Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

Από Απόσταση

(Eίδα πριν από λίγο στους «Φακέλους» ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Βιρτζίνια Τεκ· κι αφού δυο χρόνια μετά δεν έχουν βγάλει κανένα ασφαλέστερο συμπέρασμα για τα αίτια του μακελειού -πιθανότατα επειδή ακριβώς «το «άλλο» (αμπαρωμένο σε ψυχιατρεία, φυλακές, θεραπευτήρια, νεκροταφεία) παραμένει ξένη γλώσσα, μιλάει ακατάπαυστα, τερατουργεί, απειλεί την εξορθολογισμένη κοινωνία και παραμένει αίνιγμα»- ποστάρω ένα κείμενο που είχα γράψει τότε).
---
«Cho was a loner», γράφει το σάιτ του CNN. Ο Τσο ήταν μοναχικός και οι Αρχές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πληροφορίες για αυτόν. Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο εικοσιτριάχρονος Νοτιοκορεάτης φοιτητής Τσο Σεουγκ Χούι είναι ο μοναδικός δράστης του μακελειού του Πανεπιστημίου Virginia Tech με τους 33 (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου) νεκρούς.
Αν το μακελειό της Βιρτζίνια ήταν πρωτοφανές στην κοινωνία των ΗΠΑ, το όλο ζήτημα πιθανώς και να στερούνταν ευρύτερων διαστάσεων· αλλά δεν είναι.
Στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του «Bowling for Columbine», ο Μάικλ Μουρ, αφού δόθηκαν όλες οι πιθανές και απίθανες εξηγήσεις για το τι οδήγησε τους δύο δεκαεπτάχρονους δράστες στο να σκοτώσουν 13 άτομα τον Απρίλιο του 1999 στο Λύκειο Κολουμπάιν της πολιτείας του Κολοράντο, αναρωτιέται γιατί να μην ισχυριστούμε, με τον ίδιο βαθμό αυθαιρεσίας, ότι ευθύνεται για τη συμπεριφορά τους το μπόουλινγκ που οι δολοφόνοι έπαιζαν λίγο πριν πάνε να σκοτώσουν.
Επεκτείνοντας την ειρωνική ματιά του τίτλου του Μουρ, αν ο δράστης του τελευταίου μακελειού είχε κι αυτός έφεση στο μπόουλινγκ, τότε ίσως πολλά βασανιστικά ερωτήματα βρουν επιτέλους την ικανοποιητική τους απάντηση.
Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο ένας έφηβος ή μετέφηβος να περνάει φάση ολοκληρωτικής μαυρίλας και βαρέματος. Δεν είναι αυτό το θέμα.
Το θέμα είναι γιατί δεν επιλέγει να αυτοκτονήσει, αλλά αντίθετα επιλέγει να σκοτώσει πρώτα όσους περισσότερους μπορεί. Αυτή νομίζω είναι η βασική ποιοτική διαφορά· όχι το «φεύγα» του μυαλού· ο τρόπος εξωτερίκευσης αυτού του «φεύγα».
Και είναι βέβαια αυτονόητο πως βασική συνιστώσα των επαναλαμβανόμενων αυτών καταστάσεων είνα το μέσο, η ευχέρεια, η διαθεσιμότητα, τα όπλα. Βάλε ένα όπλο σε κάθε σπίτι και δες τους δείκτες της εγκληματικότητας να εκτοξεύονται. Αν την ταραγμένη σου ώρα στερείσαι το όπλο, αν η ταραγμένη σου ώρα δεν είναι οπλισμένη, η θολούρα του εγκεφάλου σου θα εκτονωθεί κατά πάσα πιθανότητα πολύ πιο ήπια κι αναίμακτα.
Αλλά πέραν του μέσου και πάλι:
Γιατί να πάρω κι άλλους μαζί μου; Και γιατί δεν βγαίνω στο δρόμο; Γιατί σκοτώνω στο σχολείο μου ή στο Πανεπιστήμιό μου, γιατί στον μικρόκοσμό μου, γιατί αυτούς που συναναστρέφομαι καθημερινά;
Η κόλαση είναι οι άλλοι; Η κόλαση βέβαια δεν είναι ποτέ οι άλλοι από μόνοι τους, η κόλαση είμαι εγώ, η κόλαση γίνομαι εγώ όταν έχω πληγωθεί τόσο ώστε να αποξενωθώ εντελώς συναισθηματικά από τους άλλους. Άπαξ κι έγινα ξένος όλα είναι πιο εύκολα, όλα πια έχουν λγότερη σημασία. Ο Τσο ήταν, λέει, μοναχικός.
Τέτοια φονικά, τέτοιας διάρκειας και τόσο μεγάλου αριθμού θυμάτων, φαντάζει πιο πειστικό -όπως υπαινίσσεται και το «Εlephant» του Γκας Βαν Σαντ (ταινία επίσης εμπνευσμένη από την τραγωδία του Κολουμπάιν)- να μην τελούνται σε κατάσταση μανίας, αλλά σε ηρεμία και απάθεια, σε νιρβάνα, σε μια νιρβάνα φονική, σε μια νιρβάνα που μπερδεύει την πραγματικότητα με τον εφιάλτη, το αληθινό με το ψεύτικο, κι όλα αυτά από απόσταση, κι όλα αυτά με το πάτημα μιας σκανδάλης, ώστε ούτε τώρα να παίζει πόνος, ώστε ούτε τώρα να υπάρχει επαφή, όλα από μακριά, όλα από απόσταση, όλα σαν στα ψέμματα, σαν σε ταινία, σαν σε παιχνίδι στον υπολογιστή, κοίτα, πατάω σκανδάλες και πέφτουν κάτω, ο ήχος των πυροβολισμών μού είναι οικείος, το αίμα είναι όμορφο όπως πετάγεται, σαν σε ταινία, μια μέρα θα κάνουν κι εμένα ταινία, ποιος θα με παίξει άραγε;
Το πρωί θα ξυπνήσω κι όλα αυτά θα ‘ναι εφιάλτης.
Ή ίσως να μην είναι, ίσως στρέφοντας το όπλο στον εαυτό μου πεθάνω αληθινά, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ξαναξυπνήσω ποτέ.
Εκεί που δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει και πόνος.

63 Comments:

At 3/31/2009 09:02:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Ο κύριος λόγος που οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία μετά φόνων είναι μπαλαφάρες όπως η ταινία Elephant.

(Είναι επίσης γνωστό ότι η φιλμογραφία του Γ.Β.Σ ευθύνεται για αύξηση πάνω από 176% της παγκόσμιας κατανάλωσης οπιοειδών).

 
At 3/31/2009 10:56:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Να την πω την κοτσάνα μου...

Ο Αντρέ Μπρετόν δεν ήταν αυτός που είχε γράψει, στα Μανιφέστα του Σουρεαλισμού, ότι "είναι ψόφιος άνθρωπος όποιος δεν έχει νιώσει έστω μια φορά στη ζωή του να κατέβει στο δρόμο μ' ένα περίστροφο και να πυροβολήσει στα τυφλά τους περαστικούς";

Και δεν ήταν έφηβος ο μπαγάσας...

Γι' αυτή του τη ρήση (τη μαλακία, θα έλεγα εγώ η "συντηρητικιά") αποθεώθηκε απ' όλους τους ρέκτες του μοντέρνου.

Μήπως λοιπόν πολύ απλά ήρθε η ώρα της πραγμάτωσης του σουρεαλισμού;

Για να το πω αλλιώς και να προλάβω παρεξηγήσεις:

Όταν μια κοινωνία ωθείται να θεωρεί τη διαμεσολάβηση του λόγου σαν καταπίεση και βάρος, απ' το οποίο πρέπει να απαλλαγεί στο όνομα ά-λογων ενορμήσεων (ασυνείδητο, υποσυνείδητο, αυθόρμητο, κ.τ.λ.), που υποτίθεται πως "απελευθερώνουν", ...

όταν λοιπόν αυτή η ιδέα διαχυθεί μέσα στην κοινωνία, τότε οι άνθρωποι χάνουν σιγά-σιγά την ικανότητα να επικοινωνούν, να εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλον τα φορτία τους, να κοινωνούν τα αισθήματα και τα παθήματά τους, να τα δουλεύουν μέσα στην τριβή και τη συνύπαρξη με τον άλλον.

Και τότε, όλο αυτό το συσσωρευμένο, άλαλο κι ανεπικοινώνητο φορτίο συναισθημάτων, φορτίσεων και παθημάτων θα έρθει και - όπως το έλεγε με αφέλεια ο Μπρετόν - θα οπλίσει ένα χέρι που θα χυμήξει αδιάκριτα να εξαφανίσει ό,τι κι όποιον βρει μπροστά του.

Αυτό είναι όλο, νομίζω.

Κι όπως το έλεγε σε μια παρέα μαθητών μια φίλη τώρα πρόσφατα: "Μηδενιστές δεν είστε εσείς, όπως σας κατηγορούν. Μηδενιστές είναι οι γονείς σαν κι οι δασκάλοι σας".

 
At 3/31/2009 11:08:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Κι αφού μ' έπιασε το συγγραφικό μου:

"Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΕΡΑΤΑ"

Γιώργος Μάχης,
ακέφαλος βιβλιοθηκάριος

 
At 3/31/2009 11:18:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

@Γνωμοδότης: κι όσοι απ'τους θεατές του γλιτώνουν την βαριά κατάθλιψη γίνονται πούστηδες*-ακτιβιστές σαν αυτούς της Λυρικής.


