Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

Το τρίτο πιστόλι

Βετεράνος δύο ανενδότων και έχοντας βρεθεί στο μακρινό παρελθόν με πιστόλι στο λαιμό -όπως με συγκίνηση ανακάλεσε στη μνήμη του απόψε (ή όπως εν πάση περιπτώσει τη διασκεύασε δημιουργικά)- δεν ήταν δυνατόν να πτοηθεί από την πολύ πιο πρόσφατη πιστολοεμπειρία του, όταν μερικούς μήνες πριν έβαζε το πιστόλι στο τραπέζι για να τρομάξει τις αγορές και εκείνες το έπαιρναν και το τοποθετούσαν κάπου αλλού (γεγονός που ίσως εξηγεί την εμφατική του διαβεβαίωση πως πρώτος εκείνος πονάει για τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει, μια διαβεβαίωση πάντως ασορτί με την -όχι ακριβώς δημοκρατικής νοοτροπίας ενδεικτική- κατάχρηση του πρώτου ενικού στην οποία επιδίδεται).
Ο μπλοφαδόρος λοιπόν επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και ένα ακόμα πιστόλι κάνει την εμφάνισή του πάνω στο τραπέζι. Μόνο που αυτή τη φορά οι πιθανότητες ευόδωσης της μπλόφας του είναι πολύ περισσότερες, αφού ο αντίπαλός του στο πόκερ δεν είναι οι αγορές, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα αφενός και ο περιούσιος ελληνικός λαός αφετέρου: το ελληνικό πολιτικό σύστημα δηλαδή.
Μπλοφαδόρος λοιπόν, ναι -και δη του αισχίστου είδους- ανακόλουθος και κωλοτούμπας, ναι -και δη του αισχίστου είδους- αλλά, έλεος, δεν είναι ούτε απειλή ούτε εκβιασμός το ήξεις αφήξεις του για εθνικές εκλογές. Γιατί αν η μπλόφα του αποκαλύπτει την μπλόφα των υπόλοιπων κομμάτων που γουστάρουν να τα χώνουν εκ του ασφαλούς (αλλά ας βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά άλλος), γιατί αν η μπλόφα του αποκαλύπτει την μπλόφα του περήφανου Έλληνα ψηφοφόρου που γουστάρει να ψηφίζει τον Δημαρά και να εξαντλεί την επανάστασή του και την κριτική του εκεί, φοβούμενος ταυτόχρονα μελλοντική πολιτική αστάθεια, τότε δεν είναι παρά μια ακόμη μπλόφα πάνω στην μεγάλη πυραμίδα από μπλόφες που αποκαλούμε ευφημιστικά πολιτική ζωή της χώρας. Και φυσικά στη βάση της πυραμίδας είναι ο ψηφοφόρος: αυτός είναι που κατεξοχήν θέλει να τον κοροϊδεύουν και να κοροϊδεύεται, αυτός είναι που κατεξοχήν κοροϊδεύει τον εαυτό του. Γιατί όσο ελεεινό είναι το ιδεολόγημα του «όλοι μαζί τα φάγαμε», άλλο τόσο αληθινό είναι το γεγονός πως οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν ψηφίζονται από μόνοι τους αλλά από τη -σχετική έστω- πλειοψηφία του λαού.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: αν σε χαλάει το μνημόνιο, ο Πρωθυπουργός σε διευκολύνει. Σου λέει, ξέχασε όσα ως τώρα έλεγα περί αυτοδιοικητικών εκλογών και Καλλικράτη, ξέχασε όσα ως τώρα έλεγα περί αδιαφορίας μου για το πολιτικό κόστος και αδήριτης ανάγκης να σώσω τη χώρα. Μαύρισέ με, σου λέει, και εγώ θα το πιάσω το υπονοούμενο. Μαύρισέ με και θα κάνω τη καρδιά μου πέτρα. Αφού δεν θες να σωθείς, μην σώσεις. Φυσικά δεν λέει ακριβώς αυτό, δεν δεσμεύεται πως θα κάνει εκλογές. Και λογικό, αφού δεν το εννοεί κιόλας. Αφού εκείνο που τον νοιάζει είναι να μην συντριβεί στις εκλογές. Να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται. Κομματικά. Και τελικά προσωπικά. Γιατί καθαρή στάση θα ήταν το «άλλο οι αυτοδιοικητικές εκλογές - άλλο οι εθνικές». Καθαρή στάση θα ήταν επίσης πως «αν δεν πάμε καλά στις αυτοδικοικητικές τότε πάμε και σε εθνικές». Αυτό τώρα είναι μια βρώμικη στάση, μια στάση που λέει αλλά και ταυτόχρονα δεν έχει πει. Που αδιαφορώντας ΠΛΗΡΩΣ για όσα μας πιπίλιζε το μυαλό ένα χρόνο τώρα, που αδιαφορώντας ΠΛΗΡΩΣ για την ως τώρα «αφήγηση» της εν εξελίξει σωτηρίας μιας χώρας από τον ίδιο, αλλάζει και πάλι τροπάρι και μας λέει πως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ζήσαμε τόσους μήνες υπό την τρομοκρατία των αδιεξόδων και αίφνης η Πυθία βγάζει χρησμό διεξόδου. Μιας διεξόδου βέβαια που αν η μπλόφα δεν είναι μπλόφα αλλά πραγματικό σενάριο, θα συνοδευθεί ξανά από το δίλημμα του αδιεξόδου: ή εμένα ή το αδιέξοδο.
Ωστόσο αυτό αφορά το σκέλος της δικής του μπλόφας. Το σκέλος της μπλόφας του ψηφοφόρου αρχίζει από εδώ και πέρα: αν μισεί μεν τους όρους του μνημονίου, θεωρεί όμως ταυτόχρονα πως η άλλη εναλλακτική είναι το χάος, τότε κακώς το μισεί το μνημόνιο, τότε να μην ψηφίσει Δημαρά, τότε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και να το βουλώσει για πάντα, όπου και αν οδηγηθούν στη συνέχεια τα πράγματα, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά.
Αν αντίθετα πιστεύει ότι εκτός από τις δημοκρατίες αδιέξοδα δεν υπάρχουν ούτε στους όρους λειτουργίας της αγοράς ούτε στις δανειακές συμβάσεις και στον τρόπο εξυπηρέτησης των χρεών, αν πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού η μεταβολή των όρων του παιχνιδιού συντελείται αυτή την ώρα σε όλη την Ευρώπη, τότε μπορεί να σηκώσει και αυτός από το τραπέζι το πιστόλι του Παπανδρέου και να το στρέψει προς το μέρος του, ρίχνοντας στα τάρταρα τα ποσοστά του σοσιαλιστικού κινήματος του μνημονίου.
Τέλος, το να καλησπερίζει και να καληνυχτίζει τους τηλεθεατές ο Γιώργος Πεταλωτής είναι μια εικόνα σουρεαλιστική μόνο στη θεωρία, αφού στην πράξη έχει προ πολλού εντυπωθεί σε κάποια γωνιά του εγκεφάλου μας η πληροφορία ότι τα όρια μεταξύ πολιτικών και τηλεπαρουσιαστών έχουν αμετάκλητα συναιρεθεί, ότι η πολιτική δεν είναι παρά ένα τηλεπαιχνίδι που προσφέρει τρελά κέρδη σε λίγους εκλεκτούς και αποχαύνωση στα μεγάλα πλήθη.

37 Comments:

At 10/26/2010 05:41:00 π.μ., Blogger Rodia said...

"πονάν ωρε τα παλληκάρια;"
(αυτο το ανεκδοτο περναγε απο το νου μου οταν ακουγα το σπαραγμο του...)

Παντως, η όλη ατμοσφαιρα οδηγουσε και αλλου τη σκεψη μου: στο οτι αυτη η χειροβομβιδα που αφησε ο ΚΑΚ να του πεσει κατα λαθος και ο ΓΑΠ την αρπαξε σαν να ηταν λουκουμι, παραείναι καφτερη.. δεν αντεχεται λεμε.. και προσπαθει να βρει τροπο να της ξεφυγει.. ξεγελωντας και τον εαυτο του ότι δεν ειναι λαγος αλλα πατριωτης.

