Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2007

Μυστικά και Αίματα

Ένας ηθοποιός συλλαμβάνεται με κοκαϊνη κι όλοι μιλούν για το μυστικό του που ήρθε στην φόρα. Αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος θέματα όπως το διπλό μαχαίρι της επωνυμίας, η αντιδιαστολή της χθεσινής λαχτάρας για φήμη με την σημερινή επιθυμία για σιωπή, ας αφήσουμε κατά μέρος ό,τι άπτεται δεδομένων λιγότερο ή περισσότερο προσωπικών, λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητων, ας αφήσουμε κατά μέρος το συγκεκριμένο μυστικό κι ας μιλήσουμε για αυτά καθαυτά τα μυστικά.
Θα σου πω ένα μυστικό αναγνώστη, αλλά μην το πεις πουθενά: «μυστικό» ονομάζεται ακριβώς εκείνο το οποίο μένει κάποια στιγμή να φανερωθεί, «μυστικό» ονομάζεται ακριβώς εκείνο που θέλει να πάψει να είναι μυστικό.
Το μυστικό ζει κι αναπνέει για να ειπωθεί, να διαρρεύσει, να βγει στο φως. Το μυστικό παλεύει διαρκώς με τη φύση του, φλερτάρει διαρκώς με την αποκάλυψή του. Ένα μυστικό που μένει μυστικό είναι ένα μυστικό ματαιωμένο, ένα μυστικό ανολοκλήρωτο, ένα μυστικό λειψό, ένα μη μυστικό.
Δες την εμβληματική φιγούρα του Τζακ Μπάουερ στο «24»: εικοσιτετράωρα ολόκληρα βασανίζει προκειμένου να αποσπάσει φοβερά και τρομερά μυστικά.
Ο Ουμπέρτο Έκο γράφει στο «Εκκρεμές του Φουκώ»: «Ο αληθινός μυημένος είναι αυτός που ξέρει ότι το ισχυρότερο μυστικό είναι ένα μυστικό χωρίς περιεχόμενο, διότι κανένας εχθρός δεν θα καταφέρει να τον κάνει να ομολογήσει και κανένας πιστός δεν θα καταφέρει να του το αποσπάσει».
Έγραψε όμως το βιβλίο του κάποια χρόνια πριν αρχίσουν να προβάλλονται τα «24». Ειδάλλως, αν τα είχε δει, θα ήξερε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει κι ότι ο Τζακ μπορεί να αναγκάσει να ομολογήσουν ακόμη και εκείνους που έχουν μυστικά χωρίς περιεχόμενο.
Μεταφερόμαστε τώρα κατ΄ αποκλειστικότητα στα όνειρα του Τζακ Μπάουερ, όπου βλέπει ότι επιτέλους βρίσκεται και στις δύο θέσεις όπου έχει θητεύσει και διαπρέψει. Βασανιστής και βασανιζόμενος ταυτόχρονα. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για εφιάλτη. Για υγρό όνειρο καθόλου δεν αποκλείεται. Έχει δέσει τον εαυτό του σε μια καρέκλα και του κάνει τα πιο άγρια βασανιστήρια. Η ηδονή του είναι διπλή, ο πόνος του διπλός. Σαδιστής και μαζοχιστής μαζί, επιφέρει ακρότατο πόνο και νιώθει ακρότατο πόνο. Θα καταφέρει ο Τζακ να λυγίσει τον Μπάουερ και να ομολογήσει ότι δεν είναι οι βασανισμοί το αγιασμένο μέσο για να αποσπάσει τα μυστικά, αλλά το αδυσώπητο κυνήγι των μυστικών το αγιασμένο μέσο για να βασανίσει;
Όσο για το «24» δεν κρύβει κανένα μυστικό. Όλα φανερά τα κάνει: καλοί και κακοί μπορεί να διαφοροποιούνται στους σκοπούς, ταυτίζονται όμως στον τρόπο επιδίωξής τους: τα βασανιστήρια απενοχοποιούνται και υμνούνται ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να φτάσεις στην αλήθεια. Αν ήξερες ότι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον πολιτισμό και την βαρβαρότητα είναι η γραμμή του θαλάμου των βασανιστηρίων, καλό είναι να ξεχάσεις αυτά που ήξερες.
Στις μεθεπόμενες προεδρικές εκλογές στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Κίφερ Σάντερλαντ.
(Κείμενο γραμμένο για το «Exodos»)

