Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2006

Ανοίγουμε τον Φάκελλο

Οι τρεις λέξεις που μπορούν να με φέρουν πιο γρήγορα απ' όλες τις άλλες σε στάδιο μιας ανάσας απ' τον εμετό είναι «βία στα γήπεδα». Και τώρα που τις γράφω ανατριχιάζω σύγκορμος. Την αναγούλα και την ανατριχίλα δεν μου την προκαλεί αυτή καθαυτή η βία στα γήπεδα, αλλά οι αναμνήσεις μιας εικοσιπενταετίας εκπομπών επί εκπομπών, συζητήσεων επί συζητήσεων, αφιερωμάτων επί αφιερωμάτων (σχεδόν πάντα με τίτλους όπως «Φάκελλος Βία στα Γήπεδα» ή «Φαινόμενο Βία στα Γήπεδα» σε παχιά μαύρη γραμματοσειρά από την οποία στάζουν κόκκινες σταγόνες αίματος), αναλύσεων επί αναλύσεων, εξαγγελιών επί εξαγγελιών, ειδικών επιτροπών αντιμετώπισης επί ειδικών επιτροπών αντιμετώπισης, νομοσχεδίων επί νομοσχεδίων, νέων νόμων επί νέων νόμων. Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς Αθλητισμού, Αστυνομικοί Διευθυντές, ΕΠΑΕ, ΕΠΟ, Πρόεδροι ΠΑΕ, Σύνδεσμοι Διαιτητών, Σύνδεσμοι Φιλάθλων, Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, πρώην χουλιγκάνια στα 40 τους να μιλάνε με πλάτη στην κάμερα, ΠΣΑΠ, ΠΣΑΤ, ΠΑΦ, ΠΟΥΦ, Κώστας Δεληγιάννης και Στράτος Σεφτελής.
Το «Βία στα Γήπεδα» είναι κάτι σαν εγχώριο Κυπριακό, με την πολλή βασική διαφορά όμως, ότι το Κυπριακό είναι όντως ένα πρόβλημα που η επίλυσή του είναι δύσκολη και απαιτεί θυσίες. Το «Βία στα Γήπεδα» είναι το χαϊδεμένο παιδί της ελληνικής κοινωνίας, το παιδί που όλο το μαλώνουμε αλλά πάντα το συγχωρούμε, πάντα του δίνουμε κάθε περιθώριο για την επόμενη σκανταλίτσα του, γιατί κατά βάθος όλοι το αγαπάμε και όλοι το μισοκαμαρώνουμε.
Και τώρα αν τυχόν κάνεις σχόλιο για να συνεισφέρεις κι εσύ τη δική σου γνώμη για τα αίτια του φαινομένου, για την ευθύνη των παραγόντων και του οπαδικού Τύπου, για την αδράνεια της αστυνομίας και την έλλειψη πολιτικής βούλησης, νομίζω ότι επιτέλους θα αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν στο σωστό τους δρόμο, νομίζω δηλαδή ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει από αυτό εδώ το ιστολόγιο ο
ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
' ' '
' '
'

19 Comments:

At 10/31/2006 03:08:00 π.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

άντε γεια φάκελλε
(το λινκ της Θαλασσομπερδεμένης)

 
At 10/31/2006 04:08:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Many in Greece (in fact the majority) insist that Tsoukalas is the living proof that human comes from the monkeys. They say that he could be better off on the trees where he belongs to.

Although criticized for his explosive character, it is generally admitted that Tsoukalas is a very honest and true person. He can not tolerate lies and inaccuracies unless they benefit Olympiakos».

Έχω κατουρηθεί απ' τα γέλια :)
(και να φίλε και φίλη, μια βασική συνισταμένη του φαινομένου «βία στα γήπεδα»: ο τυφλός οπαδισμός μου, o φανατισμός που με τυφλώνει και με κάνει να γελάω με τέτοια ρυπαρογραφήματα).

 
At 10/31/2006 05:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θεϊκό! Θεϊκό!
Προσκυνώ
Τρελλά γέλια

 
At 10/31/2006 06:33:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ γέλιο η καταχώρηση για τον Τάκη.

