Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2005

Έχει τους νόμους της αυτή η ιστορία

Το πρόβλημά μου δεν είναι ο Κουρής. Η απέχθεια που διαχρονικά μου προξενεί ως πολιτικό και αισθητικό φαινόμενο είναι τεραστίων διαστάσεων, αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι ο Κουρής.
Το πρόβλημά μου δεν είναι ο Κοντομηνάς. Δεν ξέρω αν οι καταγγελίες εις βάρος του έχουν βάση, μπορεί και να μην έχουν, ξέρω όμως ότι στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του Αlpha έπαιζαν επί ένα τέταρτο την ομιλία του στην Ιnteramerican, όπου απαντούσε στις κατηγορίες του Κουρή. Παρά ταύτα το πρόβλημά μου δεν είναι ο Κοντομηνάς.
Το πρόβλημά μου είναι ο Χατζηνικολάου. Γενικός δερβέναγας του καναλιού στον τομέα των ειδήσεων και επιτρέπει την μετατροπή του κεντρικού δελτίου του σταθμού σε δελτίο τύπου του ιδιοκτήτη του. Η συχνότητα δεν έχει παραχωρηθεί στον Αlpha για να διεξάγει τους προσωπικούς επιχειρηματικούς του πολέμους ο Κοντομηνάς. Έστω κι αν βρίσκεται εν αμύνη. Κι ενώ βρισκόμαστε στο δεκάλεπτο του "ρεπορτάζ" για την ομιλία του μεγάλου αφεντικού και κάνω αυτές τις σκέψεις για τον Χατζηνικολάου, ξαφνικά τον βλέπω να παρευρίσκεται κι ο ίδιος ως Very Important Kολαούζος στη συνέλευση της Ιnteramerican. To μεγάλο αφεντικό τον ευχαριστεί για την παρουσία του και το πόπολο των υπαλλήλων της ασφαλιστικής χειροκροτεί. Άρα ο εθνικός μας τηλεδημοσιογράφος δεν επέτρεψε απλώς το δεκαπεντάλεπτο ρεπορτάζ, αλλά το νομιμοποίησε και με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στο πλευρό του εργοδότη του. Ο άνθρωπος αυτός όμως υποτίθεται ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, υποτίθεται ότι είναι υπεράνω, υποτίθεται ότι είναι η φωνή της αντικειμενικότητας και της εγκυρότητας.
Είναι κάπως σαν τον Νικοπολίδη στον Ολυμπιακό. Θα σε πληρώσουμε κύριε Αντώνη μας, αλλά δεν θα σε αποκτήσουμε μόνο ως ποδοσφαιριστή. Δεν αγοράζουμε μόνο τις υπηρεσίες σου. Σε αγοράζουμε ως άνθρωπο, ως σύνολο, ως σύμβολο, μας ανήκεις πλέον, θα τα ξεπουλήσεις όλα, θα αρνηθείς το παρελθόν σου, θα γραφτείς και μέλος στον Ολυμπιακό και θα χαριεντίζεσαι με αυτούς που σου πέταγαν κοτρώνες και κροτίδες.
Έτσι είναι κύριε Χατζηνικολάου. Θα σε πληρώσουμε κύριε Νίκο μας, αλλά δεν θα σε αποκτήσουμε μόνο ως δημοσιογράφο. Δεν αγοράζουμε μόνο τις υπηρεσίες σου. Σε αγοράζουμε ως άνθρωπο, ως σύνολο, ως σύμβολο κι αν στην στραβή μας χρειαστεί να σταθείς συμβολικά δίπλα μας, θα σταθείς και θα πεις κι ένα τραγούδι. Τραγούδι κύρους συμβολικό.
Εννοείται φυσικά ότι σε κάθε αγοραπωλησία δυο είναι οι συμβαλλόμενοι. Και ο Νικοπολίδης και ο Χατζηνικολάου θα μπορούσαν να έχουν αρνηθεί να παραχωρήσουν οτιδήποτε άλλο πέραν των υπηρεσιών τους. Αυτές οι αρνήσεις όμως έχουν κι ένα μικρό κόστος. Μικρό. Άσε που μακροπρόθεσμα το μικρό αυτό κόστος είναι πολύ πιθανό να τους έβγαινε και σε καλό. Αλλά φαίνεται δεν είναι εποχές για κόστη αυτές. Μεγάλα, μεσαία ή μικρά.

6 Comments:

At 8/25/2005 03:38:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντως το "εθνικός τηλεδημοσιογράφος" το διαβάζω για πρώτη φορά από εσένα και θα έχεις πλήρες το βάρος της ευθύνης αν υιοθετηθεί ως "τίτλος", θετικά ή αρνητικά.

