Κυριακή, Απριλίου 08, 2007

Σοφόν το Σαφές

Θέλω να γράψω. Μα με λογοκρίνω. Πρώτη φορά είναι; Όχι. Αλλά θέλω να γράψω. Μα με λογοκρίνω. Κάποιος κρίνει τα λόγια μου. Εγώ. Και ποιός είσαι εσύ, κύριε εγώ, που θα κρίνεις τα δικά μου λόγια; Θα μου πεις είναι και δικά σου. Είναι. Μην τα κρίνεις όμως για να μην κριθείς. Αλλά έλα που είσαι κρίσης βίκτιμ και γουστάρεις να κρίνεσαι. Ωραία. Κρίσου όσο θες. Εμένα τι με τυραννάς; Άσε με να γράψω. Άσε με σου λέω. Μην με γαμάς με τα μην. Όχι άλλα μην. Θέλω να γράψω. Άσε με. Άφησέ με. Άφησέ με. Πώς; Όχι. Δεν μου φτάνει να ζω. Θέλω να γράφω κιόλας. Άσε με. Άφησέ με. Άφησέ με. Θα με περάσουν για τρελλό αν δεν μ΄αφήσεις. Ένας ακόμη γρίφος, ένα ακόμη κενό νοήματος ύφος. Κι όμως. Ζήτω το ύφος, αλλά όχι μόνο του. Ύφος και ουσία. Ουσία και ύφος. Άσε την ουσία μου. Άφησέ την ελεύθερη. Για μια φορά. Δεν μ' αφήνεις και κοίτα που πάει κι αυτό το ποστ. Στο παραλήρημα. Στην ασυναρτησία. Αφού έχω. Να γράψω. Αφού θέλω. Να γράψω. Γιατί δεν μπορώ να λυτρωθώ από σένα; Γιατί; Ως πότε θα με φρενάρεις; Ως πότε; Λέξεις που δεν θα γραφτούν εξαιτίας σου. Απολογήσου στις αγέννητες λέξεις. Μην βάζεις καπότα στις λέξεις μου. Άστες να γονιμοποιήσουν. Άστες, ρε πούστη. Φύγε από μπροστά μου. Ήσουν πάντα εδώ, πάντα εδώ, ακόμη και πριν αρχίσω να γράφω, και λογόκρινες τη ζωή μου. Θα απαλλαχθώ ποτέ από την πάρτη σου; Πως; Είσαι το τελευταίο σωσίβιο της λογικής μου; Πως; Μια μέρα θα σε ευγνωμονώ που με συγκρατείς; Χουατέβερ. Κέρδισες ξανά. Ένα ακόμη ποστ σου ανήκει. Μια μέρα θα σε κερδίσω εγώ όμως. Και δεν θα με νοιάζει που κερδίζοντάς σε δεν θα 'μαι πια εγώ. One day I' ll fly away. Away from you. Away from me. But I' ll be fuckin' flying. Ποιός θέλει να γράφει προσγειωμένα άλλωστε; Ποιός θέλει να ζει προσγειωμένα άλλωστε; Αλλά έλα που υπάρχει και ο νόμος του εσωτερικού μας λογοκριτή. Αλλά έλα που υπάρχει κι ο νόμος της βαρύτητας. Μια - δυο contra legem ερμηνείες όμως αν καταφέρεις να βρεις ή αν έχεις ήδη βρει και μετά θα ποστάρεις από τα σύννεφα, μπας και πάψεις να είσαι νεφελώδης.

11 Comments:

At 4/09/2007 01:37:00 π.μ., Blogger Helix Nebulae said...

Βαρύ το κοκορέτσι και μόνο η γραφή μπορεί να βοηθήσει στη χώνεψη...

Αμφιβάλλω πως έχεις υπάρξει ποτέ νεφελώδης (σε ό,τι έχω διαβάσει από σένα μέχρι τώρα τουλάχιστον). Παλεύεις με το θηρίο, αυτό είναι όλο. Όχι ότι είναι εύκολο βέβαια. Μου θύμησες αυτό το κείμενο που είχε γράψει κάποτε ο σεναριγράφος Charlie Kaufman.