Σημερινή είδηση από το ΝΒΑ

 
At 10/31/2006 10:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ όταν το είδα δεν γέλασα. Έμεινα άφωνη. Για την κατάντια μας!
Δεν έχω να συνεισφέρω στον φάκελο. Νομίζω ότι όλα έχουν ειπωθεί, εδώ και χρόνια. Βαρέθηκα να ακούω τα ίδια και τα ίδια και να μη γίνεται τίποτα.
Λυπάμαι το παιδί μου (που δεν έχω ακόμα) το οποίο δε θα γευτεί την ατμόσφαιρα και τη χαρά του γηπέδου. Δε θα το αφήσω να πάει (αν περνά από το χέρι μου) όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει.
Καλημέρα :)

 
At 10/31/2006 12:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο φάκελος "Βία στα γήπεδα" έχει, σχετικά με την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου, δύο όψεις: Το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και το τι μπορεί να γίνει.

Για τις προσπάθειες μέχρι σήμερα ουδέν σχόλιον, τα γεγονότα μιλάνε.

Για το μέλλον, συνιστώ στους αρμοδίους να επικοινωνήσουν με τις αγγλικές αρχές και συλλόγους, για να μάθουν πώς, μετά τα γεγονότα στο Heysel (29.5.1985) κατάφεραν, σε σύντομο χρόνο, να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία.

Εκτός κι αν προτιμούν (όπως φοβάμαι) πρώτα να θρηνήσουμε κι εμείς εδώ μερικές δεκάδες νεκρών και μετά να δούνε τι μπορεί να γίνει ...

 
At 10/31/2006 01:23:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Antvol said..

κατάφεραν, σε σύντομο χρόνο, να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγεία.

Φίλε Αntvol,
δεν ειμαι καθόλου σίγουρος πως καταφερε κάτι τετοιο η κα Θάτσερ και οι συν αυτή. Μου φαίνεται πως μόνο να σκουπίσουν κάτω απο το χαλί πέτυχαν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι κάθε παιχνίδι αγγλικής ομάδος στο εξωτερικό ή μετακίνηση αγγλων φιλάθλων σε παιχνίδια της εθνικής τους σημαίνει συναγερμό των αστυνομικών αρχών της φιλοξενούσας πόλης.
Κι όχι άδικα όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί.

 
At 10/31/2006 02:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπορεί η Θάτσερ να μην κατάφερε να αλλάξει τα μυαλά των κάφρων που προσπαθούν (δεν πετυχαίνουν πάντα) να ταξιδέψουν στα παιχνίδια της Εθνικής Αγγλίας αλλά τα αγγλικά γύπεδα (έχω πάει σε παιχνίδια της Premier League και της Πρώτης Κατηγορίας -δεν ξέρω τι γίνεται πιο κάτω) έχουν γίνει ναοί και ναι αυτό είναι έργο της Θάτσερ.

Πως τα κατάφεραν? Με αποχή από τις ευρωπαικές διοργανώσεις για εξυγίανση (προφανώς η Θάτσερ δεν είχε τον κάθε καραγκιόζη πρόεδρο ομάδας να κλαίει για τα έσοδα που θα χάσουν από το CL), με καινούργια γήπεδα που έχουν κάμερες ΠΑΝΤΟΥ, με πανάκριβο εισιτήριο για τους ενήλικες (από το να μαζεύεται όλη η αλητεία με ντου χίλιες φορές το ακριβό εισιτήριο), με σχετικά φτηνό εισιτήριο για τα παιδιά και τους γονείς ώστε να μαζεύουν οικογενειάρχες και όχι αληταριά (πόσες φορές έχετε δει μωρά στα ελληνικά γήπεδα ή ζευγάρια ηλικιωμένων?), με πολύ έντονη παρουσία ιδιωτικής ασφάλειας μέσα στο γήπεδο και αστυνομίας έξω από αυτό. Πριν την έναρξη του αγώνα η αστυνομία τραβάει με κάμερα φάτσες φιλάθλων μέσα στις παμπ και κιχ δεν βγάζουν οι φίλαθλοι (!). Εδώ θα το έλεγαν ρουφιανιά και οι μπάτσοι θα έτρωγαν ξύλο... Στην Αγγλία το έχουν δεχθεί και απλώς χαμογελούν στην κάμερα...

Μετά τον αγώνα η αστυνομία στήνεται έξω από το γήπεδο και παρακολουθούν τους φιλάθλους -έχω δει φίλαθλο ο οποίος απλώς ξεστόμισε δυνατά μία κουβέντα για το χάλι της ομάδας του -ούτε καν ενάντια στην αστυνομία ή να κινηθεί απειλητικά ενάντια οπαδών της αντίπαλης ομάδας. Η αστυνομία τον μάζεψε ΑΜΕΣΩΣ και τον έστησε στον τοίχο για εξακρίβωση στοιχείων. Στους δρόμους πριν τον αγώνα οι οπαδοί των ομάδων περπατάνε δίπλα δίπλα χωρίς να γίνονται φασαρίες (επαναλαμβάνω ότι δεν θεωρώ ότι είναι άγιοι απλώς η αστυνομία είναι πραγματικά αυστηρή). Δεν έτυχε ποτέ να δω επεισόδια σε αγγλικό γήπεδο, ούτε νομίζω ότι θα δω ποτέ... οι Έλληνες από την άλλη είναι ικανοί να κάνουν επεισόδια με σιδερολοστούς, δοκάρια, ανοιγμένα κεφάλια και καμένη γη ακόμα και σε τουρνουά σκάκι... περαστικά μας...

