Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008

Τ' ομερτικό μου απ' τη χαρά

Ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο η δίκη για τη σύγκρουση μεταξύ οπαδών Μίλαν και Ίντερ, που κατέληξε σε έναν νεκρό. Ως γνωστόν, τον Μάρτιο του 2007 στρατοί των δύο ομάδων είχαν προκαθορισμένο ραντεβού για να αλληλοπλακωθούν. Το ραντεβού δόθηκε κοντά σε γήπεδο που διεξάγονταν αγώνες γυναικείου βόλεϊ, το οποίο είναι άλλωστε το άθλημα που εξεγείρει παγκοσμίως τα αγριότερα χουλιγκανικά πάθη. Το κομβόι του ενός από τους δύο στρατούς (το οποίο μέχρι να φτάσει στο σημείο της μάχης διέσχισε όλο το Μιλάνο σε μηχανάκια στα οποία επέβαιναν μαυροφορεμένοι καβαλάρηδες σε δικάβαλα), συνόδευσε τιμητικά άγημα της Ιταλικής Αστυνομίας, μέχρι το τέλος της Λεωφόρου Μεσογειόνι, αφήνοντάς τους στη συνέχεια να πάνε στην ευχή της Μαντόνας. Στη δίκη προβλήθηκε και βίντεο, όπου πάνω από το πολυμαχαιρωμένο σώμα ένα παλικάρι ούρλιαζε «Έτσι γαμάνε τα Ντουομάκια».
Ανάμεσα στους 27 συνολικά κατηγορουμένους βρίσκονταν κορυφαίοι συνδεσμίτες, καθώς και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μίας από τις δύο ιστορικές ομάδες του Μιλάνου. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η σιγή του ιταλικού Τύπου, σιγή που στα ιταλικά την λένε ομερτά.
Αυτά ευτυχώς συμβαίνουν μακριά από εμάς. Γιατί εδώ ο Τύπος τυγχάνει και πολύ αμείλικτος και με πολλή παρρησία, λέγοντας τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. ‘Ετσι, όταν φέτος το καλοκαίρι ο Σωκράτης Κόκκαλης κάνοντας διακοπές στη Μύκονο καθυστέρησε να κλείσει το Ντιόγο, ο Τύπος, μιλάμε, δεν του χαρίστηκε. Του την είπε στα ίσα και με πύρινα άρθρα τον έδειξε ως βασικό υπεύθυνο του αποκλεισμού από τον Champions League.
Όντας τόσο σκληρός μαζί του, λογικό ήταν να φανεί ανεπαίσθητα επιεικέστερος στο θέμα της προσωπικής του στάσης και ευθύνης για τη βία στα γήπεδα. Η βία άλλωστε καλό είναι να στηλιτεύεται πάντα θεωρητικά και με την απαραίτητη προϋπόθεση της τήρησης των ίσων αποστάσεων, αφού η σύγχυση του όρου αντικειμενικότητα με τον όρο ουδετερότητα τυγχάνει εξαιρετικά βολική. Καλό είναι δηλαδή οι ευθύνες να μην εξατομικεύονται αλλά να διαχέονται: αναφορικά με την οπαδική βία όλοι «βλάπτουν εξίσου τη Συρία» και είναι περίπου ίδιο να είσαι ο Ντέμης που έφτασε να δίνει στην αστυνομία ονοματεπώνυμα οπαδών (και είχαν γεμίσει οι τοίχοι της Αθήνας με συνθήματα για τη γυναίκα του), περίπου ίδιο να είσαι ο Τζίγγερ που ήταν στον κόσμο του, περίπου ίδιο να είσαι ο Σωκράτης Κόκκαλης.
Μιχάλης Κουντούρης: το ονοματεπώνυμο του μέλους της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που κατηγορήθηκε, δικάσθηκε και αθωώθηκε για τα αδικήματα της κατά συναυτουργία ανθρωποκτονίας από πρόθεση του Μιχάλη Φιλόπουλου και της συμμετοχής σε σύσταση συμμορίας, γράφτηκε στον Τύπο τα τελευταία δυο χρόνια ελάχιστες περισσότερες φορές από το ονοματεπώνυμο Γκρουμφ Μπρουμφ.
Ο Μιχάλης Κουντούρης διατήρησε την τιμητική και συμβολική θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που εκκρεμούσαν οι εναντίον του κατηγορίες. Στα δικά μου τα εμπαθή μάτια η ΠΑΕ έδωσε έτσι το μήνυμα ότι «για μας δεν τρέχει τίποτα που το μέλος της διοίκησης της εταιρίας μας είναι ύποπτος χουλιγκανικού φόνου, είναι ύποπτος για την οργάνωση της μάχης της Παιανίας, εμείς δεν έχουμε κανένα ηθικό πρόβλημα να συζητάμε μαζί του και να συνυπογράφει τις αποφάσεις του διοικητικού μας συμβουλίου». Επίσης στα δικά μου τα εμπαθή μάτια, από τον αρχικό συμβολισμό του «μέλος της διοίκησής μας είναι και ο κόσμος μας, οι οργανωμένοι οπαδοί μας», περάσαμε στον συμβολισμό του «αυτούς τους οργανωμένους οπαδούς έχουμε και δεν θέλουμε να τους αλλάξουμε».
Μα θα πει κανείς: και το τεκμήριο αθωότητας; Άλλο όμως το τεκμήριο της αθωότητας κι άλλο η σύγχυση του με τον καταλογισμό της «πολιτικής - αθλητικής» ευθύνης, για το ότι, αν μη τι άλλο, ακόμα κι αν δεν σκότωσες (όπως πράγματι αποφάσισε το δικαστήριο), ακόμα κι αν δεν συμμετείχες στη συμπλοκή, ακόμα κι αν δεν ήσουν εκεί, ακόμα κι αν δεν είχες ιδέα για τίποτα, εν πάση περιπτώσει η μάχη αυτή που κατέληξε σε νεκρό έγινε ενώ εσύ εκπροσωπείς στη διοίκησή μας τους οργανωμένους οπαδούς μας.
Αλλά η συζήτηση για το τεκμήριο αθωότητας, σε αντιδιαστολή με την ανάγκη της ΠΑΕ να αποδείξει εμπράκτως ότι στέκεται στο εντελώς αντίθετο άκρο της Λαυρίου, θα είχε κάποιο νόημα αν ο Τύπος είχε ελέγξει και η ΠΑΕ είχε αισθανθεί την ανάγκη να εξηγήσει και κάνει τη διάκριση.
Αντί για αυτά, εκατέρωθεν μούγκα στη στρούγκα.
(Κείμενο γραμμένο για το «SMS» της «SportDay»)