*disclaimer: για όλους εσάς εκεί έξω που θα προσβληθείτε βάναυσα απ'την έκφραση - πρόκειται για αναφορά σε άρθρο σταθμό του Πανούτσου πρόσφατα σε συνδυασμό με την τελευταία ταινία του ΓΒΣ, Μιλκ. Την αναπαράγω *χωρίς* να την υιοθετώ, μόνο και μόνο για να καταγγείλω τη χυδαιότητα του δημόσιου λόγου στη χώρα αλλά και την λάιτ ματιά του Γνωμοδότη στις ταινίες του ΓΒΣ (ορισμένες από τις οποίες ούτε εμένα με ενθουσιάζουν).

 
At 3/31/2009 12:17:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

@ Lazopolis,

πολύ πούστικο αυτό το "την αναπαράγω χωρίς να την υιοθετώ".

Μπινιά κανονική.

 
At 3/31/2009 02:06:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

αλλά και την λάιτ ματιά του Γνωμοδότη στις ταινίες του ΓΒΣ (ορισμένες από τις οποίες ούτε εμένα με ενθουσιάζουν).

Δηλαδή άλλες του σε ενθουσιάζουν;!

Ο άνθρωπος θα ήτο ο μεγαλύτερος ατάλαντος στο Χόλυγουντ αν δεν υπήρχε ο Σόντερμπεργκ.

 
At 3/31/2009 02:26:00 μ.μ., Blogger Arkin said...

Λίγα λόγια για τον Σόντερμπεργκ.

(το γράφω απλά και μόνο για να ξεφύγουμε εντελώς από το θέμα)

 
At 3/31/2009 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Ο κύριος λόγος που οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία μετά φόνων είναι μπαλαφάρες όπως η ταινία Elephant."

Αυτό που γράφει ο Γνωμοδότης είναι αλήθεια.

Έχει σκεφτεί κανείς από εσάς -και απευθύνομαι σε όσους πέρασαν αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση- πόσο κακό έκανε στην κοινωνία μας
η προβολή ταινιών που μόνο ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟΙ θα τις γύριζαν;

Από την άλλη, θα μπορούσε κανείς που έχει παιδιά να τους απαγορέψει να δουν τηλεόραση, με σκοπό να φτάσουν πρώτα σε ηλικία πλήρους διανοητικής και συναισθηματικής ωρίμανσης,
ώστε να παρακολουθήσουν από "απόσταση ασφαλείας" πλέον και ακίνδυνα τις διάφορες παραγωγές;

Ποιός έχει τη δύναμη άραγε να ελαχιστοποιεί μέσα του και συνεπακόλουθα στα μικρά παιδιά και τους νέους την τεράστια επιρροή που ασκούν τα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όταν τα τελευταία δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο;

 
At 3/31/2009 02:54:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

"Ο κύριος λόγος που οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία μετά φόνων είναι μπαλαφάρες όπως η ταινία Elephant."

Όχι, δεν είναι αυτός ο "κύριος λόγος".

Ο κύριος λόγος είναι, ξαναλέω, η έκπτωση του λόγου (του μόνου μέσου που διαθέτει ο άνθρωπος για να επικοινωνεί με το συνάνθρωπό του) και η άνοδος του α-λόγου.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες ταινίες, και θα παίζονταν (αν έβρισκαν χρηματοδότη και αίθουσα) μόνο σε τίποτε cult υπόγεια, εάν η κοινωνία ΣΥΝΟΛΙΚΑ με τους λόγιούς της επικεφαλής δεν προσκυνούσε το ά-λογο και δεν υποτιμούσε και ξεφτίλιζε το λόγο.

 
At 3/31/2009 03:03:00 μ.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

"Γιατί να πάρω κι άλλους μαζί μου; Και γιατί δεν βγαίνω στο δρόμο; Γιατί σκοτώνω στο σχολείο μου ή στο Πανεπιστήμιό μου, γιατί στον μικρόκοσμό μου, γιατί αυτούς που συναναστρέφομαι καθημερινά;"


Σε πάρα πολύ κόσμο οι λογικές δυνάμεις της ψυχής είναι ανίσχυρες και συνεπώς δεν μπορούν να επιβληθούν στο άλογο ψυχικό μέρος, το επιθυμητικό
και το θυμικό.

Η Ψυχολογία πασχίζει νυχθημερόν μαζί με άλλες σχετικές επιστήμες να βρουν τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε να ενεργοποιήσουν τμήματα του ανθρώπινου εγκέφαλου που λειτουργούν για χάρη της νόησης και του ΝΟΥ.

Οι δικοί μας πρόγονοι -ναι, οι αρχαίοι- υπήρξαν από τους πρώτους που σκέφτηκαν για την υγεία του μυαλού και του σώματος σε όσο γίνεται περισσότερη αρμονία και πληρότητα.

Όποιος τους διάβασε και τους μελετά ακόμη, ωφελείται.

Υπάρχει όμως και μία άλλη ερμηνεία του θέματος, την οποία αποκάλυψε ο ίδιος ο Χριστός σε μάς, και
κατόπιν μας ανέλυσαν με λεπτομέρειες οι Άγιοι Πατέρες.

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ έχει να κάνει με ό, τι περιγράφεται στον ΑΟΡΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟ του
αγίου Νικοδήμου και φυσικά (γιαόσους πιθανόν δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ακουστά) σχετίζεται με τον διάβολο
και τους δαίμονές του.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει και να δει τί συμβαίνει.

 
At 3/31/2009 04:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«"Ο κύριος λόγος που οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία μετά φόνων είναι μπαλαφάρες όπως η ταινία Elephant."
Αυτό που γράφει ο Γνωμοδότης είναι αλήθεια.
Έχει σκεφτεί κανείς από εσάς -και απευθύνομαι σε όσους πέρασαν αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση- πόσο κακό έκανε στην κοινωνία μας η προβολή ταινιών που μόνο ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟΙ θα τις γύριζαν;».

Ανώνυμε, εγώ πάλι νομίζω ότι ψυχανώμαλο θα ήταν να ΜΗΝ γυριστεί ταινία για το Κολουμπάιν.
Εγώ νομίζω ότι ψυχανώμαλο θα ήταν να εξεταστεί αυτό που έγινε μόνο από τους αμερικάνους Χαρδαβέλλες, Νικολούληδες και Μάκηδες και όχι και υπό το πρίσμα της τέχνης.
Η διαφορά είναι ότι ο δημοσιογραφικός λόγος πάντα έχει απαντήσεις και εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν, ενώ ο καλλιτεχνικός λόγος μπορεί και να μην έχει απαντήσεις, να στέκει απορημένος μπροστά σε όσα συμβαίνουν.

 
At 3/31/2009 04:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θεία, ο κύριος λόγος ήταν, είναι και θα είναι ότι ««το «άλλο» (αμπαρωμένο σε ψυχιατρεία, φυλακές, θεραπευτήρια, νεκροταφεία) παραμένει ξένη γλώσσα, μιλάει ακατάπαυστα, τερατουργεί, απειλεί την εξορθολογισμένη κοινωνία και παραμένει αίνιγμα».

 
At 3/31/2009 04:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Επίσης οφείλω να επισημάνω ότι το παρόν ιστολόγιο είναι το μόνο παγκοσμίως που στα σχόλια του ο Γκας Βαν Σαντ συναντά τον Άγιο Νικόδημο και ο Αντρέ Μπρετόν τον Αντώνη Πανούτσο.
Τα πάντα όλα.

 
At 3/31/2009 04:42:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ταινίες που ΜΟΝΟ ΨΥΧΑΝΩΜΑΛΟΙ θα γύριζαν; Μμμ Ενδιαφέρον.΄

Όπως αυτός ο μαλάκας που έγραψε για έναν γιο που σκότωσε τον πατέρα του, παντρεύτηκε τη μάνα του και μετά έβγαλε τα μάτια του;

ή το άλλο, μ' αυτήν που σκότωσε τα παιδιά της και δηλητηρίασε την ερωμένη του άντρα της;

Κι εκείνο το περίφημο με τον τύπο που θέλει να σκοτώσει τη γριά; Και μας λέει και τις σκέψεις του, να τον θαυμάσουμε! Αυτό που το πας;

Καλά έχω να σας πω πολλά για ψυχανωμαλίες. Τις υπηρέτριες που θέλαν να σκοτώσουν την Κυρία τους και τελικά σκότωσε η μία την άλλη. Τα σατανικά παιδάκια που τους είχε στρίψει η βίδα. Τον άλλον που σκότωνε για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τρέλλαινε τις αθώες παρθένες.

Αρρώστιες. Βρε, ανοίξτε την τηλεόραση να δούμε καμιά κωμωδία.

 
At 3/31/2009 04:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Όπως αυτός ο μαλάκας που έγραψε για έναν γιο που σκότωσε τον πατέρα του, παντρεύτηκε τη μάνα του και μετά έβγαλε τα μάτια του;»
Παραπληροφόρηση πρώτου βαθμού: ΔΕΝ το ήξερε ότι ήταν ο πατέρας του που σκότωνε και η μάνα του αυτή που παντρευόταν. Μόλις το έμαθε επειδή ήταν Έλλην τον έπιασε το φιλότιμο και πέταξε τα μάτια του έξω (όπως έκανε τόσα χρόνια στη φουκαριάρα τη μάνα του).
«ή το άλλο, μ' αυτήν που σκότωσε τα παιδιά της και δηλητηρίασε την ερωμένη του άντρα της;»
Παραπληροφόρηση δευτέρου βαθμού:
Αυτή ήταν ξένη, αλλοδαπή, μετανάστρια, από αυτές που έρχονται, μας παίρνουν τις δουλειές και τους άντρες και ανεβάζουν τους δείκτες εγκληματικότητας σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα.