 
At 8/26/2005 01:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Χατζηνικολάου αποτελεί τη σύνοψη του εθνικού μας κιτς και της γλοιώδους λαμογιάς προς την οποία, οι έχοντες συμφέρον, προσανατολίζουν, αν δεν σέρνουν βιαίως, την κοινωνία μας. Είναι περισσότερο επικίνδυνος από τους τελείως κραγμένους τηλε-δημοσιοκάφρους τύπου Εισαγγελάτου, γιατί δήθεν είναι "έγκυρος", όσο έγκυροι υπήρξαν ο Δαλιανίδης κι ο Φώσκολος, άλλοι δύο δράστες γενοκτονίας κατά του Ελληνισμού, γενοκτονίας για την οποία μάλλον δεν θα καθιερωθεί ποτέ ημέρα μνήμης.

 
At 8/26/2005 02:28:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Vlad, δεν με τρομάζουν οι ευθύνες, είμαι τρελλά υπεύθυνο άτομο.
Lefty, ο Λύμπε σκόραρε στη Λεωφόρο και χειροκροτήθηκε. Γιατί ως ποδοσφαιριστής σκόραρε και ως άνθρωπος δεν πανηγύρισε.
Θείε, η μετριοπάθεια στις κρίσεις σου, είναι το σήμα κατατεθέν σου!

 
At 8/26/2005 02:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν είναι δημόσιο οι ομάδες. Η μονιμότητα συνεπάγεται δημοσιουπαλληλίκι και με δημοσίους υπαλλήλους χαϊρι ποδοσφαιρικό δεν βλέπεις. Πρέπει να φεύγει κάποια στιγμή ο Μπασινάς και ο Σεϊταρίδης, για να έρχεται ο Λεοντίου και ο Βύντρα. Κι έτσι ανανεώνεται κι η εθνική και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν λησμονούμε τίποτα. Τιμούμε όσους το αξίζουν και φτύνουμε όσους ξεφτιλίζονται. Προς το παρόν ο άνθρωπος που ξεφτιλίστηκε είναι ένας και μοναδικός. Αλλά κάπως έτσι χάνω την εγκυρότητα και την σοβαρότητα που αναμφίβολα με διακρίνει. Για τον Χατζηνικολάου ξεκίνησα να γράφω, αλλά με έπιασε ο δαίμονας κι έγραψα και για τον άλλο, με αποτέλεσμα να εκτραπεί η κουβέντα.

 
At 8/27/2005 12:02:00 π.μ., Blogger nonplayer said...

Θυμάμαι τον παππού μου, που έβαζε πάντα MEGA να δει ειδήσεις, γιατί "Ου Χατζηνικουλάου τα λέει ουραία!". Ενδεικτικό αυτό του ήθους με το οποίο ξεκίνησε ο εθνικός μας Νικολάκης. Απορώ και εξίσταμαι πως αυτός ο μετριοπαθής και σοβαρός δημοσιογράφος εξελίχθηκε σε αυτό το αναιδέστατο, αγενές και αναίτια επηρμένο φόβητρο των συνομιλήτών του στα τηλεοπτικά παράθυρα. Και κάτι άλλο: Από το MEGA δεν έφυγε και καλά για λόγους επαγγελματικής συνείδησης; Τι παριστάνει τώρα ως υπέρμαχος του αφεντικού;

 
At 8/28/2005 12:27:00 μ.μ., Blogger το θείο τραγί said...

Χαιρομαι για το "κράξιμο" σε τούτον τον "έντιμο" πολίτη, τον κύριο Χατζηνικολάους. Και βλέπω όλοι οι συνομιλητές σου, Old boy, προσέθεσαν μία ακόμη ψηφίδα στο προσωπείο του -για να μην το ξεχνάμε.

Πραγματικά και ήταν "πάντοτε" επικίνδυνος. Πόσο μάλλον τώρα. Ακόμη και όταν λαγαρά μιλάει.

Καλύτερός του κατά πολύ, σε κείνην την σαββατιάτικη εκπομπή του (πώς την έλεγε) ο Θοδωρής ο Ρουσόπουλος. Θυμηθείτε την ευγένεια (τώρα την έχασε;) με την οποία αντιμετώπιζε τους συνομιλητές του.

(Δεν σχολιάζω την τωρινή του παρουσία, μόνο την τότε δημοσιογραφική του επιμέλεια. Και τότε δεν θεωρούνταν υποδεέστερος του διευθυντή-πρίγκιπα;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home