Τρίτη, Σεπτεμβρίου 11, 2012

Η Σαξές Πεθαίνει Πάντα Τελευταία



Δυο πρόσωπα των ημερών, ο νέος Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ και η απόλυτα πενόμενη ελληνίδα σταρ, σε βίντεο όπου με νοσταλγία μπορεί να χαρεί κανείς τις παλιές καλές ημέρες της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς.

---
Σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ τους, τα «Νέα» επανέρχονται αύριο με τις φορολογικές δηλώσεις των Ψυχάρη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου, Κοντομηνά, Κόκκαλη, Κουρή και πολλών άλλων τρανταχτών ονομάτων της επιχειρηματικής πίστας, αποκαλύπτοντας επίσης το «χρυσό κόλπο» που τους επιτρέπει δια εταιριών (άλλων υπεράκτιων, άλλων πέρα απ' το ποτάμι) και λοιπών επενδυτικών κινήτρων να πληρώνουν πολύ λιγότερη εφορία από ό,τι ο μέσος έλληνας νταβαντζής.
 ---
Αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί το αδυσώπητο «κατηγορώ» του Νίκου Μπίστη κατά του Λάκη Λαζόπουλου. Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν εξαντλήσει κανείς την καλή του θέληση και δεχθεί ότι ο Λαζόπουλος συνεισέφερε με την απερίσκεπτη ρητορική του στην έλευση της Χρυσής Αυγής, η αναλογία στο συνεισφορόμετρο διαμορφώνεται ως εξής: για κάθε μία μονάδα συνεισφοράς  Λαζόπουλου αντιστοιχούν εκατόν μία μονάδες συνεισφοράς Μπίστη, για κάθε μία μονάδα συνεισφοράς τυχόν ισοπεδωτικού λόγου για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αντιστοιχούν εκατόν μια μονάδες του ίδιου του πολιτικού συστήματος.
---
Αδιανόητο ατόπημα του Προκόπη Παυλόπουλου, που καταφέρθηκε σήμερα στη Βουλή μόνο κατά των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου, ενώ για τα αντίστοιχα ακροαριστερά στη Χαλκιδική (την ύπαρξη των οποίων επισημαίνει με το καίριο κύριο άρθρο της η σημερινή Καθημερινή) δεν έβγαλε κουβέντα. Αυτή η τακτική της τήρησης άνισων αποστάσεων και της καταδίκης των ταγμάτων εφόδου όχι από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, αλλά μόνο αν προέρχονται από τους ναζιστές, πρέπει να τσακιστεί στη ρίζα της. Δεν υπάρχουν μόνο οι ναζιστές, υπάρχουν και όσοι εμποδίζουν τους επενδυτές, κύριε Παυλόπουλε. Το να ξεχωρίζει κανείς τους μεν και να τους διαφοροποιεί από τους δε, δεν μυρίζει αστική δημοκρατία, δεν μυρίζει ευρωπαϊκές αρχές, είναι λαϊκισμός και χάιδεμα αυτιών.
---
Πάμε να κλείσουμε το ποστάκι επιτυχημένα, με ένα πολιτισμικό - δημοσιογραφικό success story. Για τη δημόσια τηλεόραση που όλοι ονειρευόμαστε. Βουλιάξαμε, γι' αυτό αλλάξαμε. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με μιζέρια αλλά με luxury.

