Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Το ύφασμα

Όσον αφορά την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά: «Προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις σαν ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση την χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών».
Και συμπλήρωσε: «Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται».

---
Ο Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να κρύβει ή να μην κρύβει τα χαρακτηριστικά του, να φοβάται ή να μην φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, όταν διαμαρτύρεται ή όταν δεν διαμαρτύρεται.
Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει δικαίωμα να προβαίνει σε αδικήματα κατά της ζωής ή της περιουσίας.
Αδίκημα που να τελείται με την χρήση της κουκούλας ως όπλου δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός κι αν στρέφεται κατά Ρίο Μάρε που τυχαίνει να είναι τρυφερότερο κι απ' την καρδιά ενός μαρουλιού.
Αδίκημα που να τελείται εξαιτίας της απόκρυψης των χαρακτηριστικών πίσω από την κουκούλα επίσης δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός κι αν πρόκειται για υπερήρωες που αποκτούν τις εγκληματικές τους δυνάμεις φορώντας την κουκούλες ή εκτός κι αν πρόκειται για υπερήρωες που η κουκούλα λειτουργώντας σαν τη στολή του Σούπερμαν τους δίνει τη δυνατότητα να εξαφανίζονται από τους τόπους των εγκλημάτων πετώντας.
Τέλος δεν υφίσταται κουκουλικό άσυλο που να εμποδίζει την αστυνομία να συλλάβει τον οποιοδήποτε εγκληματεί με το πρόσωπό του κρυμμένο, ούτε η κουκούλα κάνει τον κουκουλοφόρο αόρατο. Ορατός είναι και μπορεί κάλλιστα να συλληφθεί εάν και εφόσον εγκληματεί.
---
Η βία τρομάζει και αυτό που περισσότερο τρομάζει είναι ότι εκείνος που σπάει το μαγαζί σου μπορεί να είναι ο γιος σου. Επειδή αυτό το ενδεχόμενο πρέπει πάση θυσία να απωθηθεί από τη σκέψη, ο «κουκουλοφόρος» ως άνθρωπος χωρίς πρόσωπο παύει να έχει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που τον έφεραν να καίει και να καταστρέφει και γίνεται ένα μεταφυσικό τέρας εκτός κοινωνίας, εκτός εξήγησης, εκτός καταγωγής.
Έτσι το πρόβλημα παύει να είναι η βία, παύει να είναι το χέρι που οπλίζεται και μετατρέπεται στο πρόσωπο που κρύβεται.
---
Υπάρχουν αδικήματα που τελούνται από ανθρώπους που φοράνε κουκούλες. Οι «κουκουλοφόροι» ως αυτόνομη έννοια είναι μιντιακή κατασκευή συνειδητής ή ασυνείδητης μετατόπισης του προβλήματος και αφού δεν καταπολεμούνται ούτε οι αιτίες που γεννάνε τη βία ούτε αυτή καθαυτή η εγκληματικότητα, η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της κατά ενός κομματιού υφάσματος.
Τι είχε απομείνει να γελοιοποιηθεί; Το Σύνταγμα. Και πολύ άντεξε.

35 Comments:

At 3/17/2009 07:13:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Ιδιώνυμο η κουκούλα λοιπόν... (σ.σ.κουκουλώνυμο)

(αιντε μετά να πείσω ξανα τη γυναίκα μου οτι δεν αντίκειται στην ηλικία μου να φοράω ζακετες με κουκούλα, ποσο μαλλον να την ανεβάζω)

Ωραία, ας γίνει τότε και "στιγμιαίο" να τελειώνουμε.
(Για όσους θυμούνται)

ΥΓ. Καλά, αλλά αυτός ο Δένδιας δεν έχει δει το V for Venteta;;;

:)

(Να δεις που όπως πανε θα την κάνουν κίνημα την κουκούλα. Αληθινό κίνημα. Ισως ναναι κι αυτός ένας τρόπος να αποκτήσει νόημα. Ρε συ λες να είναι αριστερός ο Καραμανλής και να μην τόχει καταλάβει;;;; )

 
At 3/17/2009 07:45:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

Έτσι ακριβώς.

 
At 3/17/2009 08:32:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Το Σύνταγμα; Ποιο Σύνταγμα;

 
At 3/17/2009 08:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Ασφάλεια, δηλαδή, δεν ξέρει ποιοί είναι οι "κουκουλοφόροι"?

Αυτά είναι αστεία και για αφελείς..

