Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2009

Ο δικός του Σεπτέμβρης

Ο σημερινός αγώνας Ελλάδας - Τουρκίας χαρακτηριζόταν από μια χρονική σχιζοφρένεια: ως προς τον μεν εθνικό του χαρακτήρα μεν,ήταν ένα ματς απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή του, ως προς τον δε μπασκετικό του χαρακτήρα δε ήταν ένα ματς που ανήκε σε πολύ παλιότερες εποχές.
Την τελευταία δεκαετία οι διαρκείς αναμετρήσεις ελληνικών και τουρκικών ομάδων σε όλα τα αθλήματα, σε συνδυασμό με την αρκετά αποφορτισμένη πολιτικά περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουν επιτέλους κατορθώσει να αποδραματοποιήσουν την τυχόν νίκη ή την τυχόν ήττα και να καθιστούν ψιλογραφική τη σύνδεσή της με μαρμαρωμένους βασιλείς.
Την τελευταία δεκαετία επίσης, μυηθήκαμε σιγά σιγά σε έναν άλλο τύπο μπάσκετ: οι ομάδες του Ομπράντοβιτς κατά πρώτο λόγο και του Γιαννάκη κατά δεύτερο έπαιζαν με συνεχείς έως ασταμάτητες αλλαγές παικτών και εντελώς πειθαρχημένες ως προς τα επιθετικά τους συστήματα. Σήμερα είδαμε ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο να βγαίνει χωρίς καμία απολύτως αλλαγή (έως τα τελευταία του δευτερόλεπτα), είδαμε παίκτες να μένουν εντελώς καθηλωμένοι στον πάγκο και άλλους να παίζουν νον στοπ, αλλά κυρίως είδαμε μια εικόνα ακυβέρνητου καραβιού σε τρικυμία προς το τέλος της παράτασης, με τρια σερί λάθη σε εύκολες πάσες, χωρίς αντίδραση από τον πάγκο.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, αφού η απουσία Διαμαντίδη - Παπαλουκά αφενός και το ελεύθερο στυλ μπάσκετ του Καζλάουσκας αφετέρου, επέτρεψαν στον Βασίλη Σπανούλη σε ένα ματς δεκαετίας 80, να ντυθεί Γιαννάκης και Γκάλης μαζί, με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται για ρόλο, με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται για υπέρβαση· υπέρβαση για τον Βασίλη ίσως είναι ότι έμαθε να βάζει το εγώ του στην υπηρεσία των ομάδων του, ρόλος για τον Βασίλη ίσως είναι αυτός που υποδυόταν αριστουργηματικά τόσα χρόνια και που θα συνεχίσει μάλλον να υποδύεται και στο μέλλον, με εξαίρεση αυτόν τον Σεπτέμβρη, τον δικό του Σεπτέμβρη.

15 Comments:

At 9/19/2009 09:36:00 π.μ., Blogger philos said...

Ακριβώς μες το μυαλό μου είσαι! Αν ήξερες πόσο απολαμβάνω αυτή την ομάδα, που παιζει έτσι σα να βγήκε απο αλάνα ώρες ώρες!

 
At 9/19/2009 04:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

E, καλά μπορεί και να μην είμαι μέσα στο μυαλό σου, αφού εγώ προτιμώ το παρεμβατικό μπάσκετ των Ομπράντοβιτς - Γιαννάκη :)
Αλλά όντως αν είναι να το αλανέψουμε, ο Βασίλης είναι πό - ρω - ση :)

