Πέμπτη, Μαΐου 21, 2009

People are People

Αν είχα πάει στην Μαλακάσα να δω τους Depeche Mode και δεν τους έβλεπα και καταταλαιπωρούμουν κι ακόμα περιμένα να δω τι θα γίνει με το αντίτιμο του εισιτηρίου μου, προφανώς θα έγραφα άλλα. Όποιος όμως είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει κι όποιος δεν βιώνει live τον ορισμό της -κυριολεκτικής και μεταφορικής- ματαίωσης έχει την ευχέρεια να δει το θέμα κι από μια διαφορετική οπτική γωνία. Έτσι, όσο αναμφίβολα κρίμα κι αμαρτία είναι η μη διεξαγωγή της συναυλίας για τους ανθρώπους που προσδοκούσαν να τη ζήσουν, βρίσκω από την άλλη παρήγορο το γεγονός της ήττας του υπ' αριθμόν ένα δόγματος της εποχής, του «the show must go on». Βut it didn't. Κι όχι μόνο εδώ, αλλά και σε τέσσερις βαλκανικές χώρες ακόμη. Το σόου που έπρεπε να συνεχιστεί πάση θυσία δεν συνεχίστηκε πάση θυσία, το όλο σύστημα αποτροπής αυτού που δεν επιτρέπεται να συμβεί παρουσίασε απρόσμενη εμπλοκή. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και έχουν ατέλειες, οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ άτρωτα από ασθένειες, πάθη κι εθισμούς. Όταν ο σταρ πάνω στον οποίον έχουν επενδυθεί χρήματα επί χρημάτων, πάνω στον οποίο κερδοσκοπεί μια πυραμίδα ανωνύμων εταιρειών και μεσαζόντων καταρρέει και αδυνατεί να εμφανιστεί στη σκηνή, το σόου δέχεται μια συμβολική ήττα, μια αμφισβήτηση της μεταφυσικής παντοδυναμίας του, έναν κλονισμό της ακλόνητης βεβαιότητάς του ότι καμία ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να το ματαιώσει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ανθρώπινη δύναμη, το κάνει η ανθρώπινη αδυναμία.
(Κείμενο γραμμένο για το «Exodos»)

15 Comments:

At 5/21/2009 04:07:00 μ.μ., Anonymous Στέλιος said...

Άσε φίλε, είχα πάει και γω σε μια συναυλία κάποτε που ματαιώθηκε. Τόσο άσχημα δεν ένιωσα ούτε όταν έφαγα χυλόπιτα.
Η δική μου ματαίωση δεν συγκρίνεται με αυτήν που περιγράφεις. Είχα πάει ν' ακούσω τον Σπανουδάκη. Για ποιούς Mode μου μιλάς και ποιά Μαλακάσα...

Θέλω να σε ρωτήσω εδώ και αρκετό καιρό που διαβάζω το μπλογκ σου. Σκέφτηκες ποτέ να κατεβείς στον πολιτικό στίβο;
Γιατί χρειαζόμαστε ανθρώπους με νόηση και ελπίδα για το μέλλον.
Προσωπικά, αν είχα δικό μου κόμμα, θα σου το πρότεινα, τουλάχιστον για το ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο.

 
At 5/21/2009 04:15:00 μ.μ., Blogger μ said...

Να'τες και οι online πολιτικές προτάσεις ;)

Πάντως το θέμα είναι ΟΒ ότι υπάρχει ακόμα μια αμφιβολία για τους πραγματικούς λόγους που αναβλήθηκε η συναυλία και κυρίως για τους λόγους που αναβλήθηκαν και οι επόμενες... Να'ναι καλά ο άνθρωπος, αλλά πολύ ύπουλη η γαστρεντερίτιδα του...

 
At 5/21/2009 04:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χαχα... Old Boy for president! Είμαι μέσα... ;-)

Ένας φίλος

 
At 5/21/2009 04:21:00 μ.μ., Anonymous Στέλιος said...

Κάποια πράγματα που ξέχασα. Ο Σπανουδάκης τότε δεν είχε πάθει τίποτε ο άνθρωπος, τον σταμάτησε όμως μια μπόρα που έπιασε ακριβώς την ώρα της εμφάνισής του.
Βάλε με το νου σου τα φυσικά φαινόμενα που επιβαρύνουν την ανθρώπινη αδυναμία.

Ξέρω εκ των προτέρων ότι θα αρνηθείς την πρόταση πολιτικοποίησής σου (ταπεινά και σεμνά και άλλες μπούρδες του κερατά), όμως σου θυμίζω για άλλη μια φορά την εξής διαπίστωση:
οι άξιοι άνθρωποι παραμερίζουν και τα ηνία τα πιάνουν οι τυχοδιώκτες.
Αυτή είναι και η κατάρα που μας δέρνει κατά την ταπεινή γνώμη μου.
Έστω και ένας άξιος να είχε τοποθετηθεί σε καίρια θέση, κάποια πράγματα θα είχαν δρομολογηθεί καλύτερα.

Μην ξεχάσεις να μου απαντήσεις για την σουηδέζα που σε ρώτησα σε προηγούμενο ποστ.

 
At 5/21/2009 04:23:00 μ.μ., Anonymous Γιάννης said...

Καταρχάς, υποθέτω ότι ο Στέλιος δεν υπαινίσσεται σύγκριση μεταξύ Σπανουδάκη και DM, διότι -αν αυτό συμβαίνει- βλέπω τον Gahan να φεύγει σφαίρα από τη φωτό του κειμένου σου και να τον κοπανάει με τη βάση του μικροφώνου στο κεφάλι.

