Κυριακή, Σεπτεμβρίου 06, 2009

Το δικαίωμα στην ελεύθερη αναπνοή

Εκτός από ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς χορτάρι, μπορεί προδήλως να υπάρξει και Ολυμπιακός χωρίς αριστερό χαφ, ίσως γιατί όπως θα έγραφε ο Γιώργος Βότσης, ο Σωκράτης Κόκκαλης είναι καλυμμένος στα αριστερά από το 1989 τουλάχιστον, ισχυρισμό που αναπαρήγαγε εν μέρει ο Περικλής Κοροβέσης με αποτέλεσμα ένα ακόμη ενδοαριστερό μέτωπο. Αλλά τουλάχιστον αυτό το μέτωπο έχει ένα πολιτικό αντίκρυσμα, όπως μια ιδεολογική βάση έχει και το γνωστό και πριν τις ευρωεκλογές μέτωπο μεταξύ των ανανεωτικών με τους πιο αριστερίζοντες. Εκείνο που μάλλον αδυνατώ να καταλάβω είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο της διαφοράς Αλαβάνου – Τσίπρα.
Μέχρι πριν και τις ευρωεκλογές σκεφτόμουν, έλεγα και έγραφα αδιακρίτως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο μυαλό μου δεν ήταν κάτι το διαφορετικό. Θα μου πεις δεν είχα εντρυφήσει στα εσωτερικά τους για να κάνω τις διακρίσεις, αλλά θα σου απαντήσω τότε ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν απευθύνονται σε όσους εντρυφούν στα εσωτερικά τους αλλά στον πολύ τον κόσμο.
Κι αν όντως κοινή αίσθηση είναι ότι άλλο εκτόπισμα έχει ο Αλαβάνος και άλλο ο Τσίπρας, ότι με άλλα λόγια ένα σχήμα με αρχηγό τον Αλαβάνο θα πήγαινε πολύ καλύτερα από ένα σχήμα με αρχηγό τον Τσίπρα, δεν παύει στο σκέλος της συνέπειας να είναι ο Αλαβάνος εκείνος που στα μάτια μου χάνει όλους τους πόντους του κόσμου.
Αν θεώρησε ότι δεν του βγήκε η επιλογή Τσίπρα, ας το έλεγε ευθαρσώς και ας ξαναδιεκδικούσε την αρχηγία του κόμματός του. Αλλά το φεύγω από αρχηγός και μένω επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, μετά τις εκλογές παραιτούμαι απογοητευμένος, μετά καπάκι ξεπαραιτούμαι και μετά θέλω να κάνω το συμμαχικό σχήμα κυρίαρχο (ώστε να ξαναγίνω έτσι αρχηγός του καινούριου κόμματος που θα απορροφήσει το παλιό;), δεν μου φαίνεται και το πιο τίμιο πράγμα στον κόσμο, ιδιαίτερα όταν ειρωνεύεται για εσωστρέφεια τον Τσίπρα, έχοντας μετεκλογικά ο ίδιος πρωτοστατήσει στο εσωστρεφές πανηγύρι.
Αλλά όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά, δεν παύουν να είναι δευτερεύοντα. Πριν τις ευρωεκλογές ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχε θεωρητικά όλες τις προδιαγραφές ώστε να σκίσει. Καθόλου δεν έσκισε και η χαώδης εσωτερικά εικόνα που παρουσιάζει τώρα μπορεί να οδηγήσει στην αυριανή του διάλυση (σε άγνωστο πόσα κομματάκια), αλλά πρόκειται για ένα χάος το οποίο ακολούθησε και δεν προκάλεσε την εκλογική του αποτυχία.
(Απόσπασμα κειμένου που γράφτηκε Tρίτη απόγευμα για το σημερινό «SMS» της «SportDay». Στο μεταξύ προκηρύχθηκαν εκλογές και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είπαν να επισπεύσουν τις εξελίξεις. Μια χαρά. Άντε, να έρθει και η οριστική ανακοίνωση σε λίγες ώρες. Το πολύ - πολύ να στενοχωρηθεί κάνας γραφικός τύπου Τάλου. Τα στελέχια θα αναπνεύσουν ελεύθερα. Μέχρι το επόμενο ξεσκαρτάρισμα βέβαια)

20 Comments:

At 9/06/2009 12:38:00 μ.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Τι ψάχνεις ψύλλους* στ' άχυρα** βρε Old...

