Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2006

Mπλόγκερ, αυτός ο Άγνωστος.

Από το μπλογκ του Αστέρη Μασούρα, απόσπασμα των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, στην 1η Παγκόσμια «Διάσκεψη για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου» (το κείμενο υπάρχει και μεταφρασμένο στο nylon.gr):
«But what I can state is that over the last period, we have had to face various bloggers who make any kind of references really untrue statements. In fact, these lies get on television and on other media which are widely followed in my country. So we have a problem with bloggers who spread lies through television. What we need to guarantee in a democratic environment is to respect professional codes of ethics and international rights guaranteeing the rights of everyone, but also giving the opportunity to freedom of expression, but also to the truth. Because there are people who are not politicians or business representatives but is the victim of slandering or defamation. How can this person deal with statements, untrue statements, made by a blogger against him?».
Tα ελληνικά ΜΜΕ γενικότερα και η ελληνική τηλεόραση ειδικότερα, έχoυν αλωθεί τους τελευταίους μήνες από μπλόγκερς που διατηρούν εκπομπές οι οποίες σαρώνουν στις μετρήσεις της AGB.
Η ελληνική κοινωνία δονείται στους ρυθμούς των μπλόγκιν.
Δυστυχώς όμως, πολλοί από αυτούς τους τηλε-μπλόγκερς αντί να αρθούν στο ύψος της ελληνικής τηλεόρασης (μιας τηλεόρασης που πανθομολογούμενα κοσμείται από τον ανθό των Ελλήνων και των Ελληνίδων, μιας τηλεόρασης που προάγει και υπηρετεί τον πολιτισμό του καθεμέρα, την πολιτική σκέψη του καθεμέρα και το ήθος του καθεμέρα), μεταγγίζουν τη νοσηρή ατμόσφαιρα της μπλογκόσφαιρας στον καθαρό τηλεοπτικό αέρα, ξερνώντας ψέμματα, ύβρεις και συκοφαντίες κατά των ανυπεράσπιστων από το μένος τους πολιτών.
Μπλόγκερ, βγάλε την κουκούλα σου.
Ποιός είσαι μπλόγκερ και τι ήρθες να κάνεις εδώ;
Πώς διεκδικείς μερίδιο απ΄τον δημόσιο λόγο;
Σε ξέρω; Σε έχω ελέγξει; Σε έχω τσεκάρει;
Ποιός είσαι τελικά;
Δώσε τα στοιχεία σου κι αποκαλύψου.
Μπλόγκερ, κοινέ συκοφάντη, βγάλε την κουκούλα σου.
Το φοβάμαι το άγνωστο.
Το φοβάμαι, όχι για αυτό που είναι τώρα, αλλά για αυτό που μπορεί δυνάμει να γίνει.
ΥΓ 1. Θα μπορούσα να γράψω ένα ψύχραιμο ποστ. Προτιμώ να γράψω ένα θερμόαιμο.
ΥΓ 2. Το να είσαι μπλόγκερ είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Το να είσαι μπλόγκερ δεν σου επιτρέπει να είσαι ασύδοτος και να δυσφημείς επειδή δεν γράφεις επώνυμα. Όποιος τυχόν το κάνει, αφενός δυσφημεί και το ίδιο το μέσο, το οποίο τώρα διαμορφώνεται και τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, αφετέρου πρέπει αυτονόητα να έχει τις ίδιες ακριβώς νομικές κυρώσεις με κάθε άλλον πολίτη.
ΥΓ 3. Όσο για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μπλόγκερς, θα ήταν όμορφο να έχει ένα και μόνο άρθρο: Αν γράφεις με ψευδώνυμο, να σέβεσαι το ψευδώνυμό σου σαν να ήταν το όνομα του πατέρα σου.

16 Comments:

At 11/01/2006 07:03:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα said...

Να δεις που στα κιτάπια τους οι bloggers θα γίνουν οι συνήθεις "γνωστοί-άγνωστοι"...

 
At 11/01/2006 07:16:00 μ.μ., Blogger roidis said...

γιατί δεν έβαλε κάποιον που να ξέρει ξένες γλώσσες να μιλήσει;
απ'ότι διάβασα εδώ ο άνθρωπος μιλάει καλά μόνον την χοιρινήν.

