Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Δεκάλογος

Τι έχω ως τώρα καταλάβει:
1) Μπορεί επί 36 χρόνια να μας κυβερνάνε εναλλάξ δύο συγκεκριμένα κόμματα, αλλά ο βασικός υπαίτιος που μας οδήγησε στην χρεοκοπία είναι τα δύο κόμματα της αριστεράς, που με τις απεργίες τους, τις διαδηλώσεις τους και τις καταλήψεις τους εμπόδισαν τα δύο κόμματα εξουσίας να προβούν εγκαίρως στις αναγκαίες τομές. Δηλαδή ασφαλώς και φταίνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά η κύρια ευθύνη τους συνίσταται στο ότι άφησαν τους αριστερούς να κάνουν κουμάντο και δεν τους αντιστάθηκαν όταν έπρεπε. Στο χείλος του γκρεμού δεν μας οδήγησαν αυτοί που κυβερνούσαν, με τον τρόπο που κυβερνούσαν και τις πολιτικές που εφάρμοζαν, αλλά αυτοί που δεν κυβερνούσαν, που όμως συνειδητοποιούμε τώρα ότι ήταν οι αληθινοί μας κυβερνήτες. Οι αριστεροί πρώτα κατέστρεψαν τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού και δυο δεκαετίες αργότερα και την Ελλάδα.
2) Υπάρχει μια απολιτική έννοια που ονομάζεται «πραγματικότητα». Η πραγματικότητα είναι έννοια οικονομικής υφής. Όταν η πραγματικότητα σου χτυπήσει την πόρτα, δεν έχει το παραμικρό νόημα να συζητάς πολιτικά και να αμφισβητείς το τι πρέπει να γίνει. Το τι πρέπει να γίνει δεν είναι πλέον αντικείμενο πολιτικών βαυκαλισμών, το τι πρέπει να γίνει προκύπτει τεχνοκρατικά με βάση αριθμούς και δείκτες. Αν δεν το βλέπεις, αν το αρνείσαι, είτε εξακολουθείς να εθελοτυφλείς είτε καταστροφικά εξακολουθείς να λαϊκίζεις.
3) Για την ακρίβεια λαϊκισμός και πολιτική σε μεγάλο βαθμό είναι ένα και το αυτό. Αυτό που συνηθίζαμε να αποκαλούμε πολιτική ήταν βασικά λαϊκισμός, ήταν αυτιστική άρνηση των αριθμών και των δεικτών, ήταν η ψευδαίσθηση ότι η πραγματικότητα μπορεί να παρακαμφθεί. Δεν μπορεί. Ένα κι ένα έκαναν, κάνουν και θα κάνουν δύο.
4) Η ευεργετική συνέπεια του σοκ που βιώνουμε είναι το σπάσιμο του παραμορφωτικού καθρέφτη μέσα από τον οποίο βλέπαμε τον εαυτό μας. Πίσω από τα θρυμματισμένα του κομμάτια που μας κατακόβουν, μπορούμε επιτέλους να μας αντικρίσουμε όπως πραγματικά είμαστε. Ζήσαμε καταβροχθίζοντας την υπεραξία του κράτους, ζήσαμε καταβροχθίζοντας την υπεραξία των κοινοτικών κονδυλίων. Ζήσαμε, συνεπώς, σαν παράσιτα.
5) Το να λες ότι ναι μεν η ελληνική κοινωνία είναι από πάνω ως κάτω άρρωστη, ναι μεν χαρακτηρίζεται από φαυλοκρατία, αναξιοκρατία, αγκυλώσεις και όλων των λογιών τα ελλείμματα, αλλά ταυτόχρονα και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει εντονότατα σημάδια σήψης στο κορμί του, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα δικαιολογία, παρά έναν ακόμα μας αυτισμό, παρά μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να ρίξουμε μέρος της ευθύνης κάπου αλλού. Όχι, λοιπόν. Φτάσαμε ως εδώ επειδή φταίμε εμείς και μόνο εμείς. Ας αφήσουμε το οικονομικό σύστημα ήσυχο ή ας ορθοποδήσουμε πρώτα και τότε θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε μια -ακαδημαϊκή- συζήτηση και για τις παθογένειες του καπιταλισμού.
6) Όταν με την βοήθεια των μέτρων το απόστημα σπάσει και το πύον αρχίσει να χύνεται, όταν τα επώδυνα χρόνια αρχίσουν να περνούν, τότε ίσως μπορέσουμε να χτίσουμε σιγά σιγά μια κοινωνία που θα λειτουργεί υγιώς. Ναι, δεν είμαστε τυφλοί. Ξέρουμε ότι θα λειτουργεί ταυτόχρονα και νεοφιλελεύθερα. Δεν σημαίνει ότι υγεία και νεοφιλευθερισμός ταυτίζονται. Στην ψυχή μας τουλάχιστον, στο DNA μας. Αλλά οι αγορές είναι ευνοϊκά διακείμενες απέναντι στον νεοφιλευθερισμό κι αυτό δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε. Κάτι τέτοιο σε περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δεν θα ήταν απλά ουτοπικό, αλλά και λίαν επικίνδυνο, αφού οι αγορές θα εκτροχιάζονταν αν διαπίστωναν να φυτρώνουν εκ νέου τέτοιες πεθαμένες συζητήσεις. Οπότε στην παρούσα φάση, στα χρόνια δηλαδή που έρχονται, ο εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι το νοικοκύρεμα, το ξερίζωμα κάθε αγκύλωσης και κατάλοιπου που ανεβάζει το εργασιακό κόστος πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα (όπως είναι κατ' εξοχήν η επιμονή στο χρεοκοπημένο μοντέλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που απαγορεύει στον κάθε εργαζόμενο και στον κάθε εργοδότη ελεύθερα να καθορίσουν το κατώτερο ύψος του μισθού) και τελικά η δόμηση μιας κοινωνίας που θα μπορεί μια μέρα στο μέλλον να ξαναβγεί στις αγορές και να ξαναδανειστεί με τις δικές της δυνάμεις. Αυτό είναι ένα όραμα εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας που αξίζει τις θυσίες που θα χρειαστεί να κάνουμε.
7) Ως τότε, επειδή θαύματα δεν γίνονται και νοοτροπίες δεν ξεριζώνονται από την μια μέρα στην άλλη κι επειδή είναι βέβαιο ότι οι αριστεροί θα αντιδράσουν, απαιτείται μια ριζική διαφοροποίηση στην στάση του κράτους απέναντι σε κάθε περιστατικό ανομίας. Ο νόμος πρέπει να αρχίσει επιτέλους να γίνεται σεβαστός αντί για κουρελόχαρτο. Όλοι οι νόμοι, από τον πιο ασήμαντο έως τον πιο σημαντικό. Με την πιθανή εξαίρεση του σημαντικότερου, των διατάξεων δηλαδή του Συντάγματος που ορίζουν ποιά είναι τα αρμόδια όργανα άσκησης των εξουσιών. Εξαίρεση που γίνεται μόνο και μόνο επειδή αφενός αυτή είναι η πραγματικότητα (και η πραγματικότητα εκτός από εκτός πολιτικής έννοια είναι και εκτός Συντάγματος έννοια) και αφετέρου επειδή η λαϊκή εντολή στις εκλογές έχει εντελώς συνειδητά τον χαρακτήρα λευκής επιταγής. Μπορεί κανείς με τρόμο να φανταστεί ένα πολίτευμα που η ψήφος σε ένα κόμμα θα σήμαινε και την υποχρέωση του να εφαρμόσει όσα προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα εφάρμοζε. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ένα βαθιά λαϊκίστικο πολίτευμα που διασώζεται ακριβώς επειδή υπάρχει η δικλίδα της λευκής επιταγής, πάνω στην οποία οι πολιτικοί μπορούν να γράφουν οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου η χώρα να συμμορφώνεται με την πραγματικότητα.
8) Αλλά αυτό καμιά φορά χρειάζεται κότσια, χρειάζεται συναίσθηση της ευθύνης, χρειάζεται ένα πολιτικό σύστημα που θα έχει κόμματα εξουσίας τα οποία θα μπορούν να πάρουν την κρίσιμη ώρα κάθε αναγκαία απόφαση, οσοδήποτε επώδυνη κι αν είναι. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι αυτό που μας κρατά αυτή τη στιγμή όρθιους είναι -ναι, μη στραβώνεις- ο επάρατος δικομματισμός. Κι όσο κι αν έχει μέρος της ευθύνης που φτάσαμε στο χείλος, είναι ταυτόχρονα εκείνος ο μόνος που μπορεί να μας συγκρατήσει από το να πέσουμε, την ώρα που οι αριστεροί θέλουν να μας δώσουν μια και να τσακιστούμε προκειμένου να ξεκινήσουν την επανάστασή τους πάνω στη σύνταξη που δεν θα πάρεις, γιαγιάκα, πάνω στον μισθό που δεν θα σου καταβληθεί, δημόσιε υπάλληλε. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε. Είναι πάνω απ' όλα στη δική σου συνείδηση που έχουν χρεοκοπήσει και αυτοί και οι πρακτικές τους.
9) Κι είναι ακριβώς η δική σου συνείδηση που συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικότατα, με την ωριμότητά της, με την συνειδητοποίηση των δικών σου ευθυνών, με την συνειδητοποίηση της πραγματικότητας.
10) Η δική σου συνείδηση είναι το μεγάλο μας αριστούργημα.

141 Comments:

At 4/26/2010 09:19:00 μ.μ., Blogger aggelos-x-aggelos said...

Είναι καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Έχω μια πρόταση εδώ

 
At 4/26/2010 09:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αψογος ο δεκαλογος......

αν και ποναει πολυ...

 
At 4/26/2010 09:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Εσύ μπορείς να μας πεις σοβαρά και χωρίς ειρωνίες, η αριστερά τι εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση έχει καταθέσει όλ' αυτά τα χρόνια;

Ακουγα τώρα πριν λίγο το Τσίπρα. Ηταν σχεδόν βέβαιος ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει και θα δεχτεί το ΔΝΤ...
Ακούω και τη Παπαρήγα και άλλους εξωκοινοβουλευτικούς της αριστεράς. Μονίμως με εισαγγελικό ύφος και με τη βεβαιότητα ότι έχουν το ηθκό πλεονέκτημα να είναι οι μόνοι να μιλούν εξ ονόματος του λαού...

Και εν τέλει χρειάζεται να μου διαμορφώσουν άλλοι τη συνείδηση για να δω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παρασιτούν; Οτι βολεμένοι από τη μονιμότητά τους δε σέβονται τον άνθρωπο που ζητάει τις υπηρεσίες του δημοσίου (είτε είναι υπάλληλοι στις εφορίες, είτε είναι υπάλληλοι στους αρχαιολογικούς χώρους ή οπουδήποτε αλλού);
Χρειάζονται τα ΜΜΕ να μου πουν ότι κάποιοι παίρνουν παχυελές συντάξεις και επιδόματα μόνο και μόνο επειδή είχαν τη δύναμη και κονέ να επηρεάζουν υπουργούς και βουλευτές;
Χρειάζονται τα ΜΜΕ να μου πουν ότι με λίγα στρεματάκια στην επαρχία, φυτεύοντας και δυο ελιές και με κάποια συμβολολαιογραφικά και λογιστικά μαγειρέματα μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μέχρι και αγροτική επιδότηση;

Μήπως και η κρίση είναι τεχνητή τελικά;

(Κι ο Λιακόπουλος αυτό λέει...)

 
At 4/26/2010 09:50:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Toν τελευταίο καιρό παρουσιάζεις μια επικίνδυνη επαφή με την πραγματικότητα.

Χαίρομαι, γιατί τελικά σου ταιριάζει ΚΑΙ η πραγματικότητα.

Θα διαφωνήσω με το (8) όμως. Υπάρχουν πολλοί πλέον στα δύο μεγάλα κόμματα που μιλούν τη γλώσσα τής αλήθειας, αλλά η κεντρική γραμμή τους συνεχίζει να είναι λαϊκίστικη. Στο εξωτερικό γελάνε μαζί μας με το πρόγραμμα "αποκατάστασης" που έχει προτείνει η κυβένηση ΓΑΠ. Ο μόνος τρόπος να πεις κάτι καλό για ΓΑΠ-Σαμαρά ήταν να τους συγκρίνεις με ΣΥΝ-ΚΚΕ και αυτό έκανες. Αλλά από τα κόμματα εξουσίας θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις. Στα μάτια μου, κανένα βουλευτικό κόμμα δεν έχει σταθεί ακόμα στο ύψος των περιστάσεων.

 
At 4/26/2010 09:58:00 μ.μ., Blogger Ηλιάς Διαμαντώνη said...

Απο που αντλησες ολη αυτη την αισιοδοξια; Συμβαινουν ακομη θαυματα;

 
At 4/26/2010 10:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπορεί κανείς με τρόμο να φανταστεί ένα πολίτευμα που η ψήφος σε ένα κόμμα θα σήμαινε και την υποχρέωση του να εφαρμόσει όσα υποσχόταν.

πραγματικα τρομαχτικο...

 
At 4/26/2010 10:44:00 μ.μ., Anonymous Κρυστάλλης said...

Σε νιώθω. Εντούτοις πολλά από αυτά που εσύ περιγράφεις ειρωνικά, εξακολουθώ να τα πιστεύω κυριολεκτικά. Υπάρχει ένας φακός ο οποίος διαφοροποιεί την οπτική μας, στον οποίο δεν ξέρω τι όνομα να δώσω.

Όντως τις τελευταίες μέρες, ακούγονται κυρίως αριθμοί και στοιχεία. Ωστόσο δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να τα συνδέσει κανείς με την πολιτική. Τα τελευταία πέντε χρόνια δανειστήκαμε 120 δις και τα μοιράσαμε σε επιδόματα και ανύπαρκτες επιτροπές. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα. Όσο για την προσπάθεια νοικοκυρέματος, πρόφανώς θα την πληρώσουμε όλοι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Για το πόσο δίκαια θα είναι η κατανομή των βαρών, ας περιμένουμε λίγο για να κρίνουμε - ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Πάντως έχω κουραστεί πραγματικά να ακούω περί δικομματισμού από την αριστερά, την εξίσωση δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εξυπηρετεί βέβαια το κομματικό τους συμφέρον, ωστόσο όταν το αναπαράγει κανείς προσωπικά, το βρίσκο κακόπιστο.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μόνο μια δυνατή πραγματικότητα. Το να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ και να γίνουμε ένα ευτυχισμένο γαλατικό χωριό είναι μια πραγματική δυνατότητα. Μπορεί οι μισθοί όλων να κυμαίνονταν περίπου στα 250 ευρώ (ή το αντίστοιχο σε δραχμές), αλλά υποθέτω θα υπήρχαν συσσίτια και δελτία για ψωμί και δεν θα πεινούσε κανείς. Επιπλέον θα κάναμε κωλοδάχτυλο στις αγορές από τα νησιά αμέριμνοι (μιας και θα ήταν δύσκολο να ταξιδέψουμε αλλού). Πίστεψέ με, δεν είμαι απαραίτητα ειρωνικός, το καπιταλιστικό όνειρο δεν μου ασκεί καμία γοητεία. Ωστόσο, καλό είναι όσοι επιθυμούν τούτη την πραγματικότητα, να την περιγράφουν στους ψηφοφόρους τους στην πληρότητά της. Ειδάλλως, ναι, είναι ανέξοδοι λαϊκιστές.

Λογικό είναι αυτά που συμβαίνουν να μας έχουν μαυρίσει την ψυχή και να αντιδρούμε συναισθηματικά. Ο μισθός μου θα περικοπεί κατά 50% - θα είχα αρκετούς λόγους να είμαι οργισμένος αλλά προσπαθώ να μην είμαι. Καλώς ή κακώς, εφόσον ζούμε όλοι στην ίδια χώρα οι τύχες όλων είναι αλληλένδετες.

 
At 4/26/2010 10:48:00 μ.μ., Blogger vague said...

"αλλά η κύρια ευθύνη τους συνίσταται στο ότι άφησαν τους αριστερούς να κάνουν κουμάντο και δεν τους αντιστάθηκαν όταν έπρεπε"

ΚΑΙ αυτό εννοούν ΚΑΙ πολύ καλά να πάθουμε.
Αφού δεν τολμήσαμε ποτέ εμείς, ως κοινωνία συνολικά, πρώτοι να δεχτούμε την αλήθεια, ότι η κύρια ευθύνη μας συνίσταται στο ότι τους αφήσαμε τόσες δεκαετίες να κάνουν ό,τι γουστάρουν, είναι νομίζω φυσική η παρούσα εξέλιξη.
Αυτό που εννοούν σε μια ακόμα πιο σκοτεινή διάσταση είναι ότι, ένιωθαν πάντα τόσο ελεύθεροι να κλέβουν απείθαρχα και αχόρταγα και δρούσαν τόσο ανενόχλητοι που κακόμαθαν πάρα πολύ, τόσο που να μην μπορούν να φρενάρουν ποτέ κάνοντας οποιαδήποτε διάκριση ή στοιχειώδη εκτίμηση. Αυτό είναι που πληρώνουμε (δικαίως) τώρα, γιατί αυτού του μεγέθους η εθελοτυφλία είναι κάτι που η ζωή όπως φαίνεται δεν συγχωρεί.
Εκτός (ε)αυτού, γιατί να μην πληρώσει ένας λαός που, τόσο αναξιοπρεπώς και ατομικιστικά, έκανε πλάτες στους κλέφτες τζογάροντας πάντα στην πιθανότητα να ευνοηθεί από τη σαπίλα του συστήματος; Ο τζόγος έχει ρίσκο. Το σύστημα "αυτοί που παρανομούν έχουν ανάγκη την ανοχή μου για να συνεχίσουν, κι έτσι όλο και κάποιο κοκκαλάκι θα μου πετάξουν, αν τους υποστηρίξω", στατιστικά, δε θα μπορούσε να δουλεύει για πάντα. Ακόμα και ο τζόγος απαιτεί αξιολόγηση της συνολικής εικόνας καμιά φορά. Να, που η ζαριά ήταν κακή.

 
At 4/26/2010 11:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ειδικώς για το 1, 2 και 3 (αλλά και γενικώς) κλαπ κλαπ.
και σε διαβάζω με χαλί τα τρία παιδιά στο Σκάι, όπου στον πρώτο γύρο απαντήσεων στο ερώτημα "πώς τα κάνατε έτσι" κατάφεραν να μην φταίει κανείς, παρά κάποιο νεφελώδες, αόριστο και ορφανό "χρέος". έτσι για να δικαιώσουν το 9 και ίσως το 10.

το βυτίο

 
At 4/27/2010 12:55:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε Πολίτη, εναλλακτικές έχει καταθέσει διάφορες. Αν είναι ρεαλιστικές δεν το ξέρω. Μπορεί κάλλιστα να μην είναι. Ειδικά η εναλλακτική που πρεσβεύει το ΚΚΕ μου είναι απεχθής. Αλλά μου είναι απεχθής επειδή ένα σύστημα δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε. Και απέτυχε καταπατώντας στην πορεία θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών του. Ωστόσο αυτή η αποτυχία προέκυψε ως συμπέρασμα ιστορικά. Δηλαδή ήρθε με το πέρασμα του χρόνου. Όπως λοιπόν απέτυχε εκείνο το σύστημα, δεν αποκλείεται να αποτύχει κι αυτό εδώ. Οπότε οσοδήποτε μη ρεαλιστικές κι αν είναι οι προτάσεις της αριστεράς, γνώμη μου είναι ότι ειδικά για την Ελλάδα του 2010 έχασαν το ρεαλιστικό πλεονέκτημα που ως τώρα επικαλούνταν και οι προτάσεις των δύο κομμάτων εξουσίας. Δηλαδή ας μιλήσει οποιοσδήποτε άλλος πια στο όνομα των ρεαλιστικών προτάσεων. Όχι αυτοί οι δύο που μας κυβερνούν 36 χρόνια. Οι δικές τους ρεαλιστικές προτάσεις μας έφεραν εδώ. Αυτό θα έπρεπε να είναι το κοινό συμπέρασμα. Ωστόσο να που τελικά δεν είναι αυτό, να που τελικά ενοχοποιούνται όχι αυτοί που κυβερνούσαν αλλά αυτοί που ουδέποτε κυβέρνησαν. Και όλο αυτό, ναι, μου φαίνεται να είναι θέμα που ανάγεται τελικά στη συνείδησή μας, στις πεποιθήσεις μας, στον τρόπο που έχουμε εκπαιδευθεί να σκεφτόμαστε.

 
At 4/27/2010 01:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ουφ. ως ποτε θα ριχνουμε το μπαλακι αλλου? δε φταιει η αριστερα φταιει το πασοκ και η νδ. δν φταει το πασοκ και η νδ φταει η αριστερα.
σκαστε πια ολοι.
κοιταξτε που φταιτε εσεις.
διορθωστε το.
βαρεθηκα να ακουω το μακρυ και το κοντο του καθενος.
σημασια τωρα εχει ποιος φταιει ή τι θα κανουμε? οχι οι πολιτικοι. εμεις.
σκαστε και σηκωστε τα μανικια.
σταματηστε να φοροδιαφευγετε. σταματηστε να βοηθατε ή να συγκαλυπτετε τη φορδιαφυγη.
σταματηστε να λαδωνετε.
σταματηστε να ζητατε ρουσφετια.
ή μηπως μονο οι πασοκοι και οι δεξιοι κλεβουν και φοροδιαφευγουν?
σκαστε και καντε κατι δημιουργικο.
αν οχι για σας, για μας που ερχομαστε. αλλα ποτε σας ενοιαξε αυτο.

αριστεροι ιντελεκτουελ και τα @@ μου κουνιουνται.

οταν φυγουμε ολοι οι νεοι και μεινετε μονοι σας σε ενα χρεοκοπημενο κρατος τοτε να φαγωνεστε μεταξυ σας.

 
At 4/27/2010 01:08:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κρυστάλλη, στα περί δικομματισμού η γνώμη μου είναι η εξής. Δικομματισμός δεν υπήρχε από το 1974. Δικομματισμός δεν θεωρώ την σκέτη εναλλαγή δυο κομμάτων στην εξουσία. Δικομματισμό θεωρώ το σύστημα που βασική του αρχή είναι η εξής: το ένα κόμμα εξουσίας χρειάζεται απαραίτητα την ύπαρξη του άλλου, ώστε να απορροφά την κυβερνητική φθορά του και με τα χρόνια να ξανάρχεται στην εξουσία, κυρίως για λόγους μπουχτίσματος. Μα οι ιδεολογικές διαφορές; Αυτές θεωρώ πως υπήρχαν κάποτε. Στην αρχή της μεταπολίτευσης φυσικά και υπήρχαν. Σταδιακά υποχώρησαν. Σήμερα θεωρώ ότι έχουν σχεδόν εξαφανισθεί. Λειτουργούν περισσότερο ως ιστορικές μνήμες παρά ως απτές διαφορές. Αν όχι σε όλους τους τομείς, στους συγκριτικά περισσότερους. Η διαφορά που περιγράφεις για τα λεφτά που δανειστήκαμε κλπ δεν είναι μια ιδεολογική διαφορά, αλλά μια διαφορά κυβερνητικής επάρκειας ή και λαμογιάς. Ωστόσο όταν μιλάμε για λαμογιά θα συμφωνείς κι εσύ και ο καθένας πως τίποτα πιο επικίνδυνο από το να την κατηγοριοποιήσουμε με βάση τα κόμματα. Ενδεικτικά και απόλυτα ειρωνικά αυτή ακριβώς η ηθική αντιλαμογική βάση ήταν ένα από τα δυναμικότερα ελατήρια που έσπρωξαν τη ΝΔ στην εξουσία το 2004. Οπότε μένει η διαφορά της αποτελεσματικότητας, της ικανότητας, της επάρκειας στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Εκεί δεν διαφωνώ ότι οι διαφορές εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υπάρχουν. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είχε σε γενικές γραμμές πολύ επαρκέστερο και ικανότερο πολιτικό προσωπικό από τη ΝΔ.

 
At 4/27/2010 01:16:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κρυστάλλη, συνεχίζω την απάντησή μου. Το επιχείρημα για την έλλειψη εναλλακτικών μοντέλων της αριστεράς μου φαίνεται γενικά λίγο σόλοικο και άδικο με την εξής έννοια: μιλώντας για τις έκτακτη τωρινή περίσταση δεν είναι κατ' αρχήν υποχρεωμένος ο άλλος να σου πει τι έκανες ή να σου βρει μια λύση. Δεν είναι υποχρεωμένος γιατί δεν σε έφερε αυτός στο σημείο να μην έχεις να πληρώσεις συντάξεις. Από εκεί και πέρα (για να πω γιατί το θεωρώ σόλοικο) η ερώτηση γίνεται συνήθως ως εξής: «Αυτός είναι ο κόσμος μας και έτσι λειτουργεί. Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;». «Ναι, να λειτουργεί αλλιώς, όπως πάντα άλλωστε πρότεινα» «Αυτά δεν γίνονται, αυτά είναι ουτοπικά, λαϊκίστικα, επαναστατικά. Έτσι όπως είμαστε έχεις να προτείνεις κάτι;». Βασικά δηλαδή η κατηγορία προς την αριστερά είναι γιατί εξακολουθεί να είναι αριστερά και δεν μεταλλάσσεται και αυτή σε ιδεολογικό ρεύμα που θα αποδεχθεί και θα νομιμοποιήσει τον τρόπο που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία.

 
At 4/27/2010 01:24:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Να σου πω κι ένα ενδέκατο, που ίσως δεν ταιριάζει πολύ με τα προηγούμενα: Όταν σε αυτό το (δεδομένο) διεθνές περιβάλλον, πας και τρως τα δισεκατομύρια - και μετά εξαρτάσαι από τον κάθε Γκόρντον Γκέκο, επειδή ακριβώς απομακρύνθηκες σχεδόν ολοκληρωτικά από την έννοια του πολίτη, σου φταις εσύ... :-)

Παραπέμπω στο ωραιότερο (κατά την άποψη μου) και πιο συμπυκνωμένο κείμενο των ημερών, "Η εκδίκηση της πολιτικής", εδώ

 
At 4/27/2010 02:33:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε της 1:07, στο καλό να πάτε εσείς οι νέοι και τα κουνημένα @@ σας. Φτιάξτε και μια Βουλή των Εφήβων Εξωτερικού και να στέλνετε σε εμάς τους γηραιούς καταγγελτικά ψηφίσματα.

