Κυριακή, Μαΐου 22, 2011

Dead Country Walking

Θανατοποινίτισσα πατρίς αναμένει τον ορισμό της τελικής ημερομηνίας εκτελέσεώς της, αφού τα τακτικά της ένδικα μέσα τα εξήντλησε, κανένα νέο ουσιώδες στοιχείο για αναψηλάφιση να προσκομίσει δεν έχει, κι ο κυβερνήτης της Πολιτείας της χάρη δεν είναι διατεθειμένος να δώσει. Στις ατέλειωτες ώρες περισυλλογής της στο μοναχικό της το κελλί, διασκεδάζει την αγωνία της με ένα πραγματικά δυσεπίλυτο γρίφο: υπό την πρωθυπουργία τίνος εκ των δύο τελευταίων της πρωθυπουργών στάθηκε περισσότερο απρωθυπούργητη; Υπό την ηγεσία εκείνου που γεννήθηκε κουρασμένος ή υπό την ηγεσία εκείνου που θα πεθάνει ακούραστος; Υπό την ηγεσία εκείνου που η πολιτική του προξενούσε πλήξη ή υπό την ηγεσία εκείνου που δεν θα έπληττε ποτέ και πουθενά; Υπό την ηγεσία εκείνου που ζούσε για να αράζει ή υπό την ηγεσία εκείνου που ζούσε για να τρέχει; Υπό την ηγεσία εκείνου που ήθελε όσο το δυνατόν λιγότερες συσκέψεις και ταξίδια ή υπό την ηγεσία εκείνου που ήθελε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκέψεις και ταξίδια; Υπό την ηγεσία εκείνου που έχυνε για ελεύθερο χρόνο ή υπό την ηγεσία εκείνου που έχυνε για κατειλημμένο χρόνο; Ποιός από τους δύο -στα διαλείμματα της αποστασιοποίησης του ο ένας και της υπερδραστηριοποίησής του ο άλλος, στα διαλείμματα του μη μου τους κύκλους τάραττε ο ένας και του ψυχαναγκαστικού μπιζιμποντισμού του ο άλλος- κυβέρνησε λιγάκι περισσότερο;
Θανατοποινίτισσα πατρίς καντ χελπ μπατ θινκ, πως δίπλα σε όλα τα δομικά (τα δομικά τα δικά της, τα δομικά της ευρωζώνης, τα δομικά της τραπεζικοχρηματιστικής νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποιημένης φούσκας), εμαλακίσθη διπλώς και επιτάχυνε το κακό, επιλέγοντας να πρωθυπουργηθεί από γιους και ανηψιούς ανθρώπων, που τους χαρακτηρίζεις όπως θες, πάντως κυβερνούσαν. Σε αντίθεση με τους γιους και τους ανηψιούς, που δεν θα κυβερνούσαν ποτέ χωρίς το όνομα και τελικά κατά ποιητική δικαιοσύνη κυβέρνησαν και κατ΄όνομα.

43 Comments:

At 5/23/2011 08:53:00 π.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Υπάρχει ελπις:

Η νεολαία της ΔΑΠ και οι υποψήφιοι των πανελληνίων των επόμενων ετών που θα μελετάνε τα άρθρα του Πάσχου ως πηγή θεμάτων.

 
At 5/23/2011 08:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πας στοίχημα οτι και σε είκοσι χρόνια απο σήμερα πάλι με γιους και με ανήψια θα πορευόμαστε, έστω και ως ανάπηροι ; αειφόρος μαλακία

KKM

 
At 5/23/2011 09:56:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

The end is nigh; Πάντως ακόμα και τώρα αντιμετωπίζουμε την πιθανή απόλυση δημοσίων υπαλλήλων στην ίδια θέση αποκρουστικότητας με την πώληση του Παρθενώνα. Γερά παιδιά κρατήστε τους, μην αγγίξουμε τις ιερές αγελάδες, τη σημασία έχουν τα ελλείματα μπροστά στον κομματικό στρατό.

 
At 5/23/2011 11:46:00 π.μ., Anonymous the elf at bay said...

Το χάλι-γκάλι δηλαδή.

 
At 5/23/2011 11:46:00 π.μ., Blogger costinho said...

Το ξέρεις πως η τελευταία πρότασή σου θα μπορούσε να είναι ολόκληρο το ποστ, έτσι; Καιρός λοιπόν να εκπαιδευτείς και στη γραφή χαϊκού. Κυνικά χαϊκού.

[Δεν είπαμε και χρόνια μας πολλά, δεν έχεις και φέησμπου, δεν έχεις τουήτε και τέτοια, ζεις μακριά από τον πολιτισμό εσύ, τι να σε κάνω... Χρόνια πολλά, δημιουργικά, με έμπνευση, με λέξεις, με βλέμματα, με υγεία, με όρεξη, με πείσμα, με ανησυχία. Να'σαι πάντα καλά και αντί για ό,τι ποθείς, σου εύχομαι απλώς να ποθείς. Να ποθείς. Κλείνω την επί του προσωπικού αγκύλη και μιλάω στον καθένα τώρα]: Να ποθείς.

 
At 5/23/2011 02:51:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

Απλώς αψογος στη τελική πάράγραφο...
Ο Blogger μου έφαγε και το σχόλιο με τις ευχές στην προηγούμ.ανάρτηση.

 
At 5/23/2011 04:51:00 μ.μ., Blogger celin said...

Δε πεθαινουν οι πατριδες.Γερμανοι, Τουρκοι, Ρωμαιοι, Περσες περασαν και μας κλασαν τα αρχιδια, ειμαστε ακομα ζωντανοι.
Ουτε ειναι η πρωτη φορα που κυβερνουν μαριονετες δωσιλογοι υπηρετες ξενων δυναμεων.Προδοτες κ Εφιαλτες που ανοιγουνε Κερκοπορτες.
Μαλλον αυτο ειναι ο κανονας κ οχι η εξαιρεση.
Οποτε, εδω θα ειμαστε.Ο,τι κ να γινει, εδω θα ειμαστε.
Ειτε ως σκλαβοι ειτε ως ελευθεροι.
Και ξανα σκλαβοι και ξανα μετα ελευθεροι.



Ο ιστορικος του μελλοντος θα καταγραψει τον Γιωργο Παπανδρεου ως τη μεγαλυτερη μαστιγα αυτης της χωρας. Το ονομα του θα ατιμαστει οσο κανενα και απο οτι οσμιζομαι, αυτο θα γινει και εν ζωη.

