Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2006

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΤΑ


Έρχεται κάποτε η στιγμή που κηρύσσεις μόνιμη κατάπαυση πυρός. Η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι κουράστηκες να τρομοκρατείς και να τρομοκρατείσαι. Ότι κουράστηκες να μάχεσαι. Ότι ήρθε η ώρα να καταθέσεις τα όπλα σου και να επιδοθείς σε άλλες μάχες. Ειρηνικές. Καλό το όραμα της ελευθερίας, αλλά πόσα θύματα να σκορπίσεις στο κατόπι του; Ίσως δεν ήταν η εποχή κατάλληλη, οι συνθήκες ευνοϊκές. Ίσως ο Βάσκος μπορεί να συμβιώσει με τον Ισπανό. Ίσως ο Βάσκος είναι Βάσκος, αλλά είναι και Ισπανός. Ίσως απλά κουράστηκες να σκοτώνεις τους υποτακτικούς της· τους υποτακτικούς της εξουσίας. Κι εσύ στη θέση της εξουσία δεν θα εγκαθιστούσες πάλι;
Ιστορικοί συμβιβασμοί, αίσια τέλη, μόνιμη εκεχειρία, ειρήνη. Τέρμα στις παράπλευρες απώλειες· οι κουκούλες βγαίνουν, το κυνηγητό σταματά, τα δάκρυα κλειδώνονται στα μάτια.
Κάτω από τις κουκούλες τρία πρόσωπα που προσδοκούν να ζήσουν επιτέλους ήρεμα;
Κάτω από τις κουκούλες τρία πρόσωπα που ξέρουν ότι θα πάψουν να ζουν μυθιστορηματικά τη ζωή τους;
Από την επανάσταση στον μικροαστισμό; Από το όνειρο της ανεξαρτησίας στο όνειρο της αύξησης αποδοχών;
Ευλογία η ειρήνη, αλλά πιο συναρπαστικός ο πόλεμος.
Ο πρώτος από αριστερά δήλωσε συμμετοχή σε ριάλιτι. Εθίστηκε τόσο στο κρυφτό που αποφάσισε να το υπεραναπληρώσει, όχι απλά αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του, αλλά εκθέτοντάς το κάτω από μια κάμερα 24 ώρες το 24ώρο.

7 Comments:

At 3/25/2006 12:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλό το όραμα της ελευθερίας, αλλά πόσα θύματα να σκορπίσεις στο κατόπι του;

Ευτυχώς που δεν σκέφτηκαν έτσι οι "τρομοκράτες" της ΕΟΚΑ.

 
At 3/25/2006 05:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Xαίρομαι που είσαι γεμάτος βεβαιότητες. Εγώ πάλι είμαι γεμάτος αμφιβολίες.

 
At 3/25/2006 07:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«Υπό τους ιερούς αυτούς θόλους, ας δώσωμεν πιστοί, τον άγιον όρκον: Θα παραμείνωμεν πιστοί, εως θανάτου εις το εθνικόν αίτημα. 'Ανευ υποχωρήσεων! 'Ανευ παραχωρήσεων! Θα περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυραννίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες: την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν!»

(Απόσπασμα από τον λόγο του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου ενώπιον 15.000 πιστών, στις 28 Ιουνίου 1953, στο ναό της Φανερωμένης. Ο πύρινος λόγος του Εθνάρχη εκείνη την ημέρα, έμεινε στην ιστορία ως «Όρκος της Φανερωμένης»).



«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολοκλήρου του ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν των αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίον μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας: Ή ταν, ή επί τας».

 
At 3/26/2006 08:32:00 μ.μ., Blogger lemon said...

Εγώ πάλι είμαι γεμάτος αμφιβολίες.
!!

 
At 3/27/2006 03:10:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aμφιβάλλεις;

 
At 2/07/2007 01:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

best regards, nice info »

 
At 4/25/2007 01:19:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Where did you find it? Interesting read Bextra and fibromyalgia Country camping ontario http://www.bingo-2.info broadband http://www.meridia9.info http://www.neil-norton-pontiac.info Prevacid+protonix Supplements for thyroid support ritalin drug Chrysler sebring convertible clubs

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home