Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2008

Όταν κοπάσουν οι εντυπώσεις

Η Βασιλική Γεωργιάδου, επίκουρος καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει πραγματικά κατανοήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων.
Απαξιώ και να ειρωνευτώ.
Οι αρνητικές εκλογικές επιλογές βλάπτουν σοβαρά την δημοκρατία. Άντε να τις ανεχτούμε στις ευρωεκλογές.
Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ψηφίζουμε θετικά και υπεύθυνα.

34 Comments:

At 3/06/2008 04:57:00 μ.μ., Blogger Διονύσης said...

Nαι ρε παιδιά μην φηφίζετε από αρνητική διάθεση τα μικρά κόμματα.

Ψηφίστε θετικά τα μεγαλοτσιφλίκια που τόσα χρόνια στήριξαν την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τον νεποτισμό.

http://pea-kyanea.blogspot.com/

 
At 3/06/2008 05:14:00 μ.μ., Blogger ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Eγώ πάντως πολύ χαίρομαι που το ΠΑΣOK δεν εισπράτει αντανακλαστικά την δυσαρέσκεια από τον κρετινισμό της Nέας Δημοκρατίας. Αυτό το "πού θα πάτε – εδώ θα έρθετε" με ενοχλεί. Kαι βέβαια ο Συνασπισμός οφείλει να περάσει από τις αντιρήσεις στις προτάσεις εξουσίας. Mάλιστα. Θέλω να ακούσω μία άλλη πρόταση. Δεν είμαι υποχρεωμένος να διαλέξω μεταξύ ανόητων και ανάλγητων.

 
At 3/06/2008 05:22:00 μ.μ., Blogger Βάσκες said...

Είναι μεγάλο θέμα αν η αρνητική ψήφος είναι απαράδεκτη ή η πεμπτουσία της Δημοκρατίας όπως πίστευε ο Πόππερ.

Είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσεις θετικά όταν δεν υπάρχει κόμμα να συνδυάζει τις απόψεις σου στα οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και άλλα θέματα.

Άρα υπο μια έννοια, κάθε ψήφος είναι αρνητική καθώς διαλέγει το λιγότερο κακό.

 
At 3/06/2008 05:38:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

Ωραία τα λέτε ρε παιδια αλλά !
Εσείς οι 5-6 (και εγώ μαζί 7) θα ψηφίζουμε με βάση προτάσεις κ.τ.λ,
αλλά η μεγάλη πλειοψηφία (ειδικά στην επαρχία!) ψηφίζει με βάση τις ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και τα ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ.
Και αυτό είναι μια μάχη στην οποία ο Συν δεν μπορεί να παίξει.
Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα,αλλά κοινωνικό. Με πολύ απλά λόγια θα πιάσει ο κοινοτάρχης του χωριού τον εκπρόσωπο του συν και θα του πει '' Η Ν.Δ μας δίνει αυτό, το Πασόκ αυτό, εσύ τι δίνεις για να σε στηρίξουμε ? ''.....

 
At 3/06/2008 05:54:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Αντιπάθησα αρκετά τον Αλαβάνο, αισθανόμενος επί προεδρίας του ότι ο ΣΥΝ ήταν πιο οπορτουνιστικός από ποτέ. Αισθάνθηκα ότι ότι περισσότερο προσπάθησε να καπελώσει τα διάφορα ρεύματα αντίδρασης και διαμαρτυρίας, όπως το φοιτητικό κίνημα και το αυξανόμενο αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου προς τους μετανάστες, ότι προσπάθησε περισσότερο να τα εκμεταλλευτεί αναλαμβάνοντας μία δήθεν ευθύνη επίσημης εκπροσώπησής τους, με μία δόση "πολιτικής υστεροβουλίας" που λένε, παρά να τα αναδείξει και να τα στηρίξει.

Παρ' όλα αυτά, κατάφερε να κερδίσει ένα στοίχημα. Κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, που επί Νίκου έβλεπε το ΣΥΝ ως ένα κόμμα λόγιων αριστερών των σαλονιών, και, κυρίως, έφερε το ΣΥΝ πάλι κοντά στον κόσμο, "επανανομιμοποιώντας" την αριστεροφρφοσύνη, όπως λέει και ο φίλος μου ο Asteroid κάπου που δε θυμάμαι, αποκατέστησε (σε συνδυασμό ίσως με την ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ) τη σχέση του κόμματος με μία βάση ψηφοφόρων που πάντα αληθώριζαν προς το ΣΥΝ αλλά ποτέ δεν έβρισκαν πραγματικούς λόγους να τον ψηφίσουν και εδραίωσε την παρουσία του κεφαλαιοποιώντας τη δυναμική ενός αντι-δικομματικού ρεύματος που είχε ξεκινήσει να υφέρπει.

