειρμός.

 
At 6/03/2010 02:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Θα μου πεις ότι είναι η κυριαρχία του πνεύματος πάνω στην ύλη, αλλά αυτό δεν ισχύει για κάθε προϊόν το οποίο δεν είναι κακόγουστο ή μη λειτουργικό;»
Όχι απαραίτητα. Και ναι, το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η κατανάλωση αλλά η ψυχαναγκαστική σχέση μαζί της.
Όπως θα έλεγε και ο Έντουαρτ Νόρτον:
«Like everyone else, I had become a slave to the IKEA nesting instinct. If I saw something like clever coffee table in the shape of a yin and yang, I had to have it. I would flip through catalogs and wonder, "What kind of dining set defines me as a person?" We used to read pornography. Now it was the Horchow Collection. I had it all. Even the glass dishes with tiny bubbles and imperfections, proof they were crafted by the honest, simple, hard-working indigenous peoples of wherever»

 
At 6/03/2010 07:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν θα πω τιποτα για την εν λογω ταινια, γιατι δεν παρακολουθω τα σκουπιδια του κινηματογραφου ή της τηλεορασης.
Ενα πραγμα μονο. Γυναικα που δεν σεβεται τον εαυτο της, δηλ. δεν φροντιζει τη θηλυκοτητα της, δεν κοιτιεται στο καθρεφτη της και δεν ψωνιζεται με τον εαυτο της και δεν πηγαινει στο Hondo Center, θελει εκτελεση στα 3 μετρα.

υγ. Καραγκομεναρες με τριχες στη μασχαλη δεν υπαρχουν.

 
At 6/03/2010 09:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χαιρομαι που εκανα αυτη την πληκτικη κατα τα αλλα αναρτηση ευκαιρια για ουσιαστικο διαλογο και επιχειρηματολογια.

Old boy μου η λογικη της απαξιωσης των υλικων μας οδηγησε στον παραλογισμο του υλισμου.Δεν ειναι ειρωνια;Nα απαξιωνεις απο την μια τα προιοντα ομως να αποθεωνεις το χρημα;Ας παραδεχτουμε λοιπον ολοι μας επιτελους:To πορτοφολι δεν το πηραμε για διακοσμητικο.Οχι?

Παντως σ'αγαπω οπως και να χει και συγχωρω το κακο σου γουστο που σε οδηγει σε λαθος επιλογες συντροφων και ταινιων ,αλλωστε δεν εχω και κατι αλλο να κανω πρωι-πρωι,δεν φταις εσυ.Οι αναγκες σου φταινε.Κι αυτες οπως καλα γνωριζεις,ειναι οι μονες οι οποιες δεν εκλογικευονται.Αναγκη ειναι η συντροφος,αναγκη ειναι η γκομενα,αναγκη ειναι το εισητηριο διαρκειας,αναγκη ειναι η τυροπιττα,αναγκη ειναι το σινεμα μερα παρα μερα,αναγκη ειναι το μπλοκιν,ε αναγκη ειναι και το επωνυμο δεκαποντο.Πως να γινει δηλαδη;Θα αποδεχτω την ομορφια της εσπαντριγιας επειδη δεν φτανει το κουμαντο μου για το μανολο?

Δεν γινονται αυτα:)
Eκτος των αλλων

 
At 6/03/2010 09:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

υ.γ
Και στην τελικη. Α να χαθειτε σπαγκοι.
Αμα τα ψωνιζαμε σε κατσαρολικα και κουζινικομπλιμπλικια ,κουβεντα δεν θα λεγατε,που αναθεμα τον Κωτσοβολο μου μεσα,μας γεμισατε πολυμιξερακια και πατατοκοφτες.

(καμπανακι για τον Ηχο απο πανω:)καθοτι γεννεθλιαζομαι σημερα και μια δυναμη μαγνητικη με τραβα προς τον Τσακιρη.Οχι τον πατατακι Τσακιρη μωρο μου.Τον Τσακιρη Μαλα.)

Αχ καλημερα σας.

