Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Τα ορφανά των έιτις & το παράδοξο της Γκάμπι

(Παύλος Ευαγγελόπουλος, Πάνος Μιχαλόπουλος, Στηβ Ντούζος, Σταμάτης Γαρδέλης, Κώστας Ευρυπιώτης, Έφη Πίκουλα και Καίτη Φίνου)
Είτε το κίνητρο ήταν η νοσταλγία του κιτς (και κάθε νοσταλγία συνορεύει άλλωστε με το κιτς) είτε κάτι πολύ πιο κανιβαλικά μοχθηρό, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: η απότομη κατηφόρα του αμερικάνικου ονείρου, η στα όρια της κατάρρευσης παρακμή, ο Τζαντ Νέλσον και ο Μακόλεϊ Κάλκιν οι Τζούλιες Αλεξανδράτου των ΗΠΑ (μείον τις τσόντες, συν την ελπίδα να μικιρουρκοποιηθούν ένα φεγγάρι του 2020 όντας υποψήφιοι, αν βρεθεί η κατάλληλη μικρή ταινία, αν δεν έχουν ως τότε φύγει από υπερβολική δόση, αν πετύχει η αρμονική συναστρία νοσταλγίας, οίκτου και θαυμασμού για την αντοχή).
Κατά τ' άλλα δεν μπορώ να αποφασίσω αν η απροθυμία της Γκαμπουρέι Σιντιμπέ να χάσει κιλά, ώστε να μην εμφανιστεί τόσο παχιά σε όλες τις σχετικές τελετές βραβεύσεως και τα πάρτι που τις ακολουθούσαν, είναι δείγμα υγείας ή όχι. Από την μια είναι δείγμα υγείας το ότι δεν υπέκυψε στον ψυχαναγκασμό της ομοιομορφίας, από την άλλη όσο προβληματική κι αν είναι η επιβεβλημένη ανορεξία, δεν λες λιγότερο προβληματικά τα τόσα κιλά· για σένα τον ίδιο, δηλαδή, για τον τρόπο που εσύ ζεις. Πιθανότατα κάποιος ψυχαναγκασμός σε αναγκάζει και σένα να τρως τόσο. Αλλά τελικά είναι ατομικός ψυχαναγκασμός και όχι κοινωνικά επιβαλλόμενος, οπότε υπό αυτήν την έννοια τεκμαίρεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στο να αισθάνεσαι εσύ καλά. Είναι έτσι, δεν είναι έτσι, ποιός ξέρει;
Δεν είναι στο χέρι μας να ξέρουμε, στο χέρι μας είναι να αναρωτιόμαστε.

6 Comments:

At 3/09/2010 01:04:00 π.μ., Blogger vague said...

Άσε που το να αναρωτιέσαι είναι μια σίγουρη στάση, ενώ το να ξέρεις, δεν είναι (σχεδόν ποτέ).
:)

 
At 3/09/2010 11:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σιντιμπέ;

Καμιά σχέση με τον τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας;

 
At 3/10/2010 01:37:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κανένας τόσο παθολογικά χοντρός δεν είναι συμφιλιωμένος με τα κιλά του. Υποθέτω ότι η κοπέλα υποφέρει και ότι δεν περιφέρει τα κιλά της σαν αποδεικτικό αυτονόμησης από τις κοινωνικές νόρμες. Αλλά και πάλι, ποιος ξέρει. Άβυσσος.

 
At 3/10/2010 11:35:00 π.μ., Blogger HollowSky said...

Στις ΗΠΑ έχουν τρομαχτικοτεράστιο πρόβλημα παχυσαρκίας! Είναι ο πιο παχύσαρκος λαός του πλανήτη.

Για χρόνια το κουσούρι τους αυτό το έκρυβαν από τις οθόνες. Αν δεν είχε ταξιδέψει κανείς εκεί, θα νόμιζε πως οι αμερικάνοι κι οι αμερικανίδες είναι πάνω κάτω σαν το Baywatch.

Κάποια στιγμή, σαν αρχιμάστορες της "απενοχοποίησης" - το έχουμε δει το εργάκι πχ με τις ταινίες τους για το Βιετνάμ, κ.ο.κ. -, αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να πάψουν να το κρύβουν και άρχισαν να το βγάζουν μαζικά στις οθόνες.

Έτσι γεμίσαν τηλεοπτικές σειρές με ήρωες από απλούς κοιλαράδες έως και ελαφαντίνες τύπου Σιντιμπέ, ενώ από κοντά και οι κινηματογραφικές οθόνες ξεχείλισαν από αμερικανικα ξύγκια κάθε φύλου και χρώματος - ας θυμηθούμε πριν χρόνια την ταινία όπου ο Έντι Μέρφι έπαιζε μια ανθρωποφάλαινα, ή την άλλη όπου ένας τυπάκος είχε ερωτευτεί μια 200κιλη και την έβλεπε σαν συλφίδα!

Ε, οι μηχανισμοί του Χόλιγουντ είναι γνωστοί: κάποια στιγμή θα ερχόταν "φυσιολογικά και αυθόρμητα" (εδώ ξεραινόμαστε στα γέλια) και ένα Όσκαρ σαν κάποια σιντιμπίνα. Καμιά έκπληξη.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, ανεξαρτήτως κιλών, σταρ του Χόλιγουντ που να νιώθουν καλά στο περσί τους είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού...

 
At 3/10/2010 12:00:00 μ.μ., Blogger pantsik said...

Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.
--Andre Gide

Πάντως η επιλογή φορέματος που έκανε ήταν εξαιρετική. Δεν έχω ξαναδεί τόσο παχύ άνθρωπο να δείχνει τόσο καλά μέσα στα ρούχα του.

 
At 3/11/2010 12:35:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ηοllow Sky, το κατ΄αρχάς παράδοξο (αν και εύκολα εξηγήσιμο βέβαια) είναι ότι στις ΗΠΑ παχύσαρκοι είναι οι φτωχοί, ενώ οι πλούσιοι στυλάκια.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home