Το κόμμα είναι πια σε θέση να ακούγεται.
Στη συνέχεια μένει να αποδειχτεί αν έχει κάτι να πει ή αν η συμπάθεια που φαίνεται πως του δείχνει ο κόσμος είναι ευκαιριακή και αντιστοιχεί στη λογική της αρνητικής ψήφου.

 
At 3/06/2008 06:38:00 μ.μ., Blogger DPurpler said...

Μα από ότι διαβάζω, και μέσα στον Συριζα γίνεται διάλογος για αυτό το θέμα. Ακόμα και ο Τσίπρας έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι έτοιμοι και δεν έχουν πρόγραμμα.

Όσο κι αν ψηφίζουν κάποιοι με ρουσφετολογικά κριτήρια, όσο να ναι η ύπαρξη προτάσεων θα βοηθήσει αν μη τι άλλο τον διάλογο.

Διαφορετικά τι πρέπει να γίνει; Να αρχίσουν όλοι να τάζουν θέσεις στο δημόσιο, μαζί και η αριστερά;

 
At 3/06/2008 06:43:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

Δεν διαφωνώ μάζί σου φίλε dpurpler , οτι είναι ανάγκη να γίνει διάλογος και να υπάρχει ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιων αλλά πιο σημαντικό απο αυτό, είναι για μένα, να αλλάξει λίγο η αντιμετώπιση του μέσου άνθρωπου.

 
At 3/06/2008 06:45:00 μ.μ., Blogger Run Boy Run said...

Ας γίνει πλέον κατανοητό ότι ο Τσίπρας είναι το νέο αγαπημένο μωρό των ΜΜΕ. Όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο χρόνος που καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ είναι δυσανάλογος με την εκλογική του δύναμη.

 
At 3/06/2008 09:02:00 μ.μ., Blogger Alpha said...

για μένα είναι θετικό αυτό που συμβαίνει

όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματικά κάτι σαν πρόταση εξουσίας που να ναι ουσιαστικό, πιθανά και να χει αν του δοθεί η ευκαιρία και εξ άλλου τι διάολο πρόταση έχουν το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, αλλά κυρίως γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ένα χαστούκι στο κατεστημένο κάποιας συκεκριμένης λογικής.της λογικής που λέει ότι ο κόσμος πάει όπου τον πάνε τα στενά προσωπικά του συμφέροντα.αυτό που γίνεται με τον Τσίπρα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σίγουρα όχι η πλειοψηφία ακόμα αλλά οι δυναμικές είναι μπροστά και είμαι βέβαιος ότι τα καλύτερα έρχονται, αναγνωρίζει ότι η ανάγκη για κάτι πιο φωτεινό ξεπερνά την ανάγκη για μια θέση στο δημόσιο ή μια πρόωρη σύνταξη.

θα δούμε, αλλά κάτι αλλάζει.

είναι σίγουρο ότι κι αυτό έχει τα προβλήματα του και τα ανθρώπινα πάθη του, αλλά τουλάχιστον δεν έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις τους πασόκους μουδιασμένους όσο ποτέ ?

 
At 3/06/2008 09:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είναι διαμαρτυρία, ρε παιδιά. Ελπίδα είναι.Δεν προσπαθεί να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα, πολύ απλά γιατί πλέον δεν περιμένει απολύτως τίποτε θετικό από αυτά. Οπότε ψάχνει αλλού. Θετική θα είναι η ψήφος, λοιπόν. Μόνο που αν διαψευστεί αυτή η ελπίδα, θα το πάρει και θα το σηκώσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (πράγμα όχι κατ' ανάγκη αρνητικό).

 
At 3/06/2008 09:43:00 μ.μ., Blogger Μυαλά με Θέα said...

Τα δύο καταραμένα μεγάλα κόμματα εδώ και τόσα χρόνια "κυβερνούν" αυτή τη χώρα, και τα αποτελέσματα της πολιτικής και των "προγραμμάτων" τους (τα οποία διαφημίζουν αρκούντως προεκλογικά)τα νιώθουμε όλο και περισσότερο στο πετσί μας, ενώ τα σκάνδαλα απ' ότι φαίνεται δίνουν και παίρνουν.

Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο καλείται ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη λύση σε όλα τα προβλήματα με προγραμματική διακήρυξη, λες και πρέπει να απολογηθεί αφενός για το υψηλό ποσοστό πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει, αφετέρου προκαταβολικά να δώσει την ΟΡΘΗ και ΒΙΩΣΙΜΗ λύση για κάθε πιθανό θέμα, λες και περνάει εξετάσεις.

Από ποιον ρε παιδιά; Ο κόσμος, εμείς, εσείς, οι άλλοι, είτε από άρνηση είτε από πίστη στην πιθανότητα αλλαγής του υπάρχοντος πολιτικού status quo, κάνει μια νέα προσσέγγιση.