Φυσικά και ξέρουν ποιοί είναι αλλά εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα αποκτήσουμε ποτέ πρόσβαση στις πολύ "από μέσα" πληροφορίες ώστε να μάθουμε κάποτε γιατί τους αφήνουν 30 χρόνια τώρα να δρουν ανενόχλητοι...

 
At 3/17/2009 08:43:00 μ.μ., Blogger kopria said...

Εύγε φίλε μου. Καθαρότατη σκέψη και προσέγγιση.
Λείπει η λογική από τους κυβερνώντες (ή κάτι άλλο ετοιμάζεται; )

http://kopria.blogspot.com/2009/03/blog-post_2547.html

 
At 3/17/2009 11:14:00 μ.μ., Blogger anonymous said...

Επιτέλους! Έγινε ιδιώνυμο αδίκημα το να φοράς προφυλακτικό. Έτσι, θα αποτραπούν οι βιασμοί!

(Η κ. Κουτσίκου,όταν ήταν υπουργός παιδείας, ως μέτρο κατά των ομαδικών βιασμών (με παράλληλη βιντεοσκόπιση) μαθητριών από μαθητές μέσα στις δημόσιες τουαλέτες των σχολείων, είχε απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στους μαθητές. Πάλι καλά που δεν απαγόρευσε και τη χρήση της τουαλέτας).

 
At 3/17/2009 11:29:00 μ.μ., Blogger butterfly said...

Εξαιρετικό κείμενο, για μια πολύ λυπηρή είδηση.

 
At 3/17/2009 11:42:00 μ.μ., Blogger kemanidis said...

Συγχαρητήρια!
Αναρρωτιέμαι τι θα γίνει με τους μοτοσικλετιστές. Είναι υποχρεωμένοι από τον Κ.Ο.Κ. να φορούν κράνος, που εξασφαλίζει αναλόγως την ανωνυμία τους. "Ιδιώνυμο" και σ' αυτούς; Και πως θα ... επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους "ξεχνούν" το κράνος και ισχυρίζονται ότι ... ως νομιμόφρονες πολίτες δεν επιθυμούν την ανωνυμία τους;(Είναι τραγικό να γελάμε με επικίνδυνα πράγματα).
Εν τέλει, με την αρωγή της ψυχανάλυσης, σκέπτομαι ότι θέλουν να αποφύγουν τις ερινύες τους. Γνήσια τέκνα των κουκουλοφόρων - δοσιλόγων της ναζιστικής κατοχής, ορισμένοι εκ των κυβερνώντων, προσπαθούν να ... εξαφανίσουν ένα ενοχλητικό σύμβολο!

 
At 3/18/2009 12:04:00 π.μ., Blogger ε said...

εξαιρετικο ολντμποι.

 
At 3/18/2009 12:06:00 π.μ., Blogger Psemma-me-ourá said...

Το «ωραιότερο» του Δένδια δεν σού τραβηξε την προσοχή, ως φαίνεται:
Επιβαρυντική περίπτωση είναι και η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ !!!
Ήτοι... κλείνουν όλες οι βιομηχανίες καλλυντικών και φυλακίζονται οι περισσότερες γυναίκες {αλλά και πλείστοι όσοι ...ανέρες}

Κατά τα άλλα...
Καλωσασβρήκα...

Έχω φτιάξει, με την βοήθεια και άλλων μπλογκιστών και μπλογκιστριών, έναν κατάλογο από 36 κοινωνικοπολιτικά ψέμματα και παρακαλώ εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα: psemmatapsemmata.blogspot.com

Λαοάρεστον έργον θα είναι!
Τρέξατε, τρέξατε...
Η προθεσμία λήγει... λήγει... λήγει...
μα φυσικά... την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ λήγει !!!
{του 2009...} στις 12 τα μεσάνυχτα.


Ψευτοφιλάκια...

 
At 3/18/2009 01:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κουκούλες φοράνε οι δήμιοι και οι χαφιέδες.
Τέλος πάντων, επειδή εκτός από για κλάματα η κατάσταση είναι ΚΑΙ για γέλια, θα αναφερθώ στο βίτσιο φίλου μου, που του αρέσει να συμπράττει ερωτικώς με τις συντρόφους του, ενόσω εκείνες φορούν σ α κ ο ύ λ α, και μάλιστα όχι μαύρη, αλλά φέρουσα λογότυπο σούπερ μάρκετ.
Ο άνθρωπος είναι βαθιά καλλιεργημένος και η επαγγελματική του ενασχόληση συνίσταται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
:)

 
At 3/18/2009 02:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μαζί σου για το post, αλλά δύο επισημάνσεις:

- Αν κατάλαβα καλά, δεν ανήγγειλε ιδιώνυμο αδίκημα. Φαντάζομαι οτι νομικά δεν στέκει αυτό που θέλουν...