 
At 4/27/2010 02:39:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Και εν τέλει χρειάζεται να μου διαμορφώσουν άλλοι τη συνείδηση για να δω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παρασιτούν; Οτι βολεμένοι από τη μονιμότητά τους δε σέβονται τον άνθρωπο που ζητάει τις υπηρεσίες του δημοσίου (είτε είναι υπάλληλοι στις εφορίες, είτε είναι υπάλληλοι στους αρχαιολογικούς χώρους ή οπουδήποτε αλλού);
Χρειάζονται τα ΜΜΕ να μου πουν ότι κάποιοι παίρνουν παχυελές συντάξεις και επιδόματα μόνο και μόνο επειδή είχαν τη δύναμη και κονέ να επηρεάζουν υπουργούς και βουλευτές;
Χρειάζονται τα ΜΜΕ να μου πουν ότι με λίγα στρεματάκια στην επαρχία, φυτεύοντας και δυο ελιές και με κάποια συμβολολαιογραφικά και λογιστικά μαγειρέματα μπορεί κάποιος να διεκδικήσει μέχρι και αγροτική επιδότηση»
Ανώνυμε Πολίτη, ίσως όμως χρειάζονται τελικά τα ΜΜΕ (και όχι αποκλειστικά αυτά, η γενικότερη κουλτούρα μας) προκειμένου να σου διαφεύγει η ειρωνεία ότι η φαυλοκρατία που περιγράφεις θα έπρεπε πρώτα και κύρια να καταλογίζεται στα δυο κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Και στην κοινωνία φυσικά στο σύνολό της, δεν διαφωνώ καθόλου.

 
At 4/27/2010 02:53:00 π.μ., Anonymous Μεγάλος Βεζύρης said...

Η δικη σου συνειδηση, Old Boy, ειναι προς τιμην σου προιον περισσοτερο προσωπικων διεργασιων, και οι διατυπωσεις σου καλοφτιαγμενες και ευφυεις. Αλλα οι πολιτικες σου αναλυσεις ειναι τοσο συναισθηματικες (και περηφανες γι αυτο) που δε βλεπεις καν τι παρακαμπτεις για να τις κανεις πειστικες. Μερικα τα βλεπω εγω και δεν κρατιεμαι, θα στα πω.

Ο Λεπεν δεν κυβερνησε στη Γαλλια, αλλα εσπρωξε τα κομματα εξουσιας σε πλειστηριασμο μετρων κατα των μεταναστων. Η Αριστερα στην Ελλαδα εθρεψε απο τη δικη της μερια την ιδεα του "Προδομενου Λαου" που εχει Δικαιωματα, καργα Δικαιωματα, μονο που κατι καθαρματα κρατουν τον Παραδεισο μακρια. (Τα καθαρματα επεισαν χωρις μεγαλη δυσκολια τον (Πολυ) Λαο να περιμενει λιγο, και του εδιναν καθρεφτακια και Νερο της Φωτιας οσο υπηρχαν δανεικα, αλλα ποτε δεν αμφισβητησαν τα Δικαιωματα του. Ο Λιγος Λαος, σαν τη 17 Νοεμβρη που επεμενε στην Επαναληψη ενω ο ονομαστικος σκοπος της Επαναστασης χανοταν στο μυθικο παρελθον, παλινδρομησε ευτυχεστατος στο ναρκισσισμο της Υπεροχής του. Συνειδησεις Ξυραφι. Τωρα ο Πολυς Λαος δεν εχει Καθρεφτακια, αλλα εχει 1. Φοβο, 2. Ελπιδα για Μελλοντικα Καθρεφτακια. Ο Λιγος Λαος κραταει το Ξυραφι αψογα ακονισμενο και οικτιρει τους Ηλιθιους).

Η Αριστερα καλως η κακως εχει το πρακτικο μειονεκτημα και το ηθικο πλεονεκτημα να απευθυνεται σε αλλες πτυχες της ανθρωπινης προσωπικοτητας απο αυτες της Δεξιας. Αυτες οι πτυχες στην Ελληνικη συνειδηση ειναι σε μεγαλο βαθμο υπαναπτυκτες - Αριστερα Αρματολων και Κλεφτων εναντι Δεξιας Βαυαρων Χωροφυλακων, 170 years after.

Με λιγα λογια, η Αριστερα του Κυρκου απορριφθηκε (ο Καραμανλης senior τα προεβλεψε στον Κυρκο βεβαια - τι ενοχλητικοι αυτοι που ξερουν την πραγματικοτητα) και αντικατασταθηκε απο την Αριστερα του Τσιπρα. Η χωρα απεκτησε την Αριστερα που της ταιριαζε (παρεμπιπτοντως οπως και τη σοσιαλδημοκρατια και τη Δεξια που της ταιριαζε), μια Αριστερα επιθεωρησιακου χαρακτηρα, ριζικα ανευθυνη, με "παιδια" και υπερηλικες σε συνεχη ακαταλογιστο "αγωνα". (Εννοειται, τα Σωστα παιδια και οι Σωστοι υπερηλικες - οι αλλοι ειναι φυτα. Τα αριστερα φυτα τουλαχιστον εχουν αγκαθια, ειναι Μαυρα Ροδα και Μεγαλα.) Οι υπαλληλοι του Δημου ακολουθουν την πορεια για να μαζεψουν τα σκουπιδια της Παιδικης Χαρας. Οι ανθρωποι με την αριστουργηματικα επεξεργασμενη αλλοιωμενη συνειδηση (εγω, ας πουμε) δεν πανε εκει που θελουν γιατι στο δρομο καποιοι Αγωνιζονται (με αλλα λογια, κανουν το επιδοτουμενο παρτυ τους).

Με λιγα λογια, λεω πως η Αριστερα του Τσιπρα, το ΠΑΣΟΚ του Παπουτση και η Δεξια του Γιακουματου συναντιωνται εκει οπου συναντιεται ο κωλοπιαδισμος του τζιπατου με αυτον του μπαχαλακη. The Greek Way. Δεξια Νταβατζηδων, Αριστερα Γενιας Πολυτεχνειου - 10 μερες στον αγωνα, 40 χρονια στα μπαρακια. Στους πρωτους τελειωσαν τα λεφτα, κατι μπορει να γινει (λεμε). Οι δευτεροι ειναι τοσο ευτυχεις με τον εαυτο τους, τοσο Αθωοι, ωστε περιφερονται με το Ηθικο Πλεονεκτημα στο πετο και την συνειδηση ασπιλη και ευθυτενη. Sweet dreams are Made of This (Who am I to disagree?)

 
At 4/27/2010 02:54:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Kρυστάλλη, επανέρχομαι για να κλείσω την τριλογία των σχολίων με την οποία απαντώ στο δικό σου :) Μιλάς για «προσπάθεια νοικοκυρέματος». Πράγματι σε ένα βαθμό ό,τι συμβεί θα είναι και νοικοκύρεμα και δη αναγκαίο. Αλλά αυτό που θα συμβεί δεν είναι μόνο νοικοκύρεμα. Έχει και σαφέστατο πολιτικό πρόσημο. Και το δίλημμα ή αυτό ή ευτυχισμένο γαλατικό χωριό είναι στην ουσία ψευδοδίλημμα, ενώ στην πραγματικότητα το δίλημμα θα έπρεπε να είναι ή αυτό ή κάτι άλλο με διαφορετική λογική, διαφορετικές στοχεύσεις, διαφορετικές προτεραιότητες. Στο παρελθόν υπήρχε αυτή η διαφορετική λογική, στοχεύσεις και προτεραιότητες χωρίς αυτό να συνιστά ανατροπή του καπιταλισμού. Καπιταλισμό είχαμε και τότε, μόνο όχι τόσο άγριο.

 
At 4/27/2010 03:16:00 π.μ., Anonymous vogelfrei said...

Δε θα σταθώ στο πικρά σαρκαστικό κείμενο του Old Boy, αλλά στα λεγόμενα του 'Ανώνυμου Πολίτη' και του 'Κρυστάλλη':
Ξερετε,το στερεοτυπικό ελληνικό μοντέλο έχει δυο όψεις:
Η μια εκφράζεται μέσω του ψευτοτσαμπουκά ελληνάρα που πάντα του φταίνε οι 'μεγάλοι' και ''μικροί' ξένοι, και η άλλη εκφράζεται μέσω του αυτομαστιγούμενου ευρωλιγούρη που θεωρεί ότι όλοι οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι άνθρωποι του κόσμου.

Κοινό και των δυο κατηγοριών είναι η παντελής έλλειψη κριτικής και συνθετικής σκέψης.
Εδώ μέσες-άκρες έχουμε να κάνουμε με τη δεύτερη κατηγορία:
Το αποτέλεσμα;
Όλα στο μπλέντερ:
Αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα της μεταπολεμικής δύσης μαζί με ψευτοπρονόμια τύπου καγιέν και cohiba,στοιχειώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες μαζί με τις πασοκικες λαμογιες εργατοπατέρων,ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο μαζί με υπερκαταναλωτικές ονειρώξεις, κλπ,κλπ...' Αίτια ως αποτελέσματα κι αποτελέσματα ως αίτια ως ενιαιος χυλός ...

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ρε wannabe Παπαχελάδες. Σταματήστε τα τσουβαλιάσματα και την απόδοση συλλογικής ευθύνης:
'..Όλοι οι δημόσιοι, όλοι οι αγρότες, όλοι οι επαγγελματίες,όλοι οι αριστεροί...'

Έχω βαρεθεί τον τελευταίο καιρό να εξηγώ ότι οταν επισημένεις τον γκανκστερικό και αεριτζίδικο τρόπο που λειτουργούν οι αγορές και ο καπιταλισμός, ΔΕΝ ΑΘΩΩΝΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟ-ΛΑΜΟΓΙΑ'. Απλώς ΙΕΡΑΡΧΕΙΣ και αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργούν τα πράγματα ΣΥΝΟΛΙΚΑ και όχι σαν να είναι τα πάντα εκφάνσεις ατομικών επιλογών που κάνει ο καθένας στο αυτιστικό του σύμπαν ερήμην της κοινωνίας...

Υ.Γ: Αν αγαπητέ μου Κρυστάλλη σου κόβουν κατά 50% το μισθό, και παρόλαυτά δε νιώθεις οργισμέμος,μάλλον μας μιλάς αφ' υψηλόυ...

 
At 4/27/2010 03:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ενα πράγμα φταίει που φτάσαμε ως εδώ. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το κόμπλεξ που μας πότισαν για αιώνες και που μας δίδαξαν στο σχολείο και ονομάζεται 'πρόοδος' ή αλλιώς 'Δημοκρατία' με την μοναδική ελληνική παραλλαγή.
Με σημαία λοιπόν τη θεωρία αυτής της προόδου πιάσαμε πάτο, βουλιάζουμε και είμαστε τόσο ανήμποροι να κάνουμε κάτι, που γινόμαστε θεατές και συνεργοί της ίδιας μας της θανατικής μας καταδίκης.

Η ΕΛΛΑΔΑ (επιτέλους, και κόντρα στο γνωστό εμβατήριο) ΠΕΘΑΝΕ!
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

 
At 4/27/2010 04:00:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Mεγάλε Βεζύρη, χρόνια και ζαμάνια είχες να περάσεις :) Όταν ο λόγος κάποιου είναι τόσο γοητευτικός, ο αντίλογος είναι δυσχερέστερος, αλλά θα τον προσπαθήσω. Μολονότι συμφωνώ και είναι καίρια η διαπίστωση πως είμαστε ένας λαός που έμαθε πως έχει δικαιώματα και πάλι δικαιώματα και ελάχιστες υποχρεώσεις, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι αυτό το έμαθε από την αριστερά. Σίγουρα το έμαθε σε ένα βαθμό και από αυτήν. Ο φιλόλογος μας στο λύκειο μας πιπίλιζε το μυαλό ότι το βασικό μειονέκτημα της κοινωνίας μας ήταν η αρχή της ήσσονος προσπάθειας. Δεν ξέρω τι ποσοστό πρέπει να αναχθεί στην ηλιοφάνεια, τι ποσοστό στην έλλειψη προτεστάντικης ηθικής, τι ποσοστό στο ότι το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του είχε με τον πολίτη μια σχέση αλληλοφαγώματος και αλληλοκλεψιάς, τι ποσοστό στο ότι από τον εμφύλιο και μέχρι το 1981 το κράτος και οι θεσμοί του έγερναν μονόμπαντα.
Αλλά μπορώ να πω το εξής: αν είναι από κάθε άποψη λάθος το μοντέλο ενός λαού πως θεωρεί πως έχει κυρίως δικαιώματα, είναι κι από κάθε άποψη λάθος το μοντέλο που πάει τώρα να επιβληθεί ενός λαού -και όλων των λαών- που έχουν κυρίως υποχρεώσεις, που τελικά κρίνεται η ίδια η ύπαρξη τους με όρους μόνο οικονομικούς. Η ανταγωνιστικότητα είναι έννοια που έχει ξεφύγει από την οικονομική της διάσταση και έχει λάβει χαρακτηριστικά κοινωνικού δαρβινισμού. Αρχίζει να εμπεδώνεται μια συνείδηση πως η οικονομία δεν είναι εργαλείο που μας βοηθά να διαμοιράσουμε τα αγαθά, αλλά θεότητα χάριν στην οποία ζούμε και οι δείκτες της οποίας ιεραρχούνται πιο ψηλά από τους ανθρώπους.
Αν σήμερα μας φαίνεται δίκαιο και ίσως και λυτρωτικό το να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για να καλυτερεύσουν τα δημοσιονομικά νούμερα, αύριο μπορούμε με την ίδια λογική να κρίνουμε ότι τα δημοσιονομικά νούμερα μπαίνουν μέσα από την ύπαρξη δημόσιας παιδείας, δημόσιας υγείας κλπ
Κι αν σήμερα μας φαίνεται όχι και τόσο ακραίο το να συζητάμε για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να μας φανεί ακραίο αύριο.
Θέλεις να πεις ότι η αριστερά στην Ελλάδα πήρε λάθος δρόμο και ότι εξέθρεψε σε ένα βαθμό τον λάθος δρόμο της χώρας. Δέχομαι το πρώτο αν μη τι άλλο από πλευράς αποτελεσματικότητας: τα εκλογικά ποσοστά της το μαρτυρούν. Να δεχθώ και το δεύτερο, αλλά με την ένσταση ότι ο βαθμός συμμετοχής της στο ότι φτάσαμε ως εδώ είναι μικρός. Γιατί αν δεν είναι μικρός, αν δεν αφορά κυρίως υπερβολές και μαξιμαλισμούς, αλλά ανάγεται στη γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων, τότε πρέπει και να δεχθούμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός ήταν από την αρχή, ήδη από την εποχή του Μητσοτάκη μονόδρομος, η μετάβαση στον οποίο κακώς και παρά φύση εμποδίστηκε.

 
At 4/27/2010 06:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μήπως να δοκιμάζαμε και λίγο στην Ελλάδα τον νεοφιλελευθερισμό; Τόσο ανάλγητοι είναι στο εξωτερικό πια; Μόνο εμείς είμαστε ανθρωπιστές, και λόγω της ανθρωπιάς μας μη ανταγωνιστικοί και μισοκατεστραμένοι σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπυτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο; Έχετε υπόψη σας τι κοινωνικές παροχές απολαμβάνουν οι κάτοικοι κρατών με νοεφιλελεύθερες κυβερνήσεις;

 
At 4/27/2010 07:46:00 π.μ., Blogger aggelos-x-aggelos said...

@ Old Boy
Στην πρώτη απάντησή σου στον Κρυστάλλη λες Δικομματισμός δεν υπήρχε από το 1974. Επειδή δεν σε θεωρώ καθόλου ανιστόρητο, φαντάζομαι ότι εννοείς ότι υπήρχε από παλιότερα. Καλό όμως είναι να τα διευκρινίζουμε λίγο αυτά, γιατί μπορεί να μένουν διάφορες εντυπώσεις. Από κει και πέρα, σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου.

Έχοντας διαβάσει όλη τη συζήτηση όμως, μου έχει μείνει μια απορία, η οποία μου μένει κάθε φορά που γίνεται τέτοια κουβέντα. Τι νόημα έχουν σήμερα οι λέξεις δεξιός και αριστερός; Μας βολεύουν σε κάτι; Πρεσβεύουν κάποιες αξίες, χρήσιμες για το παρόν ή το μέλλον. Υπάρχει ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα; Μόνο ο Λαζόπουλος το πιστεύει, και αυτό για να πει κάτι.

Η αριστερά επιτελεί κάποιο χρήσιμο έστω και στο ελάχιστο έργο; Όχι -το δείξατε αυτό όλοι σας. Τότε γιατί υπάρχει; Γιατί καλύπτεται πίσω από την ιδεολογία της αριστεράς.

Ο καπιταλισμός υπάρχει περίπτωση να πέσει; Φυσικά, κανένα πολιτικό σύστημα δεν κράτησε για πάντα. Αλλά θα το ρίξει η αριστερά; Θου Κύριε... Τα συστήματα αλλάζουν όταν δεν εξυπηρετούν πια, αλλά αντίθετα, ενοχλούν. Και συνήθως αυτό δεν γίνεται και πολύ ειρηνικά.

Συμπέρασμα.

Όποιος ενοχλείται από τον καπιταλισμό, ας κάνει λίγο υπομονή. Μέσα σε ένα εύλογο διάστημα 10 έως 1000 ετών θα πέσει. Τώρα το τι α προκύψει θα δούμε. Πάντως καλύτερο θα είναι.
Αλλά μέχρι τότε σταματήστε να περιφέρετε τα πτώματα της δεξιάς και της αριστεράς εδώ και εκεί. Γεμίσαμε σκουλήκια...

 
At 4/27/2010 09:01:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

ΣΚΑΪ έβλεπες; Τόσα πολλά μαζεμένα μόνο εκεί ακούω κάθε βράδυ στις ειδήσεις.

 
At 4/27/2010 11:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εγω παλι θεωρω το εαυτο μου τουρκοσπορο,οπως αλλωστε και σας,Ανικανους να εμπεδωσουμε τα διδαγματα του διαφωτησμου.Δεν υπαρχει αλλη εξηγηση.Τα προβληματα στην ουσια δεν ειναι και τοσο τραγικα οσο μας τα παρουσιαζουν το ιδιο και λυσεις,οι επιλογες μας ομως ειναι.Π.Χ οταν ζεις σε μια κοινωνια διαχειρηστων και οικονομολογων δεν ριχνεις ψηφο στον ψωμιαδη που ντυνετε ζορο.Απλα.Οταν παλι θες καθαρο πρωταθλημα δεν χερεσε που εχεις πατερα προεδρο...κτλ κτλ κτλ...με τετοιες επιλογες απο καταβολη κρατους το ζητουμενο δεν ειναι αν το αριστερο κηνημα στην ελλαδα εχει ρεαλιστικες προτασεις αλλα αν ο νεοελληνασ ειναι ΙΚΑΝΟΣ να κατανοηση το συνχρωνο κοσμο.

 
At 4/27/2010 11:11:00 π.μ., Blogger mahler76 said...

αν δεν δούμε το πακέτο στήριξης ως ένα απλό δάνειο για να ξελασπώσουμε τότε ίσως βγούμε καλύτεροι από την συμφορά.

 
At 4/27/2010 12:11:00 μ.μ., Blogger fanfarone said...

Συμφωνώ με το κείμενο και την ειρωνία του.
Όμως έχω θυμώσει με την Αριστερά και τον εαυτό μου. Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω σαν απατημένη γκόμενα της Αριστεράς και εδώ είναι η δική μου ευθύνη και γελοιότητα. Γιατί κατάφερα να έχω μια γκομενική βολεμένη σχέση με έναν πολιτικό χώρο και όχι μια πολιτική σχέση με αυτόν. Όχι ότι δεν το θέλαμε και οι δύο βέβαια! :-)
Ευχαριστώ για το ιστολογικό ντιβάνι γιατρέ.

---
Όσο για τον πολιτικό ρεαλισμό (ή ιδεαλισμό) της Αριστεράς ας δούμε τον Δήμο Νίκαιας με τους 1000 και πλέον υπαλλήλους που δεν μπορεί να μισθοδοτήσει. Ποια θα είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων; Ποιος θα φταίει αν απολυθούν; Ο φιλελευθερισμός;

 
At 4/27/2010 01:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση αλλά έχω μία απορία. Γιατί η όποια δυσπιστία κάποιων πολιτών απέναντι στην αριστερά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο εχθρικά; Το ότι η αριστερά προφανώς δεν φέρει τις ίδιες ευθύνες είναι δεδομένο. Το ότι και οι πολίτες έχουν ευθύνη για τις ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις και για δράση τους σύμφωνα με αυτές, είναι επίσης δεδομένο. Αλλά και οι πολίτες την πραγματικότητα αναζητούν να αντιληφθούν και βάσει αυτής της αντίληψης να δράσουν. Καμιά φορά ίσως και για όλους η εικόνα της πραγματικότητας γίνεται αντιληπτή στο σύνολό της αφού λάβουν χώρα δραματικά γεγονότα.
Γιατί όμως η κριτική προς την αριστερά θα ισοδυναμούσε απαραιτήτως με αποποίηση ευθυνών από πλευράς του πολίτη; Και γιατί αυτομάτως όποιος δυσπιστεί απέναντι στην αριστερά θα πρέπει να θεωρείται και καιροσκόπος, λαμόγιο, τζογαδόρος ή δεν ξέρω τι άλλο; Κατά τη γνώμη μου η αριστερά υιοθετεί πολλές φορές έναν τέτοιο καταγγελτικό λόγο που αποθαρρύνει τον ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία και συσκοτίζει τα πράγματα. Και ίσως εκεί εντοπίζεται μια βασική ευθύνη της. Μήπως και η αριστερά είναι τελικά δύσπιστη απέναντι στο λαό;

 
At 4/27/2010 02:15:00 μ.μ., Anonymous Μεγάλος Βεζύρης said...

Old Boy, τι θερμη και κολακευτικη υποδοχη! Με σκλαβωνεις (εισαι το προσωπικο μου ΔΝΤ)
Εννοειται οτι περνω συστηματικα απο σενα, αλλα δεν αφηνω τα σεντονια μου.

Τωρα πως γινεται να συμφωνω σε οσα λες (πολλα απο τα οποια δεν τα ειχα σκεφτει, εννοειται) αλλα να εχω να πω κι αλλα?

Σιγουρα το πνευμα για το οποιο μιλαμε δεν το διδαχτηκε ο λαος απο την αριστερα. Το ειχε ενθετο - λες αρκετα και ωραια επ' αυτου. Η Δεξια το εξεφρασε δια των ψοφοδεων νοικοκυραιων και της Χωροφυλακης (το μονομπαντο κρατος που λες, παρεμπιπτοντως το βιβλιο του Γιαννη Μπασλη "Μητσιος Τζιατζιας - Ο Αριστοκρατης Ληστης" εχει περιγραφες της Χωροφυλακης που τα (ξανα)λενε ολα), η Αριστερα ενθαρρυνε το θυμα να παλινδρομησει στο ναρκισσισμο του, για το ΠΑΣΟΚ αρκεσε για την εκφραση αυτου του πνευματος ενας Πετρος Κωστοπουλος.

Δε θα συνεδεα κατ' αναγκη τα εκλογικα ποσοστα της ελληνικης Αριστερας με το λαθος δρομο της. Κατα ισχυρο κανονα η (μη σοσιαλδημοκρατικη) Αριστερα στην Ευρωπη μονο συγκυριακα εχει φτασει στην εξωπορτα της εξουσιας. Καλως η κακως, η Αριστερα (και η Δεξια της Δεξιας) λειτουργησαν σαν εργαστηρια κατασκευης επικαιρων ιδεων που συνοψισαν ρευματα της εποχης. Αραιωθηκαν στον πραγματισμο (η συμβιβασμο, αναλογα τη θεση αυτου που κρινει) της Σοσιαλδημοκρατιας και των Συντηρητικων, και εφαρμοστηκαν σε καποιο βαθμο στην πραξη.

Ασφαλως και η οικονομια εχει γινει θεοτητα - και μαλιστα πρωτογονη, απο αυτες που απαιτουν ανθρωποθυσιες. Πραγματι (και εξοργιστικα) τα καναλια ειναι εκκλησιες της. Ομως, εστω με αυτη την αφορμη, τουτο εδω το αυθαιρετο πρεπει να πεσει. Αν οι απολυσεις δημοσιων υπαλληλων δινουν αδιεξοδη και μιζερη χαρα, αυτη ειναι η αλλη οψη του ιδιου στενου πνευματος που τους συσσωρευσε στις θεσεις τους. Ο μικροφασισμος της επιδοτουμενης με δανεικα γραφειοκρατιας και το "Ευχαριστουμε που μας επιλεξατε" των 600 (πολλα λεω) ευρω χωρις εργασιακα δικαιωματα ειναι αθλιες εκβασεις της πολιτικης διαδικασιας και εξευτελισμοι ολων, ανεξαρτητως συγκυριακης υπεροχης. Ακριβως γι αυτο η αντιδραση σε αυτη τη θεση της οικονομιας στη ζωη δε θελω να εκπροσωπειται απο τον Τσιπρα που στο μυαλο μου ειναι ελληνικη εκδοχη κραματος MTV και Τσαβες.