 
At 6/03/2010 09:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

καλα ματακια μου, αν και θα ελεγα οτι μια τηλεοραση 58" ιντζες μαζι με πατατακια τσακιρη και μουντιαλ, θα ηταν καλυτερο :P

 
At 6/03/2010 01:21:00 μ.μ., Blogger DonnaBella said...

Jesus, guys. τοση φαια ουσια, για κατι τοσο ανουσιο. επι της (μονης) ουσιας ομως: τα ρουχα στην ταινια, λεγανε, η ου? διοτι βαριεμαι να δω η ιδια..

 
At 6/03/2010 01:48:00 μ.μ., Blogger celin said...

Eκτος των αλλων?
δε θελω να σε απογοητευσω αλλα βασικα,το μονο που προσεφερες στη συζητηση ειναι αγενεια,θρασσος κ μια κραυγαλεα απουσια παιδειας κ αγωγης.
Na μιλας κοσμιοτερα στον οικοδεσποτη γιατι εισαι φιλοξενουμενη εδω,αντε μπραβο.

old boy
τι εγινε Βγενοπουλακια?σας παρατησε ο λαοπλανος κ τωρα ξεσπατε εναντιον αυτων που προσφερουν εδω κ χρονια στον Παο??!!!
[ασε,μεγαλο ζητημα αυτο κ θελει πολυ συζητηση,παντως για να σου μιλησω σοβαρα τωρα,με ξενερωσαν ολοι,καλα,τον Τζιγγερ τον μισω εδω κ χρονια,ομως κ τους αλλους τους ειδες?σα τα ποντικια,εγκαταλειψανε το καραβι,ασε,παραμυθι μας ταισανε]

 
At 6/03/2010 02:00:00 μ.μ., Anonymous Σωτηρης said...

Αγαπητέ κύριε Old Boy,
Με αφορμή το σχόλιο σας για το Lost , με ενημερώσατε
ότι το κατάστημα δεν διαθέτη σχόλιο σας για το έργο
η θεία από το Σικάγο. Με αφορμή το σχόλιο σας για
το sex and the city θα ήθελα να με ενημερώσετε ,
αν είναι δυνατόν , εάν το κατάστημα διαθέτη σχόλιο σας
για το έργο Ο Διάβολος φοράει Prada. Ρωτώ ,γιατί υποπτεύομαι
ότι ο συνδυασμός των τριών έργων μπορεί να οδηγήσει
τη σκέψη μου σε ενδιαφέροντες ( για μένα ) δρόμους.

Τώρα , θα ήθελα να παραθέσω κάποια
συμπεράσματα-νόμους στα οποία έχω καταλήξει
μετά από 30 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης
με το θέμα της Μόδας.
Νόμος πρώτος
«Αν ο θεός έφτιαξε τον κόσμο, η μόδα τον κινεί.»
Ο Gianfranco Ferre ( νομίζω) το είχε πει αυτό.
Νόμος δεύτερος
Τα λογισμικά προγραμματατάκια που είναι
εγκατεστημένα στον εγκέφαλο μας για αυτό
το θέμα , έχουν εγκατασταθεί την ίδια περίπου
χρονική περίοδο με τα προγραμματάκια που
αφορούν το θέμα της Θρησκευτικότητας.
Νόμος τρίτος.
Δεν υπάρχουν νόμοι για αυτό το θέμα.

Επίσης σε πολύτιμα ( για μένα ) συμπεράσματα οδηγούμαι
από την ενασχόληση μου τα τελευταία χρόνια ,
με την παράλληλη ανάλυση δύο αντιθετικών φράσεων,
« Ο Άνθρωπος στηρίζει τη Μόδα »
« Η Μόδα στηρίζει τον Άνθρωπο »

Σε ότι αφορά δε , τις/τους Κακάσχημες/μους
και τις/τους Πανέμορφες/φους , μου άρεσε πολύ
η απάντηση που είχε δώσει ο Ρίτσαρντ Μπάρτον
όταν τον ρώτησαν αν τον ενοχλούσε που η
Λίζ Τέιλορ είχε άσχημες γάμπες : Σοβαρά, δεν το
έχω προσέξει ποτέ , γατί την κοιτάω συνέχεια στα μάτια .