- Το "V for Vendetta" αναφερόταν σε ολοκληρωτικό καθεστώς - όχι δημοκρατία. Και να μην ξαναρχίσουμε τώρα για το αν είναι δημοκρατία το πολίτευμα μας - δημοκρατία είναι, "ψιλοανάπηρη", αλλά δημοκρατία...

 
At 3/18/2009 02:20:00 π.μ., Blogger glam said...

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει....δέκα μέρες κοσκινάει.

 
At 3/18/2009 02:33:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 2:10, όχι ιδιώνυμο θα ήταν αν ποινικοποιούνταν από μόνη της η κουκούλα σε διαδηλώσεις. Τώρα λένε ότι θα το βάλουν ως επιβαρυντική περίπτωση σε αδίκημα που διαπράττεις, αλλά και πάλι το θεωρώ νομικά έωλο.
Όσο για τα περί δημοκρατίας, τον τελευταίο καιρό ψιλοαναπηρεύει ολοένα και περισσότερο.

 
At 3/18/2009 03:16:00 π.μ., Blogger Chaca-Khan said...

ακριβώς αυτό που λες στις 2 τελευταίες σου παραγράφους. επακριβώς

 
At 3/18/2009 03:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Monday, December 11, 2006
Σημείο αναφοράς 3 - Το φαινόμενο της τραμπάλας ( the equilibrium of fear)

"This is the way of the world; people can spend hours crafting a sand-castle, putting all the windows in the right place, making sure the little turrets are the same height and the paths and garden out front are completely even... and then it takes some nib-nob about 10 seconds to crush it all into a pile of waste. The urge to create is strong; but the urge to lay havoc and waste is even stronger. "

Ο δυτικός πολιτισμός μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας προσπαθεί να ανακατασκευάσει τον κόσμο δημιουργώντας ένα ελεγχόμενο τεχνητό περιβάλλον στο οποίο να μπορεί να ζήσει με ασφάλεια χωρίς απρόβλεπτες καταστάσεις. Σε ένα τέτοιο κόσμο κάθε αστάθμητος παράγοντας προκαλεί το φόβο και αντιμετωπίζεται σαν κάτι ανεπιθύμητο και παράλογο, ενώ μπορεί να είναι απολύτως φυσικό όπως η γέννηση ή ο θάνατος ενός ανθρώπου, η μια φυσική καταστροφή.
Σε ένα ελεγχόμενο σύνολο, η ιδέα της διαφορετικότητας υπάρχει μέσα απο το πρίσμα της σταδιακής περιθωριοποίησης, ισοπέδωσης - εξομοίωσης οποιουδήποτε ξένου στοιχείου το οποίο δεν ασπάζεται την ηθική, συναισθηματική , θρησκευτική , πολιτισμική οπτική της πλειοψηφίας. Οτιδήποτε προκαλεί φόβο πρέπει να κατακτηθεί , αλλιώς να καταστραφεί άρα κάθε αντιδραστική στάση στη διαδικασία αφομοίωσης - υποταγής αντιμετωπίζεται σαν εχθρική και διώκεται ώστε να επανέρθει η τάξη του συνόλου.

Σε άσκηση σε δευτεροετείς φοιτητές αρχιτεκτονικής σχολής στην Αμερική το ζητούμενο είναι να συγκεντρώσουν εικόνες που κατά τη γνώμη τους απεικονίζουν την έννοια της ασφάλειας. Όλοι, εκτός από μία κοπέλα από την Ισπανία, φέρνουν εικόνες με φράχτες, κάγκελα, λυκόσκυλα, αστυνομία κτλ .
Μία Ισπανίδα φοιτήτρια μόνο φέρνει την εικόνα μιας εγκύου γυναίκας.

http://athens9.blogspot.com/2006/12/3-equilibrium-of-fear.html

 
At 3/18/2009 03:36:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ωραίο σχόλιο.

 
At 3/18/2009 09:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στη χώρα όπου με τη σχεδόν μηδενική εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων ...

... αφθονεί η βιομηχανία παραγωγής νέων νόμων και, από δίπλα, οι αργόσχολοι παλαμακιτζήδες της!

Τη στιγμή μάλιστα που πάνοπλοι αστυνομικοί με κρυμμένη την ταυτότητά τους (είτε επειδή δεν φέρουν διακριτικά, είτε επειδή φοράνε μάσκες και κουκούλες) ξυλοκοπούν αλύπητα μαθητές και συνταξιούχους ...