Τη γνωστη μας εκδοχη των δυο κυβερνητικων κομματων ελπιζω οτι θα την ξερασει η (τρεχουσα, βαρβαρη, οικονομικιστικη) πραγματικοτητα - δε θελω να μεινουν ουτε οι δευτεροι ρολοι στη θεση τους. Τετοιοι που ειναι, κρατανε (για εμενα, τελος παντων) κλειστη μια πορτα που θα ηθελα ανοιχτη. Δε μπορω να δω τους τρεχοντες διαχειριστες της Αριστερας σαν εναλλακτικη προταση που δεν της δοθηκε η ευκαιρια να διοικησει, ακομα και αν ιστορικα στεκεται η διατυπωση. Θελω και αλλη Δεξια , και αλλη Αριστερα. Εχω την εντυπωση οτι ακριβως τωρα, σε αυτο το περιβαλλον, φτιαχνονται σε ολο τον κοσμο καινουριες γραμμες σκεψης, που απαιτουν αλλαγες στη συνειδηση των ανθρωπων. Οι τοπικες αντιπροσωπειες αυτων των γραμμων μου φαινονται τραγικα ανεπαρκεις, κολλανε σε σχηματα καμενα και αδιεξοδα, και δε θελω οσοι δεν κυβερνησαν να εξαιρεθουν απο αυτη την επισημανση. Για να μη γενικευω χωρις στιγμα, οσον αφορα την Αριστερα μου λειπει ο τυπος του Παπαγιαννακη, 25 χρονια νεωτερος (και 100% ζωντανοτερος). Λες να ειναι η δικη μου εκδοχη παρελθοντολατρειας?

 
At 4/27/2010 03:43:00 μ.μ., Blogger celin said...

vogelfrei,οι wanna be παπαχελαδες δεν ειναι πολλοι,μη κοιτας που εχουμε πηξει εδω σε τυπους που περιμενουν το ΔΝΤ,σαδομαζοχιστικα,να τιμωρησει εμας τους Κωλοελληνες κ να αφησει εκατονταδες χιλιαδες ανθρωπους στον δρομο
Χαιρονται ολοι οι μικροψυχοι που συνανθρωποι τους,που παιρναν ενα μισθο 600-1200 ευρω,θα μεινουν στο δρομο,με αυτα τα λεφτα θρεφαν την οικογενεια τους,με αυτα τα λεφτα ψωνιζαν,κινουσαν την αγορα

Κ νομιζουν ολοι αυτοι οι μικροψυχοι οτι τωρα θα επελθει οικονομικο συμμαζεμα,ο αλλος λεει μενει ψυχραιμος που χανει το 50% του μισθου του,μαλλον θα ειναι ο ιδιος που επιασε τον Παπανδρεου κ του ειπε ολα για τη πατριδα προεδρε,τον ακουσε κ ο Γιωργος κ πηραν ολα τον δρομο τους

Διαβαζω σε μπλογκ φρασεις τυπου "καλως να ρθει το ΔΝΤ να μας γαμ@@ει",αλλοι καταδικαζουν συνολικα επαγγελματικες ταξεις,ναζιστικες γενικευσεις οπως "ολοι οι αγροτες ειναι τεμπεληδες κ τα τρωνε στις Βουλγαρες,ολοι οι γιατροι ειναι πλουσια καθαρματα κ καλα κανουν που δεν τους πληρωνουν τις υπερωριες"
ολοι εναντιον ολων
τι διαολο
που ηταν κρυμμενο ολο αυτο το μισος που ξεσπαει τωρα?ποτε προλαβαμε κ γιναμε τοσο φθονεροι,τοσο σκατοψυχοι,ο αλλος εδω ελεγε οτι ολοι κατα βαθος θελουμε το κακο του διπλανου μας,φαυλος κυκλος,το μισος γενναει μισος κ τροφοδοτειται μεσα απο τις προσωπικες μας αποτυχιες,το μισος ειναι ολα τα απωθημενα μας,ολες οι ηττες μας που δε μπορεσαμε να ξεπερασουμε ποτε,το μισος ειναι ενας κακος μικρος θεος που εχει θρονιαστει στις καρδιες των Ελληνων κ ολοενα γιγαντωνεται,θεριευει,βλεποντας με χαρα
τον συνανθρωπο Να Πεφτει

Ετσι λοιπον εγω τα αρνουμαι αυτα,
αρνουμαι τη σκατοψυχια εκεινων των Μικρων που βγαινουν με ξεσπασματα μισους απεναντι στους συνανθρωπους τους
απεναντι στους ραγιαδες που ψαχνουν νεο αφεντη κ τον βρηκαν στο προσωπο του ΔΝΤ
απεναντι στους προσκυνημενους που τα βαζουν με την Αριστερα λες κ η Αριστερα κυβερνησε αυτον τον τοπο,λες κ η Αριστερα κατεκλεψε αυτον τον τοπο,λες κ η Αριστερα ευθυνεται για την οικονομικη καταρρευση

Ερχεται η στιγμη που το διλημμα ειναι απλο.Η ενισχυεις εκεινους που ηπιαν το αιμα της πατριδας κ εφεραν το ΔΝΤ θεωρωντας οτι αυτο θα μας στρωσει
η ενισχυεις εκεινους που θελουν να ρισκαρουν,να αλλαξουν συνολικα τη κοινωνια,να σταματησουν τις ανισοτητες κ την ανεργια,να κοινωνικοποιησουν τα μεσα παραγωγης,να εθνικοποιησουν τις τραπεζες κ να διαολοστειλουν το ΔΝΤ,τα τσιρακια,τους Κουισλινγκ,τους Πεταιν κ τους Τσολακογλου,ρισκαροντας βεβαια αλλα αν οι ανθρωποι δε ρισκαραν,θα ειμασταν ακομη υποδουλοι στους Τουρκος[πολλοι απο εμας δυστυχως εχουν παραμεινει ακομα]

 
At 4/27/2010 04:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και να αναστηθεί ο Στάλιν εκ νεκρών

 
At 4/27/2010 04:17:00 μ.μ., Blogger celin said...

οχι,να αναστηθουν οι μαυραγοριτες κ οι ταγματασφαλιτες

 
At 4/27/2010 04:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"να αλλαξουν συνολικα τη κοινωνια,να σταματησουν τις ανισοτητες κ την ανεργια,να κοινωνικοποιησουν τα μεσα παραγωγης,να εθνικοποιησουν τις τραπεζες κ να διαολοστειλουν το ΔΝΤ,τα τσιρακια...."

Κατι σαν Βενεζουελα δηλαδη? Η οποια τελευταια φορα που το τσεκαρα ηταν πιο κοντα στη χρεωκοπια απο μας (σως τωρα να την ξεπερασαμε ομως).

 
At 4/27/2010 04:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η οποια Βενεζουελα μαλιστα ειναι και απο τις χωρες με τα μεγαλυτερα αποθεματα πετρελαιου παγκοσμιως. Τι αλλο πρεπει να δειτε δηλαδη για να καταλαβετε οτι οι αριστερες πολιτικες αυτου του τυπου δεν δουλευουν με τιποτα?

 
At 4/27/2010 05:03:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aν θεωρεις οτι τα πραγματα ειναι καλυτερα στη Μητρα του Καπιταλισμου[Αγγλια]απο οτι στη Βενεζουελα,τοτε εισαι το ιδιο δογματικος με αυτους που καταγγελλεις ως δογματικους
Κι ασε τα περι Σταλιν,ουτε που με νοιαζει τι κανει ο Σταλιν,εγω δεν ειμαι κομμουνιστης
Εγω στρεφομαι στο ΚΚΕ[η κ στον ΣΥΡΙΖΑ]γιατι ειναι οι μοναδικοι αυτη τη στιγμη στην πολιτικη σκηνη που οταν τους κοιταζεις,αντιλαμβανεσαι οτι δε κοιταζεις απατεωνες
Προειδοποιουσαν οι Αριστεροι-οταν εγω ψηφιζα τον αναξιο,τον εθνοκαταστροφεα τον μπουλη-οτι συντομα η Ευρωπη θα μας δειξει το αληθινο της προσωπο,οτι ο καπιταλισμος θα φερει φτωχεια,ανεργια κ θα διευρυνει τις ανισοτητες,οτι οι μικροεπιχειρησεις θα κλεινουν κ οτι το χρημα θα συσσωρευεται στους κεφαλαιοκρατες που απολυουν κοσμο σε περιοδο κερδοφοριας για αυτους

Τα λεγαν αυτα,λεγαν κ αλλα,για τους προβοκατορες-μπαχαλακηδες,για τους προδοτες-τσιρακια των υπερδυναμεων κ των τραπεζων-πολιτικους
παντου ειχαν δικιο

Ακομα κ στο ζητημα των Σκοπιων ειχαν δικιο,θα ειχαμε δεχτει το πακετο Πινειρο κ θα ειχε τελειωσει το παραμυθι,αλλα φαγωθηκαν ολοι οι εθνικιστες τοτε
-που εν τελει απεδειχθησαν βλαβεροι για την Ελλαδα γιατι η λυση τωρα στο Σκοπιανο θα ειναι χειροτερη απο αυτη που προωθουνταν τοτε-
Σαμαραδες κ τα δακρυα του θειου του παναχρηστου κ τρεχα γυρευε

Δε μπορω να ισχυριστω οτι τα πραγματα θα ειναι καλυτερα με τις αριστερες πολιτικες
αλλα θα ειναι διαφορετικα κ αυτο μου αρκει
το υφισταμενο πολιτικο τοπιο θελει ξεριζωμα

 
At 4/27/2010 05:18:00 μ.μ., Anonymous Κρυστάλλης said...

Old boy, και μόνο από την τριπλή σου απάντηση νιώθω κολακευμένος :) Ως προς τα περί δικομματισμού, δεν διαφωνώ με όσα λες, με την επισήμανση ότι δεν θεωρώ την πολιτική αποκλειστικά πεδίο άσκηση ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Πιστεύω ότι είναι, ή ότι θα'πρεπε να είναι, κατά περίπου ίσα μέρη κατάρτιση επί του αντικιμένου, κοινή λογική, ιδεολογία, τιμιότητα και πειθώ. Ή με μια λέξη, αποτελεσματικότητα, στην οποία εν τέλει εντοπίζεις και εσύ τις διαφορές. Επίσης ο δικομματισμός δεν είναι θέσφατο. Πριν από κάποια χρόνια ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στράφηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντάς τον (έστω στις δημοσκοπήσεις) σε τρίτο πόλο. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει αυτούς τους ψηφοφόρους μάλλον δεν είναι προϊόν συνωμοσίας. Προφανώς ήταν επιλογή του να στραφεί μακριά από την εξουσία, προκειμένου να μην μολύνει την ιδεολογική του καθαρότητα. Και, ναι, δεν φταίει η αριστερά για τα προβλήματα της Ελλάδας. Εγώ όμως θα προτιμούσα μια αριστερά που να έχει ορισμένες πραγματικές εναλλακτικές και όχι να εξαντλείται σε συνθήματα.

Vogelfrei δεν ξέρω που βρήκες στο σχόλιό μου όλα αυτά που μου προσάπτεις, μάλλον προέκυψαν από την καλή σου προαίρεση. Κατά τ'άλλα συμφωνώ ότι το μείζον πρόβλημα είναι το πώς λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν αλλάζει με πορείες στο Σύνταγμα. Σχετικό ενδιαφέρον άρθρο εδώ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=328293&dt=27/04/2010

 
At 4/27/2010 05:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Εγω στρεφομαι στο ΚΚΕ[η κ στον ΣΥΡΙΖΑ]γιατι ειναι οι μοναδικοι αυτη τη στιγμη στην πολιτικη σκηνη που οταν τους κοιταζεις,αντιλαμβανεσαι οτι δε κοιταζεις απατεωνες
Προειδοποιουσαν οι Αριστεροί-οταν εγω ψηφιζα τον αναξιο,τον εθνοκαταστροφεα τον μπουλη-οτι συντομα η Ευρωπη θα μας δειξει το αληθινο της προσωπο,οτι ο καπιταλισμος θα φερει φτωχεια,ανεργια κ θα διευρυνει τις ανισοτητες,οτι οι μικροεπιχειρησεις θα κλεινουν κ οτι το χρημα θα συσσωρευεται στους κεφαλαιοκρατες που απολυουν κοσμο σε περιοδο κερδοφοριας για αυτους"

Εγώ θεωρώ πως είναι εξίσου και περισσότερο απατεώνες αφού ως αγνοί πράκτορες παρουσίαζαν τις σοσιαλιστικές κολάσεις ως παραδείσους. Το να δηλώνεις φιλολαϊκός δε σημαίνει ότι είσαι κιόλας. Ειδικά για το ΚΚΕ πιστεύω ότι ευθέως πλέον με τις "δράσεις" του επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μιζέρια για το λαό. Και να απαντήσω ότι πολλοί φιλελεύθεροι (ανεξάρτητα σε ποιο βαθμό γενικά συμφωνεί κανείς μαζί τους) όπως ο Μανδραβέλης και ο Αδριανόπουλος είχαν προβλέψει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας λόγω της σοβιετικής δομής της. Ειδικά ο μπούλης ήταν φιλελεύθερος όσο εγώ κομμουνιστής.

 
At 4/27/2010 06:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και να συμπληρώσω ότι προφανώς η Αριστερά έχει μικρή τελική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Έχει όμως τεράστια ευθύνη σε σχέση με το μέγεθός της για το γεγονός ότι υπερασπίζεται με λύσσα τα προνόμια παρασιτικών ομάδων, ή ομάδων που δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Και μην ξεχνάμε για το ΚΚΕ, για να το χοντρύνουμε και λίγο, την προνομιακή σχέση που είχε με συγκεκριμένους μεγαλοκαπιταλιστές-προμηθευτές του δημοσίου.

 
At 4/27/2010 06:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε, εγώ απορώ γιατί ψάχνουμε και τρελαινόμαστε. Το ΚΚΕ έχει φάει όλα τα λεφτά. Αυτό είναι το μυστικό και όλοι κάνουν τα παγώνια. Πάμε στον Περισσό να το πάρουμε πίσω. Έτσι θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

 
At 4/27/2010 06:30:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε βαλε αν θες ενα nickname,διευκολυνεις ετσι τον διαλογο,αν θες βεβαια να κανεις διαλογο,ισως εισαι ο ιδιος ανωνυμος που ισχυριζοταν οτι οι Αμερικανοι εισεβαλλαν στο Ιρακ κ το Αφγανισταν για να εγκαθιδρυσουν τη Δημοκρατια εκει,επειδη εχω διαβασει απο ανωνυμους εδω ενα σωρο χονδροειδεις ανακριβειες,για να ξερω με ποιον λογομαχω καθε φορα,βαλε σε παρακαλω ενα ψευδωνυμο για να συνεννοουμαστε

Θες να κανουμε ιστορικη αναδρομη για το ρολο της Αριστερας?να τη κανουμε,ταυτοχρονα βεβαια ας κανουμε κ μια ιστορικη αναδρομη για το ρολο της Δεξιας κ του Κεντρου
Τους κατηγορεις ως πρακτορες του κομμουνισμου
οι αλλοι που μας κυβερνησαν τι ηταν?αγνοι πατριωτες?η μηπως ηταν κ αυτοι πρακτορες του ιμπεριαλισμου,τσιρακια κ ρουφιανοι των Αμερικανων κ των Αγγλων?
ψυχρο πολεμο ειχαμε κ οι ισχυροι ειχαν χωρισει τον κοσμο σε ζωνες επιρροης,οικονομικης,πολιτιστικης,πασης φυσεως- με λιγα λογια-
υποτελεια

Τα λεφτα που εισερρευσαν στη χωρα απο το σχεδιο Μαρσαλ μεχρι σημερα τα καρπωθηκαν λιγοι[απο το 1951 υπαρχουν μαρτυριες ξενων τραπεζιτων που εξεφραζαν την απορια για την αναλγησια κ τις αντιλαικες πραξεις των ντοπιων συναδελφων τους]

Εν ολιγοις,μια καπιταλιστικη,αντιλαικη,αλλοτε λαικιστικη,αλλοτε αυταρχικη χουντα,απο τοτε ως σημερα,με ελαχιστες εξαιρεσεις

Οχι,δε θα ηταν καλυτερα τα πραγματα,αν ο Σταλιν μας ειχε συμπεριλαβει στη δικη του ζωνη επιρροης,οχι τα σοσιαλιστικα καθεστωτα δεν ηταν Παραδεισοι,ναι,ο κομμουνισμος απετυχε εξαιτιας της στυγνης κομματικης νομενκλατουρας που εφαρμοζε την τυραννια με οργουελιανους ορους[ενω στη Δυση,η τυραννια εφαρμοστηκε με ορους Χαξλεικους,αν θες μπορω να σου κανω μια μικρη περιληψη των διαφορων τους]

Αν αυτα θελεις να ακουσεις,ιδου,ξερεις εχω κ εγω πολλα ραμματα για τη γουνα τους
Αλλα.υπερβαλλεις,δεν ηταν κ Κολασεις,μη ξεχνας οτι η Ιστορια γραφεται απο νικητες
"Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΤΗ ΓΡΑΨΩ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ"...λογια του Ουινστον Τσωρτσιλ
ετσι,να ξερεις οτι αντικειμενικη περιγραφη για τη ζωη σε αυτες τις χωρες δε προκειται να ακουσεις απο κανεναν

κ να ξερεις,αν κατι απετυχε στο παρελθον,τιποτα δε προδικαζει την αποτυχια του κ μελλοντικα

εσυ πιστευεις οτι τυποι σα τον Αδριανοπουλο κ τον Αλεκο Παπαδοπυλο θελουν το καλο της χωρας,τυποι που ενοχοποιουν για τη δημοσιονομικη καταρρευση τον υπερδιογκωμενο αδιαμφισβητητα δημοσιο τομεα

Τους εχεις ακουσει ποτε να μιλαν με ονοματα κ διευθυνσεις για τους εθνοπροδοτες κλεφτες πολιτικους?να πουν ρε παιδι μου,ναι φταιει κι ο ΟΣΕ αλλα φταιει κ το λαμογιο που εκανε βιλες απο το Βατοπαιδι
τους εχεις ακουσει ποτε να κατηγορουν τις πολυεθνικες?
στις υπαρχουσες καπιταλιστικες δομες,οι υπηρετες του,θα πουλαν εκδουλευση στα αφεντικα τους,παρουσιαζοντας ως αιτιο,το συμπτωμα
δεν θα μιλαν για το αιτιο[τη καπιταλιστικη λυσσα για την υπερσυσσωρευση χρηματων στους ελαχιστους]γιατι το αιτιο δομει αυτο το συστημα που μας εξολοθρευει εναν-εναν

 
At 4/27/2010 06:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε, o Ανώνυμος είμαι. Με παρεξήγησες μεν, αλλά παραδέχομαι ότι το σχόλιό σου ήταν πολύ αστείο.

 
At 4/27/2010 06:42:00 μ.μ., Anonymous anonymous atonikous said...

"να πουν ρε παιδι μου,ναι φταιει κι ο ΟΣΕ αλλα φταιει κ το λαμογιο που εκανε βιλες "

Φυσικα και τους εχω ακουσει να λενε παρομοια πραγματα. Προσεξε τους καλυτερα την επομενη φορα η εναλλακτικα διαβασε τα blog τους.

 
At 4/27/2010 06:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε, εδώ ανώνυμος. Χαίρομαι που το βρήκες αστείο, γιατί εγώ δε νιώθω καλά όταν τσακώνομαι. Αλλά δε νομίζεις ότι είναι εξίσου αστείο στις σημερινές συνθήκες να συγκρίνεις τη στάση των πολιτικών των κομμάτων εξουσίας απέναντι στο κεφάλαιο, με τη δήθεν σχέση του ΚΚΕ με τους μεγαλοκαπιταλιστές;
Αμηχανία δείχνει αυτό που λες, όσο κι αν το χρησιμοποιείς για να τονίσεις τα επιχειρήματά σου.

 
At 4/27/2010 06:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin, έχεις δίκιο για το nickname, από το επόμενο post του Oldboy. Συμφωνώ στα περισσότερα στα οποία γράφεις (πλάκα έχει πως όταν το πράγμα συζητείται οι διαφορές αμβλύνονται). Απλώς η άποψή μου είναι ότι όσοι γεννηθήκαμε στη Δύση είμαστε πολύ πιο τυχεροί γιατί και πολιτική-κοινωνική-καλλιτεχνική ελευθεριά απολαύσαμε και γενικά υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Το θεωρώ υποκριτικό ένα σύστημα που αποδείχτηκε βαθιά αντιλαϊκό και στον πυρήνα του έχει φιλοσοφία δικτατορίας (έστω και προλεταριάτου) να εμφανίζεται ως φιλολαϊκό.

 
At 4/27/2010 06:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε, ξεκαθάρισα ότι η τελική ευθύνη της Αριστεράς είναι μικρή. Όσο για τη σχέση που ανέφερα, το ανέφερα ως κάτι που λίγο-πολύ όλοι το έχουμε ακούσει και λίγο-πολύ έχει φανεί (κατά την άποψή μου). Αν ψέμματα, τότε αδικώ το ΚΚΕ.

 
At 4/27/2010 07:01:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε,ναι το απολαυσαμε αυτο το υψηλο βιοτικο επιπεδο,αλλα πολιτισμικα τουλαχιστον ο νεοφιλελευθερισμος καταληγει σε σταρ τσανελ,τζουλιες,τζορτζ μπους κ αμερικαν αιντολ
Κ αν μου αντιπαραταξεις οτι στον τοτε κομμουνισμο,δε θα μπορουσαμε ποτε να κανουμε αυτη τη συζητηση κ να αμβλυνθουν καπως οι διαφορες μας,εγω εκει θα σιωπησω
Απλα πιστευω αυτο που σου ανεφερα,οτι τιποτα δε προδικαζει την αποτυχια ενος εγχειρηματος,ακομα κ η παλαιοτερη αποτυχια του
Κ στην τελικη,αν ανατρεψουμε αυτο το συστημα κ το καινουριο αποδειχτει χειροτερο,τιποτα δε θα μας εμποδιζει να ανατρεψουμε κ το καινουριο,να το πω χαριτολογωντας,θα εχουμε κ το know how
τωρα αν σου πω οτι προτιμω τη δικτατορια του προλεταριατου απο τη δικτατορια του Μιχαλου Κ του Δασκαλοπουλου,μπορει να οξυνω παλι τις αμβλυμενες διαφορες μας
Τελοσπαντων,εγω θα διαβασω προσεκτικοτερα τα μπλογκ τους,οπως μου προτεινεις
Δες κ εσυ τη νεα ταινια του Μαικλ Μουρ,καπιταλισμος,μια ιστορια αγαπης,κανε κ μια βολτα απο εδω
http://radicaldesire.blogspot.com/

σε διαβεβαιωνω οτι ειμαι τοσο ανοιχτομυαλος που αν πειστω οτι κανω λαθος,θα αλλαξοπιστησω

 
At 4/27/2010 07:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Rolling Stones, Animals, Orson Welles, Bob Dylan, Coen Bros, Stevie Wonder και άλλοι πάρα-πάρα πολλοί, που δεν εμφανίστηκαν μόνο λόγω της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού μέ άλλους καλλιτέχνες.

Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ η φράση "Δεν αποτυχαίνουν τα πειράματα, αλλά οι θεωρίες"

Και γενικά πιστεύω, ότι ειδικά στην
Ελλάδα η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς περισσότερο έχει συκοφαντηθεί παρά προπαγανδιστεί.

Για τα blog σου έγραψε άλλος ανώνυμος :-)

 
At 4/27/2010 09:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

cellin εγω τουλαχιστον δεν νιωθω χαρα γιατι θα χασουν ορισμενοι δημ-υπ..τα λεφτα τους εγω για αλλο χαρα νιωθω.Το οτι πλεον δεν θα χριαζομε 345 θεεικες υπογραφες αλλα μονο 134.Το οτι στα καφενια η πολιτικη υποκρισια θα λαβει τελος,ισως και οτι ο ελληνας να αποκτηση πολιτικη ιδεολογια αντι για πολιτικο διορισμο.Ισως αυτο να ειναι και το τελος του δικοματισμου.Αλλα πανω απο ολλα χερα μεγαλη(και ηδονη)οτι επιτελους η αλαζονια τους να τους κατσι στο λαιμο.Υ.Γ 12οο ευρω??πλακα μου κανεις?ο γειτονας μου αποφοιτος δημοτικου(σκουπιδιαρης)4 ωρες εργασια την μερα εχει παρκαρη μια μαυρη μερσεντες κατω απο το μπαλκονι μου....---καλυτερα μικροπρεπεις παρα μαλακας...

 
At 4/27/2010 10:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Vogelfrei, εσύ από τα λεγόμενά μου κατάλαβες ότι πιστεύω πως οι Ελληνες είναι οι χειρότεροι άνθρωποι;

Αν εξοργίζομαι για κάτι είναι ότι όλοι αυτή η σαπίλα στην Ελληνική κοινωνία αδικεί πρώτα απ' όλα την ίδια την Ελλάδα. Τους ίδιους τους Ελληνες οι οποίοι (και δεν είναι πατριωτική κορώνα αυτό) όταν οι συνθήκες τους το επιτρέπουν και βρίσκονται σ ένα υγιές περιβάλλον και εργατικοί και ιδιαίτερα φιλομαθείς και φιλοόδοξοι.

Celin μίλησες ότι εμείς οι μικρόψυχοι χαιρόμαστε που ήρθε το ΔΝΤ.Και ενώ κατηγορείς τα δυο μεγάλα κόμματα για το ότι μας έφεραν εδώ ταυτόχρονα υπερασπίζεσαι το τερατούργημά τους, το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που αυταπόδεικτα παρασιτούσε με σαδισμό και αλαζονεία σε βάρος των μη κρατικοδίαιτων Ελλήνων.

Ποια είναι η άμυνα του φουκαρά που παλεύει για ένα μεροκάματα, απέναντι στον αλήτη εφοριακό που προκλητικά επιδεικνύει το πλούτο που απόκτησε με τα λαδώματα και το νταβατζηλίκι του. Και κάποιοι από αυτά τα καθάρματα έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν και λευκή απεργία μη εισπράτοτνας τα έσοδα που έχει ανάγκη το κράτος.