ίσως να είναι έκφραση οργής απέναντι στο παρόν καθεστώς (οργής, τονίζω), ίσως και κάτι παραπάνω από αυτό.
ΚΑΠΩΣ όμως πρέπει να ξεκινήσουν όλα. ΚΑΙ οι αλλαγές κάπως πρέπει να ξεκινήσουν. Μην περιμένει κανείς από ένα κόμμα, ως και σήμερα διαμαρτυρίας, να λύσει εν μια νυκτί όλους τους γόρδιους δεσμούς που δένονται επί δεκαετίες.
Αν έρθει η ώρα, θα γίνει κι αυτό - και αυτοί αναλόγως θα κριθούν, όπως πρέπει να κριθούν και οι σημερινοί...

 
At 3/06/2008 10:07:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

ΟΚ, Old boy, πράγματι δεν είναι αυτά τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει ο κόσμος. Αν και είναι λίγο γενίκευση αυτό, ας το δεχτούμε για την οικονομία της κουβέντας.

Κατά τη γνώμη σου, τι θα πρέπει να κάνει ο Συνασπισμός; Να μοστράρει το χαμόγελο του Τσίπρα; Να υποσχεθεί ότι θα μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, όπως ο Καταλληλότερος πριν το 2004; Να ανεμίζει εσαεί τη σημαία "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός";

Έστω και με εσφαλμένη αιτιολογία, που λένε και τα εφετεία, η κ. Γεωργιάδου καταλήγει στην ορθή κρίση ότι θα χρειαστούν προτάσεις με πολιτική ουσία. Και, αν θέλεις, θα πρέπει να τις απαιτήσουμε. Αλλιώτικα, αν μείνει και ο Συνασπισμός στα επικοινωνιακά τρικ και τη συνθηματολογία, μηδέν εις το πηλίκον, κάποια στιγμή θα θαμπώσει η όποια λάμψη του Τσίπρα και θα παραμείνουμε στον φαύλο κύκλο που είμαστε σήμερα.

 
At 3/07/2008 01:27:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Eκείνο που λέω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ΔΕΝ ψηφίζει βάσει προγραμμάτων.
Ψηφίζει είτε επειδή «είναι» ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ ή ΣΥΝ (όπως «είναι» Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός ή ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ) είτε επειδή έχει συγκεκριμένα πελατειακά συμφέροντα είτε επειδή η γενική εικόνα που έχει για ένα κόμμα σε μια συγκεκριμένη εκλογική περίοδο τον κάνει να ελπίζει για βελτίωση των πραγμάτων.
Λες, αγαπητέ Χασοδίκη, για «προτάσεις με πολιτική ουσία». Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ψηφίζονται επειδή έχουν τέτοιες προτάσεις και ο ΣΥΝ δεν ψηφιζόταν επειδή δεν είχε;
Θεωρώ ιδεολόγημα αποκομμένo από την πραγματικότητα την άποψη ότι τα κόμματα ψηφίζονται λόγω των προγραμμάτων τους ή επειδή μελετά κανείς σε βάθος τις προτάσεις τους στους διάφορους τομείς διακυβέρνησης.
Όπως η εκτόξευση των ποσοστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια εικόνα, στην εικόνα του Τσίπρα (ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν λέω ότι ο ίδιος είναι εικόνα - κάθε άλλο), μόνο από μια άλλη εικόνα θα μπορέσει να αναιρεθεί.
Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πείσουν ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να κυβερνήσει, ότι ο ΣΥΝ είναι ένα μάτσο «παλαιοκομμουνιστών ονειρωξικών», οκ τότε τα ποσοστά θα ξαναγκρεμιστούν.
Αλλά αυτός ο κίνδυνος μπορεί ενδεχομένως να αποτραπεί και με πέντε συνθήματα ή τρεις θολές θέσεις σε ακανθώδη ζητήματα.
Και εν πάση περιπτώσει είναι νομίζω εντελώς άδικο να κατηγορείται για πολιτικό έλλειμα ένα κόμμα που δεν είναι πυροτέχνημα ή κατασκεύασμα αλλά αντίθετα έχει σαφές ιδεολογικό στίγμα.

 
At 3/07/2008 04:23:00 π.μ., Blogger Μυαλά με Θέα said...

με κάλυψες

 
At 3/07/2008 08:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αχ, για να με...

 
At 3/07/2008 08:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο/η mor, ζεις;
Ελπίζω να μην ήταν αυτές οι τέσσερις τελευταίες σου λέξεις
(ή μήπως τρεις λέξεις και μία συλλαβή;)

 
At 3/07/2008 10:58:00 π.μ., Blogger Nyala said...

