Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005

Ποιός Ευθύνεται;

Δημοσιογράφος λέγεται ο κύριος εκείνος που όταν συμβεί κάτι κακό αρχίζει και ρωτάει επίμονα σαν κακομαθημένο μούλικο: "Ποιός ευθύνεται; Ποιός ευθύνεται;". Ποιός ευθύνεται για τα επεισόδια στη Λιβαδειά, για την πτώση ενός αεροπλάνου, για τους πλημμυρισμένους δρόμους; Ο δημοσιογράφος πιστεύει στις απλές απαντήσεις και γι' αυτό υποβάλλει συνεχώς το πιο απλό ερώτημα. Ψάχνει τον ένοχο που προξένησε από δόλο ή από σούπερ ντούπερ αμέλεια την εκάστοτε καταστροφή. Για τον δημοσιογράφο η ζωή δεν είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που για τα επεισόδια ή για το ατύχημα μπορεί να έχουν συντελέσει είκοσι παράγοντες ταυτόχρονα.
Κι όταν συλλαμβάνεται ένας πατέρας που βίαζε το 2,5 χρονών παιδί του;
Ποιός δεν έκανε καλά τη δουλειά του; Ποιός ευθύνεται; Ποιός φταίει;
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά. Βαφτίζουμε τον πατέρα τέρας και καθαρίζουμε.

7 Comments:

At 11/29/2005 12:38:00 π.μ., Blogger Thrass said...

Μα δημοσιογράφος δεν είναι αυτός που θέτει ερωτήσεις, αλλά αυτός που μπορεί να απαιτεί απαντήσεις!

ΥΓ. Πρόλαβε να το πει πριν από εμένα, με μια υποψία δυσφορίας, ο Κούντερα.

ΥΓ2. Είναι πραγματικό λυπηρό αυτό που παρατηρώ σε ένα μεγάλο μέρος των δημοσιογράφων, ειδικά στην Ελλάδα. Όλο για τον "απλό κοσμάκη" μου μιλάνε, για το πώς θα καταλάβει κάτι ο "απλός τηλεθεατής/αναγνώστης", η μέση Κυρά Κατίνα κλπ.

Απλοποιούν τις ερωτήσεις για να τις καταλάβει ο κοσμάκης, απλοποιούν τις απαντήσεις για τον ίδιο λόγο, απλοποιούν τις σκέψεις, τις αιτίες και κάπως έτσι 3 τόμοι σκέψης έγιναν ένα σφυροδρέπανο και το "δίκιο του εργάτη", για να γίνει η διανόηση "ποπ" και να περάσει στις μάζες. Στο τέλος ξεχάστηκε η διανόηση και έμειναν τα εσφαλμένα συνθήματα.
(Ναι, κι αυτό από Κούντερα είναι, μέσες-άκρες).

 
At 11/29/2005 04:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πολύ εύστοχα όσα λες κι εσύ κι ο φίλος Μίλαν, ο οποίος παρεμπιπτόντως ποτέ δεν με έχει τιμήσει προσωπικά με ένα σχόλιο του :(

 
At 11/29/2005 05:39:00 μ.μ., Blogger Mαρία Ορφανίδου said...

...Και καλά όταν η απορία είναι "ποιος ευθύνεται". Το δράμα είναι όταν η απορία είναι "τί χρώμα βρακί φοράει η Παπαροπούλου". Κιας είναι πιο εύκολη η απάντηση εδώ.

 
At 11/29/2005 07:35:00 μ.μ., Blogger ---. said...

Thrass, ίσως όλα να απλοποιούνται για τον απλούστατο λόγο ότι οι διανοούμενοι και οι ακαδημαικοί είναι και πολύ στ΄αρχίδια τους για το γενικό μπάχαλο.

 
At 11/29/2005 07:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μπορεί και να είναι έτσι Κωνσταντίνα, ωστόσο αν υπάρχει διέξοδος από το γενικό μπάχαλο αυτή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απλή. Για την ακρίβεια και την ανεργία ας πούμε ποιός φταίει; Ο καπιταλισμός; Ωραία, αυτός είναι ένα ολόκληρο σύστημα όμως. Υπάρχει εναλλακτικό σύστημα για να τον αλλάξουμε; Μήπως το εναλλακτικό σύστημα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει; Μήπως απλώς δεν εφαρμόσθηκε σωστά όπου εφαρμόσθηκε; Μήπως δεν πρέπει να ανατραπεί ο καπιταλισμός αλλά να γίνουν διορθωτικές αλλαγές; Και ποιές είναι αυτές; Έχεις εσύ καμία απλή απάντηση; Στην τηλεόραση όμως θα τσακωθούν ο Αλογοσκούφης με τον Βενιζέλο για το ποιός από τους δύο ευθύνεται για την πορεία της οικονομίας

 
At 11/29/2005 08:09:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Ισως το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αναγνώστες -ακροατές- τηλεθεατές είναι πιο μορφωμένοι από τους δημοσιογράφους.

 
At 11/29/2005 09:30:00 μ.μ., Blogger ---. said...

Old, έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να κινήσουν λοιπόν τους ικανούς και τους μορφωμένους να βρουν λύσεις και όχι να πηγαίνουν στα κανάλια και να προωθούνται μέσω ενός περίεργου σταρ σύστεμ. Αν ο Βενιζέλος και o Αλογοσκούφης κάθονταν σε ένα δωμάτιο μόνοι τους, σίγουρα θα είχαν πολλά περισσότερα αποτελέσματα, απ΄το να φωνάζει ο ένας πάνω στον άλλο στην τν, μπας και μας πείσουν.

Μιραντολίνα, μην γελιέσαι, οι τηλεθεατές είναι πια τέρατα μορφώσεως- παραμορφωμένοι θα έλεγα. :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home