Καλές οι αλτρουιστικές θεωρίες σου, αλλά με το υπάρχον σύστημα κάποιοι με 25 χρόνια υπηρεσία έπαιρναν 1800 και 2000 Ευρώ σύνταξη ενώ κάποιοι άλλοι που έχουν κουραστεί πολύ περισσότερο δε παίρνουν ούτε 800 Ευρώ. Μήπως υπήρχε κάποιο εμπεδωμένο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης που θα ξεριζώσει το ΔΝΤ;
Τι είναι αυτό που νομιμοποιείσαι να υπερασπίζεσαι απέναντι στο ΔΝΤ;Η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων των δ.υ.;
Μήπως η μηνιαία άδεια του ... υπολογιστή; Μήπως τη κρτικοδίαιτη οικονομία μας;

Κάπου αλλού μεταξύ άλλων είπες για δικτατορία του Δασκαλόπουλου και του Μίχαλου. Μέχρι τώρα όμως δεν εφαρμόζονταν αυτά που λέει ο Δασκαλόπουλος. Για τη δικτατορία και τα επαναστατικά σόου του ΠΑΜΕ βέβαι δε βλέπω να λες κάτι. Αρκει το κόμμα να δώσει γραμμή και 20, 30 άτομα κραυγάζοντας το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" εμποδίζουν πλοία να αποπλεύσουν, τουρίστες να βγουν από τα ξενοδοχεία τους και να επισκευτούν αρχαιολογικούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν.
Και ακόμα χειρότερα μια χώρα μπορεί να κόβονταν για βδομάδες στα δύο επειδή οι αγρότες διεκδικούν τις επιδοτήσεις τους από που αλλού.. από το κράτος.
Αυτή είναι απάντηση στο φασισμό του νεοφιλελευθερισμού...

 
At 4/28/2010 12:57:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Μήπως να δοκιμάζαμε και λίγο στην Ελλάδα τον νεοφιλελευθερισμό;».
Ανώνυμε των 6:47, η ευχή σου γίνεται πραγματικότητα.
«Έχετε υπόψη σας τι κοινωνικές παροχές απολαμβάνουν οι κάτοικοι κρατών με νοεφιλελεύθερες κυβερνήσεις;».
Όχι. Έχεις εσύ;

 
At 4/28/2010 01:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aggelos-x-aggelos, αυτό που περιγράφεις ως πτώματα δεξιάς και αριστεράς δεν είναι σωστό. Αυτή η απόλυτη επικράτηση των αγορών, αυτό το δεν υπάρχει πολιτική υπάρχει μόνο οικονομία, δεν είναι κάτι εκτός του διπόλου δεξιάς - αριστεράς, αντίθετα είναι μια μεγάλη νίκη του ενός πόλου.

 
At 4/28/2010 01:10:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Fanfarone, δεν το γνωρίζω αυτό που λες για τον Δήμο Νίκαιας. Να η διαφορά όμως. Αν προσέλαβε τόσο πολύ κόσμο που δεν χρειάζεται ασφαλώς και είναι ευθύνη του Δήμου. Αντίστοιχα λοιπόν ο κόσμος που δεν χρειαζόταν και προσελήφθη στο Δημόσιο είναι ευθύνη των δυο κομμάτων εξουσίας και όχι της αριστεράς. Από εκεί και πέρα, γενικότερα μιλώντας, έχουμε μπει ίσως όλοι στο λανθασμένο τριπάκι να θεωρούμε ότι το κράτος έχει σκοπό το κέρδος και άρα κάθε του πρόσληψη θα έπρεπε να είναι οικονομικά συμφέρουσα. Δεν είναι τόσο αυτονόητο αυτό. Εκπαιδευτήκαμε πια όλοι μας να το θεωρούμε αυτονόητο. Όσο για το είδος της βολεμένης σχέσης που είχε με την αριστερά καταλαβαίνω τι θες να πεις, όπως ΦΥΣΙΚΑ καταλαβαίνω το να είσαι θυμωμένος μαζί της. Στο ποστ δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν λόγοι να είναι κανείς θυμωμένος με την αριστερά, ειδικά αν είναι ψηφοφόρος της. Δεν θέλω να πω ότι η αριστερά είναι αθώα όλου του αίματος. Θέλω όμως να πω ότι ξαφνικά είναι σαν να θεωρούμε πλέον ως ιδεοληψία κάθε εργατική κατάκτηση και να συνειδητοποιούμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός ήταν η μοναδική μας διέξοδος, είναι η μοναδική διέξοδος όλων των κρατών.

 
At 4/28/2010 01:17:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε της 1:50, πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου. Λυπάμαι αν έδωσα την εντύπωση ότι αντιμετωπίζω εχθρικά την κριτική προς την αριστερά. Λες «Αλλά και οι πολίτες την πραγματικότητα αναζητούν να αντιληφθούν και βάσει αυτής της αντίληψης να δράσουν». Μακάρι να συμβαίνει αυτό. Εγώ δεν ξέρω αν συμβαίνει. Φοβάμαι ότι η κριτική μας σκέψη έχει ατονήσει δραματικά. Μπορεί κάλλιστα να κάνω λάθος και μακάρι να κάνω λάθος. Αν όμως είναι σε κάτι εχθρικό το ποστ είναι ακριβώς σε ένα ιδεολογικό ρεύμα που διαχέεται οριζοντίως και καθέτως από τα ΜΜΕ, τα κόμματα εξουσίας και το ΛΑΟΣ και το οποίο περιγράφει σχεδόν κυριολεκτικά όσα γράφω εγώ ειρωνικά. Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα οριακό σημείο, σε ένα τόσο απότομα μεταβατικό σημείο, όπου ειρωνεία και κυριολεξία είναι αντικειμενικά δύσκολο να διαχωρισθούν. Όταν οι έννοιες και οι όροι χάνουν τη σημασία τους επόμενο είναι το νόημα να μην έχει σταθερή βάση να πατήσει και έτσι κυριολεξία και ειρωνεία να συγχέονται.

 
At 4/28/2010 01:28:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κρυστάλλη, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτεις. Και πράγματι με πορείες στο Σύνταγμα είναι πολύ πιθανό ότι δεν μπορούν να αλλάξουν παιχνίδια τόσο μεγάλα. Αλλά η αντίληψη περί «διεθνών πορνών του χρήματος» την οποία πρεσβεύει το άρθρο είναι μια αντίληψη που αν τη δεχθεί κανείς (και προσωπικά τη δέχομαι) κάπως πρέπει να αντιδράσει. Το πώς να το συζητήσουμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει όταν βλέπει κανείς όχι μόνο τη κυβέρνησή του να μην μπορεί να αντισταθεί στα παιχνίδια αυτά, αλλά και επιπλέον να ακούει δεξιά κι αριστερά ότι όσα ζητούν οι αγορές είναι επιβεβλημένα, κάπου αρχίζει και αναρωτιέται αν στρέφει ο μπούσουλας ή το καράβι.

 
At 4/28/2010 01:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Εχω την εντυπωση οτι ακριβως τωρα, σε αυτο το περιβαλλον, φτιαχνονται σε ολο τον κοσμο καινουριες γραμμες σκεψης, που απαιτουν αλλαγες στη συνειδηση των ανθρωπων».
Μακάρι, Μεγάλε Βεζύρη. Και εκτός από αυτό εδώ το περιβάλλον ως πλατφόρμα διαλόγου, οι αλλαγές στη συνείδηση θα προέλθουν και από όσα συμβαίνουν στο έξω περιβάλλον, στο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει πρώτα απ' όλα, γιατί αν δεν συμβεί αυτό, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Το αυθαίρετο που περιγράφεις είναι πράγματι αποτρόπαιο αλλά μας συμβαίνουν όσα μας συμβαίνουν όχι μόνο επειδή είναι αυθαίρετο.Επειδή είναι αυθαίρετο ήταν πιο τρωτό. Στέρεα οικοδομή δεν υπάρχει κατά το μοντέλο των αγορών. Στέρεα οικοδομή κατά το μοντέλο αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα αποτελούσε κράτος αλλά ανώνυμη εταιρία, θα ήταν κάτι που θα λειτουργούσε με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Γι' αυτό αν και γω γίνομαι με τα τελευταία ποστ υπερβολικός ή κοιτάω περισσότερο την μία πλευρά του νομίσματος δεν είναι επειδή θέλω να αθωώσω αυτό το ρημάδι που χτίσαμε, αλλά επειδή πιστεύω ότι το να εστιάζουμε μόνο στο δικό μας το ρημάδι είναι η μικρή και όχι η μεγάλη εικόνα. Μια μεγάλη εικόνα που τελικά ούτε αυτή είναι χτισμένη σε στέρεες έστω οικονομικές βάσεις, αφού όπως έδειξε το bail out του 2008, το παιχνίδι είναι πιασμένο και από τις δυο του πλευρές. Μονά ζυγά μονόζυγα.

 
At 4/28/2010 01:50:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Tα διάβασα και τα υπόλοιπα σχόλια, αλλά ό,τι σοφία είχα να πω για σήμερα την είπα :)

 
At 4/28/2010 02:13:00 π.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε των 9 κ 21
θες να μου πεις τωρα οτι οι σκουπιδιαρηδες δεν ειναι μεροκαματιαρηδες αλλα πλουσια κομματοσκυλα με μαυρες μερσεντες?ελεος,ας μη περιπτωσιολογουμε,να κανουμε οσο διαλογο θελεις,με οση επιθετικοτητα θελεις αλλα πες κατι πιο τεκμηριωμενο,οπως αυτο που λες για τις 345 υπογραφες
Δεν εχω κατι να σου προσαψω εδω ουτε θα κατσω να υπερασπιστω τη διεφθαρμενη γραφειοκρατια[η οποια βεβαια δεν ειναι ευθυνη της Αριστερας αλλα των αχρηστων κ των απατεωνων του Δικομματισμου]
Απο κει κ περα,αν ερθει το ΔΝΤ να πολεμησει τη διεφθαρμενη γραφειοκρατια,μπραβο του
Ξερεις αυτο δεν αντιμετωπιζεται μονο με μαζικες απολυσεις
Αντιμετωπιζεται κ με ελεγκτικους μηχανισμους του κρατους
Με Ενορκες Διοικητικες Εξετασεις
Δεν υπερασπιζομαι τους διεφθαρμενους,οπως κ αν λεγονται,πολιτικοι η δημοσιοι υπαλληλοι

Ανωνυμε πολιτη
τα παραπανω απευθυνονται κ σε σενα
Σε σενα ομως δεν απευθυνθηκε η κατηγορια της μικροψυχιας,μπορει να εισαι χειμαρρωδης αλλα κατι στα λογια σου με πειθει οτι νιωθεις να σε πνιγει το αδικο,για αυτο λες ο,τι λες
Δεν επιτιθεμαι με προσωπικους χαρακτηρισμους σε ανθρωπους σαν εσενα
Συμφωνω σε οσα καταγγελλεις μεχρι την τελευταια παραγραφο,σιγα μην υπερασπιστω εφοριακους που λαδωνονται κ τις κλικες των τρωκτικων

Αλλα οσον αφορα αυτο που λες
"Μέχρι τώρα όμως δεν εφαρμόζονταν αυτά που λέει ο Δασκαλόπουλος. Για τη δικτατορία και τα επαναστατικά σόου του ΠΑΜΕ βέβαι δε βλέπω να λες κάτι"......
Ειναι δυνατον να πιστευεις οτι δεν εχουμε ως τωρα δικτατορια των Δασκαλοπουλων?κ τι εχουμε?δικτατορια του προλεταριατου?δουλευομαστε?ο,τι θελουν κανουν κ λογαριασμο δε δινουν,εχεις μιλησει με απολυμενους απο τα κωλόεργοστασια τους?απο που βγαλαν τα δις?δεν εκμεταλλευτηκαν την υπεραξια της εργασιας του προσωπικου τους?
ειναι δικαιο να υπαρχουν ανθρωποι που εχουν τοσα λεφτα κ αλλοι να βγαινουν στην ανεργια διχως να χουν ψωμι να ταισουν την οικογενεια τους?
ειναι λαικισμος να τα λες αυτα?ποτε υποταχτηκαμε κ δεχτηκαμε ως δεδομενα πραγματα που αντιβαινουν οχι απλως σε Καντιανες κατηγορικες προσταγες αλλα σε απλες ηθικες επιταγες του ουμανισμου?
Γιατι?
Που την ειδες τη δικτατορια του ΠΑΜΕ?ΣΤΟ ΟΤΙ αυτοι οι απανθρωποι πλουτιζουν κ για να μη χαλασουν τα ποσοστα κερδοφοριας τους,καταδικαζουν οικογενειες σε ανεχεια?
Οσον αφορα τις κινητοποιησεις του ΠΑΜΕ στα λιμανια,κ εγω τις θεωρω αχρειαστες κ αναποτελεσματικες για να ειμαι ειλικρινης
Στα γκραντ μπρητανια,σιγα,δεν εχασε κ η Βενετια βελονι,μη παιρνετε κ σαν θεσφατα τα αντικομμουνιστικα μανιφεστα του ΣΚΑΙ κ του ΜΕΓΚΑ

ΥΓ αν νομιζετε οτι το ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των κεφαλαιοκρατων,αλλα η μαγικη μηχανη που θα φερει ευρυθμια στη κρατικη μηχανη εξαφανιζοντας τη γραφειοκρατια,ειστε πολυ γελασμενοι
Κ κατι τελευταιο
οποιος ειναι οικονομολογος καταλαβαινει πως,το οτι θα φτωχυνουν καποιοι σχετικα υψηλομισθοι του Δημοσιου,αυτο θα εχει αντανακλαση Κ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΝΕΚΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ Κ ΑΓΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ
σκεφτειτε παιδια
μη τσιμπατε απο τις Φιλιππινεζες των αφεντικων-δημοσιογραφους των καναλιων

 
At 4/28/2010 03:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δηλαδη αγορες και χωρες χωρις την δικια μας διαφθορα(μεγιστη)ΑΠΟΝΕΚΡΩΝΕΤΕ ??Αριστερες μαλακιες να μην ακουω.Βαλε εναν αριστερο να σου περιγραψει το αυριο χωρις ΔΝΤ.Να γελασουμε και λιγο.Οπως γελασα σημερα που ειδα αυτους που ο Ψωμιαδης τους εφαγε τα λεφτα. Σε πορεια και με ντουντουκες.Αποτι τους εκοψα φατσα ολοι τους ΝΔ ψηφησαν και θαμπωθηκαν απο το 10% τοκο που ορκιζονταν οτι θα τους δωση.Δεν ζητουσαν αυξηση ουτε θεσεις εργασιας τα 350000 ευρω που του δωσανε ζητουσαν.Ειδες ποσο ευκολα αλλαζει η ιδεολογια του ανθρωπου??Αυτο που δεν καταλαβενη ενας αριστερος και για αυτο ειναι καταδικασμενος σε αιωνιο μαρασμο ειναι το οτι η ΛΑΜΟΓΙΑ βρισκετε στην ΒΑΣΗ.Οποτε καντε τεμεναδες στους πλιβιους και ολα θα πανε καλα,Μαπετ show......

 
At 4/28/2010 08:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oldboy, για το σχόλιο σου στις 12:57. Ναι, κάτι έχω υπόψη μου. Φίλος μου που μένει στην Αγγλία δεν πληρώνει ΤΙΠΟΤΑ για τα δυο του πιτσιρίκια για υγεία, αθλητισμό και εκπαίδευση. Επίσης δεν ξέρω αν θεωρείς Γερμανία και Γαλλία "πηγές" νεοφιλελευθερισμού από τη στιγμή που αυτές βασικά διαμορφώνουν την πολιτική απέναντι μας και αυτές θα καθορίσουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα οικονομικά μέτρα. Και δεν έρχεται απλά ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα. Έρχεται (αν έρχεται) σε φάση γενικής ξεχαρβάλωσης. Και ο Jesus να ερχόταν σε αυτή τη φάση, τα πράγματα πάλι θα ήταν εξαιρετικά δυσοίωνα.

 
At 4/28/2010 12:29:00 μ.μ., Anonymous η ζωή στο σαλόνι said...

Τελικά οι πιπίλες διλημμάτων που χαρίζουν τα κανάλια έχουν ξεπουλήσει
(δεν είναι και λίγη η χαρά που δίνει η πρόχειρη ευκολία του μασήματος -κι εσύ την φτύνεις? ντροπή!).

oldboy δεν είσαι απλώς ανεύθυνος, αλλά εθνικός προδότης. Θα πετροβοληθείς παραδειγματικά στο Σύνταγμα από το τάγμα των γενίτσαρων που νωρίτερα θα έχουν αυτομαστιγωθεί για τα δεινά που προκάλεσαν στην πατρίδα (ο ακριβής αριθμός των βουρδουλιών θα προκύψει από μιαν απλή διαίρεση).
"Θάνατος στους αντιδραστικούς", θα ουρλιάζουν μανιασμένα πάνω στο κουφάρι σου, κι εγώ από τη γωνία θα σου ψιθυρίζω: "καλά -εσύ έφυγες νωρίς".

 
At 4/28/2010 01:03:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Old Boy,
γράφεις σε κάποιο σχόλιο (με δικά μου λόγια) ότι δεν είναι αυτονόητο να πρέπει κάποιος διορισμένος να είναι οικονομικα συμφερτικός. Μα δε βλέπεις ότι αυτή η νοοτροπία ακριβώς είναι που μάς έφτασε ως εδώ;

Ας το θέσω πιο απλά: είσαι σ' ένα καράβι που βουλιάζει και εσύ σκέφτεσαι αν χρειάζεται επιχορήγηση για το γιατρό του πλοίου;

Το κοινωνικό κράτος έχει ίσως κάποιο νόημα όταν το κράτος είναι ισχυρό και πλούσιο. Είναι μια πολυτέλεια. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είναι απλώς βαρίδι. Τι άλλο επιχείρημα χρειάζεσαι, μετά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα;

 
At 4/28/2010 01:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

στις εκδοσεις ελληνιστι γράφετε;

 
At 4/28/2010 03:41:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε των 3 45,εισαι ενα εξοχο παραδειγμα ολων οσων αναφερω περι "εκδικησης των μικροψυχων",περα απτο οτι χαιρεσαι σαδιστικα που καποιοι ανθρωποι εξαπατηθηκαν απο τον Ψωμιαδη της Ασπις Προνοια κ χασαν τα λεφτα τους[αληθεια τι σου φταιξαν αυτοι?τι ηταν,δημοσιοι υπαλληλοι?]

επισης,αλλα λεω κ αλλα καταλαβαινεις, για ποια
διαφθορα μιλας?για τη μειωση των μισθων καποιων υψηλομισθων γραφω οτι θα εχει αντανακλαση στη τσεπη ολων μας,που κολλαει η διαφθορα?

κ αυτα τα περι "εσωτερικου μαρασμου των αριστερων"..τι να απαντησεις σε τετοιες χονδροειδεις σαχλαμαρες...σε παρακαλω,κανε εγγραφη στο γκουγκλ ως Φορεστ Γκαμπ για να σε ξεχωριζω απο τους αλλους ανωνυμους στον επομενο διαλογο

 
At 4/28/2010 03:54:00 μ.μ., Anonymous vogelfrei said...

‘…Ας το θέσω πιο απλά: είσαι σ' ένα καράβι που βουλιάζει και εσύ σκέφτεσαι αν χρειάζεται επιχορήγηση για το γιατρό του πλοίου;…’

Όχι βέβαια! Μαζεύονται πάραυτα οι εφοπλιστές ιδιοκτήτες και οι καπεταναίοι που το ριξαν στις ξέρες και πετάν στη θάλασσα τους επιβάτες και το 'κατώτατο' προσωπικό ώστε να καθυστερήσει άλλα 5 λεπτά η καταβύθιση.

Δε γαμιέται; Έτσι κι αλλιώς τους πρώτους θα τους μαζέψουν τα ελικόπτερα πριν το τελικό μπλουμ και θα τους προσγειώσουν σε άλλο πλοίο μέχρι να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία...

Πως το λέν αυτό να δεις,πως το λένε...Α, 'Δημιουργική Καταστροφή' εις τη ναυτική διάλεκτον...

Τι να κάνουμε;
Σ' αυτές τις συνθήκες ''το-κοινωνικό- κράτος- είναι- μια- ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ'' (μνημειώδης ατάκα), κάτι σαν... ένα ράθυμο πρωινό στο ekali club ή ένα σαββατοκύριακο στην καραιβική...

 
At 4/28/2010 04:16:00 μ.μ., Blogger celin said...

το ποιος θα πεταξει ποιον στη θαλασσα,θα το δουμε στο τελος,μη βιαζεστε,εχουμε ακομα δρομο

 
At 4/28/2010 04:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θέλω, για αρχή, Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Βέλγο υπουργό Οικονομίας, Γερμανό γενικό δερβέναγα στην Εφορία,Γάλλο στη Δημόσια Διοίκηση.
Δε θέλω άλλο Παπακωνσταντίνου, Αλογοσκούφη, Δούκα, Παπαθανασίου, Παπαντωνίου και λοιπούς Παγκαλοσηφουνάκηδες που λέει και μια ψυχή.
Και τι έκανε η αριστερά ;
Με επιμέλεια και προσοχή συντήρησε αυτό το άθλιο κατεστημένο, θεωρώντας ότι μέσο αυτού συντηρείται και η ίδια στην αντίπερα όχθη.
Καθότι, αν δεν είμασταν αμαρτωλοί, τι τον θέλαμε τον Θεούλη ; Θα ήταν άνεργος...
gs

 
At 4/28/2010 06:24:00 μ.μ., Blogger celin said...

"H αληθεια ειναι οτι θα βρεθουν πολλοι προσκυνημενοι,ξενοδουλοι,υποδουλοι,τσιρακια της πλουτοκρατιας,εχθροι του λαου κ των λαικων συμφεροντων,πολλοι δυστυχισμενοι που μισουν τον εαυτο τους κ προβαλλουν αυτο το μισος στους σyμπολιτες τους,με το τελικο συμπερασμα τους να ειναι το εξης "ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ"

Υπαρχουν πολλοι τετοιοι.Πνευματικα τεκνα μαυραγοριτων,δωσιλογων,Εφιαλτων
με μοναδικη λαχταρα τους -απο τη στιγμη που απεκτησαν αντιληψη του ποιοι ειναι-,να ανοιξουν τη Κερκοπορτα

Ενα τσιρακι,δεν ειναι τσιρακι μονο για τα λεφτα του αφεντικου του.Ειναι τσιρακι επειδη γεννηθηκε με αυτη τη νοοτροπια,με αυτη τη ψυχολογια,με τον νεοφιλελευθερο φθονο απεναντι στους συνανθρωπους του,κ πισω απο τη Στιρνερικη κραυγη "ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ"δε κρυβεται η γνωμη του για το οτι ειναι αυτος ο μοναδικος,κρυβεται η απελπιδα προσπαθεια του να γαντζωθει απο καποιον που θεωρει Μοναδικο.ετσι ωστε να εξασφαλιστει η δικια του επιβιωση"

αυτα τα χω γραψει καπου αλλου,για εναν περιεργο λογο θεωρω οτι ταιριαζουν να αναρτηθουν κ εδω

 
At 4/28/2010 06:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Thrass, απαντώ συμφωνώντας με αυτό που λέει ο Vogelfrei. Οπότε αφού πλαγίως απάντησα, ας ρωτήσω. Τα κράτη κατά τη γνώμη σου είναι (ή θα έπρεπε να είναι) το ίδιο πράγμα με τις εταιρίες; Να λειτουργούν με μοναδικό τους γνώμονα την κερδοφορία;

 
At 4/28/2010 06:46:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 8:08, οι δημόσιες παροχές που υπάρχουν είναι ακόμη κατάλοιπα παλαιοτέρων δεκαετιών όταν ακόμη υπήρχε το αντίπαλον δέος του κομμουνισμού και όταν ακόμη δεν είχε επικρατήσει αυτή η οικονομίστικη προσέγγιση των πάντων. Δώσε λίγο χρόνο και θα ακουστούν και αυτά, θα ακουστούν τα επιχειρήματα αν συμφέρει να έχουμε δημόσια παιδεία και υγεία.

 
At 4/28/2010 06:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, γενική -και φυσικά μη ειρωνική- παρατήρηση. Είσαι χείμμαρος.

 
At 4/28/2010 07:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oldboy, φιλελευθερισμός δεν σημαίνει κατάργηση των κοινωνικών παροχών. Σημαίνει (στο οικονομικό του σκέλος) ότι το κράτος αποτραβιέται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Φυσικά και πρέπει να υπάρχει κράτος που θα φορολογεί και πέραν των άλλων γνωστών υπόχρεωσεών του θα παρέχει και δημόσια αγαθά, έστω και μέσω ιδιωτών. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι φιλελεύθερη σύλληψη. Αφήνω το σύστημα οικονομικά ελεύθερο, αλλά σαν κοινωνία σου εγγυώμαι ότι δεν θα πεινάσεις. Φιλελευθερισμός (φιλοσοφικά) δεν εννοείται χωρίς τη δημοκρατία, την συμμετοχή, τον έλεγχο και τη συνειδητοποίηση των πολιτών. Ίσα-ίσα, καταρχήν πάντα, ο Μαρξισμός είναι πολύ πιο οικονομίστικος στην ανάλυσή του, και αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ιστορία σαν εξελόχαρτο. Αυτά πάντα θεωρητικά. Αν στο μέλλον πέσεις μέσα μαγκιά σου.

 
At 4/28/2010 08:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τώρα με έχεις βάλει στην πρίζα και θέλω να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά δεν έχει νόημα. Όποιος ενδιαφέρεται θα τα διαβάσει πολύ καλύτερα (και υπό την κρίση εντονότατου και πυκνού διαλόγου, κάτι σαν το δικό σου blog) στο e-rooster.gr

 
At 4/28/2010 10:53:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Εχω απορίες, καυτές και επείγουσες:
τι κάνουμε; τι προτείνεις Oldboy; η αριστερα τι προτείνει; και με ποιο τρόπο αντιδρούμε;
Δεν το λέω για πλάκα, απο αναλύσεις χόρτασα, οι δικές σου ειναι παντα απο τις καλύτερες και συμφωνώ με όσα λές, αλλα νομίζω πρέπει τώρα να υπαινιχθείς μια κάποια κατεύθυνση και κάποιο τρόπο δράσης.
Παρεπιπτόντως, διαβάσατε το σχόλιο του Μ.Θεοδωράκη; το αναφέρω για να θυμήσω, συνηγορώντας στο πνευμα του αρχικού ποστ, οτι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σημερα στην Ελλαδα (η πραγματικότητα) δεν είναι μόνο και κυρίως οικονομικό, είναι βαθεια πολιτικό, ηθικό και εθνικό...