Οσα εγκληματα κ αν εκαναν η σαυρα απτα Γκαλαπαγκος, ο χοντρος, ο Δρακουλας και ο Σιδερενιος,
οσες φορες κ αν διελυσαν τη χωρα,
οσο εθνοκαταστροφεις και εγκληματιες ηταν,
και παλι τιποτα ποτε δε θα συγκριθει με το παιχνιδι που στηθηκε υστερα απο τις εκλογες του 09.


Δεν υπαρχει συγκριση,ολντ,μεταξυ ΓΑΠ κ τυροπιτακια.

 
At 5/23/2011 04:58:00 μ.μ., Blogger celin said...

Ο αλλος εδω θελει απολυσεις ανθρωπων κ τους χαρακτηριζει ιερες αγελαδες, ποιους;ανθρωπους που παιρνουν ενα μισθο κ θρεφουν οικογενειες.Να παρουμε δηλαδη τα λεφτα απο συμπολιτες μας κ να τα στειλουμε στο εξωτερικο, τσιμπουκια στους πιστωτες μας.Να πεθανει εδω κοσμος για να μη χασουν τα αρχιδια τα λεφτα τους.

Βασικα δε φταιει κανεις, ο λαος φταιει που βλεπει το αιμα του να χυνεται κ δεν ανταποδιδει.

 
At 5/23/2011 05:27:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

@ΑΦ ποσο ισοπεδωτικος θα γινεις;

Ολοι οι εργαζωμένοι στο δημοσιο ειναι κομματικος στρατός;

Τι νομίζεις οτι προσθεσες με αυτο το σχολιο; Ποσο κοσμο προσβάλεις; Ακομα και στις ειδησεις των 8 κρατάνε κάποια προσχήματα.

Τι θα γράψεις μετά; Για το επίδωμα πλυσίματος χεριών; Στο προηγουμενο post μιλουσες για λαικισμο. Σε ενοχλει μονο ο λαικισμος των διαδηλωτών;

Οσο για τα δημοσια ελειμματα , εννοειται πως δεν προκειται να ξανακανω μαζι σου τη συζητηση για το ποιοι ευθυνονται.

 
At 5/23/2011 05:45:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Square & Costinho, ευχαριστώ πολύ.
Celin, εννοείται δεν πεθαίνουν. Μεταφορικά το λέω. Όσο για τον ΓΑΠ μπορεί να δικαιωθείς. Θα δείξει. Από την άλλη εκεί που διαφωνώ είναι ότι δεν διέλυσαν τη χώρα μόνοι τους όλοι αυτοί που αναφέρεις. Οι ευθύνες είναι πολύ πιο διαχυμένες.

 
At 5/23/2011 06:06:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

@Στον άλλο εκεί
Τσίπα δεν έχεις καθόλου;

@Lex Luthor
Όχι δεν τους εννοώ όλους, και ούτε είπα να απολυθούν όλοι. Θέλω να απολυθούν όσοι δεν χρειάζονται και όσοι είναι αντιπαραγωγικοί με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης (ή κριτήρια παραγωγικότητας, ή κριτήρια αγοράς, ή όπως θες πέστα). Δεν θέλω να γίνουν αρνιά, αλλά δεν θέλω να παραμείνουν ιερές αγελάδες.

Νομίζεις έχω καμιά όρεξη να ασχοληθώ με τα χαριτωμένα Lex-o-nomics; Ή με κάποιον ανισόρροπο που σε προηγούμενο σχόλιο έκανε έναν αισχρό συνδυασμό i-phone (που το φαντασιωνόταν εντός του πρωκτού αυτών που καλούσε για συνομιλία) και της δολοφονίας για μια κάμερα;

Oldboy, σόρυ

 
At 5/23/2011 06:34:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ήρεμα παιδιά ήρεμα γιατί έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο ακόμα και οι σκέψεις σας (όλων σας ) είναι πολύτιμες. Ιδιαίτερα όταν είναι νηφάλιες.

 
At 5/23/2011 06:41:00 μ.μ., Blogger celin said...

Eγω δεν εχω τσιπα, οχι αυτος που θελει να μεινουν ανθρωποι στο δρομο, εγω δεν εχω φιλοτιμο,εγω δεν εχω ανθρωπια, εγω ειμαι αυτος με τη μισανθρωπια κ τη νεοφιλελευθερη λυσσα στη ψυχη μου.

Ανεξαρτητως αληθειας και ψεμματος,ορθοτητα κ λαθους, το να ζηταει καποιος επιτακτικα απολυσεις ανθρωπων, ειναι σα να διαπραττει Υβρη απεναντι στην Υπαρξη.
Ας ελπισουμε οι αρχαιοι να εχουν δικιο για αυτο που ακολουθει μετα τη Υβρη.
Οχι για οσους θελουν την Υβρη,
Νεμεση για αυτους που θα τη διαπραξουν.

ολντ μπου, ο αρχηγος εχει παντα την αντικειμενικη ευθυνη σε μια ομαδα.Διαχυση ευθυνων αν γινει, μας παιρνει ολους η μπαλα, για αυτο κ η διαχυση σημαινει αθωωση
(Φταιμε κ εμεις που τους ψηφισαμε, μπλα μπλα μπλα)

 
At 5/23/2011 08:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Lex Luthor, αν ζεις σε αυτή τη χώρα θα ξέρεις ότι οι κομματικές βάσεις των κομμάτων, αυτοί που κρατάνε ανοιχτές τις τοπικές τους οργανώσεις είναι στη συντρηπτική τους πλειοψηφία δημόσιοι υπάλληλοι. Κανείς δεν είπε να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά (όπως πλέον και επίσημα διαμορφώνεται η κυβερνητική θέση), τι νόημα έχει να πληρώνονται από τον Ελληνα φορολογούμενο άνθρωποι που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ και από άχρηστες υπηρεσίες του δημοσίου, όταν δεν έχουν ουσιαστικά αντικείμενο εργασίας?

Δηλαδή δεν συμφωνείς ότι χρειάζεται μείωση των δημοσίων δαπανών? Η μείωση αυτή δε θα περιλαμβάνει και μείωση του μισθολογικού κόστους?

Το να μένουν άνθρωποι χωρίς δουλειά δεν είναι ευχάριστο σε καμία περίπτωση, όμως:

καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους εκατοντάδες άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεχτούμε ότι αυτή τη κρίση η κοινωνία δε γίνεται να τη περάσει αναίμακτα, γιατί η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων να προξενεί τόσο τρόμο σε μια κυβέρνηση?
Η οποία μάλιστα κυβέρνηση αν δεν ήταν τόσο πιεστική η τρόικα, θα προτιμούσε να προσθέσει κι άλλους φόρους στη πλάτη του κόσμου, παρά να απολύσει άχρηστους δημόσιους υπαλλήλους.

