Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2007

Το αληθινό γραπτό του καθενός

Καταραμένος με το χάρισμα της προφητείας, επιδιδόταν κάθε τέλη Δεκέμβρη στην ίδια ιεροτελεστία: έγραφε τι θα του συνέβαινε μέσα στον επόμενο χρόνο. Και του συνέβαινε.
Και επειδή -όπως είναι λογικό- προφήτευε ότι θα του συμβούν όμορφα πράγματα, όμορφα πράγματα του συνέβαιναν.
Όταν κατάλαβε ότι μια ζωή γεμάτη όμορφα πράγματα καταντούσε βαρετή, άρχισε δειλά δειλά να προβλέπει και μικροδυστυχίες για να εξισσοροπεί. Μέχρι που ούτε αυτό τον κάλυπτε. Επιτέλους, στη ζωή του έπρεπε να ανοίξει ένα παράθυρο στην έκπληξη και το απρόβλεπτο.
Τέλη του 2005 το πήρε απόφαση να μην γράψει τίποτα. Πλησιάζοντας όμως στην Πρωτοχρονιά άρχιζε να αναθεωρεί: όσο κι αν έπληττε είχε καλομάθει. Μια ζωή εντελώς άγνωστη; Μελαγχολία – ξεμελαγχολία, είχε μια ασφάλεια. Ελευθερία – ξεελευθερία, υπήρχαν κίνδυνοι.
Κατάλαβε ότι κάθε χρόνο θα έφτανε στο ίδιο σημείο, οπότε έπρεπε να κάνει κάτι ριζικό: αφαίρεσε απ’ τον εαυτό του τη δυνατότητα επιλογής, προφητεύοντας ότι στο τέλος του 2006 θα απελευθερωνόταν από τις μαντικές του ικανότητες. Πράγματι, μπήκε στο 2007 με τη σελίδα του κατάλευκη.
Τώρα παίρνει το βιβλίο, ξανακοιτάζει τις σελίδες των προηγούμενων ετών, σελίδες τις στιγμές που γράφονταν προφητικές και τώρα που τις διαβάζει γεμάτες αναμνήσεις. Αποφασίζει, αφού η σελίδα του 2007 δεν γράφτηκε εκ των προτέρων, να γραφτεί εκ των υστέρων. Αρχίζει να γράφει όσα του είχαν συμβεί. Συγκρίνοντας τις αναμνήσεις της χρονιάς αυτής με τις προφητείες που ‘γίναν αναμνήσεις των προηγούμενων, καταλαβαίνει ότι κάτι είναι ριζικά διαφορετικό: γράφοντας για πράγματα που είχε ήδη βιώσει, διαπιστώνει ότι το κείμενο είναι περισσότερο πολύπλοκο, με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, με περισσότερες αμφιβολίες παρά βεβαιότητες.
Γράφοντας για τα πράγματα που είχε ζήσει αρχίζει να τα ξαναζεί. Σκέφτεται ότι υπάρχουν δυο λογιών ζωές: η ζωή που σου συμβαίνει και η ζωή της σκέψης σου πάνω στη ζωή που σου συμβαινει, η ζωή της σκέψης σου που γίνεται γραφή.
Γράφει όσα του είχαν συμβεί το 2007, όχι μόνο από τη δική του σκοπιά, αλλά και από τη σκοπιά των άλλων εμπλεκομένων (όσο μπορεί να τους καταλάβει και να μπει στη θέση τους). Σκέφτεται τι θα γινόταν αν έκαναν όλοι το ίδιο
και μετά διασταυρώναμε
το πώς είδα εγώ τη ζωή μου μέσα στο 2007 με το πώς την είδες εσύ,
το τι ρόλο έπαιξα εγώ στη ζωή σου με το τι ρόλο έπαιξες εσύ,
το πώς ερμήνευσα εγώ τις αποφάσεις σου με το πώς τις ερμήνευσες εσύ.
Ίσως τότε να βρισκόμαστε λιγάκι πιο κοντά στην κατανόηση αυτής της ερωτεύσιμα συναρπαστικής όσο και βαθιά επώδυνης σύνθεσης που λέγεται ζωή.
Μπορώντας να συγκρίνει
τις μεν με τις δε σελίδες του βιβλίου του,
τα μεν με τα δε χρόνια του,
υποψιάστηκε ότι το αληθινό γραπτό του καθενός δεν είναι αυτό που του είναι μοιραίο να ζήσει, αλλά αυτό που έζησε και που γράφοντάς το του δίνει καινούρια, βαθύτερη ζωή.
(Κείμενο γραμμένο για το «Exodos»)

10 Comments:

At 12/27/2007 06:50:00 μ.μ., Blogger gaidara said...