 
At 4/28/2010 11:34:00 μ.μ., Blogger celin said...

jomarch,αυτη ειναι η προταση μου

Θα ξεκινησω με ενα ποιημα του Καβαφη

Τη μια μονοτονην ημεραν αλλη
μονοτονη,απαραλλακτη ακολουθει.Θα γινουν
τα ιδια πραγματα,θα ξαναγινουν παλι-
η ομοιες στιγμες μας βρισκουν κ μας αφινουν

Μηνας περνα και φερνει αλλον μηνα.
Αυτα που ερχονται κανεις ευκολα τα εικαζει
ειναι τα χθεσινα τα βαρετα εκεινα.
Και καταντα το αυριο πια σαν αυριο να μη μοιαζει

Απο το πρωι ως το βραδυ βομβαρδιζομαστε οχι μονο απο καταστροφολογικα μηνυματα[που αποστολη τους εχουν να σπειρουν το φοβο κ την ανασφαλεια]αλλα κ απο ενα-οχι κ τοσο υπογειο-μηνυμα,του οποιου η αποστολη ειναι να ενσπειρει την εσωτερικη αποσταθεροποιηση,να φθειρει την αυτοεκτιμηση μας
να μας ταπεινωσει
Κ το μηνυμα ειναι το εξης "ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
ΕΛΛΗΝΑ,ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ,ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ
ΣΚΑΣΕ Κ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ"
Μαλιστα.Εμεις φταιμε λοιπον που οι πολιτικοι του δικομματισμου απεδειχθησαν ειτε απατεωνες ειτε ανικανοι.Εμεις πρεπει να επωμιστουμε την ευθυνη για την απληστη φυση τους,την εθνικα προδοτικη συμπεριφορα τους.
Οκ,ας πληρωσουμε.Οι πραγματικοι κλεφτες γιατι δε πληρωνουν?Με ποια ηθικη νομιμοποιηση ερχεται το Πασοκ να μας ζητησει να πληρωσουμε τα σπασμενα απο τη στιγμη που δε σαπιζει στη φυλακη κανενας απο αυτους?Τι μας εξασφαλιζει οτι ολα αυτα που πληρωνουμε δε θα ξαναγινουν δεξιωσεις κ γαμοι στο 4 seasons η ευγενικη χορηγια του μαλακα λαου στα λαμογια της μετεπειτα αντιπολιτευσης για να κανουν ταξιδια σε ολο τον πλανητη,οπως κανουν οι προηγουμενοι κλεφτες τωρα?

Τιποτα.Η απαντηση ειναι τιποτα.Ο καπιταλισμος ειναι ενας φαυλος κυκλος,αυτος που μας πηδηξε χθες,θα ερθει να μας ξαναπηδηξει αυριο,αυτος η καποιος που του μοιαζει
Ειναι η μονοτονια του Καβαφικου ποιηματος
Ειναι ολο αυτο που ζουμε,η απωθηση της μεγαλης αληθειας,μια συνειδητη απωθηση,γιατι γνωριζουμε πολυ καλα αυτη την αληθεια,γνωριζουμε οτι στα πλαισια του υπαρχοντος καπιταλιστικου συστηματος τιποτα δε προκειται να αλλαξει κι ομως,ανταλλασσουμε το φοβο του Αγνωστου,του Καινουριου,με τον ιδιο,παλιο μας φοβο
Το φοβο που σπερνουν τα ΜΜΕ,τον φοβο οτι σαν ελληνικη Φυλη ειμαστε απατεωνες κ εχουμε τους πολιτικους που μας αξιζουν

Εγω θεωρω οτι ηρθε η στιγμη να αλλαξουμε τους φοβους μας,ηρθε η στιγμη για εναν νεο "φοβο",δημιουργικο,ενωτικο,εναν γοητευτικο φοβο που στην ουσια δεν ειναι καν φοβος
Αλλα προκληση
Προκληση να ξαναπιστεψουμε σε κατι,σε μια ελπιδα,σε μια ιδεα που θα μας ενωσει,σε μια ιδεα που μπορει μεν στο παρελθον να απετυχε αλλα το οτι κατι απετυχε,δε προδιαγραφει οτι θα αποτυχαινει παντοτε
Κ αυτη την ιδεα αυτη προφανως κ δε κομιζουν τα κομματα του δικομματισμου

"ΠΙΣΤΕΥΩ,ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ" ελεγε ο Τερτυλλιανος.
Γιατι οχι?Αλλωστε που οδηγησε η πιστη μας στο "ΛΟΓΙΚΟ"περα απο την ανεργια,τη φτωχεια,την ανισοτητα κ την ανισοκατανομη του πλουτου?


Για αυτο λοιπον εγω προτεινω κατι φαινομενικα παραλογο,αλλα,οσο κ σκεφτομαι,τιποτα αλλο δε μου φαινεται λογικοτερο
Ανατροπη του καπιταλιστικου συστηματος με ψηφο στις επερχομενες εκλογες στο ΚΚΕ
Εστω ΣΥΡΙΖΑ,κ αυτοι,αγνοι ιδεολογοι ειναι,παντως μακρυα απο τον δικομματισμο
Ουτε οι διαδηλωσεις των 1000-10000 θα φερουν τιποτα[παρα μονο Η διαδηλωση των εκατονταδων χιλιαδων που θα φερει την ανατροπη μια ωρα αρχυτερα]
Ουτε φυσικα το ανταρτικο πολεων,που το μονο που κατορθωνει ειναι τη συντηρητικοποιηση των πολιτων

 
At 4/28/2010 11:39:00 μ.μ., Blogger celin said...

old boy,ελπιζω να μη καταχρωμαι τη φιλοξενια σου,αν ποτε διαπιστωσεις κατι τετοιο να μου το πεις,κ εγω θα συμμαζευτω!!

 
At 4/29/2010 01:04:00 π.μ., Anonymous anonymous atonikous said...

"οι δημόσιες παροχές που υπάρχουν είναι ακόμη κατάλοιπα παλαιοτέρων δεκαετιών όταν ακόμη υπήρχε το αντίπαλον δέος του κομμουνισμού"

Εχεις στοιχεια γι αυτο? Μειωθηκε το κοινωνικο κρατος μετα την καταρευση του κομμουνισμου? Επειδη την ακουω κι απο αλλους αυτην την (με το συμπαθειο) μαλακια.

 
At 4/29/2010 03:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kαπως ετσι, με το συμπαθειο, μπορω να περιγραψω τις αντιδρασεις μας ως ελληνες πολιτες, ως blogger ως εξωγηινοι κατοικοι αυτης της γηινης χωρας που λεγεται ελλαδα.


"Δεν ηξερα οτι υπαρχει κι ενας αλλος εχθρος που οσο και να προσπαθω να βρω δεν φαινεται.
Με χτυπησε παλι κι ενω τις αλλες φορες τον αναγνωριζα μεσα σε καποιο προσωπο και μπορουσα μελετωντας τις συνθηκες να αγωνιζομαι εναντιον του τωρα καθως εχω το δαχτυλο στη σκανδαλη τον νιωθω να κρυβεται πισω απ' το προσωπο μου ετσι, που αν τον χτυπουσα θα χτυπουσα τον ιδιο τον εαυτο μου, οπως συμβαινει σε τοσες και τοσες περιπτωσεις, οπου μια αυτοκτονια σωζει τουλαχιστο τον παραπερα εξευτελισμο.
Ομως μια τετοια λυση την απορριπτω (προς το παρον) ενω ταυτοχρονα φουντωνει το μισος εναντιον αυτου του αγνωστου που χρησιμοποιει σα μασκα το προσωπο μου."


Αυτα. Περαστικος ημουν και εκανα μια σταση.

 
At 4/29/2010 04:17:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Jomarch, δεν ξέρω. Μακάρι να ήξερα αλλά δεν ξέρω. Ζαλισμένος και μπερδεμένος είμαι κι εγώ όπως και όλοι. Εκείνο που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι φταίει (και εφόσον φταίνε ένα σωρό πράγματα τι ποσοστό αναλογεί στο καθένα), ώστε τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι σε μια μέρα, να το αλλάξουμε σε πολλές.

 
At 4/29/2010 04:23:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 7:44, φυσικά και δεν θέλω να πέσω μέσα.
Anonymous Atonicous, όχι, δεν έχω στοιχεία. Αυτά τα μέτρα που μας ζητούνται και θα ανακοινωθούν αύριο μεθαύριο θα μειώνουν ή δεν θα μειώνουν την κοινωνική προστασία;

 
At 4/29/2010 04:26:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Εν αρχή ην ο ήχος, από όπου κι αν είναι το απόσπασμα, ωραίο είναι.

 
At 4/29/2010 08:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Oldboy νομίζω κάνεις κύκλους. Μπερδεύεις συνεχώς την ελληνική κατασπατάληση με το κοινωνικό κράτος, την ελληνική πραγματικότητα με την παγκόσμια καπιταλιστική πραγματικότητα, το δικό μας μέλλον, με το μέλλον του καπιταλισμού γενικά. Αν κατασπαταλάς πόρους για την υγεία δεν σημαίνει ότι έχεις και καλή υγεία. Στην Ελλάδα (μια ξεχαρβαλωμένη οικονομία που το δημόσιο τμήμα της πρέπει να γίνει πλεονασματικό από σούπερ ελλειματικό σε ελάχιστο χρονικό διάστημα) είναι δεδομένο ότι θα πέσει φτώχια και ανεργία. Αλλά ακόμα και σε μας δεν πιστεύω ότι θα καταργηθούν τα επιδόματα ανεργίας ή ότι θα κλείσουν τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία. Ακόμα και εμείς το χειρότερο παράδειγμα της καπιταλιστικής Δύσης δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταντήσουμε σαν την Κούβα ή τη Βόρεια Κορέα ή την κομμουνιστική Αλβανία, γιατί απλά έχουμε τουλάχιστον δημοκρατία και μεγάλο τμήμα της αγοράς ελεύθερο.

 
At 4/29/2010 09:14:00 π.μ., Blogger jomarch said...

@celin
Συμφωνω με το σκεπτικό σου (γενικα) διαφωνω με την πρότασή σου και επιπλέον τη βρίσκω ανεφικτη.

oldboy το μακροπρόθεσμο είναι σωστό και άγιο, είναι άλλωστε και μονόδρομος κατα τη γνωμη μου. Ολοι πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπία και στάση απένταντι στο δημόσιο βίο, να γίνουμε υπευθυνοι και ενεργοί πολίτες κλπ. Καθε μερα που κυκλοφορώ στην πόλη συναντω δεκάδες συμπεριφορές που αναγνωρίζω ως υπαίτιες της κατάστασης και πρέπει να αλλαξουν και ελπίζω πως θα αλλαξουν πλέον. Και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' έξω. Και παρότι αυτή είναι η ουσία, το ερώτημά μου είναι άλλο: πως προτιμάμε να πτωχεύσουμε, με τι όρους; με ή χωρίς το ΔΝΤ, με ποια κυβέρνηση; τι τρόπο κινητοποίησης έχουμε εκτός από τις αναποτελεσματικές και αποσπασματικές απεργίες και τις χωρίς πνοή και ένταση διαδηλώσεις;

 
At 4/29/2010 11:13:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Old Boy,

Ναι, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη διοίκηση μιας εταιρείας και στη διοίκηση ενός κράτους. Για ένα κράτος, είναι ακόμα πιο σημαντικό να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωσή του!

Όπως είπα, το κοινωνικό κράτος ακούγεται ωραία, αλλά δε γίνεται να το αφήνουμε να θέτει σε κίνδυνο κι όλο το υπόλοιπο κράτος. Τι νόημα έχει, αν καταρρεύσουμε τελείως; Ούτως ή άλλως, στην κατάρρευση το κοινωνικό κράτος πάει περίπατο.

Αλλά υπάρχει κι η εξής ομοιότητα μεταξύ κράτους κι εταιρείας: Δεν έχει νόημα να ενισχύεις τα δικαιώματα των εργαζομένων, αν έτσι οδηγήσεις την εταιρεία σε πτώχευση. Ούτε για τούς ίδιους τούς εργαζόμενους δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο, άσχετα αν το αντιλαμβάνονται ή όχι.

Χαιρετίζω τη συμμετοχή στη συζήτηση τού Ανώνυμου φιλελεύθερου, που όπως φαίνεται είναι αρκετά πιο μετριοπαθής από εμένα.

 
At 4/29/2010 06:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, δεν έχω ούτε είχα ποτέ θαυμασμό για τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Ίσως αν ήμουν μεγαλύτερος να είχα μπει στη λούμπα. Ζώντας όμως την κατάρρευσή τους σχετικά μικρός και βλέποντας τις διαφορές τόσο στο βιοτικό επίπεδο όσο και φυσικά στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, τα είχα πάντα στο μυαλο μου ως αντιπαράδειγμα. Ωστόσο -και το ανέφερα και σε κάποιο προηγούμενο παράδειγμα- η αποτυχία τους αποδείχθηκε ιστορικά και είναι αυτό το ιστορικό στοιχείο που βαρύνει στην αξιολόγησή τους. Αντίστοιχα λοιπόν αν ο καπιταλισμός αρχίζει να ξεφεύγει τόσο πολύ δεν σημαίνει ότι θα μένει στο απυρόβλητο επειδή το αντίπαλο δέος απέτυχε.
Μου λες ότι μπερδεύω τα παγκόσμια με τα ελληνικά. Αν διάβασες το τελευταίο ποστ προσπαθώ να τα διαχωρίσω και να πω ότι κι ο γιαλός και εμείς στραβοί είμαστε. Και συμφωνώ ότι η σπατάλη χρημάτων για την υγεία δεν ισοδυναμεί με καλές υπηρεσίες υγείας. Αλλά είναι τελικά αποστολή του κράτους να έχει πλεονασματικό δημόσιο τομέα; Κι αν όλα τα κράτη υποθέταμε πως συμμορφώνονταν και έφταναν στο πλεόνασμα, αυτό είναι κάτι εφικτό; Υπάρχει θεωρητικά έστω ένα μοντέλο που όλα τα κράτη θα έχουν πλεονάσματα αντί για ελλείμματα. Αν προσπαθήσουμε να εξισώσουμε εντελώς τα κράτη με εταιρίες φτάνουμε στην εξής αντίθεση: η αγορά δεν χωράει όλες τις εταιρίες. Κάποιες πετυχαίνουν κάποιες όχι. Κάποιες εξαγοράζονται κάποιες κλείνουν κάποιες συγχωνεύονται. Αυτό που δεν γίνεται λοιπόν στην κανονικότατη αγορά πώς θα μπορούσε ποτέ να γίνει ως προς τα κράτη; Κι αν δεν μπορεί να γίνει τι πρέπει να συμβεί βάσει αυτής της θεώρησης στα κράτη που μπαίνουν μέσα; Να εξαγοραστούν από μεγαλύτερα; Να διαλυθούν; Έχουμε φτάσει να μπερδεύουμε μήλα με πορτοκάλια νομίζω.

 
At 4/29/2010 06:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Τhrass, στο τέλος του προηγούμενου σχολίου απαντάω νομίζω και σε αυτά που λες για την μακροπρόθεσμη επιβίωση ενός κράτους.

 
At 4/29/2010 06:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«το ερώτημά μου είναι άλλο: πως προτιμάμε να πτωχεύσουμε, με τι όρους; με ή χωρίς το ΔΝΤ»
Αυτό δεν το ξέρω, διαβάζω αναλύσεις για το αν είναι προτιμότερο ή όχι να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.
Εκείνο που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι μέτρα όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον δημόσιο αλλά ειδικά στον ιδιωτικό τομέα δεν φαίνεται να βγάζουν κανένα μα κανένα νόημα, φαίνεται να κάνουν κακό και μόνο.
«τι τρόπο κινητοποίησης έχουμε εκτός από τις αναποτελεσματικές και αποσπασματικές απεργίες και τις χωρίς πνοή και ένταση διαδηλώσεις;»
Συμφωνώ με την παρατήρηση που κάνεις πλαγίως. Απεργίες εθιμοτυπικές για να βγει η υποχρέωση δεν έχουν κανένα νόημα. Αντίστοιχα και με τις διαδηλώσεις. Αν έχει κάτι νόημα είναι μόνο αν προετοιμαστεί καλά ώστε να είναι όχι απλά μαζικό αλλά και πάνδημο.
Επίσης θα ήθελα μια εξωστρέφεια και μια διεθνοποίηση του ζητήματος ώστε να φανεί πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Σε αυτόν τον τομέα η αριστερά θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά τη βλέπω πολύ ζαλισμένη και χαμένη κι αυτή για να το κάνει. Θα μπορούσε επίσης αυτό να γίνει και εκτός κομμάτων και παρατάξεων, από πολίτες, μέσω του ίντερνετ, η γλώσσα του οποίου είναι παγκόσμια και η δύναμη του οποίου αν ενεργοποιούταν σωστά τεράστια.

 
At 4/29/2010 07:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι δεν χρειάζεται το δημόσιο να είναι αναγκαστικά πλεονασματικό. Και όχι το κράτος δεν είναι εταιρεία. Πιο πολύ μοιάζει με ΠΑΕ. Που σημαίνει ότι έχει σίγουρα έσοδα και σίγουρα ως οντότητα θα υπάρχει για πάντα πέρα από την όποια οικονομική δυσπραγία της. Αν όμως δεν προσέχεις την οικονομία σου σίγουρα θα αδυνατήσεις και σίγουρα θα έχεις συνέπειες. Ή θα πέσεις Β' Εθνική ή που θα συμβεί αυτό που μας συμβαίνει τώρα. Το να έχει ένα κράτος έλλειμμα μπορεί να είναι εργαλείο. Φαντάσου το σαν επένδυση, αν πιστεύεις ότι στο μέλλον θα έχεις ανάπτυξη, τα λεφτά που ρίχνεις τώρα θα πιάσουν τόπο. Για το θεωρητικό μοντέλο μιας κοινωνίας κρατών που θα έχουν μόνο πλεονάσματα, μπορώ μόνο να φανταστώ ότι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει υπερπροσφορά χρήματος, οπότε κάποια από αυτά τα κράτη θα το εκμεταλλευόντουσαν για μελλοντικές επενδύσεις, οπότε θα δημιουργούσαν ελλείματα.

 
At 4/29/2010 08:29:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Συμπτωματικά αυτή την παρομοίωση με ΠΑΕ την έχω εδώ και μερικές μέρες στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν δηλαδή ότι η επιτυχία μιας ΠΑΕ δεν θεωρείται ο θετικός ισολογισμός της αλλά τα τρόπαια. Έτσι και η επιτυχία ενός κράτους βρίσκεται (βρισκόταν εν πάση περιπτώσει) από τον τρόπο που λειτουργεί, από το πως συμπεριφέρεται και τι παρέχει στους πολίτες του. Βέβαια και οι ΠΑΕ δεν γίνεται να συσσωρεύουν συνεχώς χρέη, ούτε λέω ότι τα κράτη μπορούν να ξοδεύουν συνεχώς και περισσότερα. Αλλά λέω πως η οικονομική διαχείριση είναι ένας παράγοντας της έννοιας κράτος. Σημαντικότατος αλλά όχι το άπαν, όπως πάει τώρα να μετατραπεί.

 
At 4/29/2010 08:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ε, και για αυτό αναγκάζονται και μας δανείζουν, με το συνεπακόλουθο φορμάρισμα.

 
At 4/29/2010 09:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να τα βάζεις με ένα πτώμα είναι εύκολο. Το να κατηγορείς την Αριστερά, τυμπανιαίο πτώμα, φάντασμα, για όλα τα δεινά της χώρας, του κόσμου αυτού και του επέκεινα, το ευκολότερο πράμα. Ομως δεν κυβέρνησε η Αριστερά τη χώρα αυτή ποτέ. Ποιός την κυβέρνησε; Ο "καλός" και "μεγάλος ηγέτης" Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έκανε πλούσιους τους μεγαλοεργολάβους και τσιμέντο τις πόλεις μας. Που, ντε και καλά, μας έβαλε στην ΕΟΚ, πού πας, ρε Καραμήτρο; Ο "λαϊκός ηγέτης" Ανδρέας Παπανδρέου, με την πατέντα "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες" και το "Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ...", αλλά, βέβαια, μέσα σε όλα. Κι ακόμη ο Σημιτάκος, που μας έκανε Ευρω-παίους, ενώ ήξερε πολύ καλά οτι η χώρα δεν..., με τις γνωστές ανισορροπίες Βορά-Νότου. Να μην πω για την παραμύθα "Επανίδρυση του κράτους" του άφαντου. Εκμαυλισμό συνειδήσεων, πελατειακή πολιτική, μικρόψυχη και μικρόνοοι, ακόμα και οι λεγόμενοι μεγάλοι. Πόσοι φάγανε; Οσοι μπόρεσαν. Και φάγανε πολλά. Εγώ, δυστυχώς, όχι. Κορόιδο μια ζωή. Και να φταίω για την κατάντια της χώρας, ρε γαμώτο. Να γίνουμε νεοφιλελεύθεροι λοιπόν. Ολα στο σφυρί. Και τ'α@@@δια μας. Το επεχείρησε και ο γρουσούζαρος, το θέλει και ο κλώνος του. Να γίνουμε Αγγλία, να κοιμόμαστε σε χαρτοκούτια στους δρόμους. Γιατί όχι; 'Οποιος επιζήσει. Ομως, όχι και κερατάς και δαρμένος. Δεν κυβέρνησα εγώ τη χώρα. Το μόνο που μου προσάπτω είναι οτι ήλπισα σε έναν καλύτερο κόσμο. Το αν οι ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων και δεν μπορούν να αναλύσουν συγκεκριμένα την συγκεκριμένη πραγματικότητα, δεν φταίω εγώ. Δεν βγάζει πάντα η Ιστορία μεγάλους ηγέτες. Και δυστυχώς θα περάσουν πολλά χρόνια να τους δούμε, αν τους δούμε.

 
At 4/29/2010 10:41:00 μ.μ., Blogger celin said...

old boy συμφωνω οτι με τετοιου ειδους κινητοποιησεις εθιμοτυπικες οπως τις λες,τιποτα δε βγαινει

αν δε γινει μια διαδηλωση στην οποια θα συμμετασχουν εκατονταδες χιλιαδες κ θα στειλουν ενα ηχηρο μηνυμα στο Καθεστως,ολα τα αλλα ειναι επαστατικη γυμναστικη

jomarch,λες οτι ειναι ανεφικτη η λαικη δημοκρατια κ διαφωνεις
κατανοητο,εδω κ εγω υπαρχουν φορες που το σκεφτομαι κ αναρωτιεμαι μηπως ονειροβατω
ωραια,αυτα ειναι ουτοπιες κ παραμυθια
καμια αντιπροταση εχουμε?
4 πραγματα μπορουμε να κανουμε κ ολα τα υπολοιπα που λεμε εδω[συμπεριλαμβανομενων φυσικα κ των τοποθετησεων μου] ειναι ιστοριες για αγριους,θεωρητικολογιες κ πομφολυγες

1)εμπιστοσυνη στον Γιωργο,στο υπαρχον πολιτικο συστημα κ στο ΔΝΤ

2)ανατροπη του καθεστωτος με ψηφο στις εκλογες στην Αριστερα

3)ανταρικο πολεων,με τους Μαζιωτηδες κ τους πυρηνες της φωτιας που καινε τα βαγονια του ηλεκτρικου[Παναγια μου βοηθα]

4)αναμονη για νεοφιλελευθερο κομμα επιχειρηματιων πχ Βγενοπουλος
Αγαπητοι νεοφιλελευθεροι μονο βιαστειτε,καταθεστε προτασεις κ το ξανασυζηταμε
Για εκεινους που πιστευουν οτι ο καπιταλισμος μπορει να εχει "ανθρωπινο προσωπο"

 
At 4/30/2010 12:47:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 9:58, το ποστ είναι ειρωνικό. Δεν τα βάζω με την αριστερά, αντίθετα αναπαράγω -με ένα μικρό βαθμό υπερβολής- αυτό που βλέπω να επικρατεί ως μιντιακή ερμηνεία των αιτίων της οικονομικής κατάρρευσης.

 
At 4/30/2010 01:26:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Celin,
οι νεοφιλελεύθεροι γενικά προσπαθούμε να κρατήσουμε το κράτος μακριά από τα πόδια μας. Δεν περιμένεις πραγματικά να προσπαθήσουμε τώρα να το σώσουμε!

Το ανθρώπινό μου πρόσωπο δεν εξαρτάται από την ύπαρξη του κράτους. Ούτε από τούς εξαναγκαστικούς νόμους και τα κεκτημένα δικαιώματα. Δεν καταλαβαίνω τι τα χρειάζεσαι όλα αυτά για να κάνεις "καλές πράξεις". Μπορείς να τις κάνεις και χωρίς νόμους, σωστά; Άρα το ΔΝΤ δε σε εμποδίζει σε τίποτα.

 
At 4/30/2010 01:27:00 π.μ., Blogger celin said...

προς anonymous atonikous,μια απαντηση για αυτη την παρατηρηση που εκανες περι μη μειωσης του κοινωνικου κρατους

"Ο Τζον Μέιτζορ το 1996 υποστήριξε ότι «είμαστε όλοι μεσαία τάξη τώρα» -με άλλα λόγια, η βελτίωση της διαβίωσης της εργατικής τάξης έχει επιτευχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η διαφορά με τη μεσαία τάξη να έχει γίνει δυσδιάκριτη. Ωστόσο ο ακαδημαϊκός Phillip Bond του πανεπιστημίου Cumbria υποστήριξε πρόσφατα το ακριβώς αντίθετο -η «μεσαία τάξη» υποβιβάζεται προς την εργατική τάξη(1).

Ισχυρίζεται:

«Η μεσαία τάξη δεν έχει πια τη μισθολογική άνεση προς το ζην που είχε, ενώ μια νέα παγκόσμια υπερ-τάξη κατέχει πάνω από 11τρισεκατομμύρια δολάρια σε off-shore φορολογικούς παραδείσους … Πριν από σαράντα χρόνια ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος είχε αρκετό μισθό ώστε να προσφέρει τα προς το ζην για τη γυναίκα και την οικογένειά του. Τώρα, ακόμη και ένα ζευγάρι της μεσαίας τάξης και με τα δύο μέλη της να εργάζονται με δυσκολία τα βγάζει πέρα.

