Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Site Specific

Mε την ευκαιρία της ανακαίνισης του «Floral», πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με κάθε λαμπρότητα η πρεμιέρα του site specific έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Πουθενά (αλλού στον κόσμο τέτοια γαμημένη καθήλωση)». Ο Παπαϊωάννου προσπάθησε να κατασκευάσει ένα έργο, αξιοποιώντας απογυμνωμένους τους -όχι ακριβώς- καινούργιους μηχανισμούς της Κεντρικής Σκηνής του Θεάτρου της Εθνικής μας Μεταπολιτευτικής Καθήλωσης: της Πλατείας Εξαρχείων.
Προκειμένου την παράσταση να μπορέσει να παρακολουθήσει (από θεωρείο στον «Κάβουρα») και ο Αρχιεπίσκοπος, ο σκηνοθέτης διέταξε να καλυφθούν όλα τα επίμαχα σημεία των ερμηνευτών. Εξού και κρίθηκε απαραίτητο να διατηρηθούν τα κράνη των «Μπάτσων».
Τότε, σε μια εκδήλωση έντονης καλλιτεχνικής αντιζηλίας, ο δημιουργός του -ήδη μυθικού- «Νηρέα του Βάρα», Δημήτρης Παπαχρήστος, επιχείρησε να αφαιρέσει το κράνος από ερμηνευτή, γεγονός που έφερε αναπόφευκτα στη μνήμη τα αποτρόπαια γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, όταν θεατρικές παραστάσεις -η καρδιά δηλαδή της Δημοκρατίας κατά τους Μάρκαρη, Θεοδωρόπουλο, Δοξιάδη- διακόπτονταν εξεγερτικώ δικαίω.
Όπως ήταν φυσικό, ο Παπαχρήστος προσήχθη στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε διατελέσει εκφωνητής στο Πολυτεχνείο. Ειδοποιήθηκε τότε αμέσως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρότεινε στον προσαχθέντα θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο Παπαχρήστος αρνήθηκε επειδή θεώρησε ότι στο τηλέφωνο ήταν ο Θανάσης Λάλας (γέλια).

48 Comments:

At 10/23/2009 02:02:00 π.μ., Anonymous Υπεύθυνος Άρχοντας said...

Αποδεικνύεται επιτέλους ΚΑΙ με τα δάκτυλα "επί των τύπων των ήλων" το ήδη προφανές από μακρού, ότι η "γενιά του Πολυτεχνείου" δεν ήταν παρά όχλος, ότι δεν τους έφταιγε στην πραγματικότητα η δικτατορία, και ότι το μόνο που χρειάζονταν όλα αυτά τα τζουτζέκια, ήταν ξύλο μέχρι θανάτου. Δυστυχώς, τόσον η χούντα, όσο και η "δημοκρατία" (ας γελάσω) υπήρξαν υπερβολικά ξενόδουλες και ξενοκίνητες για να μπορούν να θανατώσουν εχθρούς της Ελλάδας, σαν αυτά τα (επανασυλληφθέντα εχθές) καθίκια.
Λυπάμαι. Πολύ.

 
At 10/23/2009 02:41:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Εμετικό σχόλιο.

 
At 10/23/2009 08:09:00 π.μ., Anonymous u-hoo.gr/gianniskafatos said...

πολύ καλό το κείμενο σου "παλιο-αγόρι"
τις καλημέρες μου

 
At 10/23/2009 11:09:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το εμετικό σχόλιο μου φάνηκε σαν ύψιστη ειρωνεία. Τόσο λάθος κάνω;

 
At 10/23/2009 04:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, μακάρι να κατάλαβα λάθος.
Γιάννη Καφάτο, καλησπέρα κι από μένα κι ευχαριστώ.

 
At 10/23/2009 04:59:00 μ.μ., Blogger Fight Back said...

:D
(γελια)

 
At 10/24/2009 10:17:00 π.μ., Blogger jomarch said...

υποψιάζομαι ότι δεν σου πολυάρεσε το "πουθενά" ή είναι άσχετο;

 
At 10/24/2009 10:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Τελικά αν όλα αυτά είναι μια παράσταση, το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας ο Παπαχρήστος και γενικώς οι λοιπές προοδευτικές δυνάμεις παίζουν με επιτυχία το ρόλο τους και μάλιστα βιώνοντάς τον μέσ΄ τη συνειδησή τους.

Ο κύριος Παπαχρήστος αισθάνθηκε ότι ο ρόλος του, του δίνει το δικαίωμα να περιπαίζει με το κράνος του αστυνομικού κάτι βέβαια που δεν διανοούμαστε να κάνουμε εμείς οι απλοί κομπάρσοι.

Ολοι εμείς οι "αστοί" και "βολεμένοι" που βαριόμαστε τις επαναστάσεις τι φταίμε να παρακολουθουμε το ίδιο σενάριο...

 
At 10/24/2009 05:45:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Jomarch, όχι, άσχετο. Δεν το έχω δει ακόμα.
Ανώνυμε Πολίτη, ο Παπαχρήστος όμως δεν πήγε να περιπαίξει ένα τυχαίο κράνος ενός τυχαίου αστυνομικού, επειδή δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει εκείνο το βράδυ. Κάτι προηγήθηκε, ξέρεις.

