Μην εμπιστεύεστε τον Σύριζεκ
Η Ελλάδα και η Ευρώπη
Του Τζιόρτζιο Αγκάμπεν
Εάν η Ελλάδα καταφέρει στις προσεχείς εκλογές να αντικρούσει αυτό το μοντέλο, μπορεί σε άλλες χώρες –στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία- να μπει σε κίνηση μια διαδικασία που να οδηγήσει στην επανεξέταση ενός προτάγματος, η ανεπάρκεια του οποίου γίνεται όλο και πιο εμφανής. Πρώτα απ’ όλα σε συνταγματικό επίπεδο, είναι καιρός να πούμε δημόσια ότι το λεγόμενο ευρωπαϊκό σύνταγμα στερείται νομιμότητας, διότι το κείμενο που εμφανίζεται με την ονομασία αυτή είτε δεν υποβλήθηκε σε λαϊκή ετυμηγορία είτε, όπου υποβλήθηκε (όπως στη Γαλλία), απορρίφθηκε πανηγυρικά. Από νομική άποψη, το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί σύνταγμα, αλλά το ακριβές αντίθετό του, δηλαδή μια συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύνταγμα χωρίς συντακτική εξουσία και ότι, από συνταγματική άποψη, η Ευρώπη είναι σήμερα ένα ανδρείκελο χωρίς καμία πραγματική πολιτική οντότητα. Και όπου δεν υπάρχει πραγματική πολιτική οντότητα, η οικονομική ενότητα είναι μια μυθοπλασία που συγκαλύπτει ιδιαίτερα συμφέροντα.
12 Comments:
Αφού έχεις τόσο μεγάλη ανάγκη από είδωλα, γιατί δεν βρίσκεις κανένα σοβαρότερο από τον Τσίπρα και τον Ζίζεκ;
Ευχαριστώ για την ανάρτηση. Το έψαχνα.
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους χαρακτηρίζουν το Ζίζεκ μεγάλο μπαρουφολόγο.
Ανώνυμε, για σοβαρότερους διαβάζω Protagon και Αthens Voice. Ζίζεκ έβαλα για το comic relief, να δούμε λίγο τα τικ του.
Δηλαδή, για να καταλάβω, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πασπαρτού φιλόσοφους (γνωρίζετε ότι ο Ζίζεκ ήταν ο συγγραφέας των δημόσιων ομιλιών του Μιλόσεβιτς;) και νεοφιλελεύθερες αστειότητες;
Αλίμονό μας!
Ο τίτλος είναι όλα τα λεφτά...
ΟΚ. Αφού για σένα το δίπολο εκφράζεται ως Ζίζεκ-Πρωταγωνιστές, δεν μπορώ παρά να δείξω κατανόηση. Άντε, με το καλό και Κοέλιο!
μπαρουτοκαπνισμένε απο σοβαρότητα και ρεαλισμό Ανώνυμε 6/04/2012 06:22:00 μμ
κλάσε ρε...
Ίσως να λειτούργησε η ετερογονία του σκοπού ίσως κάτι άλλο, νομίζω όμως πως την πρώτη Ιουνίου μπήκε μια σειρά. Και σ’ αυτή τη σειρά ο Σύριζα ανέλαβε το βάρος της απορρόφησης και διαχείρισης της αγανάκτησης. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανώνυμε 3:31 έχεις κάποιο στοιχείο για τη σύνδεση Ζίζεκ - Μιλόσεβιτς ή απλά τρολάρεις;
Αντί για αυτόν τον αυριανισμό Θα μπορούσες να μας εκθέσεις και τεκμηριώσεις τη διαφωνία σου για την ανάγνωση του Λακάν ή του Αλτουσέρ από τον Ζίζεκ ή για τις πολιτικές του εν γένει θέσεις (αν έχεις άγνωστες λέξεις στην πρόταση αυτή ζήτα εξηγήσεις).
Άσε που στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί: άλλοι ήταν αδέλφια με τον Μιλόσεβιτς (και άρα θα τους ήταν για τον λόγο αυτό προσφιλής ο δήθεν λογογράφος του Ζίζεκ), όχι ο Σύριζα. ip
Προς Ανώνυμο 6/04/2012 03:31:00 μμ
Παρέλειψες να αναφέρεις ότι ο Ζίζεκ έσφαζε μωρά στο Κόσσοβο και βίαζε γυναίκες στη Βοσνία. Α! και επίσης είχε βομβαρδίσει και το Ντουμπρόβνικ-αυτό πώς σου διέφυγε;
Ανώνυμε των 3:26', ο Αλτουσέρ ήταν απατεώνας. Μιλούσε κι έγραφε περί μαρξισμού, χωρίς να έχει διαβάσει ούτε το "Κεφάλαιο". Το έχει ομολογήσει ο ίδιος -μέ σπάνιο κυνισμό- στην αυτοβιογραφία του "Το μέλλον διαρκεί πολύ" (εξαιρετικά μεταφρασμένη από τον Άγγελο Ελεφάντη).
Σε παραπέμπω, κι αν έχεις άγνωστες λέξεις, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια!
Ο Ζίζεκ ανακατεύει τα πάντα, όπως του 'ρθει. Υποστηρίζει τα πιο αντιφατικά πράγματα, αρκεί να είναι πιασάρικα. Δεν έχει καμία θεωρητική συνέπεια. Είναι ψευδο-θεωρητικός, με τον ίδιο τρόπο που και ο Κοέλιο είναι ψευδο-φιλόσοφος/στοχαστής ή οτιδήποτε.
Γενικά, ο Ζίζεκ κινείται στο ό,τι να 'ναι. Μια χαρά για αμόρφωτους Συριζαίους!
Όχι, ο Ζίζεκ ΔΕΝ "ήταν ο συγγραφέας των δημόσιων ομιλιών του Μιλόσεβιτς".
Νεαρός, το '77 (επί Τίτο), βρήκε δουλειά για 2-3 χρόνια στο Σλοβενικό Μαρξιστικό Κέντρο. Φαίνεται πως έγραψε και λόγους κάποιων τοπικών μεγαλο-κομμουνιστών. Το '79 βρήκε δουλειά στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και άφησε το πόστο. Αυτά.
Ο Σέρβος Μιλόσεβιτς (τότε πρόεδρος της Τεχνογκάς και αργότερα διευθυντής της τράπεζας Μπεομπάνκα) τριγυρνούσε στα σαλόνια του Βελιγραδίου αλλά και στην Ευρώπη, απέχοντας ακόμα αρκετά από το '87 που πρωτοφάνηκε σαν υπολογίσιμη δύναμη στον πολιτικό στίβο.
Θέλετε να ψάξω αν η γιαγιά του δίδασκε γιόγκα τον Στάλιν ή μια παπάντζα τη φορά είναι αρκετή;
[Αλίμονό μας, indeed! Τόσος κόσμος είναι υπερβολικά ενήμερος για τον Κοέλιο!]
Δημοσίευση σχολίου
<< Home