15 Comments:

At 9/11/2012 09:36:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Τώρα κανονικά (μιας αναφέρεσαι συχνά σε υπερσυμμετρίες τύπου νεοφιλελεύθερων-κομμουνιστών) θα έπρεπε να παραθέσεις απο κοινού και τα αντίστοιχα αριστερά επιχειρήματα όπως, εσείς καπιταλιστές και νεοφιλελεύθεροι θεριέψατε τη ΧΑ, εσείς είστε βασικά στο πιο ειλικρινές και πιο χυδαίο, εσείς όπως και αυτή πιστεύετε στην ατομική ιδιοκτησία ΝΑ ένα κοινό σημείο που έχετε, και οι δύο είστε αντικομμουνιστές, του δικού σας συστήματος μαντρόσκυλο είναι για να ανασχέσει την λαϊκή επανάσταση και να διασωθεί, γιατί δεν χτυπάει αφεντικά αλλά μόνο μετανάστες, και ο Πινοσέτ νεοφιλελεύθερος ήταν, και ο Χίλτερ με τους βιομήχανους τα έκανε πλακάκια, έλα μωρέ που είναι η ΧΑ αντισυστημική σιγά μην κινδυνεύει από αυτούς η αστική δημοκρατία και τα μεγάλα συμφέροντα και οι τραπεζίτες μόνο η αριστερά είναι ο πραγματικός τους εχθρός, και που το παίζουν φιλεργατικοί και αντικαπιταλιστές ε εντάξει γελάει και το παρδαλό κατσίκι με τη δημαγωγία τους, ναι αυτοί παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ο υπό κρίση καπιταλισμός σας το ίδιο κάνει, βασικά τους χρησιμοποιεί για να τα παραβιάσει περισσότερο αφού αυτό είναι η μοίρα του να το κάνει μέχρι να καταρρεύσει, εμείς θέλουμε ένα αντιφασιστικό μέτωπο αλλά πως θα γίνει με σας που την ίδια μούρη έχετε μακιγιαρισμένη, αλλά παίρνω το ρίσκο να πιθανολογήσω ότι αρκετά από αυτά τα βρίσκεις εύλογα.

 
At 9/11/2012 11:39:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Άντε, με το καλό να δούμε και τον Μαλέλη υπουργό πολιτισμού.

Μου μυρίζει Dewar’s εδώ μέσα ή είναι του Λιάτσου από το ποστ;

 
At 9/12/2012 09:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Βάλε και κανένα κουμπάκι σέαρ και τα ρέστα να μην παιδευόμαστε με το κόπι πέιστ.
:-)

 
At 9/12/2012 02:33:00 μ.μ., Blogger J95 said...

το άρθρο του Μπίστη είναι ηλίθιο, αλλά είμαστε αρκετούς μήνες μετά το στάδιο που θα έπρεπε να είχατε καταλάβει ότι ο λαός (ή τουλάχιστον πολύ σημαντική μερίδα του) δεν είναι ακριβώς το αθώο πιτσουνάκι που μισοτρελαμένο από το νεοφιλελεύθερο βομβαρδισμό στρέφεται στους ναζί, ότι έχει και μια αφηγηματική διάσταση το θέμα και ότι υπάρχουν πολύ πρακτικοί και πεζοί λόγοι για την ελεύθερη αυτή επιλογή που κάνει το κάθε τέτοιο μέλος του λαού ατομικά, namely ότι πρόκειται για κατακάθια του κερατά που εντελώς από κωλοφαρδία βρέθηκαν σε ρόλο πολίτη δυτικού κράτους.

 
At 9/12/2012 06:46:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΑΦ, μερικά τα βρίσκω εύλογα, μερικά όχι. Ωστόσο πες μου. Εσύ συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτήν την εξίσωση αληθινών και υποτιθέμενων άκρων που γίνεται από ομοϊδεάτες σου ή εν πάση περιπτώσει από ανθρώπους που στηρίζουν την κυβέρνηση, την οποία εικάζω κι εσύ στηρίζεις; Συμφωνείς ή διαφωνείς πως αντί να πουν όλοι απέναντι στο ναζισμό, εξακολουθούν και με αυτήν ακόμα την ευκαιρία να κατηγορούν την Αριστερά; Και αν συμφωνείς, εσένα τι σου δείχνει αυτό; Ότι ποιός είναι ο αληθινός δικός τους αντίπαλος;

 
At 9/12/2012 06:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

J95, ναι, ένα τμήμα είναι και κατακάθια του κερατά. Το δυτικό κράτος όμως τι ακριβώς είναι; Ένας ειδυλλιακός πολιτικά και ανθρωπολογικά τόπος, στον οποίο δεν αξίζει να ανήκουμε;