 
At 10/24/2009 06:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εδω μια περιγραφη του τι προηγηθηκε.

θα ηθελα ν΄ακουσω και τη δικη σου παντως, old.

 
At 10/24/2009 07:35:00 μ.μ., Blogger FivosV said...

Ανώνυμε αυτό που post- αρες από Καθημερινή δεν είναι περιγραφή είναι ανάλυση. Η οποία συνομωσιολογεί σε βαθμό αηδίας. Δηλαδή οι 2 ανήλικοι μπήκαν επίτηδες στο Floral για να ακολουθήσει ότι ακολούθησε. Δηλαδή "υφαίνονται" τόσο σατανικά σχέδια; Κι από ποιους; από τους ανήλικους; ή από κάποιους εγκέφαλους κρυμμένους σε γιάφκες; Ή μήπως οι αστυνομικοί είναι τόσο ηλίθιοι που πέσαν στην παγίδα;

 
At 10/24/2009 10:30:00 μ.μ., Anonymous Ηνωμένοι Ορθοπεδικοί said...

Εάν δεν υπάρχει όχημα, δεν υπάρχει ταξίδιον επί οχήματος.

Η Ελλάς ασθενεί. Πρέπει να χειρουργηθεί, να της αφαιρεθούν τα σωματίδια που την επιμολύνουν και να τοποθετηθεί γύψος.

Ποίος ασθενής δεν επιθυμεί να ιαθεί;

 
At 10/24/2009 10:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Εγώ Old Boy δε ξέρω τι συναίβει ακριβώς γιατί δεν ήμουν μπροστά.

Εσυ που ξέρεις μπορείς να μου πεις;

Κι αν είχε συμβεί κάτι, μήπως πριν από αυτό το "κάτι" είχε συμβεί μια αναίτια επίθεση εναντίον αστυνομικών;

Αλλά και δίκιο ακόμη να είχε ο Παπαχρήστος, αν ήταν στη θέση του άλλος πολίτης θα μπορούσε να πουλάει τσαμπουκά και να περιπαίζει τον αστυνομικό; Είναι αυτό δικαιοσύνη και ισονόμία;

Οι αστυνομικοί ήταν τόσο βλάκες και δεν είχαν τι να κάνου και πήγαν εκεί πέρα στο Φλοράλ να ψάχνουν;

Και εν τέλει όπου παρευρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Παπαχρήστος η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να κάνει έρευνα;

 
At 10/25/2009 01:38:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

To τι προηγήθηκε εξαρτάται από που το ξεκινάει κανείς και πώς το εννοεί (π.χ. τι προηγήθηκε και βρέθηκαν οι κρανοφόροι στο Φλοράλ, τι προηγήθηκε της συμπεριφοράς του Παπαχρήστου κλπ κλπ).
Εκείνο που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από μας έχουμε εκ των προτέρων ερμηνεύσει κάθε σχετική είδηση.
Οι λεπτομέρειες κάθε σχετικής είδησης συνήθως αντιφάσκουν και εξίσου συνήθως έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν την ήδη διαμορφωμένη γνώμη μας.

 
At 10/25/2009 09:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Δε διαφωνώ σ'αυτό. Ολοι λίγο πολύ παρασειρόμαστε απ' το σκηνικό που στήνεται απ' τα κανάλια κι άπο διάφορους άλλους.

Είναι όμως σοβαρή και υπεύθυνη στάση πολιτικού, να ονομάζει την παρουσία της αστυνομίας στα Εξάρχεια "αστυνομοκρατία" και "τρομοκρατία" και να μιλάει για λωρίδες της Γάζας;

Δε ξέρω αν σε άλλο μέρος του κόσμου τα λόγια έχουν γίνει τόσο φτηνά όσο εδώ.

Αυτός δε δημιουργεί (από τη δική του πλευρά) το κλίμα το πρόσφορο για να στήνεται το δήθεν συγκρουσιακό κλίμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατεβαίνουν στα Εξάρχεια δεν ενοχλούνται από τους αστυνομικούς. Ούτε νιόθουν ότι είμαι σε εμπόλεμη ζώνη.

 
At 10/26/2009 09:12:00 π.μ., Anonymous Ομηρος said...

Ανώνυμε Πολίτη,

η προσέγγισή σου υποστηρίζει, νομίζω, ότι απαγορεύεται κάθε διαμαρτυρία κατά της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί θεμέλιο κάθε αστυνομικού κράτους.

Στα δημοκρατικά κράτη υπάρχει φυσικά το αδίκημα της "αντίστασης κατά της Αρχής", όμως αυτό είναι συγκεκριμένο και ΔΕΝ περιλαμβάνει ούτε τις φωνές διαμαρτυρίας, ούτε τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών επιχειρήσεων. Ούτε προβλέπεται στις δημοκρατίες να προβαίνουν οι αστυνομικοί σε επιχειρήσεις σε δημόσιους χώρους έχοντας χωρίς διακριτικά και με καλυμμένα πρόσωπα, σαν παραστρατιωτικοί κουκουλοφόροι.