... ενώ κλάνουν μπάμιες και γίνονται άφαντοι όποτε οι γνωστοί-άγνωστοι φίλοι τους τα κάνουν λίμπα.

Ένα τέτοιο κράτος που, αντί να εφαρμόσει απλά τους υπάρχοντες νόμους, αποφασίζει να φτιάξει καινούργιους, σκληρότερους και οριακά νόμιμους-ημιάνομους νόμους, είναι αναγκαστικά ένα αδύναμο κράτος, ένα παρασιτικό κράτος, ένα τεμπέλικο κράτος, ένα κράτος που δεν ξέρει τι του γίνεται.

Επικίνδυνες γελοιότητες.

 
At 3/18/2009 12:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στην Αγγλία, η "έγκυρη" εφημερίδα SUN έκανε εκστρατεία εναντίον των ρούχων με κουκούλα (hoodies)ότι προωθούν την εγκληματικότητα.

Στην Ελλάδα, το ρόλο της εφημερίδας αυτής τον έχει αναλάβει η κυβέρνηση!!!

Κάτι ήξερε ο Ξυλούρης που τραγουδούσε στο καφενείον "Η Ελλάς"

Σ.

 
At 3/18/2009 01:33:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Αν είναι η ώρα των φιλοφρονήσεων, μάθε ότι βρήκα αυτό το ποστ ως ό,τι πιο εύστοχο και περιεκτικό έχεις ανεβάσει -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Εύγε!

 
At 3/18/2009 02:42:00 μ.μ., Blogger - said...

Θα διαταράξω την ομοθυμία, θα γίνω και αντιπαθής, αλλά ποια άλλη η ουσία του διαλόγου από τη διαφορετική άποψη; :)

Κατ' αρχάς, ας προσπαθούμε να απαντάμε σε ό,τι εξαγγέλλεται και όχι σε ό,τι είχαμε φοβηθεί: η κουκούλα (ευτυχώς) δεν γίνεται ιδιώνυμο, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε ενδυματολογικές συνήθειες. Μόνο όταν διαπράξει κανείς ΑΛΛΟ έγκλημα, θεωρείται επιβαρυντική περίσταση. Μένει να δούμε την ειδικότερη περιγραφή τής επιβαρυντικής περίστασης στον νόμο (πολύ πολύ κρίσιμο).

Θα ρωτήσω τώρα το εξής: Πιστεύετε ειλικρινώς ότι η χρήση τής κουκούλας από τέτοιες ομάδες, τη δράση των οποίων είδαμε, δεν λειτουργεί διευκολυντικά/επιτατικά στην εγκληματική τους διάθεση και αποτελεσματικότητα; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ξεκινούν όλα. Η χρήση τής κάλυψης αυξάνει ή όχι την εγκληματική ικανότητα των ανθρώπων αυτών; Και όχι επειδή αποκτούν ...υπερδυνάμεις, αλλά επειδή αποκτούν μια σχετική άνεση να κινούνται απρόσωπα, δυσδιάκριτα, παρασκηνιακά, τρόπον τινά, και στο σκοτάδι (για τις διωκτικές αρχές και για τους λοιπούς κοινωνούς). Οι άνθρωποι αυτοί φορούν εν τέλει την κουκούλα από στυλιστική επιλογή ή για κάποιον άλλον λόγο; Γιατί φτάσαμε να την ουδετεροποιούμε παντελώς! Εάν τους διευκολύνει κατά τη διάπραξη εγκλημάτων (και μόνο), τότε ναι, έχει μια τιμωρητέα απαξία, κατ' εμέ.

 
At 3/18/2009 03:39:00 μ.μ., Blogger aggelo said...

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΕΛΟΙΟΙ... ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΝΕ...

 
At 3/18/2009 03:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ ne Tpen,

κατ' αρχάς είναι πολτικά αλλά και διανοητικά λάθος το να απαντάς μόνο σε ό,τι εξαγγέλλεται, χωρίς να ερευνάς τη λογική που το διέπει - και από την οποία θα προέλθει, δοθέντων των ευκαιριών, σειρά ανάλογης έμπνευσης εξαγγελιών (και μέτρων).

Επομένως: σωστά μεν επισημαίνεις ότι η κουκούλα δεν έγινε ιδιώνυμο, ωστόσο πρέπει να δούμε και τη λογική που την ενέταξε στους επιβαρυντικούς μιας παραβατικής συμπεριφοράς παράγοντες.