Η χρυσή εποχή για τους μισθωτούς σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μεταξύ 1945 και 1973, όταν οι μισθοί των απλών ανθρώπων που εργάζονταν έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ. Από τότε οι πραγματικοί μισθοί της μεσαίας τάξης και της εργατικής τάξης έχουν παραμείνει στάσιμοι ή μειώθηκαν, ενώ το εισόδημα των πλουσίων και των σούπερ-πλουσίων έφτασε στη στρατόσφαιρα.

Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα. Σε αντίθεση με τις αυταπάτες των φονταμενταλιστών της ελεύθερης αγοράς, η Θατσερική / Ριγκανική επανάσταση πραγματοποιήθηκε με τεράστιο κόστος για την εργατική και την μεσαία τάξη. Στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού απόλαυσε 78% αύξηση του μεριδίου της στο εθνικό εισόδημα από το 1979, ενώ το 80% τοις εκατό του πληθυσμού βιώνει μια πτώση κατά 15%.

Αντί να αυξάνει την ευημερία όλων, ο νεοφιλελευθερισμός έχει υπονομεύσει τον πλούτο και την ασφάλεια της πλειοψηφίας του εργαζόμενου πληθυσμού. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι χρηματικές απολαβές του 50% του πληθυσμού μειώθηκαν από 12% το 1976 σε μόλις 1% το 2003, ενώ το πλουσιότερο 0,01% στη Βρετανία έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο εθνικό εισόδημα από οποιαδήποτε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία και έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 500% σε λιγότερο από μια γενιά.

Οι μισθωτοί προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν αυτήν τη διαρθρωτική αλλαγή, συσσωρεύουν πρωτοφανή επίπεδα χρέους, εργάζονται περισσότερο και επιδιώκουν οι γυναίκες τους να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Η οικογενειακή ζωή υποφέρει. Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο τα τελευταία 100 χρόνια και δεδομένου ότι ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί πολυτέλεια, η κοινωνική ζωή έχει περιοριστεί δραματικά.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι οι άνθρωποι σ’ όλη την υδρόγειο έχουν αγανακτήσει από αυτήν την αχαλίνωτη ανισότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times, η τεράστια πλειοψηφία σ’ όλο τον κόσμο θεωρούν την εισοδηματική ανισότητα πολύ μεγάλη. Τα ποσοστά κατά της παγκόσμιας μεταφοράς πλούτου στους πλούσιους είναι εξαιρετικά μεγάλα: 87 τοις εκατό στη Γερμανία θεωρεί ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι πολύ μεγάλη, το 76 τοις εκατό στην Ισπανία το ίδιο. Στη Βρετανία το 74% των ανθρώπων πιστεύουν ότι οι πλούσιοι πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο και οι φτωχοί λιγότερο. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 80% των Κινέζων συμφωνεί».

Ενώ η οργή κατά των σούπερ πλούσιων είναι μεγάλη και υποδηλώνει την πιθανότητα μιας μελλοντικής εμβάθυνσης της ταξικής συνείδησης, δεν είναι απαραίτητα ένδειξη της ανάπτυξης μιας «εργατικής τάξης για τον εαυτό της» τώρα. Πράγματι, οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που επισημαίνει ο Phillip Bond μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπεύθυνες για την άμβλυνση της ταξικής συνείδησης. Κατά την άποψή μας, οι θεμελιώδεις παράγοντες που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση είναι:
......

"ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ,ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΤΟ
http://radicaldesire.blogspot.com/2010/04/aformi.html

 
At 4/30/2010 01:39:00 π.μ., Blogger celin said...

thrass δεν καταλαβαινω καλα τι θες να πεις,αν το ΔΝΤ με διωξει για παραδειγμα[επαναλαμβανω οτι δεν εχω σχεση με το Δημοσιο]απο τη δουλεια μου,δε θα με εμποδιζει απο το να ζησω?
εννοειται οτι εισαι ελευθερος να μου πεις οτι"ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΤΥΧΗ ΣΟΥ,ΤΡΑΒΑ Κ ΨΟΦΗΣΕ,ΕΓΩ Κ Η ΠΑΡΤΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ"

ΤΟ Αλλο παντως που λες οτι μπορουμε να κανουμε καλες πραξεις κ απο μονοι μας χωρις τους νομους,ελπιζω να καταλαβαινεις οτι δεν αντεχει σε κριτικη,προφανως αστειευεσαι
Εννοειται οτι εχουμε αναγκη απο νομους
μπορει οι φιλελευθεροι να νομιζετε οτι πρεπει να αφεθουν οι ανθρωποι ελευθεροι κ ας επικρατησει ο νομος της ζουγκλας,ο μεγαλος θα φαει το μικρο κ δεν τρεχει τιποτα

αλλα οι υπολοιποι ανθρωποι σε διαβεβαιω οτι εχουν πολλες ενστασεις περι τουτου

οπως επισης σε διαβεβαιω οτι ενα μικρο ψαρι απο μονο του ειναι αδυναμο κ τρωγεται απο τα μεγαλυτερα,ομως πολλα ψαρια μαζι εχουν δυναμη κ δεν τρωγονται τοσο ευκολα

 
At 4/30/2010 01:50:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, εξαιρετική η παραπομπή (πώς αλλιώς άλλωστε;).
Συναφή νομίζω με αυτά που λέει, είναι κι αυτά: Αντιγράφω από το βιβλίο του Αλαίν Ντε Μποττόν, «Περί του Κοινωνικού Status»: «Τον Ιούλιο του 1959 ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Νίξον ταξίδεψε στη Μόσχα για τα εγκαίνια μιας έκθεσης που αποτελούσε τη βιτρίνα των τεχνολογικών και υλικών επιτευγμάτων της χώρας του. Κεντρικό σημείο της έκθεσης ήταν ένα αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος της οικίας του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου: διέθετε μοκέτα σε κάθε δωμάτιο, τηλεόραση στο καθιστικό, δύο ασορτί τουαλέτες, κεντρική θέρμανση και κουζίνα με πλυντήριο, στεγνωτήρα και ψυγείο ... Ο Νίξον είχε κληθεί να μιλήσει στη σοβιετική τηλεόραση και αξιοποίησε την περίσταση για να αναπτύξει διεξοδικά τα πλεονεκτήματα της ζωής στην Αμερική. Κατά δαιμόνιο τρόπο δεν άρχισε την ομιλία του με αναφορές στη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα• ξεκίνησε από το χρήμα και την υλική πρόοδο ... Στο πλευρό του Νίξον ο Χρουστσόφ είχε γίνει έξαλλος κι έσφιγγε τις γροθιές του, ενώ ... σύμφωνα με ένα ιστορικό ανέκδοτο είπε χαμηλόφωνα "Ëb' tvoyu babushky" (Άντε γάμα τη γιαγιά σου)».
Πρόκειται για την ίδια περίοδο που ο Μουρ παρουσιάζει με τα χρώματα των οικογενειακών του αναμνήσεων: αρκούσε ο ένας μισθός - η γυναίκα δούλευε αν ήθελε κι όχι επειδή έπρεπε - ο πατέρας του κάθε μεσημέρι ήταν σπίτι - είχε επαρκή σύνταξη - ξεπλήρωσε την υποθήκη ταχύτατα - άλλαζαν αυτοκίνητο κάθε τριετία. Το σύστημα τότε λειτουργούσε. Παρά τις διακηρύξεις του, ο Μουρ δεν στρέφεται ακριβώς κατά του καπιταλισμού, όσο κατά της ρεμπουμπλικάνικης εκδοχής του, όσο κατά του παρασιτικού, τζογαδόρικου και αυτονομημένου από την πραγματική αγορά καπιταλισμού των παραγώγων χρηματιστηριακών προϊόντων, της απορρύθμισης, της απληστίας των γκόλντεν μπόις, της μετατροπής των κυβερνήσεων σε θυγατρικές της Γουώλ Στριτ, με τα ίδια άτομα κλειδιά να παριστάνουν εναλλάξ τον ελεγκτή και τον ελεγχόμενο.
Τα σπίτια που γέμιζαν τη δεκαετία του 50 και του 60, τώρα αδειάζουν και σφραγίζονται. Τα στεγαστικά δάνεια δεν μπορούν να πληρωθούν, οι τράπεζες και οι μεσίτες αναλαμβάνουν δράση. Ο Αμερικάνος εργαζόμενος διώχνεται από το σπίτι του και πετιέται στο δρόμο. Ένας διαρρηγμένος κοινωνικός ιστός, μια χώρα πλουτοκρατούμενη, μια χώρα κομμένη στα δύο: στην παχύσαρκη και καταχρεωμένη συντριπτική πλειοψηφία της και στην στυλάτη και ζάμπλουτη ελίτ του 1%. Το τεράστιο κενό ανάμεσά τους κάποτε καταλάμβανε μια ευημερούσα μεσαία τάξη, που έκανε τους Σοβιετικούς ηγέτες να βλαστημούν και τους Σοβιετικούς πολίτες να ζηλεύουν. Σήμερα θα ζήλευαν πολύ λιγότερο.

 
At 4/30/2010 02:09:00 π.μ., Blogger celin said...

ολντ μπου,πολυ καλα τα λεει κ ο Αλαιν Ντε Μποτον,καπως ετσι ειναι τα πραγματα
μονομε μια επισημανση
εχω πειστει οτι ο Καπιταλισμος ηταν ιστορικα αναποφευκτο να καταληξει ακριβως εκει,στην "ρεπουμπλικανικη εκδοχη του,στα παραγωγα χρηματιστηριακα προιοντα κτλ"
ειναι η φυση του συστηματος τετοια,ειναι οι δομες του που ευνοουν αυτες τις εκρηξεις ανισοτητας που ζουμε τωρα κ δεν τις αποτρεπουν
τα χω πει πολλες φορες κ εχω καταντησει γραφικος,δεν τα θεωρω ολα αυτα στρεβλωσεις του συστηματος
ειδες την ταινια του Μαικλ Μουρ?
βαζαν οι τραπεζες τους ανθρωπους να τζογαρουν στην αξια των ιδιων τους των σπιτιων,τα σπιτια χαναν την αξια τους κ τελικα τους τα βουταγαν οι τραπεζες
ειναι φρικιαστικο ρε γαμωτο,δε χρειαζεται να εισαι κομμουνιστης,συριζαιος η πασοκος για να αντιληφθεις ποσο φρικτο ειναι

 
At 4/30/2010 02:11:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σου δίνω λινκ με κείμενο για την ταινία του Μουρ και με ρωτάς αν την είδα;
Σε παρέσυρε ο ζήλος μου φαίνεται και ζαλίστηκες ;)
Παρεμπιπτόντως άρχισα να βλέπω το Step Brothers και φαίνεται να έχει πλάκα.

 
At 4/30/2010 02:14:00 π.μ., Blogger celin said...

ε,καπως ετσι,ολη μερα να μαχεσαι με νεοφιλελευθερους,καπου το μυαλο αρχιζει κ ζαλιζεται!!!!
δες το ολοκληρο κ πες μου τη γνωμη σου,η ταινια δεν εχει ιερο κ οσιο

 
At 4/30/2010 02:58:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Celin,

Πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα πάνω στο τι έχει συμβεί. Τα λεφτά που παίρνει ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δεν είναι ελληνικά. Ένας, πχ, Γερμανός πληρώνει έναν Έλληνα που πληρώνει έναν άλλο Έλληνα, που πληρώνει έναν άλλο, που πληρώνει τον εργαζόμενο. Ε, ο Γερμανός βρήκε τη συνδιαλλαγή ασύμφωρη (no value for his money) κι έκλεισε την κάνουλα. Δε φταίει λοιπόν κανείς εγχώριος νεοφιλελευθερισμός για ό,τι έχει συμβεί και ελπίζω να επιτρέπουμε στα ξένα κράτη να αποφασίζουν τις συνδιαλλαγές τους με βάση τούς δικούς τους κανόνες.

Δε διώχνει τον εργαζόμενο κανείς λοιπόν, απλώς δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθεί. Το διώξιμο είναι η συνέπεια, δεν είναι η ουσία τού ζητήματος.

Αν ο εργαζόμενος λοιπόν θέλει να κάνει "καλές πράξεις", αρκεί να γίνει ΧΡΗΣΙΜΟΣ σε κάποιον εργοδότη ώστε να πληρώνεται και μετά τα λεφτά του μπορεί να τα χαλάσει σε ό,τι ελεημοσύνη θέλει. Αν μπορεί να το κάνει ο νεοφιλελεύθερος, μπορεί κι ο Έλληνας εργαζόμενος, δεν είναι πυρηνική φυσική. Το ΔΝΤ δεν εμποδίζει τίποτα.

 
At 4/30/2010 08:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

" Στη Βρετανία, για παράδειγμα, οι χρηματικές απολαβές του 50% του πληθυσμού μειώθηκαν από 12% το 1976 σε μόλις 1% το 2003"

Καλά προφανώς αυτό το πράγμα δεν υπάρχει, είναι δυνατόν κάποιος να πιστέψει ότι το 50% του πλυθησμού συγκεντρώνει μόνο το 1% του ΑΕΠ;

Από πουθενά δεν φαίνεται αυτό στο παρακάτω link. Οπότε φαντάζομαι ότι και τα υπόλοιπα στοιχεία είναι προβληματικά.


http://www.hmrc.gov.uk/stats/income_distribution/table3-11-2004-05.pdf


Χωρίς φυσικά να έχω πρόβλημα με το γεγονός αν υπάρχουν εξαιρετικά πλούσιοι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι γίνεται με την μεγάλη πλειοψηφία. Και νομίζω ότι μέχρι την οικονομική κρίση, το βιοτικό επίπεδο των πολλών παγκοσμίως συνεχώς βελτιονόταν. Ακόμα και τώρα με την κρίση στις αναπτυσσόμενες χώρες το βιοτικό επίπεδο συνεχίζεται να μεγαλώνει ραγδαία.

Για το εν λόγω θέμα, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο:

http://e-rooster.gr/04/2005/95

Τέλος καλοί οι ανύπαρκτοι μαρξιστές καθηγητές, οι showmen τύπου Kaiser και οι λαϊκιστές τύπου Moore, αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές πληροφόρησης για την παγκόσμια οικονομική λειτουργεία όπως ο economist, οι financial times, το περιοδικό time κτλ
Αλλά σίγουρα σε σχέση με τους αγνούς προαναφερθέντες αυτοί είναι τσιράκια του συστήματος.

 
At 4/30/2010 08:38:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ερωτημα προς φιλ"ελευθερους". Γνωριζετε πως διασωθηκε στις ΗΠΑ το χρηματοπιστωτικο συστημα? Γνωριζετε ποσες ιδιωτικες τραπεζες αγοραστηκαν απο τα κρατη στα οποια ειχαν την εδρα τους? Γνωριζετε ποσα εκατομυρια στοιχισε αυτο? Γνωριζετε γιατι η περιβοητη αυτορυθμιση των αγορων δε λειτουργησε ποτε? Γνωριζετε οταν μιλατε για νουμερα φτωχων, ανεργων, απολυμενων αυτα τα νουμερα αναφερονται σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ? Γνωριζετε πως η αντιστοιχη κριση του 1929 οδηγησε τον πλανητη στο σφαγειο του β΄ παγκοσμιου πολεμου? Εχετε καποια απαντηση για το ποιος ή τι φταιει για στη σημερινη κριση? Να ξερετε παντως ενα πραγμα, οταν οι μουτσοι του καραβιου ανεβουν απο τα αμπαρια στο καταστρωμα μαλλον θα λερωσουν τα ωραια ταγιερ και τα σιδερωμενα κουστουμια σας καθως θα σας πετανε στη θαλασσα.
Χρηστος

 
At 4/30/2010 09:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χρήστο για την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν φταίει ΜΟΝΟ η απορύθμιση του συστήματος φταίει και η ΛΑΘΟΣ ρύθμιση του συστήματος. Το ξέρεις ότι η κυβέρνηση Κλίντον υποχρέωσε τις τράπεζες για να κάνει "κοινωνική" και ψηφοθηρική πολιτική να δανείσουν πολίτες με ελάχιστα εχέγγυα; Προφανώς η κρίση του 1929 ήταν ΜΙΑ από τις αιτίες της ανόδου του Χίτλερ. Μήπως το γεγονός ότι η κρίση του καπιταλισμού γεννάει επικίνδυνες καταστάσεις είναι ένα επιχείρημα υπέρ της προσπάθειας για την υγιή λειτουργία του καπιταλισμού; Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από την έλλειψη καπιταλισμού στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες; Προφανώς για τη σημερινή κρίση του συστήματος φταίει το σύστημα, αλλά στον καπιταλισμό τίποτα δεν είναι θέσφατο και νομοτελειακό όπως στο Μαρξισμό. Αλλά αν φταίει για την κρίση, τότε "φταίει" και για το υψηλό βιοτικό επίπεδο στον καπιταλιστικό κόσμο. Όσο για την ψωριάρικη τελευταία φράση, να απαντήσω ότι δεν χρειάζεται να ανέβεις στο κατάστρωμα, είσαι ελεύθερος να πας στη Β. Κορέα.

 
At 4/30/2010 09:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1) Απανταμε οπου μας βολευει και λεμε οτι μας βολευει. Χωρις τα τρις του αμερικανικου δημοσιου (δηλαδη των εργαζομενων) το χρηματοπιστωτικο συστημα στις ΗΠΑ θα ειχε παει για βρουβες.
2) Αυτο με τον Κλιντον μ'αρεσε. Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις?
3) Δε μιλησα για ανοδο του Χιτλερ. Μιλησα για το β' παγκοσμιο πολεμο ως αιτια της καπιταλιστικης κρισης η οποια οδηγησε σε καταστροφη κεφαλαιων δια του πολεμου ωστε να μπορεσει ο καπιταλισμος να αναστηθει απο τις σταχτες του.
4)"τίποτα δεν είναι θέσφατο και νομοτελειακό όπως στο Μαρξισμό" Προφανως δεν εχεις διαβασει Μαρξ και ολους τους διανοητες της αριστερας. Ωραιο επιχειρημα παντως. Διαλεκτικο και δημοκρατικο.
5) Το παραμυθι του "ανθρωπινου" καπιταλισμου δε με πειθει. Εξαλλου στη κατασταση που ειμαστε σημερα με μοναδικο κυριαρχο συστημα το καπιταλισμο δε χρειαζεται να πω και πολλα.
6) Η ψωραλεα αντιμετωπιση της αριστερας με επιχειρηματα τυπου πηγαινε στη Β.Κορεα ειναι ανευ απαντησης. Οσοι ειναι στην αριστερα δεν υποστηριζουν σωνει και καλα ψευδεπιγραφα "κομμουνιστικα" κομματα.
Χρηστος

 
At 4/30/2010 10:09:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1) Ναι θα είχε πάει. Αλλά το βιοτικό επίπεδο των Αμερικάνων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το σύστημα.
2) -
3) Δεν φταίει ο Χίτλερ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τότε γιατί δεν τον ξεκίνησε μια δημοκρατική χώρα αλλά ένας ναζιστής ανισόρροπος; Α, μήπως θες να πεις ότι ο Χίτλερ ήταν δημιούργημα των καπιταλιστών; Το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ καπιταλιστές το έκαναν;
4) Ναι δεν έχω διαβάσει τα πάντα όπως εσύ αλλά ξέρω πως όλα νομοτελειακά και μηχανιστικά θα οδηγήσουν σε κατάρρευση του καπιταλισμού σε μεταβατική σοσιαλιστική περίοδο και σε δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι αυτό διάβασμα το μέλλοντος ή όχι; Δεν είμαι ειδικός, πες μου που κάνω λάθος.
5)Ανθρώπινος δεν είναι ο καπιταλισμός, ανθρώπινη είναι η δημοκρατία. Φυσικά και ο πρώτος αστείος προσδιορισμός περί ανθρώπινου βγήκε για τον σοσιαλισμό.
6) Προφανώς το επιχείρημα ήταν ανάλογο του επιχειρημάτος περί ταγιέρ. Αλλά σε παρακαλώ. Πες μου ΕΝΑ ΚΚ που να κυβέρνησε και να μην ήταν ψευδεπίγραφο.

 
At 4/30/2010 10:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ξαναλεω οτι απαντας οπου σε βολευει.
1)Η σημερινη κριση ειναι η πιο ξεκαθαρη αποτυχια της ιδεολογιας των αγορων. Και ταυτοχρονα ειναι η μεγαλυτερη αποδειξη πως χωρις τα λεφτα των φορολογουμενων εργαζομενων θα ειχαν καταρευσει τα παντα. Αρα το ερωτημα ειναι γιατι τις παλινωδιες και τα κερδη του κεφαλαιου πρεπει να τα πληρωνουν οι εργαζομενοι.
2) Η παρατηρηση περι Κλιντον ηταν ανεκδοτο γιατι εριχνε το φταιξιμο στους φτωχους που πηραν δανεια και οχι στο οικονομικο συστημα που δημιουργει φτωχια. Οποτε οτι δε φτανει η αλεπου τα κανει διαστρεβλωτικα επιχειρηματα.
3) Ειναι πολυ ευκολη και ισως και ανιστορητη η επιλογη να ριξεις το φταιξιμο σε ενα προσωπο και οχι στις πολιτικες και οικονομικες συγκυριες που βοηθησαν και στηριξαν την ανοδο του φασισμου στην Ευρωπη. Το συμφωνο Μολοτοφ-Ριμπεντροπ ηταν μια λαθος επιλογη κατα τη γνωμη μου, η επιλογη ομως αυτη θα πρεπει να εξεταστει με τους δεδομενους συσχετισμους που υπηρχαν τοτε και με τη κατανοηση των αιτιων που οδηγησαν στη συγκεκριμενη επιλογη. Δε θα απολογηθω βεβαια για το σταλινικο καθεστως που υπηρχε τοτε και ουδεμια σχεση ειχε με το σοσιαλισμο.
4)Συνεχιζεις μεσα απο την αγνοια να υποστηριζεις κατι για το οποιο δε γνωριζεις λεπτομερειες και απλα αναπαραγεις εναν μυθο. Οχι δε λεει αυτα τα πραγματα ο μαρξισμος και οι συνεχιστες του. Και δε κριτικαρεται κατι μεσα σε δυο γραμμες ωστε να μπορουν να βγουν σωστα συμπερασματα.
5) Αστεια μπορει να ειναι πολλα πραγματα. Ιδιως οταν λεγονται απο ανθρωπους που εχουν μια εικονα μεσα απο περιγραφες αλλων ή τηλεοπτικα ακουσματα περι του τι ειναι ο σοσιαλισμος.
6) Η ρωσικη επανασταση εχει τοση μεγαλη επιρροη στη εξελιξη του κοσμου οσο και η γαλλικη. Αλλαξε τη τροχια της ιστοριας. Η μετεξελιξη της σε αυταρχικο, ανελευθερο, σταλινικο καθεστως σε τιποτα δεν υποβιβαζει την επιτυχια και την επιτευξη πολλων πραγματων στα πρωτα της χρονια. Ψευδεπιγραφο ειναι κατι που καπηλευεται μια ιδεολογια και στο ονομα της διαπρατει εγκληματα. Ναι ξερω ΚΚ της Νικαραγουας π.χ. Αλλα αυτο δε σημαινει πως ο σοσιαλισμος και ο κομμουνισμος ειναι ευαγγελια που ακολουθουνται κατα γραμμα και δεν ανανεωνονται, δεν εξελισονται. Ειμαι ανοικτος να κουβεντιασω οτιδηποτε στη βαση ομως πραγματικων δεδομενων και οχι μυθων.
Χρηστος

 
At 4/30/2010 11:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1) Οκ, Χρήστο διαφωνούμε. Απλώς να πω, ότι φορολογούμενοι είναι και οι κεφαλαιοκράτες και καταθέτες που θα έχαναν τα λεφτά τους είναι και οι εργαζόμενοι.
2) Όχι δεν τα ρίχνω στους φτωχούς. Ο καθένας θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέρεται. Κατηγορώ τη συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, να παράσχει τεχνητή πίστη. Άλλο να βγάζεις 2000$ και να παίρνεις δάνειο 50000$ και άλλο να παίρνεις δάνειο 200000$. Και συνεχίζεις να λες ότι το οικονομικό σύστημα παράγει φτώχεια, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
3) Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα ότι οι αιτίες του ΠΠ2 είναι σύνθετες, Εκτός από την οικονομική κρίση λοιπόν, φταίει η εξευτελιστική για τους Γερμανούς συνθήκη των Βερσαλλιών, το παραδοσιακό γερμανικό μιλιταριστικό πνεύμα, τα συντηρητικά κόμματα που πίστεψαν ότι θα έλεγχαν τον Χίτλερ, οι σοσιαλδημοκράτες με τους κομμουνιστές που δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους όταν μπορούσαν. Και ΜΗΝ υποτιμάς καθόλου τον ρόλο των προσωπικοτήτων. Σοβαρά μιλάς ότι η ανθρώπινη ιστορία θα ήταν η ίδια αν πχ ο Ναπολέοντας σκοτωνόταν μικρός; Οι προσωπικότητες προφανώς είναι και αποτελέσματα των καιρών τους και διαμορφωτές αυτών.
4),5) -
6) Συμφωνώ ότι ήταν τεράστιο γεγονός, και ότι ήταν εξαιρετικά δημοκρατικό τον πρώτο καιρό. Αλλά η σιδηρά επιβολή του Λένιν την παρεξέκλινε από την πορεία της ή αντιθέτως την σταθεροποίησε; Θέλω να πω ότι ο μεγάλος μου φόβος δεν είναι με μία πιθανή κομμουνιστική διακυβέρνηση να χάσω τα λεφτά μου και να κρατικοποιηθεί η οικονομία, είναι πως αν αποδειχθεί τελικά αυτό λάθος και πέσει σοσιαλιστική φτώχεια, δεν θα υπάρχει πλέον δημοκρατία για να αντιδράσει κανείς σε αυτό. Για το ΚΚΝ έχεις δίκιο, αλλά και αυτό λειτούργησε μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας.

