Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2007

Όλοι οι Υδραυλικοί του Καραμανλή

Επειδή κοντεύουμε να χάσουμε κάθε αίσθηση των πραγμάτων: το «δημοσιογραφικό απόρρητο» μπορεί να μην αναγνωρίζεται από το νόμο όπως το δικηγορικό, το ιατρικό ή το απόρρητο της εξομολόγησης σε κληρικό, αλλά εν πάση περιπτώσει στηρίζεται σε μια δεοντολογική βάση που πείθει: αν ο δημοσιογράφος αποκαλύψει τις πηγές του που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες, στο μέλλον δεν θα τον εμπιστεύεται όποιος βρεθεί σε παρόμοια θέση, με αποτέλεσμα η καταγγελία που θα ήθελε να κάνει να μην δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Δηλαδή η λογική πίσω από το δημοσιογραφικό απόρρρητο είναι ότι μέσω αυτού τελικά περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως και μέσω της δημοσίευσης φτάνουμε πιο κοντά και στην αλήθεια και βοηθούνται και οι δικαστικές αρχές να εξετάσουν τυχόν παρανομίες, που ειδάλλως θα έμεναν μυστικές.
Αυτά όμως έχουν νόημα και έννοια όταν μιλάμε για ενημερωτικά μέσα, όταν μιλάμε για δημοσιογράφους που εργάζονται σε ενημερωτικά μέσα, για τα οποία και προορίζεται η πληροφορία.
Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δεν είναι μέσο ενημέρωσης. Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού δεν είναι Τύπος, δεν έχει αποστολή να ελέγξει την εξουσία, είναι η φωνή της εξουσίας.
Είναι ποτέ δυνατόν να επικαλείται δημοσιογραφικό απόρρητο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού; Δηλαδή φτάνουν στα χέρια του αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με κακούργημα (για το οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη και προφυλάκιση) και εκείνος αρνείται να καταθέσει ποιός του τα έδωσε; Λέει στη Δικαιοσύνη που διενεργεί ανάκριση, ότι αρνείται να εκπληρώσει τη νόμιμη υποχρέωση του να καταθέσει όλη την αλήθεια; Αρνείται η φωνή της εκτελεστικής εξουσίας να εκπληρώσει το νόμο; Αρνείται η φωνή της εκτελεστικής εξουσίας να συνδράμει τη δικαστική στο έργο της, ενώ εξετάζεται ως μάρτυρας;
Όταν στον Τύπο φτάνουν καταγγελίες αυτός οφείλει να τις διασταυρώνει και εν συνεχεία να τις δημοσιοποιεί. Η επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου υπηρετεί εν τέλει την περισσότερη δημοσιότητα, το περισσότερο φως.
Όταν στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν καταγγελίες, αυτό τι ρόλο ακριβώς παίζει; Των «υδραυλικών» του Νίξον; Του κουκουλώματος της αλήθειας; Του μακιγιαρίσματός της; Η επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου από τον κύριο Ανδριανό, υπηρετεί την περισσότερη μυστικότητα, το περισσότερο σκοτάδι.
Λογικό είναι να εικάσει κανείς ότι αν ο Τύπος αποκαλύπτει, τα πρωθυπουργικά γραφεία και τα γραφεία Τύπου τους συγκαλύπτουν.
Ό,τι στοιχεία έχουμε τα πάμε στην Δικαιοσύνη.
Κι όταν μας καλεί η Δικαιοσύνη επικαλούμαστε απόρρητα.
Δεν σου λέω, κύριε Ανακριτά.
Έχω απόρρητο.
Δουλεύω σε μια εφημερίδα, τα «Καραμανλής Νιούζ», και πρέπει να προστατεύσω τις πηγές μου.

14 Comments:

At 12/29/2007 08:25:00 μ.μ., Blogger η ψυχη μου το ξερει said...

Τι να πει κανείς;Εγώ σ'αυτό το χάος της αναρχίας μένω άφωνη!
Νομίζω ότι ζούμε τη χειρότερη ολιγαρχία όλων των εποχών,γιατί απλά είναι υποχθόνια...

Υ.Γ.:Σ'ευχαριστώ:)...Ξέρεις εσύ!

 
At 12/29/2007 08:42:00 μ.μ., Blogger philos said...

Πόσα χρόνια και πόσα ακόμη σκάνδαλα (την έχουμε καταπιεί αυτή την λέξη τελευταία) θα πρέπει να περάσουν για να καταλαβουμε ότι αυτοι οι άνθρωποι που κυβερνάνε στο βωμό της εξουσίας έχουν καταργήσει κάθε έννοια λογικής, καθε έννοια ευαισθησίας και ηθικής.

Αλλα το λεω και το ξαναλέω.
Όταν μετά τα όσα τραγικά ελαβαν χώρα το καλοκαιρι, ο λαός αντι να τους καταποντίσει, τους ανανεωσε την θητεία στην κυβέρνηση, αυτοί νιώθουν και ΟΧΙ ΆΔΙΚΑ ότι τίποτε μα τίποτε δεν μπορεί να τους ρίξει!
Εκτός και αν... δούνε φάτσα κάρτα το κ... που στηριζε τον Καραμανλή!
;)

 
At 12/29/2007 08:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ανεπαναληπτοι υποκριτες και ψευτες!! εγω αναρωτιεμαι μεχρι που θα φτασουνε το θεμα της ανικανοτητας τους και της κλεψιας τους στη προσπαθεια να συγκαλυψουν οτι προλαβουν. ειμαι σιγουρος οτι θα σκασει μεγαλο σκανδαλο συντομα. ελπιζω και πιστευω τελικα μονο στην αντιδραση των πολιτων. αυτο θα μας σωσει.!!!