Ανάσταση γενικώς για όλους :-)

 
At 4/09/2007 03:38:00 π.μ., Blogger itelli said...

Ντίαρ Μπολντ Μπόϊ (μ'),

Δεν ήλπιζα ποτέ να βγάλεις ένα ποστ που μοιάζει με προϊόν ενός κοινού, θνητού κ προσγειωμένου μυαλού. Χαίρομαι κ στενοχωριέμαι συνάμα. Χέστηκες, το ξέρω. Δεν θα σε ξαναενοχλήσω όμως, για να μη σε καθηλώσω με την πεζότητά μου.

Γιορς τρούλι.

 
At 4/09/2007 12:05:00 μ.μ., Blogger Queerdom said...

Πάρε ένα ball-gag, δεσ'τον και κλείσ'του το στόμα, εν ανάγκη τραγούδα δυνατά για να μην ακούς. Και πάτα τα κουμπιά ακόμα πιο δυνατά, για να δηλώνεις την αντίδρασή σου.

 
At 4/09/2007 02:57:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ηelix, το κείμενο του Κάουφμαν είναι καταπληκτικό και ομολογώ ότι δεν το είχα διαβάσει όταν το είχες ποστάρει. Σε ευχαριστώ λοιπόν που το υπέδειξες, σε ευχαριστώ που το βρήκες και το μετέφρασες. Τον Τσάρλυ τον αγαπάω πολύ και είχα γράψει παλιότερα κι ένα ποστ για αυτόν: http://old-boy.blogspot.com/2005/10/blog-post_18.html. Τώρα διαβάζοντας και το ποστ σου τον αγαπάω ακόμη περισσότερο.
Ιtelli, κάθε άλλο παρά χέστηκα για τη γνώμη σου. Με νοιάζει και με παρανοιάζει και δεν ξέρω γιατί αποκαλείς τον εαυτό σου πεζό.
Queerdom, μπορεί να την ακολουθήσω τη συμβουλή σου :)

 
At 4/09/2007 09:11:00 μ.μ., Blogger ilovempampouinous said...

Σοφες οι παπαριες που τσαμπουνας. Προσπαθησε κι αλλο να γινεις περισσοτερο α-σαφης θλιβερε μπαμπουινε.

 
At 4/10/2007 12:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συγγνώμη αλλά μόνο σαφή δεν είναι αυτά που γράφεις.

 
At 4/10/2007 05:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, λες να μην το ξέρω;

 
At 4/10/2007 05:48:00 μ.μ., Blogger itelli said...

Αφού λοιπόν σε παρανοιάζει, εγώ είμαι της άποψης να την κάνεις λινκ :) Με το νέο ποστ είστε σαν το γινγκ κ το γιανγκ των μπλογκ (αυτό το τελευταίο, τελικά, ίσως κ να μην είναι τόσο πεζό).

 
At 4/10/2007 07:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

γινγκ και γιανγκ?

 
At 4/10/2007 10:20:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

''Δεν ξέρω ποιος είμαι, ούτε τι ψυχή έχω….Είμαι πολυειδώς άλλος απ’ ότι ένα μόνον εγώ: για το οποίο δεν είμαι καν σίγουρος ότι υπάρχει….Νιώθω πολλαπλός.
Ο Πεσσόα ήταν ο πάσχων, ο σπαρακτικός εκφραστής και ο μάρτυρας της ετερωνυμικής διάσπασης.''*
Έτσι φαίνεται να είναι και ο old boy!

*Colette Soler
Η λογοτεχνική περιπέτεια ή η εμνευσμένη ψύχωση.

 
At 4/11/2007 04:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Itelli, αν είμαι με κάποιον γιγκ και γιαγκ είναι με τον Mπερνάρντο (http://bernardosoares.blogspot.com). Με τον Μπερνάρντο επίσης, πράγματι, νιώθω αυτή τη διάσπαση και την πολλαπλότητα του εγώ μου, Gasireu. Aλλά το να μπαίνει ο Πεσσόα στην κουβέντα είναι ύβρις ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home