 
At 6/03/2010 02:26:00 μ.μ., Anonymous Σωτηρης said...

Παραμοδιαστήτε όσο έχετε καιρό ,
γιατί έρχεται η Μοδεπιστήμη.

Συγνώμη για την αχρεία παράφραση.

 
At 6/03/2010 02:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σελιν μην σελινιαζεσαι με το παραμικρο.Υπαρχουν και τετοια (παραμικρα)εκτος απο το τελειο μεγαλειωδες επιπεδο στο οποιο μεσα σε χτισανε ερημην σου.
Τελος παντων.

Εχω ενα τρενο γυμνο καιρο
που πατριωτες το πετροβολαν
και ανηλικα ενηλικα το χιλιοκατουραν
τωρα πια θα το ντυσουν με μεταξια
εμπειρα πλεον εργοταξια
που θα κρατουν αλλη σημαια
κι οταν θα λενε αποβαθρα
δεν θα εννοουν
του καραγκιοζη ελληνα
την παγιδοαυλαια

 
At 6/03/2010 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το τρενακι

Εκτος των αλλων


:)tsokaro
..θα μου πεις εσυ για παιδεια

 
At 6/03/2010 02:44:00 μ.μ., Blogger celin said...

Αποστομωτικη η απαντηση για τα τσοκαρα κ τα τρενακια,ειναι ξεκαθαρο οτι εσφαλλα στο ζητημα της παιδειας!

 
At 6/03/2010 02:52:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Τωρα που συνειδητοποίησα ότι η "εκτος των άλλων" είναι γυναίκα βρίσκω το πρωτο της σχόλιο ακόμα πιο μαλακισμένο. Και βαριέμαι να της απαντήσω. Εχω σοκαριστεί λίγο όμως.
Προτείνω προξενιό μεταξύ της "εκτος των άλλων" και του "Εν αρχή ην ο λόγος". Δυο όμορφοι περιποιημένοι άνθρωποι που ταιριάζουν. Και κουμπάρος ο Σωτήρης. Και τα παπούτσια της νύφης εννοειται Μανόλο.
Αμα με καλέσετε στο γάμο υπόσχομαι να μην έρθω με εσπαντρίγιες.

 
At 6/03/2010 02:58:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

"Γυναικα που δεν σεβεται τον εαυτο της, δηλ. δεν φροντιζει τη θηλυκοτητα της, δεν κοιτιεται στο καθρεφτη της και δεν ψωνιζεται με τον εαυτο της και δεν πηγαινει στο Hondo Center, θελει εκτελεση στα 3 μετρα." Κι ύστερα μου λέει η apologia για το φεμινισμό...Αν έλεγε "γυναικα που δεν κανει όλα αυτά, εμενα δε μ αρεσει", οκ, γουστο του και καπέλο του. Αλλά εκτέλεση; Στην παρούσα συζήτηση; (Γιατι άλλο να το πεις στην αντροπαρέα σου ενα βραδυ χαζολογόντας και πίνοντας μπύρες). Δεν ειναι ρατσιστικό και φασιστικό σχόλιο αυτό; Εγω ειμαι υπερβολική;

 
At 6/03/2010 02:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μερικοι/ες δεν εχετε ακομα βαρεθει τις παμπολες προσωπικοτητες σας πια στο διαδικτυο? ειστε τοσο προβλεψιμοι που κανετε μπαμ.
Αποτοξινωθειτε απο τον εικονικο σας κοσμο. Απο την αλλη, ποιος σας γαμει?
Μαλλον ουδεις/μια. Αυτο ειναι το προβλημα σας τελικα.

 
At 6/03/2010 03:04:00 μ.μ., Anonymous Σωτηρης said...