 
At 3/31/2009 05:43:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

"Θεία, ο κύριος λόγος ήταν, είναι και θα είναι ότι ««το «άλλο» (αμπαρωμένο σε ψυχιατρεία, φυλακές, θεραπευτήρια, νεκροταφεία) παραμένει ξένη γλώσσα, μιλάει ακατάπαυστα, τερατουργεί, απειλεί την εξορθολογισμένη κοινωνία και παραμένει αίνιγμα».

;;;;

Μα οι νεαροί αυτοί φονιάδες δεν ήταν πουθενά αμπαρωμένοι.

Εκτός κι αν θέ να πει ο ποιητής πως ο κύριος λόγος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, το ανθρώπινο ον, μια και το "άλλο" αυτό είναι δικό του κομμάτι, η τρέλα μας.

Σωστό αλλά μόνο επειδή είναι πάάρα πολύ γενικό. Σα να λέγαμε, με αφορμή μια σειρά από καλές πράξεις, πως ο κύριος λόγος είναι ... ο άνθρωπος.

Με διαφεύγκει κάτι;

 
At 3/31/2009 05:50:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

To αμπάρωμα έπεται του εγκλήματος, αφού -όπως συνεχίζει ο ποιητής- «η δικαιοσύνη πορεί να περιτειχίσει την πράξη, να την αποκλείσει, να την παραδώσει στους ψυχιάτρους, αλλά όχι να συνομιλήσει μαζί της».

 
At 3/31/2009 06:22:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

" Το άλλο" έχει τις διαβαθμίσεις του. Ένα παιδί που μεγαλώνει περιθωριοποιημένο, αισθάνεται μεγαλύτερη τη διαφορά από το "άλλο".

'Οσο οι αιτίες που προκαλούν την περιθωριοποίηση αυξάνονται, τόσο το "άλλο" θα μοιάζει πιο μακρινό.

Η έκτακτη ανάγκη-κατάσταση, προκαλεί την επανάσταση, λέει ο Μπέντζαμιν (είπα κι εγώ το τσιτάτο μου, περνάω τις εξετάσεις κύριε Θορώ;)

Και για να ξαναγυρίσω στο στυλ Μελιγαλά που πολύ μου πάει, ειδικά με εκείνο το πράσινο φόρεμα, ο Νίκος ο ψιλικατζής μου είναι Βορειοηπειρώτης, η γυναίκα του Αλβανή. Δούλεψαν και γέννησαν τα παιδιά τους εδώ. Τώρα έγιναν κοτζάμ άνδρες 15 χρονών. Δεν έχουν ΑΚΟΜΑ ελληνική υποκοότητα. Οι γονείς τους χρόνια φορολογούμενοι και σκληρά εργαζόμενοι. Ίσως αυτά τα παιδιά να μην καθαρίσουν ποτέ τζάμια. Το εύχομαι.Γιατί η εκτακτη κατάσταση είναι εδώ. Και κάποιος θα κοπεί.

 
At 3/31/2009 06:22:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

" Το άλλο" έχει τις διαβαθμίσεις του. Ένα παιδί που μεγαλώνει περιθωριοποιημένο, αισθάνεται μεγαλύτερη τη διαφορά από το "άλλο".

'Οσο οι αιτίες που προκαλούν την περιθωριοποίηση αυξάνονται, τόσο το "άλλο" θα μοιάζει πιο μακρινό.

Η έκτακτη ανάγκη-κατάσταση, προκαλεί την επανάσταση, λέει ο Μπέντζαμιν (είπα κι εγώ το τσιτάτο μου, περνάω τις εξετάσεις κύριε Θορώ;)

Και για να ξαναγυρίσω στο στυλ Μελιγαλά που πολύ μου πάει, ειδικά με εκείνο το πράσινο φόρεμα, ο Νίκος ο ψιλικατζής μου είναι Βορειοηπειρώτης, η γυναίκα του Αλβανή. Δούλεψαν και γέννησαν τα παιδιά τους εδώ. Τώρα έγιναν κοτζάμ άνδρες 15 χρονών. Δεν έχουν ΑΚΟΜΑ ελληνική υποκοότητα. Οι γονείς τους χρόνια φορολογούμενοι και σκληρά εργαζόμενοι. Ίσως αυτά τα παιδιά να μην καθαρίσουν ποτέ τζάμια. Το εύχομαι.Γιατί η εκτακτη κατάσταση είναι εδώ. Και κάποιος θα κοπεί.

 
At 3/31/2009 07:40:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

"To αμπάρωμα έπεται του εγκλήματος, αφού -όπως συνεχίζει ο ποιητής- «η δικαιοσύνη πορεί να περιτειχίσει την πράξη, να την αποκλείσει, να την παραδώσει στους ψυχιάτρους, αλλά όχι να συνομιλήσει μαζί της»."

Περνάω φαίνεται κρίση αποβλάκωσης και δεν καταλαβαίνω το point του ποιητή.

Μα δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πράξη με την οποία να μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να συνομιλήσει! Ούτε αυτά τα φονικά σαν πράξεις, ούτε μια ερωτική πράξη σαν πράξη, ούτε μια φιλανθρωπική κίνηση σαν πράξη.

Να συνομιλήσει - να "μιλήσει με" - μπορεί κανείς ΜΟΝΟ με το ομιλών υποκείμενο μια πράξης, με το ΛΟΓΟ της πράξης όπως τον εκφέρει πρώτα πρώτα αυτός που τη διαπράττει.

Όταν αυτός που σκοτώνει σερί έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση ΖΟΜΠΙ, νεκροζώντανου, δηλαδή ανθρώπου που δεν έχει λόγο, που απλώς βρυχάται, μουγκρίζει, ουρλιάζει, μουρμουρίζει αλλά πάντως δεν μιλάει ... τότε με ποιόν διάβολε να συνομιλήσει κανείς;

Ψάχνουν, λέει, να βρούνε το λόγο που αυτά τα παιδιά διέπραξαν τους φόνους. Τι έχουνε πει τα ίδια αυτά τα παιδιά για την πράξη τους;

Κενό. Μγκνμγκν. Χφμρμφμφρμχ. Μασημένα γκρχμφτ.

Ποια συνομιλία έχει κατανού ο ποιητής;

 
At 3/31/2009 08:00:00 μ.μ., Blogger mermyblue said...

«Όπως αυτός ο μαλάκας που έγραψε για έναν γιο που σκότωσε τον πατέρα του, παντρεύτηκε τη μάνα του και μετά έβγαλε τα μάτια του;»

για τη μάνα αυτού του μαλάκα όμως κανείς δεν λέει ότι ήταν τεκνατζού κ παντρεύτηκε το γιό της

άδικο

(και παντελώς άσχετο)

 
At 3/31/2009 08:12:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@Γνωμοδότης: Ο Σοντερμπεργκ έκανε όμως τον Τσε αξιοπρεπώς και είμαι ελαστικός απέναντί του, ενώ ο ΓΒΣ έκανε το Μιλκ και άλλες ταινίες που βλέπονται άνετα. Η μόνη με την οποία βρέθηκα κοντά στην αυτοκτονία ήταν αυτή για τους Νιρβάνα.

@Θείος: ο Μπρετόν είχε δίκιο βέβαια, αλλά δυστυχώς, το κόκκινο γιλέκο μιας εποχής, αντί για τη βαθεία της σκέψη, να τί κατανοούν όλοι :)

 
At 3/31/2009 08:57:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Ας με ενημερώσει καποιος αν η Θεια εχει βλογ!

Μπράβο θεία!
:)

 
At 4/01/2009 12:16:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Βλογ δεν έχω βλογημένε Νομάδα!

Εβλογάω εδώ κι εκεί.

 
At 4/01/2009 12:43:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

"Ο κύριος λόγος που οι νέοι οδηγούνται στην αυτοκτονία μετά φόνων είναι μπαλαφάρες όπως η ταινία Elephant."

= = =

Όχι, δεν είναι αυτός ο "κύριος λόγος".

Ο κύριος λόγος είναι, ξαναλέω, η έκπτωση του λόγου (του μόνου μέσου που διαθέτει ο άνθρωπος για να επικοινωνεί με το συνάνθρωπό του) και η άνοδος του α-λόγου.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες ταινίες, και θα παίζονταν (αν έβρισκαν χρηματοδότη και αίθουσα) μόνο σε τίποτε cult υπόγεια, εάν η κοινωνία ΣΥΝΟΛΙΚΑ με τους λόγιούς της επικεφαλής δεν προσκυνούσε το ά-λογο και δεν υποτιμούσε και ξεφτίλιζε το λόγο.


Σωστά ―αλλά δεν έκανα κοινωνιολογικού τύπου ανάλυση της ταινίας, αλλά αισθητική.

Δεν έλεγα δηλαδή ότι η βία της ταινίας οδηγεί τους νέους στην αυτοκτονία μετά φόνου ―ή ότι φταίει η τηλεόραση, κλπ κλπ.

Έλεγα ―κάπως ειρωνικά― ότι το ατάλαντο του συγκεκριμένου σκηνοθέτη και η καρα-βαρετότητα της δηθενιάς μαλακοταινίας του (για να μιλήσω με όρους της Αισθητικής του Χέγκελ) δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ακραία φαινόμενα.