 
At 10/26/2009 12:30:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Aγαπητέ Όμηρε,
η προσέγγισή σου υποστηρίζει, νομίζω, ότι μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θέλεις αν, είσαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν είσαι επαναστάτης, αν είσαι τραμπούκος - μπαχαλάκης, αν είσαι εργάτης μέλος του ΠΑΜΕ, αν είσαι καταπατητής δασικής έκτασης, αν είσαι φοροφυγάς, αν ...
και όλα αυτά γιατί; γιατί το κράτος δεν υπάρχει και όταν η εκτελεστική εξουσία όπως λες πήγε να κάνει την δουλειά της βρήκε απαναντί της εσένα τον αγωνιστή, τον δημοκράτη, τον..."Τσίπρα"
Έχει ενοχλήσει η στάση της αστυνομίας και όχι το τεράστιο πρόβλημα των Εξαρχείων.

 
At 10/26/2009 01:37:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Μεσολογγίτη,

αστοχείς. Πρώτον, δεν είμαι Συριζαίος [μήπως εσύ είσαι Πλευρίτης;]. Δεύτερον, δουλειά της αστυνομίας δεν είναι οι μαζικές συλλήψεις στα κουτουρού, σαν απάντηση σε μια επίθεση 5 βλαμμένων. Τρίτον, η στάση της αστυνομίας αποτελεί (και με το παραπάνω) ΜΕΡΟΣ του προβλήματος των Εξαρχείων και όχι της λύσης του. Και τέλος, με την αστυνομοκρατία το πρόβλημα δεν λύνεται, ακόμα κι αν φτιάξεις τόσες ομάδες τύπου Δ, Ε, Ζ, όσες και τα γράμματα της αλφαβήτου.

 
At 10/26/2009 07:58:00 μ.μ., Anonymous Aνώνυμος Πολίτης said...

Ομηρε αυτό κατάλαβες;

Οτι είμαι υπέρ της απαγόρευσης οποιασδήποτε διαμαρτυρίας εναντίον της εκτελεστικής εξουσίας;

Οπως θες εσύ μου φαίνεται ερμηνεύεις τη θέση του άλλου;

 
At 10/26/2009 09:43:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Όμηρε, συγνώμη για την έκφραση αλλά είσαι αλλού γι' αλλού, δεν γνωρίζεις τίποτα για το πρόβλημα. Η δουλειά της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες από τους "βλαμμένους" και η τήρηση των νόμων. Για να μη μακρηγορώ στα δημοκρατικά κράτη που αναφέρεις "Φασίστες δεν είναι αυτοί που προσπαθούν να εφαρμόσουν τους νόμους αλλά αυτοί που θέλουν να επιβάλουν αυτά που γουστάρουν". (Από τον Αντώνη Πανούτσο στο protagon.gr, έχει πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και απόψεις για το θέμα ρίξε μια ματιά)
Α και κάτι άλλο αφού με την αστυνομοκρατία δεν λύνεται το πρόβλημα τότε πως λύνεται, πες το μας γιατί τόσα χρόνια που δεν ενοχλούσε κανείς τους "βλαμμένους" είχαν μετατρέψει την Μεσολογγίου σε γκέτο.

 
At 10/27/2009 10:03:00 π.μ., Blogger costinho said...

Α, άμα μπαίνει κι ο Πανούτσος στη μέση, κατάλαβα... Λες και κάνεις αναφορά στους κλασικούς το λες. Έλεος!

 
At 10/27/2009 10:05:00 π.μ., Blogger masha nevalyashka said...

Πρόβλημα των Εξαρχείων;;;; Μεσολογγίου σε γκέτο;;;;;

Για περιέγραψε σε παρακαλώ μια σχετική εμπειρία σου που να πιστώνει συμπέρασμα σαν το παραπάνω. Προσωπική εμπειρία εννοώ. Πραγματική.

 
At 10/27/2009 10:05:00 π.μ., Blogger masha nevalyashka said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 10/27/2009 02:41:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

σχετική εμπειρία;
Κάψιμο εκσκαφέα με σκοπό (και το κατάφεραν) τη ματαίωση ενός έργου.
Το προπροήγουμε Σάββατο έσπαγαν μπουκάλια γυαλιά και δεν ξέρω τι άλλο από τις 1.30 έως τις 6.00 ουρλίαζοντας βρίζοντας κ.λπ. κ.λπ. (κάτι που γίνεται συνέχεια τα τελευταία χρόνια)
Νταλαβέρι μπροστά στο παιδί μου, από το θηροτηλέφωνο ακούς την τιμή της φούντας.
Στις εκκλήσεις μας προς τη αστυνομία η απάντηση ήταν "εκεί μέσα δεν μπαίνουμε".
Αλλά θα σας ρωτήσω κάτι. Νομίζετε ότι ξύπνησε ένα πρωί ο Χρυσοχοΐδης και ανακάλυψε την Μεσολογγίου; δεν ήξεραν όλοι τι συνέβαινε; όλοι οι αρμόδιοι ήξεραν την κατάσταση. Σας φαίνονται υπερβολικά αυτά;
Πώς θα σου φαινόταν να έβλεπες κάτω από το σπίτι σου πέντε άτομα να βανδαλίζουν ένα αυτοκίνητο, πως θα σου φαινόταν αν στην αφελή ερώτή σου "γιατί το κάνετε αυτό" κινδύνευες να βρεθείς στο νοσοκομείο;
Ξέρεις τι είναι να μην μπορείς να γυρίσεις στο σπίτι σου μετά από τις 2.00.
Ξέρεις τι είναι να γυρνάς (τώρα) το απόγευμα από την σουλειά σου να αντικρίζεις τους μπατσους και να νοιώθεις ένα αίσθημα ασφάλειας;΄"έτσι μου 'ρχετε να πάω να τους κεράσω" μου είπε συνωμοτικά καταστηματάρχηε της περιοχής εννοώντας τους μπάτσους