Αυτή το ενδιαφέρον και η προστασία προς τους δημόσιους υπαλλήλους, αναρωτιέται έυλογα κάποιος γιατί υπάρχει? Μήπως γιατί στελεχώνουν και συντηρούν το κομματικό σύστημα το οποίο στα λόγια πολλοί λιδωρούν αλλά στη πράξη μάλλον ουκ ολίγους βολεύει.

 
At 5/23/2011 08:40:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

"επιλέγοντας να πρωθυπουργηθεί από γιους και ανηψιούς ανθρώπων, που τους χαρακτηρίζεις όπως θες, πάντως κυβερνούσαν. Σε αντίθεση με τους γιους και τους ανηψιούς, που δεν θα κυβερνούσαν ποτέ χωρίς το όνομα και τελικά κατά ποιητική δικαιοσύνη κυβέρνησαν και κατ΄όνομα."

Άξιος!

 
At 5/23/2011 09:14:00 μ.μ., Blogger Carlito said...

Κακόμοιρη Ελλαδίτσα μας. Η αλήθεια είναι δυστυχώς ότι φταίμε όλοι. Ναι όλοι γινήκαμε αρκουδιαρέοι, δοσίλογοι, κλέφτες, μπουζουκόβιοι, Cayennόβλαχοι, υποκρίτές, Μυκονολάτρες, σταρχιδιστές, βυσματοδημόσιοι υπάλληλοι, μιζολάγνοι και πίθηκοι! Η αλήθεια είναι ότι το DNA ΤΟΥ έλληνα έχει πρόβλημα. Ο πολύς ήλιος και η εκμετάλλευση της ιδέας ότι είμαστε παιδιά ενός ανώτερου θεού εμείς οι Έλληνες επειδή έχουμε την Ακρόπολη και τον Αριστοτέλη μας έκανε όπως έχω πει και παλαιότερα όσαν την Τζούλια Αλεξανδράτου: Μια εκπορνευμένη καλλονή!

 
At 5/23/2011 09:31:00 μ.μ., Anonymous Μεγαλος Βεζυρης said...

Εγω παλι πιστευω οτι ο αλλος εδω λεει οτι υπαρχουν αρκετοι δημοσιοι υπαλληλοι που, ας πουμε, μισθοδοτουνται για να πηγαινουν στη δουλεια τους χωρις να παραγουν κατι. Κατι σαν καταναγκαστικα εργα.

Ειναι κακο πραγμα να τους στερηθει η πηγη του εισοδηματος τους - κι ας πηραν τη δουλεια μεσω κατασκευης αχρειαστων θεσεων εργασιας προκειμενου να ικανοποιηθουν κομματικες στρατηγικες, διαχρονικα παγιες για την ελληνικη κοινωνια; Κακιστο, κι ας την πηραν ετσι τη θεση.

Αλλα - αν ειναι δεδομενο οτι θα διωξεις ειτε εναν δημοσιο υπαλληλο που δεν χρειαζεται στην οικονομια (παρα μονο ως διαθεσιμο εισοδημα) ειτε εναν ιδιωτικο (που επιπλεον παραγει κατι χρησιμο, περα απο το να διαθετει τον εαυτο του για καποιες ωρες σε ενα χωρο εργασιας), το θεμα ειναι πως αυτοματως στην Ελλαδα προκρινεται η (πιο βλαβερη, λεω εγω) δευτερη λυση. Χρονιως.
Και αυτο αυξανει την αισθηση ποιοτικης υπεροχης του Δημοσιου, την πιεση του ψηφοφορου να προσληφθει κι αυτος, την κατασκευη της θεσης που παιρνει εναν δυνητικα παραγωγικο εργαζομενο και τον παει να ανακατευει χαρτια και να τα ξαναβαζει στη σειρα κλπ, αρα διστρεφει ολη την οικονομια.

Δηλαδη απολυεται ουτως η αλλως καποιος, μονο που αυτος δεν ειναι ο δημοσιος υπαλληλος.

Καταλαβαινω οτι καποιοι μπορει να υποστηριξουν οτι ΚΑΝΕΙΣ δεν πρεπει να απολυθει. Εγω λεω πως για να γινει αυτο πρεπει να αναδιαμορφωθει σ τετοιο βαθμο το οικονομικο συστημα και οι προσδοκιες των ανθρωπων ως προς το επιπεδο της ζωης τους (πραγματικο η ως προοπτικη, εστω μακρινη η μικρων πιθανοτητων) ωστε χρειαζεται μια πειστικη αφηγηση ασυγκριτως πιο εμπνευσμενη απο την τρεχουσα.

Εν τω μεταξυ, ΚΑΠΟΙΟΣ θα απολυθει, ειτε πρεπει ειτε οχι. Δεν εχουν λεφτα να τον πληρωσουν. Το ποιος, ειναι το θεμα.

 
At 5/23/2011 09:31:00 μ.μ., Anonymous asemastora said...

Συνεχίζοντας την καμπάνια μου κατά των κατεβατών και των οπαδών του Μάλκομ Λόουρυ, θα πω το εξής:

Αδερφέ, άφηνα και καμιά παράγραφο. Αλήθεια, τα κατεβατά δεν διαβάζονται με τίποτα.

 
At 5/23/2011 09:37:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Ανώνυμε πολίτη κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή.
Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει οτι δεν υπάρχει διαφθορά και οτι δεν χρειάζεται ένα σοβαρο πειθαρχικό δίκαιο, ένα δίκαιο μισθολόγιο και μια ορθότερη κατανωμή του προσωπικού.

Να μη τα ισοπεδώνουμε όμως όλα.

1. Υπάρχει κόσμος που διορίστηκε πελατειακά. Ωστόσο από την εποχή του ΑΣΕΠ και μετά κάποια πράγματα άλλαξαν. Μπορείς να διακρίνεις διαφορές στους νεώτερους από τους παλαιότερους υπαλλήλους. Καινούργιες υπηρεσίες (οπως τα ΚΕΠ πχ) λειτουργούν πολύ πιο πάνω από τον μ.ο. του υπόλοιπου δημοσίου.

2. Δεν καταλαβαίνω πως η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα βοηθήσει το πρόβλημα ανεργείας του ιδιωτικού τομέα που λες.