23 Comments:

At 12/21/2008 06:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 12/21/2008 10:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο ψυχάκιας είναι και γαβρούλης!

 
At 12/21/2008 10:57:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Καλέ μου Ολντμπόη, ξέρεις ότι σ'αυτά τα θέματα βρίσκεται και η root διαφωνία μας. Κι αυτό γιατί σε όσα γράφεις, εγώ συμφωνώ μέχρι κεραίας και σου δίνω όλα μου τα εύγε. Το θέμα είναι ότι εγώ είμαι καράγαβρος και στο λέω. Εσύ όμως μου δίνεις την εντύπωση πως αν δεν ήσουν βάζελος, δεν θα τα έγραφες. Η συγκεκριμένη αδικία και ηθική λαθροχειρία σε αγγίζει στο βαθμό που μια μπανάλ -και ηλίθια- μορφή συλλογικότητας σε συνδέει με τον άτυχο Φιλόπουλο. Όπως οι αναρχικοί με τον άτυχο Αλέξανδρο. No big deal, φυσικά. Απλά, καταθέτω ότι αυτά τα post σου, όσο διεισδυτικά και καταγγελτικά-τα-του-Καίσαρος-τω-Καίσαρι κι αν είναι, τείνω να πιστεύω πως δεν είναι το δυνατό σου σημείο.

Όσο για τον ψυχάκια, σιγά μην δεν ήταν γαβρούλης. Όλα τα ψυχάκια είναι γαβρούληδες. Ή Αιγάλεω. Ή Διαγόρας. Απλά οι δύο τελευταίοι δεν διαβάζουν μπλογκς.