(κοίτα που έχουμε φτάσει!!!)

 
At 10/27/2009 05:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μεσολογγίτη λογικές οι ανησυχίες σου, αλλά τα παιδά δεν τρομάζουν από τα ΜΑΤ;
Η παρενόχληση περαστικών από πάνοπλους κρανιοφόρους δεν είναι και αυτή τρομοκρατία άλλου τύπου;
Η ύπαρξη και μόνο ΜΑΤατζήδων σε κάθε γωνία δε συνιστά πράξη εκφοβισμού, όταν όλοι γνωρίζουμε το ποιόν αυτών των λεβεντόπαιδων;
Πέρυσι τα Χριστούγεννα περπάταγα αφηρημένη στην Πανεπιστημίου και κατά λάθος κλώτσησα ένα άδειο μπουκαλάκι Λουτρακίου (ήταν πεταμένο στο δρόμο). Το μπουκαλάκι σύρθηκε αργά προς την κατεύθυνση μιας διμοιρίας ΜΑΤ, που εκείνη την ώρα κατέβαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μου κόπηκαν τα πόδια, ήταν και το κλίμα τεταμένο, δεν ήξερες από που θα σου' ρθει. Τελικά ο ένας ΜΑΤατζής κλώτσησε το μπουκάλι πάνω μου με δύναμη.
Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τσαμπούκα, είναι εντελώς ανεγκέφαλοι, το κρατικό αντίστοιχο των βλημάτων που καίνε αδιακρίτως αμάξια με πρόφαση την 'επανάσταση'.
Για επιτήρηση της τάξης υπάρχουν και οι απλοί χωροφύλακες, με ορατό πρόσωπο και ρητές αρμοδιότητες.
Πουθενά στον κόσμο δεν έχω δει αυτό το χάλι με τα ΜΑΤ, σε καμία γειτονιά. Σημειωτέον δε ότι σε επίπεδο εγκληματικότητας τα Εξάρχεια είναι συγκριτικά )με κακόφημες περιοχές άλλων χωρών)παιδική χαρά.

Εδαγκωμένη

 
At 10/27/2009 06:14:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

costinho
χωρίς να θέλω να σε προσβάλω, θεωρώ μεγαλύτερης σημασίας το νόημα μια φράσης από το ποιος το είπε. Εν πάσει περιπτώσει, η αναφορά μου στο Α. Πανούτσο ήταν όχι για να δώσω ιδιαίτερο βάρος την φράση, όπως εσύ λανθασμένα ερμήνευσες, αλλά για να δηλώσω την πηγή της προέλευσης, απλά και τίποτα παραπάνω. Ξέρεις τώρα πνευατικά δικαιώματα...


Ανώνυμε, όχι δεν τρομάζουν επιζητούν μάλιστα την παρουσία της, αυτό γράφω πιο πάνω. Γράφω, καταγγέλω μια κατάσταση που κατά πάσα πιθανότητα δεν την έχει ζήσει κανείς σας, θεωρώ τις απόψεις σας κολοπροαίρετες αλλά πιστέψτε με η κατάσταση ήταν (είναι) τραγική. Δεν ξέρω αν είναι η σωστή μέθοδος αυτή, ο καιρός θα δέιξει, πάντως τώρα η διαφορά είναι μεγάλη είναι τεράστια.

 
At 10/27/2009 07:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει Μεσολογγίτη, επιφυλάσσομαι για τα παιδιά γιατί δεν έχω.
Όμως ζούσα στα Εξάρχεια και σε διαβεβαιώ πως υπάρχει και άλλη μερίδα κατοίκων, που δε θέλει να περνά μέσα από τα ΜΑΤ για να διασχίσει το δρόμο.
Μάλιστα εκπλήσσομαι γιατί μέχρι στιγμής ίσως και να είσαι ο πρώτος που ακούω να μένει στα Εξάρχεια (και καιρό απ' ότι κατάλαβα) και να θέλει τα ΜΑΤ.
Ανεξαρτήτως πολιτικών αντιλήψεων.

Εδαγκωμένη

 
At 10/28/2009 11:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Καλά...