Jomarch
Με μεγάλη χαρά αποδέχομαι την πρόταση σου,
μόνο που για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη
εικόνα θα πρέπει να σε ενημερώσω πως είμαι
ένας « διστιχηζμένος κομονιστής »

 
At 6/03/2010 03:19:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Σωτήρη, δεν εχω τιποτα εναντίον σου, αντιθέτως συνηθως συμφωνω με τα σχόλιά σου. Απλά φαντάστηκα πως η νύφη και ο γαμπρός θα ήθελαν εναν άνθρωπο της μόδας για κουμπάρο τους. Τωρα αν τους χαλάει που εισαι κουμουνιστής, δεν ξέρω, εμενα δε με χαλάει παντως.

 
At 6/03/2010 03:45:00 μ.μ., Anonymous Σωτηρης said...

Κανένα πρόβλημα Jomarch , κανένα πρόβλημα.
Άλλωστε στο Matrix δεν υπάρχουν προβλήματα.
Στην πραγματική ζωή υπάρχουν , και έχω πολλά.
Γ’αυτό και μπαίνω στο Matrix , για να ξεφύγω ,
για λίγο .
Τώρα , αφού καλεσμένη έχουμε , κουμπάρο έχουμε,
ζεύγος έχουμε , άντε να ζήσουνε και καλούς ( ; )
απογόνους. Στο Matrix. Γιατί στη πραγματική ζωή
δεν υπάρχουν πια χρήματα για γάμους και παιδιά.

 
At 6/03/2010 03:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η νυφη και ο γαμπρος ειναι παντρεμενοι εδω και 3 χρονια.
Αργησατε. Ετσι, για να σας βγει και το ματι. Μπορουμε ομως να κανουμε πολιτικο γαμο. Καντε μια αιτηση και η επιτροπη θα εξετασει το αιτημα σας και θα σας απντησει εντος προθεσμιας.
:)
Προθεσμιακες καταθεσεις ο μπουρμπουλας.

 
At 6/03/2010 04:11:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

@ εν αρχη ην ο ήχος (και όχι ο λόγος οπως έγραψα πριν) και "Εκτός των άλλων"
Επεσα διάνα, βίον ανθόσπαρτον σας εύχομαι.
Μπηκα στα μπλογκς σας και έπαθα δεύτερο σόκ, η αφελής: εχετε αυτά τα πανεμορφα μπλογκς, ακουτε αυτη τη μουσική (που ακουω κι εγω) και γραφετε αυτες τις αηδίες; Πεστε μου πως κανετε πλάκα...

 
At 6/03/2010 06:25:00 μ.μ., Blogger celin said...

jomarch,δεν ειναι ρατσιστικο η φασιστικο το σχολιο αυτο,αλλα κατι χειροτερο,ειναι σχολιο αλα Πετρος Κωστοπουλος της πιο μπας κλας κ σαπιας εποχης του ΚΛΙΚ!

κ καλο θα ειναι ο διαλογος να κρατιεται σε ενα επιπεδο,
κ εμενα το στομα μου μπορει να γινει βοθρος,
αλλα σεβομαι τον χωρο που με φιλοξενει.
Βαρετοι καταντησαν οι χουλιγκανομαγκες του ιντερνετ.

 
At 6/03/2010 06:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε παιδιά, μήπως υπερβάλλουμε λίγο;
Μήπως φταίει και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυτή η ταινία; Σίγουρα αν το σκεφτείτε λίγο παραπάνω, κάπως θα τη συνδέσετε και με αυτό! Σας έχω εμπιστοσύνη.

 
At 6/03/2010 08:57:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Ανώνυμε απο πάνω, το θέμα δεν ειναι η ταινία, ειναι τα πρότυπα που προβάλλει, αναπαραγωγές των οποίων ζουν ανάμεσά μας.
Θα ήθελα να διευκρινήσω ότι η διαφοροποίηση από αυτά τα πρότυπα δεν συνεπάγεται - καθόλου όμως - φυσική ασχήμια, έλλειψη περιποίησης, ελλειψη κομψότητας και στυλ, αλουσιά, αξυρισιά και ότι άλλο ειπώθηκε ή υποννοήθηκε εδώ από κάποιους σχολιαστές. Σημαίνει απλώς ένα διαφορετικό σύστημα αξιών και μια άλλη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, και δεν σχετίζεται μόνο με την εμφάνιση αλλα και με την συμπεριφορά των προτύπων.