 
At 11/01/2006 07:23:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Αυτός που αποκαλύφθηκε στα σίγουρα είναι ο κ. Ρουσόπουλος. Τουλάχιστον δεν έριχνε μια ματιά να ενημερωθεί τι εστί βερύκοκκο, πριν αναλάβει αυτή τη θέση ή σκέφτηκε ότι με το μπλα μπλα θα κουκουλώσει την άγνοιά του; Τι να πω; Κρίμα.

 
At 11/01/2006 07:26:00 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Το να είσαι μπλόγκερ είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Το να είσαι μπλόγκερ δεν σου επιτρέπει να είσαι ασύδοτος και να δυσφημείς επειδή δεν γράφεις επώνυμα. Όποιος τυχόν το κάνει, αφενός δυσφημεί και το ίδιο το μέσο, το οποίο τώρα διαμορφώνεται και τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα, αφετέρου πρέπει αυτονόητα να έχει τις ίδιες ακριβώς νομικές κυρώσεις με κάθε άλλον πολίτη.

Φυσικά. Η χρήση ψευδωνύμου είναι μία από τις συμβάσεις του μέσου. Συν το οτι όταν κάποιος κάνει άδικη ή γελοία σάτιρα, κρίνεται και αυτός και στο τέλος γελοιοποιείται και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρα.

 
At 11/01/2006 08:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δυο τινά υπάρχουν: ή ο Ρουσόπουλος έχει κατά νου συγκεκριμένες περιπτώσεις ή μίλησε με αβάσταχτη ελαφρότητα για το βάρος που έχει το αξίωμά του και το βήμα από το οποίο είπε αυτά που είπε.
Αν ισχύει το πρώτο ενδεχόμενο, οφείλει να κατονομάσει τις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις.
Αν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο, αναρωτιέμαι αν μιλάει με την ίδια ελαφρότητα και για τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία ενημερώνει τους πολίτες για τη θέση της κυβέρνησης.
Αν ισχύει το δεύτερο ενδεχόμενο, μάλλον θα ήταν σκόπιμο και ένα δημόσιο «Mea Culpa» για την αναληθή δήλωσή του.

 
At 11/01/2006 08:40:00 μ.μ., Blogger averel said...

εχω την εντυπωση πως δεν μιλαει για τα blog οπως τα ειχαμε συνηθισει, αλλα για αμιγως δημοσιογραφικα blogs τυπου http://press-gr.blogspot.com/
. Αυτα τον ενοχλουν. Για να μην παρεξηγηθω δεν τον στηριζω, υποθετω ομως πως αυτα τον πειραζουν.

 
At 11/01/2006 08:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ωραία, αν είναι αυτό ας το πει. Κι ας πει για ένα τουλάχιστον ακόμα, αφού μιλάει για «διάφορα» μπλογκς. Ειδάλλως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπεριφέρεται σαν τον τελευταίο καφενόβιο λαϊκιστή που βγαίνει και λέει λ.χ. ότι «υπάρχουν διάφοροι πολιτικοί που τα παίρνουν».

 
At 11/01/2006 09:04:00 μ.μ., Blogger averel said...

μαζι σου, αλλα τι περιμενεις; τσιπα; ανθρωπια; ξεκαθαρες δηλωσεις; ειλικρινεια; Απο τους πολιτικους; νομιζω ειναι πιο ευκολο το διπλο του θρυλου στην ευρωπη.

 
At 11/01/2006 09:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντα οι ίδιες φοβικές αντιδράσεις από το κατεστημένο απέναντι στα νέα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Ήμουν έφηβος τη δεκαετία του 80 όταν είχαν πρωτοβγεί οι προσωπικοί υπολογιστές και η κυβέρνηση σκεπτόταν αν θα έπρεπε να δηλώνονται στο αστυνομικό τμήμα (υποτίθεται ως μέσα φακελώματος)!

 
At 11/01/2006 09:52:00 μ.μ., Blogger Κασσιανός said...

Αν γράφεις με ψευδώνυμο, να σέβεσαι το ψευδώνυμό σου σαν να ήταν το όνομα του πατέρα σου.

