Σάββατο, Ιουλίου 04, 2015

Σαν κεντρικός σας τραπεζίτης

Δεν ξέρω γιατί ακόμα και τώρα πρέπει να χρησιμοποιείται εκ μέρους του Τσίπρα μια ρητορική τύπου «Θα έχω συμφωνία μέσα σε 48 ώρες». Δεν μου αρέσει αυτή η ρητορική, δεν βλέπω πού εδράζεται, ή, αν θέλαμε να δεχθούμε ότι εδράζεται κάπου, θα πρόκειται για μια συμφωνία προφανώς καθόλου μα καθόλου εύκολη. Θέλω δηλαδή να πω, πως αν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο φαστ τρακ συμφωνίας, θα ήταν επειδή θα υποχωρούσαμε εμείς τρελά και όχι επειδή θα υποχωρούσαν οι δανειστές μπροστά στο «Όχι».
Δεν ξέρω γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται φράσεις του στυλ «Για καταθέσεις θα μιλάμε τώρα, εδώ αγωνιζόμαστε για υψηλά ιδανικά», σαν αυτή που περίπου είπε η Κωνσταντοπούλου. Μπορεί να εκστομίζονται ως υπερασπιστικές των φτωχότερων στρωμάτων ή / και των μη αποτιμήσιμων σε χρήμα αξιών, ωστόσο αν κατ' εμέ δείχνουν κάτι είναι παραδόξως ένας αντουανετισμός, καθώς κάτι εντελώς ζόρικο έχει συμβεί στη χώρα και τους πολίτες της την τελευταία εβδομάδα και το να το υποτιμούμε δεν ξέρω ποιόν ωφελεί.  
Ξέρω πως προσωπικά θα ψηφίσω «όχι»,
όχι θεωρώντας συγκριτικά πολυτελείς τις ουρές στα ΑΤΜ μπροστά στις ουρές στα συσσίτια,
όχι ελπίζοντας πως οι συμφωνίες που θα αναγκαστεί να υπογράψει η κυβέρνηση θα έχουν χαρακτηριστικά θριάμβου,
όχι πιστεύοντας πως με όρους οικονομικούς θα είναι οπωσδήποτε καλύτερες από εκείνες που θα υπέγραφε πριν, αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, ενδεχομένως πια θα είναι και χειρότερες,
όχι, τέλος, χωρίς φόβο για το πόσο θα τραβήξουν ως τα απόλυτα άκρα οι δανειστές το σχοινί. 
Αλλά επειδή ακριβώς το τραβάνε και το ξανατραβάνε και το ξανατραβάνε τόσα χρόνια τώρα και μας γάμησαν το είναι με όλους τους δυνατούς τρόπους και άρα όχι μόνο τους οικονομικούς, αν αυτή είναι η τελική τους απόφανση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον τρόπο τιμωρίας της δημοκρατικής βούλησης ενός λαού, so fucking be it.
Δεν μπορώ στον πόλεμο να είμαι με τον αντίπαλο, όσο πιο συντριπτικά ισχυρός κι αν είναι, κι όσο απόλυτα βλακώδες κι αν είναι να πάω να συγκρουστώ μαζί του και να σβήσω. 
Μα δεν είναι πόλεμος; Μα είναι απλά οικονομικές διαπραγματεύσεις;
Ας το αποδείξουν λοιπόν. Μετά από ένα «Όχι» ας αποδείξουν πως ακούνε κιόλας και πως δεν θέλουν να εξοντώσουν παραδειγματικά κάθε υποψία αντίθετης πολιτικής γραμμής από την μία και μόνη. 
Αντίθετα μετά από ένα «Ναι» το μόνο που μας περιμένει είναι εκ των πραγμάτων μια περίοδος όπου όλοι θα είμαστε ηττημένοι, όπου το πολιτικό σκηνικό θα βουλιάξει εκ των πραγμάτων σε μακρά αστάθεια, όπου θα έχουν νικήσει εκείνοι που έχουν τα ασύμμετρα όπλα και έξω απ' τη χώρα και μέσα σε αυτή, σε μια δημοκρατία που θα συνθηκολογήσει ελλείψει ρευστού, σε μια δημοκρατία που της λένε ότι από Δευτέρα τελειώνουν τα λεφτά, όχι πια μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, εκτός κι αν ψηφίσουμε αυτό που θέλει ο Σκάι, οπότε ο Ντράγκι θα μας πει ζήστε λίγο ακόμα, πάρ'τε λεφτά, εγκρίνω σαν κεντρικός σας τραπεζίτης αυτό που αποφασίσατε, δικαιούστε να μην κυλήσετε στο χάος.