Εξαιρετικον ποστ, συγχαρητηρια (δεν κουραζομαι να το γραφω) :)

 
At 10/26/2010 08:50:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Εξαιρετικό, η πιο μεστή ανάλυση που έχω διαβάσει σε σχέση με το πολιτικό σύστημα και την πολιτική νοοτροπία του Έλληνα. Στις οριακες καταστάσεις δεν υπάρχουν επίπεδα διαμαρτυρίας και σοβαρότητας μηνύματος. Δεν υπάρχουν ανέξοδα και παιδικά "θα τους δείξω εγώ". Είσαι πεπεισμένος ότι για τα σημερινά χάλια φταίει ο καπιταλισμός, η ΕΕ, οι επιχειρηματίες; Ότι το μέλλον είναι ο μαρξισμός-λενινισμός ή ο εκτεταμένος κρατισμός; Ή είσαι εξαθλιωμένος και απελπισμένος που δεν έχεις να χάσεις τίποτα; Αποτίναξε από πάνω σου το μνημόνιο. Αν αντιθέτως πιστεύεις ότι παρά τα ζόρια, το μέλλον της Ελλάδας είναι οι ελεύθερες αγορές και η ΕΕ, και ότι παρά τη γκρίνια έχεις ΠΟΛΛΑ να χάσεις από την οικονομική κατάρευση, αποτίναξε από πάνω σου τις κατά κύριο λόγο ασυνάρτητες αντικαπιταλιστικές μαλακίες που σου φύτεψαν διαχρονικά (φυσικά αυτή είναι δική μου άποψη) και την αυτοματοποιημένη ηθικοπλαστική γλυκανάλατη επαναστατικότητα, και ψήφισε υπέρ του μνημονίου. Και το κρίνεις και αυτό και τον ΓΑΠ στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Διαφωνώ μόνο σε σχέση με τον χαρακτηρισμό σχετική της πλειοψηφίας που μας κυβέρνησε. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τα δει κανείς από την αριστερή πλευρά, είτε από την φιλελεύθερη, είχαν παραπλήσιες πολιτικές ή καλύτερα εξαγγελίες και πρόγραμμα. Μια χαρά απόλυτη λαϊκή στήριξη είχαν στην ουσία της πολιτικής τους.

 
At 10/26/2010 12:47:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

Οπότε,μετά απ'αυτό,I rest my case...
Εξαιρετικό...

 
At 10/26/2010 03:32:00 μ.μ., Blogger ΑΠΟΛΛΩΝ said...

Δεν φταίει ο "Σερίφης" της πόλης, το πιστόλι του και η ρώσικη ρουλέτα που μας επιβάλει κάθε τόσο.

3.012.373 ζωντανά κρέατα (όπως λέει και μια φίλη) επέλεξαν αυτόν τον "Σερίφη" για να οδηγήσει ως άλλος Μωυσής, τον "περιούσιο" λαό της Ελλάδος (4 φορές τόσοι) στην λύτρωση !

Ε, αν ψοφήσουν και κάποιοι στην διαδρομή, τι να κάνουμε ;

 
At 10/26/2010 03:36:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

Επανέρχομαι...εσύ ανέλυσες έξοχα τα υπόρρητα μηνύματα,εγώ έχω κάτι σημαντικό να παρατηρήσω για τους τύπους της συνέντευξης...

Δείτε εδώ...
http://squarelogic.blogspot.com/2010/10/blog-post_26.html

 
At 10/26/2010 04:46:00 μ.μ., Blogger celin said...

Χεστηκε πανω της η Νεα Δημοκρατια παντως,η οποια φωναζει οτι δε θελει εκλογες.Και ενα μεγαλο κομματι στελεχων απο τα αριστερα κομματα,επαθε κωλουμπρα απο το ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ του ΓΑΠ.
Κατσε μη του τη βαρεσει κ ψαχνομαστε,ετσι σκεφτονται,δυστυχως.
Εχει καλους συμβουλατορες ο ΓΑΠ.Οι υπερατλαντικοι του καθοδηγητες του τα λενε μια χαρα.Δεν υπηρχε κατι καλυτερο να κανει,πλην της εκθεσης αυτου του διλημματος.Ψηφιστε ΠΑΣΟΚ γιατι αλλιως θα μου τη βαρεσει κ θα παω σε εκλογες,η μπορει κ να τη κανω.

Και τωρα,η γνωμη μου.Παπαριες.Ακομα κ να χασει ολες τις περιφερειες το ΠΑΣΟΚ,εκλογες δε γινονται.Οι ανθρωποι ειναι εντολοδοχοι των τραπεζομαφιοζων,σιγα μη παρατησουν τα οπλα ετσι ευκολα.Στοιχηματιζω με οποιον θελει οτι εκλογες δε γινονται ουτε φετος ουτε το 2011.
Απλα θελει ο ΓΑΠ να τρομοκρατησει τον λαο.
Και καλα κανει.Αψογη τακτικη.
Γιατι αν ο λαος τελικα τρομοκρατηθει απο αυτον τον σαχλαμαρα κ ψηφισει ΠΑΣΟΚ,ε μετα,δεν υπαρχει λογος να συζηταμε τιποτα αλλο απο δω κ περα.
Μετα,οπως λεει κ ο old,να το βουλωσουν ολοι κ να παψουν να σκουζουν.
Γιατι αυτες οι δημοτικες εκλογες ειναι μια χρυση ευκαιρια να δειξει ο λαος την αντιθεση του στον ΓΑΠ κ τις πραξεις του,διχως κατάναγκην να πρεπει να ριζοσπαστικοποιηθει.
Δημοτικες ειναι,δεν ειναι εθνικες.
Για μενα,ολοι πρεπει να ψηφισουν Αριστερα,στελνοντας ενα ωραιο μηνυματακι στον εκβιασμο του ΓΑΠ
http://www.youtube.com/watch?v=sjDPWP5GKQA
Αυτη ειναι η ενδεδειγμενη αντιδραση ακομα κ για αυτους που δε γουσταρουν την Αριστερα,ακομα κ για αυτους που δεν τους πειθει απολυτως η κ σχεδον καθολου.
Επειδη ειναι δημοτικες.Κ δεν εκλεγουμε κυβερνηση.

Το προβλημα βεβαια ειναι μηπως μας κατσικωθει αυτος ο πολιτικα ανικανος κ ψευτογιατρος Κικιλιας η κατι ανεκδιηγητοι Κακλαμανοψωμιαδηδες.
Τελοσπαντων,θα δουμε,ας κανουμε αυτο που πρεπει στον πρωτο γυρο κ βλεπουμε.
Υπαρχει ο Αλαβανος,υπαρχει ο Χαγιος,ο Παφιλης,με βαρια καρδια θα πω κ τον Μητροπουλο αν κ δε του εχω τη παραμικρη εκτιμηση,τον γραφω ομως για να μη με πει κανεις αντι-συριζαιο.
Υπαρχει η Πορταλιου κ ο Σοφιανος.
Ολοι αυτοι δεν εχω ιδεα τι θα αποδειχτουν,μπορει να αποδειχτουν τελειως ανικανοι,κ αυτο πρεπει να το γραψω γιατι μεταξυ μας δε πρεπει να κοροιδευομαστε.
Αλλα κ παλι,ετσι οπως τα βλεπω,αποτελουν τις μοναδικες ορθες επιλογες.
Αν ψηφιστουν οι πασοκοι,θα μας το τριβουν στη μαπα για τα επομενα χρονια.Κ θα εκμηδενιστουν προκαταβολικα οι οποιες αντιδρασεις.Μετα,το Μνημονιο θα καταπιει τελειως Συνταγματα κ νομους.
Κ θα επικαιροποιειται συνεχως,να μου το θυμηθειτε.Νεοι οροι,νεες πικρες θα προστιθενται ακαταπαυστα.Εγω βλεπω ενα 25% των Ελληνων να εξοντωνεται κυριολεκτικα.Και ενα υπολοιπο 60% να χαροπαλευει
(πλην κομματοσκυλων,βιομηχανοεφοπλιστων κ λαμογιων μεγαλομεσαιων-συνδικαλιστων-φοροφυγαδων,οι οποιοι βεβαια ζουν ζωη κ κοτα ακομα κ τωρα,διχως να τους εχει αγγιξει κανενας)

 
At 10/26/2010 06:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό που τους νοιάζει όλους αυτούς τους πολιτικούς είναι να έχουν την εξουσία ώστε να τρώνε καλά. Γι αυτούς δεν υπάρχει καμιά λιτότητα. Και τους μισθούς τους τους παίρνουν, και τα έξτρα, και τα ταξιδάκια και τα πάντα. Πρώτη θέση.