 
At 9/19/2009 05:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ευτυχώς που υπάρχει το μπάσκετ,είναι μία καταφυγή όταν το ενδιαφέρον για τα αθλητικά διασχίζει τα σύνορα. Κάπως έτσι, εγώ σπεύδω με περισσή χαρά να διαβάσω τον αγαπημένο μου (ειλικρινώς) blogger μετά το παιχνίδι του βάζελου με τη Γαλατά. Και τι βλέπω; Τη μπάλα να πετιέται στην κερκίδα και, μέχρι να σκάσει εκεί, έχει μετατραπεί σε πορτοκαλί με σπιράκια. Κακώς Old Boy. Εχεις και γαύρους αναγνώστες, όσο και αν το αρνείσαι. Εχεις αναγνώστες που χαζεύουν στο περίπτερο το Derby και την Πράσινη και εν συνεχεία σπεύδουν στο δίκτυο για να απολαύσουν μία ποιοτική έκφραση του δράματος που βιώνετε. Προσωπικά περίμενα να πάρεις θέση για την αντιπαράθεση Παύλου-Πατέρα, τον Τεν Κάτε, την καρμική σχέση με το τρία. Πρόσεχε στο ζάπινγκ σου να μην πέσεις πάνω στον Θρύλο...

 
At 9/19/2009 05:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kαλά, εσύ είσαι πιο άρρωστος κι από μένα.
Αν 5% παίζουμε τελικό αύριο το βράδυ, μην τον δεις, δες τον Αβραάμ στην Τούμπα.

 
At 9/19/2009 06:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ειχα χρονια να δω τετοιο μπασκετ.σχεδον το πιστεψα οτι το μπασκετ ειναι ομαδικο αθλημα,και δεν υπαρχουν πια χωρος για γκαλιδες και μαραντονες.και να που ενας βλαχος απο λαρισα σου θυμιζη τα νιατα σου.Καλη ολοι αυτοι οι γκουμομπασιναδες και χρισημη αλλα στα δυσκολα παπαρα.Εκει μετρα η ψηλη ραπτικη και αυτην δεν την εχουν οι ρολιστες αλλα οι ξεχωριστη ανθρωποι,σαν τον σπανουλι.Ακομα και οταν πατανε τα κορδονια τους καμια φορα.Στο τελος κανενας τουνσια-μακαντου δεν μπορει να αποφηγη το πεπρωμενο του...

 
At 9/20/2009 10:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σε συνδυασμό με την αρκετά αποφορτισμένη πολιτικά περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

μήπως ζεις σε άλλη χώρα;

 
At 9/21/2009 12:32:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Koίτα, αν εσύ θεωρείς την τελευταία δεκαετία φορτισμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες, τότε ναι, μάλλον ζούμε σε διαφορετική χώρα.

 
At 9/21/2009 07:05:00 π.μ., Blogger Knoulp said...

I alitheia einai old oti sta nisia varethikane teleftaia na vlepoune ta tourkika F16 panw apo ta kefalia tous, kai an de vrethei mia amoivaia lisi me ta petrelaia den ta vlepw kala ta pragmata...

 
At 9/21/2009 03:29:00 μ.μ., Blogger S G said...

φυσικα εχετε καταλαβει οτι αυτο το αναρχοαυτονομο μπασκετ με τα καουμποϊλικια και τα δεκαδες λαθη ευθυνεται για το γεγονος οτι θα τον πινουμε απο την Ισπανια για αρκετο καιρο ακομα.

(και που ηταν ο Βασιλης οταν επρεπε να δειξει ηγεσια και κοχονες εναντιον των Ισπανων, ε?)

 
At 9/21/2009 04:00:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Κnoulp, γράφω κατά λέξη «αρκετά αποφορτισμένη». Δεν γράφω εντελώς αποφορτισμένη, ούτε ειδυλλιακή. Αλλά σε σύγκριση με το παρελθόν (και το σχετικά πρόσφατο ακόμα, π.χ. Ίμια) ναι, είναι αρκετά αποφορτισμένη περίοδος η τελευταία δεκαετία.
S.G., αφού ξαναπώ κι εγώ ότι προτιμάω το άλλο στυλ μπάσκετ και όχι αυτό που παίξαμε, νομίζω πάντως ότι οι Ισπανοί παίζουν κατ' εξοχήν αναρχοαυτόνομα, απλά είναι αφενός τεράστιοι παίκτες, αφετέρου έχουν μάθει να παίζουν μια ζωή έτσι. Όσο για τον Βασίλη πράγματι στα δυο τελευταία ματς ήταν κακός. Αλλά έχει το ισχυρότατο ελαφρυντικό ότι τα είχε φτύσει και ότι όλες οι ομάδες έπαιζαν όλη τους την άμυνα πάνω του.

