Σάββατο, Απριλίου 30, 2011

Η διαρθρωτικότερη των αλλαγών

Τα δυο κακά της μοίρας μας: 1) Κράτος, πολύ κράτος, πάρα πολύ κράτος. 2) Ανομία, πολλή ανομία, πάρα πολλή ανομία. Κάνουμε το λάθος να τα εξετάζουμε ξεχωριστά, ενώ δεν έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές πληγές, αλλά με μία, ενιαία. Είναι ή δεν είναι οι νόμοι το κατ’ εξοχήν κρατικό προϊόν; Tι άλλο αντανακλά η ανομία παρά μία ακόμη αδυναμία του Μεγάλου Ασθενή, την αδυναμία του να διασφαλίσει την ομαλή διακίνηση και αγορά του βασικού του προϊόντος;
Δες τη βαβέλ της πολυνομίας· δεν θα γκρεμιζόταν άμεσα, αντικαθιστάμενη από λειτουργικά νομοθετικά οικοδομήματα, αν είχαμε ιδιώτες νομοθέτες; Δες την ανοχή της ανομίας· θα επέτρεπε ποτέ ιδιώτης νομοθέτης τέτοιον ευτελισμό της επενδύσεώς του; Αφού έχουμε συμφωνήσει (όχι απαραίτητα εμείς ως πολίτες, η γνώμη μας είναι άλλωστε δευτερεύουσας σημασίας πια) ότι το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει τον επιχειρηματία, γιατί να μη συμφωνήσουμε πως το κράτος δεν μπορεί να παριστάνει ούτε τον νομοθέτη; Γιατί να μην προβούμε στη διαρθρωτικότερη των αλλαγών, αφήνοντας στην άκρη τα ημίμετρα; Αλλωστε, αφού ελέω μνημονίου ο ρόλος του κρατικού νομοθέτη είναι πλέον μεσολαβητικός, ο μεσάζων μόνο κόστος προσφέρει στο τελικό προϊόν.
Η μεγάλη ευλογία της εποχής είναι ότι έφυγαν από τα μάτια μας οι τσίμπλες δεκαετιών και εντοπίσαμε τις ρίζες των προβλημάτων μας: Ο συνδικαλισμός, η ένωση των εργαζομένων σε συνδικάτα που μεγέθυνε τη δύναμή τους, εκτοξεύοντας το εργατικό κόστος και καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητα. Τα απότοκα του συνδικαλισμού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι απεργίες. Το εργατικό δίκαιο εν γένει, με τον προσανατολισμό του στην προστασία τού δήθεν ασθενέστερου (του εργαζόμενου) πάνω στην καμπούρα του τελικά ασθενέστερου (της ελληνικής οικονομίας).
Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να φύγει μια ακόμη τσίμπλα, να σπάσει ένα ακόμη ταμπού. Το ένα μετά το άλλο τα κράτη με τους δικούς τους νόμους, τον δικό τους τρόπο οργάνωσης κλατάρουν, φαλιρίζουν, βγαίνουν στα πιτς. Αυτά τα οικονομικά αποτυχημένα πρότζεκτ, αυτά τα ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν μορφώματα, αυτά τα αενάως απευθυνόμενα στο στιβαρό χέρι των αγορών μαγαζάκια, με ποια λογική περιμένουμε πως μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη νομοθετική τους εξουσία;
Οι νόμοι είναι η κρατική περιουσία που κατ’ εξοχήν βαλτώνει, λιμνάζει, καταπατάται από ιδιώτες που δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν. Εχει έρθει ο καιρός για νόμους όχι κρατικούς, για νόμους αξιοποιημένους, για νόμους ιδιωτικοποιημένους. Για νόμους που επιτέλους θα γίνονται σεβαστοί. Για νόμους που δεν θα πηγάζουν πια ούτε κατ’ όνομα από το αδειανό κρατικό πουκάμισο, αλλά αδιαμεσολάβητα από τη λογική της αγοράς, την ηθική της αγοράς, την αποτελεσματικότητα της αγοράς.
Μήπως όμως αφαιρώντας του και τη νομοθετική λειτουργία θα απογυμνώσουμε εντελώς το κράτος; Οχι. Είναι η ίδια η πραγματικότητα που ενώ απαξιώνει θεμελιώδεις λειτουργίες των κρατών, δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για νέες, ακόμη θεμελιωδέστερες: τη συνεχή ροή προς τις τράπεζες πακέτων στήριξης και ενίσχυσης. Γιατί, δες το και μόνος σου: αν καταρρεύσουν οι τράπεζές σου, θα καταρρεύσει την ίδια ώρα κι η ζωή σου. Το κράτος σου όμως έχει καταρρεύσει καιρό τώρα, όντας οικονομικά και πολιτικά υποτελές, και η ζωή σου συνεχίζεται· τρισχειρότερη, αλλά συνεχίζεται. Χωρίς κράτος την παλεύεις. Χωρίς τράπεζες, λεπτό.
(Καθημερινή, 30.4.11)