17 Comments:

At 12/13/2007 03:34:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

sigoura.. alla 8a eprepe na 3ereis old boy, oti den einai kati kainourgio. o kyrios tzak den protoporise. Apo tin arxi ton mystikon, kapoioi vasanizoun gia na ta apospasoun.

Kai na sou po ki ego ena mystiko..:
oi kaloi einai sto kalo keli- sto kalo keli einai aytoi pou apospan ta mystika- aytoi apospane mystika einai aytoi pou nikane- aytoi pou nikane ginotai oi kaloi.

:)

 
At 12/13/2007 03:34:00 μ.μ., Blogger η ψυχη μου το ξερει said...

Τα μυστικά δεν έχουν να κάνουν με το χρόνο.Ποτέ δε νιώθουμε την ανάγκη να πούμε:"Νομίζω πως έφτασε ο καιρός να το ομολογήσω"Κι αν έχει υπωθεί κάτι τέτοιο,ο χρόνος είχε ποιοτική σημασία και όχι ποσοτική.Τα αληθινά μυστικά,μένουν μυστικά,όσο υπάρχει διακύβευσητης υπόστασής μας..σωματικής και ψυχικής.

 
At 12/13/2007 03:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Chewing Gum, θεωρώ ότι ως φιγούρα «καλού» πρωτοπόρησε. Είχαμε συνηθίσει ο καλός να πυροβολεί τον κακό μόνο αν τον πυροβολούσε εκείνος πρώτος. Είχαμε συνηθίσει ο καλός να βασανίζεται από τα κτήνη και όχι ο καλός να φέρεται ως κτήνος.
Θυμάμαι ότι στο πρώτο 24ωρο, στον πρώτο βασανισμό ή εν ψυχρώ δολοφονία, είχα πει από μέσα μου «τι κάνει αυτός εδώ;».
Πέντε 24ωρα μετά ο Τζακ έχει βασανίσει ό,τι κινείται, περπατά, πετά και κλάνει.

 
At 12/13/2007 04:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"το ισχυρότερο μυστικό είναι ένα μυστικό χωρίς περιεχόμενο"

Καταπληκτικό! Θυμίζει το παράδοξο της γάτας του Schroedinger ("είναι αλήθεια νεκρή η γάτα αν αυτό δεν υποπέσει στην αντίληψη ενός εξωτερικού παρατηρητή;").

 
At 12/13/2007 04:24:00 μ.μ., Blogger Βάσσια said...

Μυστικό πργματικό είναι αυτό που το γνωρίζουμε μόνο εμείς.
Όλα τα υπόλοιπα είναι μυστικά που ο προορισμός τους είναι να αποκαλυφθούν.
Καλησπέρα :-)

 
At 12/13/2007 04:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ειμαι υπερ της βιας.Ειμαι υπερ της εκδικησης.Αν ομως δεν υπαρχει αλλο μεσο για να εκδικηθω παρα μονο η βια,τοτε θα καταφυγω σ'αυτην.Γιατι το ατομικο μου δικιο,το εγω μου,τον εαυτο μου τα βαζω πανω απο τον πολιτισμο.