 
At 9/22/2009 04:37:00 π.μ., Blogger S G said...

κοιτα δεν ειμαι ειδικος, μια και δεν βλεπω ευρωπαικο μπασκετ εδω και αρκετο καιρο εκτος καλοκαιριων.

Αλλα εχω την εντυπωση οτι οι Ισπανοι επαιζαν σιδερενια αμυνα, με πιεση σε ολο το γηπεδο απο το πεμπτο λεπτο, κατι που βασικα θελει

α) φυσικη κατασταση
β) συνεχη πιεση απο τον προπονητη (γιατι αντιθετα με την επιθεση, η πιεση στην αμυνα λιγο φαινεται στα στατιστικα του παιχτη)
γ) θεληση να κερδισεις

Δεν νομιζω οτι οι Ισπανοι ειναι τοσο απιστευτοι παιχτες οποτε αποδιδω το στυλ τους σε θεληση και προπονητη.

Παρομοιως αποδιδω την πληθωρα λαθων των Ελληνων στην απουσια ηγετη και στιβαρου προπονητη. Αν ηταν ο Νικ (ο Γκαλης βεβαια) στο γηπεδο βαζω στοιχημα οτι ολοι θα αισθανοντουσαν απο την μια πιο ασφαλεις, ωστε θα καναν λιγοτερα λαθη αγχους. Απο την αλλη θα καναν λιγοτερα λαθη επιδειξης/κουταμαρας γιατι θα αισθανοντουσαν οτι κλεβουν ευκαιριες απο τον ηγετη.

Καταληγω απο το πως επαιζαν οτι ο Σπανουλης, αν και πολυ καλος παικτης, δεν κανει με τιποτα για ηγετης πρωτοκλασατης ομαδας.

ΥΓ αν και πολυ φιλος της Ισπανιας, θελω στο επομενο ματς να τους τσακισουμε, οχι να παιζουμε σαν ομαδα Β εθνικης κοντρα στον ΠΑΟ. Εχει και καποια φανελα αυτη η εθνικη τελοσπαντων.

 
At 9/22/2009 11:58:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Για την άμυνα που παίζαν οι Ισπανοί έχεις δίκιο.
Καλώς ή κακώς πάντως τέσσερα χρόνια σερί είτε απλά μας κερδίζουν είτε συνήθως μας συντρίβουν κιόλας.

 
At 9/22/2009 11:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old boy,

δεν είμαι ο knoulp, απλώς κάποιος που δεν γουστάρει να υπογράψει.
Αποφορτισμένη με τις καθημερινές παραβιάσεις και παραβάσεις;
Αποφορτισμένη με τη μη αναγνώριση του Πατριάρχη ως Οικουμενικού;
Αποφορτισμένη με την καθημερινή υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Τουρκία;
Αποφορτισμένη με την κατοχή της μισής Κύπρου;
Αποφορτισμένη σε σχέση με τα Ίμια, που κατεβάσαμε ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος;

common sens please

 
At 9/22/2009 11:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aποφορτισμένη ακριβώς σε σχέση με τα Ίμια που παραλίγο να γίνει πόλεμος.
Το ποστ μιλάει για την τελευταία δεκαετία, όχι για την τελευταία σαρακονταετία, όχι για το 1974 ούτε για το «Βυθίσατε το Χώρα».
Μιλάει συγκριτικά με το παρελθόν και λέει ότι συγκριτικά με αυτό είναι «αρκετά» αποφορτισμένη.
Αν η σύγκριση δεν ήταν με το παρελθόν αλλά αφορούσε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε αντιδιαστολή με τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν θα μιλούσε για αποφόρτιση.
Αλλά νομίζω καθαρά γράφει ό,τι γράφει το ποστ.

 
At 9/23/2009 07:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και δεν λες κουβέντα για τα καλόπαιδα που διάλεξαν να μην παίξουν.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home