 
At 12/22/2008 12:03:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Tα χουμε ξανασυζητήσει διεξοδικά, Costinho, αλλά ας κάνουμε μια επανάληψη :)
1) «στη δική μου συνείδηση ο Μιχάλης Φιλόπουλος δεν είναι ούτε ήρωας ούτε μάρτυρας της παναθηναϊκοφροσύνης, αλλά ένας χούλιγκαν που σκοτώθηκε για το τίποτα το ίδιο»
(http://old-boy.blogspot.com/2007/04/blog-post_29.html)
2) «Για την μάχη της Λαυρίου ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ είναι τα μεγάλα κεφάλια των συνδέσμων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Στο έργο της Λαυρίου δεν υπήρχαν καλοί και κακοί, εξίσου κακοί, εγκληματίες και ηλίθιοι ήταν και οι δύο.».
(http://old-boy.blogspot.com/2007/06/blog-post_15.html#c5797681063202426719)

 
At 12/22/2008 12:57:00 π.μ., Blogger teo said...

Θα συμφωνούσα με τα γραφόμενα σου εάν δεν ήταν επιλεκτικά στοχευμένα.Π.χ. εάν ανέφεραν για τα αίσχη της ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ με τον Μπάγιεβιτς και τη σιωπή του Ντέμη, (μήπως τον βολευε να φύγει ο Μπαγιεβιτς για να γίνει πρόεδρος;), για τoυς τραμπουκισμούς της ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ στους παίκτες της ΑΕΚ ωστέ να φύγουν χωρις να πάρουν τα χρωστούμενα (προφενές οτί τον βολευε ). Και φυσικά όταν η ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ ζήτησε συν-ιδιοκτησία μετά απ' αυτές και άλλες χάρες, ο Ντέμης σε κίνηση τακτικής τους έδωσε ("παίρνοντας" παράλληλα και την κοινη γνώμη μαζύ του, ότι καταπολεμάει και καλά τη βία).Η συνέχεια φυσικά ηταν ένα κάρο κωλοτούμπες στη σχέση του με την ΟΡΙΤΖΙΝΑΛ, αναλόγως με τη θέση στην οποία βρισκόταν και τα προσωπικά του συμφέροντα.
Τα ίδια σε διαφορετική version θα μπορούσα να γράφω για τους Γιανακόπουλους κ.λ.π.
Οπότε OLD BOY ή τα γραφουμε όλα, αλλιώς επιλεκτικά είναι ίσως χειρότερο και πιο επικίνδυνο απ΄τη μούγγα.

 
At 12/22/2008 01:21:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Άμεμπτος δεν είναι κανείς από τη στιγμή που γίνεται παράγοντας. Και συμφωνώ ότι και ο Ντέμης δεν είχε πάντα την ίδια στάση με τους οργανωμένους. Το γεγονός όμως παραμένει ότι έκανε κάποιες συγκεκριμένες προσπάθειες, οι οποίες μάλιστα είχαν και ένα κόστος.
Σε τελική ανάλυση προτιμώ τις «κωλοτούμπες» αν είναι να αντιδιαστέλλονται από μια μη κωλοτουμπίσια στάση σταθερής υποστήριξης στους οργανωμένους, για ό,τι κι αν ενέχονται.
Από εκεί και πέρα, το νόημα του άρθρου είναι ότι με την υπόθεση Κουντούρη έπαψαν να τηρούνται και τα προσχήματα, τόσο από πλευράς Σωκράτη Κόκκαλη όσο και κυρίως από πλευράς Τύπου.
Γιατί αν ο Τύπος έκραζε, αν έκραζε όχι γενικόλογα αλλά συγκεκριμένα, δεν θα τον έπαιρνε και τον άλλον να έχει αυτή τη στάση.

 
At 12/22/2008 08:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι προηγούμενοι φίλοι Costinho και Teo, παρά τα επιμέρους δίκια τους - συγκεκριμένα: ότι χουλιγκάνια υπάρχουν σε όλες τις ομάδες -, ξεχνούν το ΚΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΥΤΟ σημείο, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και την ουσία του post του Old Boy.

