Πέμπτη, Νοεμβρίου 02, 2006

Φ for Φαρισαϊσμός

Όταν έγινε εδώ κι εδώ πριν λίγους μήνες συζήτηση για τα βίντεο με το σεξ στα σχολεία, έγινε ακριβώς αυτό: συζήτηση. Η συζήτηση δεν υποστηρίχθηκε από οπτικό υλικό. Υπήρξαν διάφοροι που μου ζήτησαν να τους στείλω τα βίντεο. Φυσικά δεν τα έστειλα σε κανέναν. Κι ας μην υπήρχε κάποιος «Κώδικας Δεοντολογίας των Μπλόγκερς».
Αυτή τη στιγμή βλέπω στον Ευαγγελάτο τα δύο βίντεο για τα οποία μιλούσα και πολλά άλλα παρόμοια. Τα βίντεο είναι φιλτραρισμένα «ma non troppo», είναι φιλτραρισμένα λιγότερο από τα βίντεο με τα πρόσωπα άλλων παιδιών που απλά παίζαν στην αυλή, είναι φιλτραρισμένα όσο πρέπει για να θρέψουν το ηδονοβλεπτικό βλέμμα του μέσου τηλεθεατή, είναι φιλτραρισμένα όσο πρέπει για να σκανδαλίσουν και να καυλώσουν ταυτόχρονα τον μέσο τηλεθεατή.
Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ωστόσο αυτή είναι η κρατούσα ηθική της σημερινής ελληνικής τηλεόρασης: αυτός ο ελεεινός φαρισαϊσμός της καταδίκης του σχολικού σεξ και της ταυτόχρονης φιλτραρισμένης προβολής του.
Κάτι σαν διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου για να την παίξω γυμνός.

26 Comments:

At 11/02/2006 02:45:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 11/02/2006 02:47:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Look but don't touch..
Touch, but not taste..
Taste, but don't swallow...
And while Mr. Evagelatos 's askin' hiσ viewers to jump from one foot to the next, Mr. Rousso-, what is he doing?
He's repeating the Pentagon memos .

Κάποιοι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει ακόμα και το όριο της ελεεινής εκπληξης.

 
At 11/02/2006 03:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και εγώ εσένα σκέφτηκα όταν τα είδα.
Η εκπομπή αυτή ήταν μια ακόμη μέγιστη ντροπή για την τηλεοπτική δημοσιογραφία.

 
At 11/02/2006 03:14:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Κατά τα άλλα, η εκκλησία αντιτίθεται στο μάθημα της σεξουαλικής αγωγής και επιμένει στη διατήρηση της εξομολόγησης. Αραγε θα εξομολογηθούν τα παιδιά στην Εύβοια;
Οπως (και ΑΝ) εξομολογήθηκαν τα παιδιά της Βέροιας;

Τελικά, υπάρχει κράτος; Ποιος διαχειρίζεται αυτό που λέγεται "συμφέροντα του λαού";
Ωραία, φωνάζουμε εδώ μέσα, στηλιτεύουμε, εντοπίζουμε, ενημερώνουμε, κλπ κλπ
Νιώθω παγιδευμένη.
Τόσο μόνοι είμαστε;

 
At 11/02/2006 03:24:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Ροδιά,

η μονολετική απάντηση στο ερώτημά σου είναι όχι.

Απλά νομίζω πως εδώ, από λίγο έως πολύ, συνεννοούμαστε πια μεταξύ μας λόγω της τριβής, της ανάγνωσης, της κουβέντας στα σχόλια...συνεννοηση που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε ίσως να πάρει πολύ, πάρα πολύ χρόνο.

 
At 11/02/2006 03:48:00 π.μ., Blogger Rodia said...

οι σκιές μιλάν,

το "μόνοι" το εννοώ όχι ως μονάδα, όχι ως μια Ροδιά, αλλά ως ένα μικρό σύνολο, το δικό μας μικρό σύνολο, εδώ μέσα.

Συνεννοηθήκαμε, ελπίζω ;-)

Ξέρεις, αυτό με φοβίζει ίσως λίγο περισσότερο από το να ήμουν μόνη. Η ομαδική αντιμετώπιση γεγονότων είναι κάτι που μου φέρνει δέος. Είναι κάτι που δεν το ξέρω. Συχνά, είναι σαν να επικοινωνώ με τον καθρέφτη μου, όπου βλέπω πολλά είδωλα.