 
At 9/12/2012 08:53:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Όχι, δεν συμφωνώ με την εξίσωση. Δεν είναι το ίδιο σε πολλά επίπεδα. Αλλά εδώ υπάρχει μια περίτεχνη ντρίπλα που κάνουν οι αριστεροί. Εξανίστανται κατά της εξίσωσης των άκρων ενώ συνήθως για αυτό το οποίο κατηγορούνται είναι η ομοιότητα των άκρων. Συνήθως επιχειρηματολογούν κατά της ισοπέδωσης και αφήνουν στην άκρη το ουσιαστικό για το οποίο κατηγορούνται· την μεταπολιτευτικά σχεδόν τελετουργική βία, στο όνομα του νόμου του εργάτη, του λαού, του φοιτητή κτλ. ο οποίος υπερισχύει ετσιθελικά και αυτοδικαίως του κανονικού νόμου. Αυτή τη βία, που αναγνωρίζω ότι σε σημαντικό βαθμό οφείλεται και στις αυθαιρεσίες του κράτους η αριστερά λίγο πολύ συνεχίζει να δικαιολογεί ή τουλάχιστό να αιτιολογεί κοινωνικά (και η βία του Χρυσαυγίτη αιτιολογείται σε σημαντικό βαθμό κοινωνικά αλλά αυτό δεν εμποδίζει την απέχθειά μας προς την πράξη του και το πρόσωπό του) ή μέ όρους ιστορικής αναγκαιότητας. Και απλά αρνούνται απολύτως ότι αυτή η βία του δρόμου νομιμοποίησε ή εξώθησε από καταπιεσμένα υποσυνείδητα σε μεγάλο βαθμό τη βία της ΧΑ με χαριτωμένα του στυλ σιγά η μούντζα που οδήγησε στα μαχαιρώματα. Όχι, αλλά οι προπηλακισμοί, τα καδρόνια, οι μολότωφ, η φρασεολογία, η πολυετής ανομία και κουλτούρα αυτοδικίας οδηγεί στα μαχαιρώματα ή την υποστήριξή τους, μέσα στο πλαίσιο των αιτιών που δημιούργησε η οικονομική κρίση και το σάπιο πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε.

Και ποτέ μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό μέρος της αριστεράς έχει ολοκληρωτικά οράματα.

Όπως αναγνωρίζω ότι αυτά που παρέθεσα ο ίδιος ψιλοειρωνικά έχουν δόση αλήθειας, έτσι αναγνωρίζω σε αυτά που παρέθεσες εσύ δόση αλήθειας. Και ενώ δείχνεις τα κουσούρια του αντιπάλου που επιτίθεται διμέτωπα, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η αριστερά (με την ευρύτερη έννοια) κάνει το ίδιο πράγμα. Αν ήθελε πραγματικά ένα αντιφασιστικό μέτωπο πιστεύω ότι α) Θα έκανε φανερό απολογισμό των δικών της ευθυνών της για την άνοδο της ΧΑ β) Δεν θα επιχειρούσε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ίντερνετ να συνδέει τον φασισμό με τον καπιταλισμό και την αστική ψευδοδημοκρατία και να διεκδικεί μονοπώλιο του αντιφασισμού. Αν η αριστερά νοιώθει αριστοκρατική και αμόλυντη λόγω της ιδεολογικής και ιστορικής απόστασής της από τους φασίστες, γιατί ο αστικός πολιτικός κόσμος να μην εκμεταλλευτεί τα όποια κοινά της με αυτούς; Παιχνίδι να γίνεται.