Από κει και πέρα, καλά είναι να περισσεύει και τίποτα να το μοιράζουν στους ιθαγενείς, για να το παίζουν μεγάλοι και γενναιόδωροι. Αλλά και να μην υπάρχει τίποτα δεν πειράζει, θα σφίξουν το ζωνάρι οι ιθαγενείς. Αν δεν τους αρέσει, να σηκωθούν να φύγουν, να πάνε αλλού. Άλλωστε και οι πολιτικοί μας αλλού είναι.

 
At 10/26/2010 07:07:00 μ.μ., Anonymous jojos said...

ΑΦ
έτσι όπως ακριβώς τα περιγράφεις ή με δυο λόγια "ιδού η Ρόδος, ιδού και πήδημα", "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", κ.λπ.

 
At 10/26/2010 09:24:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Μπήκε κανείς σε αυτό το help me vote gr να μου πει τη γνώμη του ή τζάμπα τα λέω;

Ευχτυχώς ολντ είμαι μακριά από αυτό το ταραταζτούμ. Είμαι σε άλλο ταρατατζούμ. Στο ταρατατζούμ που πάιζει χρόναι ολόκληρα τώρα η αριστερά. Και δυστυχώς ευθύνεται και ευθύνομαι για το αδιέξοδο στο οποιό έχει και έχουμε περιέλθει.Δυστυχως η κρίση δεν ευνοεί την αριστερά, τα είπε κι ο Ζίζεκ, τα είπε κι ο Τσόμσκι, τί να πω εγώ; Ειλικρινά σας προτρε΄πω όμως να δείτε αυτό το σάιτ του ΑΠΘ. Και όταν κάνετε το τεστ μη φύγετε, δείτε τις αντοίστιχες απαντήσεις όλων των υποψηφίων. Σας παρακαλώ. και πείτε μου. Νομίζω ότι ζω ένα γκρικ τουάλάιτ ζόουν. Δεν καταλαβαίνω πια τίποτα. Είναι και το ξαναλέω η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν ξέρω τί να ψηφίσω. Μήπως λοιπόν είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που πάιρνω κάτι πολύ στα σοβαρά και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ συνειδητοποιώ ότι χρειάζεται να αναλύσω τις απόψεις και τις θέσεις του καθενός σε ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ξεχωριστά, πριν ρίξω το ρημαδοχαρτί στην γαμωτρύπα;;;;;;;;;

Εδώ αρχίζει η αυτοκριτική μου. Αλλά μια και δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, έχω τουλάχιστον ένα συγχωροχάρτι για το καθαρτήριο. Και πάλι όμως νιώθω ευγνώμων γι' αυτήν την ώρα, που με έκανε να σκεφτώ λίγο παραπάνω. Είθε να συμβεί σε όλους μας. Κι αν από την πολλή μα πολλή σκέψη προκύψει λευκό, θα είναι ένα λευκό που κάτι θα σημαίνει. Αλλιώς θα είναι άλλος ένας καφές την ώρα που θα έπρεπε να σκέφτεσαι.

 
At 10/26/2010 09:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Ισως είναι η πιο καθαρή και έντιμη στάση πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
Καθαρή στάση που συγκρούεται με τη μιζέρια, το χαβαλέ και τους επαναστάτες της πορδής. Ολους αυτούς που απ το πρωί μέχρι το βράδυ γκρινιάζουν πετούν πέτρες εκ του ασφαλούς αποβλακώνουν το κόσμο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση απέναντι στα πράγματα.

Αφού λοιπόν είναι λάθος ρε έξυπνοι ο δρόμος του μνημονίου αποφασίστε εσείς για τη τύχη σας. Το λόγο έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτό δε θέλετε;

Τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες που κατά τα άλλα προπαγάνδιζαν υπέρ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης συναγωνίζονται ποιος θα πει και γράψει τη μεγαλύτερη κορόνα κατά του μνημονίου. Ποιος θα μηδενίσει περισσότερο τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που παρά τα λάθη της έχει κάνει πράγματα που καμιά άλλη δεν τόλμησε. Ισως γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Οσο κι αν κολοχτυπιέται Σαμαράς και ο τΣίπρα κ άλλοι. Οση χολή κι αν βγάζει ο σιχαμερός Λαζόπουλος.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία κανείς δεν την τόλμησε. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κανείς δεν τη τόλμησε.
Την εξυγίανση του ΟΣΕ κανείς δεν τη τόλμησε.
Τις συνεχόμενες περιπολίες των αστυνομικών με μηχανές ποτέ μας δεν τις είχαμε δει.
Το ότι ο περιπτεράς, ο μανάβης στη λαική, ο βενζινάς θα ήταν υποχρεωμένος να κόβει αποδείξεις δεν το είχαμε διανοηθεί.
Το ότι θα γινόταν περιστολή επιδόματα των κοπριτών του δημοσίου κανείς δεν θα το πιστευε.
Ουσιαστική εξυγίανση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κανείς δεν τόλμησε.
Νόμο για ουσιασική μείωση των ΔΥ (στους πέντε που φεύγουν από το δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένας) κανείς δε τόλμησε.

Βήματα ουσιατικά που θα δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για να ανασάνει η χώρα και δε θα είναι έρμαιο των καιροσκόπων, των συντεχνιών όλων όσων έτρωγαν τις σάρκες της χώρας.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του για το που θέλει να πάει η χώρα.

 
At 10/26/2010 11:38:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

ασχετο ή σχετικο, όπως το παρεις...
Κατι καλο που ακουσα σε ενα ντοκυμαντερ για το Β' Παγκοσμιο πολεμο, απο καποιον ιταλο φιλοσοφο που ανελυε τα γεγονοτα: «Ο φασισμος αναδύεται μέσα απο ανθρώπινες μάζες απελπισμένων.»

Αναρωτιεμαι, αν εχουμε πιασει πατο ως απελπισμενοι ή αντεχουμε ακομα και πόσο;

 
At 10/27/2010 12:37:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Apologia, μπήκα στο helpmevote και παρότι σε ποσοστό βγήκα πιο κοντά στον Σγουρό, πάνω στο πολιτικό επίπεδο, βγήκα κοντύτερα στο Κικίλια! Οπότε σε πρώτη φάση πρέπει να ξεπεράσω το σοκ. Δυστυχώς δεν έφτασα μέχρι τις απαντήσεις, αλλά δεν νομίζω ότι θα έβλεπα κάτι που θα με εξέπλητε.

Νομίζω ότι έχουν κάνει λάθος στην ονομασία των αξόνων. Θα έπρεπε να είναι σαφέστερο ότι ο οριζόντιος άξονας αφορά την οικονομία και ο κάθετος την κοινωνική αντίληψη. Ανάλογο site, πολύ πιο πλήρες, είχα δει πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές, που το είχε φτιάξει κάποια υπηρεσία της ΕΕ. Είχα βγει κάπου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και είχα πλήρη ταύτιση με ένα φιλελεύθερο Βελγικό κόμμα!

