Τετάρτη, Αυγούστου 03, 2005

Η Δίκη της Λάμψης

"Οι σχολιασταί σημειώνουν σ' αυτό το χωρίο: Η ορθή αντίληψις ενός ζητήματος και η παρανόηση ενός ζητήματος δεν αποκλείονται αμοιβαίως".
Φραντς Κάφκα, "Η Δίκη".
Ο Φραντς Κάφκα, ο Κυριάκος Θωμαϊδης, ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κι ο Νίκος Φώσκολος βρίσκονται στον Παράδεισο και συνομιλούν. Συγκεκριμένα ο Φραντς κι ο Στάνλεϊ βρίσκονται στον κήπο της Εδέμ, κάτω από κάτι μηλιές, ενώ ο Κυριάκος με το Νίκο στον Παράδεισο Αμαρουσίου, έξω απ' το θρυλικό "La Notte". Η συνομιλία τους γίνεται με τηλεδιάσκεψη. Το θέμα που απασχολεί την ετερόκλητη αυτή συντροφιά είναι το εξής: Αποφασίσθηκε από συμβούλιο σοφών ότι μόνο μία "Δίκη" και μόνο μία "Λάμψη" θα μείνουν στην αιωνιότητα. Οι άλλες με τον καιρό θα ξεχαστούν. Ποιές θα επικρατήσουν όμως; Τον λόγο παίρνει ο Φραντς, ο οποίος αφού πρώτα συγχαίρει τον Κυριάκο για τον μακρόχρονο αγώνα του για την αποκάλυψη της "παράγκας", εν συνεχεία υποστηρίζει ότι η δική του "Δίκη" είναι περισσότερο επιδραστική στους ανθρώπους, χαρακτηρίζεται δε ως αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ως εκ τούτου θα ήταν πιο φρόνιμο να επικρατήσει της τηλεοπτικής. Ο Κυριάκος φέρνει τότε στο φως ιδιόγραφο σημείωμα του συγγραφέως προς τον φίλο του Μαξ Μπροντ, με το οποίο του έδινε εντολή να κάψει μετά τον θάνατό του τα ανέκδοτα χειρόγραφα της "Δίκης", η οποία άλλωστε είναι και ημιτελής. "Και ρωτώ; Είναι δυνατόν να έχετε την αξίωση να μείνει αιώνιο ένα έργο που δεν θέλατε καν να εκδοθεί;" ρωτά και αποτελειώνει τον Φράντς ο Κυριάκος. Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία πετυχαίνει περήφανη νίκη επί της στερουμένης αυτοπεποίθηση λογοτεχνίας και οι τελευταίες λέξεις του Φραντς πριν αποχωρήσει από το πάνελ είναι "σαν το σκυλί", εννοώντας την ντροπή του να επιζήσει για πάντα ο "Κοκκαλιάρης" και ο "Θείος" και όχι ο Γιόζεφ Κ. Στο άλλο ζευγάρι τώρα, ο Στάνλεϊ μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι δείχνοντας ένα σωρό ταινίες που επηρεάστηκαν από τη "Λάμψη" του, με πρώτη και καλύτερη το "Βarton Fink". Ο Νίκος απαντά με το βιβλίο Γκίνες που κατέγραψε το ρεκόρ μακροβιότητας της δικιάς του "Λάμψης". Ο Στάνλεϊ όμως δεν υποχωρεί. Τότε ο Νίκος φωνάζει και του φέρνουν ένα κοντέινερ. Ανοίγοντας το κοντέινερ πέφτουν από μέσα 5789894869688609568950689689568956890680958695869869 σελίδες που αποτελούν το πλήρες σενάριο του magnum opus του, από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο. "Πάρε διάβασε" λέει στον Στάνλεϊ. 12438488484 σελίδες μετά, το μάτι του Στάνλεϊ αρχίζει να γυαλίζει ακριβώς όπως του Νίκολσον στην ταινία. Προτού αρπάξει το τσεκούρι, ο Στάνλεϊ συλλαμβάνεται από τον Αστυνόμο Θεοχάρη, κι έτσι η πατρίδα μας, η μικρή μας Ελλάδα, πετυχαίνει δύο στις δύο νίκες.
Θρίαμβος !
Η Ομόνοια βάφεται γαλάζια, καθώς πλημμυρίζει από γαλανόλευκες σημαίες και αλλόφρονα πλήθη που με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά:
"Δεν Βάλατε Μυαλό - Δεν Βάλατε Μυαλό.
Πούτσα και ο Τσέχος - Πούτσα κι ο Αμερικανός".

7 Comments:

At 8/03/2005 09:44:00 μ.μ., Blogger CD said...

;]

 
At 8/04/2005 02:02:00 π.μ., Blogger Thrass said...

Υπάρχει κάποιο κρυμμένο νόημα πίσω από την ιστορία ή απλώς την έγραψες για να μου φτιάξεις το βράδυ?!

 
At 8/04/2005 02:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εμ δεν ήξερε ο κακομοίρης ο Κάφκα να πάει να βρει τον Πλατσούκα και τον Τουρώνη - κάπου παραδίπλα θα λιάζονταν. Πήγε να τα βάλει μόνος του με το θηρίο..

Φοβερό ποστ. Το ρεπερτόριό σου δε χωράει ούτε στο κοντέινερ του Φώσκολου =)

 
At 8/04/2005 03:00:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Τhrass, υπάρχουν χιλιάδες κρυμμένα νοήματα εντός των οποίων κρύβονται με τη σειρά τους απειράριθμα άλλα υπονοήματα. Δεκαετίες εντατικής μελέτης, ίσως -και μόνο ίσως- θα μπορέσουν να αποκαλύψουν μερικά από αυτά.
Γιώργο, απ' όσο θυμάμαι ο Τουρώνης στην εκπομπή έλεγε ότι παίζει τον ρόλο "του δικηγόρου του διαβόλου". Άρα ίσως να και μην ήταν εκεί δίπλα ή αν ήταν να έπαιρνε το μέρος του άλλου. Μπλέξιμο γενικώς.

 
At 8/04/2005 03:17:00 μ.μ., Blogger 0comments said...

DEN THA GINEIS ELLHNAS POTEEEEE
AMERIKANEEEE AMERIKANEEEEE!!!
(Για τον Κιούμπρικ)
TSEHOI TSEHOI KI AMERIKANOI
(βρείτε κάτι για να κάνει ρήμα αλλά μην το postάρετε)

old - boy με τέτοια κείμενα ξυπνάς μέσα μου τον Ελληναρά. ΑΞΙΟΣ

 
At 3/01/2007 11:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Looking for information and found it at this great site... » » »

 
At 4/14/2007 04:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν μου αρεσε ο υβριστικος επιλογος ΚΑΦΚΑ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home