3. Η μείωση των δημοσιών δαπανών είδαμε όλοι οτι προκαλεί ύφεση. Οι μισθοί δηλαδή που θα κοπούν δεν θα λείψουν από την αγορά;

4. Εχω ακόμα μεγάλη διαφωνία για το ποιος παράγει τα ελλείματα αλλά δεν είναι του παρόντος. Μη κουράσουμε και τον ΑΦ. Επιγραμματικά , οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν φοροδιαφεύγουν, δεν υπερτιμολογούν τις προμήθειες του δημοσίου, δεν κλέβουν στην εκτέλεση των δημόσιων έργων κτλ.

 
At 5/23/2011 09:38:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

και βέβαι το χειρότερο είναι η υποκρισία.

Για κάθε μια θέση στους επιτυχώντες του ΑΣΕΠ υπήρχαν 10 που δεν μπήκαν. Ευλογο είναι το ερώτημα πόσοι δεν έχουν κάνει τα χαρτιά τους στο δημόσιο και πόσοι από αυτους που το βρίζουν ονειρεύονται ακόμα μια χαλαρή πασιεντζούλα στο δημοσιουπαλληλικο γραφειάκι τους.

 
At 5/23/2011 09:46:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

και @ΑΦ έτσι για να μη πέσει κάτω, φυσικά και κατάλαβες το νόημα του αισχρού συνδιασμού.
"Ακόμη και αν οικονομικά δεν αγγιζεί κάποιον η κρίση ενδεχομένως να τον αγγιξεί η εγκληματικότητα".

Εδώ δεν μαζεύουμε ψήφους. Σου ξαναλέω οτι δεν υπάρχει νόημα στην τακτική τηλεοπτική παραθύρου. Τι εντυπώσεις προσπαθείς να δημιουργήσεις;

 
At 5/23/2011 10:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αsemastora, παραγράφους αφήνω. Από εκεί και πέρα, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει το μέρος εκείνο των πιθανών αναγνωστών που κουράζονται όταν διαβάζουν περισσότερες από τρεις προτάσεις σε μια παράγραφο ή που θέλουν οι προτάσεις να αποτελούνται από δέκα λέξεις μάξιμουμ. Αν είναι τόσο κουραστικό ας μην μπαίνουν στον κόπο να με διαβάζουν. Ας ζήσουν ξεκούραστα.

 
At 5/23/2011 10:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μεγάλε Βεζύρη, αν μπαίνει το δίλημμα ανάμεσα στους δύο, πράγματι καθόλου μα καθόλου σωστό δεν φαίνεται το να την πληρώσει ο ιδιωτικός υπάλληλος. Το θέμα όμως είναι αν είναι βάσιμο δίλημμα ή ψευδοδίλημμα.

 
At 5/23/2011 11:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

κορίτσια, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν δεν θα είναι οι πιο άχρηστοι και σίγουρα δεν θα είναι οι κομματικοί συνδικαλιστές, τα λαμόγια και οι διαπλεκόμενοι. Κάτι κακομοίρηδες θα είναι που μπορεί και να έκαναν τη δουλειά τους. (εκτός και αν πιστεύετε ότι ο ΑΣΕΠ θα κρίνει, με ποια κριτήρια άραγε, ποιοι και πώς).
Όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα, τα βύσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Άλλοι θα την πληρώσουν.
Φριζενμπίχλερ.

 
At 5/24/2011 12:59:00 π.μ., Anonymous Μεγαλος Βεζυρης said...

Ασφαλώς, ΑΝ μπαίνει το δίλημμα. Αλλωστε το έγραψα.

Αλλα περαν δεοντολογιων - μπαινει. Ιδιωτικοι υπαλληλοι απολυονται συνεχως. Και οι δημοσιοι δεν απηργησαν ποτε για αυτους.
(Δεν θεωρω αυτο το σχολιο προβοκατορικο - επιμενω, ειμαστε ως κοινωνια πολυ μακρια απο ηθικες στασεις ομαδων. Κατι τετοιο θα ειχε κανει μεγαλη διαφορα.)

Λεω οτι στην τρέχουσα εκδοχή πραγμάτων, πιστευω οτι το διλημμα ειναι πραγματικο - εκτος αν δεχτει μια πλειοψηφια ανθρωπων τη ριζικη αναπροσαρμογη των οικονομικων, καταναλωτικων κλπ δεδομενων η φαντασιωσεων της. Η διακριση διαθεσιμου εισοδηματος απο αλλες παραμετρους ποιοτητας ζωης ζαλιζει. Το ποσο μπορει να κοστιζει εμμεσα μια κραυγαλεα ανισοτητα, ειναι κατι για τον προσδιορισμο του οποιου, προφανως οχι τυχαια, η παιδεια, κοινωνικη και σχολικη, των πιο πολλων ανθρωπων δεν τους ετοιμαζει.

Προς το παρον, παγκοσμίως υπάρχει μια δομική ανεργία σε ποσοστα που κυμαίνονται ανα συγκυρια, ασφαλώς ως πιεση προς τους εργαζόμενους.

(Ακολουθει σχολιο περιφερειακης σχεσης με το κειμενο, μειωμενης ευθυνης, βραδυ, κρασακι, παραειναι γενικο, προφανως μπαζει, αλλα νομιζω δεν ειναι ακυρο) - Ο καπιταλισμός απευθύνεται αποτελεσματικα σε βαθια πάθη του ανθρώπου. Τρομάζει τον άνθρωπο που δουλεύει για να ζει, διεγείρει την απληστια αυτου που ζει για να δουλεύει. Εξασφαλιζει καποιον επαρκη αρτο, ανοστο βεβαια συχνα, αγχωμενο, αλλα αρκετα θεαματα και φαντασιωσεις ευτυχους μελλοντος, εχεις και τον εγκληματια διπλα να φοβασαι τα χειροτερα, παλι καλα που δεν παθαμε και τιποτα. Η (ριζοσπαστικη-οχι σοσιαλδημοκρατικη) αριστερα σε ποια παθη απευθυνεται? Αλλιως, τι ειδους ανθρωπους χρειαζεται; Φτιαχνονται ταχυρρυθμα μεσα σε μια εξεγερση; Δε λεω, "δε θελω να με πηδας αλλο", αλλα αν το μυαλο σου ειναι φτιαγμενο στο ποιος πηδαει ποιον, που πας αφου φας αυτον που σε πηδαγε;

(Ξερω. "Καντο τωρα αντι να το ψειριζεις, και βλεπουμε". Ισως. Τουλαχιστο θα ειναι σαν παρτυ. Απλως απο μερικα ξυπνας μεθυσμενος και ισως εγκυος - εφοσον θηλυ.)