Κάπως αντίστοιχα με αυτό που είχε δηλώσει άγγλος τι μουσικός, "όταν βλέπω ανθρώπους σαν την Λαίδη Νταϊάνα σε εκστρατείες ενάντια στα ναρκωτικά με κάνει να θέλω να πάρω πρέζα".

 
At 4/01/2009 12:52:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

@Γνωμοδότης: Ο Σοντερμπεργκ έκανε όμως τον Τσε αξιοπρεπώς και είμαι ελαστικός απέναντί του, ενώ ο ΓΒΣ έκανε το Μιλκ και άλλες ταινίες που βλέπονται άνετα. Η μόνη με την οποία βρέθηκα κοντά στην αυτοκτονία ήταν αυτή για τους Νιρβάνα.

Δεν πιστέυω ότι το Μιλκ και ο Τσε μπορούν ποτέ να συγχωρέσουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της αισθητικής όπως το Σολάρις, τα Όσεαν ΧΧ, το Ψυχώ, ο Φόρεστερ, το Αουτ οφ Σάιτ, το Έλεφαντ, το Φάιντινγκ Φόρεστερ και η Νιρβανοταινία...

 
At 4/01/2009 01:02:00 π.μ., Blogger costinho said...

Γράφει ο Καλβίνο στις ‘Αόρατες Πόλεις’ ότι
"η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον. Αν υπάρχει μια κόλαση, είναι αυτή που υπάρχει ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε καθημερινά, που διαμορφώνουμε με τη συμβίωσή μας. Δύο τρόποι υπάρχουν για να μην υποφέρουμε. Ο πρώτος είναι για πολλούς εύκολος: να αποδεχθούν την κόλαση και να γίνουν τμήμα της μέχρι να καταλήξουν να μην τη βλέπουν πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή προσοχή και διάθεση για μάθηση: είναι να προσπαθήσουμε και να μάθουμς να αναγνωρίζουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο".

Αυτά περί κόλασης, επειδή το άγγιξες απέξω απέξω.

 
At 4/01/2009 08:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

oldboy με συγχωρείς αλλά αυτό που γράφεις στην ανάρτηση είναι ανακριβές και αντίθετο με ότι είπε ο Μουρ. Ο Μουρ, αντίθετα με το συμπέρασμά σου, λέει ξεκάθαρα πως το πρόβλημα της Αμερικής δεν είναι τα πολλά όπλα. Πολλά όπλα έχουν και στον Καναδά, κρυμμένα σε ντουλάπες και υπόγεια, αλλά ο κόσμος ζει με ξεκλείδωτες πόρτες. Και επισημαίνει οτι ο αυτό που φταιει είναι η μουρλαμένη ψυχοσύνθεση του μέσου αμερικάνου. Ο μεγάλος αριθμός όπλων, είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία. Μοιάζει να διυλίζω την κώνωπα αυτή τη στιγμή αλλά στο επισημαίνω γιατί -με όλο το θάρρος- αυτό που λές "αυτώνει" όλο το ντοκιμαντέρ, λέγοντας στην κεντρική ανάρτηση ακριβώς το αντίθετο από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε. Αν έχεις χρόνο και διάθεση ξαναδές το, πιστεύω οτι απλώς το έχεις ξεχάσει ή δεν πρόσεχες καλά στο τελευταίο τρίτο της ταινίας, όπου έβγαιναν τα συμπεράσματα.
Φιλικά.

 
At 4/01/2009 10:37:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Γνωμοδότης. Τώρα και σε έκδοση γραμμή-γραμμή:

(Eίδα πριν από λίγο στους «Φακέλους» ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Βιρτζίνια Τεκ

Όταν τα ντοκυμαντέρ περιορίζονταν στα κολεόπτερα είχαμε λιγότερα έκτροπα...

κι αφού δυο χρόνια μετά δεν έχουν βγάλει κανένα ασφαλέστερο συμπέρασμα για τα αίτια του μακελειού -πιθανότατα επειδή ακριβώς «το «άλλο» (αμπαρωμένο σε ψυχιατρεία, φυλακές, θεραπευτήρια, νεκροταφεία) παραμένει ξένη γλώσσα, μιλάει ακατάπαυστα, τερατουργεί, απειλεί την εξορθολογισμένη κοινωνία και παραμένει αίνιγμα»- ποστάρω ένα κείμενο που είχα γράψει τότε).

Πως δεν έχει βγεί "ασφαλέστερο συμπέρασμα για τα αίτια του μακελειού";!

Αφού η μισή δυτική λογοτεχνία τέτοιου είδους συμπεράσματα βγάζει, από την Μαντάμ Μπωβαρύ τους Δαιμονισμένους και τον Κόνραντ μέχρι το Fight Club, το American Psycho και το Falling Down. Για να μην πάμε στην ψυχολογία, την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, κλπ.

Δηλαδή τι άλλο θέλουμε, να μας το κάνουν νιανια;

Ή να καταγράψουν επακριβώς το ΄*συγκεκριμένο* σκεπτικό του *συγκεκριμένου* εκτελεστή, με μαθηματικό διάγραμμα των εγκεφαλικών συναψεών του;

«Cho was a loner», γράφει το σάιτ του CNN. Ο Τσο ήταν μοναχικός και οι Αρχές δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πληροφορίες για αυτόν. Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο εικοσιτριάχρονος Νοτιοκορεάτης φοιτητής Τσο Σεουγκ Χούι είναι ο μοναδικός δράστης του μακελειού του Πανεπιστημίου Virginia Tech με τους 33 (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου) νεκρούς.
Αν το μακελειό της Βιρτζίνια ήταν πρωτοφανές στην κοινωνία των ΗΠΑ, το όλο ζήτημα πιθανώς και να στερούνταν ευρύτερων διαστάσεων· αλλά δεν είναι.


Στο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του «Bowling for Columbine», ο Μάικλ Μουρ, αφού δόθηκαν όλες οι πιθανές και απίθανες εξηγήσεις για το τι οδήγησε τους δύο δεκαεπτάχρονους δράστες στο να σκοτώσουν 13 άτομα τον Απρίλιο του 1999 στο Λύκειο Κολουμπάιν της πολιτείας του Κολοράντο, αναρωτιέται γιατί να μην ισχυριστούμε, με τον ίδιο βαθμό αυθαιρεσίας, ότι ευθύνεται για τη συμπεριφορά τους το μπόουλινγκ που οι δολοφόνοι έπαιζαν λίγο πριν πάνε να σκοτώσουν.

Εξαρτάται από την εξήγηση με την οποία το συγκρίνουμε.

α) Υπαρξιακή αγωνία και νεύρωση του δυτικού ανθρώπου στην ανταγωνιστική και εξατομικευμένη σύγχρονη κοινωνία

β) μπόουλινγκ

Ίσως δεν είναι ακριβώς ίδιος ο βαθμός αυθαιρεσίας.

Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο ένας έφηβος ή μετέφηβος να περνάει φάση ολοκληρωτικής μαυρίλας και βαρέματος. Δεν είναι αυτό το θέμα.

Ούτε θέμα είναι όμως ο έφηβος ή μετέφηβος.

Αντίστοιχα σκηνικά (όπλο σε οικείο χώρο και πάρε κάτω καμμιά δεκαριά) έχουν κάνει πάμπολλοι στις ΗΠΑ. Π.χ. απολυμένοι ή απογοητευμένοι υπάλληλοι εταιριών.

Το θέμα είναι γιατί δεν επιλέγει να αυτοκτονήσει, αλλά αντίθετα επιλέγει να σκοτώσει πρώτα όσους περισσότερους μπορεί. Αυτή νομίζω είναι η βασική ποιοτική διαφορά· όχι το «φεύγα» του μυαλού· ο τρόπος εξωτερίκευσης αυτού του «φεύγα».

Γιατί θέλει κάτι (ας πούμε "αναγνώριση" που έλεγε και ο νεκρός λευκός φιλόσοφος), πιστεύει ότι το δικαιούται και του το στερούν. Καθώς το ανθρωπολογικό πρότυπο της κοινωνίας του δεν είναι αυτό της ενδοβολής και της εσωστρέφειας (όπως στην Ιαπωνία, για να το ρίξει στο χαρακίρι) το βγάζει ως εξωτερική διεκδίκηση και εκδίκηση. Δεν νιώθει αποτυχημένος, αλλά παρεξηγημένος. Μπαμ μπουμ.

(Τώρα, αφού όλοι ζούνε σε τέτοια κοινωνία γιατί δεν κάνουν όλοι κάτι τέτοιο. Ε, γιατί η ανθρώπινη ψυχολογία δεν είναι δράση-αντίδραση. Για τον ίδιο λόγο που τα παιδιά διαλυμένων οικογενειώνε π.χ. -κλασσικό κοινωνιολογικό κλισέ- δεν γίνονται όλα πρεζόνια, αλλά στατιστικά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ένα πρεζόνι να προέρχεται από διαλυμένη οικογένεια. Άλλοι, λοιπόν, το βγάζουν διαφορετικά. Π.χ. πως πάνε τα πρόζακ και τα σχετικά από κατανάλωση στα μέρη εκείνα;).

Και είναι βέβαια αυτονόητο πως βασική συνιστώσα των επαναλαμβανόμενων αυτών καταστάσεων είνα το μέσο, η ευχέρεια, η διαθεσιμότητα, τα όπλα. Βάλε ένα όπλο σε κάθε σπίτι και δες τους δείκτες της εγκληματικότητας να εκτοξεύονται. Αν την ταραγμένη σου ώρα στερείσαι το όπλο, αν η ταραγμένη σου ώρα δεν είναι οπλισμένη, η θολούρα του εγκεφάλου σου θα εκτονωθεί κατά πάσα πιθανότητα πολύ πιο ήπια κι αναίμακτα.