 
At 10/27/2010 01:13:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε Πολίτη, εκείνο που φαίνεται να ξεχνάς είναι ότι εκείνος που θεωρητικά πρέπει να είναι πιο υπεύθυνος από όλους είναι ο Πρωθυπουργός. Και αν αυτό ισχύει μία φορά για τις νορμάλ περιόδους ισχύει χίλιες μία για την τρέχουσα περίοδο. Ωραία, ας υποθέσουμε ότι η αντιπολίτευση και ο Λαζόπουλος είναι λαϊκιστές, ανεύθυνοι, ξέφτιλοι, ντροπές του πολιτεύματος και της αγοράς και όλα τα σχετικά. Όταν κανένα κόμμα όμως δεν έχει ζητήσει εκλογές ή δεν έχει συνδέσει το αποτέλεσμα των δημοτικών με εκλογές, τι είδους υπευθυνότητα είναι αυτή του Παπανδρέου;
Δεν υποτίθεται πως σώζει τη χώρα από την καταστροφή;
Δεν είναι εκλεγμένος για τρία ακόμη χρόνια;
Έπαψε να θέλει να σώσει την πατρίδα και κάνει πείσματα;
Ας καταστραφεί λοιπόν σύμφωνα με τη συλλογιστική του και τη δική σου η πατρίδα επειδή ο λαός είναι ανώριμος και λίγος και μαλάκας και θύμα των λαζόπουλων και των λοιπών λαϊκιστάδων;
Γιατί δεν θα μας σώσει; Δεν οφείλει να μας σώσει πρώτα από όλα από τον κακό μας εαυτό;
Τι πάει να πει ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του; Με τις δικές του τις πρωθυπουργικές τι γίνεται; Τις θέτει ξαφνικά υπό αίρεση;
Για όνομα του Θεού, τίποτα πια δεν σας κάνει εντύπωση; Την μία μέρα λένε άσπρο, την επόμενη μαύρο και αποθεώνετε και στα δύο.

 
At 10/27/2010 01:16:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@ ΑΦ
στις ερωταπαντήσεις θέλω να σε δώ. Ειδικά με αυτούς που ήσουν έτοιμος να ψηφίσεις. Άμα δεν μετακομίσεις στο Βέλγιο να με φτύσεις.

Ξεκίνησα ένα οδοιπορικό, εδώ
http://www.lifo.gr/blogs/wwwlifogrblogsapolog/22520#blogtop

 
At 10/27/2010 09:22:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Apologia, θα παρακολουθώ το οδοιπορικό λοιπόν, γιατί το τεστ δεν το ξανακάνω.

Καλά στις ερωτήσεις που αφορούν αύξηση των κοινωνικών παροχών έναντι των άλλων δημόσιων δαπανών, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει απαντήσει κανείς αρνητικά ή με σκεπτικισμό.

 
At 10/27/2010 09:47:00 π.μ., Blogger Ιωάννης Moody Λαζάρου said...

"Την μία μέρα λένε άσπρο, την επόμενη μαύρο και αποθεώνετε και στα δύο."

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωης μας παρατηρείται αυτή η συμπεριφορά και είναι απόρροια κυρίως της χειραγώγησης από τα ΜΜΕ και της ανάγκης του ανθρώπου να πιστέψει κάπου ή έστω να ελπίζει.

 
At 10/27/2010 10:39:00 π.μ., Anonymous Κρυστάλλης said...

Ob, καλά όλα αυτά που γράφεις αλλά έχω την εντύπωση ότι αφορούν το επικοινωνιακό επίπεδο και όχι την πολιτική αυτή καθ'αυτή (όπως σωστά έγραφες και σε κάποιο άλλο ποστ). Θα ‘λεγε κανείς ότι τους τελευταίους μήνες η πολιτική της χώρας περιστρέφεται γύρω από ορισμένες φράσεις: "λεφτά υπάρχουν", "το πιστόλι στο τραπέζι", "τα λεφτά τα φάγαμε μαζί". Σάμπως οι φράσεις αυτές να έχουν αυθύπαρκτη αξία, να μην πάρθηκαν από κάποιο πλαίσιο, κάποια συζήτηση. Έχουν γίνει ταμπέλες, καραμέλες στο στόμα, επιχειρήματα με αυταπόδεικτη ισχύ. Όπως το γνωστό ανέκδοτο βάσει του οποίο η Βίβλος ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει Θεός (όντως υπάρχει κάπου αυτή η φράση). Γενικά η αριστερά έχει παράδοση στη συνθηματολογία, ίσως γιατί δεν άσκησε ποτέ πραγματική πολιτική. Ίσως βέβαια κάπου όλοι να βολευόμαστε με τα συνθήματα και την εικόνα. Μας αρκεί, π.χ., να ξέρουμε ότι το μνημόνιο είναι κάτι κακό που επιβλήθκε από το σατανικό ΔΝΤ. Να διατυπώσουμε συγκεκριμένες αντιρρήσεις θα ήταν πολύ πιο επίπονο, για να μην πω να διαβάσουμε κιόλας τι λέει.

Ως προς την ουσία της πρώτης και της τρίτης μπλόφας (η δεύτερη δεν ξέρω ποια είναι). Όταν συμφωνήθηκε ο μηχανισμός στήριξης, ο Παπανδρέου βγήκε και είπε ακριβώς αυτό (ανεξαρτήτως του πόσο πετυχημένη ήταν η επιλογή των λέξεων): ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός και στην περίπτωση που οι αγορές συνεχίσουν να μας αποκλείουν θα στραφούμε σ'αυτόν. Το οποίο και έγινε. Συνεπώς δεν ήταν μπλόφα, θα ήταν αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός.

Ως προς την τρίτη "μπλόφα", νομίζω ότι αυτή μεταφράζεται ως εξής: οι εκλογές είναι δημοτικές και όχι εθνικές, αλλά αν πάνε όλοι να ψηφίσουν χαλαρά βάσει της αντίθεσής τους στο μνημόνιο, τότε ίσως τεθεί θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Δεν είπε ότι θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, αλλά ότι σίγουρα τούτο θα έχει επίπτωση στο έργο της. Προφανώς τα παραπάνω τα είπε για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου. Δεν βλέπω που είναι το μεμπτό, ιδίως τη στιγμή που η δεξιά δίνει ρεσιτάλ λαϊκισμού και η αριστερά βρίσκει πεδίο δόξης λαμπρό για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της.

 
At 10/27/2010 02:00:00 μ.μ., Anonymous jojos said...

Μα είναι δυνατόν 10 μήνες τώρα να τα βάζεις με το μνημόνιο, τις αγορές, την κυβέρνηση, τον ΓΑΠ και να μην θέλεις ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση; Γιατί κατηγορείς την πρόθεση (λέω τώρα) του ΓΑΠ για εθνικές εκλογές αν ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης ως αποδοκιμασία των επιλογών του. Τι ποιο έντιμο από το να παραδεχτεί το λάθος του και παραχωρήσει την διακυβέρνηση της χώρας (αφού ο κυρίαρχος λαός το αποφασίσει) σε έμπειρα και ικανά χέρια που θα μας απαλλάξουν απ' όλα αυτά (μνημόνιο, αγορές, χρέος, δάνεια , ανεργία κ.λπ.) είτε της ΝΔ είτε του ΚΚΕ (διάβασε σε παρακαλώ την πρόταση της γ.γ. για την ανεργία) ή έστω του ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
Για όνομα του Θεού να πω εγώ που διακρίνω να μην αποφασίζεις τι ακριβώς θέλεις.
Δεν χρωστάμε τίποτα δεν πληρώνουμε τίποτα.
Το χρέος (όχι μόνο το υπάρχον αλλά και αυτό που θα δημιουργηθεί εκ νέου) να το πληρώσουν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές
Να προσληφθούν 100.000 ΔΥ για "πέσει" χρήμα στην αγορά
Υπάρχει τρόπος να μηδενιστεί το έλλειμμα σε 2 χρόνια (σε ολόκληρη την υφήλιο μόνο ο Σαμαράς ξέρει τον τρόπο αλλά το κρατάει μυστικό).
Σημείωσε και το άλλο που είπε αγαπητός Λάκης εχθές: ότι ετοιμάζουν (η κυβέρνηση) συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους γιαυτό και αυτός δεν θα ψηφίσει Σγουρό.
Και μετά αγαπητέ old boy μιλάμε για υποθετικούς λαϊκιστές και για ανάληψη ευθυνών (αλλά μόνο από την μία μεριά).

