Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Το Ξεπούλημα

Περισσότερα από 850 αντικείμενα της καλούμενης «επαναστατικής περιουσίας» βγαίνουν στο σφυρί την ερχόμενη εβδομάδα από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο. Πρόκειται για την πρώτη πώληση σε πλειστηριασμό αντικειμένων της Ε.Ο. 17Ν, μετά την εξάρθρωσή της το 2002.
«Η συλλογή αποτελείται κυρίως από ασημένια αντικείμενα και Φαμπερζέ» δήλωσε ο Άντριου Ουότερς, ειδικός του οίκου δημοπρασιών. Η αξία της εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο λίρες (2,28 εκατομμύρια ευρώ), «αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί πόσο προσθέτει στην αξία ενός αντικειμένου η επαναστατική προέλευσή του» πρόσθεσε ο ίδιος. Η υπογραφή του Φαμπερζέ υπάρχει σε περίπου 100 από τα αντικείμενα που θα δημοπρατηθούν. Δίπλα σε παραδοσιακές θήκες χαπιών, κασετίνες και τσιγαροθήκες, υπάρχει και μια πρωτότυπη συλλογή από μινιατούρες ζώων (κουνέλια, χοίροι, κουκουβάγιες, ελέφαντες), λαβές μπαστουνιών και κουδούνια.
Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από περίπου 600 κομμάτια ασημικών, κυρίως σκευών που χρησιμοποιούσε καθημερινά η ευρύτερη οικογένεια Ξηρού - Κουφοντίνα - Σωτηροπούλου («τέως επαναστατική οικογένεια»), η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800.000 λίρες (1,22 εκατομμύρια ευρώ).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αγοραστών αναμένεται να συγκεντρώσουν τρία αντικείμενα: α) η ιστορική γραφομηχανή της οργάνωσης, β) το ιστορικό σαρανταπεντάρι της οργάνωσης και γ) πειρατική ηχογράφηση της ιστορικής φράσης του Χριστόδουλου Ξηρού «Ηδονίζεστε γιαγιάκα ν' ακούτε τις προανακριτικές;»
Η Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού της, θα προσπαθήσει -έστω και την ύστατη ώρα- να σταματήσει τη δημοπρασία με εξώδικο, καθώς πιθανολογείται ότι δεν θα πάει ο νους της να προσπαθήσει να τη σταματήσει δικαστικώς (ένα μυαλό είναι αυτό χειμώνα - καλοκαίρι, πόσο μάλλον τώρα που ο χειμώνας έχει γίνει καλοκαίρι).

15 Comments:

At 1/24/2007 09:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πότε ακριβώς η δημοπρασία; Ανυπομονώ να πλειοδοτήσω, αλλά φοβούμαι μην εμφανισθεί η ηδονισμένη γιαγάκα αυτεπαγγέλτως και σταματήσει τις διαδικασίες...

 
At 1/24/2007 09:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Για την ακριβή ημέρα και ώρα της προκήρυξης, ο οίκος Christie's θα ενημερώσει με προκήρυξη.

 
At 1/24/2007 10:35:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Χμμ.. να σου πω.. στην ΕΛλάδα.. τι κοινό έχουν οι ξηροί καρποί με τις (τεως ευτυχώς) βασιλικές οικογένειες;

;-)

 
At 1/24/2007 11:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα αντικείμενα που ξαναήλθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά της κληρονομιάς ξένων δυναστών του Ελληνισμού.
Ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να μην είχαν σκανδαλωδώς αφαιρεθεί από την Ελληνική Πολιτεία, θα ήταν για να τα εκποιήσει εκείνη.
Προσωπικώς, επισκεπτόμουν συχνά το Τατόι (τα εθνικά -επιτέλους- κτήματα) όχι μόνον για τη φυσική ομορφιά, αλλά και για να ουρώ στους τάφους των ξένων δυναστών, που ακόμη ρυπαίνουν την αττική γη.

 
At 1/25/2007 12:57:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Τι κοινό έχουν, Ροδιά;
Θείε, φύτρωσε τουλάχιστον καμιά ουριά εκεί που ουρούσες;

 
At 1/25/2007 01:25:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι, λόγω της ρύπανσης!

 
At 1/25/2007 08:53:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Βρε, ο Θείος. Γειά σου Θείο, τι νέα;

Ασύλληπτα μνημειώδης η ατάκα του Ξηρού!

 
At 1/25/2007 11:29:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν δεν κάνω λάθος το "ιστορικό 45άρι" αγνοείται. Κάπου το 'χει καταχωνιάσει ο Κουφοντίνας μαζί με τη σημαία.