Ποιό είναι αυτό; Ότι, παρ' ότι χουλιγκάνια υπάρχουν σε όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες, μόνο σε μία - τον κοκκάλινο ΟΣΦΠ - έχουν λάβει ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ/ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ,

1. και ανοικτή, δημόσια και πλήρη ασυλία`
2. και βήμα από τηλεοράσεως δικής της συνιδιοκτησίας για να απειλούν από εκεί ακόμα και διαιτητές ("να σφυρίξεις σωστά το θρύλο γιατί αλλιώς μπορεί το βράδυ να έρθουν παιδιά στην πιλοτή της πολυκατοικίας σου για να συζητήσετε") ή να οργανώνουν από εκεί επεισόδια (για 4 μέρες πριν από τα μπάχαλα στη Νέα Σμύρνη πρόπερσι έλεγαν ότι "αν δεν μας δώσετε εισητήρια μπορεί να έρθουν στο γήπεδο καμια 500ριά φίλαθλοι χωρίς διακριτικά και να γίνει της γης μαδιάμ", όπως ακριβώς και έγινε!)`
3. και έχουν κληθεί από αυτήν να συμμετέχουν στα διοικητικά της ΠΑΕ.

Κρίσιμη η διαφορά, έτσι δεν είναι;

Με λίγα λόγια, αυτό που περιγράφει ο Old Boy δεν είναι παρά το ... κερασάκι στην τούρτα.

 
At 12/22/2008 09:26:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Ούπς, καταλάθος μπήκα στο ιστολόγιο του Γεωργίου...

 
At 12/22/2008 11:20:00 π.μ., Blogger gasireu said...

μπα Γνωμοδότη, ποστ και σχόλια ήταν για το blog βαζελοκατάσταση και μπερδεύτηκαν στην πόρτα...
μήπως έπρεπε να πάρεις και το κομμάτι πολιτική-δικαιοσύνη που ανέλυσες στο πρόσφατο παρελθόν για την τελευταία δολοφονία και να το αναγάγεις με ακόμα αυστηρότερα κριτήρια στην υπόθεση Φιλόπουλου; Γιατί στην προκειμένη περίπτωση του ποδοσφαίρου, ηθικά έρμα δεν αναζητούνται φυσικά, όσο υπάρχει χώρος να απλωθείς, απλώνεσαι. Σου επιτρέπουν να είσαι ασύδοτος και εγκληματικός, όπως φαίνεται θα είσαι.

 
At 12/22/2008 12:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γιατι με την επιθεση στον Συρριγο έγινε τίποτα? Και δεν το συσχετίζω το συγκεκριμένο απαραίτητα με τον Ολυμπιακό, απλά για να επιβεβαιώσουμε το ότι "έχουμε εμπιστοσύνη στη Ελληνική δικαιωσύνη" όπως επαναλάμβάνουν μονότοταν οι διαφοροι ανευθυνουπέυθυνοι.

 
At 12/22/2008 02:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μια από τα ίδια ρε παιδιά! Ένα reset είναι που χρειάζεται!!! (κοινωνία μας)...

 
At 12/22/2008 02:40:00 μ.μ., Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ said...

Τα ερώτημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει:
Είναι η κοπριά του Κόκκαλη πιο βρωμερή απ'τη σβουνιά του Ντέμη ή όλα τα καλύπτει η πορδή του Βγενόπουλου με μια εσάνς από Ζαγοράκη;
Όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες!

 
At 12/23/2008 01:53:00 π.μ., Blogger fpboy said...

Eνταξει costinho μόλις δολοφονηθεί κάποιος που θεωρείς δικό σου,
θα δεις την γλύκα.
Παίξτο ανωτερότητα.
Μπράβο oldboy.

 
At 12/23/2008 01:55:00 π.μ., Blogger fpboy said...

Eπίσης κανένας ''ψυχάκιας'' δεν είναι ''γάβρος''.
Υπάλληλοι του Κόκκαλη είναι,
απλοί ρουφιάνοι του αφεντικού,
πρώην τσαντάκηδες και κλέφτες κινητών έξω απο δημοτικα σχολεία.
Ο όρος ''ψυχάκιας'' είναι και τιμητικός για τέτοια κατακάθια!