19 Comments:

At 4/30/2011 11:34:00 μ.μ., Anonymous pheasant said...

Εξαιρετικά αιχμηρό. Σου έχουν πουλήσει το σχοινί που θα τους κρεμάσεις μου φαίνεται..

 
At 5/01/2011 12:38:00 π.μ., Blogger Rodia said...

"δεν θα γκρεμιζόταν άμεσα"
άμεσα ή αμέσως;

κατα τα άλλα, σούπερ!

 
At 5/01/2011 12:44:00 π.μ., Anonymous ανώνυμους said...

πόσοι συνειδητοποιούν ότι γράφεις ειρωνικά άραγε;

 
At 5/01/2011 01:06:00 π.μ., Anonymous fish said...

bravissimo!

 
At 5/01/2011 01:11:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Aπό την ανανεωτική κρατικίστικη αριστερά σε αναρχοκαπιταλιστικές αναζητήσεις έστω και υπό ειρωνικό βλέμμα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία :)

Όχι λοιπόν γιατί η νομοθεσία πρέπει να εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας. Υπό τη σκέπη του Συντάγματος, που πάλι εκφράζει την πλειοψηφία, αλλά με έναν πιο διαχρονικό και δυσμετάβλητο τρόπο για να καλύπτει τις περιπτώσεις που η πλειοψηφία απειλεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και τις απότομες μεταβολές του πολιτεύματος. Γιατί μια αρχή που πιστεύει ότι έχει το νομοθετικό αλάθητο και γνωρίζει εκ των προτέρων τι είναι καλό για τον λαό, είτε είναι ιδιώτης, είτε επαναστατικός ηγέτης με τις καλύτερες προθέσεις θα γίνει τελικά δικτάτορας. Γιατί το θέμα δεν είναι οι νόμοι να είναι βέλτιστοι, αλλά να μπορούν να κριθούν από όλες τις μπάντες, και να έχει και ο λαός ευθύνη για αυτούς. Γιατί εντέλει η εμπειρία μετράει και η εμπειρία λέει ότι το πολίτευμα της συνταγματικής αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας κυριάρχησε στον κόσμο, προς απογοήτευση των ιδεολογικά πλέον έωλων. Δεν έχει παρά να ρωτήσει κανείς, για να είμαστε και την επικαιρότητα, τους Σύριους που σκοτώνονται στους δρόμους για αυτό τον τύπο δημοκρατίας, ενώ εμείς γκρινιάζουμε για αυτήν στο ίντερνετ.

Όσο για την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση των κρατών που περιγράφεις, είναι ελαφρώς υπερβολική.