Ακριβώς ... συμφωνώ old boy, ψηφίζουμε το favorite κόμμα μας, με τον ίδιο τρόπο που επιλέγουμε το favorite drink μας στο μπαράκι. Η πολιτική είναι πλέον lifestyle, ακόμη και ο Ομπάμα που ενσαρκώνει υποτίθεται την ελπίδα για μια σαρωτική αλλαγή στις ΗΠΑ είναι ένα κατασκεύασμα του μάρκετινγκ, ένας ωραίος ψηλός άντρας με ρητορικές ικανότητες και με δυνατότητα να θητεύσει στις πασαρέλες του Calvin Klein.
Ακόμη ένα από τα περίφημα εθνικά χαρακτηριστικά μας είναι ότι συνεχίζουμε την οικογενειακή παράδοση και ψηφίζουμε τα ίδια πράγματα που ψήφιζαν οι παπούδες μας (κάτι που δεν εκπλήσσει αν σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια ονόματα έρχονται, επανέρχονται και θα ξαναέρθουν στο πολιτικό μας τοπίο). Τα ονόματα Καραμανλής και Παπανδρέου είναι πλέον πιο κλασικές αξίες και από την σοκολάτα ΙΟΝ στην ελληνική κοινωνία, δυνατά brands που δύσκολα θα τα ξεφορτωθούμε.
Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, θαρρώ πως δεν μου εμπνέει εμπιστοσύνη. Πέρα από την χλιαρή δράση στα φοιτητικά πλαίσια (κάτι που κάνουν εκατοντάδες φοιτητές άλλωστε) και 5-6 πυροτεχνήματα στις εφημερίδες με δηλώσεις περί του ασφαλιστικού ή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχει κάτι που να μας διαβεβαιώνει ότι μπροστά μας έχουμε τον μέλλοντα χαρισματικό πολιτικό ηγέτη της χώρας μας. Μακάρι να διαψευστώ.

 
At 3/07/2008 11:48:00 π.μ., Blogger mao tse tung said...

γαμώτο είχα κάτι θέσεις αλλά τις έδωσα σε ένα έρανο που έκανε ένα (σωματείο ήτανε; όμιλος; ποπ-γκρουπ; θα σας γελάσω αλλά φορούσαν πράσινα και πείναγαν πολύ). Μέχρι να μαζέψω μερικές ακόμα φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει το 40% και μετά δεν θα τις χρειάζεται, όπως περίτρανα αποδεικνύει η ιστοριούλα της προεδρευόμενης δημοκρατιούλας μας, να την χαιρόμαστε την παλιοπουτανίτσα.

Θέσεις, γεμάτες λέξεις, έχει κι ο Αλέξης. Ποιός τις ακούει και ποιός τις καταλαβαίνει είναι το ζήτημα. Ας μείνουμε 10% κι ας είμαστε περήφανοι ότι ξέρουμε τι λέμε και ότι το λέμε ξεκάθαρα. Τα λοιπά αφορούν τα μικρά μπλέ και πράσινα ανθρωπάκια που κάνουν έρανο στα φανάρια του μυαλού μας.

 
At 3/07/2008 01:22:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Δε νομίζω πως αξίζει την απαξίωση της ειρωνείας σου η κα Γεωργιάδου γιατί δε λέει τίποτα παράδοξο.
Αν υποθέσουμε πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκεντρώνει ψηφοφόρους ενεργοποιώντας το πελατειακό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ ελκύει τους "ψαγμένους" ψηφοφόρους -καλή ώρα- που οφείλουν, αν μη τι άλλο, να έχουν ρίξει και μια ματιά στο πρόγραμμά του.
(δε διάβασα τα σχόλια και πιθανά κάποιος να έχει κάνει όμοια παρατήρηση).

 
At 3/07/2008 01:30:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

Old boy, στη διαπίστωση που κάνεις για τα κριτήρια του (περισσότερου) κόσμου συμφωνούμε. Και πράγματι, ούτε τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίζονται συνήθως για τα προγράμματά τους (ειδικά η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές δεν είχε καν).

Νομίζω όμως ότι το ζητούμενο δεν είναι να μπει και ο Συνασπισμός στο ίδιο κανάλι ή τέλος πάντων να μείνει μόνο σε αυτό το κανάλι. Θέλω να πω, το ίδιο μου κάνει αν θα έχουμε δύο κόμματα πάνω από 15 % ή τρία, αν όλα πουλάνε αέρα κοπανιστό. Και εδώ η ευθύνη των κομμάτων της αριστεράς είναι μεγαλύτερη, επειδή αυτό το φαινόμενο επί χρόνια το καταγγέλλουν και δεν νομιμοποιούνται να έρθουν τώρα να το υιοθετήσουν, με οποιοδήποτε σκεπτικό.