 
At 9/12/2012 10:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φυσικά και έχουν πολλά κοινά η σημερινή αριστερά και ο Χ.Α.
Δε ξέρω πόσοι από εδώ έχουν συζητήσει με απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΧΑ. Ακους τα ίδια ακριβώς πράγματα.
Μηδενσιμός,
καμιά νομιμοποίηση στη συνείδησή τους για το πολίτευμα, τους νόμους και τους θεσμούς,
συνομοσιολογίες όλα είναι στημένα,
καμιά διάθεση αυτοκριτικής,
ελλειπή θεώρηση της πραγματικότητας και προσαρμογή αυτής στα μέτρα τους,
νεφελώδης απόψεις και προτάσεις (πετρέλαια, φυσικό αέριο, Ρώσοι, Κινέζοι κλπ) που δείχνουν γενικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και έλλειψη στοιχειώδους καλλιέργειας.
Εκεί που διαφέρουν είναι ο φόντος ενδεχομένως του φαντασιακού τους. Οι μεν πιστεύουν στο μεγαλείο του έθνους που κάποιοι το ζηελύουν και θέλουν να το καταρακώσουν. Οι δε έχουν μια εξειδανικευμένη εικόνα για το λαό του οποίου το αίμα πίνουν οι πλούσιοι, οι τραπεζίτες και οι αγορές.
Φυσικά τα δύο αυτά σχήματα που έχουν φτιάξει και με τα οποία εξηγούν τα πάντα, αλληλοεπικαλύπτονται. Ο Λαζόπουλος άλλωστε δεν είχε πρόβλημα και το συναίσθημα της κοινωνικής αδικίας να διεγείρει και του υπερπατριωτισμού ταυτόχρονα.
Προφανώς οι κύριοι υπεύθυνοι γι αυτή τη κατάσταση δε είναι οι ίδιοι αλλά το ανεπαρκέστατο πολιτικό σύστημα και η στάση τους σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη "παιδεία" που τους προσφέρθηκε είναι ως ένα βαθμό δικαιολογημένη. Δικαιολογούνται φυσικά και οι άνεργοι που μέσα στην απογοήτευσή τους, λίγο τους ενδιαφέρει το πολίτευμα και οι θεσμόι.
Και φυσικά η ΧΑ βγάζει περισσότερο φανατισμό και μισσαλοδοξία. Αλλά το πρόβλημα δε νομίζω ότι είναι ποσοτικό.
Οσο αρνείται η Αριστερά να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα, όσο ο πολιτικός της λόγος είναι υποσχεσιολογία, άρνηση για αλλαγή οπουδήποτε και δεν είναι αποτέλεσμα λογικής και ιεράρχησης των δεδομένων, θα είναι το ίδιο συνυπεύθυνη για το γεγονος ότι ο λαός κάνει ακραίες πολιτικές επιλογές.

 
At 9/13/2012 12:52:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

Μια συμβουλή προς τον ανώνυμο σχολιαστή:
Αν θέλετε να διαφωνήστε με δέκα συριζαίους ας το κάνετε. Μπορεί να να καυγαδίσετε αλλά μετά θα γυρίσετε σπίτι σας.
Αν θέλετε να διαφωνήσετε με δέκα ΧΑ... μην το κάνετε. Μπορεί να μην ξαναδείτε το σπίτι σας.

Και αυτό, φίλτατε ανώνυμε, είναι η βασική διαφορά που μονίμως υποκρύπτεται στα διάφορα σχόλια (αλλά, μην κοροϊδευόμαστε, είμαι σίγουρος πως την γνωρίζετε μια χαρά στον έξω κόσμο).

 
At 9/14/2012 02:31:00 π.μ., Anonymous michael said...

+1 για το σχόλιο του aerosol.

Και αγαπητέ Ανώνυμε, θα αστειεύεστε περί νεφελωδών προτάσεων από τον Σύριζα. Οι προτάσεις των νεοφιλελευθέρων είναι που δεν στέκουν πουθενά και γι' αυτό κάνουν update ανά τρίμηνο και εμείς έχουμε το dej vu της σωτηρίας. Μόνο το "αποκλείεται το κούρεμα", που φώναζαν μετά μανίας οι "ιεράρχες" (Μπάμπηδες, Πάσχοι κλπ) και λίγους μήνες αργότερα το πανηγύριζαν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για να μην πιάσουμε τις κωλοτούμπες της Μέρκελ.

Αν θέλετε συγκροτημένο αριστερό λόγο στα οικονομικά σας παραπέμπω στο blog techiechan.com. Έχω και άλλες προτάσεις, αλλά στο συγκεκριμένο blog ο συντάκτης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να παρουσιάσει ένα αρκετά συγκροτημένο όραμα. Αυτά από Ελλάδα. Γιατί αν πάμε στο εξωτερικό, πχ ΗΠΑ, δεν νομίζω να έχει απομείνει έστω και ένας σοβαρός οικονομολόγος πιστός στο νεοφιλελεύθερο όραμα. Ακόμα και οι πιο χαρντ-κορ αρχίζουν και λυγίζουν.