Η σχέση οπλοκατοχής και τέτοιου είδους εγκλημάτων μοιάζει αντίστροφη. ΕΠΕΙΔΗ η κουλτούρα αντιμετωπίζει προβλήματα μέσω της οπλοκατοχής (άρα ο άλλος είναι εχθρός, όρια, κλπ) υπάρχει το ψυχολογικό κλίμα για τέτοια εγκλήματα και όχι το αντίστροφο.

Το οποίο βέβαια έχει να κάνει όχι μόνο με το αν έχει, αλλά και το γιατί έχει και το πως αντιμετωπίζει τα όπλα μια κουλτούρα.

O Μουρ --όπως είπε και ο προηγούμενος-- έδειχνε ότι απέναντι στον Καναδά είχε μεγαλύτερο ποσοστό οπλοκατοχής (και πολύ λιγότερη εγκληματικότητα).

(Στην Κρήτη δε, έχουμε βεντέτες, αλλά όχι αυτοκτονίες μετά φόνων τύπου Κολουμπάιν).

Αλλά πέραν του μέσου και πάλι: Γιατί να πάρω κι άλλους μαζί μου; Και γιατί δεν βγαίνω στο δρόμο; Γιατί σκοτώνω στο σχολείο μου ή στο Πανεπιστήμιό μου, γιατί στον μικρόκοσμό μου, γιατί αυτούς που συναναστρέφομαι καθημερινά;.

Άλλοι δεν σκοτώνουν στο μικρόκοσμό τους, αλλά βγαίνουν στο δρόμο.

Είναι άραγε διαφορετικές περιπτώσεις από τους προηγούμενους;

Ή διαφορετικός τρόπος έκφρασης της ίδιας τάσης για εκτόνωση και με παρόμοια αίτια;

Η κόλαση είναι οι άλλοι; Η κόλαση βέβαια δεν είναι ποτέ οι άλλοι από μόνοι τους, η κόλαση είμαι εγώ, η κόλαση γίνομαι εγώ όταν έχω πληγωθεί τόσο ώστε να αποξενωθώ εντελώς συναισθηματικά από τους άλλους.

Αφού η κόλαση "δεν είναι ποτέ οι άλλοι", απομένει το πως "έχω πληγωθεί τόσο" εγώ.

Τι διάολο, από μόνος του πληγώθηκε και αποξενώθηκε;

Εκεί που δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει και πόνος.

Οπότε βαράτε τα ζόμπι αλύπητα!

 
At 4/01/2009 12:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@Γνωμοδότη: με τη λογική αυτή, όσοι αρέσκονται σε "αρρωστιές" τύπου Δόγματος χρήζουν εγκλεισμού (προκαταβολικά, δια λόγους πρόληψης).

paparouna (που δεν θυμάται το password της για να υπογράψει κανονικά).

 
At 4/01/2009 02:32:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

@Γνωμοδότη: με τη λογική αυτή, όσοι αρέσκονται σε "αρρωστιές" τύπου Δόγματος χρήζουν εγκλεισμού (προκαταβολικά, δια λόγους πρόληψης).

Με βάση ποιά λογική;

Και γιατί "αρρώστιες" το Δόγμα;

 
At 4/01/2009 03:11:00 μ.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

"Όπως αυτός ο μαλάκας που έγραψε για έναν γιο που σκότωσε τον πατέρα του, παντρεύτηκε τη μάνα του και μετά έβγαλε τα μάτια του;"

Apologia, πλανάσαι πλάνην οικτρά.

Είναι άλλο λίγα χρόνια πριν να έρθει ο Χριστός στη γη, να δημιουργώ θέατρο, όπου ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν αφήνω να δουν οι θεατές αίματα και πτώματα -δείγμα ανώτατου πολιτισμού-, εμπνέοντας ταυτόχρονα στον θεατή αισθήματα λύπης για το κακό και τραγικό μέσα από την κάθαρση,
και ΑΛΛΟ είναι
να ψάχνω αιώνες μετά την έλευση του Θεού, τί είναι (ακόμα;) καλό και κακό,
τί βλάπτει και τί ωφελεί την ψυχή.

Έλεος δηλαδή.

Και σεβασμός στους αρχαίους τραγωδούς, γιατί ήταν πολύ πιο μπροστά απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε (ακόμη).

Και κάτι ακόμα: ακούγονται φωνές στην εποχή μας -και από τους ξένους- ότι πρέπει οι άνθρωποι των φυλών να ξαναγυρίσουν στις εστίες των ηθών και των προγόνων τους, ο καθένας δηλ. εκεί που ανήκει.

Το πείραμα του Αχταρμά της Αμερικής απέτυχε παταγωδώς. Η τρέλα που τους δέρνει σε κάθε τους βήμα έχει σχέση και μ' αυτό:
αταίριαστοι άνθρωποι στο γένος, στις συνήθειες και στη γλώσσα και τη θρησκεία, δεν θα ταιριάξουν ποτέ.
Σαν νόμος της φύσης που το λέγαν έτσι παλιά οι αρχαίοι,
όμοιος, ομοίω ΑΕΙ πελάζει.

Όσο για τις ταινίες, επιμένω ότι ο Γνωμοδότης έχει δίκιο.
Οι ταινίες που σου βγάζουν τον χειρότερό σου εαυτό στη φόρα είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν σε μυαλά που δεν διαμόρφωσαν ακόμα τη λογική (βλέπε τους νέους) την αρρώστια, την ταραχή και την πάσης φύσεως ανωμαλία.

 
At 4/01/2009 03:43:00 μ.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

Ένα υστερόγραφο.

Καλά κάνεις ιστολόγε "Old boy" και ανοίγεις τέτοια θέματα, ώστε να μας προβληματίσεις και να ψάξουμε αίτια, να αναλύσουμε συνέπειες και να διατυπώσουμε γνώμες, ίσως και συμπεράσματα.

Το ιστολόγιό σου ταιριάζει σαφώς με την επαγγελματική σου ιδιότητα.

Όλα όμως μέσα στην κοινωνία πρέπει να έχουν όρια.

Τα μικρά παιδιά και οι νέοι, όταν μας βλέπουν εμάς τους μεγάλους να ασχολούμαστε τόσο πολύ με αναλύσεις και κόντρα αναλύσεις περί του καλού και κακού, ηθικού και ανήθικου, ομαλού και ανώμαλου, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα διαμορφώσουν στο μέλλον την εντύπωση ότι όλη η ζωή είναι μια κρίση, ένας συνεχής λόγος, όπου θα ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ το αίσθημα.

Κρίμα δεν είναι;

Κρίμα δεν είναι να καθόμαστε (και μιλάω γενικά) με τις ώρες μπροστά σε μια τηλεόραση, όπου παρελαύνουν κουτσομπολιά, ανηθικότητες, πειραματικές παραγωγές διανόησης και υποτιθέμενου πολιτισμού
και η ζωή μας στο τέλος να μας φεύγει, όπως μια χούφτα νερό μέσα από την παλάμη των χεριών του Σεφέρη;

Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σε όλου και όλες, που γράφουν και διαβάζουν το μπλογκ αυτό και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες:

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ!!!

Βγείτε και ζήστε την όσο μπορείτε!

Ερωτευτείτε, αλλά ζωντανά, ΌΧΙ μέσω δικτύου.

Παίξτε παιχνίδια, έξω στην φύση, ΌΧΙ μέσω ίντερνετ.

Συζητήστε με γνωστούς και φίλους που έχετε στην αληθινή σας ζωή, ΟΧΙ σε φόρουμ, ακόμη και αν ντρέπεστε.

Μην κάνετε τα ίδια λάθη με εμάς, την μεγαλύτερη γενιά, που πέρασε πολλές ώρες αποχαύνωσης και αποβλάκωσης μπροστά στην τηλεόραση.

Όσοι είστε γονείς, βοηθείστε τα παιδιά σας σ' έναν φυσικότερο τρόπο ζωής,
μακριά από τα τεχνολογικά απόβλητα!

 
At 4/01/2009 07:11:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ωχ τήν έφαγα την κατσάδα μου.
Βρε, ο Σαίξπηρ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Χένρι Τζέιμς, ο Ζαν Ζενέ; Κι αυτοί προ Χριστούλη ήτανε; Να τους το πείτε, γιατί είχανε άλλη εντύπωση.

Και τέλος πάντων κυρ Αναγνωστη μου, η προσφορά των αρχαίων Ελλήνων ήταν οι ερωτήσεις. Όχι οι απαντήσεις. Έτσι γεννήθηκε η επιστήμη και η φιλοσοφία.

Οι απαντήσεις είναι κατήχηση και χριστομάθεια.
Ο κσομος πάει μπροστα ρωτώντας για το άγνωστο.