 
At 12/23/2008 01:58:00 π.μ., Blogger fpboy said...

old boy, ένα λάθος κάνεις μόνο.
Τσουβαλιάζεις.
Οι 20αχρονοι και 25 χρονοί Παναθηναικοί που ήταν στην Λαυρίου πάνε σε όλα τα ματς γυναικείων αθλημάτων.
Οι 35χρονοι γάβροι ήρθαν μόνο για να πλακωθούν και να πάρουν εκδίκηση για το ξύλο που είχαν φάει στο Παγκράτι.
Σόρυ για τα πολλά ποστ.

 
At 12/23/2008 02:49:00 π.μ., Blogger J95 said...

"Τα ίδια σε διαφορετική version θα μπορούσα να γράφω για τους Γιανακόπουλους κ.λ.π."

όχι τα ίδια, γιατί κανένας από αυτούς που περιγράφεις δεν έσφαξε έναν άνθρωπο σαν αρνί ούτε ασέλγησε πάνω του την ώρα που χαροπάλευε.

 
At 12/23/2008 01:04:00 μ.μ., Blogger costinho said...

fpboy, ασφαλώς και μπορείς να απαξιώνεις τη στάση κάποιου η οποία δεν είναι η δική σου. Ασφαλώς και μπορείς να με εγκαλείς για ο,τιδήποτε, ακόμα κι αν δεν με έχεις εννοήσει πλήρως. Απ'ό,τι διαπιστώνω κιόλας, είχες προσωπική σχέση με τον άτυχο Φιλόπουλο και δικαιολογείται οποιοδήποτε συναισθηματικό έρεισμα. Από τη στιγμή όμως που το γεγονός αυτό γίνεται αντικείμενο ενός post και κουβέντας μεταξύ ανθρώπων που δεν μοιράζονται το ίδιο έρεισμα, δεν καταλαβαίνω προς τι η ειρωνεία για τον μετριοπαθή λόγο μου. Προφανώς και δεν μπορούμε να είμαστε στην ίδια θέση. Και δεν νομίζω ότι είναι αποστομωτική απάντηση το να πρέπει να πεθάνει ένας "δικός" μου για να... αλήθεια για να καταλάβω τι ακριβώς; Ότι δεν πρέπει να γράφω comments; Ότι πρέπει να παρεμβαίνω μόνο παθιασμένα;

Απλά αδυνατώ πως σε τέτοια ζητήματα, είστε σε θέση να χρωματίζετε τις ευθύνες και τελικά προκύπτει μια εικόνα ενός τέρατος ωσάν του Λοχ Νες που τρώει ό,τι βρεθεί στο διάβα του. Ναι, προφανώς και είναι ο Κόκκαλης το τέρας του Λοχ Νες, προφανώς και υφίσταται Κοκαλιστάν. Κανένα ρόλο δεν έχει παίξει ο Τζίγγερ στο μπουρδέλο αυτό; Ο άλλος Βαρδινογιάννης, ο γκρίνγκο; Κανένα ρόλο ο Ντέμης; Ο Μελισσανίδης; Ο Βαρούχας; Οι καραγκιόζηδες δημοσιογράφοι; Ο Λυκουρέζος; Ο Γκαγκάτσης; Οι Μητρόπουλοι; Ο Χατζηχρήστος; Οι οργανωμένοι όλων των ομάδων; Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι οι μισοί που ανέφερα συνδέονται με το Κοκαλιστάν, τότε είμαστε άουτ οφ τόπικ και συμπαθάτε με.