Ας σκεφτούμε το απλούστατο: την κουκούλα δεν μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει (ήδη συμβαίνει!) το φουλάρι, ή η μαντήλα, ή το φαρδύ κασκόλ, ή ο συνδυασμός σκουφάκι-κασκόλ, κ.ο.κ.; Φυσικά και μπορεί!

Οπότε τι θα γίνει; Με βάση τη λογική του νομοσχεδίου, μια ολόκληρη σειρά από ενδυματολογικά στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου θα πρέπει να τεθούν σε ... καραντίνα. Μιλάμε για την απόλυτη γελοιότητα αγαπητέ! Να ψηφίζονται κάθε κάποια διαστήματα νομοσχέδια, που θα εντάσσουν κι από ένα ενδυματολογικό στοιχείο τη φορά στα "τζιζ". Ο απόλυτος αυτοεξευτελισμός του κράτους!

Απομένει, σ' αυτό τον κατήφορο, να θεωρηθούν όπλα και επιβαρυντικά στοιχεία οι ... ομπρέλες των υπό βροχή διαδηλούντων, τα παπούτσι που φέρουν ειδικές ενισχύσεις όπως αυτά των μοτοσυκλετιστών, οι μπότες Ντοκ Μάρτενς και οι απομιμήσεις τους, οι αγκράφες από τις ζώνες (άνω ορισμένων γραμμαρίων υποθέτω), τα μυτερά κοκκάλινα πιαστράκια για τα μαλλιά (μπας και βγάλουν κανά μάτι), και ίσως κάποια στιγμή, αν βγει κανάς διαδηλωτής και δαγκώσει κανά ματατζή, και τα ... δόντια.

Όλα αυτά δεν διευκολύνουν τη διάπραξη εγκλημάτων; Ω ναι!

Τελικά, θα έρθει η στιγμή που, με όλες αυτές τις βελτιώσεις και εκλεπτύνσεις των αντι-διαδηλωτικών νομοσχεδίων, θα κατεβαίνει ο κόσμος τσιτσίδι στους δρόμους!

Γελάς ή κλαις; Εγώ κλαίω από τα γέλια! Αυτή όμως είναι η λογική του νομοσχεδίου! Μια ηλιθιότητα σκέτη και απέραντη.

Επαναλαμβάνω: η ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των νόμων που ΗΔΗ υπάρχουν, και φυσικά μια αστυνομία κάπως σοβαρή που δεν αποτελείται από 80% κλανομπάμπιες και 20% τρελοφασίστες, αρκούν και με το παραπάνω για να αντιμετωπιστούν οι γνωστοί-άγνωστοι.

Το πράγμα είναι απλούστατο: (και) αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί σύμπτωμα μιας καρκινικής υπερτροφικής παραγωγής νομοθετημάτων άνευ ουσίας και άνευ λόγου - σύμπτωμα ενός βαθιά άρρωστου και δειλού κράτους.

 
At 3/18/2009 03:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

... όπου θ = Θεία

για να συνεννοούμαστε.

 
At 3/18/2009 03:47:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Τι είναι το ιδιώνυμο

Ιδιώνυμο χαρακτηρίζεται το αδίκημα εκείνο που δεν εντάσσεται στις γενικότερες κατηγορίες αδικημάτων, αλλά είναι αυτοτελές και τιμωρείται, κατά κανόνα, με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νομικά κείμενα, ιδιώνυμο έγκλημα είναι εκείνο που αποτελεί μεν παραλλαγή κάποιου βασικού εγκλήματος, αλλά η αντικειμενική του υπόσταση παρεκκλίνει από το βασικό κατά τέτοιο τρόπο ώστε πλέον να δημιουργείται ένα νέο έγκλημα, αυτοτελές και εξειδικευμένο σε σχέση με το βασικό.

Για πρώτη φορά ο όρος ιδιώνυμο αναφέρεται ως αδίκημα σε νόμο που ψηφίστηκε το 1929 (Ν. 4229) έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης Βενιζέλου. Επρόκειτο για νόμο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των «ανατρεπτικών» ιδεών, ιδιαίτερα η δίωξη κομμουνιστών και αναρχικών, καθώς και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Ηταν το πρώτο νομοθετικό μέτρο κατά του ΚΚΕ και εγκαινίασε σειρά από έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα κατά της Αριστεράς. Με την επίκληση του «ιδιωνύμου» διαλύθηκαν οι περισσότερες εργατικές οργανώσεις τη δεκαετία του 1930.


