Πέμπτη, Απριλίου 01, 2010

Η πρόκληση των διπλανών ραφιών

Το «SMS» είχε τελικά διάρκεια δύο ακριβώς ετών.
Υπάρχουν δυο ορατές τάσεις που έχει πάρει ο αθλητικός Τύπος: Η μία, η σαφώς πιο ισχυρή και ολοένα και πιο διογκούμενη, είναι η τάση της εγκατάλειψης κάθε μανδύα, όχι απλά αντικειμενικότητας (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όταν γίνεται δηλωμένα), αλλά τελικά και δημοσιογραφικής ιδιότητας: πρόκειται για την εποχή των αυθεντικά (ή με δόση υποκρισίας) αρρωστάκηδων, που πλουτίζουν μιζάροντας στον φανατισμό του κόσμου, αποτελώντας (ή παριστάνοντας) ένα ιδιότυπο μείγμα οπαδού και παράγοντα που άλλοτε προσπαθεί να επηρεάσει τα εσωτερικά της ομάδας του και άλλοτε τους διαιτητές και τους διαιτητοπατέρες. Πρόκειται για μια τάση που σε ένα βαθμό εξηγεί και το ότι την κοκκαλική ψύχωση για πρωτάθλημα κόλλησε και ο Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα να μην αγωνίζεται απόψε στο Αμβούργο, αφού αν η πρώτη ύλη μας είναι η καθημερινή καζούρα στους άλλους, οι άλλοι, οι δίπλα μας, δεν βρίσκονται στη Λιέγη, αλλά στην από πάνω ή από κάτω στήλη.
Η δεύτερη, η λιγότερο ισχυρή, ωστόσο υπαρκτή, είναι η τάση που θέλει να βλέπει το ποδόσφαιρο και γενικά τα σπορ και από άλλη οπτική γωνία, χωρίς προφανώς να αρνείται και την κουλτούρα του οπαδισμού, όντας λιγότερο καθώς πρέπει από την αλήστου μνήμης εποχή που οι αθλητικογράφοι δεν υποστήριζαν από παιδιά καμία ομάδα, ενώ όλοι έπρεπε να αγαπάμε την ομάδα μας αλλά να είμαστε Εθνική Ελλάδας. Λέει ωστόσο ότι δεν είναι όλα οπαδισμός, ότι τα πράγματα δεν αρχίζουν και τελειώνουν στον οπαδισμό, ότι ο αθλητισμός μπορεί να επενδυθεί και με άλλου είδους σκέψη, σκέψη εμπνευστική και ευφρόσυνη.
Δεν ξέρω αν το «Fight Club» έφερε το χιούμορ στα αθλητικά ΜΜΕ, ίσως κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολή να το πει κανείς. Ξέρω όμως ότι έφερε σαν πρόταση ένα διαφορετικό πνεύμα, ένα διαφορετικό ήθος, ένα διαφορετικό κοίταγμα μιας πραγματικότητας, που ως τότε κοιταζόταν σε γενικές γραμμές μικρόνοα, εντός συγκεκριμένων ορίων και με βασικά συστατικά τη σοβαροφάνεια και τη μιζέρια.
Το «SMS» δεν ήταν αθλητικό έντυπο. Ήταν μισοαθλητικό - μισοαπ'όλα ένθετο αθλητικής εφημερίδας. Και καλή η μετριοφροσύνη, καλό και το να μη βλογάμε τα γένια μας, αλλά τώρα που ξυρίστηκε το πράγμα μπορώ να ευλογήσω το γενικό εγχείρημα (στο οποίο άλλωστε δεν είχα πλην της στήλης μου οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή), όλο το έντυπο, που στα 104 τεύχη του δεν νομίζω ότι έχει να ντραπεί για τίποτα, αντίθετα μπορεί να νιώθει καλά με τον εαυτό του, με την πορεία του, με το ίχνος του.
Έγραφε κάποτε ο Αρανίτσης (δεν μπορώ να βρω το λινκ για να βάλω τα δικά του πολύ καλύτερα ακριβή λόγια) ότι όταν έχεις τελειώσει ένα βιβλίο και το έχεις δει να εκδίδεται και να καταλαμβάνει μια θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης σου, νιώθεις ότι έχεις καταφέρει πια κάτι που κανείς δεν μπορεί να στο πάρει πίσω.
Τηρουμένων των αναλογιών, η θέση στο ράφι είναι κατειλημμένη, η διετία δεν μπορεί να παρθεί πίσω, το ίχνος δεν μπορεί να παρθεί πίσω, σειρά έχουν τα επόμενα ίχνη, η πρόκληση των διπλανών ραφιών, που ζητούν να γεμίσουν κι αυτά.
Μακάρι να γεμίσουν με κάτι τόσο ευγενικό όσο το «SMS»

9 Comments:

At 4/02/2010 12:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η ψύχωση με το φετινό σημαίνει οτι ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αποκτά νοοτροπία γαύρου.
Ίσα ίσα που η ψυχωση για το φετινό πρωτάθλημα έχει να κάνει με την επιβίωση της κουλτούρας και της ιδεολογίας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

Αν χάναμε το φετινό ό,τι έγινε πριν 2 χρόνια στη Λεωφόρο θα χανόταν και η ζημιά στον κόσμο θα έφτανε σε σημείο που σχεδόν θα υπήρχε επιστροφή.