 
At 6/03/2010 09:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Jomacrch από πάνω, 65 σχόλια και 3 cosmopolitan μετά, θα έλεγα, ρισκάροντας το λιθοβολισμό, σαφώς και κατάλαβα ότι θίγονται ζητήματα περί προτύπων και διαφόρων άλλων.
Απλώς και πάλι μου φαίνεται πως κυριαρχεί η υπερβολή σε επίπεδο σκέψης και θυμικού.
Η Ανώνυμη από πιο πάνω

 
At 6/03/2010 10:13:00 μ.μ., Blogger Knoulp said...

Καλο το Post old, αλλά ομολογώ ότι μου θύμησες το μένος του Τσίμπρα στη βουλή.
Και ναι μπορεί όλά αυτά που πρεσβεύει η ταινία να είναι κατά βάση γελοία, αλλά αποτελεί ένα κομμάτι της διαφορετικότητας, το οποίο και αν ακόμα εκλείψει εντελώς πολυ αμφιβάλω για το αν η ζωή μοθ και η δική σου ζωή γίνουν καλύτερες και πιο ποιοτικές.

 
At 6/04/2010 01:40:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμη από πιο πάνω, τσαντισμένος είχα γράψει ένα ποστ όταν είχα δει στο dvd το πρώτο Sex and the City. Το δεύτερο το είδα με χαρά, ώστε να τα χώσω με χαρά. Οπότε η όποια υπερβολή του κειμένου δεν είναι μια υπερβολή που έχει τη ρίζα της στον ιερό ζήλο, αλλά μάλλον στο κέφι. Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό που λέω.

 
At 6/04/2010 02:01:00 π.μ., Anonymous Σιμιτζόπουλος said...

(Κομ)μουνάκια και φιλοκαπιταλιστές υλιστές αυνανίζεσθε άπαντες με βάση τα κομπλεξ και την αμάθειά σας.
Ελληνίδες και Έλληνες δεν υπάρχουν πια.
Say hello to my little friend, all of you, μουνόσκυλα.

 
At 6/04/2010 10:35:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

ωχ πλάκωσε το γνωστό ζευγαράκι τρολ από την λάιφο με τα πολλά ονοματάκια.
Επόμενος, Δικά μου Λόγια, Πάνισερ, Διώνη

Απα πα πα πα πα.

 
At 6/05/2010 02:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πολυ κακο για το τιποτα αδερφια,τι σκατε?
ενα παραμυθακι ειναι και τιποτ αλλο!τι προτυπα και σαχλαμαρες?
αν το δω δηλαδη θα τρεξω κατ ευθειαν να κανω καταθεση ψυχης στον καθε μανολο της μοδας?θα καμακωσω το οποιο αρσενικο βρεθει μπροστα μου?θα μ επηρεασει η ταινια σε κατι?
με κανει δολοφονο αν βλεπω συνεχεια αστυνομικα η θριλερ?μπα, με τιποτα....
αλλα οποτε τυχει να δω κανενα επεισοδιο στον αλφα γελαω με την ψυχη μου με τις ατακες της ψηλης-δεν θυμαμαι πως τη λενε-ανδροφαγου!
μηπως κινδυνευω ...?

α και οι συνδιασμοι των ρουχων γαματοι ετσι?

 
At 6/17/2010 10:54:00 π.μ., Anonymous Zarathustra said...

Ποιος ο λόγος απάντησης σε σχόλια ατόμων που 90% δεν ξέρουν καν από που πηγάζει το όνομα OldBoy;

Άντε γεια. Συνεχίστε τις επαναλήψεις σας στον Alpha "λαιφάδες". Καθημερινά Δευτέρα ως Πέμπτη στις 24.00.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home