Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005

Μπαίνουμε μωρό μου, μπαίνουμε, μέσα στο τούνελ

O ψυχαναλυτής του Μιτεράν Αλί Μαγκουντί βγάζει βιβλίο, στο οποίο -υποτίθεται- περιέχονται όσα του εκμυστηρευόταν ο ασθενής του. Από το σχετικό άρθρο του χθεσινού "Βήματος", αντιγράφω ένα απόσπασμα που αφορά τη διαμάχη του Μιτεράν με τη Θάτσερ για το θέμα των Φόκλαντ:
«Πώς αντιδράτε απέναντι σε μια τόσο αδιάλλακτη γυναίκα;» ρώτησε ο Μαγκουντί. «Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα εναντίον του αντικοινωνικού συνδρόμου μιας αχαλίνωτης Αγγλίδας. Να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο για λίγα νησάκια! Ευτυχώς, υπέκυψα. Διαφορετικά, σας διαβεβαιώ, ο μεταλλικός δείκτης της θα είχε πατήσει το κουμπί».
Ο Μαγκουντί ήθελε να μάθει πώς αισθανόταν ο ασθενής του για το ότι τον «ευνούχισε συμβολικά» η Θάτσερ. «Μπροστά σε τέτοια επιθετικότητα παραμείνατε αδρανής;» τον ρώτησε.
Από εδώ και πέρα είναι δικά μου:
Ο Μαγκουντί κοίταξε επιτιμητικά τον ασθενή του και του είπε "Φρανσουά, αν υποκύψετε στον συμβολικό αυτό ευνουχισμό θα σας καταλάβουν εξαιρετικά αρνητικά συναισθήματα. Θα αρχίσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, θα αρχίσετε να νιώθετε ανάξιος, θα μελαγχολήσετε. Όχι, Φρανσουά, πρέπει να υψώσετε το ανάστημά σας και να αντισταθείτε στην επιθετικότητα αυτής της γυναίκας. Κατανοώ ότι ο πυρηνικός όλεθρος είναι κάτι δυσάρεστο. Αλλά κάθε επιλογή στη ζωή έχει το κόστος της, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν σημαίνει άλλωστε ενηλικίωση, Φρανσουά;".
Συνεχίζω με το αληθινό άρθρο:
«Εγώ θα έχω τον τελευταίο λόγο» του απάντησε ο γάλλος πρόεδρος. «Εγώ θα καταστρέψω το νησί της. Θα πάρω σύντομα την εκδίκησή μου. Θα συνδέσω την Αγγλία με την Ευρώπη, παρά τη φυσική της τάση για απομόνωση. Πώς; Θα κατασκευάσω ένα τούνελ κάτω από τη Μάγχη. Ναι, θα καταφέρω αυτό στο οποίο απέτυχε ο Ναπολέων Γ΄».
Και κλείνω καταθέτοντάς την έκπληξή μου για το γεγονός ότι ο ψυχαναλυτής δεν σχολίασε πως το τούνελ που θέλησε να κατασκευάσει -και όντως κατασκεύασε- ως εκδίκηση ο ασθενής του, δεν ήταν τίποτα παραπάνω παρά ένα συμβολικό αιδοίο στο οποίο μπαίνουν με ιλιγγιώδη ορμή τραίνα· τραίνα αν όχι γαλλικά, πάντως σίγουρα φαλλικά.

3 Comments:

At 11/28/2005 07:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επίσης η ετυμολογία της λέξης υστερία βγαίνει απο το uterus, που στα λατινικά σημαίνει κόλπος. Οπότε όταν οι αντρες μας λένε υστερικές μάλι το μ..ι μας βρίζουν. Και μετα σου λέει φθόνος του πέους!

 
At 11/28/2005 07:36:00 μ.μ., Blogger heba said...

old-boy πολύ ωραίο κείμενο.
Παρεπιπτόντως uterus είναι η μήτρα και η υστερία βγαίνει από την αντίστοιχη ελληνική λέξη(υστέρα).

 
At 11/29/2005 01:53:00 μ.μ., Blogger nonplayer said...

Και από το πολύ μπες βγες των τραίνων καρποφόρησε η προσπάθεια και έγινε η Ευρώπη των 25...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home