 
At 11/02/2006 04:04:00 π.μ., Blogger thas said...

Ανέτρεξα και στα σχόλια. Έτσι κατέληγε το δικό μου:
"Μεταξύ μας μπορούμε να συνεννοηθούμε. Κάτσε να πιάσει το θέμα η Τατιάνα, να σου πω…"

Το έπιασε ο σύζυγος. Family bussiness.

 
At 11/02/2006 04:11:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Ροδια,

και στο δικό μου σχόλιο έτσι νοηματοδοτείται το "μονοι"
:)

thas
=))

 
At 11/02/2006 08:00:00 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και φυσικά θα πουν ότι το έκαναν για την ενημέρωση.

Θα σας φανεί γελοίο αλλά πριν από ένα χρόνο και κάτι ψιλά που άρχισα το μπλογκ, είχα κάνει ένα ποστ για τα ποντίκια στη σούπα του Δρομοκαϊτείου και βρήκα την αφορμή να γράψω για τους λαούς που τρώνε πράγματα που εμείς βρίσκουμε αηδιαστικά. Τότε είχα γράψει πως ακριβώς επειδή ξέρω ότι το 99.9% των Ελλήνων βρίσκει αηδιαστική τη σκέψη του να φάει ποντίκι, δεν έγραψα συνταγή αν και είχα πολλές. Σκέφτηκα πως δεν θα μου έλεγε κανείς τίποτε αν εβαζα μια τέτοια συνταγή, εξάλλου για ενημέρωση θα το έκανα, αποφάσισα όμως να μην το κανω. Εγραψα ότι όποιος ήθελε συνταγή για ποντίκι, θα του την έστελνα με ε-μέηλ.

Φυσικά ΚΑΝΕΙΣ δεν μου τη ζήτησε, οπότε, το "αυτά θέλει ο κόσμος", "ο κόσμος πρέπει να βλέπει τα πάντα για να πληροφορείται", είναι τρίχες κατσαρές.

Αφού οι κακοί,"ανώνυμοι" μπλόγκερ ( κατά τον κύριο Υπουργό), αντιλαμβάνονται το όριο είτε το ζήτημα αφορά σεξ ανηλίκων στο σχολείο, είτε μια αηδιαστική συνταγή, αυτοί οι τηλεορασάνθρωποι ( θα είναι αδικία να τους αποκαλέσω δημοσιογράφους), τί σκατά κουβαλάνε μέσα στα κεφάλια τους;

 
At 11/02/2006 08:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σκατά ποντικιού!

 
At 11/02/2006 08:53:00 π.μ., Blogger Stelios Frang said...

Να "εξομολογηθούν" τί και σε ποιους? Σε κανένα ανώμαλο παπά αυτά που μέσες άκρες όλοι υποψιαζόμαστε? Και τί να τους απαντήσει ο παπάς, αν τυχόν είναι σοβαρός? Αυτά που λένε οι γονείς, σίγουρα. Μόνο που ο παπάς θα πει και κανένα "θα σε τιμωρήσει ο θεός" και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι... Και, τελικά, το κράτος δεν έχει κανένα λόγο να περιμένει την άποψη του κάθε ανέραστου, αν θα εισαχθεί και υλοποιηθεί η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, όχι βέβαια σε 15άρες και -ρηδες αλλά σε μικρές ηλικίες, όταν δεν έχουν ακόμα πληροφορίες από το "πεζοδρόμιο"...