(Απο το σημερινό ΒΗΜΑ)

Ιδιώνυμο αυτοτελές δεν είναι (ακομα τουλαχιστον) ιδιώνυμο παντως το λες χωρίς να κανεις μεγαλο λαθος, νομίζω.

 
At 3/18/2009 04:07:00 μ.μ., Blogger - said...

Θεία, σωστό αυτό που λες. Χρήσιμο είναι να πηγαίνουμε πέρα από τα εξαγγελμένα, μεταξύ άλλων για να προλάβουμε τα χειρότερα. Ωστόσο, ας το κάνουμε με επίγνωση ότι πηγαίνουμε πέρα από τα εξαγγελμένα και ερμηνεύοντας παράλληλα σωστά τα εξαγγελμένα. Διότι γεμίζει σιγά σιγά η μπλογκόσφαιρα από σχόλια τύπου "έχω μια κουκούλα, πρέπει να την πετάξω;" κλπ. Δεν τιμωρείται η κουκούλα, τιμωρείται αυστηρότερα το έγκλημα που γίνεται σε δημόσιο χώρο "με κουκούλα".

Μόνο κουκούλα; Φαντάζομαι ότι ο νόμος θα αναγνωρίζει αυξημένες ποινές στα εγκλήματα με κάλυψη/αλλοίωση των χαρακτηριστικών. Άρα δεν θα έχουμε το γελοίο να τιμωρείται η κουκούλα, αλλά όχι το φουλάρι πχ.

Καταλαβαίνω την ανάγκη για επαγρύπνηση, φαντάζομαι ότι πολλοί διαφωνούν ούτως ή άλλως (με τη μια ή την άλλη εκδοχή), ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό κατ' εμέ να αποτιμούμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, χωρίς υπερβολές, χωρίς παρανοήσεις, νηφάλια και ορθολογικά. Για να μην την πατήσουμε όπως το παραμύθι με το "Λύκος, λύκος!" κάποια στιγμή.

Τελικά πώς απαντάμε στο ερώτημα που έθεσα; Η κάλυψη (η "κουκούλα") συντρέχει σε τέτοιου είδους εγκλήματα; Και αν ναι, πόσο; Όσο τα ..δόντια και οι ζώνες, που ανέφερες, έτσι ώστε να τα χειριζόμαστε το ίδιο;

 
At 3/18/2009 04:07:00 μ.μ., Blogger - said...

Nomad, από τον ορισμό που παραθέτεις προκύπτει ότι εδώ δεν έχουμε ιδιώνυμο.

 
At 3/18/2009 05:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Θα ρωτήσω τώρα το εξής: Πιστεύετε ειλικρινώς ότι η χρήση τής κουκούλας από τέτοιες ομάδες, τη δράση των οποίων είδαμε, δεν λειτουργεί διευκολυντικά/επιτατικά στην εγκληματική τους διάθεση και αποτελεσματικότητα; Από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ξεκινούν όλα. Η χρήση τής κάλυψης αυξάνει ή όχι την εγκληματική ικανότητα των ανθρώπων αυτών; Και όχι επειδή αποκτούν ...υπερδυνάμεις, αλλά επειδή αποκτούν μια σχετική άνεση να κινούνται απρόσωπα, δυσδιάκριτα, παρασκηνιακά, τρόπον τινά, και στο σκοτάδι (για τις διωκτικές αρχές και για τους λοιπούς κοινωνούς). Οι άνθρωποι αυτοί φορούν εν τέλει την κουκούλα από στυλιστική επιλογή ή για κάποιον άλλον λόγο; Γιατί φτάσαμε να την ουδετεροποιούμε παντελώς! Εάν τους διευκολύνει κατά τη διάπραξη εγκλημάτων (και μόνο), τότε ναι, έχει μια τιμωρητέα απαξία, κατ' εμέ».

Νetpen, είναι ακριβώς η ίδια συζήτηση που κάνουμε και στο Buzz. Ο κάθε δράστης την ώρα που προβαίνει στο οποιοδήποτε αδίκημα είναι προφανές ότι λαμβάνει μέτρα προστασίας του, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μη συλληφθεί. Αν στην προσπάθειά του αυτή δεν προσβάλλει άλλα έννομα αγαθά (π.χ. ληστής που για να μην τον πιάσουν κρατάει όμηρο κάποιον), μέχρι τώρα δεν θεωρούνταν ποινικά κολάσιμη η προσπάθειά του να μην τον πιάσουν. Θεωρούνταν αυτονόητη. Ειδάλλως, αν είναι επιβαρυντική περίπτωση ότι έκρυψε το πρόσωπό του, να προσθέσουμε σε λίγο ως επιβαρυντική περίπτωση για κάθε αδίκημα την μη οικειοθελή παράδοση του δράστη στις αρχές αμέσως μετά την τέλεσή του.

