Κυριακή, Μαΐου 25, 2008

Σε γνωρίζω από τη δόση

Μια Κινεζούλα, γύρω στα 18, περπατά σε ένα διάδρομο στο σχολείο της. Ξαφνικά ένας απόκοσμος θόρυβος, η γη σείεται, όλα καταρρέουν. Ξυπνά, έχει τις αισθήσεις της, δεν πρέπει να έχει χτυπήσει σοβαρά. Παντού τριγύρω της σκοτάδι και χαλάσματα. Μόνο ψηλά μια χαραμάδα φως και άρα και ελπίδας. Φωνάζει και ξαναφωνάζει, αλλά δεν την ακούει κανείς. Θαμμένη επί τέσσερεις ολόκληρες μέρες, επί κοντά εκατό ώρες. Να ελπίζει και να απελπίζεται εναλλάξ. Τελικά να ακούει θορύβους. Να βάζει τις φωνές. Να την ρωτάνε αν είναι καλά. Να λέει ναι. Να της απαντάνε κάνε κουράγιο, θα σε βγάλουμε, πώς σε λένε; Xue Xiao. Ο μόνος συγγενής που βρίσκουν είναι ο θείος της. Της φωνάζει να αντέξει λίγο ακόμα. Αντέχει. Η χαραμάδα γίνεται φως. Κάποιος κατεβαίνει. Την δένει. Την βγάζουν έξω. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα και κλάμματα. Ο θάνατος έχει στήσει στην περιοχή το πάρτυ των ονείρων του και οι ζωντανοί ψάχνουν να βρουν αποκούμπι σε ιστορίες σαν αυτήν, για τη ζωή που κι όμως αντιστέκεται. Τα πρώτα λόγια του κοριτσιού ενώ βγαίνει στην επιφάνεια της γης είναι: «Θείε, θέλω κόκα κόλα». Η εικόνα παγώνει και πέφτει η λεζάντα: «Στον σεισμό του Μαϊου του 2008 δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Xue Xiao επέζησε. Κόκα κόλα: Λόγος για να ζεις».
Όσα δεν τολμά να δείξει η διαφήμιση, τολμά να τα δείξει η ζωή. Η διαφήμιση δεν είναι αληθινή, αλλά το συμβάν σε γενικές γραμμές είναι (το έδειξαν στις ειδήσεις και μετά το τσέκαρα και στο ίντερνετ). Από τα έγκατα της σεισθείσης κινεζικής γης η κόκα κόλα θριαμβεύει. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που ο Γκορμπατσώφ απόλαυσε την Pizza Hut του, αλλά το επόμενο στάδιο της συμβολικής νίκης του ενός οικονομικού συστήματος πάνω στο άλλο είναι μια διαφήμιση που δεν είναι καν διαφήμιση, είναι το μη διαφημιστικό αίτημα για μια παγωμένη κόκα κόλα στην σεισμόπληκτη ολυμπιακή Κίνα, σαράντα Μάηδες μετά το 68. Και μόνο αν η φαντασία έπαιρνε πράγματι την εξουσία, θα μπορούσε ποτέ να διασωθεί από τα νερά της πλημμυρισμένης από την «Κατρίνα» Νέας Ορλεάνης μια έφηβη, που οι πρώτες της κουβέντες να είναι: «Θείε, θέλω το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο».
Φυσικά ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει και πολύ σύντομα (και το διαβάσατε πρώτα εδώ), αλλά μέχρι τότε θα εκμεταλλεύεται ό,τι βρίσκει εύκαιρο, μη σεβόμενος ιερά και όσια. Γιατί αν οι φυσικές καταστροφές δεν γίνονται εύκολα αντικείμενο διαφημιστικής εκμετάλλευσης, δεν ισχύει το ίδιο για τους εθνικούς ύμνους. Για την ακρίβεια, δεν ξέρω τι παίζει με τους εθνικούς ύμνους άλλων χωρών, αλλά ο δικός μας ανήκει κατά πώς φαίνεται σετάκι με το εθνόσημο στην ΕΠΟ, η οποία τον εμπορεύεται με το αζημίωτο. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης είναι άλλωστε εγγόνι του τρισέγγονου του Νικολάου Μάντζαρου, έχοντας κληρονομήσει τις μουσικούλες του και τα αμπελοχώραφά του. Γι' αυτό και από τις διάφορες διαφημίσεις των διαφόρων κατηγοριών χορηγών της εθνικής ξεχωρίζει η διαφήμιση του «Μεγάλου Χορηγού» της εθνικής, της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία οι παίκτες μας παραταγμένοι στο χόρτο ακούν τον εθνικό ύμνο μαζί με πελάτες της τράπεζας. Να σημειωθεί εδώ ότι διανύουμε μια περίοδο που με τις ελληνικές τράπεζες είναι κάργα θυμωμένο το σύνολο του πολιτικού συστήματος, από την Παπαρήγα ως τον Καρατζαφέρη, κι από τον Πρωθυπουργό ως τον Γιάννη Πρετεντέρη, αλλά αυτές δόξα τω θεώ και παρόλο τον αδυσώπητο εις βάρος τους πόλεμο τα κουτσοκαταφέρνουν.
Μια χώρα - μια ομάδα - ένας πρόεδρος της ΕΠΟ - ένας εθνικός ύμνος. Σηκώνομαι όρθιος. Όταν έρθει η ώρα των εθνικών ύμνων στο EURO, η τηλεόραση μπορεί να δείχνει διαφημίσεις, οπότε αρπάζω την ευκαιρία τώρα που μπορώ. Σε γνωρίζω από την δόση του δανείου την τρομερή. Θείε, θέλω κόκα κόλα.
(Κείμενο γραμμένο για το «SMS» της «SportDay»)

