Πέμπτη, Δεκεμβρίου 09, 2010

CondomLeaks

Eπί αιώνες το σεξ ήταν θανάσιμο αμάρτημα. Μέχρι που η κόλαση έπαψε να πουλά.
Πρόσκαιρα το σεξ μετατράπηκε σε θανάσιμο νόσημα. Μέχρι που περιόρισαν το θάνατο στην ούτως ή άλλως συνηθισμένη Αφρική.
Αποκρυσταλλώνεται πια η νέα του διάσταση: το σεξ είναι δυνάμει τόπος εγκλήματος. Να δοθεί έμφαση στο «δυνάμει». Δεν είναι απαραίτητο ότι θα παραβείς το νόμο πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ενδέχεται και να μην τον παραβείς. Να γνωρίζεις όμως ότι από τη στιγμή που θα ανοίξεις αυτή την πόρτα όλα είναι ενδεχόμενο να συμβούν (του σπασίματος του προφυλακτικού σου συμπεριλαμβανομένου). Γιατί το να ανοίξεις αυτή την πόρτα σημαίνει ότι έχεις ήδη περάσει από άλλα εξίσου κακόφημα δωμάτια: κατά πάσα βεβαιότητα έχεις ήδη προβεί σε διαφόρων μορφών σεξουαλικές παρενοχλήσεις προς τη γυναίκα που έχεις την ώρα αυτή δίπλα σου. Μπορεί να σε συγχώρεσε, μπορεί να τις αποδέχτηκε, μπορεί να επέλεξε να μην σε καταγγείλει, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι εσύ υπερέβης τα εσκαμμένα και καταπάτησες τα νόμιμα. Και τώρα είσαι έτοιμος να τα υπερβείς ακόμη περισσότερο, είσαι έτοιμος να γαμήσεις. Μπορεί να σε συγχωρέσει και πάλι, μπορεί να το αποδεχτεί, μπορεί να επιλέξει να μην σε καταγγείλει. Μπορεί τελικά να συναινέσει. Αλλά και αυτή οφείλει να θυμάται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ότι δεν είναι μια γυναίκα που κάνει έρωτα με έναν άντρα, αλλά ένα εν δυνάμει θύμα απέναντι σε έναν εν δυνάμει θύτη. Οφείλει να θυμάται πως μόνο η δική της συναίνεση -και όσο αυτή διαρκεί- αποχαρακτηρίζει την υπό εκκρεμότητα εγκληματική διάσταση της ερωτικής πράξης.
Σε χτυπητή αντίθεση με τις ανωτέρω μετατοπίσεις της λειτουργίας του σεξ στην πορεία του χρόνου, η λειτουργία της εθνικής και διεθνούς δικαιοσύνης παραμένει συγκινητικά σταθερή: δεν σταματά με κάθε ευκαιρία να αποδεικνύει τα δύο μέτρα και τα δυο σταθμά της, τι την ενδιαφέρει και για τι αδιαφορεί, τι την κινητοποιεί και τι την βαλτώνει, πού είναι αδυσώπητη και πού ψυχούλα.
Η ασύνορη υποκρισία των θεσμών, η χυδαιότατα παλλακιδική τους διάσταση, οι θεσμοί ως αιώνιες πουτάνες της εξουσίας.

21 Comments:

At 12/09/2010 09:04:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Οφείλει να θυμάται πως μόνο η δική της συναίνεση -και όσο αυτή διαρκεί- αποχαρακτηρίζει την υπό εκκρεμότητα εγκληματική διάσταση της ερωτικής πράξης.

Νομίζω, ότι αυτή η φράση εμπεριέχει την απάντηση στην επιχειρηματολογία που προηγήθηκε. Ο μη σεβασμός της αναίρεσης της συναίνεσης είναι αυτή που είναι εν δυνάμει παράνομη, όχι το σεξ. Το ίδιο δεν θα μπορούσε να ισχύει για παράδειγμα, όταν παίρνεις στο αυτοκίνητό σου μια συνεπιβάτη, κάπου στην πορεία αυτή θέλει να κατέβει, και εσύ αρνείσαι να την αφήσεις;

Ακόμα, χωρίς να μπορώ να ξέρω τις λεπτομέρειες της δράσης της Σουηδικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση, και κατά πόσο έστησε κώλο, δεν οφείλουμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί πριν τη θεωρήσουμε πουτανάκι, μιας και μιλάμε για Σουηδία και όχι Σιέρα Λεόνε;

 
At 12/09/2010 09:13:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Στην χριστιανική ηθική -ήδη από τα ευαγγελικά κέιμενα- το σεξ είναι τόσο κακό, τέτοιο αμάρτημα, ώστε φρασεολογικά αποδίδεται όχι με την έννοια "συνουσία" ή κάτι ανάλογο, αλλά ως "πορνεία" ώστε να αποτρέψουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο.

 
At 12/09/2010 11:54:00 π.μ., Blogger Sissi Soko said...

Χρόνια πολλά, Old boy!