 
At 3/18/2009 05:44:00 μ.μ., Blogger - said...

Ειλικρινά, θεωρώ εθελοτυφλία να το περιορίζουμε μόνο στην αυτοπροστασία, παραβλέποντας τις άλλες διαστάσεις τής κάλυψης: ότι δίνει στην εγκληματικότητα άλλη φύση και άλλες διαστάσεις, άρα άλλη επικινδυνότητα που δικαιολογεί άλλη ποινή. Οι δράστες διευκολύνονται, κατ' εμέ, στην τέλεση των συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων από την κάλυψη, μεταπίπτουν σε μια εντελώς άλλη μορφή εγκληματικότητας η οποία συγχωρεί άλλες ποινές.

Δεν επιμένω, όμως, άλλο. Ελπίζω ότι η θεώρησή μου (σωστή-λάθος) έγινε σαφής.

 
At 3/18/2009 05:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ ne Tpen,

δυστυχώς με τέτοιες νομοθετικές εμπνεύσεις, το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό το παίζει η κυβέρνηση που τις προωθεί. Διότι, όπως σου είπα, η απόκρυψη του προσώπου και η αλλοίωση των χαρακτηριστικών μπορεί να γίνει εύκολα με χίλιους-δυο τρόπους παρμένους από τον καθημερινό ρουχισμό.

Είναι λοιπόν μια γελοιότητα από κάθε άποψη αυτό το κατασκεύασμα.

Κι έρχομαι στο ερώτημά σου αφού το επανέφερες και επομένως το θεωρείς σημαντικό: "Η κάλυψη (η "κουκούλα") συντρέχει σε τέτοιου είδους εγκλήματα;"

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ, δεν συντρέχει!

Εκείνος που θέλει να εγκληματίσει, βρίσκει πάντα τρόπο μεταξύ άλλων και για να μην γίνεται αντιληπτή η ταυτότητά του. Δεν τον οδηγεί όμως η "κουκούλα" στο έγκλημα! Κι άλλωστε, είπαμε: και να εξαφανιστούν από προσώπου γης οι κουκούλες, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι για να κρύβει κανείς το πρόσωπό του αν και όταν το θελήσει. Έτσι, με βάση την (καθαρά σαλεμένη!) λογική αυτού του νομοσχεδίου, πάμε για ποινικοποίηση ... ρούχων τε και υφασμάτων.

Ξαναλέω, έχουμε κλασική περίπτωση ΚΑΡΚΙΝΟΥ: άναρχος πολλαπλασιασμός νομοσεδίων άνευ λόγου, άνευ ουσίας, άνευ αντικειμένου.

Κι ο καρκίνος σκοτώνει το σώμα, που τον αφήνει να μεγαλώνει μέσα του.

 
At 3/18/2009 05:53:00 μ.μ., Blogger - said...

Μα επιμένεις στο ίδιο λάθος: ποινικοποιείται η διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων με απόκρυψη/αλλοίωση των χαρακτηριστικών, ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ (=η απρόσωπη, μαζική εγκληματικότητα). Το "κουκούλα" είναι σχηματικός τρόπος απόδοσης.

Τεσ' πα. Είπα ότι δεν θα επιμείνω, κατέθεσα απλά μια εναλλακτική θεώρηση.

