Πέμπτη, Νοεμβρίου 26, 2009

Ψιλοπάραυτα

- Κάπου μου χρωστούσαν λεφτά, μήνες τώρα. Έπαιρνα τηλέφωνα, με πήγαιναν από βδομάδα σε βδομάδα και λοιπά και λοιπά. Έλεγα ότι δεν έχει νόημα να πάω από εκεί, δεν έχει νόημα να πάω να βάλω τις φωνές, δεν έχει νόημα να χάνω εκτός από το χρόνο μου και την αξιοπρέπειά μου. Και σήμερα τελικά δεν άντεξα και πήγα. Και έβαλα τις φωνές. Και αισθάνθηκα όμορφα. Και, ω του θαύματος, τα λεφτά βρέθηκαν και πληρώθηκα. Και αναρωτιέμαι πόσο διεστραμμένη ανατροφή πρέπει να έχω για να μην το κάνω αν όχι από την αρχή, πάντως πολύ νωρίτερα από σήμερα. Και συνειδητοποιώ ότι και να με είπε κανείς μαλάκα σήμερα που φώναζα, σίγουρα μου φέρονταν σαν μαλάκα τους μήνες που δεν φώναζα.
- Κάπου διάβαζα για τα λεφτά που βγάζουν οι αρχισυνδικαλιστές. Σκανδαλώδη πράγματι. Και γενικότερα, αν θέλει κανείς να καταλογίσει στρεβλώσεις στον τρόπο άσκησης του συνδικαλισμού στην Ελλάδα, μπορεί να βρει ένα σωρό. Δεν δυσφημίσθηκε δίχως βάση ο συνδικαλισμός τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά τώρα που είναι πια εκτός μόδας είναι που ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν (και αν δεν το συνειδητοποιούν καν, ακόμη χειρότερα για αυτούς) ότι δεν ήταν κάποια πολυτέλεια, ότι αν ο εργοδότης έχει απέναντί του μεμονωμένους εργαζόμενους, είναι τέτοια η δυσαναλογία της δύναμης των δυο πλευρών που οι υποχωρήσεις θα είναι σχεδόν πάντα μονόπαντες.
- Δίπλα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που έχει ως βασικό της συστατικό ένα από τα βασικά συστατικά όλης της ζωής, δηλαδή το όνομα των πραγμάτων (και εν προκειμένω το πώς θα βαφτίσουμε τη σχέση εργασίας, τις ώρες εργασίας κλπ), η απορρύθμιση όλης της οικονομίας. Η αγορά, λέει, κινείται με επιταγές οκτάμηνες ή δεκάμηνες ή δεν ξέρω γω τι. Κι αναρωτιέμαι αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της φούσκας που κάποια στιγμή θα σκάσει, τότε ποιός είναι;
- Το χρηματιστήριο ίσως; Τρώγοντας σουβλάκια σήμερα άκουγα αυτόν που έλεγε για τον πελάτη που χθες πήγε στη χρηματιστηριακή να παίξει αγοράζοντας 100.000 μετοχές και δεν τον άφησε ο χρηματιστής βάζοντάς του πλαφόν. Να υπερέβαλε; Μπορεί. Αλλά είτε υπερέβαλε είτε όχι, είναι τόσο νόμιμη αυτή η αεροκερδοσκοπία, που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί να είναι τόσο νόμιμη; Ποιός αποφάσισε ότι επιτρέπεται αυτό το πράγμα; Κι αν αποφάσισε η ως τώρα Ιστορία ότι επιτρέπεται, επιτρέπεται να σκανδαλίζομαι και να το θεωρώ κατάπτυστο;
- Κι αν είναι αυτή ακριβώς η αεροκερδοσκοπία η οποία πέρυσι κλόνισε το σύστημα που στήριζε, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι ο μέσος Έλληνας (και όχι μόνο) που λίγο, πολύ λίγο, πάρα πολύ λίγο, μα πάρα πολύ λίγο την έψαξε πέρσι γιατί να στηριχθούν από το κράτος οι τράπεζες, τώρα την ψάχνει και υποπτεύεται και έχει άποψη για το αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο ή αν πρόκειται για συνωμοσία των φαρμακευτικών εταιριών. Για τα ιατρικά έχουμε άποψη, τα οικονομικά τα αφήνουμε να ρυθμίζονται αυτόματα. Έχει ωριμάσει φαίνεται ο καιρός για καθολικό εκλογικό δικαίωμα και στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων.
- Από την άλλη για την χρησιμότητα ή την επικινδυνότητα των εμβολίων ακούμε μήνες τώρα στα κανάλια, το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να ενισχυθούν οι τράπεζες λύθηκε ψιλοπάραυτα. Και θα ήταν αστείο να βλέπεις κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων πλούσιους δημοσιογράφους να μιλούν με δραματικούς τόνους για την πορεία της οικονομίας, αν δεν σε παρηγορούσε τουλάχιστον ότι η ζωή συνεχίζεται και μαζί της και τα βαφτίσια.