Θέλουν να μας πείσουν ότι στα Εξάρχεια μένουν μόνο αριστεροί και αριστερίζοντες που δεν έχουν ανάγκη την αστυνομία.
Ας προφυλάξουν οι ίδιοι τότε την ασφάλεια στη περιοχή από τα σπασίματα και τους τσαμπουκάδες των χουλιγκάνων του κο...

Δεν είδα να το καταφέρουν το περασμένο Δεκέμβρη όταν κάηκε το σύμπαν εκεί και οι ίδιοι δε μπορούσαν να αναπνεύσουν απ' τα δακρυγόνα.

 
At 10/28/2009 04:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δε θέλω να πείσω κανέναν - απόψεις ανταλλάζουμε με το Μεσολογγίτη.

Αν έχεις δική σου πες την.

Εδαγκωμένη

 
At 10/28/2009 10:27:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Μεσολογγίτη,

το μόνο που κάνει η αστυνομοκρατία, είναι να φεύγει το πρόβλημα - ή μάλλον τα συμπτώματα του προβλήματος - από τη μια γειτονιά και να μεταφέρεται σε άλλη. Όπως γίνεται με τα πρεζόνια: κάνει ντου η αστυνομία, καθαρίζει μια περιοχή και τιγκάρει πρεζόνια μια παραδίπλα. Αν εσύ νοιάζεσαι αποκλειστικά και μόνο για το δρόμο που μένεις, πάω πάσο. Να ξέρεις όμως ότι ακόμα κι αν σήμερα καταληφθεί από την αστυνομία και καθαρίσει από τα στοιχεία που αναφέρεις, η αστυνομία δεν γίνεται να στρατοπεδεύσει εκεί για πάντα κι έτσι αύριο-μεθαύριο που θα φύγει, πάλι στα ίδια θα είσαι.
Οπότε;

 
At 10/29/2009 06:55:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Οπότε;
Μην κάνεις τίποτα, ας το, αφού θα πάνε παραπέρα τι σημασία έχει. Ειλικρινά απορώ με τον συλλογισμό σου. Προσπαθείς να με μειώσεις χαρακτηρίζοντάς με εγωιστή ότι δηλαδή νοιάζομαι για την πάρτι μου, ενώ εγώ σου παρουσιάζω κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν το έχεις –καθώς φαίνεται- αντιληφθεί.
Και ρωτώ, σαν πολίτης έχω δικαιώματα; Όπως να κοιμάμαι τα βράδια, να μην πουλάνε ναρκωτικά έξω από την πόρτα μου, να παρκάρω το αυτοκίνητό μου -χωρίς να κινδυνεύει να καταστραφεί- έξω από το σπίτι μου, να μην φοβάμαι να γυρίσω αργά στο σπίτι μου γιατί δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω στον πεζόδρομο, απλά καθημερινά πράγματα (για να μην αναφερθώ σε σοβαρότερα) που εσύ τα έχεις και έτσι δεν σε απασχολούν. Και ξαναρωτώ αφού δεν μπορεί το κράτος να με προστατεύσει τι θα κάνω; Υπομονή; Έκανα, μετά τί; Θα πάρω τον νόμο στα χέρια μου; Θα μετακομίσω; Κι αν δεν μπορώ;
Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί σας φαίνεται υπερβολική η συμπεριφορά μου, να επιζητώ δηλαδή την προστασία του κράτους, της αστυνομίας, γιατί; (ίσως λόγω ηλικίας ίσως λόγω πολιτικών προτιμήσεων, ίσως..)
Ζούμε σε ένα κράτος, σε μια κοινωνία ,όπου για να λειτουργήσει έχουν θεσπιστεί κάποιοι νόμοι κάποιοι κανόνες. Οι παραβάτες αυτών των νόμων πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις, είτε είναι πρεζάκια, χούλιγκαν της Μεσολογγίου, είτε δολοφόνοι αστυνομικοί. Πώς ζητάς αγαπητέ Όμηρε να καταδικαστεί ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δλδ να εφαρμοστεί ο νόμος, όταν από την άλλη δεν σε ενδιαφέρει η παραβατικότητα της «παραλιακής» της «Μεσολογγίου» της «ομόνοιας» της «Αγίας Παρασκευής» κ.λπ.
Τί θα κάνεις αν μπεις σε λεωφορείο και καπνίζει ο οδηγός; Τι θα κάνεις αν δεις τον γείτονά σου να πετάει τα σκουπίδια στον κάδο της ανακύκλωσης; Μικρά παραδείγματα μικρής (;) παραβατικότητας όπου σιγά – σιγά θεριεύει. Πρέπει να διαλέξεις είσαι με την κοινωνία (τήρηση των νόμων παντού κι σ’ όλα) ή εκτός. Αν διαλέξεις το πρώτο τότε τι συζητάμε τρεις μέρες τώρα; Αν μ’ ενοχλούν τα «παιδιά» ή αν πρέπει να λειτουργήσει το κράτος; Ή αν ο τρόπος που επιλέγει να λύσει το πρόβλημα το κράτος, είναι ο καλύτερος; Αν έχεις καμιά ιδέα τότε πρότεινέ την (σε μένα όχι στο κράτος). Μην θεωρείς όμως ότι με λουλούδια θα αποκαταστήσεις την τάξη. Αν πάλι διαλέξεις το δεύτερο και θεωρείς ότι θα γκρεμίσεις την εξουσία – το κράτος, σπάζοντας βιτρίνες, καίγοντας και βανδαλίζοντας τις περιουσίες άλλων, σκοτώνοντας τους εκπροσώπους της και λοιπά πολλά τότε δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
Ευχαριστώ και συγνώμη για το σεντόνι

 
At 10/29/2009 07:54:00 μ.μ., Anonymous Αστυνόμος said...