Φίλε old boy, εγώ στάθηκα στη γεμάτη ήθος φράση σου.
Την υπογράμμισες εσύ, την υπογραμμίζω κι εγώ. Και υποβάλλω τα σέβη μου στην έμπνευση σου.

 
At 11/01/2006 10:07:00 μ.μ., Blogger I.I said...

συνυπογράφω!
τον ΡΟΥΣΌΠΟΥΛΟ εννοώ.
πρέπει να σταματήσουμε να μολύνουμε την τηλεόραση αμέσως, τώρα που είναι αρχή! ένα τέτοιο μέσο πολιτισμού πρέπει να διατηρείται καθαρό από τη ρυπαρή αισθητική μας.
και λίγα μας είπε!
Μπράβο του! Εύγε!

 
At 11/01/2006 11:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό που τον ενοχλεί και θα ενοχλούσε κάθε κυβερνητικό εκπρόσωπο σ' αυτήν την Ελλάδα της ασυδοσίας των καναλαρχών και των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων (και μιλάω για τον Λαμπράκη, τον Μπόμπολα, τον Τεγόπουλο και τους λοιπούς) είναι η ανεξαρτησία που ακόμα και τεχνικά παρέχει το συγκεκριμένο μέσο.

Η ρητορική του Ρουσόπουλου είναι οργουελιανή. Στην εσωτερική της λογική οι έννοιες αντιστρέφονται. Μιλάει για την "απειλή στην δημοκρατία" και ουσιαστικά εννοεί τις απειλές- ελάχιστες μεν, υπαρκτές δε- που δέχεται σήμερα το αντιδημοκρατικό μονοπώλιο στα ΜΜΕ από την κοινότητα των μπλόγκερς που συνωστίζονται στις διαδικτυακές μπάντες για να εκφράστουνε, να πούνε την άποψή τους, τον καημό και το ντέρτι τους, ακόμα και να αλληλοσυκοφαντηθούνε, να σκοτωθούνε και να κανιβαλίσουνε προπάντων όμως ελεύθερα και δίχως την διαμεσολάβηση των εργολάβων γνώμης...

Όχι βέβαια ότι πρέπει ντε και καλά να συμφωνήσουμε με κάθε έκφραση και στάση που εκδηλώνεται στα μπλόγκς. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό το επίδικο. Τουλάχιστον γι' αυτούς...

 
At 11/01/2006 11:51:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

συγνώμη αλλά ποιός τον γαμάει το Ρουσόπουλο? με την μεταφορική έννοια του όρου.....?????ε?

 
At 11/02/2006 03:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν γράφεις με ψευδώνυμο, να σέβεσαι το ψευδώνυμό σου σαν να ήταν το όνομα του πατέρα σου.

Από όλες αυτές τις ιστορίες των τελευταίων ημερών εγώ θα κρατήσω αυτή σου την φράση. Αυτή πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που ανοίγουμε ένα νέο post.
Σε ευχαριστώ!

 
At 11/02/2006 05:14:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αverel, τα πρώτα εκατό εκτός έδρας είναι δύσκολα. Μετά θα στρώσει το πράγμα. Ήδη έχετε διανύσει το 30% της διαδρομής.
Περαστικέ, ενδιαφέρον αυτό που λες για τις αρχές του 80. Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο είναι ως ένα βαθμό το κλειδί.
George, σε ένα βαθμό, ναι, είναι λίγο οργουελιανή αυτή η αντιστροφή των εννοιών. Στο υπόλοιπο ποσοστό είναι νομίζω άγνοια και φόβος.

 
At 11/08/2006 11:30:00 π.μ., Blogger jin_kazama said...

Να σου πω oldboy πιστεύω πως πάρα πολλά άτομα το κάνουν και το συνηδειτοποιούν αυτό. Το ότι δηλαδή με το ψευδόνυμό τους φέρονται όπως και στην κοινωνία, ίσως και πιο πολιτισμένα. Δεν είμαι σίγουρος για το αν το βλέπουν σαν το όνομα του πατέρα τους, αλλά σίγουρα νοιώθουν κάποια ευθύνη που το κουβαλάνε

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home