Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

Χαμένοι στην Ανάγνωση

1) Χαμένοι στην ανάγνωση ενός εγγράφου.
Christoforakos: ευανάγνωστο (και πάει να πει Χριστοφοράκος)
Kutschenreuter: ευανάγνωστο (και πάει να πει Κουτσενρόιτερ)
Griechenland: ευανάγνωστο (και πάει να πει Ελλάς)
2% "Politik": δυσανάγνωστο (κι αυτό κι αν πάει να πει Ελλάς).
Για να μην λαϊκίζουμε κι εξυπνακίζουμε, τίποτα δεν αποκλείεται. Υπάρχει πράγματι η πιθανότητα (λίγο πάνω λίγο κάτω από το 0,000000000000000000001%) ο μεταφραστής της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών να μην μπόρεσε να διαβάσει το 2% των μιζών, που φαίνεται να προορίζονταν για πολιτικούς. Αν από κάποιον κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα είναι από τις αγωγές του Βγενόπουλου και μόνον.
2) Χαμένοι στην ανάγνωση ενός άρθρου:
«Την περασμένη βδομάδα, αλλά και αυτές που έρχονται φαντάζομαι, πρωταγωνιστεί στις ειδήσεις η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έτσι, εντυπωσιοθηρικά, χωρίς να λέγεται η αλήθεια. Μπα! Υπάρχει κι άλλη αλήθεια; Φυσικά. Γιατί η καθημερινή υπόμνηση από εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι το πετρέλαιο έπιασε τα 110$ το βαρέλι ή τα 150$, σημαίνει απλά για τον πολίτη, ότι μπορεί να περιμένει φυσιολογικά να πάει στα 400 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ή στα 200 ευρώ το κιλό τα λάχανα. Αμ, δε. Οι τιμές του πετρελαίου που διατυμπανίζονται, είναι αυτές που αγοράζει η αμερικάνικη αγορά. Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που
α. είναι φθηνότερο κατά 5-6 $
β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!
Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανένας δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, του αερίου, της ντομάτας, του τραμ, της θειάς μου της Κοντίλως, με το πρόσχημα ότι ακρίβυνε το πετρέλαιο. Μπορεί όμως να την αυξήσει με το πρόσχημα ότι οι πολίτες, βομβαρδισμένοι από τη μπουρδολογία ότι αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, είναι έτοιμοι να χάψουν και να πληρώσουν κάθε ανατίμηση αγόγγυστα. Αυτή είναι η προσφορά των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή του τόπου, όταν ο εντυπωσιασμός υπερισχύει της αλήθειας»
Το άρθρο έχει δημοσιευθεί πάνω από δίμηνο. Και το υπογράφει ο διευθυντής έκδοσης μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας. Και έκτοτε έχω χαθεί: δεν ξέρει τι γράφει ή γράφει την αλήθεια κι όμως η βενζίνη και όλα τα υπόλοιπα αυξάνονται ακατάπαυστα; Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε άλλο άρθρο του ίδιου, σύμφωνα με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ: «Μία από τις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες ειδών σπιτιού στον κόσμο, που ήρθε κι εδώ, μετά από έρευνα αγοράς που έκανε, αύξησε την τιμή πώλησης των ειδών της στην Ελλάδα κατά 10%-20% σε σχέση με τα μαγαζιά της στη Σουηδία και την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί διαπίστωσε ότι οι Ελληνες θα απέφευγαν ένα μαγαζί με πολύ χαμηλές τιμές, επειδή δεν θα τους καταξίωνε κοινωνικά! Λόγω τιμής!».
3) Χαμένοι στην ανάγνωση ενός ποστ,
ενός ποστ που έρχεται σε συνέχεια μιας εκπομπής που άξιζε να κοπεί. Αλλά αυτά τα «σκέφτομαι να φύγω από την Ελλάδα» είναι μάλλον μελούρες. Όποιος αξίζει προκόβει και κανείς δεν πάει χαμένος. You can love it or leave it, που έλεγαν και στην Αμερική στα χρόνια του Βιετνάμ σε όσους εναντιώνονταν στον πόλεμο. You can love our country or leave it, Γεράσιμε. Κι αν δεν σ' αρέσει εδώ να πας στις χώρες που τα γιαούρτια είναι φτηνότερα στα σούπερ μάρκετ. Εμάς είναι ακριβά. Άμα σ΄αρέσει. Και μέχρι να δώσουμε την πολιτική απάντηση αν φταίνε οι στρεβλώσεις της αγοράς ή αυτή καθαυτή η λογική μιας αγοράς χωρίς έλεγχο, μέχρι να δώσουμε την πολιτική απάντηση αν πρέπει να ελέγξουμε περισσότερο τον ελεύθερο ανταγωνισμό ή να τον αφήσουμε περισσότερο ανεξέλεγκτο, ας τα ρίχνουμε όλα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους κι ας μην ελέγχουμε ποτέ εμείς την αγορά, εμείς είμαστε για να γκρινιάζουμε για το κράτος και ποτέ για να μποϊκοτάρουμε τομείς της αγοράς. Εν τω μεταξύ τελειώνει ο Μάιος και ο κλινικά νεκρός τον Γενάρη Θέμος ζει και βασιλεύει και επανανομιμοποιείται στη συνείδηση όλων μας, μπόρα ήταν και πέρασε, όλη στην μεγάλη οικογένεια του Μπόμπολα ανήκουμε άλλωστε πλέον, Μεγκαίοι και Πρωτοθεματίτες είμαστε πια μαζί, κι αν οι δικαστές λένε ότι η Τρέμη είδε τελικά το dvd, εγώ εξακολουθώ να το πιστεύω το Ολγί, γιατί πρέπει κάποια στιγμή τους θεσμούς να τους προστατεύσουμε σε αυτήν την χώρα, κι όταν το Mega λέει ότι δεν είδε σημαίνει ότι δεν είδε, τελεία και παύλα, ενώ σε κάθε περίπτωση το να σκέφτεται να φύγει από τη χώρα ο Γεράσιμος για ένα dvd είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