Ιδεολογικό στίγμα μπορεί να έχει (;) ο Συνασπισμός, αλλά δεν θα ήταν άσχημα να μας το κάνει και πενηνταράκια σε μερικά πρακτικά θέματα. Και θυμίζω ότι, εκτός από το 70-75 % των ψηφοφόρων που ψηφίζουν με όποια κριτήρια, υπάρχει και ένα 25-30 % αποχή-άκυρο-λευκό, που ίσως δεν ψηφίζουν ακριβώς γιατί θέλουν κάτι παραπάνω από συνθήματα. Ίσως λέω. Και διερωτώμαι, μήπως σε εκείνον ακριβώς το χώρο πρέπει η αριστερά να πει κάτι παραπάνω;

 
At 3/07/2008 04:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Δε νομίζω πως αξίζει την απαξίωση της ειρωνείας σου η κα Γεωργιάδου γιατί δε λέει τίποτα παράδοξο».
Δεν λέει κάτι παράδοξο, λέει κάτι ασύμβατο με την πραγματικότητα.
Είναι άλλο το επίπεδο του δέον γενέσθαι στο οποίο επιχειρηματολογεί και ο Χασοδίκης και άλλο το επίπεδο της πραγματικότητας.
Και μιλάει ως καθηγήτρια της πολιτικής επιστήμης όχι ως ένας απλός πολίτης.
Επίσης λέει κάτι παράδοξο όταν λίγο πολύ, ηθελημένα ή αθέλητα, αντιδιαστέλλει τα δυο μεγάλα κόμματα και τους αρχηγούς τους με το Συνασπισμό και τον δικό του, ως έχοντα πρόγραμμα, θέσεις, γνώση και πολιτική ουσία.
Αν λοιπόν το ερώτημα είναι «αν πρέπει ο Συνασπισμός να μας το κάνει και πενηνταράκια σε μερικά πρακτικά θέματα» ασφαλώς και πρέπει.
Αν όμως το ερώτημα είναι τι ποσοστό ψηφοφόρων θα επηρεάσει το αν θα τα κάνει πενηνταράκια ή όχι, νομίζω ότι η απάντηση είναι ελάχιστο ποσοστό ψηφοφόρων.
Είναι δε χαρακτηριστικό το αντιπαράδειγμα που επικαλείται ο Μανδραβέλης στο λινκ του Χασοδίκη για το ΝΑΤΟ.
Λες και δεν έχουμε προηγούμενο κόμματος που μας έβγαλε προεκλογικά από το ΝΑΤΟ και μετεκλογικά μας άφησε εκεί.

 
At 3/07/2008 06:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πώς να το κάνουμε, ο Συνασπισμός πρέπει να ΠΕΙΣΕΙ ότι έχει "πολιτικές θέσεις", "κυβερνητικό πρόγραμμα", και το να πείσει δεν έχει ουδεμία σχέση με το αν ΕΧΕΙ πολιτικές θέσεις και κυβερνητικό πρόγραμμα. Συμφωνώ μέχρι κεραίας με το σκεπτικό και τις ενστάσεις του old. Μια καλή λύση θα ήταν να γκριζάρει λίγο το μαλλί ο Αλέξης και να φοράει γραβάτα όταν παγαίνει στο προεδρικό. Εννοείται εντός κούρσας, όχι καβάλα σε μοτοσακό.

 
At 3/07/2008 06:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Είναι άλλο το επίπεδο του δέον γενέσθαι»
Του δέοντος γενέσθαι :(

 
At 3/07/2008 06:28:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

τι πολιτικές θέσεις έχει η ν.δ που ''λατρεύεται'' απο τον κόσμο ?
οτι θα μας βάλει όλους να δουλεύουμε 5 χρόνια περίσσοτερο και να πάρουμε σύνταξη 20% λιγότερο.....
Εγώ ξέρω οτι μέσα σε 3 μήνες (καλοκαίρι 2007) η ν.δ έβαλε στο δημόσιο 70.000 ανθρώπους. (απο ''Ε'' ο αριθμός)...