Παράκληση προς τον Μεσολογγίτη:

Φιλαράκι, γιατί αγορίνα μου εξηγείς τα αυτονόητα; Ποιόν πας να πείσεις; Δεν πείθονται εδώ. Προφανώς, πιστεύουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει τέτοιο αυτοέλεγχο και τέτοια αυτοκυριαρχία που τους είναι αχρείαστη η οποιαδήποτε παρακίνηση τήρησης των νόμων.
Μην παιδεύεσαι άδικα. Μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας, παραιτού.

 
At 10/29/2009 08:32:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Μεσολογγίτη,

μα αγαπητέ μου, δεν διαφωνούμε καθόλου στο ότι έχουμε δικαιώματα σαν πολίτες δημοκρατικής χώρας (γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε δικαιώματα, ούτε και θα γινόταν αυτή εδώ η συζήτηση, όχι τουλάχιστον χωρίς κίνδυνο να μας μπουζουριάσουν, βλ. χούντα).

Αλλού διαφωνούμε. Διαφωνούμε στο ότι, η τήρηση και εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων επιτρέπει στους αστυνομικούς να προβαίνουν - και μάλιστα μασκοφορεμένοι και χωρίς διακριτικά λες κι είναι και αυτοί κουκουλοφόροι! - σε μαζικές συλλήψεις αδιακρίτως και στα κουτουρού.

Αν εσύ πιστεύεις ότι ότι αυτό - δηλαδή η αστυνομοκρατία - είναι η λύση για τα προβλήματα που αναφέρεις, λυπάμαι αλλά έχεις πολύ λάθος. Λάθος και τεχνικά ακόμα, αν το θέλεις.

 
At 10/29/2009 10:32:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Αστυνόμε,
μια τελευταία προσπάθεια...

Όμηρε,
το ότι έχω διαφορετική άποψη από εσένα δεν σημαίνει ότι έχω και λάθος, κάλλιστα θα μπορούσε το λάθος να είναι δικό σου. Το αν θα έχει αποτέλεσμα ή όχι η στάση της πολιτείας ο καιρός θα το δείξει, μην προτρέχεις δίνοντας χαρακτηρισμούς και βγάζοντας συμπεράσματα.

και επειδή δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα,επίσης επειδή μιλάς για μαζικές συλλήψεις κουτουρού!!! για αστυνομοκρατούμενη περιοχή, αν δεν σου κάνει κόπο ρίξε μια ματιά σ' αυτό το σχόλιο (παρεμπιπτόντως από επώνυμο κάτοικο)

http://www.athensvoice.gr/politics/av,18966,%CE%91%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%C2%AB%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B9%C2%BB.html

 
At 10/29/2009 11:47:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Μεσολογγίτη (και Αστυνόμε),

το έχω υπόψη μου το σχόλιο. Κοίταξε. Προσπαθώ να σου επιστήσω την προσοχή στον πολύ μεγάλο κίνδυνο της αστυνομοκρατικής επιλογής, δηλαδή της επιλογής να βάλει η Πολιτεία την Αστυνομία να λύσει το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί και πολλαπλασιάζεται όπου εκείνη (=η Πολιτεία) λάμπει δια της απουσίας της. Διότι περί αυτού πρόκειται!

Αν ρίξεις μια ματιά, θα διαπιστώσεις ότι περιοχές που είναι στο κόκκινο από την κάθε λογής εγκληματικότητα, είναι ΟΛΕΣ τους περιοχές που ΠΡΩΤΙΣΤΑ έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία. Περιοχές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποβαθμισμένες δηλαδή. Και τα Εξάρχεια είναι μια τέτοια ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ περιοχή. Εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια. Από τότε που, με την Πολιτεία να καμώνεται πως δεν βλέπει, αφηνόταν να γίνει κέντρο διακίνησης της πρέζας (για να μη σου πω, ότι ελπίδα της τότε Πολιτείας ήταν να λειτουργήσει η πρέζα σαν φρένο στις νεανικές ανησυχίες, που απείχαν έτη φωτός από τα σημερινά βλαμμενοκαμώματα).

Λοιπόν αγαπητέ, εάν δεν το δεις αυτό, θα παραμένεις με την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η Αστυνομία μπορεί να λύσει προβλήματα που η Πολιτεία άφησε να χρονίσουν και να σαπίσουν. Δεν γίνεται αυτό, πώς να το κάνουμε; Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αστυνομίας! Κι είναι επικίνδυνο και για την ίδια την Αστυνομία και την έννοια της δημοκρατικής έννομης τάξης!

