Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2009

Χωρίς πολλά πολλά

Που και που συμβαίνει και κάτι ενθαρρυντικό.
Οκ, αντιλαμβάνομαι ότι αντί για ενθαρρυντικό μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει υποκριτικό δέντρο που δεν μπορεί να κρύψει την εικόνα του δάσους, βαυκαλιστικό, βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα, μαξιμαλιστικά ανώριμο, τελικά αναποτελεσματικό κι ένα σωρό άλλα.
Αλλά προτιμώ να το δω ως σκέτα ενθαρρυντικό, έστω και με μόνη σημασία του τη συμβολική κι όχι την πρακτική.
Και κάνοντας μια ενδεχομένως αυθαίρετη σύνδεση, η υπευθυνότητα, η ωριμότητα κι η συναίνεση που ευαγγελιζόταν χθες η Ντόρα Μπακογιάννη στην «Ανατροπή», αναφορικά με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, τάξεως, ασύλου, αντιτρομοκρατίας κλπ, δεν είναι ως κοσμοθεωρία μια διαφορετική υπευθυνότητα, ωριμότητα και συναίνεση από αυτήν που απαιτούνταν για να βρεθούν μέσω Ελλάδας τα οπλαράκια από την παραγωγή των ΗΠΑ στην παλαιστινιακή κατανάλωση του Ισραήλ, ήσυχα, ωραία και χωρίς πολλά πολλά.

9 Comments:

At 1/14/2009 02:35:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nai ontws mporei sna to deis thetika..alla... egw omws to diavazw ligo diaforetika kyriws epeidh den egine kai me kapoia dikaiologhsh tou typou 'den tha epitrepsoume diavash polemikou ylikou epeidh eimaste yper ths eirhnhs'. Koinws kanenas ellinas osfyokampths ths kyvernhshs den exei mpallakia na pei kati tetoio.

«Η αποστολή (...) μέσω του ελληνικού λιμένος του Αστακού (alla giati oxi apo Souda) δεν θα γίνει. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αποστολή πολεμοφοδίων αναβλήθηκε (den mataiwthike dhladh- ta opla tha pane) και η EUCOM (η αμερικανική Διοίκηση στην Ευρώπη) εξετάζει τις κατάλληλες ενέργειες (isws me kana C130 apo Eleusina, h karavaki apo Souda) για την παράδοση των αντικειμένων στην αμερικανική αποθήκη στο Ισραήλ» τόνισε.

«Δεν μπορώ να παράσχω πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα ή την πιθανή διαδρομή, για προφανείς λόγους ασφαλείας (gia na mh mas ta xalasete pali) της επιχείρησης» πρόσθεσε.

 
At 1/14/2009 12:50:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

"Παρηγορητικό" μπορεί να είναι old boy, αλλά αποθαρρυντική είναι και πάλι η κουτοπονηριά "όχι-δεν-ξέραμε-τίποτα-αλλά-τώρα-δεν-θα επιτρέψουμε-τέτοιο-πράγμα", για μια ακόμη φορά..

Μπορώ να καταχραστώ το χώρο των σχολίων σου και - αφού σου "χρεώσω" οτι εσύ βασικά με "παρέσυρες" στο blogging :-) - να προσκαλέσω όλους στη δική μου "απόπειρα":

www.prokopisdoukas.blogspot.com

Με θερμές ευχαριστίες

 
At 1/14/2009 02:33:00 μ.μ., Blogger gerasimos said...

Φαντάζομαι ότι η Ντόρα ως μελλοντική ηγέτιδα σε συγχωρεί... ;-)

 
At 1/14/2009 04:56:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kατ' αρχήν επειδή ίσως δεν έγινε αντιληπτό, το λέω ενθαρρυντικό ως αποτέλεσμα που οπωσδήποτε προήλθε από την έκταση που πήρε από τον Τύπο και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αμφιβάλλω ιδιαίτερα αν ενθαρρυντική ήταν και η στάση του ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα ενόψει των προηγηθείσων διαψεύσεων, που πήγαν να κάνουν το θέμα γαργάρα (υπεύθυνα, ώριμα, λόγω νομικοπολιτικών υποχρεώσεων, επειδή δεν μπορούμε να τα βάζουμε με τους ισχυρούς συμμάχους μας κλπ κλπ).

 
At 1/14/2009 05:00:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aγαπητέ Προκόπη Δούκα, αφού ευχηθώ καλοτάξιδο το μπλογκ σου, να πω ότι το εντυπωσιακό είναι ότι γράφεις όλα αυτά τα καλά και πολύ ευγενικά, ενώ είχα γράψει προ μηνών ποστ ειρωνικό σε σχέση με το πρόσωπό σου, κι εσύ αντί να θυμώσεις έκανες το αντίθετο, γεγονός που μάλλον μαρτυρά ανάγλυφα την ποιότητα τον χαρακτήρα σου :)

 
At 1/14/2009 05:35:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Ευχαριστώ, σε λυμένα ζητήματα, δεν απαντώ... :-)

 
At 1/14/2009 06:11:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Τι ενθαρρυντικό (επι της ουσίας, δηλαδή του πολέμου εκεί κι οχι της συνουσίας, δηλαδή των εδώ πολιτικών ισορροπιών) Ολντ; Σαμπως δε θα τα παρουν απο αλλου τα οπλα, αν υποτεθεί οτι ξεμένουν;

Να σταματήσει αυτή η γενοκτονία τώρα, χτες, είναι το θέμα...

 
At 1/14/2009 06:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mα το γράφω δυο φορές ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς την ουσία του πολέμου.
Είναι ενθαρρυντικό όμως ότι υπήρξε αντίδραση και έστω και συμβολικά τα συγκεκριμένα όπλα δεν θα περάσουν από εδώ.