 
At 3/07/2008 07:49:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

To πρόβλημα δεν βρίσκεται στη χρήση της γενικής αλλά στη γενικολογία σου. :b
Το να λες πως η παρατήρησή της είναι ασύμβατη με την πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά μια επιπόλαιη ανάγνωση αυτού που λέει ή σημαίνει πως έχεις αποκτήσει τρομερή δυσανεξία στην κριτική για το ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που απεύχομαι.
Η Γεωργιάδου κλήθηκε ως πολιτική επιστήμονας -και ενδεχομένως γνωστή κάποιου δημοσιογράφου αλλά δε μας αφορά και τόσο- και όχι σαν τυχαίο δείγμα ψηφοφόρου. Προφανώς. Αυτό δε σημαίνει πως η εκλαϊκευμένη ανάλυσή της για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϊόν μόνο θεωρητικής ενασχόλησης με το θέμα. Πολιτική επιστήμονας είναι και όχι θεολόγος. Και ούτε σημαίνει πως ασκεί κριτική ως μανδαρίνος αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα.
Λέει κάτι λογικότατο: πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (οι όψιμοι αριστερίζοντες και οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ, υποθέτω)κάποια στιγμή θα ζητήσουν να δουν ένα πρόγραμμα με πολιτική ουσία. Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει, που προφανώς δεν θα απευθυνθούν στο κόμμα αυτό για ρουσφέτι που δε νοιάζονται για τα προγράμματα. Και έχει δίκιο.
Δεν αντιδιαστέλλει νομίζω τα δύο μεγάλα κόμματα ως προς το ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της πολιτικής ουσίας και θέσεων. Αλλά και αν ακόμα το κάνει, έχει και πάλι δίκιο μια που τα μεγάλα κόμματα και βέβαια το ΚΚΕ αν μη τι άλλο έχουν πολιτικές προτάσεις εξουσίας -άσχετα αν δε μας αρέσουν.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν νεροχύτης νέων τάσεων (μπλογκερς- τρελό καπέλωμα από ΣΥΡΙΖΑ, οικολογία, φοιτητικό κίνημα, κίνημα κατά τις παγκοσμιοποίησης κ.α.) και ασκεί πολιτική τύπου Λαζοπούλειου σατιροχαβαλέ. Λέει αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Σλογκανάκια και πυροτεχνήματα. Για πολιτικές θέσεις και ουσία, κανείς; Αλλά ο Τσίπρας είναι ομορφάντρας. Δυστυχώς όμως το ξέρει και χαριεντίζεται ακόμα και με τη θεία Στάη.
Τέλος, ας μη θεωρηθεί προσωπική επίθεση, αλλά εσύ βρε Ολντ Μπόυ, που είσαι και γραμματιζούμενος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχεις αποκαλύψει σε παλιότερο ποστ, έχεις διαβάσει το πρόγραμμα του κόμματος;

 
At 3/07/2008 08:11:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Αυτό δε σημαίνει πως η εκλαϊκευμένη ανάλυσή της για το ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϊόν μόνο θεωρητικής ενασχόλησης με το θέμα. Πολιτική επιστήμονας είναι και όχι θεολόγος. Και ούτε σημαίνει πως ασκεί κριτική ως μανδαρίνος αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα».
Κοίτα, το ότι οι πολίτες θα ζητήσουν προγράμματα και θέσεις προκειμένου να ψηφίσουν Συνασπισμό ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Και αν οι πολιτικοί επιστήμονες δεν αντιλαμβάνονται πώς ψηφίζει ο κόσμος τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.
Επαναλαμβάνω ότι πράγματι ο Συνασπισμός μπορεί να ξεφουσκώσει. Ότι πράγματι κάποια στιγμή αυτός που λέει στις δημοσκοπήσεις ότι τον ψηφίζει μπορεί να αναρωτηθεί, μα αυτοί μπορούν να κυβερνήσουν ή να συγκυβερνήσουν;
Όταν έρθει αυτή η ώρα ή και πριν από αυτή είμαι σχεδόν σίγουρος ότι επικοινωνιακά θα παρουσιαστεί ένα βιβλιαράκι με κόκκινο περιτύλιγμα που θα τιτλοφορείται «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ» ή «ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ» ή κάτι τέτοιο.
Το βιβλιαράκι αυτό ελάχιστοι θα το ξεφυλλίσουν και απειροελάχιστοι θα το διαβάσουν.
Θα χρειαστεί ωστόσο για να δώσει ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ (ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ, ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ) ενός κόμματος υπεύθυνου και εξουσιαστικού.
Όπως θα χρειαστούν και πέντε κλισαρισμένες απαντήσεις για το τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την διαχείριση της οικονομίας.
Αυτά αρκούν για τον κόσμο.
Όλα τα υπόλοιπα τα των εξαντλητικών θέσεων και προτάσεων και τα της γνώσης των θεμάτων είναι για σοβαροφανείς δημοσιογράφους και ξύλινες συζητήσεις πολιτικών.
Όσο για την τελευταία σου ερώτηση ασφαλώς και δεν έχω διαβάσει κανένα πρόγραμμα.
Επίσης για τα περί δυσανεξίας στην αρχή, το ποστ μου ξεκινά από μια παρατήρηση που αφορά το Συνασπισμό, αλλά εκφέρει τη γνώμη μου γενικά για τον τρόπο που ψηφίζουμε και συμπεριφερόμαστε οι πολλοί περισσότεροι από μας.
Ακριβώς για αυτό και εκνευρίστηκα με την γνώμη μιας ειδικού.
Η οποία δεν μίλησε ως θεολόγος αλλά ως εξωγήινος.

 
At 3/07/2008 08:51:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

"Κοίτα, το ότι οι πολίτες θα ζητήσουν προγράμματα και θέσεις προκειμένου να ψηφίσουν Συνασπισμό ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας."

Δε μιλάει για τους πολίτες γενικά και αόριστα αλλά για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αν κατάλαβα σωστά. Και αν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας πως θα ζητήσουν να ξεφυλλίσουν κυριολεκτικά το πρόγραμμα, και αν ανήκει επίσης στη σφαίρα της φαντασίας πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν προφορικές εξετάσεις για τον πρόεδρο και τους βουλευτάς, και επειδή πράγματι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας πως το πελατειακό σύστημας στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ας μας πει κάποιος με τι κριτήρια τον ψήφισε, για να τελειώνει η κουβέντα.