10 Comments:

At 11/26/2009 09:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

oi trapezes EPREPE na sthrixtoun giati einai h 'kardia' olou tou systhmatos (too big to fail). H megalyterh vlakeia pou ekanan ews twra oi opadoi ths oloklhrwtikhs aporythmishs (Greenspan et al) htan pou afhsan na pesei h Lehman. Oi agores de leitourgoun me th logikh twn oikonomologwn (ki an kleisei h lehman ti egine, oi ependytes tha ependysoun stous isxyrous) leitourgei me thn anthrwpinh logiki tou zwou se katastash panikou (den ependyw giati fovamai) me apotelesma domino sta panta...

 
At 11/26/2009 09:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

h ergasia de xreiazetai prostateutismo apo syndikata...kata ton idio tropo pou den xreiazontai plafon stis times (apousia monopwliwn, oligopwliwn fysika). Dhladh kai xwris plafon to Armani Jean kanei 200euro kai to Lidl Jeans kanei 15, ti ennow ...oi ergazomenoi pou exoun prosonta (opws ta proionta pou dikaiologoun pshles times) tha eksakolouthoun na amoivontai kala en apousia syndikatwn. Rythmish/Epemvash xreiazetai otan den afhnoun thn agora na leitourgei dld pros apofygh kartel pou theloun kratoun pshla tis times (kat'analogia na mhn kratoun xamhla tous misthous). Elpizw na egina katanohtos...

 
At 11/27/2009 02:00:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«oi ergazomenoi pou exoun prosonta (opws ta proionta pou dikaiologoun pshles times) tha eksakolouthoun na amoivontai kala en apousia syndikatwn»
Κι αυτοί που δεν έχουν προσόντα, ας πρόσεχαν να είχαν. Σωστός. Κι αν ο εργαζόμενος τζιν δεν πουλάει, ας κλείσει.

 
At 11/27/2009 10:17:00 π.μ., Blogger Filboid Studge said...

Old Boy,
έχει δίκιο ο ποιητής:
"η τέχνη τού να βγάζεις χρήματα είναι κι αυτή μία πολεμική ιδιότης".
Υποθέτω ότι συμπεριλαμβάνει και την άγρια (και ψυχοφθόρο) διαδικασία που απαιτείται για να εισπράξεις χρήματα.
:(

 
At 11/27/2009 11:27:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"oi trapezes EPREPE na sthrixtoun giati einai h 'kardia' olou tou systhmatos (too big to fail)."

Διαφωνώ. Οι τράπεζες ΔΕΝ έπρεπε να στηριχτούν, γιατί όταν στηρίζεις αποτυχημένους μαλάκες, σε περιμένουν αποτυχίες και αυνανισμός. Από εκεί και πέρα, συμφωνώ ότι το σύστημα είναι too big to fail. Είναι επίσης και too stupid, αλλά η ηλιθιότητα και η ανθρωπότητα είναι οτιδήποτε άλλο παρά ασύμβατες.

Συμφωνώ ιδιαίτερα με την τέταρτη παράγραφό σου Old Boy. Φαντάζομαι θα συμφωνείς, μέσα από το ίδιο πρίσμα μπορούμε να κοιτάξουμε όλους τους νόμους, από τους πιο απλούς μέχρι τους πιο περίπλοκους. Η λογική (με τη συμπαντική της έννοια) απουσιάζει πλήρως, και μοιάζουν σαν ένας καθηγητής χορού και ένας μανάβης να προσπαθούν να λύσουν μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις εις βάρος όλων των άλλων. Κατά τη διαδικασία, συμβουλεύονται και τον μπαμπά τους.