Ζούμε σε μια διαθλασμένη πραγματικότητα εδω και 10 περίπου χρόνια οπότε χρειάζετε να κάνουμε θυσίες και εμείς για να σώσουμε τελικά τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ τρόπο σκέψης.

Η μόνη διαφωνία μου, το SMS δεν το έχω διαβάσει ποτέ!:-)

 
At 4/02/2010 02:37:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, να το δεχθώ αυτό, αρκεί του χρόνου να μην ξανακούσω το «πρώτος στόχος το πρωτάθλημα», όχι γιατί δεν πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος, αλλά γιατί το να το φωνάζουμε συνεχώς συνεπάγεται ότι η Ευρώπη είναι δεύτερος στόχος όχι μόνο πρακτικά αλλά και σε επίπεδο θέλησης και ονείρου. Συμφωνώ λοιπόν ότι η φετινή χρονιά είχε πολλές ιδιομορφίες, αλλά ας μην γίνουν οι ιδιομορφίες μόνιμες.
Όσο για το SMS είναι πλέον αργά για να το διαβάσεις :(

 
At 4/02/2010 10:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πάντα υπάρχουν αυτοί που διαβάζουν κι αυτοί που σκανάρουν, είναι χαρά -αν γράφεις- να διασταυρωθείς με τους πρώτους

Κ.Κ.Μ.

 
At 4/02/2010 08:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

(Δεν νομίζω βέβαια οτι ενδιαφέρει τους περισσότερους αναγνώστες σου)

Προφανώς και δεν πρέπει να καταντήσουμε σαν το γαυρο, να κοιτάμε δηλαδή να πάρουμε με οποιοδήποτε τρόπο, ασχέτως αν το αξίζουμε, το ελληνικό πρωτάθλημα και μετά να ξεβρακωνόμαστε στην ευρώπη.

Αλλα φέτος ήταν αναγκαίο να υπάρξει ψύχωση ακριβώς για να μπορούμε να πούμε οτι σιγά σιγά θα κοιτάξουμε την ευρώπη.

Για να κοιτάξεις μακριά πρέπει πρώτα να σηκώσεις το κεφάλι.

Κάποια κείμενα σου για το SMS τα διάβαζα απο εδω μέσα. Αλλα απο τη στιγμή που είναι ένθετο της sportgay δεν νομίζω οτι έχασα πολλά.
Πόσο καλό ενα είναι ένα έντυπο που το εκδίδουν οι θαυμαστές του συστήματος-ολυμπιακού (που πιο πάνω κράζουμε), οι γλύφτες του κοκκαλη και οι φραγκοφονιάδες που ανακάλυψαν το πειρατικό και εβγαζαν σιντι με το μπαμπουίνο να ουρλιάζει?

 
At 4/04/2010 12:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ζωή σε λόγου μας, τι να πει κανείς, να προσθέσω ακόμα ότι το έντυπο με εξέδωσε άπαξ, συγκίνηση στο φουλ...

gasireu

 
At 4/05/2010 01:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

KKM, μεγάλη χαρά, για την ακρίβεια.
Gasireu, κανονικά έπρεπε να κλείσει τότε που σε εξέδωσε. Όλα τα υπόλοιπα δεν ήταν παρά ασήμαντες υποσημειώσεις :)
Ανώνυμε, μπορεί και να μην έχασες πολλά, μπορεί και να μην έχασες τίποτα, μπορεί και το SMS να ήταν κρυφό όργανο του Κόκκαλη και τώρα που ο Σωκράτης χάνει δυνάμεις να σταμάτησε να το χρηματοδοτεί.

 
At 4/06/2010 10:58:00 π.μ., Blogger fpboy said...

Γεια χαρά.
Περικοπές ε ;
Δεν έχω γνώμη για το sms,
δεν διαβάζω την sportday,
αλλά έχω δει γενικά στα έντυπα
περικοπούλες.
Σου εύχομαι να βρεις κάτι καλύτερο.

 
At 4/06/2010 05:49:00 μ.μ., Anonymous formerly known said...

Grace finds beauty in everything.

Ευχαριστούμε.

 
At 4/06/2010 06:11:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Fpboy, να ΄σαι καλά.
Formerly known, κι εγώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home