 
At 12/13/2007 05:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλησπέρα.
Ασχετο σχόλιο που αφορά προηγούμενο ποστ αλλά οφείλω να στο γράψω εδώ γιατί δε νομίζω ότι ελέγχεις τα παλιά ποστ : Θυμάσαι που σχολίασες όπως και πολλοί άλλοι τη δήλωση του Τζουμάκα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν πήγαμε ένα σινεμά ? το βράδυ της Παρασκευής ή της Δευτέρας περνούσα έξω από το Βρετανια που παίζουν Μπάρμπα - Ανανιάδης στο "Σαραντάρη και την πρωτάρα " και τον είδα να περιμένει καμαρωτός ! Αν προσπαθει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο ας πάει και Δελφινάριο το επόμενο Σαββατο...

 
At 12/13/2007 07:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Toν «Σαραντάρη και την Πρωτάρα;». Βαγγέλη η Βάνα δεν φαίνεται για πρωτάρα. Θα μου πεις φαίνεται για σαραντάρα; Δεν ξέρω, αλλά αν δεν είναι τώρα ήταν κάποτε. Όσο για τον Στέφανο πιθανώς να τον έχει διορίσει ο Γιώργος υπεύθυνο λαϊκού θεάτρου. Ειδάλλως χρόνος για διασκέδαση και πάλι δε νομίζω να περισσεύει.

 
At 12/13/2007 09:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σωστά...μαλακία είπα. Ξέρεις τι εννοούσα...
Τον Τζουμάκα τον θυμάμαι πρώτο και καλύτερο στην παλιά Μποέμισα όταν έκανε χορό η ΠΑΣΠ Νομικής. Τώρα, όντως που χρόνος....
Και ένα ευχάριστο νέο που μόλις είδα στο in.gr. 14 μήνες ο Πλεύρης με αναστολή παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Τα λέμε. Εμαθα ότι έχεις αναλάβει να κανονίσεις θέατρο

 
At 12/13/2007 11:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παρασυρομενος καποτε απο την μοδα της οικιακης τηλεθεασης DVD, ειχα νοικιασει και γω καποια επεισοδια της εν λογω σειρας.Περιττο να πω οτι αντεξα να δω λιγες μονο "Ωρες". Οτι ηταν οι ταινιες του Ραμπο και του Τσακ Νορις για τον Ρηγκαν τα 80'ς, το ιδιο ειναι και ο Τζακ Μπαουερ για τον Bush σημερα.

 
At 12/14/2007 08:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μυστικό είναι αυτό που μόνο ο εαυτός σου το ξέρει, από στην στιγμή που έστω και ένας ακόμη άλλος το γνωρίζει, παύει να είναι μυστικό, γι' αυτό καλά να πάθουμε.

 
At 12/14/2007 08:12:00 μ.μ., Blogger MenieK said...

Sutherland... θεός!!! υπερψηφίζω...

 
At 12/14/2007 08:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

meniek,
προτιμω τον πατερα Σαδερλαντ ως παρουσια και ως μορφη.Μονο και μονο η φωνη...δες ταινιες του και θα καταλαβεις.

 
At 12/14/2007 08:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όλοι μας είμαστε βασανιστές και βασανιζόμενοι ταυτόχρονα.Νομίζω,πως το όνειρο του ήταν περιττό..

 
At 12/15/2007 08:45:00 π.μ., Blogger gaidara said...

μυστικό χωρίς περιεχόμενο... μα ακόμα και γύρω από ένα "κενό" μυστικό δεν υπάρχει η ίδια ενέργεια μ'αυτήν ενός "πλήρους" μυστικού? το μυστικό προκαλεί κάποια συναισθήματα και κάποιες ανησυχίες στον φέροντα, φθορά θα το έλεγα με μια λέξη... αλλά κουβαλώντας ακόμα κι ένα "κούφιο" μυστικό δεν είναι τα ίδια συναισθήματα και οι ανησυχίες? εννοώ δεν είναι αυτό καθαυτό το μυστικό αυτόματα και το περιεχόμενό του?

 
At 12/15/2007 07:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

από πότε αρθογραφείς για το 'Εxodos'?

 
At 12/16/2007 11:33:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aπό τον Οκτώβριο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home