 
At 5/24/2011 02:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Γιατί τρομάζει η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων; Επειδή καταργεί ένα ακόμη όριο προστασίας, ένα ακόμη κατά τα λεγόμενα της άλλης πλευράς «ταμπού».
Γιατί είναι σωστό και δίκαιο να μας πιάνει πόνος για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και να μην μας πιάνει αντίστοιχος πόνος για τις απολύσεις των ιδιωτικών; Δεν είναι ούτε σωστό ούτε δίκαιο. Λάθος και άδικο είναι.
Ωστόσο πολιτικά μιλώντας βρίσκεται ιστορικά πιο κοντά στην αλήθεια πως τα εργατικά δικαιώματα που κατοχυρώνονταν για τον δημόσιο τομέα συμπαρέσυραν προς τα πάνω τα δικαιώματα που κατοχυρώνονταν και για τον ιδιωτικό. Αντίθετα οικονομικά μιλώντας δεν ξέρω από πού προκύπτει πως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα ωφελήσουν ιδιωτικούς. Θα ρίξουν σε ένα βαθμό δαπάνες και θα μειώσουν και έλλειμμα, οκ. Αλλά θα έχουν και άλλες παράπλευρες συνέπειες σε θέματα χρημάτων που θα υπάρχουν προς διάθεση στην αγορά, θα βαθύνει η ύφεση κλπ
Μου φαίνεται λοιπόν κάθε άλλο παρά αυτονόητο το δίλημμα χάνεις τη δουλειά σου ή εγώ ή εσύ. Μου φαίνεται περισσότερο πιθανό να πρόκειται για έναν ακόμη αυτοματισμό: εσύ τη χάνεις τη δουλειά σου και μένεις απροστάτευτος - γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τον άλλο;

 
At 5/24/2011 08:30:00 π.μ., Anonymous Lex Luthor said...

“Ο καπιταλισμός απευθύνεται αποτελεσματικα σε βαθια πάθη του ανθρώπου. Τρομάζει τον άνθρωπο που δουλεύει για να ζει, διεγείρει την απληστια αυτου που ζει για να δουλεύει.”
………………………………………………………………………………………………..


@ Μεγάλε Βεζύρη οι οπαδοί του καπιταλισμού υποστηρίζουν χρόνια τώρα ότι λόγω της «ανθρώπινης φύσης» κανένα διαφορετικό σύστημα δεν είναι εφικτό.
Η επιστήμη λέει ότι κάποιες συμπεριφορές έχουν γενετική προδιάθεση. Πάνω σε αυτό πάτησαν για να στηρίξουν όλο το οικοδόμημα. Τεράστια πλάνη.
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ δεν σημαίνει ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ. Σαφώς και ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο περιβαλλοντικός.

Αν ο Αϊνστάιν είχε γεννηθεί σε μια τρώγλη στο Μπαγκλαντές έχω την υποψία ότι δεν θα είχε διατυπώσει τη θεωρεία της σχετικότητας. Αντίθετα, κάποιος με χαμηλή νοημοσύνη που έχει όμως λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη και ενθάρρυνση μπορεί και να γίνει πρωθυπουργός χώρας, με βλέψεις για διεθνές αξίωμα.

Δεν χρειάζεται μεγάλη νοημοσύνη για να καταλάβει κάποιος ότι ένας τρόπος με τον οποίο το σύστημα αυτοσυντηρείται είναι η εκπαίδευση. Από μικροί εκπαιδευτήκαμε ως καταναλωτές (ειδικά οι νεώτερες γενιές). Πλέον η απόλυτη επιτυχία και ο νο1 στόχος δεν είναι ούτε η ηθική, η επιστήμη, η συνεισφορά στα κοινά (όπως ήταν ακόμη και αιώνες πριν) αλλά η συσσώρευση πλούτου.

 
At 5/24/2011 09:02:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Η ύφεση δεν έρχεται μόνο με τη μείωση της ανεργίας έρχεται κυρίως με την αύξηση της φορολογίας. Μην ξεχνάμε ότι για να πληρωθεί ένας δημόσιος υπάλληλος πρέπει να φορολογηθούν δέκα ιδιωτικοί. Φυσικά με το που θα βγει στην ανεργία ένας ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ιδιωτικός υπάλληλος θα ρίξει την κατανάλωση και θα σπάσει και τα μεροκάματα. Μακροπρόθεσμα όμως θα στραφεί σε κάτι παραγωγικό, που θα αυξήσει τη γενική πραγματική παραγωγή προϊόντος. Και από τη στιγμή, μιλώντας για το τώρα, που το κράτος μαζεύει λεφτά ανελέητα, είναι καθαρή αυτοκτονία να τα στερεί από παραγωγικές διαδικασίες για να διατηρήσει μη παραγωγικές. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να αυξήσεις άλλο τη φορολογία, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Είναι αδιανόητο ο εργοδότης που έπεσε έξω (το ελληνικό δημόσιο) να μην μπορεί να απολύσει, έστω και ως δυνατότητα.

Άρα η σκέψη ότι δεν πρέπει να απολύσουμε υπαλλήλους από θέσεις καταβώθρες παραγωγικού χρήματος για να μην ρίξουμε την κατανάλωση και επιτείνουμε την ύφεση μπορεί να αντιστραφεί. Γιατί να μην ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ καινούριους που θα βγουν στους δρόμους, θα καθαρίζουν, θα τραγουδάνε, και θα περιθάλπτουν αδέσποτα κουταβάκια. Και η πόλεις θα ομορφύνουν και την ύφεση θα καταπολεμήσουμε. Προφανώς αυτό δεν παίζει, ε, και τι να κάνουμε δεν μπορώ να δεχθώ ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τον ΙΔΑΝΙΚΟ αριθμό υπαλλήλων.

Δεν έχει να κάνει με blame game έχει να κάνει με οικονομική επιβίωση. Θα ήθελα να γράψω και για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά δεν προλαβαίνω.

@Lex

Όχι αναφέρομαι εδώ.

"Οι ανισότητες μεγαλώνουν και οι περισσότεροι από τις παραπάνω κατηγορίες ίσως βάλουν μυαλό μόλις πλησιάσουν την πόρτα της εξαθλίωσης ή μόλις κάποιος εξαθλιωμένος περάσει τη δική τους πόρτα και τους βάλει το iphone στον κώλο."