Καλέ σας τό' πα φωλιά έχουν κάνει. Έχετε κάτι φιλικό για το περιβάλλον ή να πλακώσω τα αεροζόλ;

 
At 4/01/2009 07:24:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 8:02, δεν γράφω ανακρίβειες για το Bowling for Columbine ούτε λάθος το θυμάμαι. Αν υπάρχει κάποιο λάθος μου είναι ότι το κείμενο σε μπέρδεψε ώστε να νομίζεις ότι αυτό για τα όπλα το έχω πάρει ως συμπέρασμα από το ντοκιμαντέρ του Μουρ. Το κείμενο μιλάει για τη δική μου ματιά κι ερμηνεία στο Βιρτζίνια Τεκ και τα όποια «συμπεράσματα» είναι δικά μου. Η αναφορά στον Μουρ εξαντλείται στο εξής: λέω ότι η σφαγή δεν είναι πρωτοφανής και ότι ο Μουρ ψάχνοντας τα αίτια μιας προηγούμενης παρόμοιας σφαγής αποδόμησε μια σειρά βολικών ερμηνειών λέγοντας «γιατί στην τελική να μην το αποδώσουμε στο μπόουλινγκ»;
Από εκεί και ύστερα ό,τι γράφω είναι αποκλειστικά δικές μου σκέψεις κι ερμηνείες κι αν δεν έγινε σαφές, τότε είναι προφανώς σφάλμα μου.

 
At 4/01/2009 07:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θεία, συνομιλία με την πράξη σημαίνει -όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον- κατανόηση της πράξης και των αιτίων της.
Ο ποιητής λέει ότι τερατωδίες όπως αυτή του Φριτζλ (άρα συμπληρώνω όπως αυτή του Βιρτζίνια Τεκ) μπορούμε να τις εξηγήσουμε ως ένα βαθμό. Θα υπάρχει πάντα κάτι στη ψυχή αυτών των δραστών το οποίο δεν θα μπορούμε να ερμηνεύσουμε.
Εσύ ας πούμε τα αποδίδεις στην παραίτηση από το λόγο και στην απαξίωσή του. Κατ' αρχήν δεν είμαι τόσο σίγουρος πως συμφωνώ με την ορθότητα αυτής της παρατήρησης. Ίσως σήμερα ο λόγος να είναι περισσότερο κυρίαρχος από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο: το ντοκιμαντέρ δείχνει πως ο Κορεάτης δράστης ήταν ΕΚΟΥΣΙΩΣ κλεισμένος στον εαυτό του (με τον αστερίσκο ότι ο πατέρας του ήταν κι αυτός περίπου έτσι και δεν τον τρόμαζε η μοναχικότητα του γιου του). Δείχνει ότι έγιναν προσπάθειες από συμμαθητές, συμφοιτητές και ψυχοθεραπευτές να τον «ανοίξουν» και να τον κάνουν να επικοινωνήσει. Πιθανότατα σε μια άλλη εποχή η κοινωνία να τον είχε ήδη κάνει στην άκρη και να του είχε αποδώσει ταμπέλες. Αντίθετα εδώ η κοινωνία προσπαθούσε να τον καταλάβει και να τον ενσωματώσει. Ακόμα κι αν αμφισβητήσει κανείς την προσπάθεια ανοίγματος κάποιου με θεσμικά εργαλεία, με ωράριο ψυχοθεραπευτή, και να την απαξιώσει -δικαίως ενδεχομένως- αν την συγκρίνει με το άνοιγμα μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων και πάλι φαίνεται πως τέτοιες προσπάθειες έγιναν. Αλλά αυτός είχε τους δαίμόνές του. Πιθανόν αν του είχε κάτσει -όχι απλά σεξουαλικά, αλλά ως σχέση- μια από τις κοπέλες που προσπάθησε να βρει να μην είχε σκοτώσει κανέναν και οι δαίμονές του να έμεναν σε ισόβια ύπνωση.

 
At 4/01/2009 07:45:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Γνωμοδότη, το να λες το «Out of Sight» έγκλημα κατά της αισθητικής θα έπρεπε σε ιδεωδέστερα νομικά συστήματα να έχει ως συνέπεια το κόψιμο της γλώσσας σου.

 
At 4/01/2009 07:55:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Παραταύτα, επειδή το σχόλιό σου των 10:37, παρά τις επιμέρους διαφωνίες (α) είτε έτσι είτε αλλιώς η οπλοκατοχή διευκολύνει απεριόριστα τέτοιου είδους μακελειά, β) αυτό για την κόλαση ξαναδιάβασε το καλύτερα και θα το βγάλεις το νόημα), είναι γαμάτο, θα σου απονέμαμε χάρη και θα σε αφήναμε με τη γλώσσα σου ακέραια.

 
At 4/01/2009 08:43:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

"Θεία, συνομιλία με την πράξη σημαίνει -όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον- κατανόηση της πράξης και των αιτίων της + Θα υπάρχει πάντα κάτι στη ψυχή αυτών των δραστών το οποίο δεν θα μπορούμε να ερμηνεύσουμε."

ΟΚ αλλά όπως και να το πει κανείς, ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ένωση με τον άλλον, απόλυτη κατάδυση στην ψυχή του, πλήρης κατανόηση, είναι κάτι το ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Ακόμα κι όταν δεν έχουμε να κάνουμε με δολοφόνους σαν αυτά τα παιδιά λ.χ. Γνωρίζεις εσύ τα τρίσβαθα της ψυχής της καλής σου ας πούμε; Άρα τι θέλει να πει ο ποιητής;

"Ίσως σήμερα ο λόγος να είναι περισσότερο κυρίαρχος από οποιαδήποτε άλλη εποχή."

Όχι ακριβώς. Αυτό που κυριαρχεί (συμπληρωματικά στην α-λογία) είναι
ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ λόγος. Έκπτωση του λόγου είναι κι αυτός. Αφθονεί στα περιοδικά λάιφ-στάιλ και στα συμβουλευτικά εγχειρίδια, έχοντας περάσει πλέον και στα σχολικά βιβλία.

"ο Κορεάτης δράστης ήταν ΕΚΟΥΣΙΩΣ κλεισμένος στον εαυτό του"

Αυτό αφενός ισχυροποιεί το επιχείρημά μου, ότι μιλάμε για "ζόμπι", ανθρώπους άνευ συνομιλίας και επομένως λόγου. Αφετέρου, το "εκουσίως" δεν το αναιρεί, αφού όταν η έκπτωση του λόγου είναι γενική, τα υποκείμενα τείνουν στην α-λογία εκουσίως.

 
At 4/01/2009 11:23:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Γνωμοδότη, το να λες το «Out of Sight» έγκλημα κατά της αισθητικής θα έπρεπε σε ιδεωδέστερα νομικά συστήματα να έχει ως συνέπεια το κόψιμο της γλώσσας σου.

Η αλήθεια είναι ότι η πυγ(μ)ή της πρωταγωνίστριας το διασώζει.

 
At 4/02/2009 12:36:00 μ.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Ισοκράτης



Apologia, η πολλή αντίδραση φέρνει...δράση!


Μάθε λοιπόν και συ και όσοι τη βρίσκετε με το να χλευάζετε και να προσπαθείτε να μειώσετε την αξία της πατρίδας και της θρησκείας ότι ΜΑΤΑΙΑ αγωνίζεστε.


Η Ελλάδα είναι μέγεθος πολύ ανώτερο από τη φτωχή σου σκέψη
και ο Χριστός δεν έχει την ανάγκη κανενός για να δοξαστεί.

 
At 4/02/2009 12:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy, αληθεύει ότι θα καταργηθεί η ανωνυμία στα μπλογκς;

 
At 4/02/2009 02:18:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

Αναγνώστη,

χωρίς να χλευάζω, ούτε να μειώνω την αξία της πατρίδας και της θρησκείας, οφείλω να σε πληροφορήσω ότι το ρητό του Ισοκράτη, που αναφέρεις εδώ, είναι πλαστό και ότι οι αξίες αυτές δεν έχουν ανάγκη πλαστογραφιών.

βλέπε εδώ:
http://sarantakos.wordpress.com/2009/03/15/isocrates2/

 
At 4/02/2009 02:21:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

Αναγνώστη,

... συγγνώμη, βασικό: ξεκινώντας την περιήγησή σου από εδώ:

http://www.sarantakos.com/isocrat.htm

 
At 4/02/2009 04:55:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

χωρίς να χλευάζω, ούτε να μειώνω την αξία της πατρίδας και της θρησκείας, οφείλω να σε πληροφορήσω ότι το ρητό του Ισοκράτη, που αναφέρεις εδώ, είναι πλαστό και ότι οι αξίες αυτές δεν έχουν ανάγκη πλαστογραφιών.

βλέπε εδώ:
http://sarantakos.wordpress.com/2009/03/15/isocrates2/


Μόνο που και η δήθεν ανακάλυψη της "πλαστότητας" έχει ανασκευαστεί ―καθότι το κείμενο αποτελεί απλά ελεύθερη απόδοση στα νεοελληνικά της ουσίας των λεχθέντων του Ισοκράτη.

βλέπε εδώ:
http://kratylos.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

 
At 4/02/2009 06:18:00 μ.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

Γνωμοδότη, είσαι διαβασμένος!!!

Μια μικρή παράκληση στον ιστολόγο Old Boy:

Μπορείς να αναρτήσεις δημοσίευση σχετική με την Γενετική και τις έρευνές της πάνω στους λαούς;

 
At 4/02/2009 08:34:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

Σιγά την ανασκευή βρε Γνωμοδότη! Πλάκα μάς κάνεις;

Πρώτον. Όταν παραθέτεις ένα κείμενο και βάζεις από κάτω την υπογραφή Ισοκράτης, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ τα είπε ο Ισοκράτης και ΟΧΙ φυσικά, ότι πρόκειται για ... "ελεύθερη απόδοση της ουσίας" των λεχθέντων από τον Ισοκράτη (η οποία μάλιστα έγινε από ένα συμπίλημα από εδώ κι από εκεί διαφορετικών χωρίων ενός λόγου του)!