12 Comments:

At 5/23/2008 10:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Όποιος αξίζει προκόβει και κανείς δεν πάει χαμένος"

Καλά, τώρα αυτό από πού προκύπτει; Η ζωή είναι γεμάτη αστάθμητους παράγοντες. Ενδόμυχα όλοι ζούμε με την ελπίδα ότι το "σύμπαν θα συνομωτήσει" και οι κόποι μας θα ανταμειφθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι "μελό" και αντικείμενο ειρωνίας η απογοήτευση ενός νέου ανθρώπου με σπουδές στο εξωτερικό και διδακτορικό από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

 
At 5/23/2008 10:16:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

όχι για να τη βγω στον kostis αλλά για να τεστάρω σα σπασικλάκι πόσο καλή αναγνώστριά σου έγινα, εικάζω πως ειρωνεύεσαι την πουριτανική λογική "οποιος αξίζει προκόβει" και όχι τον Γεράσιμο. Ναι;

 
At 5/23/2008 10:27:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

A! και επειδή γίνονται κι άλλες καφρίλες δε πάει να πει πως οι καφρίλες του Βγενόπουλου δεν είναι επικίνδυνες.

 
At 5/24/2008 01:38:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κωστή, μάλλον χάθηκες στην ανάγνωση. Ή πιθανόν να έχω χαθεί εγώ στον τρόπο γραφής μου, με αποτέλεσμα οι παρερμηνείες των όσων γράφω να διεκδικούν την θέση του κανόνα και όχι της εξαίρεσης. Πάντως, σε διαβεβαιώ, κάθε άλλο παρά τον ειρωνεύομαι τον Γεράσιμο.
Νiemandsrose, είναι επικίνδυνες και οι καφρίλες του Βγενόπουλου.

 
At 5/24/2008 03:55:00 π.μ., Blogger talos said...