"Τελικά δεν ήταν i-phone ήταν κάμερα."

 
At 5/24/2011 09:24:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Διόρθωση, η ύφεση δεν έρχεται μόνο με την αύξηση της ανεργίας

 
At 5/24/2011 01:08:00 μ.μ., Anonymous the elf at bay said...

Διαχυμένες ευθύνες σε πολύ κράτος. Αντιλαμβάνεσαι το έκτρωμα;

 
At 5/24/2011 01:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πράγματι, τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν το ανώτατο όριο, τον δείκτη στον οποίο έτεινε η αντίληψη της κοινωνίας για τις επιθυμητές εργασιακές σχέσεις.

Ο θυμός εναντίον των κακώς κειμένων του Δημόσιου ίσως να είναι κατανοητός αλλά περιέχει και απερίσκεπτη εκδικητικότητα που ξεχνά πως όταν μειώνεται ένα πλαφόν, μειώνεται ανάλογα για όλους.

Επίσης ξεχνάμε τις βασικότατες ελλείψεις στην ανύπαρκτη διοίκηση του Δημόσιου τομέα. Δεν θα επιβίωνε ιδιωτική επιχείρηση με τέτοιο μάνατζμεντ -και οι μισθοί θα ήταν το τελευταίο πρόβλημα απ΄ όλα. Δεν είναι όσιοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Απλώς πιέζονται περισσότερο σε πιο συγκεκριμένους στόχους. Οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλο χώρο θα αντιμετώπιζαν τη δουλειά τους διαφορετικά. Μάλιστα, τέτοιοι άνθρωποι όταν βρίσκονται στον αργοκίνητο χώρο του Δημόσιου τομέα αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους διαφορετικά -παρά το αρχικό πολιτισμικό σοκ! Το εργασιακό περιβάλλον δεν τους επιτρέπει να διατηρούν τη νοοτροπία του ιδιωτικού τομέα.

Αντί για απολύσεις, γιατί δεν συζητάμε για το πώς όλο αυτό το δυναμικό θα μπορούσε να γίνει παραγωγικό και να δημιουργεί πλούτο και ευκαιρίες για όλη την Ελλάδα; Να προσφέρει σωστές υπηρεσίες και να χρησιμοποιείται σωστά;

 
At 5/24/2011 04:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι θέλει να πει ο ποιητής;

 
At 5/24/2011 04:12:00 μ.μ., Blogger celin said...

http://celinathens.blogspot.com/2011/05/blog-post_20.html

Aφιερωμενο.

 
At 5/24/2011 05:08:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

@ΑΦ κουράστηκα.

Κι εγώ σε αυτό αναφέρομαι. Διάβασε το ξανά και διάβασε και την ερμηνεία που έδωσα (αν και δε νομιζώ οτι χριεαζόταν). Επανέλαβε την ιδια διαδικασία μερικές φορές. Αν και πάλι δε μπορεις να ενώσεις τις τελιτσες τοτε πραγματικά μου λύνονται πολλά ερωτήματα.

 
At 5/24/2011 05:39:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Δεν είναι η ερμηνεία που είναι απαράδεκτη, είναι αυτό που λες καθαυτό. Αν επιμένεις ότι αυτό που έγραψες μπορεί να βγει από το μυαλό φυσιολογικού ανθρώπου, συγχαρητήρια.

Είναι αστείο, πως όταν ξεμένουμε από ρεαλιστικά επιχειρήματα το ρίχνουμε στον κακό καταναλωτισμό στο εποικοδόμημα και τον κομμουνιστή άνθρωπο. Αν ο καταναλωτισμός είναι κακό πράγμα, γιατί μας ενοχλεί το ότι φτωχαίνουμε; Ο εργαζόμενος που διαμαρτύρεται για την μείωση του εισοδήματος του, το κάνει επειδή χάνει πραγματική δυνατότητα χρήσης ή επιλογής υλικών αγαθών και υπηρεσιών (καταναλωτισμός) ή επειδή είναι καπιταλο-εκπαιδευμένος; Ποιος θα κρίνει τι είναι καταναλωτικό και τι είναι απαραίτητο; Τι μας ενδιαφέρει τελικά, το να γίνουμε πλουσιότεροι ή το να γίνουμε ενάρετοι; Τρέχα γύρευε.

Σε ότι με αφορά και προς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές, δεν είναι το ζήτημα μου ούτε ρεβανσιστικό, ούτε κάποιο απωθημένο. Νομίζω ότι το έχω ξεκαθαρίσει επαρκώς.

 
At 5/24/2011 05:54:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Και για να μη λέμε ο κάθενας ότι γουστάρει για τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων , σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε σχέση με το συνολικό εργατικό δυναμικό είναι 11,4%, πολύ κάτω από το μέσο όρο στην Ε.Ε. που είναι 17%.

Φυσικά ο λόγος που οι "μάγκες'' ζητάνε απολύσεις είναι για την αυξηση στην προσοφορά εργασίας και την συνεπόμενη μείωση του κόστου της. Και ναι θα έρθουν έτσι επενδύσεις και ναι θα δώσουνε δουλειες αλλά όχι δεν θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, ούτε θα χορεύουμε συρτάκι σε ομόκεντρους κύκλους στο προαύλιο της φάμπρικας όπως στα προσεχώς της ταινίας που παίζει εντός των νεοφιλελευθέρων εγκεφάλων.

Είναι προφανές ότι θέλουνε φτήνα εργατικά χέρια , που θα παραμείνουν φτηνά και η απογύμνωση του δημοσίου είναι μονόδρομος. Θα έχουμε δυνατό ΑΕΠ , ανάπτυξη, μισθούς στα 500 ευρώ και βενζίνη στα 2 ευρώ (η Τουρκία δεν ειναι μακριά).

Φυσικά το μικρό κράτος δεν θα είναι τίποτα άλλο από το "πουτανάκι" των εταιρειών (ήδη είναι) και δεν πρόκειται να ασκεί κάνενα σοβαρό έλεγχο πουθενά.


Και λυπάμαι που θα γίνω προφήτης κακών αλλά έχω τονο φοβο στη δραχμή θα επιστρέψουμε. Και δεν με φοβίζει αυτό αλλά το οτι οταν θα επιστρέψουμε δεν θα έχουμε καμια ΔΕΚΟ στην κατοχή μας και ολα τα χρέη θα έχουν μετατραπεί σε ενυπόθηκα δάνεια.