Κατά τα άλλα ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100040_30/04/2011_440611

Ως φιλελεύθερος, να ευχαριστήσω τον συνδικαλάρχη της ΓΕΝΟΠ, που τις τελευταίες μέρες ξέρασε τόσο θράσος στα μούτρα του εργαζόμενου λαού, έτσι ώστε να βοηθήσει σημαντικά στο να κατανοήσει ο καθένας τις μεθόδους και τις αντίληψεις της μαφιόζικων συμμοριών που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία

 
At 5/01/2011 01:34:00 π.μ., Blogger Кроткая said...

δλδ πιστεύει κανείς πως οι νόμοι δεν υπαγορεύονται ήδη από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο κράτος;
οκ, πιάνω το point σου, αλλά νομίζω πως η πραγματικότητα το έχει ήδη ξεπεράσει.

 
At 5/01/2011 09:06:00 π.μ., Anonymous Lex Luthor said...

 Έχεις δίκιο ΑΦ. Είναι εξοργιστικό να λυμαίνονται οι συμμορίες την κρατική περιουσία ενώ ξέρουν όλοι καλά ότι αυτό είναι δουλειά των Τραπεζών, των επενδυτικών οίκων και των μεγάλων επιχειρήσεων.

 
At 5/01/2011 10:21:00 π.μ., Blogger Θανασης Ξ. said...

.."Η μεγάλη ευλογία της εποχής είναι ότι έφυγαν από τα μάτια μας οι τσίμπλες δεκαετιών και εντοπίσαμε τις ρίζες των προβλημάτων μας: Ο συνδικαλισμός, η ένωση των εργαζομένων σε συνδικάτα που μεγέθυνε τη δύναμή τους, εκτοξεύοντας το εργατικό κόστος και καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητα. Τα απότοκα του συνδικαλισμού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι απεργίες. Το εργατικό δίκαιο εν γένει, με τον προσανατολισμό του στην προστασία τού δήθεν ασθενέστερου (του εργαζόμενου) πάνω στην καμπούρα του τελικά ασθενέστερου (της ελληνικής οικονομίας)."...

Δεν ξέρω ποιός ..ευλογημένος το έγραψε, αλλά κάτι ..πίνει. Δεν εξηγείται αλλιώς :)))))

 
At 5/01/2011 03:50:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Και των μικρών επιχειρήσεων Lex, μην τις βάζεις στην απέξω.

 
At 5/02/2011 12:48:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Αφάνταστα διασκέδασα. Ελπίζω το σκοινί που τους κρεμάς να στό χουν όντως πληρώσει.

Κι ένα δωράκι από έναν μάστορα των ντοκιμαντέρ (BBC)τον Άνταμ Κέρτις
"The Mayfair set" (1999)
Τέσσερεις ιστορίες για την άνοδο των αγορών και την πτώση της πολιτικής εξουσίας. Το βρίσκετε στο youtube και χωρίζεται σε 4 επεισόδια των 6 μερών.

Επεισόδιο 1, μέρος πρώτο (ενδεικτικά):
http://www.youtube.com/watch?v=5U-sNn28dJk

ΑΦ μου εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά του λαικού καπιταλισμού, αλλά και στα παιδιά που πίστεψαν κάποτε ότι ο σοσιαλισμός δεν θα ήταν στην πράξη ένας εξίσου σκληρός καπιταλισμός.

Ο κόσμος που ζούμε χτίστηκε από ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ανεργία είναι μια παράπλευρη απώλεια της αύξησης της παραγωγικότητας.

 
At 5/02/2011 01:38:00 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Παλιόπαιδος στα πολύ χάι του...

 
At 5/02/2011 03:35:00 π.μ., Blogger FivosV said...

Είχε πει ένας γνωστός θεωρητικός της σημειολογίας, ότι όταν δεν καταλαβαίνει κανείς την ειρωνία σου, τότε δεν είναι πια ειρωνία.