 
At 11/02/2006 10:20:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αχ, πόσο θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο θλιβερό...Μα το πιο θλιβερό και αποτρόπαιο είναι ότι όλοι αυτοί που "υπηρετούν" τα συμφέροντα του "λαού" δεν δίνουν δεκάρα για τον έρμο τον λαό. Από την άλλη, τι είναι ο ¨λαός"? Και αν δεν υπάρχει η "ευαισθησία" υπάρχει, τουλάχιστον η "λογική" απέναντι στον σκοταδισμό και την υποκρισία? Πόσο απέχει η ελληνική πολιτεία και η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας από τη νοοτροπία των μουτζαχεντίν? Ελάχιστα (αρκεί ένα βλέμμα)

 
At 11/02/2006 11:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ξέρω αν ανήκω σε κάποια κατηγορία υπερευαισθητου μπαμπι ,αλλα η όλη ιστορία με έχει αναστατώσει πολύ.Ενα γιατι σκεφτομαι αυτά τα κορίτσια που πρωταγωνιστουν στα διάσημα βίντεο κάνοντας το ίδιο που κάναμε και εμείς μικρές αντιστροφα.Ενω οι περισσότερες απο τις συνομηλικές μου εκρύβαν εντέχνως την παντελή αγνοια τους για το σεξ με σεμνοτυφία κάποιες σημερινές το φωνάζουν ,το επιδεικνύουν κάνοντας τις εμπειρές.ΛΥΠΑΜΑΙ γιατί πάλι πέφτουν θύματα των προτροπών απο τα μοσχαναθρεμμένα αντράκια της ηλικίας τους, από το γενικότερο περιβάλλον που κάνει εξώφυλλο την αλιμόνου επειδη κατάφερε να πάρει τον άλφα παμπλουτο για σύζυγο,ή οποιαδήποτε άλλο πανευκολο παράδειγμα που μπορούμε να σκεφτούμε όλοι μας.Λυπάμαι γιατί στα κορίτσια μαθαινουν ή να είναι σκύλες ή σκύλες και να τον παίρνουν από όλους για να είναι απόδεκτές ,γιατί οτιδήποτε άλλο είναι απλώς δευτερο.Λυπάμαι γιατί τσιμπουκια και πισωκολλητα θα κάνουν για σχεδον την υπολοιπη τους ζωη, αλλά κατάστρεψαν άυτό τον χρόνο που είχαν να ΜΗΝ ασχολούνται με αυτό και απλώς να το προσμένουν.Λυπάμαι γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι πως η κόρη εχει σοβαρή πιθανότητα να μεγαλώσει ΚΑΙ αυτή σε μια φαλλοκρατική κοινωνία που η γυναίκα θα υπαρχει είτε σαν φουσκωτη κούκλα του σεξ είτε σαν καρικατούρα της ματζικα ντε σπελ.Και εγώ σκέφτομουν πως υπάρχει τον μέλλον για μια γυναίκα με μήτρα ,ψυχή ,μουνι μυαλό.Μυαλό για προχωρά και ψυχή για να αγκαλιάζει .Τα αλλα 2 μετά ξέρει να τα χρησιμοποιεί στην τελειότητα.Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σας ,αλλά δεν θα μπορύσα να βρω καλύτερο σαλόνι απο αυτό και σίγουρα αντιλαμβανεστε την δυναμική της ανακούφισης .Καλημέρα.

 
At 11/02/2006 11:28:00 π.μ., Blogger Sraosha said...

Αριστοτεχνική τριλογία:

Mπλόγκερ, αυτός ο Άγνωστος
Λόγια της Πόλης Vol. 1
Φ for Φαρισαϊσμός

 
At 11/02/2006 11:53:00 π.μ., Blogger kerasia said...

Αίμα, σπέρμα, στέμμα. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται η αγορά. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή.

 
At 11/02/2006 02:07:00 μ.μ., Blogger numb said...

Πουλάω την ψυχή μου στην AGB και λέω ότι ενημερώνω το φιλοθεάμον μου κοινό

 
At 11/02/2006 04:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πες τα ρε χρυσόστομο παλιάγορο.