"Επίσης για τα περί δυσανεξίας στην αρχή, το ποστ μου ξεκινά από μια παρατήρηση που αφορά το Συνασπισμό, αλλά εκφέρει τη γνώμη μου γενικά για τον τρόπο που ψηφίζουμε και συμπεριφερόμαστε οι πολλοί περισσότεροι από μας."

Αυτή είναι η δουλειά της. Αν ήταν πλύστρα θα εξέφραζε άποψη για το καλύτερο απορρυπαντικό.

"Η οποία δεν μίλησε ως θεολόγος αλλά ως εξωγήινος."

Αφού επιτέλους εκμαιεύθηκε η πολυπόθητη ολντμποϋική ειρωνεία, μπορώ να αποχωρήσω ικανοποιημένη από τη συνομιλία.

 
At 3/07/2008 09:20:00 μ.μ., Blogger Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα said...

Να συμπληρώσω;
Κάποιος παραπάνω ανέφερε -και σωστά- ότι την ψήφο την ρίχνουμε με κριτήρια διορισμού και όχι ιδεολογικά.
Αλλά υπάρχει ακόμα έστω και ένας έλληνας που να πιστεύει ότι μπορεί να τονε διορίσει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Πέραν των αυστηρά ενταγμένων, εννοώ.
Εδώ η άλλη, η ισοβίως «35χρονη» μέχρι και [Θού Κύριε}, προκειμένου να διοριστεί!

 
At 3/07/2008 09:24:00 μ.μ., Blogger gay super hero said...

Από τη συνέντευξη που έδωσε ο "ρηχός" κ. Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη και δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 12.1.2008 αντιγράφω ορισμένα από όσα υποστηρίζει:

-Πολιτικός γάμος για ζευγάρια του ίδιου φύλου

- Αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, κατάργηση των ποινών φυλάκισης για τους χρήστες και αντιμετώπισή τους ως ασθενών

-Απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες μετά από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα

-Κατάργηση της υποχεωτικής θητείας και των μαθητικών παρελάσεων

-Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια

-Το δικαίωμα των μουσουλμάνων της Θράκης να αυτοπροσδιορίζονται

-Την κατάργηση της κυκλοφορίας ΙΧ στο κέντρο

Σημειωτέον, όλα αυτά λίγες μέρες πριν εκλεγεί πρόεδρος του Συνασπισμού.

Συμφώνω ότι όσα λέει ο Συνασπισμός για το ασφαλιστικό, την Ολυμπιακή κτλ. είναι σαχλαμάρες. Επίσης με τον μπαμπούλα των ιδιωτικών δίνει άλλοθι σε όσους θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό χάλι στα πανεπιστήμια. Αν όμως κάνει έστω και τα μεσά από αυτά που είπε στη συνέντευξη, εγώ είμαι ευχαριστημένος.

 
At 3/08/2008 02:49:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Από τη συνέντευξη που έδωσε ο "ρηχός" κ. Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη και δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 12.1.2008 αντιγράφω ορισμένα από όσα υποστηρίζει:

-Πολιτικός γάμος για ζευγάρια του ίδιου φύλου

- Αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, κατάργηση των ποινών φυλάκισης για τους χρήστες και αντιμετώπισή τους ως ασθενών

-Απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες μετά από 5 χρόνια παραμονής στη χώρα

-Κατάργηση της υποχεωτικής θητείας και των μαθητικών παρελάσεων

-Κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία και των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια

-Το δικαίωμα των μουσουλμάνων της Θράκης να αυτοπροσδιορίζονται

-Την κατάργηση της κυκλοφορίας ΙΧ στο κέντρο

Σημειωτέον, όλα αυτά λίγες μέρες πριν εκλεγεί πρόεδρος του Συνασπισμού.

Συμφώνω ότι όσα λέει ο Συνασπισμός για το ασφαλιστικό, την Ολυμπιακή κτλ. είναι σαχλαμάρες.


Ευτυχώς όμως θα λύσει τα καφτά (sic) προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο πολιτικός γάμος για ομοφυλόφιλα ζευγάρια, η αποποινικοποίση των ναρκωτικών, η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, το τέλος του λαϊκού στρατού, τα θρησκευτικά στα σχολεία και ο αυτοπροσδιορισμός των μουσουλμάνων της Θράκης.

Η Ελλάδα θα μπεί επιτέλους στον 21ο αιώνα με τα μπούνια.

Αν όμως κάνει έστω και τα μεσά από αυτά που είπε στη συνέντευξη, εγώ είμαι ευχαριστημένος.

Μακάριοι οι ολιγαρκείς...