Δεν είναι απλά θέμα άποψης. Είναι θέμα μελέτης αυτό που προσπαθώ να σου πω. Είναι λάθος ολέθριο η Πολιτεία να στέλνει την Αστυνομία για να λύσει προβλήματα που ΟΦΕΙΛΕΙ να λύσει η ίδια (η Πολιτεία) και που εξαιτίας της ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ αφήνει ανεπίλυτα! Κι είναι επόμενο τότε, η Αστυνομία να κάνει κινήσεις στα κουτουρού, χωρίς πολιτική σκέψη (δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος της) και να εκτίθεται άνευ λόγου με μηδενικό (επί δεκαετίες!) αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το θέμα.

 
At 10/30/2009 12:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μεσολλογγίτη

Τα ΜΑΤ είναι Μονάδες Αποκατάστασης της Τάξης, για την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων (κόπι πέηστ από βικιπαίδεια).

Δεν είναι οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση/σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών που σουλατσάρουν ανενόχλητοι κάτων από την είσοδο της πολυκατοικίας σου. Ούτε θα προστατέψουν το αυτοκίνητό σου (μου, του, κλπ) την ώρα που θα καίγεται.

Δεν είναι εκείνοι που θα εξυγιάνουν μια γειτονιά από το έγκλημα. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας.

Τουναντίον, η παρουσία των ΜΑΤ δημιουργεί ένταση και ερμηνεύεται ως πρόκληση όχι μόνο από ταραχοποιούς αλλά και από απλούς, φιλήσυχους πολίτες. Αυτό οφείλεται στην περιβολή τους (οπλισμός και απόκρυψη προσώπου).

Όσο για το άρθρο (ενδιαφέρον και σε πολλά σημεία σωστό, κατά την ταπεινή, ταπεινότατη άποψή μου), το ότι η Σώτη Τριανταφύλλου γλιστρά ξέγνοιαστη μέσα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, σα να περνά μέσα από πολίτες ή ολάνθιστες αμυγδαλιές, δε σημαίνει κάτι...τίποτα απολύτως για την ακρίβεια. Ο περισσότερος κόσμος φοβάται και δικαιολογημένα. Δε μιλάμε για προσκόπους, μιλάμε για ΜΑΤ, κοινώς κατά βάση αμόρφωτα βόδια με οπλισμό και μυστική ταυτότητα (όποιος ζήτησε από ΜΑΤατζή ταυτότητα και ζει ακόμα παρακαλείται να καταγράψει εδώ τις εμπειρίες του).

Εδαγκωμένη

 
At 10/30/2009 11:38:00 π.μ., Anonymous Ομηρος said...

@ Εδαγκωμένη,

αυτό που σημειώνεις, είναι ακριβώς το "στα κουτουρού" της αστυνομοκρατίας που έχω επισημάνει.

Η ουσία είναι μια και απλή: η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, είτε από τεμπελιά, είτε συνειδητά, αφήνει γειτονιές να ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ξεχειλίζοντας έτσι σιγά-σιγά από χοντρά προβλήματα, και στη συνέχεια, πάλι είτε από τεμπελιά είτε συνειδητά, καλεί (η Πολιτεία) την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Με άλλα λόγια στην ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ απαντάει με ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ! Ό,τι χειρότερο και ότι πιο ηλίθιο επίσης.

Αυτό δεν καταλαβαίνει κι ο αγαπητός Μεσολλογγίτης.

 
At 10/30/2009 12:31:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Όμηρε καλημλερα,
δεν ξέρω, μπορεί και ν’ έχεις δίκιο σ’ όλα, θα ήθελα και εγώ να μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά πιστεύω, ότι τουλάχιστον κατ’ αρχήν, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή.
Από την άλλη θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο, όχι μόνο δράσης αλλά και μετάβασης σε διάδοχη κατάσταση (χωρίς την απαραίτητη παρουσία της).

Ευχαριστώ πολύ
για τον διάλογο

 
At 10/30/2009 03:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όμηρε καταλαβαίνω τί λες και συμφωνώ εν μέρει.
Ωστόσο διαφωνούμε σε βασικά σημεία:
Δε θεωρώ τα Εξάρχεια υποβαθμισμένη περιοχή (πιστεύω όμως ότι ακολουθούν πορεία παρακμάζουσα).
Επίσης δε θεωρώ ότι η Πολιτεία απαντά στην υποβάθμιση με αστυνομία. Πιστεύω ότι η Πολιτεία απαντά στην ανυπακοή (και φυσικά την παρανομία) με αστυνομία.
Τον όρο υποβάθμιση εγώ τον ερμηνεύω ως κοινωνική φτώχεια, αμορφωσιά και ανεργία. Τέτοια περιοχή είναι το Λαύριο.
Συμφωνώ επίσης ότι τα περισσότερα προβλήματα δε λύνονται με την αστυνομοκρατία, ωστόσο κρατώ μια επιφύλαξη για την εμπορία ναρκωτικών.
Τελειώνω με το προφανές: η κατάσταση των Εξαρχείων προσφέρει ανεπανάληπτες υπηρεσίες στο κράτος, αφού δημιουργεί έναν παντός καιρού αποδομπιαίο τράγο και επιπλέον οριοθετεί γεωγραφικά τα πρεζάκια και τους φασαρτζήδες της ευρύτερης περιοχής.