 
At 10/27/2010 02:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Jojos, θα είχες απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις αν είχα γράψει το σχόλιο σαν ποστ. Η θέση μου είναι αυτή του ποστ, ενώ όσα γράφω στο σχόλιο είναι συμπληρωματικά και τα γράφω θεωρώντας ότι για να διαβάσει κάποιος το σχόλιο έχει διαβάσει πρώτα και το ποστ. Αλλά τέλος πάντων ξαναεξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: στο ποστ γράφω τη συνολική εικόνα του πράγματος, δηλαδή τι πιστεύω ότι έκανε ο Παπανδρέου και τι από εδώ και πέρα πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε εμείς. Είμαι νομίζω σαφής στο τι πρέπει να κάνουμε: όποιος θεωρεί πως το δίλημμα είναι ή μνημόνιο ή κατάρρευση ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και κόβει τις εκ του ασφαλούς διαμαρτυρίες. Όποιος πάλι πιστεύει το αντίθετο (όπως εγώ) στέλνει το ΠΑΣΟΚ στον αγύριστο.
Το σχόλιο λοιπόν (απαντώντας στο σχόλιο του Ανώνυμου Πολίτη) εξετάζει το πράγμα ΜΟΝΟ από την οπτική του Παπανδρέου. Και λέω σε αυτό πως αυτό που κάνει είναι το πιο ανεύθυνο που θα μπορούσε να κάνει βάσει των όσων εκείνων έλεγε και έπραττε τόσους μήνες. Γιατί τόσους μήνες βρισκόμαστε προ του χάους, προ της παύσης πληρωμών μισθών και συντάξεων κλπ και όλα γίνονταν για να μην διαλυθεί η χώρα. Άρα βάσει όσων εκείνος έλεγε ποιά είναι η δική του συνέπεια, η δική του υπευθυνότητα; Τη δική του στάση εξετάζω στο σχόλιο.
Είναι τώρα πιο σαφές τι είπα;

 
At 10/27/2010 03:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κρυστάλλη, στα της γενικότερης ευκολίας και συνθηματολογίας με την οποία αντιμετωπίζουμε (και εγώ αντιμετωπίζω) την πολυπλοκότητα της πολιτικής ζωής συμφωνώ.
Έχεις επίσης δίκιο στο ότι το πιστόλι στο τραπέζι σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης δεν ήταν ακριβώς μπλόφα. Το είπε ελπίζοντας ότι θα τρομάξει τις αγορές αλλά τελικά κατέφυγε σε αυτόν. Οπότε όντως δεν ήταν αυθεντική μπλόφα. Το άλλο πιστόλι που αναφέρω δεν έχει να κάνει με μπλόφα αλλά με περιστατικό που αφηγήθηκε στην διακαναλική πως επί δικτατορίας του είχαν βάλει το πιστόλι στον λαιμό.
Τώρα επί της ουσίας της ένστασής σου έχουμε να κάνουμε νομίζω με δυο διαφορετικά πράγματα: εάν το ΠΑΣΟΚ πάθαινε πανωλεθρία στις εκλογές τότε, ναι, σύμφωνοι, θα έμπαινε ζήτημα και εθνικών εκλογών. Μέχρι τώρα πάντως δεν είχε μπει. Από κανέναν. Και κατά τη γνώμη μου κακώς δεν είχε μπει από κανέναν, γιατί ναι μεν η κυβέρνηση έχει πρόσφατη εντολή, αλλά από την άλλη έκανε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα για τα οποία έλαβε την εντολή. Και το ότι δεν είχε μπει από κανέναν φαίνεται ακόμη πιο καθαρά τώρα που όλοι και ειδικά η ΝΔ μόνο που δεν έχουν πέσει να λένε όχι εκλογές - όχι εκλογές. Πιθανολογώ δε ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο της πανωλεθρίας πάλι δεν θα έμπαινε το θέμα των εκλογών, τουλάχιστον από τη ΝΔ, γιατί κι αυτή χάλια πάει και γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές και γιατί προφανώς ποιός θέλει να κυβερνήσει τη χώρα με αυτές τις συνθήκες.
Οπότε με τι είχαμε να κάνουμε; Με αντιπολιτευτικές ευκολίες και κορώνες; Σιγά τα αυγά. Πρώτη φορά ήταν ή τελευταία;
Ας υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα ευνοούν το ΚΚΕ και ότι εκείνο είχε λόγο να ζητήσει εκλογές, για να βγει ενισχυμένο ή για να προκαλέσει γενικότερες διεργασίες. Υποθετικό και αυτό και όχι σίγουρο, αλλά ας το υποθέσουμε. Ε και; Τώρα θα τρόμαζαν από το ΚΚΕ;
Οπότε καταλήγουμε στο ότι όπως λες απλώς θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου. Αλλά επανέρχομαι: συνάδει αυτό με την ως τώρα αφήγηση του σχεδίου σωτηρίας της χώρας από το γκρεμό; Δεν κάνει όσα κάνει για να σωθούμε; Αυτό δεν ακούμε ασταμάτητα; Δεν είναι λογικό τώρα ο λαός να δυσφορεί και να στενάζει με τα μέτρα και να εκδηλώσει μια δυσαρέσκεια; Ο υπεύθυνος σωτήρας τι κάνει; Ανακινεί μόνος του (μόνος του) θέμα εκλογών για να μην έχει χαλαρή ψήφο;
Επαναλαμβάνω γιατί μπερδεύτηκε πριν και ο Jojos, εγώ δεν λέω ότι είναι κακό να γίνουν εθνικές εκλογές. Καλό είναι για να δούμε επιτέλους που στέκεται ο καθένας. Αλλά εξετάζοντας τη δική του στάση είναι ο ορισμός της ανευθυνότητας.

 
At 10/27/2010 03:35:00 μ.μ., Blogger celin said...

Οχι,δεν ηταν μπλοφα,ηταν ακομα ενα ψεμμα του Γιωργου.Οποιος πιστευει οτι το ολο σκηνικο με το πιστολι κ τη μετεπειτα προσφυγη στο ΔΝΤ,δεν ηταν προκαθορισμενο εδω κ καιρο
(πολυ πριν δηλαδη τις περσινες εκολογες)
ειτε πολυ πασοκος ειναι ειτε πολυ αφελης.
Στημενο ηταν απο την αρχη.Πριν ακομα αναλαβει ο ΓΑΠ πρωθυπουργος,υπηρχε συνεννοηση(υπερατλαντικη),οτι η Ελλαδα επρεπε να μπει στο ΔΝΤ.
Πιθανον να ειναι σωστη κ εθνοσωτηρια
κ να αποδειχτει καποτε οτι ολα αυτα που λεμε εμεις εδω ειναι βλακειες.Τιποτα δε μπορω να αποκλεισω αν θελω να ειμαι αντικειμενικος.
Πιθανως η Ελλαδα να πρεπει να γινει η 51η Πολιτεια των ΗΠΑ για να εξακολουθησει να υφισταται σαν ημιαυτονομη κρατικη οντοτητα.
Πιθανως η εξοδος απο το Ευρω που θελω εγω, να αποβει καταστροφικη.

Αλλα ολα αυτα δεν αλλαζουν το γεγονος οτι ο ΓΑΠ ακολουθει μια προδιαγεγραμμενη πορεια που χαραχτηκε εκτος Ελλαδος
http://celinathens.blogspot.com/2010/10/ghostwriter.html

Καποιοι μπορει να μην εχουν προβλημα με αυτο.Εγω εχω.

Και κατι τελευταιο.Μη τρωτε τα παραμυθια κ τις απειλες για εκλογες.Εκλογες μακαρι να γινουν κ να πεσει ο ΓΑΠ βεβαια,αλλα δε προκειται να γινουν εκλογες διχως την εγκριση της Τροικας.
Αυτο πιστευω οτι εχει συμφωνηθει κρυφα στο Μνημονιο.
Κ απο τη στιγμη που η Τροικα δε θελει εκλογες,εκλογες δε προκειται να γινουν.Εδω θα ειμαστε κ θα το δειτε.Ανεξαρτητως αποτελεσματος στις Δημοτικες.
Ενα ακομα παραμυθι του ΓΑΠ ειναι,σαν αυτο με το πιστολι που του βαλαν στο κροταφο.
Και καποια χαιβανια εξακολουθουν να πιστευουν στην ειλικρινεια αυτου του ανθρωπου.
Ρε εθνοσωτηρας μπορει να αποδειχτει κ ολοι εμεις που τον κραζουμε,να κληθουμε να το βουλωσουμε!Αλλα κ παλι,θα ειναι ενας Εθνοσωτηρας-Πινοκιο.Εθνοσωτηρας-Ψευτης.