 
At 11/02/2006 05:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Thas, προφήτεψες και δικαιώθηκες. Ο καιρός γαρ εγγύς.
Αndrea Writer, λες «H τηλεόραση προβάλλει αυτό που επιθυμεί ο μέσος Έλλην πολίτης», ωστόσο αυτό που λέγεται μέσος Έλλην πολίτης δεν είναι κάτι πάγιο και αναλλοίωτο στο χρόνο, είναι κάτι που κατεξοχήν επηρεάζεται και από τον τηλεοπτικό πολιτισμό. Τα τελευταία 17 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν πάρει τον «μέσο Έλληνα πολίτη» και του έχουν αλλάξει τον αδόξαστο. Όχι ότι ο «μέσος Έλλην πολίτης» δεν έχει προδιάθεση προς το σκατό. Η τηλεόραση όμως είναι σαν τον πρεζέμπορα που πουλάει φιξάκια στον τηλεθεατή, η τηλεόραση καλλιεργεί, κολακεύει και πλουτίζει από τον εθισμό του τηλεθεατή στη φτήνια, στην ευκολία, στην κραυγή, στην επιφάνεια, στον εντυπωσιασμό, στο τίποτα, στο τίποτα, στο τίποτα.

 
At 11/02/2006 07:20:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σκιές, τώρα διάβασα τα Pentagon Memos, πολύ ωραίο ποστ.

 
At 11/02/2006 10:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

??????? Παιδιά ????

 
At 11/02/2006 11:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σα να είναι ναρκωμένη μια κοινωνία ολόκληρη και δεν αντιδρά. Εξαιρέσεις σαν αυτή του blogg είναι παρήγορες. Φοβάμαι όμως πως είναι άνιση η μάχη. Αυτοί φαντάζουν παντοδύναμοι.
"ανατολή"

 
At 11/03/2006 12:10:00 π.μ., Blogger Χαρυβδιςς said...

Einai ta paidia poy emeis ftiajame
einai h thleorash poy emeis theloyme
einai ta uemata poy emasexitaroyn
einai h koyltoyra poy emeis exoyme
eimaste emeis...

kalhnyxta(kyriolektika)

 
At 11/03/2006 10:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ξερω εαν ειναι πιο αρρωστα τα παιδια που κανουν οτι κανουν οι που εμεις ακόμη παρακολουθουμε τηλεόραση. Ολο αυτό το πανηγυρι καταδεικνθει πως οδηγούμαστε ή είμαστε πια σε μια κοινωνια απο την οποία τειναι να εκκλείψει το συναισθημα, η λογική, η συμπόνια και οι ηθικοί φραγμοι. Δεν συζηταω πως οι ρομαντικοί είμαστε πλεον μουσειακό είδος. Ελπίζω πως αυτός ειναι ο πατος και οπότε αναγκαστικά θα υπαρξουν και καλυτεροι ανθρωποί.

 
At 11/03/2006 10:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μια εικόνα που μιλάει από μόνη της: Την ώρα που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έστειλε τον δ/ντή της Προεδρίας στη μαθήτρια για να της εκφράσει τη συμπαράστασή του Προέδρου προσωπικά και του ελλ. λαού, ο Άλλος ελληνικός λαός που απαρτίζει ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου της μαθήτριας της απέδωσε 5νθήμερη αποβολή γιατί ακολούθησε το φίλο της στις τουαλέτες. Και η κυρία Μαριέττα σιωπά...

 
At 11/03/2006 12:23:00 μ.μ., Blogger bebelac said...

Το συγκεκριμένο που περιγράφεις είναι φρικτό, και πολύ σωστά, φαρισαικό... αλλά και όλα τα άλλα που φαντάζουν ανώδυνα, είναι εξ ίσου απεχθή γιατί έντεχνα μας υποβάλουν πρότυπα, life style, και συμπεριφορές... Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να δουλέψουν τα διάφορα μαγαζάκια-ρουχάδικα, καλλυντικάδικα, οίκοι αισθητικής, γυμναστήρια, στέκια της μόδας;;;
Μλιαχ!!! Χάρηκα που σε διάβασα

 
At 11/03/2006 08:51:00 μ.μ., Blogger Dawkinson said...

Πέντε μέρες αποβολή; Αυτό προβλέπει ο νόμος πριν τη δίκη; Η αποκτήνωση δε συμβαίνει μόνη της.Θέλει πλαίσιο, για να επεκταθεί. Τι αλλαγές προβλέπει η ανθρωπιά της νομιμότητας; Είμαι ρομαντική; Τα έχω χαμένα. Ανήκω στην τελευταία γενιά της αθωότητας και του έρωτα, όπως φαίνεται. Είμαι μοντέλο προς εξαφάνιση(Η αλήθεια είναι ότι έχω ήδη αφανιστεί).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home