Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

«Και τότε δεν θα μπορώ να βλέπω έργα;»



Όταν σε ρωτάει ένα παιδί για το θάνατο, συνειδητοποιείς μέσα από τις απαντήσεις που προσπαθείς να δώσεις, πως ίσως η μόνη φορά που στεκόμαστε με υπευθυνότητα και γενναιότητα απέναντι στο θέμα της θνητότητας είναι όταν πρωτοασχολούμαστε με αυτό ως μικρά παιδιά, προσπαθώντας να χωρέσουμε στο μυαλό μας πώς είναι δυνατόν να υπάρχουμε για ένα πεπερασμένο μόνο διάστημα, προσπαθώντας να χωρέσουμε στο μυαλό μας πώς είναι δυνατόν ό,τι μας συνιστά και ό,τι είμαστε να έχει ημερομηνία λήξης. 
Βασικά δεν χωράει όμως, κι ακριβώς επειδή δεν χωράει, όταν σε ρωτάει ένα παιδί για το θάνατο, του λες ένα σωρό καθησυχαστικές μαλακίες, μάλλον όχι για να καθησυχάσεις και να ξεγελάσεις εκείνο, όσο για να καθησυχάσεις και να ξεγελάσεις εσένα, που έχεις μάθει να σκέφτεσαι σαν μη παιδί, που έχεις απωθήσει δηλαδή αυτή την θεμελιώδη παράμετρο της προσωρινότητάς σου. 
Όλοι αυτοί οι λαμπερότατοι άνθρωποι της φωτογραφίας σε μερικές δεκαετίες θα είναι νεκροί, πρόκειται για μια φωτογραφία μελλοντικών νεκρών, εγώ που γράφω κι εσύ που με διαβάζεις είμαστε μελλοντικοί νεκροί, αλλά ούτε αυτοί ούτε εγώ ούτε εσύ ζούμε με επίγνωση της θνητότητάς μας, όχι στα αλήθεια, ζούμε έχοντας ξενιστεί κι ίσως και τρομοκρατηθεί μικροί με αυτήν την παρανοϊκή πληροφορία περί θανάτου που κυκλοφορεί, ζούμε έχοντας ρωτήσει τους μεγαλύτερους να μας εξηγήσουν, αυτοί μας έχουν δώσει κάποιου είδους καθησυχαστική και εξωραϊστική απάντηση, και μετά κάπου το κλειδώνουμε το πράγμα, ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον, καθώς γινόμαστε σταρ του χόλιγουντ ή dreamers της Βενεζουέλας και της Ουκρανίας ή ό,τι άλλο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην κλειδωμένη του απούσα παρουσία και παρούσα απουσία. 

5 Comments:

At 3/05/2014 12:55:00 π.μ., Anonymous gazakas said...

“He held her and rocked her, believing, rightly or wrongly, that Ellie wept for the very intractability of death, its imperviousness to argument or to a little girl’s tears; that she wept over its cruel unpredictability; and that she wept because of the human being’s wonderful, deadly ability to translate symbols into conclusions that were either fine and noble or blackly terrifying. If all those animals had died and been buried, then Church could die
(any time!)
and be buried; and if that could happen to Church, it could happen to her mother, her father, her baby brother. To herself. ”
― Stephen King, Pet Sematary

O Church είναι γάτα. Όλο το βιβλίο είναι η πιο ευθεία αναμέτρηση του Stephen King με το θέμα για το οποίο ακριβώς έγραψες κι εσύ απόψε... Και ίσως είναι ένα από τα βιβλία του που πραγματικά με τρόμαξε.

 
At 3/05/2014 01:07:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Λάικ

 
At 3/05/2014 12:33:00 μ.μ., Blogger Ξενικός said...

ας θυμηθούμε πώς έβλεπε το θάνατο ο Επίκουρος...
Ξενικός

 
At 3/05/2014 11:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σε αυτές τις άβολες απορίες μόνο μια απάντηση στέκει

"κι αν πεθάνουμε εμείς, θα ζει για πάντα το UNFOLLOW"

 
At 3/10/2014 08:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όλοι θα πεθάνετε, μέχρι τότε πίνω στην υγειά σας

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home