Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Ανηψιός

Κι έτσι, η εικονική πραγματικότητα την οποία ειρωνευόταν χθες βράδυ στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι είναι η μόνη πραγματικότητα στην οποία εδράζεται εδώ και πολλά χρόνια η αδυσώπητη μάχη των δύο αιωνίων μεταπολιτευτικών αντιπάλων.
Κι έτσι, όλο αυτό το καθημερινό συνταγματικό ανάθεμα κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούνταν πως ψωλόχυνε πάνω στους θεσμούς του τόπου οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές, αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί με κατά ένα εξάμηνο ακόμη πιο πρόωρες εκλογές, οι οποίες προφανώς δεν συνιστούν ψωλόχυμα επί του Συντάγματος. Και πώς να συνιστούν άλλωστε, όταν μάλλον θα προκηρυχθούν με επίκληση της οικονομικής κρίσης ως εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας (όπως τουλάχιστον φαίνεται απ΄το καραμανλικό διάγγελμα), μολονότι απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα να διαλυθεί η Βουλή για τον ίδιο λόγο που διαλύθηκε η προηγούμενη, η οποία είχε διαλυθεί για να μπορέσει ο Κώστας να συντάξει προϋπολογισμό.
Κι έτσι, είναι καιρός να χωνέψουμε ότι απούσας της ουσιαστικής πολιτικής διαφοράς το δικομματικό ντέρμπυ απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα εκλογολογίας, προεκλογικών περιόδων, μετεκλογικών περιόδων, προεκλογικά μετεκλογικών και μετεκλογικά προεκλογικών περιόδων, αφενός γιατί χρειάζονται οι διαρκείς εκλογές ώστε να θυμόμαστε και να θυμίζουμε πώς είμαστε δυο διαφορετικοί και πως έχεις να εκλέξεις έναν από μας, αφετέρου για να κινείται το μαύρο χρήμα που συρρέει αφειδώς στα ταμεία μας και το οποίο στη συνέχεια επαναδιαχέεται στην αγορά των ΜΜΕ, των διαφημιστικών εταιριών και των εταιριών δημοσκοπήσεων, ενός συστήματος δηλαδή ολοένα και περισσότερο αυτονομούμενου από τον μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος επιλέγει να αντιδράσει με δύο τρόπους: είτε ψηφίζοντας ό,τι και παλιά αλλά με εντελώς λιγότερο πάθος (μόνο που με ή χωρίς πάθος, η ψήφος εξίσου μετρά), είτε απέχοντας από την κάλπη (θεωρώντας πως έτσι τους τιμωρεί, την στιγμή που έτσι τους πριμοδοτεί).
Κι έτσι, τη συντομότατη μετάβαση από τη ΝΔ της δεύτερης σερί -παρόλους τους νεκρούς της Ηλείας- εκλογικής νίκης, στη ΝΔ της κατάρρευσης, σηματοδότησε η μετάβαση από τον Θοδωρή Ρουσόπουλο στον Ευάγγελο Αντώναρο. Αυτή η αντικατάσταση ήταν η εμβληματικότερη της περιόδου Καραμανλή, ακριβώς γιατί η εικονική πραγματικότητα είναι η μόνη πραγματική πραγματικότητα του δικομματισμού των τελευταίων ετών. Και αν είναι να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρόσωπα της πολιτικής, δεν μπορείς παρά να καταλήξεις ότι χίλιες φορές συνένοχος παρά τόσο βλαξ, χίλιες φορές Εφραίμ κι Αρσένιος, παρά αυτή η καθημερινή, βαθιά, καραφλή προσβολή στην αισθητική και τη νοημοσύνη μας.

12 Comments:

At 9/03/2009 01:58:00 π.μ., Blogger arcades said...

Είχα καιρό να περάσω και να πω μέσα μου "πέστα ρε old". Πέστα ρε old.

 
At 9/03/2009 10:41:00 π.μ., Blogger xasodikis said...

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, εκτός από τον τίτλο και την κατακλείδα. Ο άνθρωπος που θα γινόταν ανηψιός στην ουσία δεν ήταν ποτέ τίποτα παραπάνω από ανηψιός, απλώς παρίστανε ότι ήταν. Μια κατασκευασμένη εικόνα χωρίς βάθος, ήδη από το 2005 (μην πω και νωρίτερα) μπορούσε να καταλάβει κανείς ότι δεν είχε απολύτως κανένα σχέδιο στο μυαλό του, απολύτως κανέναν στόχο, πέρα από το να διαχειριστεί τον χρόνο και τη συγκυρία. Λογικά κατέληξε εδώ που κατέληξε, μάλλον άργησε κιόλας κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Όσο για την κατακλείδα, δεν είναι ακριβώς ότι διαφωνώ, μάλλον είμαι αναποφάσιστος: όπως το είχε θέσει ο Τζίμης Πανούσης, "προτιμάτε να πεθάνετε από καρκίνο του δεξιού ή του αριστερού πνεύμονα;"

 
At 9/03/2009 02:05:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

Του τη φύλαγες, του τη φύλαγες, έσκαγες, φούντωνες, ε ήρθε η ώρα η καλή, χα χα χα!
Ένσταση μόνη να μη συνέδεες το μεγαλειώδες φιλοσοφικό έπος του τίτλου με τον Ευάγγελο, παρά μόνο το ταιριαστό ''ψωλόχυμα'', αλλά φευ...χα...