τέλειο!

... αν και τώρα πια θα ήθελα να γράφω για την χρονιά που έρχεται παρά για αυτήν που φεύγει... ας πούμε πως η κατανόηση, η ανάλυση, η επίγνωση και η αληθινή γνώση όσο σπουδαία και ανώτερα κι αν είναι... κουράζουν...

 
At 12/27/2007 08:44:00 μ.μ., Blogger η ψυχη μου το ξερει said...

Γιατί,old boy;;;;Εδώ δεν πρόκειται για προφητεία,αλλά για μια ικανότητα..πώς να τη χαρακτηρίσω;Ικανότητα "διαμόρφωσεις του μέλλοντος";
Πώς είναι δυνατόν,κάτι που δεν το βιώνεις να το ζεις;
Θα μου πεις"Τι ψάχνεις τώρα; Επιστημινική φαντασία είναι!" Αλλά δεν ξέρω,σ'αυτό το κείμενό σου κάτι δε με ικανοποίησε...
Την καλησπέρα μου:)

 
At 12/27/2007 09:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 12/28/2007 02:37:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Η, όπως επιγραμματικά έχει πει ο Σάμπατο, "είναι παράξενο, αλλά το να ζει κανείς σημαίνει να κατασκευάζει αναμνήσεις"
Και οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες είναι μελλοντικές τέτοιες.


Εξαιρετικό κείμενο. Ευχές για δημιουργικό 08.

 
At 12/28/2007 02:55:00 μ.μ., Blogger iakinthi xisidou said...

με συγκινήσατε..

πραγματικά

 
At 12/28/2007 10:30:00 μ.μ., Blogger Κώστας said...

Εκπληκτικό.


Χρόνια πολλά

 
At 12/29/2007 04:13:00 π.μ., Blogger Unknown said...

(apo @psyxi:)
"Εδώ δεν πρόκειται για προφητεία,αλλά για μια ικανότητα..πώς να τη χαρακτηρίσω;Ικανότητα "διαμόρφωσεις του μέλλοντος"; "
nai, edo kati einai stravo.

kata t'alla poly kalo keimeno:)
'me ta viomata tou simera mou kano anamniseis gia tis stigmes tou ayrio'

 
At 12/29/2007 05:06:00 μ.μ., Blogger philos said...

Συνέχισε να καταθέτεις το παιχνίδι των σκέψεών σου.
Το ένα αριστούργημα διαδέχεται το άλλο.

Τολμώ να πω ο Θεός να μου κόβει σκέψεις και να σου δίνει εμπνεύσεις!

Καλή χρονιά να έχουμε!

 
At 12/30/2007 10:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κόψε κάτι, ρε phile!
Καλή χρονιά πάντως!

 
At 12/31/2007 06:30:00 μ.μ., Blogger philos said...

Ανώνυμε, η έλλειψη γελαστών emoticons, στο προηγούμενο σχόλιο ή κάποιας προσφώνησης του στυλ "πολυχρονεμένε μου old-boy", ίσως να αναδείκνυε καλύτερα το χιούμορ που ήθελα να περάσω.
;D

Αν και στο δικό μου μυαλό περνάνε καθημερινά πολλές σκέψεις σαν και αυτές που εμφανίζονται στα κείμενα του oldboy ως κεντρικές ιδέες, μόνο που δεν κάνουν τις αντίστοιχες διαδρομές που ακολουθούν σε αυτά τα υπέροχα κείμενα!
:)

Καλή σου χρονιά!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home