Ολντμπόη, εγώ απλά επεσήμανα ότι είναι άσκοπο να αναλώνονται τέτοια post κάτω από μια λογική τα-των-Βάζελων-στους-Βάζελους. Κατά τ'άλλα και επί της ουσίας, συμφωνώ με όλους σας. Πραγματικά. Και νιώθω ίσως μεγαλύτερη αηδία για το Κοκαλιστάν απ'ό,τι οι Βάζελοι του μπλογκ ετούτου -οι οποίοι κυρίως νιώθουν οργή, αδικία και αγανάκτηση. Σε μια κατάσταση σαπίλας και σήψης, είναι μάταιο (αν όχι αποπροσανατολιστικό) να απομονώουμε πρόσωπα και να τα καταδεικνύουμε ως "το κακό". Είναι και εύκολο. Και τελικά παρακάμπτει το πρόβλημα, αντί να το ονομάζει. Ασφαλώς και υπάρχουν προσωπικές ευθύνες, ασφαλώς και κάποιοι έχουν το (ο)μερτικό τους στα σκατά. Αλλά έχοντας ως καραμέλα τη λέξη "Κόκκαλης" ως πηγή όλων των δεινών, καταφέρνουμε ό,τι και η Αλέκα απέναντι στον "αμερικανικό ιμπεριαλισμό" και τα "αντιλαϊκά μέτρα".

 
At 12/23/2008 02:33:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Fpboy, η μόνη εκδοχή που έχω ακούσει είναι ότι πήγαν εκεί να πλακωθούν δυο στρατοί μετά από προκαθορισμένο ραντεβού. Δεν έχω ακούσει εκδοχή ότι οι Παναθηναϊκοί πήγαν να δουν τους αγώνες του βόλεϊ.
Costinho, το ότι έχεις μεγάλο μέρος δίκιου αποδεικνύεται από τις εκλογές της ΕΠΟ όπου είναι (ή προβάλλεται από μόνος του, δεν το έχω διευκρινίσει ακόμα) ως υποψήφιος κοντά στον Παναθηναϊκό ο Βίκτωρ Μητρόπουλος.
Δέχομαι ότι σε μεγάλο βαθμό οι επιλογές ήταν πάντα τέτοιου τύπου: Γκαγκάτσης ή Μητρόπουλος.
Δεν δέχομαι όμως την εξίσωση και θεωτρώ καταλυτικές και πρωταρχικές ευθύνες του Σωκράτη Κόκκαλη στο όλο σκηνικό.
Αντιλαμβάνομαι όμως ότι οι ευθύνες του μπορούν να είναι αντικείμενο διαφωνίας, όπως βέβαια το ότι αλλιώς τις βλέπω εγώ που είμαι Παναθηναϊκός, αλλιώς εσύ, αλλιώς κάποιος άλλος.
Εκείνο όμως που λέει αυτό το ποστ (και καναδυό παλιότερα με το ίδιο θέμα)είναι ότι στην περίπτωση αυτή ξεφύγαμε εντελώς.
Δηλαδή αν ούτε σε αυτήν την τόσο κραυγαλέα περίπτωση η ΠΑΕ (δηλαδή ο Κόκκαλης) δεν αντιδρά έστω υποκριτικά έστω για τα μάτια του κόσμου έστω για να τηρήσει τα προσχήματα
και αν παράλληλα δεν βγαίνει να κράξει ο Τύπος που γράφει και γράφει και λέει και λέει για τη βία στα γήπεδα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,
τότε έχουμε ξεφύγει από οποιοδήποτε πλαίσιο αμφιλεγόμενων πρακτικών και κατά τη γνώμη μου έχουμε μπει σε ένα πλαίσιο κανονικότατου νόμου της σιωπής.
Ακόμη και σε ηθικό επίπεδο αν θες, όταν σκοτώνεται ένας άνθρωπος, πίστευα ότι εκεί θα υπήρχαν όρια και αγανάκτηση από πλευράς Κόκκαλη και ότι θα άνοιγαν στόματα από πλευράς Τύπου.

 
At 12/23/2008 03:43:00 μ.μ., Blogger costinho said...

Ηθικό επίπεδο και Κόκκαλης στην ίδια πρόταση; Μήπως ονειρεύεσαι; Αφού τα ξέρεις καλύτερα από μένα. Και για τον Τύπο και για τους τύπους και για όλα. Κι όχι επειδή είσαι βάζελος, αλλά σκεπτόμενο άτομο. Και υπό αυτή την έννοια συζητάμε όλοι εδώ μέσα. Και μόνο αυτό ακριβώς έχω να παρατηρήσω: όταν μπλέκει το οπαδικό έρεισμα και θυμικό μας, τα συμπεράσματα τείνουν να διατυπώνονται κατιτίς πιο στρεβλά. Για όλα, μα για όλα τα υπόλοιπα, όχι απλά συμφωνώ, αλλά εκφράζω την αηδία μου. Όχι για το φόνο κάποιου από το στρατό του Κόκκαλη, αλλά -πες με πιο κυνικό- για ένα σύστημα συνολικά (και δεν εννοώ γενικά και αόριστα την κενωνία) που καλλιεργεί φόνους, στρατούς, Σωκράτη Κόκκαλη, Πετράκη Κόκκαλη, αποσιωπούντα ΜΜΕ, ομερτά, ομερτά, ομερτά. Ο τίτλος του ποστ σου τα λέει όλα.