Εδαγκωμένη

 
At 10/30/2009 05:21:00 μ.μ., Anonymous Μεσολογγίτης said...

Εδαγκωνένη

Τα Σέβη μου.

 
At 10/30/2009 05:24:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Εδαγκωμένη,

δεν θεωρείς υποβαθμισμένη μια γειτονιά, που η κεντρική - η μοναδική για την ακρίβεια!- πλατεία της είναι εδώ και δεκαετίες κέντρο ανοιχτής διακίνησης σκληρών ναρκωτικών;;;!!! Που ο μοναδικός πυρήνας πράσινού της, ο Λόφος του Στρέφη, και μόνος τόπος όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά και οι νέοι της, είναι και αυτός το ίδιο εδώ και δεκαετίες επίσης;;;!!!

Συμφωνώ μαζί σου στο προφανές, που γράφεις. Για την ακρίβεια, τα Εξάρχεια χρησιμοποιούνται σαν πειραματικός "πιλότος" ενός reservation camp σύγχρονης μεγαλούπολης.

 
At 10/30/2009 05:25:00 μ.μ., Anonymous Ομηρος said...

Μεσολογγίτη,

ευχαριστώ κι εγώ για το διάλογο.

 
At 10/30/2009 05:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tελικά φαίνεται ότι πρέπει να μη συμμετέχω εγώ ενεργά για να ανεβαίνει το επίπεδο του διαλόγου ;)

 
At 10/30/2009 07:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όμηρε συγκριτικά μίλησα.
Τα στοιχεία που γράφεις φυσικά και είναι στοιχεία υποβάθμισης, δεν αντιλέγω.
Αλλά μην περιορίζουμε τα Εξάρχεια στην πλατεία και το λόφο του Στρέφη, όπου σημειωτέον πήγαινα κάθε απόγευμα το σκύλο μου βόλτα (παρέα με καμιά 10αριά άλλους τακτικούς)χωρίς κανένα πρόβλημα, ουδέποτε.
Όμως τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή γεμάτη κυρίως από φοιτητές και εργένηδες, με καφετέριες σε κάθε γωνία και καταστήματα (και άρα ζωή, χρήμα και δουλειές, στο μέγεθος που της αναλογεί).
Επιπλέον παίζουν πολιτισμικά (από μουσικές ομάδες μέχρι θιάσους), σινεμά και θέατρα...
Μιλάς για ναρκωτικά...στο Κολωνάκι γίνονται ντήλια κοκας διαρκώς, ενώ υπάρχουν μπαράκια όπου η σκόνη περνάει από χέρι σε χέρι και σου σκάει κέρασμα στο άσχετο. Αυτό όμως δεν θα το θεωρούσαμε υποβάθμιση, γιατί περικαλύπτεται από περιποιημένο αμπαλάζ. Σωστά;
Εδαγκωμένη

 
At 10/30/2009 07:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μεσολογγίτη χαίρομαι που συμφωνούμε κάπου :)

Old Boy το μπλογκ είναι ποτισμένο από την περσόνα σου. Αυτός ο διάλογος θα ήταν αδύνατος σε πολλά μπλογκικά σαλόνια (έμμεσο κοπλιμάν).

Εδαγκωμένη

 
At 10/31/2009 02:52:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Άμεσα αποδεκτό :)

 
At 1/03/2010 11:31:00 μ.μ., Anonymous pezodromiakos said...

iste oloi paniblakes kai de 3erete to peristatiko...na lipon ti egine
10 atoma epiti8ente se mia omada eidikwn frourwn swma me swma
meta apo peripou 20 lepta epembenei h omada delta kai mpenei se ena magazi pou legete peiraths(kamia sxesh me to floral) opou kai kanei 2 "proliptikes" prosagoges
oi prosax8entes einai kai oi 2 15xronoi ma8ites kai
otan auto ginete antilipto kapioi arxizoune na fonazoune,siga siga mazebete kosmos,mesa sto kosmo htan kai o papaxristos o opios se kapia stigmh enw oi delteoi apilousan oti 8a prosagoun opion plisiasei leei se enan pios eisai esu pou kribeis to prwsopo sou (h kati tetio) kai paei na tou bgalei to kranos,tote enas apo tous astinomikous arxizei na fonazei "PROSAGOGH-PROSAGOGH" KAI TON BAZOUNE KATW...o kosmos tote arxizei na fonazei aisxos alla xwris apotelesma,enas dhmosiografws pou trabage to peristatiko me to kinito tou prosagete kai autos me xeiropedes
meta apo peripou 10 lepta erxete ena peripoliko gia na metaferei tous prosax8eis...


stamatiste na milate xwris na 3erete ti exei ginei...

 
At 4/10/2013 09:58:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Believe it you aren't, some Word - Press installations block the search engine spiders by default. The position of the keywords is important to your quest engine ranking. At worst - you will not be included in their index at all.

my weblog ... article builder

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home