 
At 1/18/2009 04:27:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Kατ' αρχήν επειδή ίσως δεν έγινε αντιληπτό, το λέω ενθαρρυντικό ως αποτέλεσμα που οπωσδήποτε προήλθε από την έκταση που πήρε από τον Τύπο και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

(...)

Είναι ενθαρρυντικό όμως ότι υπήρξε αντίδραση και έστω και συμβολικά τα συγκεκριμένα όπλα δεν θα περάσουν από εδώ.


Τα διεθνή μμε λένε και γράφουνε ότι μεγάλη ποσότητα αμερικανικών πυρομαχικών βρίσκονται στον Αστακό από όπου θα μεταφερθούνε στο Ισραήλ.

Η κυβέρνησι κατηγορηματικά δηλώνει όχι - ούτε από τον Αστακό ούτε από κανένα άλλο λιμάνι.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού συνταγματάρχης Ράϊντερ δήλωσε στην εφημερίδα του Ισραήλ Χααρετζ ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θέλει να στείλη 325 κοντέϊνερ πυρομαχικών στο Ισραήλ μέσω μίας γερμανικής εταιρείας και ζητά να ναυλώση ένα πλοίο για την μεταφορά από το λιμάνι του Αστακού. Μάλιστα, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει και την αγγελία αναζήτησις πλοίου —για την μεταφορά «επικίνδυνου φορτίου» και «εκρηκτικών υλών».

Εχετε δει εσείς ξανά τέτοιο πράγμα; Δηλώσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για το που έχει και πόσα πυρομαχικά; Εχετε ξαναδεί το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να βγαίνη στη γύρα και να ζητάη πλοία στις μικρές αγγελίες; Εχετε ξαναδεί ποτέ είδησι σε όλα τα διεθνή μμε, "ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ";

Οι ναυτικοί πράκτορες του Λονδίνου δήλωσαν με νόημα ότι αυτό το γεγονός είναι πράγματι πολύ παράξενο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι κώλος και βρακί —η μεταφορά όπλων συνηθισμένη ρουτίνα. Συνήθως η μεταφορά γίνεται με πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού —και ορισμένες φορές με νοικιασμένα για λόγους οικονομίας.

Αλλά με μυστικότητα. Οχι με συνεντεύξεις σε εφημερίδες! Ούτε με περιγραφή του πολεμικού φορτίου! Ούτε των ακριβών ημερομηνιών της μεταφοράς πολεμικού φορτίου!

Και τώρα, την ώρα του πολέμου, της ωμής σφαγής, που έχουνε ανάγκη οι Ισραηλινοί τα πυρομαχικά, τώρα βρήκανε να κάνη το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό οικονομία στα καύσιμα;!

Ελεος!

Η προβοκάτσια, σαν ενδεχόμενο, όχι βεβαιότητα, σκέτο ενδεχόμενο, δεν πέρασε από το νου κανενός ;

Γιατί τα κόμματα —όλα— που καταγγέλουνε την κυβέρνησι δεν αφήνουνε ανοικτό και αυτό το ενδεχόμενο ;

Ξέρουμε βέβαια τον λόγο. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Τώρα, ο ίδιος αμερικανός αντισμήναρχος που διέρρευσε την είδησι για τον Αστακό, το ακριβές είδος και την ποσότητα του
φορτίου και τις ημερομηνίες μεταφοράς του - δηλώνει ακύρωσι γιατί η παράδοσι είναι πολύ κοντά στη Γαζα, επικίνδυνη δηλαδή και η μεταφορά θα γίνη αλλοιώς —αλλά δεν λέγει πώς για λόγους ασφαλείας τώρα!

Μας δουλεύουνε.

Τέλος πάντων, η μεταφορά - αν υπήρχε ποτέ πρόθεσι μεταφοράς —δεν θα γίνη. Αυτό είναι καλό.

Εκείνο που δεν είναι καλό - είναι η γελοίες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσις. Των δικών μας κομματων.
Καλά, αφήνω το πασοκ, καθώς οι ανακοινώσεις του είναι μόνο καλλιτεχνικής φύσεως —ντανταϊσμός σε μεσημεριανάδικο.

Ο Τσίπρας και το ΚΚΕ σήμερα ολη την ημέρα διαλαλούσανε την νίκη των λαϊκών δυνάμεων. Ούτε μιά σπιθαμή της ελεύθερης ελληνικής γης ... είπε ο Τσίπρας.

Δεν είναι πολύ σκληρό να ψήνης κάποιον ότι είναι ελεύθερος ενώ δεν είναι; Δεν είναι απάτη;

Την πιθανότητα της προβοκάτσιας δεν θέλουνε να την αναφέρουνε αφού δεν έχουε αποδείξεις. Αυτό βέβαια δεν τους εμπόδισε στο παρελθόν —όχι μόνο να προτείνουνε τις πιό απίθανες θεωρίες αλλά δεν τους εμπόδισε και να συμμαχήσουνε ανοικτά με τον ξένο παράγοντα.

Η νέα μικρή προδοσία δεν είναι βέβαια ότι δεν αφήνουνε το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας ανοικτό (μέχρι τουλάχιστον να απαντηθούνε τα ερωτήματα που θέτει αυτή η απίθανη ιστορία) και έτσι συμμαχούνε ξανά με τον ξένο παράγοντα —αλλά
ότι προπαγανδίζουνε μία χώρα ελεύθερη, δυνατή, που με 3 κομματικές ανακοινώσεις σταματήσανε τα σχέδια κοτζαμ αμερικής.

Εκτός από εμένα αυτό το εκ του σύμπαντος χάχανο το ακούει άλλος;

Α. Φαρ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home