Για να με εννοήσεις καλύτερα, δεν θα σταθώ ποτέ σε δίπολα τύπου Γκαγκάτσης/Μητρόπουλος, ούτε καν ποια παράγκα στήνει τώρα ο Βίκτωρας, την πράσινη ή την κόκκινη. Η αηδία μου ξεκινάει από την ίδια την ΕΠΟ και τις δομές της. Επίσης, από τον παραγοντισμό σε όλες τις εθνικές κατηγορίες (με χαρακτηριστικότερα δείγματα όχι κάτι καρχαρίες τύπου Κόκκαλης, αλλά κάτι αλήτες και λαμόγια τύπου Μπέος, Κούγιας, Πηλαδάκης, τον μακαρίτη τον Κανελλάκη κ.α.), τη φτηνή ποιότητα μπάλας, τους οργανωμένους συνδέσμους και την αβάντα τους από όλες τις ΠΑΕ, τα μιλημένα ματς, τα ανυπόφορα 0-0 στα ντέρμπι, τις μεταγραφές "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", τις σουλάτσες και τις μούτες των διαφόρων Ρίμπο και άλλων αποδομητικών πουλιών, το κράτος της Θεσσαλονίκης και τα ηλίθια συλλαλητήριά τους, τους αλήτες πολιτικούς και τις κυβερνήσεις που χαρίζουν χρέη και κάνουν τα στραβά μάτια και πάει λέγοντας. Ας πούμε, το ότι πρώτοι στη λίστα των ευεργετηθέντων από το κράτος είναι ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, είναι λόγος για να τους διαχωρίσεις από τη σαπίλα; Ναι, οκ, ο Κόκκαλης έχει παραπάνω ευθύνη. Αλλά ο Κόκκαλης είναι που κυβερνάει κιόλας και τα χώνει στις κυβερνήσεις -τα φράγκα εννοώ. Ο Τύπος δεν γράφει τίποτα για τον Κόκκαλη. Ναι, αλλά ο Κόκκαλης είναι που τον ελέγχει περισσότερο απ'ό,τι εσύ και πόσοι άλλοι μοιράζομαστε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Welcome to the real world. Αυτό είναι το θέμα μας όμως;

Οι αιτιάσεις σου είναι κάτι παραπάνω από δεκτές. Και ίσως αυτονόητες. Απλά θα μπορούσαν να είναι οι αιτιάσεις κάποιου Νεοζηλανδού που έχει μόλις μία εβδομάδα που ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας και ψάχνει να βγάλει άκρη διαβάζοντας εφημερίδες. Λες "πίστευα ότι εκεί θα υπήρχαν όρια και αγανάκτηση από πλευράς Κόκκαλη και ότι θα άνοιγαν στόματα από πλευράς Τϋπου". Από που κι ως που; Ποιος ή τι σου έδωσε το δικαίωμα γι αυτή την προσδοκία; ΕΛπίζω να με εννοείς.

 
At 12/23/2008 07:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Costinho,

επιτέλους κατάλαβε ότι είναι άλλο να έχει μια ομάδα χουλιγκάνια (όπως έχουν όλες) και άλλο τα χουλιγκάνια της να ευλογούνται, προωθούνται, υποβοηθούνται, επικροτούνται, συνδράμονται ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ομάδας!