Και να φανταστείς οτι μόλις χθες αποφυλακίστηκε μετά 24 χρόνια η Brigitte Mohnhaupt.

 
At 1/25/2007 04:09:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μήπως να τους στήναμε και κανά ανδριάντα, έτσι για να ικανοποιηθεί και η επαναστατική σας φύση ; ή καλύτερα να στήσουμε ένα συλλαλητήριο από εκείνα τα ωραία, τα παλιά, που έτρεχαν όλα τα μαλακισμένα να διαμαρτυρηθούν γιατί έφαγε 10 σφαλιάρες ο Ξηρός και ο Κουφουντίνας.
Στο κάτω - κάτω της γραφής θέλει κόπο και θυσίες η επάνάσταση. Να μη φάνε δηλαδή και καμιά σφαλιάρα ;

 
At 1/25/2007 05:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας επαναστούσαμε πατριώτες!Ας αφήναμε τη βολή μας κι ας πεταγόμασταν μέχρι τα Λονδίνα.Να δείξουμε ποιοί είμαστε και ποιά ΄ναι τα κουράγια μας!Μπροστάρηδες στον αγώνα : για μεγαλύτερη προσφορά στη δημοπρασία ...

 
At 1/25/2007 06:12:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, εσύ κατάλαβες ότι υποστηρίζω την 17Ν; Μπράβο. Όσο για την λέξη «σφαλιάρα», ποτέ δεν κατάλαβα αν οι υποστηρικτές και θαυμαστές της την χρησιμοποιούν κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

 
At 1/25/2007 07:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μερικά αντικείμενα στη λίστα;

α) Το αντίσκηνο του Κουφοντίνα, μαζί με τα πασσαλάκια
β) Το μπουζούκι που κρατούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός στο γνωστό βίντεο-κλιπ
γ) Το τσίγκινο αστέρι του (Γιάννη) Σερίφη (οπωσδήποτε είναι ένοχος για κάτι - πού θα πάει, θα το βρούμε κάποια στιγμή τι ακριβώς)
δ) Τον αμεταχείριστο εγκέφαλο του κάθε ανώνυμου τραμπούκου που νομίζει ότι γράφοντας μπούρδες κατακεραυνώνει τους οχτρούς της πατρίδος

 
At 1/25/2007 07:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στη πραγματικότητα δεν κατάλαβα απολύτως τίποτε απο το συγκεκριμένο post.
Το μόνο που κατάφερα να διακρίνω είναι ένα ευφυολόγημα και πέραν τούτου ουδέν.
Επίσης, διακρίνω μια ειρωνία η οποία ωστόσο δε μπορώ να δω απο που ξεκινά και που καταλήγει.
Μάλλον πρόκειται για ένα post που γράφτηκε, απλά για να γραφτεί και κυρίως για να δούμε πόσο όμορφα και δημιουργικά μπορεί ο γραπτός λόγος να μη λέει απολύτως τίποτε και συνάμα να διαβάζει ο καθείς ότι θέλει. Είναι και αυτό μια επιτυχία δε λέω.
Οπότε προς τι απορία για το τι κατάλαβα ;
Αναφορικά με τις σφαλιάρες τώρα, νομίζω ότι είναι - και κυριολεκτικά και μεταφορικά - πολύ πιο προτιμητέες από μια ρουκέτα που σου έρχεται στο κεφάλι απο το πουθενά και κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Δε συμφωνείς ;
Να στο πω αλλιώς. Αν οι χιλιάδες ηλίθιοι κυνηγοί που ξεχύνονται στα βουνά και πυροβολάνε τις γερακότσιχλες ήξεραν ότι μπορεί και η γερακότσιχλα να τους ρίξει καμιά στο δόξαπατρι, θα κάθονταν σπίτι τους να βλέπουν καουμπόυκα να ξεκαβλώνουν.

 
At 1/25/2007 08:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μπορεί αγαπητέ αυτό που περιγράφεις να μην είναι μια επιτυχία, αλλά από την άλλη δεν είναι και μία αποτυχία.
Όσο για τις σφαλιάρες, εφόσον παραμένουν σφαλιάρες, σαφώς και είναι προτιμότερες από τις ρουκέτες, όταν όμως παύουν να είναι κυριολεκτικά σφαλιάρες και γίνονται μεταφορικά σφαλιάρες, όπως στην περίπτωση του Σάββα, τότε τα πράγματα γίνονται εντελώς οριακά.

 
At 1/26/2007 12:14:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Και τα δυο στοχεύουν στην αναστάτωση του στομάχου μας, αφού βγουν από τα σακκουλάκια τους βέβαια.
:-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home