2 Comments:

At 7/04/2015 09:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο έτσι ώστε στην όποια λογική ανάλυση της κάνουμε να μπορεί να εμφιλοχωρεί και το θεμιτό για τη περίπτωση συναίσθημα, που σε μεγάλο μάλιστα βαθμό το παράγουν οι εμμονές και τα κολλήματα μας και γι'αυτό δεν θέλουμε να αλλάζουμε ομάδα. Η μόνη ερμηνεία και ανάλυση που επιδέχεται η πολιτική για να μείνει τέτοια και να μην αλλάξει κατεύθυνση και σκοπό είναι η λογική και όχι το συναίσθημα. Το θυμικό είναι ο κατ'εξοχήν απολίτικος όρος για να ερμηνευτούν και ακόμη περισσότερο να εξαχθούν εφαρμόσιμα συμπεράσματα. Το παράδειγμα της μεσοπολεμικής Γερμανίας είναι ίσως το πιο παραστατικό. Ο Χίτλερ στο θυμικό των οργισμένων, των αγανακτισμένων Γερμανών βασίστηκε για να γιγαντώσει το ιδεολογικοπολιτικό του μόρφωμα. Είναι γεγονός ότι το συναίσθημα, κατάλληλα πλασαρισμένο φέρνει ψήφους, πολλές ψήφους αλλά έχει ουρά πίσω του. Την ουρά της τρέλας και της ανεξέλεγκτης φυγής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ποιοι συνοδοιπορούν σε αυτή την απόφαση, ποιοι τη στηρίζουν-ο σκληρός πυρήνας της πιο σκληροπυρηνικής ακροδεξιάς-από την τρελαμένη μέχρι την ιστορικά εγκληματική.
Το αστείο είναι ότι ενώ έχεις κρίση και τα επιχειρήματα σου εναντίον της επιλογής του Τσίπρα είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένα, είσαι εγκλωβισμένος σε ένα ποδοσφαιρικής-οπαδικής για την ακρίβεια-λογικής συναίσθημα και τελικά ενώ διαθέτεις το εργαλείο απεγκλωβισμού σου, το άτιμο, το μοβόρικο, το κακούργικο το θυμικό, θα στη κάνει κι εσένα τη ζημιά. Γιατί να το ξέρεις: μια τρελή απόφαση όπως αυτή για το δημοψήφισμα, αν τελικά εγκριθεί, θα εγκλωβίσει συναισθηματικά και αυτούς που την πήραν μιά τέτοια απόφαση. Ήδη ο συνήθης ύποπτος, ο Βαρουφάκης, αφήνει νύξεις πολέμου με αποθηκευμένα καύσιμα και φάρμακα. Τα πράγματα εγγυημένα πια θα ξεφύγουν. Πρέπει να σταματήσουμε έγκαιρα αυτή τη τρέλα. Έχουμε ακόμη καιρό. Μπορεί να χάσει η ομάδα μας. Αλλά η εθνική ομάδα θα είναι ακόμη εδώ. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα όρια μας. Δεν είμαστε μόνοι εμείς-υπάρχουν τα παιδιά μας. Ρημαδιό με δική μας ευθύνη και για προσωπικό γινάτι δεν μπορούμε να τους παραδώσουμε. Η Ιστορία διδάσκει.

 
At 7/05/2015 08:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

και οι αλλες χωρες δημοκρατικα εκλεγμενες κυβερνησεις εχουν, η κυβερνηση μας δεν δινει καμια μαχη για την δημοκρατια και " τους λαους της Ευρωπης" (ποιος μας ζητησε αληθεια να παμε να τον σωσουμε;). πηγε να διαπραγματευτει κατι καλυτερο τα σκατωσε πατοκορφα και για να μην διαλυθει το μαγαζακι της διοργανωσε ενα ανουσιο φιασκο. στις κανονικες χωρες οι αποτυχημενοι παιρνουν ποδι για να ερθει ο επομενος, στην βαλκανικη μπανανια σου ζητανε να πεθανεις μαζι τους

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home