17 Comments:

At 5/26/2008 11:36:00 π.μ., Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Γι' αυτό η πίτσα είναι πλακέ; Για να χώνεται στις σχισμάδες, κάτω από τα ερείπια;
Συγνώμη που θυμήθηκα το παλιό, κρύο ανέκδοτο αλλά άλλο λόγο δεν είχα. Και θάσκαγα άμα δεν σχολίαζα.

 
At 5/26/2008 06:10:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Ξέρεις, όταν (κι οχι εαν, συμφωνώ) θα καταρρεύσει ο καπιταλισμός, θα μας παρει μαζί του. Γιατί είμαστε γιαλατζί φίλε ολντ μποι.
Εκ του ασφαλούς τα βλεπουμε.
Και κοκα κολα πινουμε. Χωρίς σεισμούς.

 
At 5/26/2008 06:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Φυσικά και είμαστε γιαλατζί.
Φυσικά και πίνουμε. Όπως είχα γράψει παλιότερα (http://old-boy.blogspot.com/2006/01/napoleon-in-rags.html):
Την μεγάλη μου επανάσταση, αυτήν την οποία θα διηγούμαι με περηφάνια μια μέρα στα εγγόνια μου, την έκανα όταν χάσαμε τους Ολυμπιακούς του 1996 από την Ατλάντα: σταμάτησα να πίνω Coca Cola.
Πρέπει να άντεξα σχεδόν ολόκληρο μήνα. Έκτοτε το αίμα μου από κόκκινο μετατράπηκε σε μαύρο και αναβράζον

 
At 5/26/2008 06:37:00 μ.μ., Blogger gerasimos said...

Δηλαδή εγώ που δεν πίνω κόκα-κόλα θα σωθώ από τον κατακλυσμό; Ή απλώς θα δυσκολευτώ περισσότερο στη χώνεψη (του γεγονότος αυτού);

 
At 5/26/2008 06:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eσύ να φύγεις από τη χώρα ΤΩΡΑ ;)

 
At 5/26/2008 06:41:00 μ.μ., Blogger gerasimos said...

:-(

 
At 5/26/2008 06:43:00 μ.μ., Blogger ou ming said...

Λέω να πάρουμε κανένα κιβωτοδάνειο.

 
At 5/26/2008 06:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κυκλοφορούν ήδη προσφορές απόσυρσης «της παλιάς σας ρυπογόνου κιβωτού» προκειμένου να αγοράσετε νέα οικολογική που θα σέβεται το περιβάλλον.

 
At 5/26/2008 07:05:00 μ.μ., Blogger ou ming said...

Η κιβωτός θα είναι οικολογική αλλά θα βρέχει κόκα κόλα. Αυτή η διαφήμιση είναι απέθαντη.

 
At 5/26/2008 07:10:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Εγω παλι νομίζω πως η κιβωτός θα είναι διαφημιστική, με χορηγία της ΚΚ. Με τεράααααστια γραμματα στα πλανιά.

(Φάτε τους πλούσιους, λέει το σύνθημα.[Κυριολεκτικά το εννοεί] Δεν διευκρίνισαν τους ΠΟΣΟ πλούσιους. Τουτέστιν, κινδυνεύουμε ολοι οι απο 1000 -αντε, 1200- ευρώ και πανω)

:ΡΡ

 
At 5/26/2008 08:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mε εξ ημισείας χορηγία της ΚΚ και του ΚΚ.

 
At 5/26/2008 08:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι καραγκιόζηδες δεν έχουν θέση σε αυτό το μπλογκ.

Garine

 
At 5/26/2008 09:09:00 μ.μ., Blogger ou ming said...

Και πού να πάμε με τέτοιο κατακλυσμό;

 
At 5/27/2008 02:40:00 π.μ., Blogger Giousurum said...

Mporoume na kanoume tin epanastasi mas kai otan me to kalo nikosoume tha kanoume ena glenti e psisimata, arnia klp kai sto telos fysika th apioume coca cola gia na xonepsoume kai to psito kai tous exthrous mas pou tha exoume faei.
Kalo vrady.

 
At 5/27/2008 09:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

και τι σε πειραζει η κοκακολα ωρε;

μια χαρα πιοτι εινε, τιγκα στη καφεϊνη.

σε κανει τα νευρα τσιτα γκαζια και πας πριμα.

ειδικα αμα τη φτιαξεις φραπεδια: μια γερη κουταλια νεσκαφε, χτυπας με κοκακολα και δε σε βρισκει ουτε η νικολουλη.

ο σωστος

 
At 5/27/2008 11:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι όψιμοι καπιταλιστές εξελίσσονται και στους πλέον σκληρούς.

 
At 5/30/2008 04:18:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

tha sou steilo 100 antitypa gia mia dyskoli stigmi
(ginesai kalyteros - prosexe na min se fane ta klise - fata esy me patates sto fourno ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home