 
At 10/31/2006 04:25:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

Kι εσύ αγαλλιάζεις με τούτην την εικόνα που περιγράφεις;

Προτείνω τότε να πας σε αγώνα της Budesliga..

...ή μάλλον, γιατί να κοιτάξουμε στα ξένα. Δυνατά κι ελληνικά, ας μπούμε στη μηχανή του χρόνου και ας γυρίσουμε στα '60 (μην πω '50 και πάρει φωτιά ο οικοδεσπότης :Ρ).

- Όμορφια Χρόνια!, κελλαρίζει η φωνή στο χαμογελαστό πρόσωπο της Star Ellas.
- "Αλλες εποχές εκείνες τότε, δεσποινίς", ανταπαντά η τσιγαροκαπνισμένη φωνή του Κου Αντωνιάδη.

...

Κύριοι,

φοβάμαι οτι ξεστρατίζουμε από τον δρόμο του ποστ, που είναι "ΤΙ να πεις και ΤΙ να μην πεις!;" για το θέμα αυτό.

 
At 10/31/2006 04:48:00 μ.μ., Blogger averel said...

αυτος που κατεβασε το dd φταιει. Για ολα.

 
At 10/31/2006 06:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν old boy και οι άλλοι να πάνε να γαμηθούν

 
At 10/31/2006 06:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Κύριοι,
φοβάμαι οτι ξεστρατίζουμε από τον δρόμο του ποστ, που είναι "ΤΙ να πεις και ΤΙ να μην πεις!;" για το θέμα αυτό».
Μην ανησυχείς Σκιές, ΔΕΝ θα αφήσουμε το θέμα αυτό έτσι, το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο και θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε σε βάθος τα αίτα του νοσηρού αυτού φαινομένου. Έχω ήδη ζητήσει να καταθέσουν το σχόλιό τους ο ισόβιος πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης (με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι στο σχόλιό του θα συμπεριλάβει τη φράση «στην Ελλάδα ο ποδοσφαιριστής αντί να είναι πρωταγωνιστής είναι κομπάρσος»), ο νέος Δήμαρχος Πεύκης και πρώην ισόβιος πρόεδρος ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι στο σχόλιό του θα συμπεριλάβει τη φράση «στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από ένα νόμο που θα επιβάλλει την εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων») και άλλους πολλούς.
Αverel, νομίζω ότι πρέπει να δούμε το dribble and drink σαν την Μέριλιν και τον Τσε: πέθανε στην ακμή του ακριβώς για να γίνει θρύλος στις νεότερες γενιές :(

 
At 10/31/2006 09:00:00 μ.μ., Blogger οι σκιές μιλάν said...

R.I.P.

 
At 11/01/2006 01:42:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Που σημαίνει;

 
At 11/02/2006 06:36:00 π.μ., Blogger Thrass said...

Πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας δέρνει διαιτητές, δημοσιογραφίσκος κρατικού καναλιού ουρλιάζει εκστασιασμένος για τα τρίποντα τού Ντόμερκαντ σε πανελλήνια μετάδοση, και μετά μάς φταίνε τα κακά παιδάκια που μπαίνουν στα μπουρδέλα με λασπομένα παπούτσια...

 
At 11/04/2006 04:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

In the words of Socrates the Great (Kokkalis): "Aftous tous filathlous exoume, aftous 8eloume"
Ho ho ho...

Sniper

 
At 11/11/2006 07:29:00 μ.μ., Blogger ascites said...

Η μοναδικη λύση για το πρόβλημα της βιας στα γήπεδα ειναι η κατάργηση των πρωταθλημάτων και των φιλάθλων( τελεία)

 
At 11/11/2006 07:30:00 μ.μ., Blogger ascites said...

Η μοναδικη λύση για το πρόβλημα της βιας στα γήπεδα ειναι η κατάργηση των πρωταθλημάτων και των φιλάθλων( τελεία)

 
At 11/13/2006 12:38:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Θάνατος στους φιλάθλους (και παύλα).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home