Δεύτερον. Όταν γίνεται ελεύθερη απόδοση - δηλαδή ΟΥΤΕ ΚΑΝ μετάφραση - ενός κειμένου, είθισται και να αναφέρεται ότι πρόκειται περί ελεύθερης απόδοσης αλλά και ΤΟ ΟΝΟΜΑ εκείνου που την έκανε καθώς και το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ, ή ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ, ή ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, ή το BLOG του, στο οποίο την έκανε. Αυτό προστάζει εξάλλου ο σεβασμός προς τον αναγνώστη και η ηθική συνέπεια απέναντί του. Διότι από "ελεύθερες αποδόσεις" να φάει κι η κότα.

Επομένως, ας μη μιλάμε για ανασκευή και το χειροτερεύουμε το πράγμα. Αυτά είναι κουτοπονηριές ανάξιες για μορφωμένους ανθρώπους, τις οποίες άλλωστε δεν έχει ανάγκη ούτε η πατρίδα, ούτε η θρησκεία μας.

 
At 4/02/2009 08:44:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

Γνωμοδότη,
κάτι ακόμα, που ξέχασα επειδή το θεώρησα προφανές - αλλά ίσως να μην είναι, αφού έχουμε φτάσει να μιλάμε για ... ανασκευή:

Τρίτον. Και φυσικά όταν κανείς κάνει ελεύθερη απόδοση του τμήματος ενός κειμένου, αν θέλει να είναι σωστός απέναντι τόσο στο συγγραφέα όσο και στον αναγνώστη, οφείλει να αναφέρει το τμήμα εκείνο του πρωτότυπου που μπήκε στον κόπο να αποδώσει: π.χ. "Λόγος Αρεοπαγιτικός, παράγραφος τάδε".

Να μην κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους.

 
At 4/03/2009 02:20:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Καλέ μου Αναγνώστη, αναρωτιέμαι τί αναγιγνώσκεις. Όχι πάντως την παγκόσμια λογοτεχνία η οποία φαίνεται ότι μειώνει την αξία της πατρίδος.

Αναγνώστη μου μη με παρεξηγείς. Έχω ένα πρόβλημα στον κροταφιαίο λοβό. Εκ γενετής, εκ παραδρομής της καλής μητρός μου; Δεν γνωρίζω. Νομίζω ότι είμαι η κόρη του Θεού. Κάνω κύρηγμα στα χαμομήλια, στις γάτες και σε όποιους μπλόγκερ βρω ξέμπαρκους. ΜΑΤΑΙΑ.

(εσείς που έχετε διαβάσει περί γενετικής θα γνωρίζετε τα αίτια της παραφροσύνης μου ή μήπως είναι ΘΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;)

Ένα πράγμα ξέρω όμως κι αυτό με παρηγορεί. ΑΥΤΟΣ πρώτος θα με συγχωρήσει. Και θα εισέλθω στο βασίλειο των ουρανών. Πτωχή τω πνεύματι και τω σώματι καθώς είμαι.

Δυστυχώς εσείς οι υπόλοιποι, έχετε πολλή δουλειά μπροστά σας. Κάτι για καμήλες και καρφίτσες έχει πάρει το αυτί μου. Δύσκολα τα πράγματα.

Αμήν. Αύριο του Αγιόυ Ζενέ βοήθεια μας.

 
At 4/03/2009 02:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαβάσεις 48 σχόλια + αρχικό ποστ και να κάνεις σύνθεση, ιδίως σε μεταμεσονύκτιες ώρες.

Ασε που δεν είμαι καλός στην έκθεση (κατά τον καθηγητή που με διόρθωσε στις πανελλήνιες). Αν δεν ήταν η Απολογία, δεν θα έμπαινα στον κόπο, αλλά έψαχνα αφορμή και αφού ανέφερε το ψευδώνυμό μου τσουπ...εμφανίστηκα. Μόνο για να συμφωνήσω μαζί της αυτή τη φορά ;-) (λιγότερο αεροζόλ λοιπόν). Εάν είναι ψυχανώμαλοι οι σημερινοί δημιουργοί, τι θα έλεγε κανείς για τον Ζενέ, τον Σαίξπηρ, το Σοφοκλή και τα άλλα "τέρατα". Eντάξει ο ΓΒΣ καταφέρνει να μας αποκοιμίσει μεταξύ δύο καρέ (φαντάζομαι ότι η αναφορά στο Σόλαρις οφείλεται στην αντιπαραβολή με τον Ταρκόφκσι και μόνο), αλλά δεν είναι αυτός λόγος να πάρουμε τα parabellum και να κατέβουμε στην Ακαδημίας.

Α!για το φίλο που είπε ότι στην Κρήτη δεν γίνονται τέτοια, θα ήθελα να του πω να μη βιάζεται: η τραγική εμπειρία έχει δείξει ότι η Ευρώπη βιάζεται ν αντιγράψει τα κακώς κείμενα της Αμερικής (που δεν οφείλονται στον Αχταρμά Αναγνώστη. Αυτός είναι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να προσφέρει το ανθρώπινο γένος αλλά θα στο αναλύσω πιο κάτω). Δείτε τι συνέβη στη Φιλανδία, δύο φορές νομίζω, και στη Γερμανία πρόσφατα. Δεν αναφέρω καν το Βέλγιο, που εκεί μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και μαχαιρώνουν έμβρυα. Μακάρι να μη γίνει κάτι τέτοιο κάτω από το γαλάζιο ουρανό μας(βοηθάει και αυτό) αλλά δεν είμαι επαγγελματίας αισιόδοξος.

Απολογία, για να μη χαλάσουμε τη νεοσύστατη παράδοση διαφωνίας μας, θα πω ότι ο Μελιγαλάς πάει με κίτρινο χρώμα, κατά το μπλε πορτοκάλι του Μπρετόν ;-) και ότι ο λόγος που οι μετανάστες δεν παίρνουν υπηκόοτητα (εκτός από πολιτογράφηση) είναι λόγω του jus sanguinis. Για τα πλεονεκτήματά και τα μειονεκτήματά του έναντι του jus solis, θα μας μιλήσει ο οικοδεσπότης. Εν πάσει περιπτώσει, ας μην κινδυνολογούμε, δεν είμαστε - ακόμη - σε έκτακτη κατάσταση. Ωστόσο, η ευρεία κυκλοφορία όπλων και η έκπτωση του λόγου - παρά το γεγονός ότι σε καμία άλλη χρονική περίοδο, με εξαίρεση τους "προγόνους" μας η κοινωνία μας δεν ήταν τόσο υψωμένη στο λόγο, όπως λέει ο old - αλλά και η κακή τηλεόραση έχουν το μερτικό ευθύνης σε αυτά τα φαινόμενα.

Τώρα για τον Αχταρμά, θέλω μια διευκρίνιση Αναγνώστη. Πως παντρεύονται οι αρχαίοι τραγωδοί με το Χριστιανισμό; Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα φιλοσοφικά συστήματα. Μόνο η ανάγκη δημιουργίας μίας εθνικής συνείδησης μας έκανε να τα παντρέψουμε και να τα βάλουμε μέσα στην κοινή μας κληρονομιά στο 19ο αιώνα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την ένθεη μανία με την οποία οι Πρωτοχριστιανοί εναντιώθηκαν στους Εθνικούς, την καταστροφή στο βυζαντινό ιππόδρομο ενός εκ των επτά θαυμάτων της αρχαιότητας, κατ εντολή του Μέγα Θεοδοσίου (κλίνεται όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, η αυτοκράτειρα Ειρήνη κλπ), το διαμελισμό της Υπατίας σε αλεξανδρινή εκκλησία κλπ, κλπ, κλπ. Περί γενετικής να μιλούμε τώρα.

Ωστόσο, και εδώ είναι η ευεργετική δημιουργία του αχταρμά, ή της σύνθεσης για να είμαστε πιο σωστοί, του συγκρητισμού, της όσμωσης είναι ότι τη στιγμή που ο - ιουδαϊκής, ζωροαστρικής και συροχαλδαϊκής έμπνευσης - χριστιανισμός, ήρθε σε επαφή με την κλασική Ελλάδα, βρήκε εκείνο το όχημα που του επέτρεψε να αναριχηθεί στο status μίας εκ των τριών-τεσσάρων σήμερα παγκόσμιων θρησκειών. Και ξέρεις πως έγινε αυτό; Με ομελέτα. Εγκολπώντας λίγο ατσούμπαλα και αποσπασματικά τα διδάγματα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Έχει και τα καλά του λοιπόν το melting pot.

Ένα ταξίδι στο επέκεινα του Νέου Κόσμου θα σας πείσει.

Καλό σας βράδυ.

κουρασμένος thoreau

 
At 4/03/2009 03:02:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Σας θωρώ κι αναθαρώ, μα θαρρώ πως τον Θορώ πάντα θα αναθεωρώ.

Είμαι Χατζηδακική ξανθιά. Την θέλω την ιντελεκτσουέλ ρίμα μου. Νάν καλά το ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ, γέλασα και σήμερα. Είχαμε κάποιο θέμα;

 
At 4/03/2009 07:57:00 π.μ., Anonymous Αναγνώστης said...