 
At 9/14/2012 02:58:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@aerosol Δεν υποκρύπτουμε τίποτα, είναι ευκόλως εννοούμενο ότι δεν παίζεται το νταηλίκι, η υποκρισία, και η γενική ανικανότητα πέρα από το να σπάνε πάγκους και να ξεφτιλίζουν τις θερμοπύλες με τις συγκεντρώσεις τους, των χρυσαυγιτών. Ποιος καραγκιόζης βγαίνει και λέει πχ "αιμοδοσία μόνο για Έλληνες" και δεν τον κλείνουν στο τρελοκομείο ή δεν τον πλακώνουν στις σφαλιάρες. Σε λαικισμό σας φάγανε πάντως, καθώς παρουσιάζουν τον λαό και "θύμα των μεταναστών", όχι και πως ο λαός δεν είναι σε σαπίλα και παρακμή και οι 200 000 που φωνάζουν παραπάνω για τον Τσολάκογλου και τις κρεμάλες θα είναι αυτοί με τα μαιμού επιδόματα επιδοτήσεις και συντάξεις (και που συνολικά το τι μαζεύαν αυτοί το χρόνο θα ναι και μερικές τάξεις μεγέθους παραπάνω από το 300*50 000 των βουλευτών για το οποίο τόσο πολύ λύσαξαν και μας έπρηξαν τα ούμπαλα)

@michael Εξ αρχής ο στόχος των "νεοφιλελεύθερων" ήταν η Ελλάδα να μην έχει έλλειμμα, και να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι εδώ μέσα δεν κάνουν ότι τους κατέβει μπαταχτσήδες. Το ότι οι κυβερνήσεις εδώ δεν το πράττουν και αναγκαστικά γίνονται παζάρια, πρέπει να αντιμετωπίζεις τελείως μονομερώς το θέμα για να το εκλάβεις ως "νεφελώδες". Αλλά και πάλι οι αριστερή άποψη επί του ζητήματος, παρά τις παπαριές για το 4ο ράιχ και την "θανατική καταδίκη όσων υπέγραψαν τα μνημόνια" είναι χιλιάδες φορές πιο ρεαλιστική και χρήσιμη να ληφθεί υπόψη, από το ότι θα σωθούμε με τις νάρκες στα σύνορα, τους 18 μήνες θητεία και το ότι η χούντα έπεσε γιατί ο Πατακός βρήκε πετρέλαια.

Σε κάθε περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, και ΧΑ δεν είναι αριστερά και δεξιά, είναι τσίρκο και τρελοκομείο, για αυτό τρώνε μούτζες από την υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είσαι και πολύ ηλίθιος και πολύ λαμόγιο για να "πιστέψεις" ότι ο Καμμένος θα βγάλει υδρογονάνθρακες, Ο Τσίπρας θα ρίξει την ΕΚΤ και ότι ο Κασιδιάρης είναι Έλληνας και όχι πιο β αφρικανός και από την μις μαρόκο.

 
At 9/14/2012 07:32:00 μ.μ., Anonymous michael said...

Ανώνυμος, καμία σχέση ο Σύριζα με την ομάδα-σίχαμα ΧΑ-ΑΝΕΛ. Βολική ισοπέδωση για το κυβερνητικό τρίο της καταστροφής, για το οποίο ξεχνάς να κάνεις την οποιαδήποτε αναφορά. Να φανταστώ ότι είσαι της άποψης πως είναι οι σοβαροί που τα δίνουν όλα για να "σώσουν" τη χώρα.

Πάντως, η αφήγηση περί μπαταχτσήδων το μόνο που αποδεικνύει είναι πόσα λίγα ξέρουν οι νεοφιλελεύθεροι περί οικονομικών (βασικά τα "κεφάλια" τους ξέρουν, αλλά βολεύει πολύ η ονείρωξη του trickle down και λοιπών αστειωτήτων, γιατί εξάλλου, ποιος θέλει να πληρώνει φόρους). Το επιχείρημα άλλωστε φαίνεται λογικό στον μέσο άνθρωπο, που δεν ασχολήθηκε ποτέ του με οικονομικά και από παιδί μαθαίνει την έννοια της αποταμίευσης και πως πρέπει να βγάζει περισσότερα απ' όσα ξοδεύεις. Σε μακροοικονομικό επίπεδο όμως, δεν…

 
At 9/14/2012 08:30:00 μ.μ., Anonymous Μουρίνιο said...