 
At 12/29/2007 09:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτά είναι ψιλά γράμματα δυστυχώς, old-boy... Όπως ψιλά γράμματα είναι ότι σε μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ αρχή (ΚΑΣ) διορίζονται συγκενικά πρόσωπα υπουργών και απολύονται έγγριτοι επιστήμονες. Όπως είναι ψιλά γράμματα ότι προφυλακίζεται μια γυναίκα χωρίς στοιχεία τη στιγμή που μεγαλογιατροί και εφοριακοί που συλλαμβάνονται αυτόφωρο με προσημειωμένα χαρτονομίσματα αφήνονται ελεύθεροι.

Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι έχουμε εθιστεί σαν πολίτες να ζούμε σε μια χώρα που δε λειτουργούν οι θεσμοί, και καυχιόμαστε κι' όλας γι αυτό!

 
At 12/29/2007 10:26:00 μ.μ., Blogger Κώστας said...

Καλά μας κάνουν αφού τους ψηφίζουμε και τους ξαναψηφίζουμε.

 
At 12/30/2007 12:57:00 π.μ., Blogger gaidara said...

βγάλε το ένα ρ απ' το απόρρητο και συζητάμε... :P

 
At 12/30/2007 01:40:00 π.μ., Blogger gaidara said...

Νομίζω, πες μου αν κάνω λάθος, πως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αποκαλύπτονται οι πηγές... όταν υπάρχει έρευνα εν εξελίξει πρέπει να δημοσιοποιούνται?... και έχουν αυτές μεγαλύτερη αξία από την ίδια την υπόθεση? Και είναι βάσιμες όλες οι καταγγελίες? Δεν πρέπει να διασταυρώνονται μέσα απο μια εμπεριστατωμένη έρευνα ή τον ρόλο του κριτή θα τον παίξουμε εμείς?
Δεν είναι σαν να βλέπουμε το δάχτυλο και όχι εκεί που δείχνει?

 
At 12/30/2007 02:55:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όταν η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της, κάτι πρέπει να κάνει να μην βαριέται. Α, το βρήκε, θα κάνει πως είναι ο "Τύπος"! Ωραίο παιχνίδι!
[Μετά θα παίξει Μονόπολη.]

 
At 12/30/2007 03:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, και τα 2 "συγγενικά" στελέχη υπουργών είναι επίσης έγκριτες επιστήμονες και αυτές είναι οι:

Λυδία Παλαιοκρασσά, καθηγήτρια του πανεπιστημίου και βασικά εγνωσμένου κύρους αν αγαπάτε

και

Αγγελική Γιαννικουρή (αδερφή του Παυλίδη), η οποία δουλεύει δεκαετίες τώρα πολύ αξιόλογα στην ΚΒ' ΕΠΚΑ (Δωδεκάνησα).

Μην πέφτουμε τόσο εύκολα σε ό,τι λένε οι εφημερίδες.

Και διευκρινίζω ότι δεν είμαι και ψηφοφόρος της Ν.Δ.

 
At 12/30/2007 03:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Παλαιοκρασσά είναι καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 
At 12/30/2007 05:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το κουιζ της εβδομαδας:

Γιατι αλλαξαν επαγγελμα οι μηχανικοι?
α)γιατι ως υδραυλικοι θα εβγαζαν περισσοτερα χρηματα?
β)γιατι στην πραγματικοτητα ειναι μηχανικοι-υδραυλικοι?
γ)γιατι ετσι ηθελαν?
δ)κατι αλλο?

Απαντηστε και κερδιστε πλουσια δωρα!

 
At 12/30/2007 06:43:00 μ.μ., Blogger ἀενάως said...

Για όποιον έχει την ελάχιστη εικόνα για το πώς λειτουργούσε (;) το ΚΑΣ και τι αποφάσεις έβγαζε, η σύνθεσή του είναι εκ του περισσού. Είναι να βγαίνεις απ' τα ρούχα σου. Βγαίνεις και ξαναμπαίνεις και ξαναβγαίνεις. Τζα!

Αλλά εδώ βγαίνουν κομματάνθρωποι και λένε πώς προσπαθούσαν να τακτοποιήσουν την άτακτη και οι δημοσιογράφοι τους ακούν συγκαταβατικά σα να μη συμβαίνει τίποτα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το ψητόν!

Ίσως το παράδειγμα δίνει ο Μεγάλος Μεταρρυθμιστής εξαιτίας του οποίου μια νηπιαγωγός κάνει διδακτορικό στην ιατρική, κατόπιν παίρνει πτυχίο ιατρικής, και μετά παίρνει ειδικότητα χειρουργικής (και διευκολύνεται με τροπολογίες για το αγροτικό της). Στο πνεύμα του σεμνά και ταπεινά και των ρήσεων για τη γυναίκα του Καίσαρα.

 
At 12/30/2007 07:59:00 μ.μ., Blogger www.katagelies.gr/katagelies/ said...

Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά

 
At 12/31/2007 04:25:00 μ.μ., Blogger η ψυχη μου το ξερει said...

Old Boy,σου εύχομαι μέσα από την ψυχή μου,μια Χρονιά όπως ακριβώς την ονειρεύεσαι!!Με υγεία,αγάπη και έμπνευση:))

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home