Από εκεί και πέρα, ενημερωτικά να πω ότι χθες ακυρώθηκαν άλλες 3 συναυλίες (το σύνολο 9 μέχρι στιγμής) και επί του πρακτέου να συμπληρώσω ότι όσοι δεν είναι «DM devotees» είναι απολύτως μάταιο να επιχειρούν να αναλύσουν το πως ένιωσαν όταν ματαιώθηκε η συναυλία (ήταν-δεν ήταν εκεί, και φυσικά δεν εννοώ εσένα Old), πολύ απλά διότι δεν μπορούν να ξέρουν πως είναι να είσαι «πιστός» του μοναδικού παγκόσμιας εμβέλειας συγκροτήματος, χάριν του οποίου διοργανώνονται αποκλειστικά θεματικά πάρτι.

 
At 5/21/2009 04:50:00 μ.μ., Anonymous Ευγένιος Ραμίρεζ said...

Χρησιμοποιώ πάντοτε Spint-X5 στο κομπακτ VibeTorsoR με χειριστήριο Meta-Web E5 ώστε να αποφεύγω τις γαστρεντερίτιδες όταν πηγαίνω στην ΤΕ της ΝΔ Αγίου Παντελεήμονα.

 
At 5/21/2009 06:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Στέλιο, δεν είναι θέμα ούτε σεμνότητας ούτε ταπεινότητας. Είναι θέμα τι πάει και ταιριάζει στον καθένα κι εμένα ούτε μου πάει ούτε μου ταιριάζει.
Μόνη περίπτωση που θα το σκεφτώ, είναι αν όπως τώρα φτιάχτηκε η «Δράση» φτιαχτεί κάποτε κόμμα με όνομα «Αδράνεια».
Εκεί, μέσα με τα χίλια ;)
Γιάννη, μαθαίνω ότι ψήνεται συνεργασία Σπανουδάκη - Depeche Mode, με γενικό τίτλο «Μy own personal Alexander the Great».

 
At 5/21/2009 06:39:00 μ.μ., Anonymous Στέλιος said...

Ποιός σε ρώτησε αν σου πηγαίνει ή σου ταιριάζει; Νομίζεις ότι έχουμε δημοκρατία; Ομοθυμαδόν σε ψηφίζουμε, σε καθιστούμε κυβερνήτη και υπεύθυνο διαχείρησης της ζωής και του τόπου.

Άμεση δημοκρατία μας λείπει φίλε. Μπορείς να μου πεις γιατί δεν εκγαθιδρύεται το σύστημα της άμεσης αντιπροσώπησης του λαού;

Μην ξεχνάς την Σουηδέζα. Περιμένω απάντηση σε παρακαλώ.

 
At 5/21/2009 06:42:00 μ.μ., Anonymous Στέλιος said...

Κάνε μου μια χάρη. Βγες απ' την αδράνειά σου.

 
At 5/22/2009 12:16:00 π.μ., Anonymous Ευγένιος Ραμίρεζ said...

Εάν πατήσεις ταυτόχρονα Enter και Flow στο εργονομικό πληκτρολόγιο του HvS-910 (όχι το κίτρινο όμως!), τότε η αδράνεια εξαπλώνεται σε όλο το υποσύστημα και απαιτείται reboot. Γι' αυτό το λόγο δεν εκφώνησα τελικά εγώ τον πανηγυρικό.

 
At 5/22/2009 12:28:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Στέλιο, λυπάμαι δεν έχω ιδέα για τη Σουδέζα της γιουροβίζιον και το αν ήταν να τραγουδήσει με ελληνικό στίχο ή όχι. Ο μόνος Σουηδός που ξέρω είναι ο Μίκαελ Νίλσον και η φυγή του από τον Παναθηναϊκό και την πατρίδα μας, ίσως αποτελεί έναν καλό λόγο για να κατέβω στον πολιτικό στίβο :)

 
At 5/22/2009 12:44:00 π.μ., Anonymous Στέλιος said...

Δεν μπορείς να το μάθεις από κάπου; Καμιά πηγή δεν μπορείς να βρεις; Μας είχαν πρήξει να πούμε με το τραγούδι το σουηδικό ότι τάχα θα έχει ελληνικό στίχο και τζάμπα καίει η λάμπα μου φαίνεται.
Ήσουν η τελευταία μου ελπίδα για ενημέρωση στις εξελίξεις.
Για το Νίλσον, με συγχωρείς, αλλά χέστηκε η φοράδα στα αλώνια. Αν είναι το μοναδικό σου πρόβλημα τότε μπορείς να πας να γίνεις πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Πολύ πάω ρε την παρέα σου ώρες ώρες μαζεύεις όλο τον καλό κόσμο εδώ μέσα. Γουστάρω!

 
At 5/22/2009 12:45:00 π.μ., Anonymous Ευγένιος Ραμίρεζ said...

Αυτός δεν είναι λόγος για να μη δοκιμάσεις το πτητικό προσομοιωτή WeatherF-X Stampede.

 
At 5/22/2009 12:56:00 π.μ., Anonymous Στέλιος said...

Ραμίρεζ ξέρεις βαρέθηκα τους προσομοιωτές...

 
At 5/22/2009 10:47:00 π.μ., Anonymous Ευγένιος Ραμίρεζ said...

Στέλιος πολύ λογικά βαρέθηκες εφόσον δεν βρήκες πρόσβαση στον WeatherF-X Stampede. Όταν έρχεται Πάσχα, τότε το θυμούνται όλοι να μαζέψουν τις πυγολαμπίδες τους όμως! Κλασικό σύμπτωμα ελληνικό.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home