 
At 10/27/2010 04:45:00 μ.μ., Anonymous jojos said...

Νομίζω ότι αντιμετωπίζεις το ζήτημα επιδερμικά, λες ότι δεν είναι υπεύθυνη η στάση του (ΓΑΠ), υπάρχει όμως, όπως λέει ο Κρυστάλλης και η άποψη της χαλαρής ψήφου. Όταν καιρό τώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση ανάγει τις εκλογές σε δημοψήφισμα όταν μετά τις εκλογές θα υπάρξουν καίρια ζητήματα προς αντιμετώπιση και λύση δεν νομίζω ανεύθυνη την στάση του, να προσπαθεί να φέρει προ των ευθυνών του το λαό, όσων δηλαδή κατοικούν στην χώρα γιατί κάποιοι ζουν (κατά την γνώμη μου) σε άλλον πλανήτη. Οι εκλογές δεν είναι λύση, είναι πισωγύρισμα και αλίμονο αν οδηγηθούμε σ' αυτές.
Σύμφωνοι έχασαν κάποια χρήματα οι ΔΥ, οι μεταφορείς, αύριο οι του ΟΣΕ κ.λπ. όλοι αυτοί (επειδή πάντα κοίταζαν το προσωπικό τους συμφέρον) θα τον καταψηφίσουν υπάρχουν και άλλοι Έλληνες αυτοί που θα ψηφίσουν τοπικούς άρχοντες με κριτήριο την αξία τού καθ' ενός και αυτοί που πλήρωναν τόσα χρόνια τους μισθούς των "πελατών των κομμάτων" και βλέπουν τώρα να προσπαθεί να μπει κάποια τάξη.
σσ αν δεν ήταν η τρόικα τίποτα απ' αυτά δεν θα γίνονταν. Σιγά μην είχε τα κότσια οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να κάνει τέτοιες τομές. Αυτά είναι τα καλά της χρεοκοπίας.
Το (πρώτο) πιστόλι, που ήταν το ΔΝΤ, το είπε για να πείσει την Ε.Ε. να συνδράμει λεκτικά (πολιτική στήριξη) και ουσιαστικά σε βοήθεια και όχι στις αγορές, επομένως δεν νομίζω ότι έσφαλε απλά οι της Ε.Ε. δεν υπολόγισαν το δικό τους κόστος και έτσι μετά έτρεχαν και δεν έφταναν.
Αγαπητέ η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική απ' ότι την παρουσιάζεις για να την πάρουμε "χαλαρά", όχι για εμας αλλά για τα παιδιά μας. Ας ζήσουν σε μια χώρα καλύτερη απ' ότι ζούμε τώρα, εκτός κι αν όλα τα βλέπεις καλά, δεν σ' ενοχλεί τίποτα και θεωρείς προοδευτικό τον λόγο της Παπαρήγα του Τσίπρα του Αλαβάλου του Λάκη και του Σαμαρά.

 
At 10/27/2010 05:17:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ποιές όμως είναι οι αρχές βάσει των οποίων δομείται αυτή η αυριανή καλύτερη χώρα;
Και μην ξεχνάς ότι δεν μιλάμε μόνο για τη δική μας χώρα, η δική μας χώρα είναι απλά σε χειρότερη θέση από όλες, αλλά δες και τις υπόλοιπες.
Ποιό είναι το ιδεατό αύριο; Αυτό που κάνει ο Κάμερον στην Αγγλία απολύοντας μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους;
Αυτό που γίνεται με τις εργασιακές σχέσεις; Λένε ότι στην πράξη η εργατική νομοθεσία γινόταν συχνά σκουπίδι. Σύμφωνοι. Η λύση είναι να γίνει και θεσμικά σκουπίδι;
Πρέπει να υπάρχει ένα όραμα κοινωνίας και μια ιδεολογία γενικότερη πίσω από αυτό που επικρατεί σήμερα, ώστε να πεις πως το αύριο θα είναι καλύτερο.
Το μόνο που επικρατεί σήμερα είναι και σε μας αλλά και γενικότερα: πληρώνετε τους δανειστές σας, φτιάξτε τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Το πώς θα τα φτιάξετε δεν απασχολεί. Αν για να φτιάξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη το τίμημα είναι η μεγέθυνση της ανεργίας και η σταδιακή κοινωνική εξαθλίωση κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει η παρούσα ιδεολογία, η παρούσα κατεύθυνση των πραγμάτων.
Άρα, συμπερασματικά ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι προοδευτικός ο λόγος του Τσίπρα και της Παπαρήγα, ειλικρινά δεν ξέρω τι και πως, βλέπω όμως ότι ο καθεστωτικός ο λόγος και ο δρόμος που έχουμε πάρει οδηγεί προς τη γενική κατεύθυνση μιας ολοένα και πιο αδύναμης κοινωνίας, με πολίτες φοβισμένους και φοβικούς να λένε ευχαριστώ για την τελευταία κακοπληρωμένη δουλειά, να ξεχάσουν όσα ως τώρα ήξεραν για συλλογική δύναμη, για συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, αφού αυτά είναι αντιαναπτυξιακά, αντιανταγωνιστικά κλπ.

 
At 10/27/2010 08:04:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, μπορεί τα πράγματα να πάνε όπως τα περιγράφεις μπορεί όμως να οδηγήσουν και αλλού. Μπορεί να έχουμε λιγότερους υπάλληλους και περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, ή εργασιακές σχέσεις που να προσομοιάζουν με επαγγελματικές συνεργασίες (όσο μάλιστα περιορίζοναι ολοένα ή χειρωνακτικές, ή ανειδίκευτες, ή μονότονες εργασίες) με τα κακά και τα καλά του ελεύθερου επαγγέλματος. Μπορεί η αυξημένη παραγωγικότητα (μέσω των διάφορων μέτρων αποκρατικοποίησης, ή και περιορισμών κάποιων υπερβολών του κοινωνικού κράτους) να μη σημαίνει αυξημένα υπερκέρδη και φοροαπαλλαγές για τα αφεντικά, αλλά αυξημένο βιωτικό επίπεδο και φοροαπαλλαγές για όλους μας. Μπορεί η ελαστικοποίηση να εκμηδενίσει την ανεργία. Μπορεί ο καθένας να μπορεί να βρίσκει δουλειά με τις ώρες απασχόλησης που επιθυμεί. (Δεν καταλαβαίνω τι μας φοβίζει τελικά με την κατάργηση του 8ώρου, ότι θα υποπασχολούμαστε ή ότι θα υπεραπασχολούμαστε; Γιατί να μην μπορεί να είναι προσωπική επιλογή μας το τι θα συμβεί); Μπορεί τέλος η ελαστικοποίηση να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα των εργαζομένων, να νοιώθουν νωρίτερα τους κραδασμούς όταν η ειδικότητά τους ξεπερνιέται, να αποζητούν και να έχουν το περιθώριο για επανακατάρτιση, και να μην μαθαίνουν ότι η δουλειά τους δεν έχει ζήτηση τη μέρα που απολύονται. Φυσικά δεν λέω ότι πρέπει να καταργηθεί το εργασιακό δίκαιο ή οι εργασιακές συμβάσεις ή η βασική αμοιβή - λέω ότι το να βλέπει κανείς την κοινωνία σαν μια τεράστια φάμπρικα, όπου το μόνο όπλο που έχουν οι άμοιροι και αναλώσιμοι εργάτες, είναι η ενότητά τους απέναντι στο αφεντικό, μπορεί και να είναι λίγο παρωχημένο ή και φανταστικό.

 
At 10/27/2010 08:58:00 μ.μ., Anonymous jojos said...