---

* ιδεολογικές διαφορές Αλ-Αλ
** Σύριζα

 
At 9/07/2009 12:01:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

1 σχόλιο. Μα 1 σχόλιο;;;;;

Για τον συνσύριζα;
Ας τα κάνουμε δύο. Για το ονόρε.
18 χρονάκια που ψηφίζω, αυτούς ψηφίζω. Τους μπουρδουκλομένους. Καλύτερα αυτοί οι μπουρδουκλομένοι από τους άλλους τους σοσιαλιστές.
Σύμφωνα με τον κύριο Walter Benn Michaels μάλιστα, έχουμε αριστερούς- αριστερούς και δεξιούς -αριστερούς,μπέρδεμα.

Παρ' όλα αυτά σήμερα, ειδικά σήμερα, έχω να βγάλω σε κάποιον το καπέλο. Κι ας λέγονται διάφορα για σκοπιμότητες. Υπάρχουν και πράγματα καθαρά, όσο καθαρή είναι η βροχή. Με λίγο χωματάκι. Όσο καθαρή είναι η αγάπη. Με λίγο εγωισμό.

Άσε μας ρε απολογία,θα μου πεις, που θα μου κάνεις και την πολιτική ποίηση και τον Τσίπρα, μούσα.

Ομπαμοφέρνω τελευταία. Με έχει επηρεάσει και το Χελθ ντιμπέιτ. Σχωράτε με. Θα αρχίσω να κόβω δάχτυλα σε λίγο.

 
At 9/07/2009 01:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Έχει πολλά μειονεκτήματα να είσαι αρχηγός κόμματος στα 35 σου, αλλά επιτέλους αποδείχθηκε ότι έχει κι ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα.

 
At 9/07/2009 01:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γιου χαβ πουτ ιτ βέρυ γουέλ..

Ένας φίλος

 
At 9/07/2009 01:11:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όταν κάποιοι μπουρδουκλομένοι δεν ξέρουν αν θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα ή όχι, τότε δεν κατεβαίνουν στις εκλογές για να μπουρδουκλόνουν κι άλλο κόσμο. Οι εκλογές δεν είναι θεσμός για την επίλυση εσωτερικών κομματικών προβλημάτων και ιδεολογικών συγχύσεων. Είναι θεσμός που αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Όποιος δεν τον αποδέχεται, δικαίωμά του αλλά τότε οφείλει να μην συμμετέχει όπως πολύ σωστά κάνουν πχ οι ανάρχες. Ουφ πια!

 
At 9/07/2009 04:27:00 π.μ., Blogger talos said...

The kid is alright, το έσωσε σήμερα.

Θέλω να σημειώσω ότι στους άνδρες μαζί με τον προστάτη, με την ηλικία διογκούται συχνά και το Εγώ τους.

 
At 9/07/2009 09:45:00 π.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Talos,

τίποτα δεν έσωσε το παιδί. Η πραγματικότητα, πέρα από τα savoir-vivre (ή μάλλον, εδώ, τα savoir-mourir) είναι ότι, δυστυχώς, ο Σύριζα έχει μπει από καιρό σε τροχιά οριστικής διάλυσης ... την οποία ίσως "διασκαδάσει" μόνο η ενδεχόμενη μετατροπή του σε ένα μικρό "κλαμπ", όπως ακριβώς συνέβη με τον ιστορικό του πρόγονο, το ΚΚΕ εσωτερικού.

Το θέμα με λίγα λόγια είναι το για ποιους λόγους ο Σύριζα δεν κατόρθωσε ν' αποχτήσει σοβαρή κοινωνική δυναμική ... και όχι αν, λόγω εσωστρεφούς φαγωμάρας, θα κατέβη σε τούτες τις εκλογές χωρίς επικεφαλής ψηφοδελτίου!

 
At 9/07/2009 11:29:00 π.μ., Blogger gasireu said...

σχόλιο σινεφίλ:
κάθε φορά,
μμμ από που να ναι, μμμ είναι ο Ρόμπινς στα μικράτα του, φέρνει για shawshank redemption, πατάω photo,
όντως...(επίτηδες αφήνεις τα Url? πάλι καλά!)
βάζε και κανένα υπόμνημα για τους ενδιαφερόμενους,
αντί να λύνουν γρίφους...

 
At 9/07/2009 01:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Θέλω να σημειώσω ότι στους άνδρες μαζί με τον προστάτη, με την ηλικία διογκούται συχνά και το Εγώ τους».
Και θα συμπλήρωνα ότι πιθανώς στα 35 διασώζονται ακόμη μέσα σου απόηχοι εφηβικού και μετεφηβικού ρομαντισμού.
Gasireu, οι γρίφοι είναι ο χορηγός μου και δεν μπορώ να τους εγκαταλείψω ;)

 
At 9/07/2009 08:10:00 μ.μ., Blogger Υπατία η Αλεξανδρινή said...