 
At 3/08/2008 03:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μακάριοι οι ολιγαρκείς...
Δεν είμαι ολιγαρκής όταν θέλω καλύτερη ποιότητα ζωής. Και καλύτερη ποιότητα θα έχω όταν έχω καλύτερη παιδεία. Προοδευτικό λόγο δεν θ' ακούσεις ούτε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πόσο μάλιστα από τους βουλευτές της Ν.Δ. - KKE -Λ.Α.Ο.Σ.. Σου φαίνεται λίγο και ειρωνεύεσαι αυτό που είπε ο "ρηχός", όμως πόσοι έχουν τολμήσει, όχι να τα κάνουν αφού ήδη κυβερνούν, να τα αναφέρουν;
Ειμαστε τρικοσμική χώρα κατάλαβέ το, όσο κι αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς και για να μπούμε με τα μπούνια στον 21ο πρέπει ν' αλλάξουν πολλά.

 
At 3/08/2008 04:49:00 μ.μ., Blogger gay super hero said...

@ γνωμοδότης

Το ότι οι φυλακές είναι σήμερα γεμάτες με εξαρτημένους χρήστες όπως ήταν κάποτε γεμάτες με κομμουνιστές είναι μείζον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ότι το 10% του πληθυσμού βρίσκεται στο έλεος του κάθε αστυνομικού και γραφειοκράτη και περνάει μήνες από τη ζωή του στις ουρές των υπηρεσιών παρακαλώντας για μια άδεια παραμονής χωρίς να έχει καν δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, είναι μείζον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ότι η Αθήνα έχει καταντήσει αβίωτη γιατί κανείς δεν καταδέχεται να αφήσει το Καγιέν και να πάρει το λεωφορείο είναι μείζον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ότι η Εκκλησία αποφασίζει τι θα μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία, ποιο ζευγάρι πληροί τα "χρηστά ήθη" και ποιο όχι, είναι μείζον ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας (όντας φορολογούμενος και στρατολογούμενος πολίτης, επέτρεψε μου να συμπεριλάβω και το τελευταίο στα "μείζονα ζητήματα" επειδή με αφορά άμεσα)

Αν δεν λύσουμε τα παραπάνω ζητήματα, ούτε στον 21ο αιώνα πρόκειται να μπούμε ούτε πραγματική δημοκρατία θα αποκτήσουμε.

Εκτός αν θεωρείς ότι τα "μείζονα ζητήματα" είναι το κατά πόσο οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν σύνταξη στα 40 ή αν θα καθαρίσει το ελληνικό πρωτάθλημα.

 
At 3/09/2008 04:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και το ΠΑΣΟΚ με βάση τις θέσεις του προγράμματός του εκλέχτηκε το 1981, αλλά τις πρακτικές και τα αποτελέσματα των διακυβερνήσεών του τα ζούμε ακόμη και σήμερα.
Ακόμη και αν παρουσιάσει πρόγραμμα και υπερψηφιστεί για τις θέσεις του, και κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο, θα κάνει τα ίδια και χειρότερα από αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, με ρεβανσιστικές τάσεις.
Το αποτέλεσμα θα είναι μία από τα ίδια.

 
At 3/15/2008 06:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ε βέβαια ο gay super hero νοιάζεται για το αν θα παντρευτεί, τι τον νοιάζει τώρα αν μερικοί άνθρωποι μπορεί και να δουλεύουν 40 χρόνια για να πάρουν μια ψωροσύνταξη...δευτερεύον ζήτημα.

Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας μια χαρά τα λέει, το θέμα είναι ότι αυτοί που λένε ότι θα τον ψηφίσουν δεν τα πιστεύουν αυτά.
Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση ότι για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας δεν αρκεί μια εναλλαγή στην κυβέρνηση (πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση με το βρωμο-πασοκ), αλλά μια ανατροπή του πλαισιου εξουσίας. Γιατί δεν είναι δυνατό να θες να ενισχύσεις το λαϊκό εισόδημα και να σου λένε οι μεγάλες επιχειρήσεις "εμεις την κάνουμε πάμε κίνα, βουλγαρία κτλπ"!!
όσο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, θετικό μέτρο, αλλά ακόμα και η ΝΔ θα μπορούσε να το περάσει σε καμια δεκαριά χρόνια!!
δεν είναι αυτές οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς. Κάποιοι θέλουν να στριμώξουν την αριστερά στα δικά τους μέτρα, τώρα που την είδαν να ανεβαίνει, για να συνεχίσουν ακώλυτα να νέμονται την εξουσία χωρίς κανένα έλεγχο από τον φυσικό της φορέα: τον λαό.
ωραία λοιπόν αυτάπου λέει ο Τσίπρας αλλα το θέμα είναι να 'χαμε όλοι μας πολλά λεφτά και να μην έπρεπε να σηκωνόμαστε απ' τις εφτά. Και να πώς ψηφίζει ο Έλληνας ψηφοφόρος!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home