Αναφέρεσαι στις εργασιακές σχέσεις ξεχνώντας ότι μιλάς για μια χώρα χρεοκοπημένη ή μια χώρα με τεράστια ελλείμματα. Ας αναλογιστούμε που βρισκόμαστε και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις αλλά εργασιακές σχέσεις υπάρχουν και στην Γερμανία την Νορβηγία την Σουηδία. Πολλές χώρες, ακόμη και σκανδιναβικές έχουν βρεθεί σε οικονομική κρίση, με το ένα ή τον άλλο τόπο κατάφεραν να βγουν απ' αυτήν. Για σκέψου ένα κράτος που ευημερεί, πως θα είναι οι εργασιακές σχέσεις; Άρα, κατά την γνώμη μου πάντα, στέκεσαι στα πόδια σου, αποκτάς οικονομία βιώσιμη ισχυρή και μετά όλα θα λυθούν, ώς το επόμενο κραχ βεβαίως.
Για το αν πρέπει να ακολουθηθεί η όχι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ρωτήσω το εξής: μπορούμε στο σπίτι μας να ξοδεύουμε παραπάνω απ' όσο κερδίζουμε; και αν αυτό συμβεί (με κάποιο δάνειο για έκτακτη ανάγκη, μεγάλη αγορά) μπορεί αυτό να συμβαίνει επ' άπειρον. Αν όχι τότε γιατί να συμβαίνει στο κράτος. Τα περιγράφει όμως πολύ καλύτερα από εμένα ο ΑΦ που συμφωνώ μαζί του απόλυτα.
Οι αξίες βάσει των οποίων δομείται μια καλύτερη χώρα - κοινωνία θεωρώ ότι είναι η δικαιοσύνη και η παιδεία.

 
At 10/27/2010 09:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Old Boy εφόσον διαφωνείς με τη πορεία που έχει πάρει η χώρα και γενικότερα ο κόσμος, θα έπρεπε να χαίρεσαι με τη πρόθεση του ΓΑΠ να πάει σε εκλογές. Θα δοθεί έτσι στο κόσμο να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Ακόμα ακόμα να βρει αλλού τα 110 δισ της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ - Τρόικα.

Ο Παπανδρέου ζητά νομιμοποίηση της πολιτικής του άμεσα απ το λαό.
Κι αν τα δεδομένα ήταν άλλα προεκλογικά τώρα έρχεται και ζητά τη στήριξη του λαού τώρα για τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Τον κατηγορείς δηλαδή γι αυτό;

Αλλωστε μας έχουν φάει τ' αυτιά οι προστάτες του λαού για τα ...προεκλογικά ψέματα (λεφτά υπάρχουν, και άλλες τέτοιες εύπεπτες πίπες).

Ιδού λοιπόν. Ευκαιρία να το τιμωρήσετε το ψεύτη το ΓΑΠ.

 
At 10/27/2010 09:54:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

ΑΦ, έχεις δουλέψει ως ελέυθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα;

Έχει πολύ γέλιο. Δεν θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις εκτός αν θέλεις να μην έχεις ποτέ αρκετά ένσημα έστω για να θεωρήσεις το βιβλιάριό σου στο ΙΚΑ, απλήρωτες δουλειές για μήνες,όπου σε πληρώνουν με δόσεις του τύπου των 200 ευρώ για χρόνια καιποτέ δεν σε ξεχρεώνουν. Ή μάλλον σε ξεχρεώνουν, όταν δεν έχουν πια να σε πληρώσουν απλά δεν σου δίνουν δουλειά. Την δίνουν σε κάποιον άλλον που δεν του χρωστάνε ακόμα τίποτα.

Είναι πολύ διασκεδαστικό. Πράγματι σε κάνει πιο εφευρετικό, πιο προσαρμοστικό σε νέες καταστάσεις (όπως το να ζεις χωρίς ρεύμα ή τηλέφωνο-πολυτέλειες), σε κάνει ρε παιδί μου να νιώθεις ζωντανός.

Μή χειρότερα.

 
At 10/28/2010 12:22:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Apologia, κάτι έχω υπόψη μου και καταλαβαίνω αυτό που λες, αλλα α) μιλάμε για Ελλάδα που είναι φύσει αντιεπιχειρηματικό το περιβάλλον και β) παρόλα αυτά πως γίνεται και θέλουν όλοι να κάνουν κάτι δικό τους; Να δουλεύουν μόνο για λογαριασμό τους;

Δεν λέω ότι στο μέλλον θα γίνουμε όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά ότι όσο τα επαγγέλματα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την πληρέστερη κατάρτιση και γίνονται πιο σύνθετα και επικοινωνιακά, τόσο θα απομακρυνόμαστε από την κλασσική εικόνα του εργάτη που ξεκινάει και σταματάει με τη μπουρού, και πάμε σε πιο υβριδικές και εξατομικευμένες καταστάσεις.

 
At 11/01/2010 10:18:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@ ΑΦ,

Λες πώς γίνεται να θέλουν όλοι να κάνουν κάτι δικό τους.
Να ξεκαθαρίσουμε την παρανόηση. Ελεύθερος επαγγελματίας ΔΕΝ είναι μόνο κάποιος που αποφάσισε να κάνει κάτι δικό του. Υπάρχουν πλείστα επαγγέλματα που απλά δεν συμφέρει την εταιρία να σε έχει υπάλληλο γι' αυτό συνεργάζεται μαζί σου με μπλοκάκι.
Και οι δύο μου δουλειές είναι αυτής της φύσεως ελεύθερο επάγγελμα. Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους όσους την κάνουν.
Επίσης και στις δύο μου δουλειές στο δελτίο παροχής μου κόβω 16%ΙΚΑ και 20%ΦΠΑ, αλλά ανεργία δεν μπορώ να πάρω, όταν δεν έχω δουλειά. Επί της ουσίας δηλαδή ούτε ο εργοδότης εξυπηρετείται ούτε ο εργαζόμενος. Βέβαια ο εργοδότης,όπως είπα και παραπάνω, μπορεί να στα κόψει όποτε του καπνίσει. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις, αλλά δεν δουλεύει το σύστημα υπέρ του εργαζόμενου. Με τίποτα.

 
At 11/01/2010 07:45:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Apologia, δουλεύω με μπλοκάκι, παλιότερα αποκλειστικά, και τα ξέρω. Ο εργοδότης γλυτώνει από αυτή την ιστορία βασικά εφορία, αλλά και ο εργαζόμενος μπορεί να γλυτώσει, υπό τη μορφή της μεγάλης επιστροφής, ανάλογα με τη συμφωνία.
Εφόσων το σύστημα αυτό δουλεύει, δηλαδή τείνει ο εργαζόμενος να παραχωρεί εισόδημά του, αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Ή ότι ο εργοδότης, δεν βγαίνει οικονομικά, οπότε θα έκλεινε το μαγαζί ή θα δούλευε με λιγότερους, ή ότι μπορεί και βγάζει πολλά κέρδη με κακοπληρωμένους υπαλλήλους, που κατά κύριο λόγο θα συμβεί όταν δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό (που σημαίνει ότι επιχειρεί σε παρθένο πεδίο (που είναι σπάνιο) ή ότι συμμετέχει σε καρτέλ). Δηλαδή η γενική ιδέα μου είναι, πως σε μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά, η αγορά εργασίας δεν λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του εργοδότη, αλλά και υπέρ του εργαζόμενου (όπως συμβαίνει με κάποιον που έχει καλό όνομα στην αγορά, και χτυπιούνται οι εργοδότες ποιος θα τον πάρει). Ότι τον πλούτο στην κοινωνία, αλλά και στους εργαζόμενους δεν τον δημιουργούν οι νομοθεσίες αλλά η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Παράδειγμα είναι η Αμερική που έχει μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο από την Ευρώπη, παρότι η τελευταία έχει πιο αυστηρή εργασιακή νομοθεσία (έχει και μικρότερη ανισότητα αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση). Δεν είμαι κατά της κοινωνικής ασφάλισης ή της ασφάλισης για απόλυση (βασικά για να μην προτιμά ο ίδιος ο εργαζόμενος να τσεπώνει τα ασφάλιστρα και μένει πολύ κόσμος ανασφάλιστος ή να μην εξαρτάται από την οικονομική βιοσημότητα μιας ιδιωτικής), ούτε κατά της εργασιακής νομοθεσίας (που προστατεύει τον εργαζόμενο από μεμονωμένες αδικίες).