 
At 5/24/2011 05:59:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

@AΦ οπότε γι αυτό έκανες copy-paste το κομμάτι. Για να καταδείξεις τον ανισορροπο; Μετά λες οτι δεν λαικιζεις.

Πάμε λοιπον


Αυτος ο Lex Luthor ειναι νανισόρροπος. Εκανε ένα κατάπτυστο σχόλιο στο οποίο βεβήλωσε τον πρωκτο ενος νεκρού ανθρώπου. Δεν σεβάστηκε ουτε το νεογένητο παιδί του. Τα ισοπέδωσε όλα. Ντροπή και αίσχος. Την ώρα που ολη η Ελλάδα θρηνεί αυτός κοριδευει τον νεκρο και πιθανότατα χαιρεται με την δολοφονία του.

Πάμε όλοι μαζι...


(είσαι σίγουρος οτι δεν δουλευεις στην τηλεοραση; )

 
At 5/24/2011 06:13:00 μ.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Και το ξέρω οτι έγινα κουραστικος αλλά για να μη πέσει κάτω ούτε αυτο.


Το σχολιο πέρι i-phone εγινε στο κειμενο "2ος χρονος" . Λίγες μέρες μετά μαθαινω οτι σκοτωσαν έναν ανθρωπο για μία κάμερα. Συμπλήρωσα το περι κάμερας μαζι με κάποια άλλα σχολια.

Φυσικα ΑΦ, ουτε ολο το σχολιο αντεγραψες ουτε τις διαφορετικες ημερομηνιες.

είσαι εντελώς σιγουρος οτι δεν δουλευεις στην τηλεοραση;

 
At 5/24/2011 06:29:00 μ.μ., Anonymous Μεγαλος Βεζυρης said...

@ Lex Luthor
"Αντίθετα, κάποιος με χαμηλή νοημοσύνη που έχει όμως λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη και ενθάρρυνση μπορεί και να γίνει πρωθυπουργός χώρας, με βλέψεις για διεθνές αξίωμα. "

Εχεις καποιον στο μυαλο σου ;-)

Εννοειται οτι ισχυουν αυτα που λες για τον Αινσταιν. Ομως αυτα ειναι επιμερους τυχες της ζωης, οχι συλλογικες καλλιεργειες στη συνειδηση ολοκληρων λαων. Επιμενω - η Αριστερα ειναι, ως αντιδραση στη δεξια κτηνωδια και αποβλακωση, ουτοπικη και αιθεροβαμων. Οι ανθρωποι ασφαλως δεν ειναι κτηνη, αλλα δεν ειναι και αγγελοι, και δυστυχως οι διαλογοι μας ειναι διαλογοι κουφων που απλως σκεπαζουν προχειρως τις τρυπες του σχεδιου τους γιατι σιχαινονται το αλλο.

Ασφαλως το συστημα αυτοσυντηρειται με την εκπαιδευση. Καθε συστημα. Και το παιδακι που λεει "θελω Ειρηνη και οχι Πολεμο, ολοι να αγαπιομαστε" με την κνιτισα νηπιαγωγο απο πισω, και το παιδακι που χαμογελαει διπλα στον καμενο αραπη στο πανηγυρι της ΚΚΚ, ειναι παιδακια που τους λενε μπραβο και χαιρονται. Εννοειται προ ολιγου πλακωσαν το αλλο παιδακι για να του παρουν τη γομα-φραουλα. Αυτα που λες περι αλλων αξιών (επιστημης, ηθικης, συνεισφορας στα κοινα - παραλειπεις άλλα, εξισου αποτελεσματικα, αλλα που μαλλον δε σου αρεσουν, θρησκεια, εθνος, "πας μη Ελλην βαρβαρος") στηριζουν το κοινωνικο οικοδομημα, και πραγματι εδω το συγχρονο παιχνιδι εχει τρελαθει και λειτουργει ανεξελεγκτα και καταστροφικα, αλλα η συγκρουση και ο πολεμος, η χρηση της δυναμης ως πειθαναγκασμος ατομων και συλλογικοτητων, ηταν παντα στην ιστορια καθε κοινωνιας, και μαλιστα η ραχοκοκαλια αυτου πανω στο οποιο οι ανθρωποι ζουσαν τις "ωραιες ζωες" τους. Μια αλλη Αριστερα κατι θα πρεπει να μπορει να πει για αυτην την αληθεια και τα ορια του ανθρωπου.

(Να ενα οριο - ολοι οσοι γραφουμε, ακομα και εδω, πιστευουμε οτι οι αλλοι που δε συμφωνουν με εμας ειναι απο κακοπροαιρετα καθαρματα εως κολημενοι ηλιθιοι. Δεν το λεμε παντα ευθεως, αλλα το νιωθουμε βαθια μεσα μας. "Μα πως γινεται να μην καταλαβαινεις..." Ε - αυτη η αυτοπεποιθηση, που παταει στην ιδεα οτι εγω εχω τη σωστη θεα του κοσμου, ειναι τεραστιος βραχος στην ψυχη καθενος. Ειτε σφαζεις Πακιστανο στα Πατησια, ειτε Κινεζο αντιφρονουντα στην Πολιτιστικη επανασταση, εχεις παντα δικιο μεσα σου. Η δικη μου εκδοχη αριστερας πρεπει να εχει κατι ουσιαστικο πανω σ'αυτα, κι οχι να ανοιγει βεντετες για τους νεκρους της και να ξεγραφει τους νεκρους των αλλων. Τοτε ειναι απλως μια φυλη σε πολεμο με αλλη.)

 
At 5/24/2011 06:38:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Αφενός έτσι μπράβο παραδέξου τα.

Από την άλλη, εσύ έπρεπε από την αρχή να δώσεις πλήρεις εξηγήσεις και όχι να στα βγάζουμε με το τσιγγέλι. Ο λόγος που δεν έκανα πλήρες copy-paste μαζί με τις ημερομηνίες, αλλά επιλεγμένο, είναι να μην γεμίζω το χώρο με άσχετα σεντόνια, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να το πιστέψεις.

Αφεταίρου είναι πολύ φτηνή δικαιολογία, γιατί ο εν λόγω απαράδεκτος νοηματικός συνδυασμός προκύπτει μετά το γεγονός. Τι σημασία έχει αν το i-phone βρισκόταν αρχικά σε κώλο συνομιλητών πριν το γεγονός, και περάσε κάπου αλλού μετά το γεγονός;

Δεν με ενδιαφέρει η εμμονή σου με την τηλεόραση, αλλά για να μη σου μείνει η απορία δεν έχω καμία σχέση.