 
At 3/18/2009 05:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ποιά είναι η άλλη μορφή εγκληματικότητας, η άλλη φύση και οι άλλες διαστάσεις της, που προσδίδει η κάλυψη του προσώπου; Άλλη μορφή, άλλη φύση κι άλλες διαστάσεις ενδεχομένως να προσδίδει ότι όποτε γίνονται τέτοιου είδους ιστορίες γίνονται από πολλά άτομα μαζί.
Αν όμως τα πολλά άτομα μαζί έχουν συγκροτήσει μια συγκεκριμένη ομάδα (τους κουκουλοφόρους) που δρουν από κοινού και συντονισμένα, όπως ας πούμε δρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις ή οι συμμορίες των ληστών, αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Και για την ακρίβεια δεν είναι άλλης τάξεως ζήτημα, αλλά είναι αυτό καθαυτό το ζήτημα που βρίσκεται πίσω από την επικοινωνιακή ratio των προτεινόμενων ρυθμίσεων: πειστήκαμε όλοι μας ότι οι «κουκουλοφόροι» είναι μια συγκεκριμένη ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων. Μια συγκεκριμένη ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων η οποία δεν έσπασε απλώς προχθές το Κολωνάκι αλλά είναι η ίδια που κάνει λίμπα την πόλη επί χρόνια. Αν λοιπόν πιαστείς να σπας μια βιτρίνα φορώντας μια κουκούλα δεν έχεις σπάσει απλώς τη βιτρίνα αλλά την έχεις σπάσει ΩΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ και όλοι μας ξέρουμε τι κουμάσια είστε εσείς οι κουκουλοφόροι και όλοι μας ξέρουμε ότι δεν έσπασες μόνο αυτή τη βιτρίνα αλλά η συμμορία σου αληταρά έχει γεμίσει με φόβο την καθημερινόητά μας. Παρέμενες ασύλληπτος τόσα χρόνια γιατί ακριβώς ήταν το δικό σου πρόσωπο που κρυβόταν τόσα χρόνια. Το δικό σου και των ομοίων σου. Ήρθε η ώρα να πληρώσεις όχι για ότι σε πιάσαμε να κάνεις, αλλά επιπρόσθετα για ότι έχει κάνει η εγκληματική σου οργάνωση.

 
At 3/18/2009 07:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το νέο αναμενόμενα θλιβερό, το κείμενο εξαιρετικό.

 
At 3/18/2009 09:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ ne Tpen,

ας το δούμε λοιπόν λίγο αλλιώς αυτό με τη λογική του νομοσχέδιου.

Συνηθισμένο φαινόμενο: Μια μαθητική διαδήλωση πλησιάζει υπερβολικά πολύ το υπουργείο, πέφτουν τα συνήθη ψιλοσπρωξίδια και ακολουθεί ο εθιμοτυπικός ψεκασμός των διαδηλωτών με τα γνωστά ληγμένα. Για να προστατευτούν από τα χημικά, τα παιδιά της πρώτης γραμμής κρύβουν τη μύτη του με τα φαρδιά κασκόλ και τις μαντήλες τους, ενώ εξακολουθεί να πέφτει σπρωξίδι με την κλασική γαρνιτούρα από κλωτσιές, γκλομπιές, αντικλωτσιές, αντιμπουνιές, βρισίδια, κ.τ.λ.
Στο χαμό απάνω, συλλαμβάνονται 2-3 μαθητές για "περιϋβριση αρχής" και "απείθια κατά της αρχής" έχοντας, ως προείπομεν, καλυμμένα τα πρόσωπά τους με τις παλεστινιακές ας πούμε μαντήλες.

Θα ... αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ποινές τους επειδή είχαν καλύψει τις φάτσες τους με τις μαντήλες ελέω χημικών σπρέι; Δεν θα είναι τρελό; Θα είναι.

Κι αν από την άλλη δεν γίνει αυτό, τότε δεν ξαναμπαίνουμε στο γνωστό νεοελληνικό γαϊτανάκι της μη-εφαρμογής υπαρχόντων νόμων; Ναι, ξαναμπαίνουμε.

Άρα; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Για ποιο λόγο; ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΝΟΣ ΗΛΙΘΙΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!

Ηλίθιου (και) επειδή η προσπάθεια εφαρμογής του θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θέλει να λύσει!!!

Μηδέν εις το πηλίκον. Κι όταν το πηλίκον γράφει μηδέν, άιντε ξανά μανά το ίδιο παραμύθι ότι "απαιτείται νέο νομοσχέδιο" ... αυτή τη φορά για τις βρωμερές κάλτσες των διαδηλωτών, που μπορεί
να αναισθητοποιήσουν τους ματατζήδες.

Για γέλια και για κλάμματα.

Κατανοητός τώρα ο τραγέλαφος της λογικής αυτού του νόμου;

 
At 3/19/2009 09:25:00 π.μ., Blogger pølsemannen said...

Εξαιρετική ανάρτηση.

Βέβαια τέτοια μικρά - μικρά βηματάκια προς μια Οργουελιανή παγκόσμια κοινωνία είναι αναμενόμενα, αφού καποιοι περίεργοι θέλου να κάτσουν δυνατά στον σβέρκο όχι μόνο των 11 εκ. που ζουν στην μικρή μας επαρχία, αλλά στα 6,5 δις του κόσμου. Η κατάπτυστη Patriot Act ας πούμε, που εμφανίστηκε με αφορμή την 9/11/01 στις ΗΠΑ, ανήκει στην ίδια κατηγορία μέτρων, απλα δεν είναι τόσο φαιδρή όσο η κουκουλοαπαγόρευση.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home