Για το δύο μπορώ να σε βοηθήσω: Εϊναι λάθος και ήταν λάθος την ημέρα που γραφόταν το άρθρο (αν και τότε όχι κατά πολύ). Η ανάλυση έχει γίνει εδώ με καταληκτική μέρα δειγματοληψίας τιμών πολύ κοντά στην ημέρα δημοσίευσης του άρθρου. Ήδη τότε ήταν εμφανές ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα μέγιστα της προηγούμενης χρονιάς. Σήμερα έχει ξεπεράσει και τα μέγιστα της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970, σε αποπληθωρισμένες τιμές - σε σύγκριση με το Μάρκο της εποχής εκείνης (έφτασε χθές πάνω από 85 Ευρώ το βαρέλι) είτε μιλάμε για Μπρεντ είτε για ότι άλλο θέλεις. Παρότι λοιπόν η κλίμακα των αυξήσεων είναι όντως δυσανάλογη με την ανατίμηση σε Ευρώ (έχει δίκιο σε αυτό και τότε είχε περισσότερο), πλέον είμαστε σε ιστορικά ρεκόρ τιμής σε κάθε νόμισμα. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πια στο ότι δεν μπορεί να αυξηθεί ουσιωδώς η προσφορά. Η Ελευθεροτυπία δεν είναι ο μόνος που έχει την ψευδαίσθηση πως η κρίση είναι τεχνητή.

 
At 5/24/2008 01:46:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

χα χα,
δυστυχώς νομίζω ότι ισχύουν και τα δύο
και είναι καλύτερα να πας στην χώρα του φτηνού γιαουρτιού γιατί θα προκόψεις
και παράλληλα αν αξίζεις προκόβεις παντού.
όμως επίσης ''χαμένοι'' πάνε αρκετοί. το τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη σου ζωή, σου δίνει μία αριστερίστικη αλέγρα μελαγχολική απάντηση ότι ισχύει.
στην προκοπή προσμετρούνται βέβαια και οι σοφές επιλογές.
τα παραπάνω δεδομένα, μαζί με την ρεαλιστική θεώρηση, ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία το ποσοστό των χαμένων, κάνουν το πρόβλημα μακράν πολυπλοκότερο από λογικής απόψεως, για ένα μέσο μυαλό, αν με εννοείς!
τώρα για τα υπόλοιπα δυστυχώς κάποιος φταίει και δεν είναι ο από πάνω μας είναι ο δίπλα μας ή ο ίδιος μας ο εαυτός. ήρθε η ώρα.

 
At 5/24/2008 05:59:00 μ.μ., Blogger psarog said...

Και γιατί έπρεπε να κοπεί η εκπομπή? Ή μήπως παρεξήγησα κι εγώ?

 
At 5/24/2008 06:15:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

Αυτή την πολιτική απάντηση των απλών ανθρώπων περιμένουμε όλοι.....

 
At 5/24/2008 07:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tάλω, σ' ευχαριστώ και ταυτόχρονα όσο κι αν φανεί παράδοξο χαίρομαι που είναι έτσι. Χαίρομαι με την έννοια ότι αν ίσχυαν όσα γράφει το άρθρο, τότε δεν θα μιλούσαμε απλά για θέατρο του παραλόγου, αλλά για την τρέλα την ίδια. Κι από την τρέλα θα προτιμήσω την εφιαλτική ακρίβεια.
Psarog, ειρωνικά το έγραψα ότι έπρεπε να κοπεί η εκπομπή.

 
At 5/24/2008 11:49:00 μ.μ., Blogger Aphrodite said...

Old Boy, απολαυστικός και καίριος!!! Τι σχόλια ν'αφήνω στα ποστς σου, τα λες όλα...

Να το γράψω τώρα για όλους, πλησιάζουν οι μέρες και παιδιά, ελάτε να σπρώξουμε λίγο όλοι μαζί, ένα χρόνο μετά και δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως!

Σόρρυ για τη σφήνα, αλλά αυτές τις μέρες και ειδικά τα βράδυα τρέχουμε να το διαδώσουμε!

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΓΜΤ!

 
At 5/26/2008 07:09:00 μ.μ., Blogger Βάσκες said...

Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.

Κρονία γη γαρ...

 
At 5/27/2008 03:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αυτό με το δολαριο και το πετρέλαιο παίζει, αλλα δεν υπάρχει πιστεύω - δεν είμαι ειδικός - γραμμική αναλογία. Δηλ. η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια ανεβαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το πόσο πέφτει η ισοτιμία δολαρίου ευρώ. Αυτό βεβαια δεν σημαίνει οτι δεν πληρώνουμε κερατιάτικα, αλλά όχι οτι όλα είναι αέρας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home