"Αν θέλετε να διαφωνήστε με δέκα συριζαίους ας το κάνετε. Μπορεί να να καυγαδίσετε αλλά μετά θα γυρίσετε σπίτι σας.
Αν θέλετε να διαφωνήσετε με δέκα ΧΑ... μην το κάνετε. Μπορεί να μην ξαναδείτε το σπίτι σας."
To δέχομαι αυτό που λέτε αγαπητέ. Οι χρυσαυγίτες έχουν σαν αφετηρία το μίσος και θα απέφευγα να πιάσω κουβέντα με 10 τύπους με μαύρες μπλούζες και αεχαιοελληνικά γράμματα.
Προσωπικά έχω μιλήσει με παιδιά που ψήφισαν Χ.Α. και οι οποίοι είναι απλοί ψηφοφόροι και όχι μέλη.
Εγραψα κι άλλα όμως φαίνεται ότι καλύπτεστε από το γεγονός ότι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ σέβονται το διαφωνούντα με αυτούς περισσότερο σε σχέση με τη Χ.Α. Πέραν αυτού τι?
Τι το εποικοδομητικό βγάζει ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η κατεύθυνση, ποιο το όραμα που διοχετεύει στους ψηφοφόρους του?
Πέραν από κραυγές, ύβρεις, καταγγελτικό εισαγγελικό και ηθικιστικό ύφος, νεφελώδη επιχειρήματα (τη μια στο Ευρώ, την άλλη το Ευρώ δεν είναι φετίχ, την άλλη "μακάρι να ήμασταν Αργεντινή")τι άλλο λέει? Τώρα μάλιστα έχει προστεθεί κι ένα άλλο στοιχείο στο ΣΥΡΙΖΑ. Η απροσχημάτιστη απομίμηση του ΠΑΣΟΚ του '81. Το αναμάσημα των επιχειρημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου, ακόμα και η παρουσία των "ορφανών" του ΠΑΣΟΚ, δείχνει τη πολιτική του ενδοία ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Δείχνει αδυναμία επεξεργασίας των σύγχρονων δεδομένων και εμμονές. Δείχνει ότι πέραν της αγανάκτησης του κόσμου και της ΄πρόσκαιρης εκτόνωσής του, δεν έχει κανένα άλλο πολιτικό περιεχόμενο.
Και αναφέρομαι περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ΧΑ γιατί φιλοδοξεί και είναι πιο πιθανό να κυβερνήσει.

"Και αγαπητέ Ανώνυμε, θα αστειεύεστε περί νεφελωδών προτάσεων από τον Σύριζα. Οι προτάσεις των νεοφιλελευθέρων είναι που δεν στέκουν πουθενά και γι' αυτό κάνουν update ανά τρίμηνο και εμείς έχουμε το dej vu της σωτηρίας. Μόνο το "αποκλείεται το κούρεμα", που φώναζαν μετά μανίας οι "ιεράρχες" (Μπάμπηδες, Πάσχοι κλπ) και λίγους μήνες αργότερα το πανηγύριζαν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για να μην πιάσουμε τις κωλοτούμπες της Μέρκελ."
Michael, οι προτάσεις των νεοφιλελεύθερων όπως τους λες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ κι ας περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο με την υποχρέωση να τις υλοποιήσουμε.
Τα blog που αναφέρεις, αν όντως προβάλλει ένα συγκροτημένο αριστερό μοντέλο καλό είναι να το προτείνεις στο Τσίπρα και στο επιτελείο του.

ανώνυμος 9/12/201212 - 10:06:00

 
At 9/15/2012 12:04:00 π.μ., Anonymous michael said...

Ανώνυμε, ποιες είναι αυτές οι ιδέες των νεοφιλελευθέρων που δεν εφαρμόστηκαν;

Υ.Γ. Ο Techie είναι από τους πλέον γνωστούς Έλληνες μπλόγκερ και κείμενα του έχουν δημοσιευτεί αρκετές φορές στην Αυγή. Νομίζω πως τον ξέρουν και τον παρακολουθούν. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μπλογκ και προτάσεις. Αν οι νεοφιλελεύθεροι δεν θέλουν να της ακούνε, δεν σημαίνει πως αυτές αυτομάτως δεν υφίστανται.

 
At 9/17/2012 05:18:00 μ.μ., Blogger perisian said...