 
At 4/30/2010 01:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1)Αν μιλαμε για την Ελλαδα τα πραματα ειναι εντελως ανισα οσον αφορα την κατανομη των φορων. Εως τρομακτικα ανισα θα ελεγα με το καινουργιο νομοσχεδιο που ψηφισαν τα τζιμανια του ΠΑΣΟΚ. Αρα η διανομη πλουτου γινεται εντελως ανισα και αδικα.
2)....
3)Η συμπληρωματικες επεξηγησεις δε μπορει να αθωωνουν το κυριο αιτιο που ηταν η κριση του καπιταλιστικου συστηματος.
Τελικα μενει αναπαντητο το οτι η διψα για κερδος που υπαρχει απο το κεφαλαιο οδηγει σε επαναλαμβανομενες κρισεις στο καπιταλισμο. Και τις κρισεις αυτες παντα τις πληρωνουν οι εργαζομενοι.
Θελω να πω πως το συστημα ειναι αδικο στη βαση του και δημιουργει ανισοτητες που εχουν ως αποτελεσμα κοινωνικες εντασεις. Και δε μιλω καθολου για το περιβαλλον οπου εκει η συμβολη του στη καταστροφη του πλανητη ειναι καθοριστικη
Χρηστος

 
At 4/30/2010 02:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χρήστο, η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος φέρνει φτώχεια. Ιστορικά, όμως και η απουσία του καπιταλισμού φέρνει φτώχεια. Η θέση μου είναι δύσκολη γιατί υπερασπίζομαι κάτι πραγματικό, ενώ εσύ κάτι ιδεατό, αφού έχεις απορρίψει τα σοσιαλιστικά καθεστώτα (και πως θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά). Και ένας φασίστας θα μπορούσε να πει πως αν ο Χίτλερ κέρδιζε το πόλεμο, τώρα θα είχαμε μια ασφαλή και ισότιμη κοινωνία χωρίς τα καπιταλιστικά αρπακτικά. Στις ανθρώπινες κοινωνίες, όπου η πρόβλεψη δεν μπορεί να έχει την ακρίβεια φυσικού συστήματος, η μεγαλύτερη απόδειξη δεν μπορεί να είναι παρά η ιστορική. Η δίψα για κέρδος δημιουργεί κρίσεις, αλλά δημιουργεί και κέρδος. Αν ο καπιταλισμός ήταν τόσο ληστρικός δεν θα ήταν στην Ευρώπη και στη Β.Αμερική τόσο μεγάλο το βιοτικό επίπεδο με εξασφαλισμένη την . Προτιμώ να ευημερώ και να χάνω κάποια στιγμή μέρος το εισοδήματος μου, παρά να είμαι φτωχός και ασφαλής. Για σένα η διαφορά εισοδήματος και διαφορετικής αφετηρίας στη σταδιοδρομία μεταξύ ενός φτωχού και ενός πλούσιου είναι άδικες, αλλά για μένα είναι ακόμα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αδικία η ισοπέδωση των εισοδημάτων και η κατάπνιξη της προσωπικής πρωτοβουλίας και φιλοδοξίας. Για τις κοινωνικές εντάσεις, καλά κάνουν που υπάρχουν.

 
At 4/30/2010 02:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

... τόσο μεγάλο το βιοτικό επίπεδο με εξασφαλισμένη την ελευθερία.

 
At 4/30/2010 02:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όσον αφορά το οικολογικό, να θυμήσω ότι η ΕΣΣΔ πέρα από ανθρώπινη κόλαση, ήταν και οικολογική κόλαση (και χωρίς μάλιστα να μπορεί να διαμαρτυρηθεί κανείς για αυτό). Είτε έχουμε καπιταλισμό, είτε σοσιαλισμό πάλι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη φύση; Για να λυθεί το οικολογικό πρόβλημα ή που θα πρέπει να ρίξουμε την κατανάλωση μας (δηλαδή να φτωχύνουμε) ή που θα μας σώσουν οι νέες τεχνολογίες.

 
At 4/30/2010 02:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το να λες κυνικα πραματα δε σημαινει οτι ειναι σωστα ουτε σημαινει οτι αυτη ειναι η πραγματικοτητα. Ενω κατηγορησες για θεσφατα και ευαγγελια την αριστερα το μονο που κανεις ως τωρα ειναι να μιλας με αξιωματα.
"Και ένας φασίστας θα μπορούσε να πει πως αν ο Χίτλερ κέρδιζε το πόλεμο, τώρα θα είχαμε μια ασφαλή και ισότιμη κοινωνία χωρίς τα καπιταλιστικά αρπακτικά" Απο που βγαζεις αυτο το συμπερασμα? Σε πιο συλλογισμο βασιζεσαι και μας λες μια τετοια μπαρουφα. Αν το κανεις για εντυπωσιασμο οκ.Δε με εντυπωσιαζουν παντως εμενα τετοια.
" αφού έχεις απορρίψει τα σοσιαλιστικά καθεστώτα (και πως θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά)" αλλο ενα αυθαιρετο συμπερασμα. Σου ειπα πριν οτι ηταν μια σοσιαλιστικη επανασταση που εξελιχτηκε στραβα για λογους που δεν ειναι του παροντος. Δεν εχω απορριψει αρα κανεναν σοσιαλισμο. Τα καθεστωτα τα απορριπτω οτι επιθετικο χαρακτηρισμο κι αν εχουν. Αυτο που φανταζεσαι ως ευημερια εσυ αλλοι το βιωνουν ως εκμεταλευση για την παραγωγη υπεραξιας. Η μισθωτη σκλαβια απεχει παρασαγγας απο την ελευθερια. Για εναν περιεργο λογο εχεις συνδεσει το σοσιαλισμο με τον αυταρχισμο. Κανεις πολυ μεγαλο λαθος. Πουθενα δε γινεται λογος για τη καταπνιξη προσωπικων πρωτοβουλιων ή εντιμων φιλοδοξιων. Δε ξερω που τα βρισκεις αυτα και τα λες. Ημουν σιγουρος οτι θα ανεφερες τη Σοβιετικη Ενωση οσον αφορα το περιβαλλον. Εισαι αρκετα προβλεψιμος. Δεν ειμαι εκπροσωπος της σταλινικης σοβιετιας για να απολογηθω, απευθυνσου στο ΚΚΕ για απαντησεις. Το μανιχαιστικο περι εκμεταλευσης με τεχνολογια ή αλλιως φτωχια ειναι παλι ανεκδοτο. Και φυσικα οταν δεν υπαρχει επιχειρημα λεμε ανεκδοτα. Γνωριζεις ποσες χιλιαδες ζωες χανονται απο τη περιβαλλοντικη καταστροφη ή απλα δεν ασχολεισαι με κατωτερα στρωματα γιατι σου χαλανε το ντεκορ του σαλονιου? Και η οικολογικη καταστροφη,λυπαμαι που θα στο πω αποτομα, ειναι αποτελεσμα της λυσσωδους εκμεταλευσης του περιβαλλοντος απο το καπιταλιστικο συστημα. Ειλικρινα τωρα σκεφτεσαι καποιον αλλο περα απο τη προσωπικη σου ευμαρεια ή απλα θεωρεις οτι και οι υπολοιποι ειναι αναγκαιο κακο οποτε τους ανεχεσε.
Χρηστος

 
At 4/30/2010 03:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παρότι ξέφυγες και άρχισες τους χαρακτηρισμούς μερικές απαντήσεις. Αυτό που είπα ότι μπορεί να ισχυριστεί ένας φασίστας δεν είναι φαντασίωσή μου. Μπες στο site της γνωστής ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης και δες τις απόψεις τους. Μα δεν είπα ότι απέρριψες τον σοσιαλισμό, για τα πραγματικά σοσιαλιστικά καθεστώτα μίλησα, οπότε ισχύει αυτό που λέω ότι υπερασπίζεσαι κάτι που είναι για την ώρα ιδεατό. Σε σχέση με την πρωτοβουλία δεν μπορώ να κρίνω τη άποψή σου γιατί δεν ξέρω σε ποιο βαθμό πιστεύεις ότι πρέπει να υπάρχει ελεύθερη αγορά ή διαφορά εισοδημάτων. Αν πιστεύεις σε αυτά δεν είσαι μαρξιστής. Αν όχι, τότε πως συνδυάζεται ο σεβασμός στην προσωπική φιλοδοξία με την ισοπέδωση του εισοδήματος και την απαγόρευση της επιχειρηματικότητας; Στον σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει μισθωτή εργασία; Δεν θα υπάρχει πίεση για παραγωγικότητα; Το κέρδος των καπιταλιστών είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ σκλαβιάς και ελευθερίας; Να έχεις υπόψη σου ότι εκτός από την παρωχημένη και από την πρώτη στιγμή λανθασμένη οικονομική θεωρία του Μαρξ, υπάρχουν και άλλες θεωρίες που αποδεικνύουν την χρησιμότητα του κέρδους στην οικονομία και της ελεύθερης διαμόρφωσης τιμών. Και επίσης δείχνουν ότι η στέρηση της οικονομικής ελευθερίας "εξασφαλίζει" και τη στέρηση της πολιτικής και ατομικής ελευθερίας. Διάβασε και κάτι άλλο πέρα από τον μεγάλο. Επίσης, όταν αναφέρομαι στον εαυτό μου, ουσιαστικά μιλάω για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Σε σχέση με τα ανέκδοτα, οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες είναι και αυτές που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον (sorry για την προβλεψιμότητα). Βέβαια, δεν έχεις παρά να μας γράψεις πως ακριβώς θα μειώσουμε τη σημερινή λυσσώδη εκμετάλλευση χωρίς να περιορίσουμε την παραγωγή επί σοσιαλισμού; Εσύ τα εκατομμύρια των ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου των οποίων το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται λόγω του καπιταλισμού, τα σκέφτεσαι καθόλου;

 
At 4/30/2010 03:41:00 μ.μ., Blogger celin said...

thrass απλοποιεις συνεχως τα πραγματα,αγνοωντας τη συνθετοτητα τους,δε ξερω γιατι το κανεις αλλα μια συζητηση για τον Καπιταλισμο κ τη συγχρονη ελληνικη πραγματικοτητα,μπορει να μην ειναι πυρηνικη φυσικη αλλα αυτο δε σημαινει οτι μπορει κ να διεξαχθει με κραυγαλεες απλοποιησεις τυπου"Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ"

πολλες φορες απλοποιουμε πραγματα για να τα κατανοησουμε γιατι δεν εχουμε τα αντιστοιχα θεωρητικα εργαλεια για να τα επεξεργαστουμε η γιατι ειμαστε τοσο φανατισμενοι που δε βλεπουμε περα απο τη μυτη μας

Ο Γερμανος που λες,ωφελειται απο εμενα,ωφελειται γιατι εγω αγοραζω τα προιοντα του στο λιντλ

ωφελειται γιατι εγω αγοραζω τα γ@@@μενα υποβρυχια του που ειναι ελαττωματικα κ γερνουν αλλα στον συσχετισμο δυναμεων,δε με παιρνει να του αντιταχθω

ωφελειται γιατι δημιουργωνας ενα τοσο σκληρο νομισμα σαν το Ευρω,ηταν λογικο κ επομενο οι αδυναμες χωρες του Νοτου να αδικουνται κ οι ισχυρες του Βορρα να ευνοηθουν

Αρκετα με αυτη τη καραμελα του Καλου Γερμανου που τον εκμεταλλευομαστε,ειναι ασοβαρα επιχειρηματα αυτα
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ[ΤΩΝ PIGS]EIMASTE KATA ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Κ ΕΜΕΙΣ Κ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

HAST DU VERSTANDEN??


οσον αφορα εσενα ανωνυμε,απο ολο το κειμενο αυτο βρηκες να σχολιασεις?καμια αλλη μουρδα οτι το κοινωνικο κρατος ενισχυθυηκε μετα τη καταρρευση του κομμουνισμου,εχεις να μας πεις?
κ αυτο που λες για τα τσιρακια,οχι,το τσιρακι δε φαινεται απο αυτα που διαβαζει
αλλα απο αυτα που λεει[γενικη η παρατηρηση]

 
At 4/30/2010 03:51:00 μ.μ., Blogger celin said...

"Εσύ τα εκατομμύρια των ανθρώπων του αναπτυσσόμενου κόσμου των οποίων το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται λόγω του καπιταλισμού, τα σκέφτεσαι καθόλου;"

παιδια,να κανουμε διαλογο αλλα να μη κοροιδευομαστε μεταξυ μας,σας παρακαλω
κανενα βιοτικο επιπεδο δεν αυξανεται στις αναπτυσσομενες χωρες απο τον καπιταλισμο,ενα δολλαριο παιρνει τη μερα ο Κινεζος κ τα υπολοιπα πανε ολα στις φασιστικες ελιτ,δουλευομαστε?
ενας αλλος εδω ελεγε για Ινδια,ελεος θα μιλησουμε σοβαρα?υπαρχει ποτε περιπτωση ο φτωχος Ινδος να ευνοηθει απο τον Καπιταλισμο?εκει υπαρχουν οι Καστες,τιποτα δεν αλλαζει,τιποτα δε μεταβαλλεται κ εκει ελιτ καρπωνονται την υπεραξια της εργασιας των κατ'ουσιαν σκλαβων τους

σε ποια αναπτυσσομενη χωρα βοηθα ο Καπιταλισμος τον εργαζομενο?στις αφρικανικες χωρες?με στοιχεια,που?τα παραδειγματα σας ειναι απο χωρες φασιστικες που ο εργαζομενος δουλευει ειτε με το πιστολι ειτε με τον στωικισμο κ την εγκρατεια των θρησκειων του που δε τον αφηνοτν να ριζοσπαστικοποιηθει

 
At 4/30/2010 03:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:BPL_Data_GOI.png

 
At 4/30/2010 05:14:00 μ.μ., Blogger celin said...

αποσπασματα απο συνενεντευξη του Ντανιελ Κον Μπεντιτ,στη κυριακατικη ελευθεροτυπια της 25/4/2010
[ΟΙ ΚΑΛΟΙ Κ ΑΘΩΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ]

"*Ησασταν ένας από τους ευρωβουλευτές που πρωτοστάτησε στη στήριξη της Ελλάδας. Γιατί το κάνατε αυτό;

-Εχω μια σταθερή θέση. Είμαι πάντα αλληλλέγυος στον αδύναμο. Ημουν αλληλέγγυος στους Βόσνιους απέναντι στην επιθετικότητα των Σέρβων, όσο κι αν δεν άρεσε στους Ελληνες. Τώρα είμαι αλληλέγγυος στους Ελληνες στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη πάσχει από έλλειψη αλληλεγγύης. Κατά τα άλλα βρίσκω ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για εξοπλιστικά προγράμματα είναι σκανδαλώδης. Ενας τέτοιος προϋπολογισμός προετοιμάζει το έδαφος για τη διαφθορά, αφού ο τομέας των στρατιωτικών εξοπλισμών είναι παγκοσμίως ο πιο διεφθαρμένος. Αν η Ελλάδα θέλει ασφάλεια και με δεδομένο ότι αποτελεί μέλος της Ε.Ε., η Ενωση έπρεπε να εγγυάται την ασφάλειά της. Βρίσκω σκανδαλώδες το γεγονός ότι, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν με σκοπό τη βοήθεια στην Ελλάδα, αναγκάσαμε τη χώρα σας να αγοράσει υποβρύχια. Είναι γελοίο και παράλογο. Γιατί σας χρειάζονται τα υποβρύχια; Για να εμποδίσετε την Τουρκία να σας επιτεθεί; Πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτά τα φαντάσματα του 19ου αιώνα.

Τι πιστεύετε τώρα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, μετά τη συμφωνία όλων των κρατών για τον μηχανισμό στήριξης;

-Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα απόλυτο χάος στο κεφάλι των υπευθύνων. Για παράδειγμα, η συμφωνία δεν ορίζει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να βοηθήσουμε μια χώρα, ούτε όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τη βοηθήσουμε.Η Ε.Ε. δεν έχει βρει ικανοποιητικές απαντήσεις.

*Ποια θα ήταν μια ικανοποιητική απάντηση;

-Η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, που θα μπορούσε να παρέχει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δάνειο. Από τη μία πλευρά θα μπορούσαμε να επενδύουμε σε οικολογικά ζητήματα κι από την άλλη να βοηθάμε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα. Η παρούσα κατάσταση είναι παράλογη. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΜΕ 1,5% ΤΟΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 5%. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ.

 
At 4/30/2010 05:28:00 μ.μ., Blogger celin said...

Παλι στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ 25/4/2010
http://enet.s3.amazonaws.com/2010/04/250410/index.html

Διαβαστε εκει ενα αρθρο ενος Γαλλου νομιζω οικονομολογου,του Φρεντερικ Λορντον
Εξηγει πως η Γερμανια ειναι αυτη που ουσιαστικα παραβιαζει τους ορους της Ευρωζωνης κ οτι αν πρεπει μια χωρα να παρει ποδι,αυτη δεν ειναι η Ελλαδα αλλα η Γερμανια!!!

 
At 4/30/2010 07:34:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Celin,

Το να απλοποιείς τα πράγματα είναι ο ευκολότερος τρόπος να δεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διέπουν το σύστημα. Η ειδικότητά μου είναι τα χαοτικά αλληλοεξαρτώμενα μοντέλα (όχι στα οικονομικά όμως) και μπορώ να σού πω με σιγουριά ότι αν δεν καταφέρεις να απλοποιήσεις το σύστημα, δεν μπορείς να εφαρμόσεις επαγωγικές σκέψεις και να καταλήξεις στα σημαντικά συμπεράσματα. Αυτός είναι ο λόγος που το απλοποιώ, λοιπόν, και δικαιολογημένα. Το ποιοτικά χαρακτηριστικά των συστημάτων δεν είναι ποτέ ιδιαίτερα περίπλοκα.

Το να επιμένουμε ότι το σύστημα είναι τρομερά δυσνόητο βοηθά μόνο στο να παρουσιάζουμε τα πράγματα όπως θέλουμε ανεξάρτητα των γεγονότων. Όπως βλέπεις, δεν κάνω αυτό.

Στην ουσία: σαφώς και ο Γερμανός μπορεί να κερδίσει πολλά από τον Έλληνα, έχεις απόλυτο δίκιο σε ό,τι λες σ' αυτό το σημείο. Για αυτό άλλωστε ο Γερμανός (κι όποιος "Γερμανός") είχε αρχίσει την επένδυση σε εμάς. Η επένδυσή του όμως δεν προχώρησε όπως ήθελε, όπως είπα σε προηγούμενο σχόλιο.

Έχει ο Γερμανός δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τις επενδύσεις του; Έχει, από τη στιγμή που εμείς δεν κρατήσαμε το δικό μας μέρος τής συμφωνίας. Άρα φταίμε εμείς για την κατάσταση. Και κυρίως που δεν καταφέραμε να απαγγιστρωθούμε από την ανάγκη τού Γερμανού και τού όποιου Γερμανού.

Τώρα, στο τρομακτικά απλό συμπέρασμα όλου αυτού που έγραψα: Πώς μπορούμε να μην εξαρτώμαστε καταλυτικά από τον κάθε Γερμανό; Ο νεοφιλελευθερισμός προσφέρει έναν αρκετά απλό τρόπο. Δουλεύεις, παράγεις πλούτο (= κάτι που ο άλλος χρειάζεται) και γίνεσαι εσύ ο ίδιος επενδυτική δύναμη. It's that simple!

Αντί για αυτό, είναι γνωστό το τι κάναμε εμείς. Και πήραμε τον πούλο.

 
At 4/30/2010 09:32:00 μ.μ., Blogger celin said...

thrass,συμφωνω κ εγω οτι ο Γερμανος θα κοιταξει να προστατεψει τωρα τις επενδυσεις του
[κ η αληθεια ειναι οτι ο Γερμανος γραμμενο εχει κ εμενα κ τη συγκεκριμενη συναινεση μου]

συμφωνω κ στο συμπερασμα
τον πηραμε τον πουλο
ας αφησουμε λοιπον για λιγο τα αιτια
ο,τι κ να λεμε εδω δε φταιει ουτε ο Μανδραβελης ουτε ο Μπογιοπουλος που πηραμε τον πουλο
θες να πουμε κ κατι περα απο τα αιτια?
θες να το απλοποιησουμε ακομα παραπανω κ να πουμε για τις συνεπειες?

οι συνεπειες λοιπον ειναι οτι θα υπαρξουν ανεργοι,φτωχεια κ εξαθλιωση
ας αφησουμε το αν αυτο ειναι επιβεβλημενο η οχι
ρεαλιστικα μιλαω οχι δεοντολογικα
θα υπαρξουν ανεργοι
νεοπτωχοι
κ αυτοι οι ανεργοι κ νεοπτωχοι
βλεποντας πχ εσενα που εισαι εργαζομενος κ ευκαταστατος
θα χυμηξουν πανω σου κ θα σε φανε

ειναι τοσο απλο
αν το θελω κατι τετοιο?
καμια σημασια δεν εχει τι θελω εγω η τι θελεις εσυ
νομος για τον ανεργο θα ειναι το δικιο του ανεργου
γιατι νομιζεις αυτη η χουντα εκοψε ολων των δημοσιων υπαλληλων τα επιδοματα πλην των σωματων ασφαλειας?
ερχεται πολεμος thrass
κ αυτες οι χαριτωμενιες που ανταλλασσουμε εδω μεταξυ μας ,καταλαβαινεις ποσο θα ωχριαν μπροστα του

δεν οραματιζομαι αυτον τον πολεμο ουτε τον επιδιωκω ουτε τον απευχομαι
απλα τον προβλεπω

 
At 5/01/2010 04:09:00 π.μ., Anonymous vogelfrei said...

Ανώνυμε νεο-φιλελεύθερε λες:
'...πως συνδυάζεται ο σεβασμός στην προσωπική φιλοδοξία με την ισοπέδωση του εισοδήματος και την απαγόρευση της επιχειρηματικότητας;..''

Δηλαδή: Προσωπική φιλοδοξία = επιχειρηματικότητα;;;
Δηλαδή ο επιστήμονας,ο καλλιτέχνης,ο διανοητής, ο φιλόσοφος, ο καθηγητής, κλπ,κλπ,κλπ, νοούνται ως 'φιλόδοξοι', μόνο στα ασφυκτικά πλαίσια της επιδίωξης του μέγιστου(χρηματικού) κέρδους;
Τον (σύγχρονό μας) Ρώσο μαθηματικό Pelerman τον έχεις ακουστά;

http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_39/i39_p19_perelman.html

Σ' έχει δεσμεύσει με τόσο απόλυτο τρόπο το καπιταλιστικό σου φαντασιακό, που ανάγεις κάποιες καθαρά κοινωνικές και οικονομικές συμβάσεις σε φυσικό νόμο.

..Όπως είπε κάποιος πιο πάνω : 'οι ανατολικοί λαοί υποφέρανε από... έλλειψη καπιταλισμού'(!!!!!).
Σα να λέμε υποφέρω από έλλειψη βιταμίνης C...

 
At 5/01/2010 08:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φυσικά και έχουμε περιπτώσεις που επιθυμούν να προσφέρουν στο συνάνθρωπο και κοινωνικό σύνολο χωρίς να επιθυμούν το οποιοδήποτε στενά χρηματικό όφελος. Και μπορούσες να βρεις και πιο πειστικά παραδείγματα από τον συγκλονιστικά ευφυή μεν, τρελάρα δε Pelerman ο οποίος τώρα και άεργος είναι και τα μαθηματικά έχει παρατήσει.Το θέμα μου είναι ότι ο σοσιαλισμός εξαναγκάζει όλες αυτές τις ειδικότητες που αναφέρεις να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν μόνο για ιδεαλιστικά οφέλη (τα οποία μάλιστα είναι και εντελώς προκαθορισμένα, πχ την "οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την υποστήριξη του ένδοξου ηγέτη μας"). Κάτι που όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, εκτός και περάσουμε στο καθαρά θεωρητικό και απόλυτα τρομακτικό κατασκεύασμα του νέου κομμουνιστή ανθρώπου που δεν θα έχει οικονομικές φιλοδοξίες. Είναι αστείο ένας μαρξιστής να μου λέει ότι εγώ ανάγω τις κοινωνικές σχέσεις σε φυσικό νόμο. Βαριέμαι να σου κάνω ταληράκια την φράση που σχολιάζεις, αλλά το ίδιο δεν πιστεύεις και εσύ για τον σοσιαλισμό λίγο-πολύ;

 
At 5/01/2010 11:56:00 π.μ., Blogger zalion said...

Ανωνυμε για πολλοστη φορα θα σου πω πως οι αναφορες σου απευθυνονται στη σταλινικη σοβιετια. Εχεις πληρη μεσανυχτα απο το τι λεει και πως αναλυει τη κοινωνια ο Μαρξισμος. Και ποια ειναι τα οραματα του. Επειδη λοιπον για σενα ολα αναγονται σε κερδος και επιχειρηματικοτητα και περαν τουτου ουδεν παρε τηλεφωνο τον Ανδριανοπουλο να σου πει για τα κερδη. Η λογικη δεν ειναι με το ποιος θα φαει ποιον. Αυτο ειναι παραλογισμος και αυτον τον παραλογισμο υποστηριζεις ενθερμα. Γι' αυτο προσεχε το κουστουμι σου οταν επικρατησει η λογικη.
Χρηστος

 
At 5/01/2010 12:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στον νεραϊδόκοσμό σου Χρήστο, δεν θα υπάρχει αδικία και παραλογισμοί. Επίσης δεν θα υπάρχει χρήμα, παρά μόνο ανθρωπιά. Εσύ δεν έχεις κουστούμι; Στους γάμους πηγαίνεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού;

 
At 5/01/2010 12:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και εντέλει, αν εγώ δεν ερμηνεύω σωστά τον Μαρξ, ποιος μου λέει ότι τον ερμηνεύεις εσύ σωστά και όχι οι original κομμουνιστές του ΚΚΕ, που τον μελετάνε μια ζωή και έχουν δικαιώσει πλήρως τον Στάλιν. Ερμηνεύεις τον Μαρξ, καλύτερα και από αυτούς;

 
At 5/01/2010 04:35:00 μ.μ., Blogger celin said...