 
At 5/02/2011 02:31:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@FivosV

αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα. Είναι κάτι που με απασχολεί ειλικρινά. Η πρόσληψη λοιπόν, ανατρέπει/προσδιορίζει το περιεχόμενο του μηνύματος;
Σύμφωνα με όσα έχω καταλάβει μέχρι τώρα, όχι. Ή μάλλον όχι μόνιμα. Γιατί ένα έργο γραπτού λόγου, ζωγραφικής, κτλ παραμένει και μπορεί να πάρει άλλες σημασίες στο μέλλον, να αποκρυπτογραφηθεί,να ξαναδιαβαστεί, να επανερμηνευθεί. Αλλά είμαι ανοιχτή σε παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.

 
At 5/02/2011 03:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Όταν δεν καταλαβαίνει κανείς την ειρωνεία μου, σημαίνει ότι οι καιροί είναι τόσο μεταβατικοί που και ο πλέον εξωφρενικός ισχυρισμός μπορεί να εκληφθεί ως σοβαρό επιχείρημα. Με άλλα λόγια η παρανόηση της ειρωνείας των συγκεκριμένων κειμένων δεν με ενοχλεί, αφού αποτυπώνει το συγχυσμένο κλίμα της εποχής.

 
At 5/02/2011 03:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κροτ, αυτό λέω. Να καταργήσουμε τον κρατικό μεσάζοντα που μόνο κόστος προσθέτει στο τελικό προϊόν

 
At 5/02/2011 03:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Όσο για τα σχοινιά, υπάρχει και η πολύ απλούστερη εκδοχή: του μη κλεισίματος της πόρτας στην πολυφωνία.

 
At 5/02/2011 03:55:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“πόσοι συνειδητοποιούν ότι γράφεις ειρωνικά άραγε;”

Αγαπητέ κύριε “ανώνυμους”
Λόγω επαγγελματικής εμπειρίας, θα συμφωνήσω με την άποψη που λέει πως το 100% των
αναγνωστών της μόνιμης στήλης “Εξ αφορμης”, διαθέτουν την δυνατότητα να κατανοήσουν
πλήρως το “ύφος” του άρθρου του κυρίου Old Boy.
Πράγματι όμως , εάν το άρθρο συμπτωματικά το διάβασε και ένα ποσοστό από το 20% ( κατά δική μου εκτίμηση ) αναγνωστών της “Καθημερινής της Κυριακής” , που δεν διαβάζουν άρθρα με περισσότερες
από εκατό λέξεις, σε αυτούς ενδεχομένως να δημιουργήθηκε έκπληξη και απορία Αυτό όμως δεν το θεωρώ κακό, αντίθετα νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για να γίνουν μόνιμοι αναγνώστες της μόνιμης στήλης “Εξ αφορμής”.

 
At 5/02/2011 10:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

“Ο συνδικαλισμός, η ένωση των εργαζομένων σε συνδικάτα που μεγέθυνε τη δύναμή τους, εκτοξεύοντας το εργατικό κόστος και καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητα.”

Το να εκτοξευτεί το εργατικό κόστος στον ουρανό δεν είναι κακό, φυσικά!
Το να εκτοξευτεί το εργατικό κόστος στον ουρανό πατώντας σε ισχυρά fundamentals είναι Ό,ΤΙ καλύτερο!
Το να εκτοξευτεί το εργατικό κόστος στον ουρανό πατώντας σε δάνεια και μόνο, είναι Ό,ΤΙ χειρότερο, αστείο, αξιοθρήνητο και φυσικά δε σηκώνει ούτε ίχνος ειρωνείας από τη μεριά σου.
Τα συνδικάτα με τους συνδικαλιστές τους και κάποιοι θεωρητικολογούντες, πολλές φορές και αερολογούντες, έχουν τρομερές ευθύνες και όσο ειρωνεία και να βάζεις στα αρθράκια σου δε πρόκειται να τις εξαλείψεις.

Πελάγος

 
At 5/05/2011 09:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

no comments;;
Μόνο ειρωνείες;;

Πελάγος

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home