Για την ισοπέδωση ακροαριστερών και ακροδεξιών έχω να πω τα εξής. Θα πρέπει αρχικά να ορίσουμε τι είναι αριστερά και τη δεξιά. Αν το καταλάβουμε αυτό θα καταλάβουμε και τις διαφορές και πολλά άλλα πράγματα.

Αριστερά και δεξιά λοιπόν δεν είναι κόμματα αλλά ιδέες. Ιδέες για το πως θα πρέπει να είναι η κοινωνία και μάλιστα αντιδιαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους.

Στη λογική της αριστεράς η κοινωνία θα πρέπει να συγκροτηθεί με βάσει το σύνολο. Σε αυτό το σύνολο δε θα υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι αλλά ο καθένας θα προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ικανότητες του. Ο πλούτος θα μοιράζεται, αν όχι ίσα τουλάχιστον όχι με τρόπο που κάποιοι λίγοι να τα έχουν όλα και οι πολλοί να μην έχουν τίποτα. Η λογική και οι αποφάσεις που θα παίρνει το σύνολο θα εκφράζουν τα συμφέροντα του συνόλου αλλά θα σέβονται τον άνθρωπο πάνω από όλα. Η συγκρότηση μιας τέτοιας κοινωνίας είναι δύσκολη. Απαιτεί ώριμους πολίτες που να είναι ενεργοί. Ουσιαστικά η πορεία μιας τέτοιας κοινωνίας θα καθορίζεται από τις επιθυμίες και τις πράξεις των πολλών.

Στη λογική της δεξιάς η κοινωνία θα πρέπει να συγκροτηθεί με βάσει το άτομο. Βασικό στοιχείο της συγκρότησης είναι η ιεραρχική δομή και ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε ανώτερους και κατώτερους. Κάποιοι θα διατάζουν και κάποιοι θα υπακούν σε αυτή την κοινωνία προκειμένου να λειτουργήσει. Στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης έχουμε την εξουσία η οποία μπορεί να είναι ένα άτομο ή και σύνολο ατόμων με δομικό ρόλο στην οικονομία και την κυβέρνηση της κοινωνίας. Στόχος της κοινωνίας αυτής είναι η υπακοή σε συγκεκριμένους κανόνες οι οποίοι υποτίθεται στόχο έχουν το συμφέρον της ίδιας της κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή δεν απαιτεί ώριμα άτομα, ούτε ενεργά. Απαιτεί υπάκουα άτομα. Άτομα που το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να υπακούσουν στο σύστημα.

Αυτές είναι λοιπόν οι δυο ιδέες για τη συγκρότηση της κοινωνίας οι οποίες είναι τελείως αντίθετες μεταξύ τους. Μαντέψτε τώρα προς τα που γέρνει ο πολίτης. Ο πολίτης θέλει τη δεξιά λογική. Πιστεύει σε αφέντες και δούλους. Θέλει την ιεραρχία επειδή πιστεύει πως υπάρχουν ανώτεροι αλλά θέλει και να βλέπει και κατώτερους από αυτόν.

Ο φασισμός είναι η πιο έντονη έκφραση αυτής της δεξιάς λογικής στην οποία το ιεραρχικό σύστημα θα στηθεί δια της βίας. Οι κανόνες είναι αυστηροί και το σύστημα δεν περιμένει απλά από τον πολίτη να τους υπακούσει, απαιτεί από αυτόν πλήρη υποταγή.

Όταν λοιπόν αναμετρούνται η ακροδεξιοί με τους ακροαριστερούς αναμετρούνται αυτές οι δύο δυνάμεις. Στην πράξη όμως τα άτομα που ψηφίζουν ΧΑ ή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πιθανό να μη γνωρίζουν τι πρεσβεύουν και να είναι απλά δυσαρεστημένοι οι οποίοι δεν ξέρουν τι πρεσβεύουν. Έχω ακούσει από πολλούς ας πούμε αριστερούς να πιστεύουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό το ιεραρχικό πρότυπο της ακροδεξιάς, χωρίς βέβαια τις ακρότητες και τις βιαιοπραγίες. Από την άλλη και πολλοί που στηρίζουν την ΧΑ μπορεί να έχουν πέσει θύμα της αγανάκτησης τους.
Νομίζω πως κάλυψα αρκετές περιπτώσεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home