Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2012

Παστίλιες για τον πόνο του άλλου

Να πήγαινες στο φαρμακείο, να έπαιρνες παστίλιες, με τις οποίες θα μπορούσες να νιώσεις τον πόνο των άλλων σαν δικό σου. Δεν υπάρχουν. Ακόμη και ως placebo να κυκλοφορούσαν, το ψυχολογικό τρικάκι δεν θα λειτουργούσε: θα μπορούσες ίσως να συμπονέσεις, αλλά δεν θα πονούσες. Ο πόνος των άλλων θα είναι πάντα ο πόνος κάποιων άλλων και ο εαυτός μας τελικά μονωμένος, συμπαγής, περίκλειστος, προορισμένος να πονάει τους δικούς του πόνους.
Να πήγαινες στο φαρμακείο, να έπαιρνες παστίλιες, με τις οποίες δεν θα μπορούσες να προκαλέσεις πλέον πόνο στους άλλους, δεν θα μπορούσες να τους τον προκαλέσεις είτε από καθαρό δόλο, είτε από ενδεχόμενο δόλο, είτε από ενσυνείδητη αμέλεια, είτε από αμέλεια σκέτη. Δεν υπάρχουν. Και μολονότι οι παραπάνω διακρίσεις ανήκουν στο ποινικό δίκαιο, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως έμειναν πάντα εκτός ποινικού ενδιαφέροντος οι ανθρώπινες συμπεριφορές που κατεξοχήν προκαλούν πόνο, δηλαδή τα ζητήματα της καρδιάς, το πώς συμπεριφερόμαστε σε ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε ψυχικά.
Να πήγαινες στο φαρμακείο, να έπαιρνες παστίλιες και κάποιοι άλλοι να σταματούσαν να πονούν. Αυτό λέει γίνεται. Ας κάνουμε λοιπόν αυτά που γίνονται και για όσα δεν γίνονται μπορούμε πάντα να γράφουμε.
Καλά Χριστούγεννα. 

3 Comments:

At 12/24/2012 08:19:00 μ.μ., Anonymous Ζωή said...

Καλή η πρωτοβουλία αλλά η μόνη ανακούφιση που μπορούμε να προσφέρουμε στον πόνο του άλλου είναι να αντιδρούμε στην αδικία που διαπράττεται εναντίον του.Αγώνας για το δίκιο του άλλου λοιπόν.
Να δεις για πότε μετριάζεται ο πόνος όλων μας.
Καλά Χριστούγεννα κι από εμένα.

 
At 12/25/2012 12:30:00 π.μ., Blogger Η Μικρή Ολλανδέζα said...

Ας κάνουμε :)
Χρόνια πολλά old boy

 
At 12/25/2012 09:14:00 μ.μ., Blogger νέα αρχή said...

χάπι για να σταματήσουμε να πονάμε τους άλλους με την συμπεριφορά μας;;πολύ ενδιαφέρον...μου έδωσες ιδέα για κείμενο....

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home