 
At 9/03/2009 02:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

..Κι ο άνθρωπος που του έλαχε να είναι Γιος.Αν είναι να διαλέξεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρόσωπα..

Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα γράφεις.Ειδικά με όσα γράφεις στην 3η παράγραφο.

 
At 9/03/2009 03:07:00 μ.μ., Blogger Snowball said...

Του ενός του έλαχε να είναι ανιψιός...
Του άλλου να είναι γιος...
Κανενός πούστη θα του λάχει να είναι πρωθυπουργός...άραγε?

 
At 9/03/2009 05:46:00 μ.μ., Anonymous Θείος said...

Καλά, αυτός ο άνθρωπος ήθελε να γίνει ανηψιός ...

Τι να πω όμως εγώ, που έχω έναν ανηψιό που δε θέλει να γίνει άνθρωπος;

???

 
At 9/03/2009 06:20:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θείε, την πάτησες κατά πως φαίνεται ;)
Χασοδίκη, δεν διαφωνούμε ακριβώς ως προς τον τίτλο. Δεν λέω δηλαδή τόσο ότι θα μπορούσε να γίνει ανηψιός, όσο ότι τον προόριζαν για να γίνει ανηψιός. Αναφορικά με την κατακλείδα, δεν είναι πάγια η προτίμησή μου στη συνενοχή. Είναι ο βαθμός της συγκεκριμένης βλακείας και η αναγκαστική υπερέκθεση σε αυτή το τελευταίο έτος που με κάνει να επιλέξω συνενοχή.

 
At 9/03/2009 07:29:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Τελικά, αυτο που λεει ο καρατζαΦυρερ ότι προκειται για παραίτηση του ΚΑΚ, έχει βαση; Τι λεει το αρθρο 37, που επικαλειται;

..προσπαθω να απεγκλωβιστω απο τη παράνοια, αλλά βαράν πολύ δυνατά τα τούμπανα και δεν δύναμαι..
(ωραίο ποστ, εννοείται, μη τα ξαναλέμε ;))

 
At 9/03/2009 07:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Όχι, δεν έχει βάση. Άλλη συνταγματικά περίπτωση είναι αυτή που επικαλείται ο Καρατζαφέρης και το ξέρει, απλά το λέει για να πετάξει ένα από τα συνήθη του πυροτεχνήματα, μπας και πιστέψει κανείς απογοητευμένος νεοδημοκράτης ότι υπάρχει ακόμη και τώρα σωτηρία από το ΠΑΣΟΚ και ότι η σωτηρία αυτή ήταν συγκυβέρνηση πολυκατοικίας με τον Καρατζαφέρη σε ρόλο υπαρχηγού.

 
At 9/03/2009 09:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Μέχρι στιγμής φέρει το τίτλο του πιο ανίκανου και ανεπαρκούς πρωθυπουργού.

Την ανικανότητα και την ανεπάρκειά του τη διέκρινε κανείς ήση από τότε που ήταν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Μια εικόνα φτιαγμένη να αρέσει στο μέσο Ελληνα, λόγια προφανή και ευκολοχώνευτα και ουσία μηδέν. Δεν χρειαζόταν να έει κάποιος Διδακτωρικό για να καταλάβει πόσο επικίνδυνη ήταν η ανάδειξη του ως πρωθυπουργού...

 
At 9/03/2009 10:17:00 μ.μ., Anonymous Αρνίμπουργκερ said...

Κρίμα...

Δεν πρόλαβε ν' αλλάξει το έμβλημα της ΝΔ

κι από πυρσό να το κάνει

χοτ-ντογκ

:-((

 
At 9/04/2009 10:36:00 π.μ., Blogger xasodikis said...

Old boy, ξαναδιαβάζοντας εφημερίδες και μπλογκ μετά από είκοσι-τόσες μέρες απουσίας από τη χώρα, συμπεραίνω ότι πρέπει να έχω χάσει κάποια σημαντικά κατορθώματα του Αντώναρου που έγιναν μέσα στον Αύγουστο. Μάλλον γι' αυτό μου έκανε τόση εντύπωση η κατακλείδα ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home