Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006

Ρητορικό

Όταν γράφεται σε μεγάλη εφημερίδα ότι «τα περισσότερα μπλογκς είναι για πέταμα» και ότι «όλα μαζί τα μπλογκς σχηματίζουν μια τεράστια χωματερή ιδεών, όπου χρειάζεται να σκάψεις αρκετά για να βρεις κάτι που αξίζει τον κόπο να διαβάσεις», τότε αχός βαρύς ακούγεται και οι αρνητικές αντιδράσεις είναι μαζικές: υπερασπιζόμαστε τα του οίκου μας.
Όταν όμως, λίγες μόνο μέρες μετά, γράφεται σε άλλη μεγάλη εφημερίδα ότι «Τα blogs είναι η επιστροφή του ρομαντισμού στη γραφή. Ενώ όλο και περισσότεροι σήμερα γράφουν και δημοσιεύουν «μυθιστορήματα» κυνηγώντας τη φήμη, το χρήμα ή το ξέπλυμα του ονόματός τους, ενώ οι καθαυτό συγγραφείς λειτουργούν όλο και πιο πολύ σαν επαγγελματίες, με ό, τι καταναγκασμούς και σκοπιμότητες συνεπάγεται αυτό, ενώ τα δημοσιογραφικά κείμενα γίνονται όλο και πιο άψυχα, εξαιτίας των φραστικών αυτοματισμών και της μεθόδου του copy-paste, της άκριτης συρραφής αποσπασμάτων από κείμενα κατεβασμένα από το ΄Ιντερνετ, γενικά ενώ η γραφή αναπαράγει σήμερα τον κομφορμισμό της κουλτούρας που την αποθεώνει, οι bloggers ανακαλύπτουν ξανά την επαναστατικότητά της, τις δυνατότητες που κρύβει ως μέσο αβίαστης, αληθινά προσωπικής έκφρασης, την απελευθερωτικά ευρηματική επικοινωνιακότητά της.
Και, αν έχει σημασία μια τέτοια λεπτομέρεια, τα λέει όλα αυτά κάποιος που είναι κάθε άλλο παρά μανιώδης δικτυοπλόος, κοινώς net surfer.
Οι bloggers γράφουν μόνο για το κέφι τους (προσοχή: όχι για την πλάκα τους!), δεν αυτολογοκρίνονται (τα blogs είναι εξ ορισμού η άρνηση της αυτολογοκρισίας) και διαβάζονται από αυτενεργούς αναγνώστες, που η αναγνωστική συμπεριφορά τους απέχει παρασάγγας από τη ληθαργική συμμόρφωση με τις μόδες της βιβλιαγοράς ή από το βιαστικό, μισοαφηρημένο «ξεπέταγμα» των δημοσιογραφικών άρθρων».,
γιατί οι θετικές αντιδράσεις δεν έχουν αντίστοιχη μαζικότητα;
Τι στο διάολο θέλουμε τελικά;

10 Comments:

At 6/19/2006 09:54:00 μ.μ., Blogger des said...

Γιατί ,καμια φορά, φτάνει, αρκεί και σου αρκεί να γίνεσαι αντιληπτός, και τότε τι να τα κάνεις τα μπράβο και τα ζήτω..
Όταν προσβάλεται κανείς συνήθως αντιδρά..

 
At 6/19/2006 10:08:00 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Γιατι ο Δημοσθενης πεφτει λιγο..
δυσκολοχωνευτος...

ενω ο Γιαννακιδης ξερει
απο κιτρινη κουζινα..


GOOD NEWS IS NO NEWS................

 
At 6/20/2006 10:18:00 π.μ., Blogger dgalanis said...

για τον ίδιο λόγο για τον οποίο όταν γράφουμε πως η μιραντολίνα έγραψε κάτι ωραίο αδιαφορούν όλοι, ενώ όταν γράφουμε "αυτό που έγραψε ήταν μαλακία" γινόμαστε δικαστές προθέσεων και φιμωτές κλπ κλπ

 
At 6/20/2006 10:33:00 π.μ., Blogger Κώστας said...

Κι όλα τα αφιερώματα (αρνητικά και θετικά) σε προοδευτικές εφημερίδες..

Κάτι λέει αυτό κατά τη γνώμη μου..

Σιγά μην ασχολούνταν η καθημερινή και ο ελεύθερος τύπος ή οι εφημερίδες του Τράγκα..

 
At 6/20/2006 10:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μανιφέστε είσαι υποκριτής. Όταν μανιώδως ασχολείσαι με τον μούτρα, εκεί δεν υπάρχει δίκη προθέσεων και φίμωμα, ε;

 
At 6/20/2006 04:03:00 μ.μ., Blogger 0comments said...

Τι στο διάολο θέλουμε τελικά;

Προσωπικά, να μη μελαγχολώ τα καλοκαίρια!

 
At 6/20/2006 07:59:00 μ.μ., Blogger christina said...

Δε μπορει απλα να μη μας νοιαζει η γνωμη "των εφημεριδων" και να αρκουμαστε σε απλη αμυνα οταν μας κολλανε κακοπροαιρετες ταμπελες?
Ειναι περιπου οπως με τους γειτονες. Δεν κανουμε καταλογο θετικων σχολιων, ουτε και παρεξηγουμαστε αν δε μας εγκωμιαζουν καθε μερα τρεις φορες τη μερα. Δεν ασχολουμαστε μαζι τους μεχρι να τιναξουν τα χαλια τους πανω απ το ανοιχτο παραθυρο μας ενα πραγμα :)
Απλη αμυνα.

 
At 6/20/2006 08:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Δε μπορει απλα να μη μας νοιαζει η γνωμη "των εφημεριδων"»
Όχι, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί.
Κατά τη γνώμη μου, πάντα η γνώμη των άλλων παίζει ρόλο. Όποιος είναι απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του, ή ηλίθιος είναι ή μεγαλοφυϊα.

 
At 6/20/2006 08:25:00 μ.μ., Blogger christina said...

Δε μιλαω για τη γνωμη των αλλων γενικα, αλλα για το οτι ζητειται αναγνωριση απο τις εφημεριδες ειδικα.
Ο καθενας (εφημεριδες, μπλογκερς, συγγραφεις, η γιαγια μου που γραφει γραμματα) το κανει για τους δικους του λογους και ζητα αναγνωριση (και κριτικη) απο εκεινους τους οποιους θαυμαζει/σεβεται/νοιαζεται/χρειαζεται κλπ.
Αλιμονο αν προσπαθουμε να ευχαριστουμε ολον τον κοσμο.
Σιγουρος για τον εαυτο του δε νομιζω οτι ειναι κανεις, τουλαχιστον οχι 24/7

 
At 6/22/2006 11:59:00 μ.μ., Blogger fieryfairy said...

Doyleua politria stin agglia kai mas eipan se training oti mia kali empeiria o antropos tin moirazetai me 1-2 atoma, mia kaki exei apodeixtei oti tin leei se 7-10. simfono me ton newmanifesto dil.

Thimamai otan estelna kalogrammena email apo taksidia mou se pollous filous mazi, den epairna oute mia apantisi. otan ena xathike katalathos kai elaban ena keno, oi misoi apo aytoys apantisan.
fonazoume gia na broume to dikio mas mallon

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home