Η ΘΕΣΜΙΚΗ κάλυψη της αλητείας είναι το μέγιστο πρόβλημα με το χουλιγκανισμό και όχι ο χουλιγκανισμός αυτός καθαυτός. Διότι ο χουλιγκανισμός από μόνος του είναι ένα φαινόμενο μειοψηφικό, περιθωριακό και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται εύκολα. ΔΕΝ μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν και όπου έχει ΘΕΣΜΙΚΗ υποστήριξη, δηλαδή την υποστήριξη π.χ. από τον Πρόεδρο και τη διοίκηση μιας ομάδας (όνομα και μη χωριό).

Αυτό είναι όλο.

Για να μη νομίζεις πως είμαι και τυφλός από φανατίλα, θα σου πω ότι, πράγματι, και ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει από το φαινόμενο αυτό από τη στιγμή που ένα ΘΕΣΜΙΚΟ πρόσωπό του, ο έφορος πόλο και ταυτόχρονα σύνδεσμος ΠΑΕ-οργανωμένων, πρωτοστάτησε σε αθλιότητες σε αγώνα πόλο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΞΗΛΩΘΕΙ από τα πόστα του στο Σύλλογο και την ομάδα - πράγμα όμως που δεν αποκλείεται να συμβεί το επόμενο διάστημα.

 
At 12/24/2008 01:18:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«όταν μπλέκει το οπαδικό έρεισμα και θυμικό μας, τα συμπεράσματα τείνουν να διατυπώνονται κατιτίς πιο στρεβλά»
Οκ, σε αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω.
Τον Πηλαδάκη γιατί τον λες λαμόγιο; Δεν δίνει τέτοια εικόνα και μου φαίνεται -χωρίς να έχω εμβαθύνει ιδιαίτερα πάντως- σωστός.
Τουρτούρα, καλά τα λες για τον Πλυτά, να προσθέσω επίσης ότι φέτος μετά την Λάρισα τα παιδιά κάνανε μπουρδέλο και το Ηράκλειο. Άντε, έχουμε αρκετές επαρχίες ακόμη, να τα σπάσουμε και σε αυτές.

 
At 12/24/2008 02:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy,

ακριβώς μετά τη Λάρισα τα παιδιά (δηλαδή συγκεκριμένα: ο Φορέας) ζήτησαν από τη διοίκηση να φύγει από τη θέση του συνδέσμου τους με την ΠΑΕ ο Αντωνιάδης και να αντικατασταθεί από τον Πλυτά - παλιό καλό τους γνωστό, μιας και ήταν αυτός που ανέλαβε επώνυμα τη διοργάνωση του αντι-ραλλιστικού συλλαλητήριου πέρσι).

Όπερ και εγένετο πάραυτα. Ακούστηκαν μάλιστα εκείνες τις μέρες πολλά και διάφορα υποτιμητικά εις βάρος του "Ψηλού"σε διάφορα ανεξάρτητα πράσινα σάιτς και μπλογκς.

Σημειωθήτω: τα παιδιά, δλδ ο Φορέας, ζήτησαν τότε την απομάκρυνση του Αντωνιάδη επειδή, είπαν, δεν τους "προστάτεψε όταν τους επιτέθηκαν τα ματ έξω από το γήπεδο".

Υποθέτω λοιπόν, ότι τώρα ο Φορέας θα απαιτήσει με την ίδια ορμή και συνέπεια την απομάκρυνση και του Πλυτά από το συγκεκριμένο διαμεσολαβητικό πόστο. Αφού αποδείχτηκε και αυτός ανίκανος να τους ... προστατέψει.

Τι λες; Θα το κάνουν αυτό τα παιδιά;

 
At 12/24/2008 04:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Όσο κι αν είναι υπερβολικός ο Βγενόπουλος (που ενοχλείται κι από τα μπινελίκια), όσο κι αν ήταν ξεκομμένος από την πραγματικότητα και τον κόσμο ο Τζίγγερ, ελπίζω από καρδιάς να μην συνεχιστούν τα δείγματα ανοχής προς το ξεσάλωμα των οργανωμένων.
Λέγαμε πέρσι πόσο κρύο και άχαρο ήταν το γήπεδο χωρίς τον Φορέα.
Αν η εναλλακτική που έχει να προτείνει ο Φορέας είναι η Λάρισα και το Ηράκλειο ή το πανηλίθιο κάψιμο των πανό την ώρα του αγώνα με τον Ολυμπιακό, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home