"Τα στελέχια θα αναπνεύσουν ελεύθερα. Μέχρι το επόμενο ξεσκαρτάρισμα βέβαια"
Μ' αυτά που κάνουν τα στελέχια, ο κόσμος γύρω τους θα αραιώσει τόσο πολύ, που θ' αναπνέουν πάάάάρα πολύ ελεύθερα μέσα στη μοναξιά τους.
Και η δική μας ερημιά;

 
At 9/07/2009 08:40:00 μ.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Τι ποσοστό δίνετε στο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτές τις εκλογές;

Εγώ, κάτω από 3.οο %.

Δηλαδή δεν νομίζω να βγάλει καν βουλευτές.

 
At 9/07/2009 09:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Ποπώ καταστροφή...

Δε θα βγάλει ο Ξυριζα βουλευτές... Ζοφερό το μέλλον του τόπου

 
At 9/07/2009 09:27:00 μ.μ., Blogger Υπατία η Αλεξανδρινή said...

Αρνίμπουργκερ, αυτό είναι το παράδοξο: Μαλώνουν για το ποιος θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, τη στιγμή που είναι μάλλον απίθανο να μπουν καν στη βουλή!

 
At 9/08/2009 04:04:00 μ.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Υπατία,

παράδοξο ή πολύ ελληνικό;

 
At 9/08/2009 07:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Απλώς μία διευκρίνιση: δεν ήταν πριν από τις εκλογές που αναμενόταν να σκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πριν τα δεκεμβριανά. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του οκτώ, οι δημοσκοπήσεις έδιναν τον Αλέξη & Σία γύρω στο 15%. Ο λόγος του καταποντισμού, εκτός από την πρόσκρουσή του με τους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, που ως γνωστόν δεν ευνοούν τα αριστερά κόμματα, είναι η στάση που τήρησαν κατά τη διάρκεια των δεκεμβριανών. Η μη διάκριση των διαδηλωτών από τους αλήτες ήταν το βραστό νερό μέσα στο οποίο τσουρουφλίστηκε και "μπήκε" το ποσοστό και οι όποιες πολιτικές φιλοδοξίες της μη κομμουνιστικής αριστεράς. Θα ήταν κρίμα ωστόσο να μην μπουν στη Βουλή, όσο μπουρδουκλωμένοι κι αν είναι, γιατί ο κόσμος που αντιπροσωπεύουν, όταν δεν επικροτεί τους θρυψαλλάκηδες, είναι έτη φωτός δημοκρατικότερος, από τους μελανοχιτώνες του Λάος.

Σατυρικόν

 
At 9/08/2009 07:53:00 μ.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Ψυχρά και ρεαλιστικά:

Το μόνο ενδιαφέρον θέμα στις επερχόμενες εκλογές είναι ποιο θα είναι το 3ο κόμμα.

Το ΚΚΕ ή ο ΛΑΟΣ;

Οι σταλίνες ή οι φασίστες δηλαδή;

 
At 9/09/2009 02:42:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«... την πρόσκρουσή του με τους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, που ως γνωστόν δεν ευνοούν τα αριστερά κόμματα»
Εάν δεν ευνοεί μια εντελώς δομική οικονομική κρίση τα αριστερά κόμματα τότε τι ακριβώς μπορεί να ευνοεί τα αριστερά κόμματα;

 
At 9/09/2009 11:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ old boy,

μία απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του Ιουνίου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται δεξιές κυβερνήσεις
για ν' αντιμετωπίσουν την κρίση.

http://euobserver.com/883/28265

Europeans turned largely to the centre-right parties in reaction to the economic crisis.

Σατυρικόν

 
At 9/09/2009 06:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Το αποτέλεσμα όμως δεν εξηγεί την αιτία, την οποία, ομολογώ, δεν μπορώ να αντιληφθώ.

 
At 9/10/2009 12:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

To αποτέλεσμα πάντα εξηγεί την αιτία old boy, από τον Αριστοτέλη και ενθεν. Η εξήγηση είναι η εξής: ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της αριστεράς επιλέγει να ρίξει την ψήφο του σε αριστερά κόμματα, όχι λόγω της ικανότητας τους να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, αλλά πιστεύοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας, προασπίζοντας πολιτικές ελευθερίας, ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμόζοντας ισονομία, καταργώντας διακρίσεις, υπερασπίζοντας τους ασθενέστερους κλπ.

Η οικονομική ανόρθωση, η καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, και κάποια άλλα ελατήρια, οδήγησαν, φευ, τους Γερμανούς ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Χίτλερ, στις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία. Υπάρχουν δεκάδες άλλα παραδείγματα στην ιστορία των δύο τελευταίων αιώνων.

Σατυρικόν

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home