 
At 5/24/2011 07:07:00 μ.μ., Anonymous Μεγαλος Βεζυρης said...

Το κουρασα λιγο με τα - οντως - σεντονια μου. Τελευταιο.

(Old boy, μην το αναρτησεις αν το βρισκεις ασχετο η πολυ απο αυτο στα Αγγλικα. Πρωτιστως ειναι για σενα. Δεν τα λεει ολα, λεει μερικα δικα μου με αφορμη πολλα δικα σου, που παντα με αναγκαζουν να σκεφτομαι και ποτε δε με μετακινουν.Τουλαχιστον οχι πολυ ;-) Η συμφωνια δεν ειναι οτι καλυτερο μπορει να συμβει σε ενα διαλογο.)

Να κατι, ασχετο μαλλον, αλλα ωραιο. Ειναι μονο η ΜΙΑ μερια απο ενα διαλογο, ετσι? Σιγουρα υπαρχει αντιρρηση, και στο κειμενο ωραιοτατη, - αλλα χωραει αρκετη αληθεια εδω, και παντως αρκετη απο τη δικη μου. Καπου εκει ειναι τα σχολια μου για τα παθη.


All these people with their convulsions and complaints.

As if you had nothing better to do...than be their lawyer...and doctor... and confessor.

That's how it is, Marat.

That's how she sees your revolution.

They have toothache, so their teeth should be pulled.

Their soup's burnt. They shout for better soup.

A woman finds her husband too short, she wants a taller one.

A man finds his wife too skinny, he wants a plumper one.

One man's shoes pinch, but his neighbour's shoes fit comfortably.

A poet runs out of poetry and desperately gropes for new images.

For hours an angler casts his line. Why aren't the fish biting?

And so they join the revolution...thinking the revolution will give them everything.

A fish, a poem, a new pair of shoes...a new wife, a new husband...and the best soup in the world.


So they storm all the citadels...and there they are, and everything is just the same...no fish biting, verses botched,
shoes pinching...a worn and stinking partner in bed...and the soup burnt.

And all that heroism which drove us down to the sewers.

We can talk about it to our grandchildren...if we have any grandchildren.

 
At 5/24/2011 10:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Lex Luthor, δεν είπα ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βοηθήσουν τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκα όμως στη διαφορά αντιμετώπισης ανάμεσα στους ανθρώπους που απολύονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου πλέον το θεωρούμε κάτι το δεδομένο και το φυσιολογικό, και στις ενδεχόμενες απολύσεεις ΔΥ, που κάνουν το πολιτικο και μιντιακό κατεστημένο να σείονται συθέμελα.

Γιατί οι απολυμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι να θεωρούνται τα σίγουρα θύματα της κατάστασης αυτής?
Γιατί στον ιδιωτικό τομέα να θεωρείται φυσιολογική η απόλυση κάποιου που δεν είναι χρήσιμος στη εταιρεία, ενώ στο δημόσιο μια τέτοια κίνση να θεωρείται, βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επιδρομή κατά του εργαζόμενου λαού?

Αν άνοιγες εσύ μαγαζί Lex και είχες υπάλλήλους, και δε πήγαινε πολύ καλά, δε θα σου πέρναγε καθόλου από το μυαλό να απολύσεις κάποιον ή κάποιους?

Οσο για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τι να σου πω. Αν δεν ζεις στην Ελλάδα και δεν έχεις από μόνος σου εικόνα της πραγματικότητας μπορώ τότε μόνο να σε δικαιολογήσω.

 
At 5/25/2011 09:46:00 π.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Μεγάλε Βεζίρη δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να διαφωνούμε όταν δεν διαφωνούμε.
Δεν είπα ότι οι άνθρωποι είναι άγγελοι, είπα απλά ότι δεν είναι γενετικά προκαθορισμένο αν θα είναι άγγελοι ή διάβολοι. Δηλαδή θεωρητικά , σε μια δίκαιη κοινωνία , με σωστή εκπαίδευση είναι δυνατόν να μη παράγονται κλέφτες, ρατσιστες, εγωπαθείς κτλ.
Την αριστερά είμαι ο τελευταίος που θα την υπερασπιστεί. Έχω όμως βιώσει την τρέλα του όποιος μιλάει εναντίον του νεοφιλελευθερισμού , της κατάλυσης του κράτους και της χαμηλής φορολογίας να αντιμετωπίζεται ως Σταλινικός.
Για τον φανατισμό στις διαφωνίες τα δέχομαι όλα. Ωστόσο σε πολλές διαφωνίες κάποιος θα έχει δίκιο. Ίσως όχι 100% αλλά θα έχει. Αν κάποιοι δεν είχαν στηρίξει και παλέψει για τις απόψεις τους στο παρελθόν σε τι κόσμο θα ζούσαμε;

Ανώνυμε πολίτη αν δεν δέχεσαι στατιστικά αλλά δέχεσαι την διαίσθηση σου δεν ξέρω σε τι βάση μπορούμε να συζητήσουμε.
Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι θέμα σοβαρό γιατί επί το πλείστον οι προϊστάμενοι είναι αιρετοί. Υπήρχε κάποιος λόγος που θεσπίστηκε η μονιμότητα. Δηλαδή η άρση της μονιμότητας είναι κάτι που όντως θα δημιουργήσει κομματικούς στρατούς.
Η γνώμη μου (που στηρίζεται από στατιστικά) είναι ότι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί. Η διανομή τους είναι άθλια. Υπάρχουν υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και άλλες με τεράστιο περίσσευμα. Ανακατανομή χρειάζεται, όχι απολύσεις. Χρειάζεται επίσης ένα στειλιάρι να σηκώσει από τα γραφεία τους βολεμένους και να τους βάλει να δουλέψουνε (πχ το προσωπικό στην καθαριότητας που έβαλαν στα γραφεία για να δίνουν τη δουλειά σε εργολάβους). Χρειάζεται ακόμα αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο ώστε να φεύγουν τα λαμογια με την πρωτη. Και ναι, χρειάζεται ενιαίο μισθολόγιο για να μη πληρώνεται ο καθένας όσο θέλει.

Ακόμα και να συζητούσα το θέμα των απολύσεων δεν θα το έκανα ποτέ για να δημιουργήσω φτηνό εργατικό δυναμικό στους μάγκες. Τώρα δεν είναι η εποχή.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home