 
At 12/09/2010 02:04:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

"παλλακιδική διάσταση" και... θεραπευτικά μαζασάκια!..

 
At 12/09/2010 02:15:00 μ.μ., Anonymous πάνος said...

Βλέπω ότι αργούν τα σχόλια.
Φαίνεται ότι με τα σεξουαλικά δεν τα πάνε καθόλου καλά.

 
At 12/09/2010 02:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ (ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ - ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (!);;)

 
At 12/09/2010 02:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πουτάνες!

 
At 12/09/2010 05:12:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Προφανός η Andrea "Seduction is often difficult to distinguish from rape. In seduction, the rapist often bothers to buy a bottle of wine." Dworkin εκτός από φεμινίστρια ήταν και εισηγήτρια οικογενειακού δικαίου στη Σουηδία.

Αν και έχοντας γνωρίσει απο πρώτο χέρι τη Σουηδική υστερία με τη σεξουαλική ισότητα είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσα σχεδόν να πιστεψω πως η όλη κινητοποίηση δεν είναι υποκινούμενη. Σχεδόν.

 
At 12/09/2010 08:57:00 μ.μ., Blogger celin said...

Φυσικα και το θεμα εδω δεν ειναι η αναπαραγωγη ενος φαλλοκρατικου-σεξιστικου στερεοτυπου,ουτε η φεμινιστικη υστερια.Αλλωστε αν στη Σουηδια η μπιλια εχει κατσει στο δευτερο,εδω η Ελληναραδικη συμπεριφορα επιτασσει το ξεριζωμα οποιουδηποτε καταλοιπου ανισοτητας και μισογυνισμου,
τα οποια,ας μη γελιομαστε,ζουν κ βασιλευουν.Η Ελλαδα ειναι το Βασιλειο της Σεξουαλικης Παρενοχλησης,η οποια,σε εντονο βαθμο,δεν ειναι βαρβατιλα,αλλα λανθανουσα ομοφυλοφιλια.Κατι εχω γραψει αλλα δε θελω να δωσω κ αλλο λινκ,δινω πολλα τελευταια εδω κ κατανταει αγενεια.

Το ζητημα λοιπον δεν ειναι τα παραπανω.Στη συγκεκριμενη υποθεση,το ζητημα περιγραφει εξοχα ο old boy σε σειρες στο τελος,

"Η ασύνορη υποκρισία των θεσμών, η χυδαιότατα παλλακιδική τους διάσταση, οι θεσμοί ως αιώνιες πουτάνες της εξουσίας"

Αυτο,και τιποτα αλλο.Πουτανες της εξουσιας τα δικαστηρια,οι στρατοι,τα μμε κ οι εκκλησιες,
πουτανες αλλα διχως την αξιοπρεπεια κ τη τιμιοτητα της πουτανας,
γιατι εδω δεν εχουμε απλως ενα αλισβερισι οπου ο ενας πληρωνει κ ο αλλος τον ικανοποιει,
εδω εχουμε ο ενα αλισβερισι,
οπου ο ενας(ΚΡΑΤΟΣ) πληρωνει
κ ο αλλος(ΘΕΣΜΟΙ) τον ικανοποιει,
γαμ@ντας κ οι 2 μαζι εναν τριτον,
τον λαο.

 
At 12/10/2010 12:10:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

AΦ, ναι το κανονικό είναι αυτό που περιγράφεις για τη συναίνεση. Προφανώς καμία διαφωνία σε αυτό. Η διαφωνία μου βρίσκεται εκεί που χάνεται εντελώς το μέτρο και αρχίζει η υστερία που αναφέρει ο Αuslaender.
Δείτε κι εδώ:
http://www.huffingtonpost.com/naomi-wolf/interpol-the-worlds-datin_b_793033.html
Οπότε θα συμφωνήσω πως δεν ήταν στο αρχικό στάδιο υποκινούμενη η ιστορία, με την έννοια ότι αν θες να παγιδέψεις κάποιον, ισχυρίζεσαι ευθέως πως σε βίασε με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ο λόγος του εναντίον του δικού σου θα ναι πάλι. Δεν του κάνεις και πάρτι την άλλη μέρα και καθαρίζεις.
Όσο για τα περί πουτανισμού της Σουηδικής δικαιοσύνης, όπως και να το δει κανείς το ότι ΑΥΤΗ η υπόθεση πάει στην Ιντερπόλ και διεξάγεται διεθνες κυνηγητό και ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ στην Βρετανία, είναι ο ορισμός της χρησιμοποίησης των θεσμών για αλλότριους σκοπούς, είναι ο ορισμός σε τελική ανάλυση της ύβρεως, αν αναλογιστεί κανείς τι δεν κυνηγιέται και τι μένει ατιμώρητο.
ΥΓ ΑΦ & Celin, πλάκα πλάκα στο πρώτο σκέλος του ποστ συμφωνείτε, διαφωνώντας μαζί μου. This is the beginning of a wonderful friendship ;)

 
At 12/10/2010 08:33:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Υπ' αυτές τις συνθήκες καλά της έκανε της πουτάνας :) (του πρώτου σκέλους)