Thrass

 
At 11/27/2009 03:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Κάπου μου χρωστούσαν λεφτά, μήνες τώρα. Έπαιρνα τηλέφωνα, με πήγαιναν από βδομάδα σε βδομάδα και λοιπά και λοιπά. Έλεγα ότι δεν έχει νόημα να πάω από εκεί, δεν έχει νόημα να πάω να βάλω τις φωνές, δεν έχει νόημα να χάνω εκτός από το χρόνο μου και την αξιοπρέπειά μου. Και σήμερα τελικά δεν άντεξα και πήγα. Και έβαλα τις φωνές. Και αισθάνθηκα όμορφα. Και, ω του θαύματος, τα λεφτά βρέθηκαν και πληρώθηκα. Και αναρωτιέμαι πόσο διεστραμμένη ανατροφή πρέπει να έχω για να μην το κάνω αν όχι από την αρχή, πάντως πολύ νωρίτερα από σήμερα. Και συνειδητοποιώ ότι και να με είπε κανείς μαλάκα σήμερα που φώναζα, σίγουρα μου φέρονταν σαν μαλάκα τους μήνες που δεν φώναζα."




Σχόλιο πρώτο: γιατί Θεέ μου να χάνω τέτοιες σκηνές στη ζωή μου και δεν είμαι παρών να απολάυσω το θέαμα; :)


Σχόλιο δεύτερο: τα περί μαλάκα ξέχνα τα. Αν εκεί που πήγες βρισκόταν μια σεμνή υπάληλος με σκυμμένο το κεφάλι στη δουλειά της και σε άκουγε να φωνάζεις, σίγουρα θα σκεφτόταν, "θεέ μου, τί τσαμπουκάς είναι αυτός..."

 
At 11/27/2009 05:16:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Με ψιλομπέρδεψες σήμερα Ο.Β.
Στην αρχή μπερδεύτηκα με κείνο το νόμιμον που διαβάζεται και από τις δυο πλευρές. Από ποια πλευρά δηλαδή
πρέπει να το διαβάσω για να φέρνει ο Νόμος αρμονία ανάμεσα στο Δικαίωμα του ανεξάρτητου ανθρώπου
και στην Υποχρέωση του προς την κοινωνία;
Μετά μπερδεύτηκα με τους εκπρόσωπους ,γιατί σκέφτομαι μήπως για τη μετατροπή τους από ,άσημους και απρόσωπους, που εγώ επιλέγω,
σε αρχισυνδικαλιστές, φταίει η απρόσωπη αγάπη που εγώ έχω βρει.
Με κείνα τα βαπτίσια πάλι ,τι ζόρι τραβάς;
Αφού το καλόμοιρο παιδί απέκτησε οικογένεια,απέκτησε πατρίδα, να μην αποκτήσει δηλαδή και θρησκεία, που θα ανήκει , να μείνει άθρησκο;
Προστέθηκε στο τέλος και η συμπαντική λογική και χοντρομπερδέυτικα εντελώς.
Τώρα δε ξέρω αν έχω παρκάρει το αυτοκίνητο στη Κηφισίας
η στη μεγάλη άρκτο.

Ι.Ι.Τ.Ν να είσαι πάντα καλά.

 
At 11/27/2009 05:20:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Fliboid, πόλεμος πάντων πατήρ :(
Thrass, ναι, κάπως έτσι. Ζούμε όπως μάθαμε ότι ζει ο κόσμος, σκεφτόμαστε όπως μάθαμε ότι σκέφτεται ο κόσμος, περιστοιχιζόμαστε παντού από «αυτονόητες» καταστάσεις, δυναμικές, νόμους.
Ανώνυμε, αν ήταν σεμνή η υπαλληλος δεν θα φώναζα (όσο φώναξα τέλος πάντων, δεν έπαθα και αμόκ). Αλλά όταν διαπίστωσα ότι ήταν διατεθειμένη να μου την πει κιόλας και να με επιπλήξει που πήγα να πληρωθώ «χωρίς ραντεβού» κάπου εκεί τα λαμπάκια άναψαν.

 
At 11/27/2009 05:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σωτήρη, αν το έχεις παρκάρει στην Μεγάλη Άρκτο πρόσεχε, γιατί παίρνουν πινακίδες :)

 
At 11/27/2009 06:38:00 μ.μ., Anonymous komparsos said...

afto to Ι.Ι.Τ.Ν. ti simeni?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home