Γνωμοδότη, καλό μου παιδί, πώς και δεν έχεις μέηλ;

 
At 4/03/2009 08:36:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Thoreau,

"Πως παντρεύονται οι αρχαίοι τραγωδοί με το Χριστιανισμό; Πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετα φιλοσοφικά συστήματα. Μόνο η ανάγκη δημιουργίας μίας εθνικής συνείδησης μας έκανε να τα παντρέψουμε και να τα βάλουμε μέσα στην κοινή μας κληρονομιά στο 19ο αιώνα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την ένθεη μανία με την οποία οι Πρωτοχριστιανοί εναντιώθηκαν στους Εθνικούς, την καταστροφή στο βυζαντινό ιππόδρομο ενός εκ των επτά θαυμάτων της αρχαιότητας, κατ εντολή του Μέγα Θεοδοσίου (κλίνεται όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, η αυτοκράτειρα Ειρήνη κλπ), το διαμελισμό της Υπατίας σε αλεξανδρινή εκκλησία κλπ, κλπ, κλπ."

Για περισσότερη ενημέρωση βλέπε:

http://www.geocities.com/porta_aurea/ellinikotita2.html

 
At 4/03/2009 04:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θεία ευχαριστώ, αλλά θα προτιμούσα μία πιο σύντομη απάντηση, ει δυνατόν από σένα. Το λινκ φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά σχοινοτενές. Θα το διαβάσω όταν θα συνταξιοδοτηθώ.

thoreau

 
At 4/03/2009 05:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Thoreau και Αpologia, έχω stand by κάτι παιδιά που πλένουν τζάμια. Με ρωτάνε τώρα που τα βρήκατε αυτά τι να κάνουν;

 
At 4/04/2009 12:43:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Thoreau,

περίμενες δηλαδή να συνταξιοδοτηθείς για να διαβάσεις αυτά που ανέφερες για τους πρωτοχριστιανούς, την καταστροφή στο βυζαντινό ιππόδρομο, το Θεοδόσιο και τον Κωνσταντίνο, την Υπατία, κ.λπ., κ.λπ.;

:-)

 
At 4/04/2009 11:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι αυτά τα διάβασα στο Πανεπιστήμιο, στο σχολείο κλπ κλπ
αλλά νομίζω ότι εάν κάποιος έχει χρόνο σε καθημερινή βάση να διαβάσει αυτό το κατεβατό, τότε είναι είτε πολύ πλούσιος και δε χρειάζεται να δουλεύει είτε είναι φαροφύλακας στην Ηρακλειά :-))

thoreau

 
At 4/04/2009 01:03:00 μ.μ., Anonymous Θεία said...

"Όχι αυτά τα διάβασα στο Πανεπιστήμιο, στο σχολείο κλπ κλπ"

Thoreau πτωχό μου πλην σπουδαγμένο παιδί,

άραγες σε πχοιο τριτοκοσμικό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να σ' έριξε η ρημάδα η ανάγκη, αφού ποτές δεν άκουσες για 'κειό το "γηράσκω αεί διδασκόμενος"...

:-)

Μα και τώρα, λυωμένος στην άγρια βιοπάλη 'κεί κάτω στα προλετάρικα μπουντρούμια της κενωνικής δγιαστρωμάτωσης, κανείς δε θα σου μίλησε για την "δια βίου μάθηση" - μα και πώς δγιάολε, αφού μόνο για τους ιδρωτορούφουλες τους καπιτάλες είν' τέτχια τερτίπχια ...

:-))

Καλή σύνταξη σου εύχομαι το λοιπόν
και το κυργιότερο καλά γεράματα, να μπορείς τουλάχιστον να βλέπεις μες στο μισοσκότεινο υπόγειό σου για να διαβάσεις, κάτω απ' τα κεργιά που με τόσο κόπο θα μάζεβες μιαν ολάκερη ζωή, το κατεβατό εκειό που μόνο οι άτιμοι οι πλούσιοι κι οι μικροαστοί φαροφυλάκοι μποράνε τώρα ν' απολαβαίνουν.

:-)) :-))) :-))))

 
At 4/04/2009 02:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ακόμη βεβαίως περιμένω τη δική σου απάντηση στα ερωτήματά μου, διότι είναι εύκολο να παραθέτεις λινκ. To δύσκολο είναι να δούμε εάν κατάλαβες αυτά που γράφουν. Έλα με δικά σου λόγια πες τα.

thoreau

 
At 4/04/2009 02:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

α, και κάτι ακόμη, εγώ είχα αποτανθεί στον Αναγνώστη και μου απαντά η Θεία. Το ένα και το αυτό;

thoreau

 
At 4/05/2009 12:41:00 π.μ., Anonymous Θεία said...

Thoreau,

με δικά μου λόγια λοιπόν: στρώσου στο διάβασα κι άσε τις δικιολογίες.

ΥΓ Όχι βέβαια, δεν είμαι ο Αναγνώστης - παραπάνω, του την είπα.

 
At 4/05/2009 04:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχω διαβάσει πολύ Θεία, για να ξέρω ότι la difference engendre la haine, όπως λέει και ο Stendhal. Είπα κι εγώ ένα τσιτάτο για την Απολογία. Καιρός να ζήσουμε.

thoreau

 
At 4/10/2009 11:45:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Σιγά την ανασκευή βρε Γνωμοδότη! Πλάκα μάς κάνεις;

Πρώτον. Όταν παραθέτεις ένα κείμενο και βάζεις από κάτω την υπογραφή Ισοκράτης, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ τα είπε ο Ισοκράτης και ΟΧΙ φυσικά, ότι πρόκειται για ... "ελεύθερη απόδοση της ουσίας" των λεχθέντων από τον Ισοκράτη (η οποία μάλιστα έγινε από ένα συμπίλημα από εδώ κι από εκεί διαφορετικών χωρίων ενός λόγου του)!


Αυτό είναι, ας πούμε, ζήτημα σωστής επιμέλειας (editing που λένε οι αγγλοσάξωνες). Και περί αυτού γράφει και η ανασκευή.

Όμως αυτοί που παρέθεσαν το "συμπίλημα-Ισοκράτη" δεν κατηγορήθηκαν για κακή επιμέλεια, ότι δηλαδή αποδίδουν ως "ΤΑΔΕ ΕΦΗ" στον Ισοκράτη ένα σιμπλίλημα του λόγου του.

Η κατηγορία ήταν ότι το περιεχόμενο του "συμπιλήματος-Ισοκράτη" δεν αντιστοιχεί στο περιεχόμενο του Ισοκράτη.

Μερικοί μάλλιστα έφτασαν να πούνε ότι ο Ισοκράτης λέει τα αντίθετα.

Το ότι δεν είναι ΑΜΕΣΗ και ΑΚΡΙΒΗΣ μεταφορά αποσπάσματος του Ισοκράτη, ισχύει.

Το ότι δεν αντιστοιχεί στο περιεχόμενο του λόγου ή ότι ο Ισοκράτης λέει τα αντίθετα ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ (sic).

Στην ανασκευή (ή "ανασκευή" αν προτιμάς) επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ούτε ιδιαίτερα συμπίλημα είναι, ούτε ιδιαίτερα ελεύθερη απόδοση. Και γειτονικά ήταν τα χωρία και ακριβής η μετάφραση. Σαν να λέμε:

Καταπιεστής και καταπιεζόμενος, βρίσκονταν σε ακατάπαυστη αντίθεση μεταξύ τους, (...) που τελείωνε κάθε φορά με έναν επαναστατικό μετασχηματισμό (...) ή με την (...) καταστροφή των τάξεων που αγωνίζονταν. Κ. ΜΑΡΞ

Ακόμα και χωρίς τα "(...)" να ήτο, δεν παύει να είναι μια φράση που συνοψίζει σωστά το συγκεκριμένο περιεχόμενο του Μανιφέστου.

Δεύτερον. Όταν γίνεται ελεύθερη απόδοση - δηλαδή ΟΥΤΕ ΚΑΝ μετάφραση - ενός κειμένου, είθισται και να αναφέρεται ότι πρόκειται περί ελεύθερης απόδοσης αλλά και ΤΟ ΟΝΟΜΑ εκείνου που την έκανε καθώς και το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ, ή ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ, ή ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, ή το BLOG του, στο οποίο την έκανε. Αυτό προστάζει εξάλλου ο σεβασμός προς τον αναγνώστη και η ηθική συνέπεια απέναντί του. Διότι από "ελεύθερες αποδόσεις" να φάει κι η κότα.

και:

Τρίτον. Και φυσικά όταν κανείς κάνει ελεύθερη απόδοση του τμήματος ενός κειμένου, αν θέλει να είναι σωστός απέναντι τόσο στο συγγραφέα όσο και στον αναγνώστη, οφείλει να αναφέρει το τμήμα εκείνο του πρωτότυπου που μπήκε στον κόπο να αποδώσει: π.χ. "Λόγος Αρεοπαγιτικός, παράγραφος τάδε".

Και τα δυο έχουν να κάνουν με την επιμέλεια του κειμένου. Και απαιτούν ακόμα όσοι παράθεσαν το ρητό να γνώριζαν ότι δεν είναι αυθεντικό του Ισοκράτη --και να μην παρασύρθηκαν από τον πρώτο που το έβγαλε.

Ή όλη πολεμική όμως δεν επικεντρώθηκε στο θέμα της επιμέλειας αλλά του περιεχομένου --και κουτοπόνηρα μερικοί αρπάχτηκαν από τα θέματα επιμέλειας για να βγάλουν άκυρο και το περιεχόμενο.

Εν συντομία --αν αφαιρέσουμε το παραπλανητικό θέμα της ακριβής φιλολογικής απόδοσης--:

(α) ως προς το περιεχόμενο, ελάχιστα ενδιαφέρει αν το είπε ο Ισοκράτης ή ο Φούφουτος.

(β) ως προς το περιεχόμενο, ο Ισοκράτης πράγματι πρέσβευε τα της φράσεως.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home