 
At 12/10/2010 01:50:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Για να σας σηκωθεί η (φαλοκρατική) τρίχα. Το κείμενο που μια απο τις 2 κατήγορους του Assange είχε αναρτήσει στο blog της τον φετινό Γενάρη:
http://progressivealaska.blogspot.com/2010/08/strangest-blog-thread-yet-on-swedish.html
Μάλλον το Fatal Attraction δεν προβαλλόταν με σήμα "Ακατάλληλο χωρίς γονική συναίνεση" στη Σουηδία τη 10ετία του 80 :(

 
At 12/10/2010 05:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kαι στην απομόνωση σήμερα για να δέσει το γλυκό. Παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 
At 12/10/2010 08:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι δικηγόροι του ζήτησαν να είναι μόνος στο κελί, μην πλάθεις ιστορίες περί απομόνωσης...

"It is understood his lawyers have requested that he be held alone."
http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/07/julian-assange-denied-bail

ΤΤ

 
At 12/10/2010 09:42:00 μ.μ., Blogger celin said...

Αν μιλησουμε για φεμινισμο,για ποδοσφαιρο,για λογοτεχνια η για σινεμα,ειναι βεβαιο οτι με τους νεοφιλελευθερους φιλους μας,εγω τουλαχιστον θα συμφωνησω σε παρα πολλα.
Αλλα οταν μπει η πολιτικη στη μεση,εκει ειναι που απο την beginning of a wonderful friendship ;),θα πουμε ο ενας στον αλλον,quite frankly,my comrad,i dont give a damn(for your opinion!!)

 
At 12/11/2010 01:03:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Τζένιφερ Ρόμπινσον, η φυλακή Ουάντσουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται, πήρε αυτή την απόφαση "για τη δική του ασφάλεια", προσθέτοντας ότι "είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα ασφαλείας, όμως δεν είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί" στην απομόνωση.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=232240


Πρόσθεσε δε ότι "δεν έχει καθόλου ανέσεις, δυσκολεύεται να κάνει τηλεφωνήματα, είναι μόνος", υπογράμμισε η Ρόμπινσον

 
At 12/11/2010 03:30:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, όπως βρίσκεις την απονομή της Σουηδικής Δικαιοσύνης, και της δράσης της Interpol, εξαιρετικά επιλεκτική, δεν νομίζεις ότι και η δική σου (ειλικρινής) ευαισθησία, στην αδικία και στις συνθήκες κράτησης που υπόκειται ο Assange είναι το ίδιο; Δηλαδή υπάρχει αυτό τον καιρό και το θεματάκι του Liu Xiaobo (που το αναφέρω ενδεικτικά, υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στον πλανήτη αυτή τη στιγμή που υποφέρουν). Και χωρίς βέβαια να παραγνωρίζω και ότι ένας τρίτος στη σειρά, δεν θα πει το ίδιο πράγμα για τη δική μου ευαισθησία, και την ευαισθησία της επιτροπής των Νομπελ.

 
At 12/11/2010 08:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θα μπορούσα να απαντήσω με επιχειρήματα, ωστόσο δεν διαφωνώ πως η ευαισθησία μου ή αν προτιμάς η ματιά μου είναι επιλεκτική. Σίγουρα έχω συνηθίσει να κοιτάω προς μια μεριά περισσότερο.
Πάντως εξίσου και ακόμη περισσότερο σίγουρα το γεγονός ότι δεν έγραψα για τον νομπελίστα δεν οφείλεται στο ότι έχω κάποια συμπάθεια στο κινέζικο καθεστώς. Την παραμικρή δεν έχω.

 
At 12/11/2010 08:58:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, να ξεκαθαρίσω ότι αυτό που λέω μας αφορά όλους. Δυστυχώς η προσοχή μας στρέφεται στα θέματα που δικαιώνουν τις μύχιες πεποιθησεις μας. Δηλαδή ακόμα και στην ευαισθησία μας, δυστυχώς εισάγεται ένας βαθμός ιδιοτέλειας. Θέλει μεγάλη μαγκιά κάποιος να το ξεπεράσει αυτό, και μακάρι να είσαι εσύ ένας από αυτούς που θα το καταφέρουν.

Για να μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνια, πουθενά δεν θα τολμούσα να υπονοήσω συμπάθειά σου στο Κινέζικο Καθεστώς. Αλλά ότι είσαι περισσότερο αδιάφορος σε θέματα που δεν αφορούν την Αμερικανική ή Ευρωπαϊκή πολιτική (ή υποκρισία ή εγκλήματα). Και συγκεκριμένα για να το βγάλω και από μέσα μου, είχα ξενερώσει απίστευτα όταν δεν είχες κάνει την παραμικρή νύξη για τα γεγονότα στο Ιράν (εκτός αν έχω κάνει τεράστιο λάθος).

 
At 12/12/2010 08:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Guilty as charged.

 
At 12/12/2010 10:30:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oκ, το δέχομαι. Μιλώντας για τον εαυτό μου, το καθετί έχει το τίμημά του.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home