"Κάτι που όπως καταλαβαίνεις δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, εκτός και περάσουμε στο καθαρά θεωρητικό και απόλυτα τρομακτικό κατασκεύασμα του νέου κομμουνιστή ανθρώπου που δεν θα έχει οικονομικές φιλοδοξίες"

ψιτ,ανωνυμος?
θεωρητικο ναι ειναι αυτο το μοντελο

πιθανον να μην εχει κατασκευαστει ως τωρα

πιθανον να μην κατασκευαστει ποτε

πιθανον σημερα που ειδαμε σε τι καταληγει ο Καπιταλισμος
κ να κατασκευαστει η να εχει ηδη κατασκευαστει

αλλα τρομακτικο?
ΓΙΑΤΙ?
ΒΑΘΙΑ ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΗ Κ ΔΙΧΩΣ ΤΑΡΑΧΕΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ Κ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ

Δηλαδη το καπιταλιστικο μοντελο,ο ανθρωπος που τρωει τις σαρκες του διπλανου του,ο ανθρωπος των cds κ των ομολογων που μπροστα σε μια οθονη καταστρεφει ολοκληρες χωρες,
ο ανθρωπος που παρακαλαει να χασει ο συναδελφος του τη δουλεια του για να τη κρατησει αυτος
εν ολιγοις
αυτο το τερατουργημα
αυτος ο Φρανκενσταιν
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ?
Κ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ??

φιλικα στο λεω
δεν εχεις ιδεα τι προκειται να γινει
θα πεσεις απο τα συννεφα οταν συνειδητοποιησεις ποσοι πολλοι ανθρωποι εχουν απορριψει το δικο σου μοντελο κ ειναι ετοιμοι να το αποκαθηλωσουν

 
At 5/01/2010 05:00:00 μ.μ., Anonymous vogelfrei said...

Αστείο είναι, αγαπητε ανώνυμε, να κατασκευάζεις υποθετικούς ορθόδοξους μαρξιστές στα μέτρα σου και να κατόπιν να σκιαμαχείς με τα μουστάκια του Στάλιν.

Είμαι αντίθετος με κάθε θεωρία που καταλήγει σε δόγμα, είμαι αντίθετος με κάθε κοινωνικό ντετερμινισμό και εν γένει με κάθε '-ισμό'.
Ο Μαρξ υπήρξε ενας τεράστιος διανοητής,εξαιρετικό 'εργαλείο' ανάλυσης του καπιταλισμού αλλά και προτάγματος δράσης, ωστόσο δεν αντιμετωπίζω τη θεωρία του ως κάτι που εξηγεί και προβλέπει τα πάντα στο κοινωνικό πεδίο. Διότι τότε καταλήγουμε σε μεταφυσική.

Εν πάση περιπτώσει όμως, ακόμα και ως 'Μαρξ-ισμός' είναι απέιρως καλύτερος από τις απίστευτης γελοιότητας (και κυνισμού) μπούρδες που πρευσβέυει ο νεο-φιλελευθερισμός.
Ακόμα και κλασικοί φιλελεύθεροι περασμένων αιώνων θα τράβαγαν τα μαλλιά τους με τις απλοϊκές παπαριές που υποστηρίζετε.

Τέλοσπάντων, επειδή βλέπω πως επαναλαμβάνεσαι (προσωπική φιλοδοξία = οικονομική φιλοδοξία), προσπάθησε να καταλάβεις ότι ο ΠΟΛΙΤΗΣ μιας αυτοθεσμιζόμενης και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δημοκρατικής κοινωνίας, δημιουργεί και εργάζεται αξιοπρεπως,έχοντας ορθολογικές και κοινωνικές επιδιώξεις.

Ξέρεις,η επιδίωξη της 'μεγιστοποίησης του κέρδους' ως κοινωνικός στόχος- υπεράνω όλων- ΔΕΝ είναι ορθολογισμός.
Είναι ένα ακόμα μεταφυσικό τοτέμ και μάλιστα του χειρίστου είδους.

Εν κατακλείδι, ρίξε μια ματιά στον Καστοριάδη, ρίξε μια ματιά στο πρόταγμα της 'περιεκτικής δημοκρατίας', ρίξε μια ματιά στο κίνημα της αυτονομίας, ρίξε μια ματιά στον Μπούτσκιν, δες τον πλούτο των κοινωνικών κινημάτων του 19ου και του 20ου αιώνα, όχι για κάνουν παρέλαση μπροστά σου 'μεγάλοι και πεφωτισμένοι ηγέτες', αλλά για να καταλάβεις ότι όλοι όσοι αγανακτούν με τον καπιταλισμό δεν είναι απαραίτητα τα ορφανα του Στάλιν και της Παπαρήγα...

 
At 5/01/2010 07:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin και vogelfrei μια κοινωνία τόσο "τέλεια" που από την ώρα που θα γεννηθεί μέχρι τον αιώνα τον άπαντα, θα έχει αποκλείσει τις εσωτερικές και εξωτερικές ταραχές της είναι εντελώς τρομακτική. Η άποψή μου είναι ότι το κέρδος είναι εργαλείο για την πρόοδο μιας κοινωνίας και όχι ο σατανάς. Γιατί όταν βγάζεις κέρδος, ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι έχεις χρησιμοποιήσει τους πόρους σωστά, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς είναι στόχος ενός οικονομικού συστήματος. Η μεγιστοποίηση του κέρδους σε μια δημοκρατία δεν είναι σκέτη, γίνεται μέσα σε κάποιους περιορισμούς, συνταγματικούς και νομοθετικούς. Και φυσικά σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον δεν υπάρχει μόνο ο ανθρωποφάγος ανταγωνισμός που περιγράφετε. Υπάρχει η συναδελφικότητα, η καινοτομία, η φιλοδοξία, η συνεργασία και η προσπάθεια για διάκριση. Θα ρίξω μια ματιά σε αυτά που με λέτε (κάτι έλαχιστα ήδη ξέρω). Αλλά κοιτάξτε και εσείς τη φιλοσοφία του Χάγιεκ.

 
At 5/01/2010 07:13:00 μ.μ., Blogger zalion said...

Καταρχην δεν ειμαι ολυμπιακος. Το ριξαμε στους εξυπνακισμους μαλλον. Την καρικατουρα που εχεις χτισει στο μυαλο σου δε θα την υπερασπιστω εγω. Βγαλε λοιπον τη τυροπιτα που σου εχει σφηνωθει στο μυαλο και μπορει να μιλησουμε ξανα.
Χρηστος.

 
At 5/01/2010 07:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χρήστο, δεν το κατάλαβες μάλλον αλλά τους εξυπνακισμούς και τους χαρακτηρισμούς εσύ τους ξεκίνησες. Μπράβο, το αστείο με την τυρόπιτα με γύρισε στη χρυσή δεκαετία της βιντεοκασσέτας. Ευτυχώς που υπάρχει και ο καπιταλισμός μας έχει οδηγήσει εμάς τους υπόλοιπος στο blu-ray.

 
At 5/01/2010 09:41:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε των 7 κ 05,εχεις δικιο κ Χαγιεκ πρεπει να διαβασουμε κ ολες τις πλευρες να ακουσουμε
Yπαρχει ενα αξιολογο ιστολογιο,που το παρακολουθω,μολονοτι δε συμφωνω σε πολλα μαζι του,στο παραθετω μηπως το χεις ακουστα για να δεις οτι προσπαθω για σφαιρικη ενημερωση
http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/

Συμφωνω κ για τα αλλα που λες,για τη καινοτομια,τη φιλοδοξια κ τα θετικα του καπιταλισμου
Απλα πιστευω οτι ο Καπιταλισμος,ειναι νομοτελεια,ειναι αναποφευκτο να καταληγει στην συγχρονη ανθρωποφαγικη εκδοχη του κ αυτο γιατι οι ασφαλιστικες-προστατευτικες δικλειδες που αναφερεις
"γίνεται μέσα σε κάποιους περιορισμούς, συνταγματικούς και νομοθετικούς."
ειναι μοιραιο να μη λειτουργησουν,μοιραιο οχι ως μεταφυσικη διαπιστωση αλλα ως δομικη συνεπεια των αρχων του

Επισης να προσθεσω οτι κακως απευθυνεσαι σε μενα κ τον vogelfrei μαζι,γιατι οι δυο μας παιζει να εχουμε απο οτι βλεπω μεγαλυτερες διαφορες απο οτι με σενα!
Γιατι εγω δεν ειμαι ορφανο κανενος Σταλιν κ καμιας Παπαρηγα
Αλλα επειδη δε βλεπω κανενα Κομμα Αναγνωστων Κορνηλιου Καστοριαδη,κ επειδη δε πιστευω οτι στα συγχρονα πολιτικα πλαισια,θα μαζευτουν φιλοσοφοι να ιδρυσουν μια παραλλαγη της πολιτειας του Πλατωνα
κ επειδη πιστευω στην συντεταγμενη ανατροπη του Καθεστωτος που προυποθετει ανθρωπους που πιστευουν σε μια κοινη ιδεα κ υπακουν σε αυτη την ιδεα,διχως να λεει ο καθενας τα δικα του

για ολα αυτα,επιλεγω το ΚΚΕ,διχως βεβαια να πιστευω ουτε σε Σταλιν,ουτε κ στα μουστακια του,ουτε κ στις σφαγες του

κ εννοειται οτι δε κανω εδω καποιο αντιδιανοουμενιστικο κηρυγμα,αντιθετως κ Καστοριαδη εχω διαβασει,κ Σαρτρ,κ Καμυ,κ Νιτσε κ Κιρκεγκωρ κ δεκαδες αλλους

Διχως λοιπον να ασπαζομαι το συνολικο δογμα των ΚΚΕδων,απλα προσπαθω να μιλησω κ λιγο πρακτικα,να βρω μια πιθαμη στερεου εδαφους για να πατησω

 
At 5/01/2010 10:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ok, celin με κάλυψες. Και εμείς οι φιλελεύθεροι σέκτα είμαστε. Ο φιλελευθερισμός έχει διαχύθεί σε συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, τα οποία βασικά κυβερνούν.

 
At 5/02/2010 02:21:00 π.μ., Anonymous vogelfrei said...

Καλά βρε celin μην αρπάζεσαι!

Δεν θεωρώ όσους ανθρώπους στηρίζουν το KKE ορφανά του Σταλιν.
Και μένα με αηδιάζει η επίθεση που δέχεται το ΚΚΕ τον τελευταίο καιρό απ' τα παπαγαλάκια,και σαφώς πιστεύω ότι στην παρούσα φάση έχει πάνω κάτω σωστές θέσεις.

Απλώς μ' εκνευρίζει η δογματική λογική του κόμματος που ότι δεν ελέγχει κινηματικά το συκοφαντεί ως προβοκάτορες, διασπαστές, τυχοδιώκτες κλπ...

Επίσης τα 'μουστάκια του Στάλιν' τα ανέφερα, διότι μ' έχει κουράσει η αντιμετώπιση κάθε αντισυστημικής φωνής με ατάκες του στυλ '..ε, αυτά, τα λέει η Παπαρήγα...'
Τέλος όσο αφορά τον Καστοριάδη, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κατέληξε ολίγον εμμονικός εναντίον του Μαρξ, νομίζω ότι τον αδικείς...

Φιλικά

 
At 5/02/2010 03:13:00 π.μ., Blogger celin said...

οχι φιλε,τι να αρπαχτω,συζητηση κανουμε,ειμαι λιγο παθιασμενος,το ομολογω αλλα ειμαι ανοιχτος σε ο,τιδηποτε κ να ακουσω,απλα προσπαθω εδω να υπερασπιστω αυτο που θεωρω σωστο!!

Δεν υποτιμω τον Καστοριαδη,αντιθετως,τον θεωρω πολυ μεγαλο φιλοσοφο κ οραματιστη,οταν εθεσε το διλημμα[εκεινος δεν το εθεσε?]ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ,γνωριζω οτι στη ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ενεταξε κ το σταλινικο καθεστως που αρχιζε να ξεστρατιζει απο τα μαρξιστικα-λενινιστικα προταγματα
κ δε διαφωνω καθολου για αυτο
κ με τα στραβα του ΚΚΕ,ουτε με αυτα διαφωνω οτι υπαρχουν

Απλα,η δικια μου προσεγγιση ειναι οτι σε εποχες ρευστοτητας οπως αυτη,με τον ΣΥΝ να λενε 46 διαφορετικα πραγματα οι 47 διαφορετικες συνιστωσες του,
μηπως αυτα τα "στραβα"αποδεικνυονται κ λιγο θετικα?

επιτρεψε μου να σου παραθεσω ενα αποσπασμα για να γινω πιο κατανοητος

"Είναι δεδομένο ότι όλες οι "αντισυστημικές" και φιλελεύθερες κριτικές απέναντι στο ΚΚΕ --ότι είναι απαρχαιωμένο θεωρητικά, ότι είναι βαθιά συντηρητικό στις δομές του, ότι έχει δείξει μηδενική προσαρμοστικότητα απέναντι στα νέα δεδομένα της κοινωνικής σύστασης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης-- έχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Με μια όμως εντυπωσιακή διαλεκτική ανατροπή των συσχετισμών, είναι αυτές ακριβώς οι ελειμματικές ποιότητες που αναδεικνύουν αυτή τη στιγμή το μεγάλο του πλεονέκτημα απέναντι σε πιο "προσαρμοστικές" αριστερές πολιτικές και θέσεις: ακριβώς επειδή απέτυχε να αλλάξει εδώ και αρκετές δεκαετίες, το ΚΚΕ είναι σαφώς πιο εξοπλισμένο να εκμεταλλευτεί την δραστική οπισθοδρόμηση που χαρακτηρίζει πλέον αντικειμενικά τα δεδομένα της "μετα-μεταπολιτευτικής" Ελλάδας. Ενδυναμώνεται δηλαδή ως πόλος πολιτικής όχι από την δική του διάθεση προσαρμογής στην μεταπολιτευτική εποχή, αλλά από την στροφή της τελευταίας σε ένα χρονικό ορίζοντα πριν την μεταπολίτευση, τέτοια ώστε το σύνθημα "νόμος και τάξη πάνω από όλα" να έχει εξελιχθεί σε εξέχουσας σημασίας προτεραιότητα ενός ως τώρα αυτάρεσκα χαλαρού πολιτικού mainstream (αξίζει να αντιδιαστείλει κανείς την εμβληματικά μαλθακή αντίδραση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή στην εξέγερση του Δεκέμβρη με την νευρωτική προσήλωση στο καθήκον που χαρακτηρίζει τον νέο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ)

Έτσι, η άκαμπτη πειθαρχία και ο συγκεντρωτισμός του ΚΚΕ ξανα-αναδεικνύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα απέναντι στον ακατάσχετο ατομικισμό και την ανερμάτιστη ετερογένεια του αντισυστημικού και κινηματικού χώρου, την ίδια στιγμή που το αμετάπειστα, άκαμπτα ταξικό λεξιλόγιό του αρχίζει να εκθέτει την κενότητα της προοδευτικότητας της πολιτισμικής αριστεράς όταν οι συνθήκες κυριαρχούνται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτό που οι πρόσφατες επιθέσεις ενάντια στο ΚΚΕ δηλώνουν συνεπώς είναι μια τάση εξώθησής του --με το ζόρι!-- σε ένα δυνητικά αληθώς επαναστατικό κοινωνικό ρόλο· ο πανικός των αρχόντων έχει απωλέσει τόσο πολύ την συναίσθηση του πολιτικού ρίσκου του να αναδεικνύεις μόνο σου τον επίφοβο αντίπαλο ώστε να αναδεικνύει ο ίδιος το ΚΚΕ ως τον μόνο απειλητικό για τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης εγχώριο πολιτικό σχηματισμό της αριστεράς, ανεξάρτητα μάλιστα από το αν το ΚΚΕ έχει την παραμικρή εγγενή δυνατότητα να ανταποκριθεί στην φαντασίωση ότι ο Περισσός κρύβει μέσα του έναν Λένιν. Απομένει να δούμε εάν αυτό που ξεκίνησε ως αντιπερισπαστική μπλόφα, με την πρόθεση να ξεριζώσει εν τη γεννέσει της οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια συντεταγμένης και πειθαρχημένης ανατρεπτικής πολιτικής δράσης, καταλήξει τελικά να επιτρέψει στο Κομμουνιστικό Κόμμα να ξαναβρεί ένα πραγματικό ιστορικό ρόλο για τα σκοτεινά χρόνια που έρχονται."

απο το http://radicaldesire.blogspot.com/


ΥΓ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΩ Κ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΩ

 
At 5/02/2010 03:34:00 π.μ., Anonymous vogelfrei said...

Ενδιαφέρον το άρθρο σε πρώτη ανάγνωση, θέλω όμως να το δω πιο προσεκτικά, καθότι και η ώρα λίγο προχωρημένη!
Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν θα ενέτασσα τον ΣΥΝ στις αντισυστημικές τάσεις!

Υ.Γ1:Ναι, ο Καστοριάδης το είπε

Υ.Γ: Ναι, τον Φωτόπουλο εννοώ, ο οποίος έχει έχει ένα εντυπωσιακά συνολικό πρόταγμα για το 'δια ταύτα'

Φιλικά και συντροφικά!

 
At 5/02/2010 03:49:00 π.μ., Blogger celin said...

Εχει γραψει κ βιβλια ο Φωτοπουλος,ειμαι σιγουρος οτι αξιζει τον κοπο να διαβαστουν
καλο βραδυ

ΥΓ Παντα φιλικα κ συντροφικα!!

 
At 5/02/2010 07:09:00 μ.μ., Blogger celin said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 5/03/2010 12:13:00 μ.μ., Blogger zalion said...

Η φραση, "σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα" εχει ειπωθει απο τη Ροζα Λουξεμπουργκ. Απλα ο Καστοριαδης εξεδιδε ενα περιοδικο με τον ιδιο τιτλο. Προς αποκατασταση της αληθειας το λεω και οχι για να κανω τον εξυπνο.

 
At 5/03/2010 07:05:00 μ.μ., Blogger celin said...

φιλε zallion68,σε ευχαριστω για τη διευκρινιση,εννοειται πως οταν λεγεται κατι αναληθες ειτε απο αγνοια,ειτε συνειδητα,πρεπει αυτος που γνωριζει το αληθες,να παρεμβαινει

 
At 5/04/2010 09:59:00 μ.μ., Blogger ΠανΠαπί said...

Θα ήθελα να γυρίσω στο πνεύμα του αρχικού κειμένου αναλογιζόμενος ποιος είναι ο υπαίτιος για τη σημερινή κατάσταση του Δημοσίου, της επιχείρησης δηλαδή που ονομάζεται ελληνικό κράτος. Μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και τις "ενημερωτικές" εκπομπές των υπόλοιπων ΜΜΕ αλλά κυρίως μέσα από τις θέσεις των πολιτικών που διαχειρίζονται αυτή την επιχείρηση προβάλλεται η άποψη ότι ο βασικός υπαίτιος της κατάστασης αυτής είναι είτε όλοι οι πολίτες (ο καθείς με ένα μέτρο που του αναλογεί, το οποίο, χάριν ευκολίας -δικής τους ευκολίας- θεωρούν ότι είναι λίγο έως πολύ παρόμοιο) είτε, στην χειρότερη, οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή οι εργαζόμενοί της.

Εκτός βέβαια από το αστείο μέρος αυτού του συλλογισμού καλό θα ήταν να ελέγξουμε πόσο λάθος είναι. Για την κατάσταση αυτής της επιχείρησης, για το συντριπτικό ποσοστό των αιτιών της ζημίας που υπόκειται κάθε χρόνο και της αναγκαστικής υπερχρέωσής που επήλθε με τον καιρό ευθύνονται πολλοί άλλοι πέραν από τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του λαού.
Βέβαια, το θέμα είναι πώς το βλέπει ο καθένας μας. Αν υποστηρίζουμε ότι φταίει όλος ο κόσμος επειδή κάποιοι παρανομούσαν αλλά δεν έκανε τίποτε γι αυτό (ο κόσμος) τότε εντάξει, φταίμε όλοι μας. Αλλά τι ακριβώς περιμένατε να κάνει; Να βγάλει άλλους στην εξουσία που δεν θα τον κλέβουν; Πώς; Και μην μου απαντήσετε ότι μέσα από την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών θα μπορούσαμε να έχουμε επιλέξει διαφορετικές κυβερνήσεις, διότι δεν ισχύει. Η διαφθορά των συνειδήσεων ξεκινάει εξ απαλών ονύχων και όσες φορές απέτυχε ανέλαβε ο... στρατός!

Φταίει η οικονομική διαφθορά που γιγαντώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, χρόνο με το χρόνο και μήνα με τον μήνα, η αρπαγή ό,τι μπορούσε να αρπαχθεί, είτε φαινομενικά νόμιμα, είτε εντελώς παράνομα αλλά ατιμώρητα, από μια επιχείρηση που η αξία της άρχισε για διάφορους λόγους και συγκυρίες να ανεβαίνει.
Προφανώς τα βασικά αρπακτικά ήταν και είναι οι πολιτικοί, τα ανώτερα στελέχη ας πούμε αυτής της Α.Ε., τα οποία έστησαν, δυστυχώς όχι ένα αλλά πολλά και διαπελκόμενα κυκλώματα επίσημης παρανομίας, είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης είτε σε περιφερειακό επίπεδο, όπου και έγινε και το μεγαλύτερο φαγοπότι.
Ποιός επωφελήθηκε από αυτό; Οι εργαζόμενοι που "λουφάρουν" όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν περάν των δικαστικών αρχών των ΜΜΕ και αρκετοί σχολιαστές του παραπάνω post; Μα, το "κέρδος" των δημοσίων υπαλλήλων (όποιος και να ήταν αυτό κάθε φορά: μονιμότητα; λούφα; ελαστικό ωράριο; καλούτσικες απολαβές; --γιατί παχυλές δεν ήταν ποτέ για την συντριπτική πλειοψηφία τους)ήταν το καρότο για να μην υπάρξει εξέγερση ενάντια στην καταλήστεψη μιας επιχείρησης. Τεκμήριο έστιν οράν οι λαμογιές που ακούμε καθημερινά και έχουν πλέον γίνει απλός θόρυβος για τα αυτιά μας αντί λόγος για συνεχή εγκεφαλικά. Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Πόσο στοίχησε η ιστοσελίδας της Βουλής; Και ποια είναι αυτή η μάω-γαμάω ιστοσελίδα που στοίχισε τόσο; [βλ. http://away.gr/2010/04/23/istoselida-voulis-1-ek-euro/ διότι δεν έχω την αρχική δημοσίευση από το troktiko). Βέβαια το 80% το πήραμε από τους κουτόφραγκους και εμείς πληρώσαμε μόνο το 20%. Το ζήτημα είναι βέβαια ποιός πήρε το 80%+20% διότι το πραγματικό κόστος δεν είναι πάνω από 3-4% του συνολικού!!!!).
Να μην ασχοληθούμε με τη φοροδιαφυγή, τις επιδοτήσεις σε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις (που έφυγαν για εξωτερικό με την πρώτη ευκαιρία) και κυρίως με τις τοπικές λαμογιές γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη...

Είναι εύκολο να εξισώνει κάποιος τις διεκδικήσεις για μια ανθρώπινη, ισόνομη και ισότιμη συνύπαρξη, έστω μέσα σε αυτό το καπιταλιστικό σύστημα, με την ανικανότητα των αρχόντων μας. Είναι, άλλωστε, ο εύκολος δρόμος των αποτυχημένων: "Δεν απέτυχα εγώ, οι άλλοι φταίνε που δεν με αφήσανε να πετύχω". Είναι όμως άηθες το να εξισώνουμε αγώνες και θέσεις και στάσεις ζωής με απατεώνες, κοινούς κλέφτες του ποινικού δικαίου και εκμαυλιστές της ψυχής μας, με τη δικαιολογία ότι "το ίδιο θα έκαναν και αυτοί, αν είχαν την ευκαιρία".
Δεν μας δώσατε την ευκαιρία, φίλοι μου, οπότε δεν μπορείτε να ξέρετε...

 
At 5/06/2010 08:42:00 μ.μ., Anonymous matias said...

Άντε παλι τα ίδια δεν φταίει η αριστερα.
Πρώτα φταίμε εμείς.Οι πολιτικοί από εμάς προέρχονται δεν φύτρωσαν.Ότι ήμαστε εμείς είναι και αυτοί.
Το πρόβλημα είναι πρώτα κοινωνικό και μετά πολιτικό και οικονομικό.
Κοινωνικό γιατί ήμαστε κουτοπόνηροι και παρτάκιδες.Δεν μπορούμε να νοιαστούμε για το κοινωνικό σύνολο, μας νοιάζει μόνο να βολευτούμε εμείς και ας οδηγήσει αυτή η βόλεψη στο σημείο που ήμαστε σήμερα.Απλά θα κατηγορήσουμε τους πολιτικούς και συνεχίζουμε.Λες κια οι πιλιτικοί είναι κάτι διαφορετικό από μας δεν προέρχονται απο εμάς.Ότι ήμαστε εμείς είναι και αυτοί.
Ας αλλάξουμε λοιπόν πρωτά νοοτροπία και ας μετά κατηγορήσουμε οποιόν θέλουμε μετα.Μέχρι τότε όμως θα φταίμε εμείς που δεν φροντίσαμε να γίνουμε πολίτες σωστή.Γιατί αυτός που ζήτάει φακελάκι,που δεν σέβεται τους δημοσιους χώρους,φοροδιαφεύγει,προσπαθεί να βολευτεί στο δημόσιο όχι για να δουλέψει αλλά για να πληρώνεται να ξύνει τους όρχεις του,θυμαται μόνο στις εκλογές να ενεργοπηθεί σαν πολίτης και αυτό για να ψηφίσει το κόμμα που ελπίζει να τον βολέψει και όχι γιατί θα βοηθησει την κοινωνίκή ανάπτυξη και άλλα πολλά δεν είναι σωστός πολίτης.

Όσο για τον καπιταλισμό ναι φταίει.Νομοτελιακά ο καπιταλισμός εξελίσεται να λειτουργεί εις βάρος του των πολλών όπως συμβαίνει τώρα.Και ναι κάποια στιγμή στο μακρινό ή κοντινό μέλλον θα καταρρεύσει για να το διαδεχθεί κάτι αλλό,μάλλον καλήτερο.Αλλά αυτό δεν πρόκειται να έρθει από την αριστερά ούτε με την αλλαγή σε σοσιαλισμό,είναι γνωστό που οδήγησε ο καινούργιο.

Για την Ελλάδα δεν είναι ο καπιταλισμός το πρόβλημα, είναι το στραβό μας το κεφάλι.Αυτό πρέπει να κατηγορήσουμε και αυτό πρέπει να αλλάξουμε.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home