 
At 11/01/2010 07:51:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Apologia, το οδοιπορικό ξεκίνησε και σταμάτησε στον Άδωλφι :)

 
At 11/01/2010 10:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Παράδειγμα είναι η Αμερική που έχει μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο από την Ευρώπη»
Ποιά Αμερική; Η ελίτ της ελίτ της; Γιατί έχω την αίσθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικάνων ζει σε πολύ χειρότερες συνθήκες από ό,τι ζει η αντίστοιχη μάζα των Ευρωπαίων. Και όχι δεν έχω στοιχεία να το στηρίξω αυτό, την αίσθησή μου μεταφέρω.

 
At 11/01/2010 10:46:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Πριν απαντήσω σε όλα τα υπόλοιπα δεν είδες πονηρέ και άτιμε ΑΦ τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ μου; Ντροπή σου;
Άντε πάρε και τα λινκ αν και δεν είναι σωστό σε ξένο αχυρώνα δις

http://www.echoground.gr/blogechoground/item/92-%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%83%CF%85%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

 
At 11/02/2010 07:21:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, δεν το συζητώ δεν έχω καμία προσωπική πείρα, ας μας πει κάποιος που έχει ζήσει εκεί, για την μεγάλη πλειοψηφία. Γιατί σχεδόν πάντα εικόνα έχουμε ή για την Hilton, ή για τους πνιγμένους της Νέας Ορλεάνης. Φαντάζομαι ότι όλος αυτός ο κόσμος που μένει στα suburbs, που βλέπουμε στις ταινίες, έχουν βιοτικό επίπεδο. Πάντως ως μέσο βιοτικό επίπεδο, όπου και να ψάξεις έχει από τα υψηλότερα στο κόσμο, πίσω μόνο από εμιράτα, μίνι χώρες τραπεζίτες και χώρες μπουτίκ όπως η Νορβηγία. Γενικά για στοιχεία χρησιμοποιώ το www.indexmundi.com

Φυσικά οι διαφορές μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης οφείλονται και σε άλλους σοβαρότερους λόγους πέρα τις διαφορετικές εργασιακές φιλοσοφίες.
Με το παράδειγμα ήθελα να τονίσω, ότι αν οι πιο ελεύθερες εργασιακές σχέσεις οδηγούσαν νομοτελειακά συνεχώς σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, τότε οι ΗΠΑ θα είχαν μόνο πολύ φτωχούς και πολύ πλούσιους (ναι, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή η μέση τάξη δέχεται πλήγμα, αλλά θα πάει μακρια η κουβέντα).

Apologia, σόρυ, στραβομάρα

 
At 11/02/2010 12:05:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, μάλλον δικαιώνεσαι σε σχέση με τη στάση του ΓΑΠ

http://www.forexpros.com/news/interest-rates-news/analysis-greek-pm-gambles-with-election-threat-171085

 
At 11/02/2010 01:35:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

The official number of poor in the United States in 2008 is about 39.1 million people, greater in number but not percentage than the officially poor in Indonesia. The poverty level in the United States, with 12.65% (39.1 million people in poverty, of a total of 309 million) is comparable to the one in France, where 14% of the population live with less than 880 euros per month.

Επίσης στον Δείκτη ανθρώπινης Ανάπτυξης οι ΗΠΑ είναι 13ες. Προηγούνται χώρες τις Ευρώπης ( Νορβηγία 1η, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Φινλανδία,Ισλανδία) η Αυστραλία 2η, ο Καναδάς 4ος, η Ιαπωνία 10η. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση. Η Γερμανία στην 22η και η Αγγλία στην 21η.

Τα επίπεδα της φτώχιας σήμερα στις ΗΠΑ προσιδιάζουν εκείνα της δεκαετίας του 60, όταν κυρήχθηκε ο πόλεμος κατά της φτώχειας από τον Λίντον Τζόνσον.

Πολύ σηαντικό είναι ΑΥΤΟ:
By European standards the official (relative) poverty rate in the United States would be significantly higher than it is by the U.S. measure. Γιατί κάθε χώρα έχει τα δικά της στάνταρ για να ορίσει τη φτώχια.

Επίσης με στοιχεία ακόμα του 2008 (σήμερα είναι ακόμα χειρότερα, και δεν φταίει ο έρμος ο Ομπάμα)

The US Census declared that in 2008 13.2% of the general population lived in poverty:[27]
8.6% of all non-Hispanic White
11.8% of all Asian-American
23.2% of all Hispanic (of any nationality)
24.7% of all African-American.

Επίσης σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο η μέση τιμή ενός σπιτιού είναι μισό εκατομμύριο δολλάριο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον όχι μόνο για τους φτωχούς αλλά και για τη μικρομεσαία τάξη να έχει αξιπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (βλέπε συνοικισμοί και πόλεις όπου ζουν σε τροχόσπιτα).Αυτές οι περιπτώσεις δεν καταγράφονται στο δείκτη φτώχιας.

Επίσης όλα τα Πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα. Ένα μέσο δημόσιο Πανεπιστήμιο χρεώνει 7.020 δολλάρια το χρόνο. Ενώ ένα ιδιωτικό από 15.000 έως 50.000 το χρόνο.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρέη που έχουν οι φοιτητές μετά το πέρας των σπουδών τους (περίπου 5 χρόνια κάνει ο μέσος φοιτητής για να τελειώσει.

Επίσης, η ανεργία το 2009 ήταν στα 9,9% και από τον Μάρτιο του 2010 το ποσοστό των χρόνια άνεργων σημείωσε ρεκόρ. 6 εκατομμύρια εργαζόμενοι παρέμεναν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες. Το 2008-2010 οι άνθρωποι που δουλεύουν παρτ τάιμ για οικονομικούς λόγους έφτασαν 8,8 εκατομύρια (από 4 εκατομμύρια που ήταν πριν).

Επίσης το 15% του πληθυσμού είναι τελείως ανασφάλιστο και το 35% είναι ασαφαλισμένο πλημμελώς. Δηλαδή δεν μπορεί να καλύψει ιστρικά έξοδα και νοσήλεια. Η έλλειψη ασφάλισης οδηγεί 44.800 θανάτους κάθε χρόνο.

36 εκατομμύρια από τους μη ασφαλισμένους είναι νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Το νέο νομοσχέδιο για την υγεία στοχεύει να αλλάξει κάπως αυτούς τους αριθμούς.


Αυτά.

 
At 11/02/2010 08:19:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Αμάν apologia που να πρωτοαπαντήσω. Δεν μπορώ να ξέρω, ποια από αυτά που παραθέτεις είναι δικές σου απόψεις και ποια είναι από διάφορες πηγές και πόσο αξιόπιστες είναι.
Για παράδειγμα, πως γίνεται και η διαμονή σε παράγκα, να μην καταγράφεται στο δείκτη φτώχιας; Αν οι φτωχοί και οι μικροαστοί στις αναφερθείσες περιοχές μένουν σε παράγκες πως γίνεται και τα σπίτια είναι περισσότερα από τις παράγκες; Ποιος ανεβάζει σε αυτά τις τιμές, αν όχι η πλειοψηφία;

Κοίτα ενδεικτικά τιμές και σπίτια (δεν νομίζω ότι είναι πολύ ακριβότερα από την ψωροκώσταινα)

http://www.loftsunlimited.com/buy/index.aspx

Και φαντάζομαι, ότι το ΣΦ για να αναφερθεί ως παράδειγμα, θα είναι από τις ακριβές πόλεις (έχω ακούσει και ιστορίες με τρελές ευκαιρίες)

Ακόμα το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα δεν περιλαμβάνεται στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης; Η κατάταξη σε σχέση με αυτόν (που συνυπολογίζει τον "κοινωνικό πλούτο" και όχι μόνο τον στενά οικονομικό) δεν δικαιώνει μάλλον την άποψή μου, αν ληφθεί υπόψη ότι μιλάμε για μια τεράστια χώρα, με μεγάλη ανομοιογένεια και αριθμό νέων μεταναστών και λαθρομεταναστών που "ανανεώνει" την φτωχή βάση;

Για την άποψή μου για την ασφάλιση, παραπέμπω σε παραπάνω σχόλιο μου.

Και επειδή μιλήσαμε αρκετά για την φτώχια, ας δούμε και λίγο και τους εργαζόμενους, από όπου ξεκίνησε η κουβέντα. Σημειώνω, είναι αρχικοί μισθοί

http://www.collegecrunch.org/money/52-career-starting-salaries/

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home